Forum prawne (strona 799)
plus gsm
Witam serdecznie. Mam małe pytanie odnośnie nieszczęsnego PLUSA. Otóż ok w 2005 roku zerwali ze mną umowę w Mixie i oczywiście wyrzuciłam już wszystko co było z tym związane, ale zaraz po zerwaniu ... Zobacz wątek2009.9.7 21:12:50
krajowy rejestr skazanych
witam mam pytanko , czy jak kilka lat temu mialem nadzur kuratora przyznany przez sad (czyli jakis wyrok) to po ilu latach nie bede figurowal w rejestrze skazanych i czy jest to mozliwe wogule ? dzieki ... Zobacz wątek2009.9.7 20:48:53
Potracenie z nadgodzin!! POMOZCIE PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam. Jakis czas temu montowalem w pewnym domu szafe do zabudowy i zamontowalem ja wg zyczenia pani ktora chciala by odbijaki do drzwi byly przy futrynach ale w ten sposob (czego ja i ta pani nieprzewidzielismy) ... Zobacz wątek2009.9.7 18:29:48
poszukuję adwokata w Trójmieście do kasacji wyroku w sprawie karnej
witam, czy ktoś może poleci dobrego adwokata z Trójmiasta w sprawie kasacji wyroku z karnego? ... Zobacz wątek2009.9.7 17:43:42
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznek
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznej na dzieci ... Zobacz wątek2009.9.7 17:21:45
dziedziczenie kredytu?
Takie samo nazwisko to za mało by przejmować się czyimiś długami. Partner funkcjonuje na własny rachunek - patrz konkubinat. Kredyt (zobowiązanie) można nabyć razem ze spadkiem ale zawsze można ... Zobacz wątek2009.9.7 14:5:46
wypowiedzenie warunków płacy
Trudna sprawa. Jeśli nie łapie się Pan na ochronę z art. 39 to radzę przyjąć warunki z wypowiedzenia. Potem można ewentualnie coś ugrać ale to wątpliwa sprawa i czasochłonna.kodeks pracy ... Zobacz wątek
2009.9.7 13:42:58
co moje a co wspolne
Proszę nie opierać się na zasłyszanych opiniach. Generalnie to konkubinat nie ma nic wspólnego ze współwłasnością majątkową tak jak przy wspólnocie małżeńskiej obowiązującej od daty ślubu ... Zobacz wątek2009.9.7 12:44:2
Rozwód a działalność gospodarcza
Proszę o więcej szczegółów na adres poza forum > kancelaria Jaka jest forma DG, na kogo rejestrowana, jak są odprowadzane podatki? Uwaga: czy przypadkiem mąż nie przechwytuje zysków a podatki ... Zobacz wątek2009.9.7 12:30:24
Darowizna domu
Proszę tylko się zastanowić - po co darowizna jak dom zapisany będzie w testamencie. Z chwilą darowizny domu na Panią przejdą wszelkie obowiązki związane z utrzymaniem nieruchomości. Przed podjęciem ... Zobacz wątek2009.9.7 12:6:47
pozbawinie nazwiska
jestem po rozwodzie 5 lat i chcę pozbawić nazwiska moją ex-małzonke co mam zrobić,gdzie się udać i jakie dokumenty są mi potrzebne?????????? czy ktoś może mi pomóc? ... Zobacz wątek2009.9.6 20:31:43
jak zrzec saie prawa do spadku
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic ... Zobacz wątek
2009.9.6 19:20:21
jak zrzec sie spadku
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic jak ... Zobacz wątek2009.9.6 19:17:28
przedplata
Raz piszesz ,że 100% zapłaty potem faktura zaliczkowa - mylisz pojęcia .Jeśli ktoś ci płaci jakąś kwote za towar - nie wazne jaka i jak to potraktujesz czy za,liczke i przedpłate , czy zadatek ... Zobacz wątek2009.9.6 18:17:6
poszę pomóżcie zadłużeni w zus
Za jaki okres masz zadłużenie !Napisz więcej szczegółów.pomoc gewelina1@go2.pl ... Zobacz wątek2009.9.6 18:11:9
opłata planistyczna
witam,prosiłbym o poradę w poniższej kwestii, a mianowicie:
przedmiotem sprawy jest działka o pow 1,7 ha wym ok 10 m na 2000 m.
część południowa działki znajduje sie na terenie górniczym ... Zobacz wątek
2009.9.6 14:36:1
SZANTAŻ ALIMENTACYJNY W ZAMIAN ZA ZGODE NA POBYT DZIECI ZA GRANICA
Hej, z tego co sie orientuje to skype nie moze byc dowodem (latwo jest spreparowac takie nagranie). Sugeruje inna rezcz-pozbaw tatusia praw rodzicielskich i bedziesz miala spokoj. Jezeli nie interesuje ... Zobacz wątek2009.9.6 2:28:56
Wjazd Komornika
Cześć!Ostatnio przyszedł do mnie list z nakazem uregulowania rachunków telefonu mojej matki. Nie mieszka ona ze mną, ale przy zakupie telefonu podała mój adres. Nie mam tyle kasy żeby to spłacić. ... Zobacz wątek
2009.9.5 23:21:0
Gmina przejęła mój grunt na drogę publiczną i wzbrania się przed wypłaceniem należnego ekwiwalentu
Kto tak Pana poinformował !To kompletna bzdura !Wezwać ich a jak nie to do sądu!Musi byc na to decyzja i od niej powinien Pan sie odwołać!Pomoc gewelina1@go2.pl... Zobacz wątek
2009.9.5 18:42:18
wpis hipoteki przymusowej do KW-czas oczekiwania
To nie jest prawda , co piszesz!Jeśli złożysz wniosek na sekretariat ksiag wieczystych to z ta chwilą jest zaznaczenie wpłynięcia tajkiego wniosku dokładnie co do godziny i minuty.Każdy ruch na ... Zobacz wątek2009.9.5 17:56:45
umówa zlecenie podczas zatrudnienia na 1/3 etatu
Jeżeli zarabiasz mniej niż minimalne wynagrodzenie tj1270 zł a to u ciebie występuje bo masz 700zł to musisz opłacić składki od umowy zlecenia .Nie znam na jaka kwotę jest zlecenie by obliczyć ... Zobacz wątek2009.9.5 14:44:24
podwyzka alimentów po zawarciu drugiego małżeństwa
Rozwiodłam sie 6 lat temu , wychowuję 2 dzieci - bliźniaki (13 lat) były mąż nie płaci alimentów , oficjalnie nigdzie nie pracuje , komornik nie może sciągnąć należnosci , dostaję alimenty ... Zobacz wątek2009.9.4 15:33:49
odrębna własność z własnościowego spółdzielczego
witam, wspólnie z żoną kupiliśmy własnościowe praso do lokalu spółdzielczego chcieli byśmy je przekształcić w odrębną własność i mam przy tym kilka pytań;1 czy mogę to uczynić jeśli ... Zobacz wątek
2009.9.4 13:48:1
2009.9.4 13:11:24
mata wiklinowa a zgoda sąsiada
Wydaje mi się,że powinieneś uprzedzić sąsiada.Możesz nie pytać go o zgodę,ale powiedzieć,że powiesisz taką matę wypada. ... Zobacz wątek2009.9.4 12:50:27
wysokie opłaty za wodę
Spółdzielnia Mieszkaniowa żąda ode mnie zapłacenia za ubytki wody powstałe na całym bloku. Jako jedyny lokator w bloku nie mam licznika. Płacę ryczałt. Spółdzielnia powołuje się na regulamin, ... Zobacz wątek2009.9.3 21:11:0
Rzoliczenie wody w budynku na wpół poomiarowanym
Witam, jestem w niemal identycznej sytuacji. Mam o zapłacenia 1300 zł jako jedyny w bloku lokator bez licznika. Też szukam pomocy, ale wiem ze mozna spółdzielnie przycisnąć, żądając od niej informacji ... Zobacz wątek2009.9.3 21:4:20
wykup mieszkania i wymeldowanie
witam.Babcia postawiła mnie w sytuacji podbramkowej..ale po kolei.Jestem na stałe zameldowany od 10 lat w mieszkaniu komunalnym mojej babci która jest głównym najemcą.Mieszkam z nią jakies 5 lat.2 ... Zobacz wątek2009.9.3 15:58:32
Postepowanie o wymeldowanie
Mam identyczną sytuację. We wszystkich aspektach. Mąż może złożyć wniosek w Urzędzie Miasta lub u Burmistrza o wymeldowanie w trybie administracyjnym. Wówczas toczy się postępowanie administracyjne, ... Zobacz wątek2009.9.3 15:49:55
przepisanie mieszkania na wnuczkę.
Dziadek może zapisać swoją część w testamencie komu zechce - np. prawnuczce. najbezpieczniej taki testament podpisać u notariusza - tak na wszelki wypadek gdyby ktoś go chciał podważyć. Kuzyn ... Zobacz wątek2009.9.3 15:4:7
2009.9.3 14:57:53
Spółka z o.o. a dotacje UE
1. mogą - inna sprawa to konflikt zasad uczciwej konkurencji - ale to można rozwiązać w umowie spółki z o.o.2. nie - aportem do spółki może być tylko to co można zbyć a jak rozumiem dotacja ... Zobacz wątek
2009.9.3 14:51:1
zakaz pracy u konkurencji
* umowę taką można zawrzeć tylko w wypadku gdy pracownik ma dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,* w umowie należy wskazać ... Zobacz wątek
2009.9.3 14:32:7
Prawo patentowe - problem
Czy to jest program czy fizycznie istniejąca rzecz (karta).O jaki patent chodzi: program, wynalazek, utwór?
... Zobacz wątek
2009.9.3 14:7:47
rozmagnesowany licznik elektryczny w wynajmowanym mieszkaniu
mam poważne zmartwienie. wynajmuje mieszkanie - kawalerkę od lutego br. oczywiście wszystko zgodnie z prawem na podstawie umowy, licznik elektryczny przepisany na mnie. po trzech rachunkach za energię ... Zobacz wątek2009.9.3 13:21:57
Działalność gospodarcza w PL Cudzoziemców?
Przede wszystkim założenie i dalsze funkcjonowanie SA jest droższe niż sp. z o.o. SA ma bardziej rozbudowaną rachunkowość i wymaga (w zależności od rodzaju akcji) szeregu przygotowań na etapie ... Zobacz wątek2009.9.3 13:9:47
Umowa z dużą ilością aneksów
Jak się upiera to trudno. Radzę zrobić tekst jednolity na dany moment i przy okazji go podpisać - w nagłówku umowy dopisać - tekst jednolity Umowy ............ uwzględniający ankes nr 1..... z ... Zobacz wątek2009.9.3 12:19:10
Oszukano mnie przy kupnie nieruchomości
Być może sprawa już jest nieaktualna - jeśli nie to proszę o informację do Kancelarii na adiuto@op.pl >Być może coś się poradzi choć bez wglądu w dokumenty trudno o merytoryczną poradę.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.9.3 12:9:39
Czy można dokonać meldunku z czasem wstecznym?
A w jakim to celu potrzebne?Nie nie ma takiej możliwości. ... Zobacz wątek
2009.9.3 8:53:24
Bardzo proszę o pomoc.Sprawa pilna i zakręcona.
WitamJeżeli w urzędzie zezwolili na zameldowanie Pani z rodziną przez dziadka na tym mieszkaniu to musi On mieć do niego jakieś prawo (być jego właścicielem, urzytkownikiem wieczystym) bo w innym ... Zobacz wątek
2009.9.3 8:51:35
Podatek od odsetek od oszczędności uzyskanych za granicą
Dariana, polskiemu USowi chodzi o podatek, który Ty powinnaś zapłacić w Polsce od zagranicznych odsetek. Tego rodzaju dochód powstały na Twym zagranicznym rachunku powinien być również ... Zobacz wątek2009.9.2 22:58:24
Alimenty płacone na ojca
U mnie jest podobnie, opieka społeczna chce obciążyć mnie kosztami utrzymania obcego mi "dawcy spermy", nałogowego alkoholika, kryminalistę i kata rodziny- czyli mojego biologicznego ojca. Rozpoczynam ... Zobacz wątek2009.9.2 19:26:34
Brak zezwolenia na pozostawanie upadłego w lokalu.
Podstawowe pytanie - czyją własnością był lokal? Jeżeli Państwa wspólną własnością majątkową to ma pani roszczenie do masy upadłości. Jeżeli był własnością firmy pani męża to syndyk ... Zobacz wątek2009.9.1 15:11:31
Oskarżono mnie o kradzież, której nie dokonałem
WitamByłem ostatnio z kolegą (on ma lat 15, ma ADHD i bierze lekarstwa psychotropowe) w markecie OBI, trochę się pokręciłem z kolegą po markecie i wiozłem do koszyka baterie do ładowania (wartość ... Zobacz wątek
2009.9.1 11:42:10
2009.9.1 0:16:30
główny najemca /jak zmienić
Mieszkam razem z mamą w mieszkaniu komunalnym ,mama jest głównym najemcą lokalu. mama od kilu lat choruje na Alzhaimera w ostatnim czasie stan jej bardzo się pogorszył ,praktycznie sama nie funkcjonuje ... Zobacz wątek2009.8.31 22:27:43
zmiana głównego najemcy
Mieszkam razem z mamą w mieszkaniu komunalnym ,mama jest głównym najemna lokalu. mama od kilu lat choruje na Alzhaimera w ostatnim czasie stan jej bardzo się pogorszył ,praktycznie sama nie funkcjonuje ... Zobacz wątek2009.8.31 22:21:50
Hałas za oknem
Witam,jestem w zarzadzie wspolnoty mieszkaniowej i mamy problem z mlodzieza/dzieci, ktore gromadza sie pod oknami naszych bloków - zwykle okolo godziny 21 strasznie hałasują, jeżdzą na rowerze po ... Zobacz wątek
2009.8.31 21:14:40
ustalenie ojcostwa przez ojca
Wyglada na to że poprostu nie jest ojcem tego dziecka , tylko niewidzi tego.I całego teatru co robi ta kobieta. Natomiast niech nie placi nie uznaje . Tylko przedewszystkim jak juz chce miec pewnosc ... Zobacz wątek2009.8.31 21:9:48
jak uzyskac ojcostwo
Moja dziewczyna tez byla przeciwna uznaniu i żebym nadał moje nazwisko dziecku. Ale zrobilem to na sile i potem zalowalem . Poniewaz sie okazalo że to nie moje. A alimenty placilem, tak mnie w konia ... Zobacz wątek2009.8.31 21:6:9
Masz inne pytanie do prawnika?