Forum prawne (strona 742)
Termin płatności alimentów - kiedy muszą dotrzeć do odbiorcy?
Witam .Moje pytanie jest następujące; Teściowej przyznano płacenie alimentow na moje dziecko do 20 dnia kazdego miesiaca ,tesciowa napisała mi ze wysle mi alimenty dzien po ustalonym terminie tj,21 ... Zobacz wątek2008.11.20 17:19:38
Zwolnienie się w trakcie urlopu macierzyńskiego - czy to możliwe?
Jestem na urlopie macierzyńskim i mam umowę na czas nieokreślony. Chciałabym złożyć wypowiedzenie i zwolnić się w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego. Czy jest to możliwe? Co wtedy z dalszą ... Zobacz wątek2008.11.20 13:19:8
Opłaty za mieszkanie po pożarze podczas remontu
Proszę zobaczyć na Portalu Wspólnota Mieszkaniowa www.wspolnotamieszkaniowa.plZnajdują się tam orzeczenia, ustawy, komentarze, porady prawne, informacje z rynku wspólnot mieszkaniowych. Mogę naprawdę ... Zobacz wątek
2008.11.20 11:44:46
Ile może trwać sprawa alimentacyjna od złożenia pozwu do sądu
błyskawiczna odpowiedz :)))) ... Zobacz wątek2008.11.19 21:13:53
Odzyskanie domu przepisanego na brata - czy jest szansa na zwrot majątku?
Witam. Mój Ojciec wraz z moją babkąa jego matką przepisali cały dom mojemu
Bratu. Dostałem dorzywotnie użytkowanie
Czy istnieje szansa na odzyskanie majątku ?
Ojciec i babka żyją ... Zobacz wątek
2008.11.19 18:52:55
Dochodzenie należności ze spadku po latach - czy nie za późno na sprawę?
Kilka razy rozmawiałam z siostrą, żeby oddała część pieniędzy mnie i mamie, lecz takie rozmowy kończyły się wielką awanturą i tekstami typu "gów... wam się należy". Nie zależy mi aż tak ... Zobacz wątek2008.11.19 12:52:7
Limit zwierząt w mieszkaniu blokowym - rejestracja
Mam dwa pytania:Czy parwo reguluje limit zwierząt mogących zamieszkiwać mieszkanie w bloku?
Obecnie mam królika, jednego ptaka i właśnie trzy koty, które w tej liczbie mogą jeszcze długo pomieszkać.
Słyszałem, ... Zobacz wątek
2008.11.18 22:22:4
Świadczenia dla osoby chorej po udarze - jakie opcje wsparcia?
Witam, Mój Tata, przepracował około 23 lat i ma obecnie 62 lata. Nie pracował od kliku lat. Jest osobą chorą na cukrzyce i nadciśnienie a przed czterema laty przeżył udar. O jakiego rodzaju świadczenie ... Zobacz wątek2008.11.18 15:56:59
Egzekucja zadłużenia teściowej z pensji zięcia - czy to możliwe?
Moja teściowa nie ma zwyczaju płacić rachunków, czynszu itp.Co jakiś czas zadłużenie za mieszkanie zostaje umorzone, lecz nie tym razem.Od pażdziernika mąż jest zameldowany na stałe na nasz ... Zobacz wątek
2008.11.18 14:59:15
Składowanie butli gazowych przez sklep we wspólnocie mieszkaniowej
We wspólnocie mieszkaniowej jest sklep wielobranżowy. W związku ze sprzedażą butli z gazem przy wejściu do sklepu jest wyznaczone miejsce odgrodzone płotkiem. Czy właściciel tego sklepu ma prawo ... Zobacz wątek2008.11.18 12:43:56
Pozwolenie wodno-prawne na odprowadzanie wod
Wymaga pozwolenia. Wody spływające z dróg są wg Ustawy Prawo ochrony środowiska ściekami, a odprowadzanie ściekow do wód lub do ziemi wymaga uzyskania pozwolenia wodno-prawnego. ... Zobacz wątek2008.11.18 11:56:4
UPS nie uznaje reklamacji uszkodzonej przesyłki - jak walczyć z kurierem?
Witam,we wrzesniu, nieszczesliwie wyslalam umywalke za posrednictwem wspomnianej firmy, umywalka dotarla do klienta z peknieciem uniemozliwiajacym jej dalsze uzytkowanie.
Protokol uszkodzenia zostal ... Zobacz wątek
2008.11.18 10:57:51
Dziedziczenie długu kredytowego - czy połowa domu liczy się?
PRZEPRASZAM!!!!!! strasznie namieszałem. W treści mojego postu w ogóle niepowinno występować słowo "babcia". Cały czas chodzi o mamę. Stan jest taki: Mama zmarła 10 lat temu (tata jeszcze wcześniej, ... Zobacz wątek2008.11.18 8:39:33
Reklamacja telefonu - wielokrotne naprawy tej samej usterki
ciąg dalszy bo ucięło : powiedział, że będzie kierował sprawę pod tym kątem ale muszę oddać telefon a oni wyślą go na ekspertyzę do rzeczoznawcy. do dziś nie mam telefonu a po zadzwonieniu ... Zobacz wątek2008.11.17 20:48:50
Zwolnienie w trybie natychmiastowym za mobbing i opóźnienia pensji
To wszystko są dobre rady, ale rzeczywistość inna. Poszłam do PIP doradzono Sąd Pracy, poszłam i sprawy trwają już dwa lata. A ja nadal nie mam świadectwa pracy i nie wiadomo co dalej. Jakoś ... Zobacz wątek2008.11.17 14:13:2
PZU domaga się płatności za OC poprzedniego właściciela - czy to legalne?
PZU to jedna wielka klika wyłudzająca od ludzi pieniądze. Sam się o tym przekonałem. Osiem miesięcy temu kupiłem auto które było ubezpieczone w PZU, ja natomiast ubezpieczyłem je u innej firmy. ... Zobacz wątek2008.11.17 14:3:18
Umowa o pracę z datą przyszłą - czy ważna?
no to tak na chlopski rozum to jesli podpisujesz umowe ze bedzie obowiazywala od stycznia, to ja rozumiem ze dopiero przychodzisz do pracy od stycznia 2009!to tak samo jakbys np. wynajmowala mieszkanie ... Zobacz wątek
2008.11.17 13:19:57
Wartość przedmiotu zaskarżenia w apelacji od podziału majątku
Sąd I instancji wycenił wartość majątku wspólnego (wartość przedmiotu sporu) na kwotę 100.000,-. Nie zgadzam się z wyrokiem i w apelacji zakwestionowałam sposób wyliczenia(pominięte składniki ... Zobacz wątek2008.11.17 12:24:0
Kroki prawne w ustaleniu ojcostwa i alimentów od żonatego mężczyzny
Bezzaliczkowa, skuteczna windykacja alimentów,zaległosci od 15 tys zł, cała Polska i kraje zagraniczne, tel.604194174 ... Zobacz wątek2008.11.17 8:8:47
Prawo do spadku dziecka przysposobionego po biologicznym ojcu
Moje pytania brzmia nastepujaco :a) Czy dziecku przysposobionemu przez ojczyma nalezy sie prawo do spadku po piologicznym ojcu.
b) Po ilu latach moze byc przejety spadek przez rodzine gdy niezglosi ... Zobacz wątek
2008.11.16 21:35:46
Udowodnienie prawa do spadku i zabezpieczenie przed macochą
Proszę o pomoc mianowicie po śmierci Mamy ja wraz z bratem oraz ojciec otrzymaliśmy po 1/3 wartości spadku należącej do Mamy.Punktem spadku jest mieszkanie spółdzielcze własnościowe w bloku.Ja ... Zobacz wątek2008.11.16 17:41:50
Spadek po matce i problem z ojcem - jak zabezpieczyć swoje prawa majątkowe?
Proszę bardzo o pomoc i poradę co mam zrobić,gdzie się udać by rozwiązać tą sprawę.Moja historia wygląda tak; Moja Mama została potrącona przez samochód i wynikiem tego zmarła.W moim domu ... Zobacz wątek2008.11.16 17:20:50
Rewizja u rodziny po zatrzymaniu za narkotyki - czy była zgodna z prawem?
sprawa wygląda następującobrat zatrzymany został na mieście w momencie kupowania marihuany
po 2 godzinach w domu moich rodziców została przeprowadzona rewizja .narkotyków żadnych nie znaleziono ... Zobacz wątek
2008.11.16 16:7:55
Spadek po matce przepisany na siostrę - czy mi się coś należy?
Moja matka zapisała połowę mieszkania na moją siostrę (zmarła miesiąc temu ), a druga połowa należy do jej męża ( nie jest on naszym ojcem ).Chciałbym otrzymać informację czy należy mi ... Zobacz wątek
2008.11.16 12:35:46
Czy można używać nazwy zespołu muzycznego z lat 80-tych?
Ja mam podobny dylemat :(Czy ktoś może jest zorientowany w temacie ???? ... Zobacz wątek
2008.11.16 2:14:58
Praca zaliczeniowa uznana za plagiat - zdania bez cudzysłowu
Jeśli faktycznie opatrzyła Pani cytat z jakiegoś dzieła przypisem, nie powinno być sprawy. Myślę, ze chodzi o cytowanie słów samego wykładowcy. Jednak dziwi mnie jedno. Musiałaby być Pani szalona, ... Zobacz wątek2008.11.15 23:18:6
Budowa bez uzgodnien z sasiadami - czy mozliwa
Witam,powinien Pan być stroną w postępowaniu jeżeli działki graniczą ze sobą.proszę o kontakt mailowy: energobudowa7@wp.pl ... Zobacz wątek2008.11.15 21:4:13
Odwołanie do wojewody - skarga do WSA czy GINB?
Witam,odwołałem się do wojewody mazowieckiego od decyzji przydenta mst. W-wy.Minęły 4 miesiące a ja nie mam decyzji czy moje odwołanie jest zasadne czy nie.Wiem,że mogę zaskarzyć wojewodę do ... Zobacz wątek2008.11.15 21:0:57
Szkoda całkowita samochodu - wycena TU vs rzeczywiste koszty
żadnej rdzy. W ostatnich 4 miesiącach odbyły się w nim naprawy na kwotę ok 6000zł z czego na tylko jakieś 2000zł mam faktury. Czy mogę dostać odszkodowanie w kwocie 4036,70 + robocizna?Dodam, ... Zobacz wątek
2008.11.15 15:19:41
Indeksacja cen mieszkań u dewelopera - czy można żądać dopłat?
Witam,Jak to jest z zakupem nowego mieszkania u dewelopera, który w umowie przedwstępnej zobowiązuje się do oddania mieszkania np po 18 miesiącach. W tym czasie płacę kolejne transze, aż na końcu ... Zobacz wątek
2008.11.14 23:59:34
Zmiana nazwiska na dwuczłonowe dla osób niespokrewnionych
Witam, noszę nazwisko Y , druga osoba nazwisko X, nie jesteśmy ze sobą związani prawnie - dwie obce (według prawa) osoby. Bardzo byśmy chcieli wymienić się wzajemnie nazwiskami i połączyć je ... Zobacz wątek2008.11.14 23:2:37
Odszkodowanie za wypadek przy pracy - czy 3% uszczerbku to za mało?
to wszystko jest chore czekam na komisę z pzu boję się ... Zobacz wątek2008.11.14 19:19:22
Egzekucja mandatów bez doręczenia tytułu wykonawczego - czy to legalne?
Witamw zeszly piatek (07.11) zorientowalam sie, ze mam zablokowane konto w banku.
Bank nie udzielil mi wowczas odpowiedzi dlaczego i kto zlecil blokade rachunku.
Dzisiaj otrzymalam informacje od banku, ... Zobacz wątek
2008.11.14 17:29:42
Podwyżka przy zwiększeniu zakresu obowiązków - jakie są podstawy prawne?
Proszę o pomoc moze ktos zna zapisy regulujące sytuacje, gdy zwieksza mi sie zakres obowiazkow. Na chłopski rozum jest dla mnie oczywiste, ze za tym powinna pójśc podwyżka pensji - w moim przypadku ... Zobacz wątek2008.11.14 12:34:17
Rejestracja motocykla 80cm3 z Niemiec jako motorower
jest na to sposob . jak chcesz wiencej info to napisz na gg 10874859 ... Zobacz wątek2008.11.13 22:34:29
Ojciec alkoholik - alimenty, zachówek i groźby
ciag dalszy 2.Moje pytanie: czy domaganie sie od dzieci alimentow mialoby swoja zasadnosc zarowno w przyp. ojca jak i w przyp. matki? Czy motywowanie sie trudna sytuacja materialna ( zubozeniem ) ... Zobacz wątek
2008.11.13 17:53:57
Uprawnienia wojewody w zakresie ochrony środowiska - podstawa prawna działań
Czy ktoś może pomóc mi odpowiedzieć na pytanie: Czy wojewoda może zobowiązać zakłady emitujące zanieczyszczenia do powietrza położone na terenie danego województwa do dostosowania emisji w ... Zobacz wątek2008.11.13 17:2:19
Przedawnienie niespłaconych alimentów - kiedy następuje kasacja długu?
Kodeks rodzinny i opiekuńczy stanowi:Art. 137. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech. ... Zobacz wątek
2008.11.13 16:0:24
Egzekucja należności od najemcy zadłużonego właściciela mieszkania
a może by tak wszystko swoje wynieść i zmienić lokum pozbywając się problemu pana X. ... Zobacz wątek2008.11.13 14:14:18
Zachowek po ojcu alkoholiku - jak walczyć z niesprawiedliwym testamentem?
ja wiem że mi przysługuje, nie pytam, raczej podtrzymuję tu że prawnicy chcący likwidacji to nie-ludziemój przykład - ojciec unikał alimentów, stosował przemoc, był rozwód, nie przyznawał ... Zobacz wątek
2008.11.12 21:27:21
Pozew o rozwód - pisać bezosobowo czy osobiście?
Mam pytanie czy w uzasadnieniu pozwu pisze sie bezosobowo np ;....od paru miesięcy nie istnieje pomiędzy nimi więź uczuciowa i fizyczna. W związku z takim stanem rzeczy strony zaczęły się ... Zobacz wątek
2008.11.12 17:21:18
Podział pieniędzy ze sprzedaży mieszkania przy rozwodzie z dzieckiem
Moj ojciec wykupil mieszkanie po smierci mojej mamy czy ja i moj brat mamy jakies prawa do pieniedzy Ktore ojciec uzyska ze sprzedazy mieszkania , warto dodac ze ponownie wzial slub , a sprzedaz jeszcze ... Zobacz wątek2008.11.12 14:34:29
Przedawnienie podatku od nieruchomości - ile lat wstecz można domagać się dopłat?
Mam taką sytuację: posiadam działkę budowlaną za którą płacę podatek od nieruchomości. Klika lat temu pobierałem rentę z ZUS i miałem ulgę w podatku. Jednak od kilku lat nie pobieram już ... Zobacz wątek2008.11.12 14:4:14
Spółdzielnia nalicza opłaty za wodę od liczby osób - czy to legalne?
jestem członkiem spółdzielni, która wpiera mi, że muszę płacić za wodę określoną liczbę metrów sześciennych-6. Obecnie mieszkam z mężem a dzieci mieszkają na stancjach ponieważ studiują. ... Zobacz wątek2008.11.11 21:57:56
Świadczenie przedemerytalne po zwolnieniu - komu przysługuje?
Witam,w imieniu swojego taty chciałem o coś zapytać. Mój tata był zatrudniony na umowę o pracę od 26.08.1968 do 31.03.2007, kiedy to został zwolniony w związku z likwidacją stanowiska pracy, ... Zobacz wątek
2008.11.11 15:6:42
Wymuszanie godzinnej przerwy przez pracodawce
źródło: pracuj.pl"Artykuł 134 k.p. (kodeksu pracy) stanowi, że pracownikom, którzy pracują więcej niż 6 godzin na dobę, przysługuje co najmniej 15 minut przerwy" - jest to przerwa płatna ... Zobacz wątek
2008.11.11 13:53:4
Rodzina zastępcza dla bratanka - odrzucenie przez sąd
Od pewnego czasu borykamy sie z kłpotliwym problemem prawnym. Od ponad roku staramy się wziąć w rodzinę zastępczą bratanka. Jego rodzicom zostały odebrane prawa rodzicielskie. Testy psychologiczne ... Zobacz wątek2008.11.11 12:3:33
Bójka przy wyroku w zawieszeniu za zniszczenie mienia
WitamSytuacja wyglada nastepujaco. Mam w zawieszeniu wyrok za zniszczenie mienia, przed dostaniem wyroku brałem udział w bójce. Nie długo mam miec sprawe za to bójke. Z tego co mówił kurator ... Zobacz wątek
2008.11.11 11:37:34
Czy pracodawca może odmówić urlopu pracownikowi?
Czy pracodawca może nie zgodzić się na udzielenie urlopu pracownikowi? ... Zobacz wątek2008.11.11 11:27:50
Podział spadku z rodzeństwem za granicą - jak wyegzekwować należne części?
odziedziczylem spadek po moich zmarlych dziadkach ze strony ojca ( z ktorym nie mieszkalem. byl tylko biologicznym ojcem) i wiem ze mam rodzenstwo przebywajace w niemczech. Sprawa sadowa sie odbyla i majatek ... Zobacz wątek2008.11.11 11:5:29
Masz inne pytanie do prawnika?