Forum prawne (strona 743)
Ograniczenie praw rodzicielskich, wyjazd za granice
Czy matka posiadająca ograniczone prawa rodzicielskie może odbywać widzenia z dzieckiem za granica, skoro sama tam mieszka, a sąd zasądził widzenia poza miejscem zamieszkania dziecka? Czy jeśli ... Zobacz wątek2010.7.21 15:9:2
pozbawienie tytułu wykonawczego
Jak mam rozumieć pozew o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności, który otrzymałam od ojca dziecka, po oddaniu sprawy do komornika? Ojciec dziecka nigdy nie płacił alimentów.Dziękuje ... Zobacz wątek
2010.7.21 15:5:46
Ustalenie wkładu w majątek
Czy istnieje możliwość ocenienia wkładu w majątek jednego z małżonków, kiedy jedno z małżonków zmarło, a wcześniej para była po rozwodzie?... Zobacz wątek
2010.7.21 15:2:9
Wysokość spadku od darowizny
Przepraszam za błędny tytuł powinno byś wysokość podatku od darowizny - jeszcze raz przepraszam ... Zobacz wątek2010.7.21 14:59:5
Alimenty
Czy będąc za granica mogę się starać o odnowienie alimentów, które mieszkając w Polsce pobierałam z Funduszu Alimentacyjnego ( ojciec dziecka nie pracuje legalnie, nie płacił nigdy alimentów, ... Zobacz wątek2010.7.21 14:58:57
Szybkie dziecko,wczesny ślub...i problem matką!
Witammam kilka pytań:
jestem 16 letnią matką 3 miesięcznego dziecka. Za miesiąc będę miała męża, bo dostaliśmy pozwolenie od sądu i bierzemy ślub. Chcemy razem zamieszkać w moim mieszkaniu. ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:51:25
Szybki dziecko,wczesny ślub...i problem matką!
Witammam kilka pytań:
jestem 16 letnią matką 3 miesięcznego dziecka. Za miesiąc będę miała męża, bo dostaliśmy pozwolenie od sądu i bierzemy ślub. Chcemy razem zamieszkać w moim mieszkaniu. ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:51:9
Renta rodzinna z Niemiec
Jak mogę załatwić rentę rodzinną dla syna, w przypadku śmierci jego ojca, skoro jest on obywatelem Niemiec? Płaci regularnie zasądzone alimenty, ale boje się, że w razie jego śmierci nawet się ... Zobacz wątek2010.7.21 14:45:25
Składniki alimentów
Co wchodzi w skład alimentów? Czy opłaty za media, wodę, prąd, gaz, czynsz są brane pod uwagę? Czy alimenty polegają tylko na zaspokajaniu głodu i to w podstawowym zakresie 250-500 zł? a co z ... Zobacz wątek2010.7.21 14:34:48
odzyskanie pieniedzy za faktury
3 lata temu zmarł teść, zapisał w testamencie wszystko teściowej. Mają 3 synów. Przed śmiercią teść rozpoczął budowę domu piętrowego, gdzie dół i góra miały być odrębnymi mieszkaniami ... Zobacz wątek2010.7.21 14:27:50
Spotkania z synem
Witam,mam taki problem, że mój mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Tzn. syn nie jest problemem, ma 16 lat i mieszka z matką. A problem jest właśnie ona. Mój mąż i ona równo sprawują ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:23:46
Problem z narkotykami
Zostałem złapany przez policję na posiadaniu kokainy i byłem tez po jej spożyciu, co mi może grozić? Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie:(? ... Zobacz wątek2010.7.21 14:5:17
Wezwanie do sądu pracy a urlop macierzyński
Dostałam wezwanie do sądu pracy, ale nie mogę się do niego stawić. mam urlop macierzyński i karmię piersią 6 tygodniowe dziecko. Co zrobić, żeby sąd zwolnił mnie ze stawiennictwa? ... Zobacz wątek2010.7.21 14:2:9
NSA i śmierć
co zrobi NSA jeśli jedna ze stron zmarła w międzyczasie? A nie można ustalić adresu spadkobiercy? NSA odroczył bezterminowo rozstrzygnięcie skargi kasacyjnej, ale co jeśli dalej nie będzie można ... Zobacz wątek2010.7.21 13:59:24
Skarga w Sądzie Administracyjnym
Witam serdecznie!Jak mogę przedłużyć postępowanie przed sądem administracyjnym na skutek wniesienia skargi? czy jeśli nie posiadam pełnomocnika w kraju, to tak jak w postępowaniu cywilnym ... Zobacz wątek
2010.7.21 13:53:30
Skarga za bezczynność
Do jakiego organu skierować skargę na bezczynność organu administracji państwowej? Czy będzie to Samorządowe Kolegium Odwoławcze czy Wojewódzki Sąd Administracyjny? Jaka będzie podstawa prawna ... Zobacz wątek2010.7.21 13:46:8
Skarga kasacyjna
Czy organ, którego decyzję uchylił WSA na mocy art. 135 PSA, może wnieść skargę kasacyjną od takiego orzeczenia? ... Zobacz wątek2010.7.21 13:43:40
sprawa po wyroku WSA
WSA odrzucił moją skargę wyrokiem, czy to oznacza, ze przegrałam sprawę, a moja skarga jest bezzasadna? A co oznacza uchylić zaskarżoną decyzję? Albo stwierdzić jej nieważność? Wtedy jest ... Zobacz wątek2010.7.21 13:40:38
Wniosek do NSA
Mam pytanie ile wynosi opłata za sporządzenie przez radce prawnego wniosku o wymeldowanie? ... Zobacz wątek2010.7.21 13:31:36
Braki formalne
Witam,jestem poirytowany. Napisałem skargę na decyzję Wojewody do WSA. Dostałem pismo, w którym poinformowano mnie, że została ona odrzucona, z powodu jej nieopłacenia w terminie, o którym ... Zobacz wątek
2010.7.21 13:27:45
Kiedy wyrok NSA jest prawomocny?
Jeśli nie było mnie na rozprawie w Naczelnym Sądzie Administracyjnym to od kiedy jest prawomocny wyrok? od momentu ogłoszenia czy doręczenia go stronie? ... Zobacz wątek2010.7.21 13:21:19
Portale internetowe
witamCzy umieszczając filmy z youtube na swoim serwisie łamie prawo?
Daniel ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:59:23
zgubiona paczka na poczcie
Witam,nie doręczono mi ważnej przesyłki, z winy Poczty Polskiej. Zależało mi na czasie, przesyłka była bardzo ważna. Na Poczcie poinformowano mnie, że paczki nie ma, paczka po prostu zaginęła ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:55:29
dyskryminacja niepełnosprawnych
Jestem osobą poruszającą się na wózku inwalidzkim. Chciałem zapytać, czy może wie ktoś, jaką drogą należy się domagać od instytucji publicznych egzekwowania naszych praw, czyli dostępu takich ... Zobacz wątek2010.7.21 11:49:13
zakłócanie spokoju przez służby miejskie
Mam pytanie, mieszkam w centrum miasta i obecnie trwają tu prace remontowe (naprawa trakcji tramwajowej). Sęk w tym, że prace często trwają w nocy i doprowadzają do szału moją rodzinę, utrudniają ... Zobacz wątek2010.7.21 11:42:58
Malowanie i rysowanie
WitamJeżeli malując obrazy wzoruję się na pewnym zdjęciu potrzebuję zgody fotografa? Co mi grozi jeżeli wykorzystam tą fotografię bez zgody? ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:42:36
billboard
WitamJaka kara może grozić osobie która zrealizuje kampanie reklamową oczerniającą jakąś osobę lub firmę. Czy można za coś takiego pójść do więzienia? ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:36:25
filmy online
WitamCzy legalne jest oglądanie filmów online?trzeba ściągać. Czy osoba korzystająca z takiej formy oglądania filmów łamie prawo? ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:31:13
Niechciana aborcja
Czy jeśli moja dziewczyna chce zrobić aborcję, a ja jako ojciec dziecka nie chcę się na to zgodzić, to czy jestem w stanie jej przeszkodzić? Moja dziewczyna chce aborcję zrobić w UK, tam można ... Zobacz wątek2010.7.21 11:28:17
Brak dowodu
WitamMuszę się zameldować w domu moje babci do końca przyszłego tygodnia niestety pech chciał, że ukradziono mi dowód osobisty. Czy mogę załatwić wszystkie formalności związane z meldunkiem ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:27:15
Jazda na rowerze po alkoholu
witam, zostałem skazany prawomocnie za jazdę na rowerze po alkoholu, nie mam prawa jazdy jednak sąd zabronił mi jazdy przez rok.interesuje mnie jednak, czy będąc na wakacjach za granicą, mogę ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:20:28
Nękanie przez profesora
Witam,skończyłem właśnie studia, we wrześniu zamierzam się bronić. Na popularnym portalu oceniającym wykładowców, w sposób merytoryczny skrytykowałem jednego z ważnych profesorów mojej ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:16:1
Oskarżenie o pomówienia jak to wygląda
WitamMam bardzo uciążliwego sąsiada który chodzi i rozpowiada, że w czasie gdy mąż pracuje zapraszam gości i robię burdel w mieszkaniu. Mam już tego dosyć. Chcę go posądzi o pomówienie. ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:13:21
RSD
WitamZnajomy dostał wezwanie na policje. sygnatura akt to RSD. wie ktoś co to może oznaczać? ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:10:48
Wyzwiska na GG
WitamCzy można zgłosić na policję sytuację w której pewna osoba wciąż dzwoni, pisze smsy, pisze wiadomości na gg obrażając drugą. Co prawda nie grozi ale takie obrażanie i nękanie psychiczne ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:5:30
Zarobki za granicą
chciałabym zapytać o alimenty. mój były mąż pracuje w wielkiej brytanii, w polsce zaś ma status bezrobotnego. chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogę zdobyć informację o zarobkach męża ... Zobacz wątek2010.7.21 11:5:5
Walka o córkę
Witam,piszę w nieprzyjemnej sprawie. Mam dziecko z byłą partnerką. Nie mam ograniczonych w żaden sposób praw do widywania się z dzieckiem, tymczasem żona i jej nowy partner kategorycznie zabraniają ... Zobacz wątek
2010.7.21 11:1:43
Przemoc w rodzinie
Dzień dobry,mam ogromny problem - otóż moja siostra jest bita przez swojego męża, jednak ani nie chce od niego odejść ani zadzwonić na policję ani zrobić obdukcji. jest głucha na nasze nalegania, ... Zobacz wątek
2010.7.21 10:55:50
Postępowanie karne ? przedawnienie
WitamCzy może zostać przedawnione postępowanie karne? Zostało ono zawieszone 5 lat temu z powodu wyjazdu oskarżonego. Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2010.7.21 10:46:23
Samochód po powodzi
Kupiłem ostatnio samochód od znajomego, jak się okazało samochód niesprawny. Z pozoru wszystko było w porządku, później jednak zaczął szwankować. Mechanik powiedział mi, że najprawdopodobniej ... Zobacz wątek2010.7.21 10:44:14
kary dla nieletnich
WitamJakie kary mogą grozić nieletnim za popełnienie przestępstwa? Czy nieletni może pujść do więzienia?
... Zobacz wątek
2010.7.21 10:41:15
Współżycie 15letnich rówieśników
Jeżeli 15letnie dzieci współżyją ze sobą to czy jest to legalne? Kto jest pociągany do odpowiedzialności? ... Zobacz wątek2010.7.21 10:23:10
Dług w banku
WitamNajprawdopodobniej zostanę oskarżony o wyłudzenie kredytu i nie spłaceni go. Co mam robić? Czy mogę pójść za to do więzienia? ... Zobacz wątek
2010.7.21 10:16:28
Nielegalny pajączek
mam pytanie: ściągnąłem ostatnio program pajączek, to jest program do robienia stron internetowych. użyłem cracka i wtedy pojawił mi się komunikat od firmy, która wydaje pajączka, że mają ... Zobacz wątek2010.7.21 10:14:25
Protokół
WitamCzy mógłby ktoś wstawić na forum przykładowy protokół z rozprawy sądowej?
... Zobacz wątek
2010.7.21 10:11:57
dziwna sytuacja z policją
witajcie,mam problem. zostałem zatrzymany 2 dni temu w nocy, na chodniku. wracałem z baru, niewątpliwie nie byłem trzeźwy. prowadziłem rower, tzn. nie jechałem na nim, tylko idąc na nogach trzymałem ... Zobacz wątek
2010.7.21 9:56:42
Aborcja
mam koleżankę, która zaszła w ciąże z chłopakiem. ma 16 lat i jej rodzice chcą, żeby zrobiła sobie skrobanke. ona nie chce i jej chłopak też nie. czy rodzice mogą ją zmusić? czy jeśli doniosę ... Zobacz wątek2010.7.21 9:27:24
Uciążliwy sąsiad
Co zrobić z uciążliwym sąsiadem, który uważa,że jest panem i władcą wszystkich chyba posesji w okolicy i wszystko mu wolno! Mianowicie... mieszkam na przedmieściu, mój sąsiad ma "gospodarstwo ... Zobacz wątek2010.7.20 16:33:1
Uniemożliwianie spotkań z dziećmi
Witam,po pierwszej rozprawie rozwodowej zostałem poinformowany, że mogę odwiedzać dzieci w miejscu ich zamieszkania 2 razy w miesiącu 9 w ustalone weekendy ), ale ostatnio dostałem pismo, że ... Zobacz wątek
2010.7.20 16:11:17
Odebranie praw matce
Matka, chcąc zwrócić uwagę ojca na dziecko wysłała 1 000 smsów do niego o treści:''zabije zaraz tego bachora, umrze z głodu ". A ojciec zamiast się zainteresował zgłosił sprawę o odebranie ... Zobacz wątek
2010.7.20 16:2:15
Masz inne pytanie do prawnika?