Forum prawne (strona 747)
Program tv na youtube
Witam,Czy osoba, która ma zakłada konto na youtube może na nim umieszczać fragmenty programów tv? Czy to będzie legalne? co może jej za to grozić? Czy tylko usuną film, czy można mieć większy ... Zobacz wątek
2010.7.16 9:9:51
Wycofanie darowizny
Jest taka sytuacja. Pewna starsza pani aktem darowizny przekazała córce dom wraz z ziemią. Zięć obiecał, że wybuduje nowy dom, w którym ta pani mogłaby zamieszkać. Jednakże jak już dobiegły ... Zobacz wątek2010.7.16 8:58:6
Wzór wniosku
Proszę o informację jak napisać wniosek o wydanie postanowienia sądu o nabyciu spadku? Czy kończy się to na jednej sprawie?? ... Zobacz wątek2010.7.16 8:21:45
Ustalenie miejsca pobytu
Witam, planuję złożyć do sądu wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka oraz ustalić widzenia z ojcem. Jak się do tego zabrać? Czy jeden wniosek wystarczy? Czy potrzebny jest akt urodzenia dziecka ... Zobacz wątek2010.7.16 8:19:7
zmiana aneksu do umowy
Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. W czasie trwania tej umowy został sporządzony do niej aneks w którym było jasno określone że:Że od 01.09.2009. roku przyznaje mi się dodatek comiesięczny ... Zobacz wątek
2010.7.15 18:21:7
Wniosek o przyznanie mieszkania.
Dzień dobry, gdzie mogę złożyć wniosek o przyznanie mieszkania socjalnego? Jak ma taki wniosek wyglądać? Mam 27 lat i mieszkam z dwiema siostrami i matką na 30 mkw:( Może uda mi się coś dostać? ... Zobacz wątek2010.7.15 15:47:14
Wypowiedzenie, zwolnienie lekarskie, zaległy urlop...
Pracodawca wypłaci ekwiwalent za zaległy urlop proporcjonalnie do przepracowanego okresu w bieżącym roku. Pozostały urlop przechodzi na kolejnego pracodawcę lub się nie należy, jeśli nie podejmie ... Zobacz wątek2010.7.15 15:44:4
wynajem a spłata zadłuzenia
Nie byliśmy tam zameldowani, bo właścicielka nie wyraziła na to zgody - nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale chciałabym aby wszystko było dokładnie opisane. ... Zobacz wątek2010.7.15 15:41:56
Uprawianie seksu przy dzieciach
Witam, mam problem. Mam dwójkę dzieci z moją konkubiną w wieku 9 i 11 lat. Jakiś czas temu wyprowadziła się do matki, niby pod pozorem pracy, ale jak się potem okazało miała tam innego faceta, ... Zobacz wątek2010.7.15 15:40:35
Alimenty na eks żonę
Nie ma żadnego powodu, dla którego mąż nie mógłby ustanowić Pani swoim pełnomocnikiem i w takiej sytuacji może Pani reprezentować męża przed sądem. To jak sąd podejdzie do sprawy leży w ... Zobacz wątek2010.7.15 15:39:10
Legitymowanie w supermarkecie
Jak to jest z legitymowaniem ludzie w supermarketach?czy licencjonowany pracownik ochrony moze legitymować klientów? A jeśli tak to w jakiej sytuacji?
Czy licencjonowany pracownik ochrony ma prawo ... Zobacz wątek
2010.7.15 15:38:6
Mam jedno pytanie?
Po pewnym meczu zostalem zlapany przez kamery a potem przez policjantow na rzucaniu kamieniami w policjantow dostalem zarzut czynnej napasci o czynie chuliganskim jest oskarzonych 8 osob. przyznalem sie ... Zobacz wątek2010.7.15 15:32:0
Chuligani
jestem z mężem po rozwodzie, ale nie bylo jeszcze podziału majątku, zauważyłam, że mąz zaczyna wynosic różne cenne rzeczy z naszego mieszkania, jak drogi sprzet fotograficzny, komputer, dvd itp. ... Zobacz wątek2010.7.15 15:28:29
Czerwone światło
Niezatrzymanie pojazdu we właściwym miejscu w związku z nadawanym sygnałem świetlnym - 100 zł i 6 pktpozdr.
... Zobacz wątek
2010.7.15 15:19:13
Kontrola osobista
Zostałem niedawno zatrzymany do kontroli drogowej przez kilku policjantów. Jeden z nich nie podając powodu zatrzymania powiedział mi, żebym opuścił pojazd i wyjął wszystkie przedmioty, które ... Zobacz wątek2010.7.15 15:14:54
Kontrola osobista, bagażu i telefonu komórkowego
Zostałem niedawno zatrzymany do kontroli drogowej przez kilku policjantów. Jeden z nich nie podając powodu zatrzymania powiedział mi, żebym opuścił pojazd i wyjął wszystkie przedmioty, które ... Zobacz wątek2010.7.15 15:14:48
Odszkodowanie od szpitala
Jeżeli toczy sie sprawa z ramienia prokuratury przeciwko lekarzowi o błąd w sztuce lekarskiej, a ja złożyłam wniosek adhezyjny, to moge domagać się odszkodowania od szpitala? przeciez ponosi on ... Zobacz wątek2010.7.15 15:7:49
Wymiar mandatu
<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->Art. 51. § 1. kodeksu wykroczeń: Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca ... Zobacz wątek
2010.7.15 15:4:34
Umowa tymczasowa ile może zabrać komornik?
Czy komornik może wejśc na pensje studentce, która pracuje na 1/2 a czasem na 1/4 etatu na umowę o prace tymczasowa, która jest co miesiąc podpisywana? Dodam, ze dostaje jeszcze alimenty od ojca, ... Zobacz wątek2010.7.15 15:2:14
Wniosek do komornika
Czy komornik może z chwilą zlożenia wniosku eksmisyjnego zając konto dłużnika na poczet kosztów eksmisyjnych i wszystkich innych należności jakie powstaną w toku tej egzekucji.Dłużnik jest ... Zobacz wątek
2010.7.15 14:46:21
Zadłużenie a przedawnienie
Kiedy się przedawnia zadłużenie?Czy jak zadzwonie do banku to powiedza mi kiedy była zapłacona ostatnia rata, do kiedy jest kredyt, co ile należy go spłacać ? itd. kredyt zaciagała moja matka, ... Zobacz wątek
2010.7.15 14:41:6
Zatrzymane prawko jazdy a egzamin na kategorię ?C?
Zatrzymano mi prawo jazdy kategorii b, zabiorą na okres 8 miesięcy za jazdę po pijaku.Jeżeli jestem w trakcie kursu na kat "c" ( właściwie go ukończyłem) pozostał mi tylko egzamin, to czy mogę ... Zobacz wątek
2010.7.15 14:14:53
Przymusowe Leczenie a Sąd Rodzinny
WitamObejżyj film "Tato" , a da on Ci obraz wizji na Sąd Rodzinny chociaż jest to inna tematyka.
Odnosnie odwyku to jestes na pozycji przegranej i będziesz musiał odbyć leczenie,jest kilka sposobów ... Zobacz wątek
2010.7.15 14:7:53
Zasiłek dla samotnej matki
Jestem samotną, niepracująca matka. Nie moge się zarejestrować jako bezrobotna, bo nie moge obecnie podjąc się pracy. Starajac sie o zasilek dla samotnej matki musze podac dochody wszystkich czlonkow ... Zobacz wątek2010.7.15 13:40:28
Jak odzyskać pieniądze ?
Witam, jakiś czas temu pożyczyłem znajomemu pieniądze - 3500 zł. Miało być na krótko. Spisaliśmy taką prostą umowę typu: ile pożyczył, kiedy ma oddać, numer dowodu i podpis. Miałem też ... Zobacz wątek2010.7.15 13:39:41
Nie chce dziecka
Przydarzyła mi sie wpadka. Trwa właśnie sprawa o ustalenie ojcostwa. matka chce pieniędzy - wiadomo alimenty będa, ale jak uniknąc całej reszty? Nie chce miec nic z tym dzieckiem wspólnego, żadnego ... Zobacz wątek2010.7.15 13:30:57
nie mam komu oddać dziecka
Mam ustalone kontakty sądowe z córką, mieszkam od niej 400 km ( 6 godzin jazdy ). Sąd musiał ustalić kiedy moge się z nia widywać, bo żona mi to utrudniała. Moge zabierac ja na weekendy od 12.00 ... Zobacz wątek2010.7.15 13:21:59
Dobudowa bez projektu
Posiadam mały drewniany domek. Chciałabym dobudować do niego niewielką część. Ile mogę dobudować, żebym nie musiała robić projektu? ... Zobacz wątek2010.7.15 13:13:2
Nadzór budowlany
Mam pytanie, czy nadzór budowlany może przeprowadzić wizję lokalną na gruncie, w przypadku nieobecności jednej ze stron?... Zobacz wątek
2010.7.15 13:11:7
Zasiedzenie na działce
Witam, czy do sprawy o zasiedzenie działki można przedstawić operat geodezyjny, nie określając granicy działki? Powierzchnia tej działki i sąsiednich działek są wykazane na mapie ewidencyjnej. ... Zobacz wątek2010.7.15 13:8:37
Pomyłka przy wypłacie
Mój pracodawca w wyniku pomyłki wysłał mi dodatkowe pieniądze. Przyszły on w formie drugiego przelewu na moje imie i nazwisko. Pomyslałam, że to dodatek w postaci premii, wiec pieniądze te wydałam ... Zobacz wątek2010.7.15 13:5:24
Przegrana w sądzie pracy
Przegrałam spór w sądzie pracy o wynagrodzenie, które moim zdanie nie należy sie pracownikom, jestem pracodawcą. Chce założyć sprawę w sądzie cywilnym, ale nie wiem czy najpierw mam wypłacić ... Zobacz wątek2010.7.15 12:56:13
Sąsiad wstrzymuje budowę domu na 5 lat
Mój uproczywy i złośliwy sąsiad od 5 lat utrudnia mi budowe domu. Dostałem warunki zabudowy, od których właśnie on sie odwołał. Wyrok sądu pierwszej instancji był na moja korzyśc, SKO równiez ... Zobacz wątek2010.7.15 12:51:13
Linkowanie do pliku
Witam, czy mogę na swojej stronie zamieszczać linki do plików mp3 z portalu wrzuta.pl? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:48:54
Darowizna pieniężna dla dziecka
Witam, chciałabym przekazywać mojej dorosłej córce co miesiąc pewną kwotę w formie darowizny. Czy mogę to sobie jakoś odpisać od podatku? Jeśli tak, to jak to zrobić? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:45:52
Osadzili go w zakładzie karnym
Bardzo prosze o pomoc jestem w 7 miesiacu zagrożonej ciązy, a policja zabrała mojego narzeczone do Zakładu karnego. Odwieszono mu wyrok- 6 miesięcy pozbawienia wolności za kradzież telefonu komorkowego. ... Zobacz wątek2010.7.15 12:19:48
Odmowa szczepienia
Dzień dobry,czy istnieje możliwość odmowy szczepienia ochronnego dziecka? Co grozi osobie, która dziecka nie zaszczepi?
... Zobacz wątek
2010.7.15 12:18:40
Ochrona
Mam pytanie ,mój chłopak przebywa w areszcie śledczym, w celi ochronnej. Po wyroku zostanie przewieziony do zakładu karnego. Czy tam też będzie chroniony? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:17:5
ochronka
Mam pytanie ,mój chłopak przebywa w areszcie śledczym, w celi ochronnej. Po wyroku zostanie przewieziony do zakładu karnego. Czy tam też będzie chroniony? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:16:58
Wypowiedzenie a rozwiązanie umowy
Witam, chcę złożyć wypowiedzenie. Jestem zatrudniona na czas nieokreślony i mam miesięczny okres wypowiedzenia. Zastanawiam się co jest dla mnie korzystniejsze: wypowiedzenie z zachowaniem okresu ... Zobacz wątek2010.7.15 11:37:50
Morderstwo a zabójstwo
Morderstwo nie jest pojęciem prawnym a potocznym. Przepisy posługują się pojęciem zabójstwa, wszak art. 148 k.k. mówi "Kto zabija człowieka (...) a nie "Kto morduje (...)" ... Zobacz wątek2010.7.15 11:30:9
Zmiana kodeksu karnego
Jak wygląda kwestia postępowania karnego, w momencie, gdy w chwili popełnienia przestępstwa obowiązywał stary kodeks karny, a w trakcie prowadzenia postępowania obowiązuje już nowy? ... Zobacz wątek2010.7.15 11:11:18
Prawa autorskie do gry
Programy komputerowe/ gry komputerowe traktowane są jako "utwory" w rozumieniu prawa autorskiego, a więc podlegają ochronie. Aby korzystać z tych gier musisz posiadać odpowiednią licencje na korzystanie ... Zobacz wątek2010.7.15 10:43:38
Zachowek od spadku
Księga wieczysta nie ma tu żadnego znaczenia. Zachowek to roszczenie pieniężne, o wypłacenie odpowiedniej kwoty pieniężnej. W pozwie o zachowek nie możesz dochodzić np. współwłasności ... Zobacz wątek2010.7.15 10:28:17
Herb miasta
WitamCzy mogę użyć herb miasta w celach niekomercyjnych? Nie mogę znaleźć informacji kiedy można je użyć. ... Zobacz wątek
2010.7.15 10:11:21
Stopka strony www
Czy jeżeli strona internetowa nie zawiera informacji o autorach, można skorzystać z niektórych elementów graficznych w niej wykorzystanych? Czy taka strona jest chroniona prawami autorskimi? ... Zobacz wątek2010.7.15 10:6:58
Zawiasy
Witam jakiej wysokości karę może zasądzić sąd w przypadku oszustwa na portalu aukcyjnym? ... Zobacz wątek2010.7.15 10:1:50
Stawienie się do aresztu
witamCo można zabrać ze sobą do więzienia? Czy np. maszynka do golenia jest dozwolona? Proszę o szczegółowe informacje
?
... Zobacz wątek
2010.7.15 9:54:29
sąsiad
Witam!Mam trochę niezróważonego sąsiada który próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze.Twierdzi że mój pies biega po ogródku i niszczy mu warzywka.Najpierw nachodzil mnie sugerujac rekompensatę ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:49:54
Zstępny
WitamCzy jestem zstępnym w stosunku do siostry mojej żony? Nie wiem gdzie to sprawdzić, a pilnie muszę wiedzieć! ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:48:51
Masz inne pytanie do prawnika?