Forum prawne (strona 743)
Komornik - długi syna
WitamMam wielki problem, mój syn, z którym nie mam kontaktu od 5 lat najprawdopodobniej zaciągnął kredyt, którego nie spłaca. Już kilka razy był u mnie komornik i pytał o niego. Jeżeli mój ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:42:8
Żądanie czynszu
Witajcie !Ojciec wciąż utrudnia mi życie, jestem załamana, może Wy mi jakoś pomożecie? Sprawa wygląda tak, że mieszkam z ojcem w domu od urodzenia, on nigdy ze ną żadnej umowy najmu ani ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:41:50
brak wpisu meldunkowego w dokumentach a sankcja
Dzień dobry mam pytankoco mi grozi za brak wpisu meldunkowego w dowodzie i prawie jazdy? Mam zaświadczenie wydane w wydziale ewidencji ludności, ale nie wymieniłem dokumentów w celu zaktualizowania ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:38:21
jak odzyskać pieniądze od byłej kobiety?
Niedawno rozstałem się z dziewczyną. W czasie naszego związku pożyczyłem jej trochę pieniędzy (w sumie ok. 4 tys. zł.). Kiedy jej pożyczałem, to z góry było ustalone, że ja te pieniądze ... Zobacz wątek2010.7.22 11:38:20
Wyrejestrowanie auta
Witam,Czy po wyrejestrowaniu samochodu można go przetrzymywać w garażu? Słyszałem, że auto może być wyrejestrowane jeżeli je sprzedajemy lub złomujemy. Czekam na wasze opinie ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:38:11
wysokość odszkodowania
Witam,mam takie pytanie: ostatnio na imprezie mój brat zniszczył kanapę, tj. ubrudził ją krwią i właściciel lokalu domaga się odszkodowania za to, bo rzekomo nie da sie tego zmyc. Wycenił ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:36:25
nierówne chodniki
WitamPrzedwczoraj przechadzając się po królewskim mieście Kraków, potknąłem się o nierówną płytkę chodnikową, skręciłem nogę i upadłem. Teraz, zamiast siedzieć na plaży, siedzę z ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:16:12
Działalność gospodarcza po tacie
Witam.Zmarł mój ojciec, pozostawił działalność gospodarczą - sklep obuwniczy. Ani ja, ani moje rodzeństwo nie chcemy jej przejąć. Czy jeżeli odrzucimy spadek będziemy obciążeni biurokracją ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:14:29
Dwa dowody osobiste
Dwa miesiące temu zagubiłem dowód osobisty. Zgłosiłem to na policję i wyrobiłem sobie nowy. Jednak po jakimś znalazłem stary dowód i przez pomyłkę użyłem starego podczas podpisywania umowy. ... Zobacz wątek2010.7.22 11:10:13
Upoważnienie do reprezentowania w urzędzie
WitamDwa dni temu kupiłem auto, jestem zarejestrowany w woj. mazowieckim, ale mieszkam i pracuję w małopolskim. Nie mam możliwości na załatwienie wszystkich formalności osobiście. Czy mogę napisać ... Zobacz wątek
2010.7.22 11:8:49
brak faktur od sieci komórkowej
Witam, moje pytanie dotyczy umowy abonenckiej w jednej z sieci komórkowych. Otóż od kilku miesięcy nie dostaję faktury na papierze, a jest mi ona bardzo potrzebna. Kiedy udaję się do salonu, jedyną ... Zobacz wątek2010.7.22 11:5:21
Jak długo można zatrudniać na umowę zlecenie?
Witam,pracuję na umowę zlecenie. Pracuję już 10 miesięcy i do końca umowy mam jeszcze 2 miesiące. Chciałem zapytać, czy pracodawca ma obowiązek zatrudnić mnie po jakimś czasie na umowę ... Zobacz wątek
2010.7.22 10:57:11
obrażanie w smsach
ostatnio trochę pokłóciłem się z dziewczyną, no i się rozstaliśmy w końcu. w trakcie naszych kłótni zdarzyło mi się napisać jej parę nieprzyjemnych smsów, no trochę może przesadziłem, ... Zobacz wątek2010.7.22 10:52:6
czyn popełniony kiedy byłem niepełnoletni
witam,miałem jakiś czas temu akcję z kolegami, no i teraz upomniał się o nas wymiar sprawiedliwości... teraz mam 18 lat, ale kiedy popełniałem czyn, to byłem jeszcze nie pełnoletni. czy w ... Zobacz wątek
2010.7.22 10:49:55
Oszukany za prąd
Witam,w zeszły poniedziałek został odcięty mi prąd, gdyż rzekomo nie zapłaciłem rachunku za kwiecień. Jednak mam potwierdzenie, że rachunek ten płaciłem (płaciłem go w sklepie, przy kasie). ... Zobacz wątek
2010.7.22 10:32:16
podatek od spadku-śmierć w 1993r.
Witam,w czerwcu 2010r. dostałam prawomocne postanowienie z sądu, iż nabyłam
spadek na podstawie ustawy z dobrodziejstwem inwentarza po zmarłym w
1993r. ojcu; chodzi o mieszkanie, gdzie na zaświadczeniu ... Zobacz wątek
2010.7.22 10:29:58
niestandardowe imię
Chciałem zapytać, czy jest w Polsce prawo, które zakazuje nadawania dzieciom dowolnych imion? Chcę nadać córce mniej popularne imię i zastanawiam się, czy będę miał z tym problem w urzędach... ... Zobacz wątek2010.7.22 10:12:4
Pieniądze za remont
witam, byłam w związku z mężczyzną, zamieszkaliśmy razem kilka lat temu w jego prywatnym mieszkaniu. zainwestowałam tam w remonty sporą kwotę (ok. 23-24 tys. zł). jakiś czas temu rozstaliśmy ... Zobacz wątek2010.7.22 10:9:34
Przerobienie garażu na pokój
Chciałbym przerobić garaż i wynająć go studentom do mieszkania. Jest to garaż wolnostojący, murowany. Chciałbym zapytać, jakie pozwolenia są mi potrzebne, aby móc ten garaż przerobić i wynajmować? ... Zobacz wątek2010.7.22 9:55:52
Wysypisko śmieci
Witam, miasto chce w naszej dzielnicy utworzyć wysypisko śmieci. Urzędnicy zapewniają nas, że będzie ono oddalone na bezpieczną odległość. Jednak mieszkańców to w żaden sposób nie satysfakcjonuje. ... Zobacz wątek2010.7.22 9:52:49
Dom po babci
Witam,niedawno zmarła moja babcia. Zostawiła dom, o bardzo dużej wartości. W tym domu mieszka moja ciotka ze swoimi dziećmi (dorosłymi). Nie zamierza ona jednak w żaden sposób podzielić się ... Zobacz wątek
2010.7.22 9:47:50
Podatek a allegro
Witam,sprzedaję na allegro rowery, które sprowadzam z niemiec i holandii, sam je reperuję i przygotowuję do odbioru. nie prowadzę działalności gospodarczej, zajmuję się tym po godzinach mojej ... Zobacz wątek
2010.7.22 9:37:12
Prawa autorskie projektów
Witam,jestem grafikiem komputerowym i wykonuję niekiedy projekty zupełnie niezależnie, w domu. chciałbym te projekty wysyłać do instytucji (teatry, muzea) jako propozycje dla przedstawień bądź ... Zobacz wątek
2010.7.22 9:33:27
Brak umowy najmu
witam, wynajmuję mieszkanie od właściciela, który nie chce podpisać ze mną umowy (nie mówi, że nie chce, tylko odkłada to, a ja czuję, że on będzie to odkładał w nieskończoność...). zasadniczo ... Zobacz wątek2010.7.22 9:18:6
Więzienie???
Chciałbym opowiedzieć swoją historię, a mianowicie: 3 lata temu byłem uczestnikiem napadu na sklep, ale ponieważ nie miałem wtedy jeszcze ukończonych 18 lat to sąd po 3miesięcznym areszcie pozwolił ... Zobacz wątek2010.7.22 8:57:44
Akt notarialny, księga wieczysta, książeczki mieszkaniowe a rozdzielność
Witam,Spróbuję opisać sytuację dosyć sensownie.
A więc. Na początku małżeństwa zawarliśmy z małżonką intercyzę (rozdzielność w formie aktu notarialnego) z pewnych powodów.
Pół roku ... Zobacz wątek
2010.7.21 22:28:5
Zniesienie Rozdzielności Majątkowej
Witam. Pytanie dotyczy tego co w temacie.Na początku małżeństwa zawarliśmy z małżonką przed notariuszem intercyzę. Bez zbędnego wyszczególniania majątku itp. Po prostu ustanowiliśmy rozdzielność ... Zobacz wątek
2010.7.21 22:16:37
Rozwiązanie umowy najmu a pozbycie się najemców
Wynajęłam mieszkanie bardzo nieostrożnie, na litość - uiszczona została kaucja i 1/4 miesięcznej opłaty, w ciągu pierwszego tygodnia wynajmu miałam otrzymać resztę pieniędzy. Natychmiast jednak ... Zobacz wątek2010.7.21 19:57:50
Nadzór nad komornikiem sądowym
Złożyłem wniosek o nadzór Prezesa Sądu Rejonowego o nadzór nad działaniami komornika w związku z przedłużającym się postępowaniem. jak to w praktyce będzie wyglądać? czy Prezes sądu będzie ... Zobacz wątek2010.7.21 16:12:3
czy bank ma prawo zając wszystkie środki na koncie?
Czy bank ma prawo zająć mi całą wypłatę? Jeśli jestem z nim w sporze, a chodzi o spłacony już przeze mnie kredyt, a bank żąda odsetek?... Zobacz wątek
2010.7.21 16:0:28
obowiązki komornika!
Witamczy komornik może zlicytować moje rzeczy, skoro złożyłem powództwo przeciw egzekucyjne z zabezpieczeniem powództwa. Co jeśli komornik je mimo wszystko zlicytuje, a sąd zarządzi ich zwrot ... Zobacz wątek
2010.7.21 15:57:49
Mieszkania komunalne
Jakie sankcje grożą za nieprzyjęcie mieszkania komunalnego ze względu na to, iż jest one gorsze dla posiadaczki teraźniejszego mieszkania, w którym nie może już mieszkać, bo jest w nim planowany ... Zobacz wątek2010.7.21 15:55:27
POLE ROLNE
Czy zgodnie z prawem weksel, który nie ma nigdzie poręczenia, a miał być poręczony przez żonę jest ważny?... Zobacz wątek
2010.7.21 15:45:49
Co grozi za pomówienia
czy mogę cywilnie pozwać osobę, która oskarża mnie o coś czego nie zrobiłem? Jaki byłby na to paragraf? ... Zobacz wątek2010.7.21 15:41:34
Rozwód z przyczyn osób trzecich
Czy można oskarżyć osobę trzecią, a dokładniej kochanka o rozpad małżeństwa, albo na przykład domagać się od niej odszkodowania? ... Zobacz wątek2010.7.21 15:27:41
Ograniczenie praw rodzicielskich, wyjazd za granice
Czy matka posiadająca ograniczone prawa rodzicielskie może odbywać widzenia z dzieckiem za granica, skoro sama tam mieszka, a sąd zasądził widzenia poza miejscem zamieszkania dziecka? Czy jeśli ... Zobacz wątek2010.7.21 15:9:2
pozbawienie tytułu wykonawczego
Jak mam rozumieć pozew o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności, który otrzymałam od ojca dziecka, po oddaniu sprawy do komornika? Ojciec dziecka nigdy nie płacił alimentów.Dziękuje ... Zobacz wątek
2010.7.21 15:5:46
Ustalenie wkładu w majątek
Czy istnieje możliwość ocenienia wkładu w majątek jednego z małżonków, kiedy jedno z małżonków zmarło, a wcześniej para była po rozwodzie?... Zobacz wątek
2010.7.21 15:2:9
Wysokość spadku od darowizny
Przepraszam za błędny tytuł powinno byś wysokość podatku od darowizny - jeszcze raz przepraszam ... Zobacz wątek2010.7.21 14:59:5
Alimenty
Czy będąc za granica mogę się starać o odnowienie alimentów, które mieszkając w Polsce pobierałam z Funduszu Alimentacyjnego ( ojciec dziecka nie pracuje legalnie, nie płacił nigdy alimentów, ... Zobacz wątek2010.7.21 14:58:57
Szybkie dziecko,wczesny ślub...i problem matką!
Witammam kilka pytań:
jestem 16 letnią matką 3 miesięcznego dziecka. Za miesiąc będę miała męża, bo dostaliśmy pozwolenie od sądu i bierzemy ślub. Chcemy razem zamieszkać w moim mieszkaniu. ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:51:25
Szybki dziecko,wczesny ślub...i problem matką!
Witammam kilka pytań:
jestem 16 letnią matką 3 miesięcznego dziecka. Za miesiąc będę miała męża, bo dostaliśmy pozwolenie od sądu i bierzemy ślub. Chcemy razem zamieszkać w moim mieszkaniu. ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:51:9
Renta rodzinna z Niemiec
Jak mogę załatwić rentę rodzinną dla syna, w przypadku śmierci jego ojca, skoro jest on obywatelem Niemiec? Płaci regularnie zasądzone alimenty, ale boje się, że w razie jego śmierci nawet się ... Zobacz wątek2010.7.21 14:45:25
Składniki alimentów
Co wchodzi w skład alimentów? Czy opłaty za media, wodę, prąd, gaz, czynsz są brane pod uwagę? Czy alimenty polegają tylko na zaspokajaniu głodu i to w podstawowym zakresie 250-500 zł? a co z ... Zobacz wątek2010.7.21 14:34:48
odzyskanie pieniedzy za faktury
3 lata temu zmarł teść, zapisał w testamencie wszystko teściowej. Mają 3 synów. Przed śmiercią teść rozpoczął budowę domu piętrowego, gdzie dół i góra miały być odrębnymi mieszkaniami ... Zobacz wątek2010.7.21 14:27:50
Spotkania z synem
Witam,mam taki problem, że mój mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Tzn. syn nie jest problemem, ma 16 lat i mieszka z matką. A problem jest właśnie ona. Mój mąż i ona równo sprawują ... Zobacz wątek
2010.7.21 14:23:46
Problem z narkotykami
Zostałem złapany przez policję na posiadaniu kokainy i byłem tez po jej spożyciu, co mi może grozić? Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie:(? ... Zobacz wątek2010.7.21 14:5:17
Wezwanie do sądu pracy a urlop macierzyński
Dostałam wezwanie do sądu pracy, ale nie mogę się do niego stawić. mam urlop macierzyński i karmię piersią 6 tygodniowe dziecko. Co zrobić, żeby sąd zwolnił mnie ze stawiennictwa? ... Zobacz wątek2010.7.21 14:2:9
NSA i śmierć
co zrobi NSA jeśli jedna ze stron zmarła w międzyczasie? A nie można ustalić adresu spadkobiercy? NSA odroczył bezterminowo rozstrzygnięcie skargi kasacyjnej, ale co jeśli dalej nie będzie można ... Zobacz wątek2010.7.21 13:59:24
Skarga w Sądzie Administracyjnym
Witam serdecznie!Jak mogę przedłużyć postępowanie przed sądem administracyjnym na skutek wniesienia skargi? czy jeśli nie posiadam pełnomocnika w kraju, to tak jak w postępowaniu cywilnym ... Zobacz wątek
2010.7.21 13:53:30
Masz inne pytanie do prawnika?