Forum prawne (strona 797)
wykończenie sanitariatów
bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie czy w prawie budowlanym istnieje zapis, co do wykończenia ścian w łazienkach w lokalach gastronomicznych. w Pr.Bud. są dane dotyczące drzwi, okien itp ale ww ... Zobacz wątek2009.9.14 16:46:42
mam mniejsze alimenty na dziecko niz z państwa
alimenty z państwa są w kwocie 1.70 zł sad na drugie dziecko przyznał mi 100zł i jak mam wyzywić dziecko sąd mi mówi że miemaja mu z czego ściągnąć . I w dodatku niedostane nic z opieki bo ... Zobacz wątek2009.9.14 14:46:25
Potrzebuje prawko :(
o ludzkości!!!! najlepiej się poddać i kupić prawko, a potem stwarzać zagrożenie dla ludzi,którzy staną na twojej drodze. Walcz!!! o to !! nie poddawaj się!! jeżeli umiesz jeździć to zdasz ... Zobacz wątek2009.9.14 14:44:7
przepisanie mieszkania po śmierci (bez testamentu)
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:23:55
przepisanie mieszkania po śmierci
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:21:42
OC - CD
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:11:14
Wypowiedzenie-uregulowany stosunek do TU?
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:10:44
czy ulega przedawnieniu
Żądanie stwierdzenia nabycia spadku nigdy nie przedawnia się. Nie jest to roszczenie o charakterze materialnoprawnym i dlatego nie mają do niego zastosowania przepisy o przedawnieniu roszczeń. Dlatego ... Zobacz wątek2009.9.14 13:3:25
chce mi odebrac dziecko
Właśnie składam pozew o ustalenie ojcostwa oraz alimenty w sierpniu urodziłam córeczke. nie jestem z ojcem dziecka.. nie interesóje sie dzieckiem ani samą ciąża .. jestem na utrzymaniu mamy poniewaz ... Zobacz wątek2009.9.14 10:7:22
Zakaz współpracy z innymi sieciami handlowymi na całą rodzinę ?!
W umowie franczyzy może być zapis dot. zakazu konkurencji ale musi być on sprecyzowany np. w kwestii "rodziny" - to znaczy kogo?. To tyle gdyż do merytorycznej oceny sytuacji trzeba znać treść ... Zobacz wątek2009.9.14 9:46:50
Zostałem oszukany przez podnajemce co moge zrobic:
czy istnieje jakakolwiek umowa najmu? od kogo pochodzi informacja o wyprowadzce - od właściciela? jeśli tak to znaczy, że umowa najmu obejmuje nie tylko osobę (jedną) wpisaną do umowy najmu. Czy ... Zobacz wątek2009.9.14 9:33:26
czy mają prawo
jak brzmi umowa najmu? jak zapisana jest kwestia rozwiązania umowy? >>>> kancelaria ... Zobacz wątek2009.9.14 9:14:1
Wymeldowanie nieletniego
WitamJeżeli mieszka tam Pani to nie ma możliwości wymeldowania, chyba że dokona eksmisji, ale do tego dochodzi w sytuacjach niszczenia mieszkania itp.
A dlaczego Pani mama nie jest zameldowania ... Zobacz wątek
2009.9.14 8:12:11
Prośba do kuratorów społecznych i sądowych
Jeżeli tak prosiłabym o kontakt ze mną: monika006@wp.pl ... Zobacz wątek2009.9.13 16:57:25
zmiana decyzji PILNE
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek2009.9.13 14:6:38
spadek PILNE
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek2009.9.13 14:0:24
czy firma maże zwolnic grupowo bez wyprawki
>>> sprawę trzeba szybko zgłosić do PIP (pracodawca nie będzie wiedział kto to zrobił) > kontroler sprawdzi jak to jest z zaległym wynagrodzeniem >> błędnego wypowiedzenia nie podpisywać, można ... Zobacz wątek2009.9.13 8:21:39
ZAKUP BUDYNKU MIESZKALNEGO Z 1989
Wraz z meżem kupiliśmy budynek mieszkalny w stanie surowym zamknietym.Spisując umowę u notariusza okazało sie ,że dokumenty nie sa kompletne.Posiadamy pozwolenie na budowę,plan budynku z zaznaczeniem ... Zobacz wątek2009.9.12 22:4:23
Zostałem oszukany przez podnajemce co moge zrobic >?
witam zostałem oszukany w nastepujacy sposób wpłącałem pieniadze na czynsz w wakacje by od pazdziernika wprowadzic sie gdy rozpocznie sie rok akademicki, i poczatkiem wrzesnia otrzymałem informacje ... Zobacz wątek2009.9.12 19:25:58
Renta rodzinna - wątpliwości
Rentę rodzinną przyznano mi do 30. 09. (KRUS). Wpłaty następuję do 15 każdego miesiąca. Zatem mam pytanie: kiedy otrzymam ostatnią wpłatę: do 15 września, czy 15 października? Będę wdzięczna ... Zobacz wątek2009.9.11 18:38:58
Czy mam szanse?
Skoro to ona was zostawiła to ty powinieneś podać ją o alimenty bo masz do tego takie samo prawo. Napisałeś że synek raczej nie jest zadowolony ze spotkań z ,,mamusią'' i wydaje mi ... Zobacz wątek2009.9.11 13:15:51
Kolizja drogowa, proceduralne błędy policji?
Witam Serdecznie.W tym tygodniu byłem uczestnikiem kolizji drogowej.
Mam duże zastrzeżenia do działań policjantów, których wezwałem na miejsce zdarzenia. Sprawa jest dość skomplikowana, ... Zobacz wątek
2009.9.11 8:47:15
Wymeldowanie ojca z mieszkania
Mam problem z ojcem. Rodzice mieszkaja razem,nie maja rozdzielnosci majatkowej,mieszkanie jest prawnie zapisane na mame i ojca, ojciec zaciagnal duzo kredytow i ich nie splaca,do domu przychodza windykatorzy,z ... Zobacz wątek2009.9.10 21:46:56
Postępowanie egzekucyjne - pomocy!
ODSETKI PRZETERMINOWANE SA BARDZO WYSOKIE _DLACZEGO NIE NEGOCJOWAŁAŚ TEGO DŁUGU W 2002ROKU?tERAZ TO TRUDNA SPRAWA. ... Zobacz wątek2009.9.10 15:22:38
oczernienie publiczne przez kierownika i zwolnienie
oczernienie publiczne przez kierownika i zwolnienieChcialem napisac skarge do glownego kierownika firmy w douglas. W tresci skargi chcialem uwzglednic ponizenie mojej dziewczyny przez kierownika sklepu ... Zobacz wątek
2009.9.10 12:8:40
Przepisanie pola
NAM PYTANIE I PROSZE O ODPOWIEDZ CZY W DNIU PRZEPISANIA POLA MOGE ODRAZU SPRZEDAC ... Zobacz wątek2009.9.9 20:57:45
Odszkodowania
Mam pytanie. Czy jest tu może ktoś kto wie ile można rządać za połamany nos od oskarżonego??? ... Zobacz wątek2009.9.9 16:57:51
rozwód,podział majątku z eksmiją
Witam,Zwracam się z pytaniem jakie są szanse i jakie dokumenty należy zebrać składając pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Moja mama po 26 latach małżeństwa zdecydowała się w końcu na ... Zobacz wątek
2009.9.9 15:37:49
Prawo Bankowe - na ile bank może sobie pozwolić?
jestem w trakcie załatwiania kredytu mieszkaniowego. W tym czasie okazalo sie ze przez istniejące kiedys w BIKu zadluzenie spowodowalo wzrost marzy oraz zmniejszenie kwoty kredytu. Bank udzielajacy kredytu ... Zobacz wątek2009.9.9 15:26:42
Strefa ograniczonego użytkowania wokół portu lotniczego
Posiadam działkę rolną która znajduje się w strefie ograniczonego użytkowania wokół portu lotniczego w Pyrzowicach. Teren ma następujący zapis w planie zagospodarowania przestrzennego: tereny ... Zobacz wątek2009.9.9 13:15:3
Dobijany,Nękany, Molestowany,Okradany przez eksżone
[cytat]Moi Mili!
Mamy chore przepisy prawne, mamy chory kraj, w którym niestety nie ma sprawiedliwości. Jednak kij ma zawsze dwa końce i należy umieć to wykorzystywać, albowiem jest takie ... Zobacz wątek
2009.9.9 11:31:16
plus
Po prostu sprzedali Twój dług firmie windykacyjnej.Dodatkowo jeśli to dług z 2005roku tom przedawnienie 3lata .Niech Ci firma windykacyjna pokaże nakaz zapłaty w tej sprawie , bo jak go nie ma to ... Zobacz wątek2009.9.9 10:18:53
rozwod w polsce
No to sie zaczelo...Jestem w angli rok maz jest w pl .dowiedzialam sie ze zlozyl pozew do sadu o rozwod,ale odeslali mu papiery poniewaz nie zna mojego adresu jesli mu nie podam sprawa odbedzie sie poza ... Zobacz wątek2009.9.8 11:40:13
Cena założenia Srawy
Do jakiiego sądu mam sie udać aby zaskarżyc uchwałę Wspolnoty Mieszkaniowej. Uchwała dotyczy sposobunaliczania wysokości zaliczek na utrzymanie części wspólnej.
... Zobacz wątek
2009.9.7 22:40:12
Naliczona i wygrana w sądzie odprawa z tytułu likwidacji stanowiska pracy
bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ... Zobacz wątek2009.9.7 21:21:16
plus gsm
Witam serdecznie. Mam małe pytanie odnośnie nieszczęsnego PLUSA. Otóż ok w 2005 roku zerwali ze mną umowę w Mixie i oczywiście wyrzuciłam już wszystko co było z tym związane, ale zaraz po zerwaniu ... Zobacz wątek2009.9.7 21:12:50
krajowy rejestr skazanych
witam mam pytanko , czy jak kilka lat temu mialem nadzur kuratora przyznany przez sad (czyli jakis wyrok) to po ilu latach nie bede figurowal w rejestrze skazanych i czy jest to mozliwe wogule ? dzieki ... Zobacz wątek2009.9.7 20:48:53
Potracenie z nadgodzin!! POMOZCIE PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam. Jakis czas temu montowalem w pewnym domu szafe do zabudowy i zamontowalem ja wg zyczenia pani ktora chciala by odbijaki do drzwi byly przy futrynach ale w ten sposob (czego ja i ta pani nieprzewidzielismy) ... Zobacz wątek2009.9.7 18:29:48
poszukuję adwokata w Trójmieście do kasacji wyroku w sprawie karnej
witam, czy ktoś może poleci dobrego adwokata z Trójmiasta w sprawie kasacji wyroku z karnego? ... Zobacz wątek2009.9.7 17:43:42
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznek
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznej na dzieci ... Zobacz wątek2009.9.7 17:21:45
dziedziczenie kredytu?
Takie samo nazwisko to za mało by przejmować się czyimiś długami. Partner funkcjonuje na własny rachunek - patrz konkubinat. Kredyt (zobowiązanie) można nabyć razem ze spadkiem ale zawsze można ... Zobacz wątek2009.9.7 14:5:46
wypowiedzenie warunków płacy
Trudna sprawa. Jeśli nie łapie się Pan na ochronę z art. 39 to radzę przyjąć warunki z wypowiedzenia. Potem można ewentualnie coś ugrać ale to wątpliwa sprawa i czasochłonna.kodeks pracy ... Zobacz wątek
2009.9.7 13:42:58
co moje a co wspolne
Proszę nie opierać się na zasłyszanych opiniach. Generalnie to konkubinat nie ma nic wspólnego ze współwłasnością majątkową tak jak przy wspólnocie małżeńskiej obowiązującej od daty ślubu ... Zobacz wątek2009.9.7 12:44:2
Rozwód a działalność gospodarcza
Proszę o więcej szczegółów na adres poza forum > kancelaria Jaka jest forma DG, na kogo rejestrowana, jak są odprowadzane podatki? Uwaga: czy przypadkiem mąż nie przechwytuje zysków a podatki ... Zobacz wątek2009.9.7 12:30:24
Darowizna domu
Proszę tylko się zastanowić - po co darowizna jak dom zapisany będzie w testamencie. Z chwilą darowizny domu na Panią przejdą wszelkie obowiązki związane z utrzymaniem nieruchomości. Przed podjęciem ... Zobacz wątek2009.9.7 12:6:47
pozbawinie nazwiska
jestem po rozwodzie 5 lat i chcę pozbawić nazwiska moją ex-małzonke co mam zrobić,gdzie się udać i jakie dokumenty są mi potrzebne?????????? czy ktoś może mi pomóc? ... Zobacz wątek2009.9.6 20:31:43
jak zrzec saie prawa do spadku
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic ... Zobacz wątek
2009.9.6 19:20:21
jak zrzec sie spadku
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic jak ... Zobacz wątek2009.9.6 19:17:28
przedplata
Raz piszesz ,że 100% zapłaty potem faktura zaliczkowa - mylisz pojęcia .Jeśli ktoś ci płaci jakąś kwote za towar - nie wazne jaka i jak to potraktujesz czy za,liczke i przedpłate , czy zadatek ... Zobacz wątek2009.9.6 18:17:6
poszę pomóżcie zadłużeni w zus
Za jaki okres masz zadłużenie !Napisz więcej szczegółów.pomoc gewelina1@go2.pl ... Zobacz wątek2009.9.6 18:11:9
Masz inne pytanie do prawnika?