Forum prawne (strona 745)

Wyzwiska na GG

Witam
Czy można zgłosić na policję sytuację w której pewna osoba wciąż dzwoni, pisze smsy, pisze wiadomości na gg obrażając drugą. Co prawda nie grozi ale takie obrażanie i nękanie psychiczne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 11:5:30

Zarobki za granicą

chciałabym zapytać o alimenty. mój były mąż pracuje w wielkiej brytanii, w polsce zaś ma status bezrobotnego. chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogę zdobyć informację o zarobkach męża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 11:5:5

Walka o córkę

Witam,
piszę w nieprzyjemnej sprawie. Mam dziecko z byłą partnerką. Nie mam ograniczonych w żaden sposób praw do widywania się z dzieckiem, tymczasem żona i jej nowy partner kategorycznie zabraniają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 11:1:43

Przemoc w rodzinie

Dzień dobry,

mam ogromny problem - otóż moja siostra jest bita przez swojego męża, jednak ani nie chce od niego odejść ani zadzwonić na policję ani zrobić obdukcji. jest głucha na nasze nalegania, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.21 10:55:50

Postępowanie karne ? przedawnienie

Witam
Czy może zostać przedawnione postępowanie karne? Zostało ono zawieszone 5 lat temu z powodu wyjazdu oskarżonego. Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:46:23

Samochód po powodzi

Kupiłem ostatnio samochód od znajomego, jak się okazało samochód niesprawny. Z pozoru wszystko było w porządku, później jednak zaczął szwankować. Mechanik powiedział mi, że najprawdopodobniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:44:14

kary dla nieletnich

Witam
Jakie kary mogą grozić nieletnim za popełnienie przestępstwa? Czy nieletni może pujść do więzienia?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:41:15

Współżycie 15letnich rówieśników

Jeżeli 15letnie dzieci współżyją ze sobą to czy jest to legalne? Kto jest pociągany do odpowiedzialności? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:23:10

Dług w banku

Witam
Najprawdopodobniej zostanę oskarżony o wyłudzenie kredytu i nie spłaceni go. Co mam robić? Czy mogę pójść za to do więzienia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:16:28

Nielegalny pajączek

mam pytanie: ściągnąłem ostatnio program pajączek, to jest program do robienia stron internetowych. użyłem cracka i wtedy pojawił mi się komunikat od firmy, która wydaje pajączka, że mają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:14:25

Protokół

Witam
Czy mógłby ktoś wstawić na forum przykładowy protokół z rozprawy sądowej?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 10:11:57

dziwna sytuacja z policją

witajcie,
mam problem. zostałem zatrzymany 2 dni temu w nocy, na chodniku. wracałem z baru, niewątpliwie nie byłem trzeźwy. prowadziłem rower, tzn. nie jechałem na nim, tylko idąc na nogach trzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 9:56:42

Aborcja

mam koleżankę, która zaszła w ciąże z chłopakiem. ma 16 lat i jej rodzice chcą, żeby zrobiła sobie skrobanke. ona nie chce i jej chłopak też nie. czy rodzice mogą ją zmusić? czy jeśli doniosę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.21 9:27:24

Uciążliwy sąsiad

Co zrobić z uciążliwym sąsiadem, który uważa,że jest panem i władcą wszystkich chyba posesji w okolicy i wszystko mu wolno! Mianowicie... mieszkam na przedmieściu, mój sąsiad ma "gospodarstwo ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2010.7.20 16:33:1

Uniemożliwianie spotkań z dziećmi

Witam,

po pierwszej rozprawie rozwodowej zostałem poinformowany, że mogę odwiedzać dzieci w miejscu ich zamieszkania 2 razy w miesiącu 9 w ustalone weekendy ), ale ostatnio dostałem pismo, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 16:11:17

Odebranie praw matce

Matka, chcąc zwrócić uwagę ojca na dziecko wysłała 1 000 smsów do niego o treści:

''zabije zaraz tego bachora, umrze z głodu ". A ojciec zamiast się zainteresował zgłosił sprawę o odebranie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 16:2:15

pinia kuratora

Czy mogę mieć wgląd do opini kuratora na mój temat? jesli tak to przed czy dopiero po rozprawie? A co jeśli kurator nie zastał męża w miejscu, w którym jest zameldowany, bo mieszka w innym miescie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:56:11

Jaka jest minimalna wielkość działki budowlanej?

Witam, jaka jest minimalna wielkość działki budowlanej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:54:10

Uzasadnienie w pozwie o podwyżkę

Witam, chciałabym złożyć pozew o podwyższenie alimentów. Co powinnam tam zawrzeć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:52:9

Fundusze

czy prawda jest, ze jak się dzieli majątek to i fundusze? jak to jest? I niby jak się je dzieli, po połowie?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:51:11

Proszę o pomoc

Witam
Pewien znajomy około 17 lata temu brał udział w kradzieży i został skazany na 2 lata więzienia. Czy to nie za surowa kara czy mógłby mi ktoś napisać jak wyglądał kodeks karny w 1993? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:47:49

pomoc dla samotnej matki

Jakie zapomogi/ zasiłki przysługują matce dziecka, jeśli ojciec jest znany, płaci określona sumę pieniężną, a matka nie ma pracy, skończyła studia i mieszka z rodzicami? Dodam, że dziecko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.20 15:44:34

odszkodowanie za bezpodstawne aresztowanie

Witam
Chcę wywalczyć odszkodowanie za niesłuszne aresztowanie. Policja nei poczuwa się do winy, a ja bardzo chcę to wyjaśnić! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:44:34

Zasiedzenie domu po ojcu

Chciałby zasiedzieć dom ojca, który zmarł w 1999 roku. Ile musi upłynąć czasu, abym mógł go zasiedzieć? Dodam,z e odbyła się pierwsza rozprawa spadkowa i sąd ustalił 5 spadkobierców.

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:34:43

Przekazanie ziemi- dokumenty

Witam

czy aby przepisać ziemie na dzieci wystarcza notariuszowi akty własności ziemi z lat 70, mimo że była przeprowadzona komasacja gruntów i zmieniła się powierzchnia i liczba działek oraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:29:57

Własność odrębna jaki podatek?

Witam gorąco w ten piękny dzień,

moja mama wykupiła mieszkanie spółdzielcze na własność odrębną, dostała bonifikatę i przez 5 lat nie może go sprzedać, zmienić. A jeśliby przed upływem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 15:0:25

jak to zrobić?

Niedawno zmarli moi rodzice, którzy zostawili mi w spadku dom na wsi. My z mężem dopiero zaczynamy się jakoś organizować, chcemy wybudować własny dom i pieniądze ze sprzedaży mojego domu na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 14:53:44

Podatek za mieszkanie

[cytat]

Witam serdecznie proszę o pomoc:
odziedziczyłem po mojej ciotce mieszkanie dzięki testamentowi. mam 18 lat, nie pracują, uczę się. Czy podlegam z tego tytułu jakiemus opodatkowaniu, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.20 14:44:1

prawo do mieszkania po mamie

Po śmierci mamy ojciec wykupił mieszkanie lokatorskie własnościowe i twierdzi, że my jako dzieci oraz nasza babcia ( matka mamy) nie mamy już prawa do tego mieszkania i karze nam się wynosić. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 14:27:30

Jak napisać testament?

Witam!
Jak wygląda kwestia testamentu napisanego odręcznie? Czy taki testament jest ważny? Czy muszą być świadkowie przy jego sporządzaniu? Jaka powinna być jego forma?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 14:21:2

Uwłaszczenie

Mój wujek po cichu, skrycie przed cała rodziną, uwłaszczył się na całym gospodarstwie po nieżyjących dziadkach. Było to w roku 1971. Dziadkowie nie zostawili testamentu, a wujek umarł. Czy my ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.20 14:14:4

CZY TESTAMENT "RĘCZNY" MUSI BYĆ SPORZĄDZONY PRZY ŚWIADKACH?

[cytat] Oczywiście że świadkowie są konieczni...najlepiej jest uczynić testament w jakimś miejscu publicznym np na skrzyżowaniu ruchliwych ulic w świelte jupiterów nieznędny jest również ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2010.7.20 14:7:23

Wypowiedzenie umowy najmu lokalu

Witam, czy jest możliwość, aby wypowiedzieć umowę najmu lokalu, jeśli umowa jest na czas określony i nie w niej zawartych żadnych warunków wypowiedzenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 13:37:9

Wzór wezwania o zapłatę zaległego wynagrodzenia

Witam, dostałem wypowiedzenie z pracy. Do końca zeszłego miesiąca miało mi wpłynąć wynagrodzenie za ostatni miesiąc pracy. Jednak nie wpłynęło. Chciałby wysłać wezwanie do zapłaty. Jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 13:27:19

Pomoc dla narkomana

Moim zdaniem może, ale to i tak zależy od Sądu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.20 13:19:9

Problemy z mandatem

Witam
Mam 17 lat i zostałem wczoraj złapany na piciu alkoholu w miejscu publicznym, czy jeżeli zapłacę mandat jest szansa że rodzice się o tym nie dowiedzą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 13:12:32

Czy mogę zabronić spotkań z dziećmi obecnej żonie mojego byłego męża?

Witam
Moja córka za 2 miesiące bierze ślub, czy w takim wypadku będę musiał wciąż jej płacić alimenty pomimo tego, że sama zakłada rodzinę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 12:52:24

nowe nazwisko dziecka

Wiesz mam podobny problem do rozwiązania. Tylko jajuż jestem kilka m-cy po ślubie i teraz dfowiedziałam sie ,że jednak były mąż musi wyrazić zgodę, a jeśli nie- tylko sądownie.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.20 12:47:11

Porada prawna ? proszę o pomoc!

Witam!
Grozi mi zajęcie konta przez komornika, jeżeli poproszę pracodawcę żeby dawał mi pensje do ręki to coś to zmieni?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 12:47:6

znęcanie psychiczne i fizyczne

Witam
Moja była kobieta posądza mnie o znęcanie psychiczne i fizyczne, jak się przed tym obronić?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 12:2:46

Praca nielegalna

Witam
Pracodawca zatrudnił na czarno pracownika. Co mu może za to grozić? i co grozi pracownikowi? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 11:32:22

nieodpłatna praca

witam,
mam pytanie dotyczące nieodpłatnych prac.
otóż chciałbym ich uniknąć, gdyż nie mogę zwolnić się z pracy ani wziąć urlopu. czy możliwe jest teraz zamienienie ich na grzywnę?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 11:23:4

Odszkodowanie za wywłąszczenie

Szanowni Państwo,
jeżeli trafiliście na to forum, to znaczy, że macie do czynienia z procedurą wywłaszczenia/przejęcia Waszej nieruchomości pod realizację inwestycji celu publicznego (np. budowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 11:8:22

Odszkodowanie za wywłaszczenie. Prosze o pomoc!

Szanowni Państwo,
jeżeli trafiliście na to forum, to znaczy, że macie do czynienia z procedurą wywłaszczenia/przejęcia Waszej nieruchomości pod realizację inwestycji celu publicznego (np. budowy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.20 11:7:42

Jak odzyskać prawo jazdy?

witam
rok temu zabrano mi prawo jazdy (za prowadzenie w stanie nietrzeźwym). moja kara się kończy i mam w związku z tym pytanie, czy aby je odzyskać, powinienem napisać jakiś wniosek czy wystarczy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.20 11:7:5

Alimenty płacone komornikowi

Witam, ściga mnie komornik za niepłacone alimenty. Czy mogę zacząć przelewać te alimenty bezpośrednio żonie, czy dalej komornikowi? Czy pomoże mi złożenie wniosku o umorzenie egzekucji? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 11:5:56

Co mogę odliczyć od kwoty podatku ?

Witam, czy jako ryczałtowiec płacący co miesiąc podatek mogę odliczyć od podatku składkę na ubezpieczenie zdrowotne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 11:1:44

przywłaszczenie- co za to grozi?

zostałem skazany za przywłaszczenie, to jest z artykułu 284. musiałem też oddać pieniądze, ale chwilowo moja sytuacja finansowa nie przedstawia się najlepiej. czy grozi mi więzienie czy ze względu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 10:58:51

Przekształcenie działki rolnej na budowlaną

Dzień dobry, chciałabym przekształcić działkę rolną, która leży na terenie miasta, a graniczy ze studium miasta, w działkę budowlaną. Gmina nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 10:54:23

po alkoholu bez prawa jazdy

witam,
mam 20 lat i nie byłem wcześniej karany. wczoraj zdarzyło mi się wypić kilka piw, potem pojechaliśmy z kolegami do tesco, żeby coś zjeść. kolega dał mi kluczyki, bo go poprosiłem i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.20 10:49:41

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika