Forum prawne (strona 798)

Jazda autem na belgijskich tablicach w Polsce - czy dozwolone?

jeśli te tablice są celnymi wywozowymi i mają jeszcze ważność to tak....... jeśli nie - nie wolno Ci jeździć tym autem .... nawet jeśli wykupisz sobie OC ....... UstawaPrawo o Ruchu Drogowym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.9 19:1:20

Długie oczekiwanie na rozwód - problemy z agresywnym mężem z Austrii

W listopadzie 2005 złożyłam w Polsce wniosek o rozwód, ślub brałam w Austrii. Mój adwokat powiedział, że za 3miesiące powinno być już po wszystkim.Mam dwoje dzieci.W lytym byl u nas kurtator,który ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.4.9 15:32:50

Egzekucja alimentów od rolnika - skuteczne metody windykacji

składasz do komornika wniosek o egzekucję wyroku alimentacyjnego we wniosku zaznacz że wnosisz o egzekucje z ruchomości zanjdujących się w mieszkaniu dłużniczki oraz nieruchomości w postaci np. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.9 11:33:5

Opłata za śmieci przy córkach zamelowanych ale mieszkających gdzie indziej

Do Pana SMUTAS Poziom Pana wypowiedzi mówi sam za siebie. Współczuję Panu, że nie miał Pan okazji nauczyć się kultury. Oby Pana los nie dotknął złośliwie. I proszę pamiętać - zło wyrządzone ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.4.8 20:32:56

Przejście z renty na emeryturę - procedura

trza było iść na policjanta(milicjanta}lub górnika.Inaczej ni ma szans ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.8 15:40:20

Pozbawienie praw rodzicielskich za alkoholizm i znęcanie się nad dziećmi

Witam, w sprawie testamentu mogę podpowiedzieć że mąż powinien w testamencie konkretnie określić dlaczego wydziedzicza córkę. Koleżanka miała podobną sprawę tyle że to ona dziedziczyła jako ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.7 12:54:33

Prawa dzieci z rodziny zastępczej do spadku po rozwodzie rodziców zastępczych

Może mi ktoś wytłumaczy, po co sąd szuka dokumentów, aktów urodzenia itp.dotyczących dzieci, którymi opiekowaliśmy się z żoną, w ramach rodziny zastępczej do czasu naszego rozwodu? Otrzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.7 12:21:4

Zmiana mieszkania TBS na tańsze po rozwodzie i utracie pracy

starałam się o mieszkanie komunalne ,a przyznano mi w TBSie,moja sytuacja po 3 latach bardzo się zmieniła (rozwód,utrata pracy),ze względu na bardzo wysoki czynsz muszę zmieniuć mieszkanie na tańsze,gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 23:6:10

2006.4.6 17:22:39

Zmiana pozwolenia na budowę po śmierci ojca

W spadku po tacie stałam się właścicielem działki z obiektem użytkowym, budowa tego obiektu nie została skończona, pozwolenie na budowę jest aktualne ale jest na tatę i 3 inne osoby fizyczne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 14:15:51

Zajęcie wynagrodzenia żony za długi męża z firmy

Firma którą prowadził mój mąż (mały warsztat mechaniczny) zakończyła działalność ze względu na brak zamówień. Niestety mąż nie mógł wywiązać się z płatności i jest zadłużony. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 9:0:33

Wzór wniosku o zatarcie skazania - wymagane elementy pisma

Imię i nazwisko Data Adres zamieszkania Oznaczenie Sądu, który skazał nas na karę, o zatarcie której wnosimy Wniosek o zatarcie skazania W imieniu własnym, na zasadzie art. 107 kk i art. 37 kkw ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 21:4:40

Podrobienie biletu parkingowego - kara i wpływ na zaświadczenie o niekaralności

1.Proponuję dobrowolnie poddać się karze w trybie 335 kpk. 2.Może ostanie się grzywna. 3.przy grzywnie-zatarcie skazania z mocy prawa następuje w ciagu 5 lat od zaplacenia(wykonania) kary, można ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 21:1:20

Kredyt hipoteczny żony w trakcie rozwodu - odpowiedzialność męża

z jednej strony wiem że banki honorują takie oświadczenia a z drugiej strony ten medal ma dwie strony - dopóki jesteście małżeństwem wszystko co żona kupi należy również do Ciebie więc nowe ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.5 20:39:45

Okres umowy zlecenia a lata pracy bez świadectwa

W 2003 roku pracowalem na umowe zlecenie. Pomimo iz odprowadzalem skladki na ubezpieczenia, nie otrzymalem swiadectwa pracy. Czy ten okres zupelnie nie liczy mi sie do lat pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.5 12:45:26

Akt notarialny bez wpłaty pieniędzy - moc prawna i prawa kupującego

Witam Sprzedaję mieszkanie. Akt notarialny podpisuję 10.04. Ponieważ osoba kupująca bierze kredyt na mieszkanie, pieniążki wpłyną 14.04 (tak ma być w akcie). W związku z powyższym, czy ktoś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.5 12:36:11

Jakie konsekwencje sprzedaży towaru który zaginął na poczcie?

witam ja też mam problem bo sprzedałem pare rzeczy na allegro i wysłałem je do kupujących ale oni twierdzą że przeszła paczka i tam co innego bylo np ziemniaki!!!a mam na to dowud nadania!!!!a ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.5 12:14:40

2006.4.5 10:48:9

Egzekucja komornicza bez powiadomienia o rozprawie - przedawnienie długu

MUSIAŁEŚ DOSTAĆ WYROK . OD DORĘCZENIA WYROKU W TRYBIE UPROSZCZONYM JEST 2 TYGODNIE NA ZŁOŻENIE SPRZECIWU. w DOKUMENTACH SĄDU MUSI BYĆ POTWIERDZENIE DORĘCZENIAN. JAK NIE MA , SKŁADAĆ SKARGĘ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 10:21:18

Bank B przejmuje pieniądze z licytacji przed bankiem A

Prosze o porade w nastepujacej sprawie - moi rodzice maja hipoteke na domu jako pierwsze zabezpieczenie kredytu w banku A, ktorego zyrantem jest brat. Sa zaleglosci w splatach ale bank idzie na ugode i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.4 9:49:55

Zajęcie konta przez komornika po zawieszeniu działalności - błędne koło

W związku z egzekucją komorniczą w połowie miesiąca zawiesiłem działalność gospodarczą i przeszedłem na umowę o pracę. Komornik zajął oczywiście konto bankowe, cały dochód z działalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 23:4:33

Skandaliczna opinia biegłego sądowego budowlanego - jak zaskarżyć?

w czasie procesu sądowego powołano biegłego sądowego w celu sprawdzenia czy w moim domu zostały dobrze zamontowane okna, przyszedł, obejrzał, napisał ...i okazało się ,że ta tresc SKANDAL! Jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 22:41:19

Rozłożenie opłaty sądowej 300 zł na raty po 150 zł

mam pytanie czy moge napisac do sadu prosbe o rozlozenie na raty 300 zl na 2 po 150 oplaty wpisu tymczasowego nadmieniam iz nie zostalam zwolniona z kosztow sadowych ale mimo to nie mam na tyle zeby od ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.4.3 20:43:32

Wynagrodzenie za niepełny miesiąc po wypowiedzeniu bez wypowiedzenia

Mam problem: dostalam wypowiedzenie wmowy o prace bez wypowiedzenia w środku miesiaca.Czy za te dni co pracowałam nalezy mi sie wynagrodzenie?Jesli tak to na jaką ustawę mam sie powołać.Proszę o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 12:31:36

Zmiana współwłaściciela rachunku bankowego po rozwodzie

Bardzo Ci dziękuje za wszelkie podpowiedzi. W tym tygodniu bierzemy sie za to ostro i mam nadzieję, że z pozytywnym skutkiem. Serdecznie pozdrawiam. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.2 16:21:5

Osobne lokale po ślubie gdy kamienica przeznaczona do rozbiórki

kamienica, w której mieszkam jest przeznaczona do rozbiórki, za tydzień wychodzę za mąż , czy mamy szansę dostać osobne lokale ? w tej chwili mieszkam z bratem i mamą ? proszę o pomoc .... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.2 15:54:49

Odbiór małoletniego dziecka przez teściową jako rodzina zastępcza

Pomózcie mi, moja teściowa wraz z żoną chcą mi odebrać dziecko, żona wystąpiła do sądu o separację i złozyła wniosek aby jej matka została rodziną zastępczą dla naszej córki, która ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.2 13:5:34

Odległość od linii energetycznych przy budowie domu

takie sprawy były poruszane na forum www.ise.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.1 23:21:37

Rozwód z orzeczeniem winy męża - zdrady i nieodpowiedzialność finansowa

.. Przykro mi że tak potoczyły się Twoje losy ,,, ale pomyśl trochę : czy warto tracić resztki energii na udowadnianie winy choćby i bydlakowi jakim zapewne jest twój małzonek .Co Cię czeka : ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.31 15:50:7

Nazwisko dziecka urodzonego w Anglii - polskie czy ojca Afrykanina?

Uważam, że w tej sytuacji dziecko powinno nosić imię matki. Jeżeli nie mają ślubu to niewiadomo jak się potaczą ich losy. A jak ojciec będzie chciał dziecko wywieźć do Afryki... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.31 14:33:36

Wpływ zniesienia podatku dochodowego emerytów na dotacje ZUS

dzieńdobry, jestem studentem Informatyki w zarządzaniu... mam do domu zadane zbadanie ile mniej państwo musiałoby dotować zus gdyby emeryci i renciści nie byli obłozeni podatkiem dochodowym od osób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.31 7:27:14

Zgoda sąsiada na budowę garażu przy ścianie jego mieszkania

mamy problem mieszkamy w malej spółdzielni mieszkaniowej i chcemy wybudowac garaż przylegający do szczytu czy mieszkaniec mający mieszkanie właśnie na tym szczycie musi wyrażic swoją zgode odnośnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.31 1:5:26

Wymiar urlopu przy stażu pracy z studiami i wojskiem

Mam pytanie związane ze stażem pracy liczonym do urlopów.Przepracowałem 1,5 roku,skończyłem studia to podobno liczy sie jako 8 lat i byłem w wojsku to podobno 1,5 roku.Czyli razem wychodzi 11 lat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.29 23:36:38

Darowanie połowy samochodu współmałżonkowi - opłaty i rejestracja pojazdu

Witaj, podobną do wyżej opisanej sytuacji miałem 4 lata temu, kiedy to ojciec chciał wciągnąć mnie w koszta i "podarował mi" połowę auta. Sytuacja wygląda następująco: spisujesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.29 20:42:59

Unieważnienie małżeństwa po odkryciu alkoholizmu i zdrady męża

NIE ZNAM SIE NA TYM ALE BYL W CLAUDII CHYBA STYCZNIOWEJ ARTYKUL O TYM.CHYBA MOZNA UNIEWAZNIC. POWODZENIA ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.29 20:22:28

Mieszkanie kupione przed ślubem a wspólność majątkowa po zawarciu małżeństwa

Nie musisz nawet stawać do tego aktu notarialnego jako strona. Mąż może oświadczyć, że pozostaje w związku małżeńskim, w którym obowiązuje ustrój ustawowej wspólności (jeżeli tak będzie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.29 19:58:1

2006.3.28 19:12:57

Podwyżka inflacyjna dla pracownika na urlopie wychowawczym

czy pracownik przebywajacy na urlopie wychowawczym zachowuje prawo do podwyzki inflacyjnej jesli sposob i zasady jej naliczania sa ustalone w regulaminie wynagradzania w sposob nastepujacy: "(...) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.28 18:25:52

Kara za wulgarne słowa w telefonie do nieznajomej osoby

jaki dostanę zarzut i karę za zadzwonienie do nieznajomej osoby i użycie wobec niej wulgarnych słów?nie wiem w jakom dziale to dać ale ten wydaje mi się dobry ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.28 15:57:54

Kampania przeciwko kandydatowi na zarząd wspólnoty

witam, na zebraniu zgloszono do obecnego jednoosobowego zarzadu jeszcze dwoch nowych, zarzadowi obecnemu nie podoba sie jedna z kandydatur , w związku z tym rozniósł pisma po wlascicielach w których ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.27 23:5:58

Import samochodu z Niemiec - VAT czy podatek 3,1% przy przebiegu i wieku

musi być spełniony jeden i drugi warunek - jeżeli nie to zapłacisz 22% VAt od wartości samochodu - a to może ci się nie opłacić ;-((( ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:36:21

Czy wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpływa na księgowanie

hm... no cóż przepis nie traci mocy ;-))) wyrok jest wskazówką do jego interpretacji , ale jak zapewne wiesz często w podobnych sprawach są różne wyroki więc...... jeżli masz wątpliwości co ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:30:14

2006.3.26 23:21:13

Zwrot VAT na konto - terminy płatności a odliczenie faktury

kochana jeżeli będą sprawdzać zapłaty to tylko wtedy jeżeli ubiegasz się o zwrot wcześniejszy tzn. 60 dni . - składasz wniosek o skrócenie terminu zwrotu ze względu na to że wszystkie faktury ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:16:42

Czy trzeba składać zerowe deklaracje po zawieszeniu działalności?

napewno musisz jeżeli byłaś podatnikiem podatku VAT i wcześniej składałaś te deklaracje ;-))). nowa ustawa o podatku VAT która obowiązuje od maja 2004 nakłada na ciebie obowiązek składania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:10:26

Czy można dostać wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?

Czuj sie kim kolwiek jestes TY nie wychodz z domu zeby cie bie nie pobili!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.3.26 20:29:6

Alimenty za granicą - egzekucja w Polsce czy USA?

taka sprawe mozesz zalozyc tutaj w polsce,ale tak jak i moja sprawa bedzie trwala dlugo.moja trwa juz 1,5 roku od zlozenia pozwu o sciagalnosc i brak odezwu ze strony sadu,tylko jakies tlumaczenia trzeba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 9:51:0

Podział piwnicy przez zarząd wspólnoty - czy ma prawo bez zgody?

W przypadku, gdy lokalom wydzielonym w aktach notarialnych nie zostały przyporządkowane pomieszczenia przynależne (w tym wypadku piwnice), o sposobie użytkowania piwnic decyduje wspólnota, która ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.25 23:12:26

Zachowek od darowizny mieszkania za opiekę nad matką

witam.8 lat temu z moich pieniedzy matka przeksztalcila mieszkanie na wlasnosciowe i zapisala mi je w testamencie oraz wszystko pozostalosci w mieszkaniu tzn. stare meble innego majatku nie posiadala.7 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 15:27:5

Procedura separacji versus rozwód po pół roku małżeństwa

Witam jestem pol roku po slubie,ostatnio bardzo zle sie dzieje...maz sie wyprowadzil..nie bede sie rozpisywac.. chcialam sie dowiedziec jak i gdzie zalatwia sie separacje czy moze szybciej mozna zlatwic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 13:55:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika