Forum prawne (strona 798)
opłata planistyczna
witam,prosiłbym o poradę w poniższej kwestii, a mianowicie:
przedmiotem sprawy jest działka o pow 1,7 ha wym ok 10 m na 2000 m.
część południowa działki znajduje sie na terenie górniczym ... Zobacz wątek
2009.9.6 14:36:1
SZANTAŻ ALIMENTACYJNY W ZAMIAN ZA ZGODE NA POBYT DZIECI ZA GRANICA
Hej, z tego co sie orientuje to skype nie moze byc dowodem (latwo jest spreparowac takie nagranie). Sugeruje inna rezcz-pozbaw tatusia praw rodzicielskich i bedziesz miala spokoj. Jezeli nie interesuje ... Zobacz wątek2009.9.6 2:28:56
Wjazd Komornika
Cześć!Ostatnio przyszedł do mnie list z nakazem uregulowania rachunków telefonu mojej matki. Nie mieszka ona ze mną, ale przy zakupie telefonu podała mój adres. Nie mam tyle kasy żeby to spłacić. ... Zobacz wątek
2009.9.5 23:21:0
Gmina przejęła mój grunt na drogę publiczną i wzbrania się przed wypłaceniem należnego ekwiwalentu
Kto tak Pana poinformował !To kompletna bzdura !Wezwać ich a jak nie to do sądu!Musi byc na to decyzja i od niej powinien Pan sie odwołać!Pomoc gewelina1@go2.pl... Zobacz wątek
2009.9.5 18:42:18
wpis hipoteki przymusowej do KW-czas oczekiwania
To nie jest prawda , co piszesz!Jeśli złożysz wniosek na sekretariat ksiag wieczystych to z ta chwilą jest zaznaczenie wpłynięcia tajkiego wniosku dokładnie co do godziny i minuty.Każdy ruch na ... Zobacz wątek2009.9.5 17:56:45
umówa zlecenie podczas zatrudnienia na 1/3 etatu
Jeżeli zarabiasz mniej niż minimalne wynagrodzenie tj1270 zł a to u ciebie występuje bo masz 700zł to musisz opłacić składki od umowy zlecenia .Nie znam na jaka kwotę jest zlecenie by obliczyć ... Zobacz wątek2009.9.5 14:44:24
podwyzka alimentów po zawarciu drugiego małżeństwa
Rozwiodłam sie 6 lat temu , wychowuję 2 dzieci - bliźniaki (13 lat) były mąż nie płaci alimentów , oficjalnie nigdzie nie pracuje , komornik nie może sciągnąć należnosci , dostaję alimenty ... Zobacz wątek2009.9.4 15:33:49
odrębna własność z własnościowego spółdzielczego
witam, wspólnie z żoną kupiliśmy własnościowe praso do lokalu spółdzielczego chcieli byśmy je przekształcić w odrębną własność i mam przy tym kilka pytań;1 czy mogę to uczynić jeśli ... Zobacz wątek
2009.9.4 13:48:1
2009.9.4 13:11:24
mata wiklinowa a zgoda sąsiada
Wydaje mi się,że powinieneś uprzedzić sąsiada.Możesz nie pytać go o zgodę,ale powiedzieć,że powiesisz taką matę wypada. ... Zobacz wątek2009.9.4 12:50:27
wysokie opłaty za wodę
Spółdzielnia Mieszkaniowa żąda ode mnie zapłacenia za ubytki wody powstałe na całym bloku. Jako jedyny lokator w bloku nie mam licznika. Płacę ryczałt. Spółdzielnia powołuje się na regulamin, ... Zobacz wątek2009.9.3 21:11:0
Rzoliczenie wody w budynku na wpół poomiarowanym
Witam, jestem w niemal identycznej sytuacji. Mam o zapłacenia 1300 zł jako jedyny w bloku lokator bez licznika. Też szukam pomocy, ale wiem ze mozna spółdzielnie przycisnąć, żądając od niej informacji ... Zobacz wątek2009.9.3 21:4:20
wykup mieszkania i wymeldowanie
witam.Babcia postawiła mnie w sytuacji podbramkowej..ale po kolei.Jestem na stałe zameldowany od 10 lat w mieszkaniu komunalnym mojej babci która jest głównym najemcą.Mieszkam z nią jakies 5 lat.2 ... Zobacz wątek2009.9.3 15:58:32
Postepowanie o wymeldowanie
Mam identyczną sytuację. We wszystkich aspektach. Mąż może złożyć wniosek w Urzędzie Miasta lub u Burmistrza o wymeldowanie w trybie administracyjnym. Wówczas toczy się postępowanie administracyjne, ... Zobacz wątek2009.9.3 15:49:55
przepisanie mieszkania na wnuczkę.
Dziadek może zapisać swoją część w testamencie komu zechce - np. prawnuczce. najbezpieczniej taki testament podpisać u notariusza - tak na wszelki wypadek gdyby ktoś go chciał podważyć. Kuzyn ... Zobacz wątek2009.9.3 15:4:7
2009.9.3 14:57:53
Spółka z o.o. a dotacje UE
1. mogą - inna sprawa to konflikt zasad uczciwej konkurencji - ale to można rozwiązać w umowie spółki z o.o.2. nie - aportem do spółki może być tylko to co można zbyć a jak rozumiem dotacja ... Zobacz wątek
2009.9.3 14:51:1
zakaz pracy u konkurencji
* umowę taką można zawrzeć tylko w wypadku gdy pracownik ma dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,* w umowie należy wskazać ... Zobacz wątek
2009.9.3 14:32:7
Prawo patentowe - problem
Czy to jest program czy fizycznie istniejąca rzecz (karta).O jaki patent chodzi: program, wynalazek, utwór?
... Zobacz wątek
2009.9.3 14:7:47
rozmagnesowany licznik elektryczny w wynajmowanym mieszkaniu
mam poważne zmartwienie. wynajmuje mieszkanie - kawalerkę od lutego br. oczywiście wszystko zgodnie z prawem na podstawie umowy, licznik elektryczny przepisany na mnie. po trzech rachunkach za energię ... Zobacz wątek2009.9.3 13:21:57
Działalność gospodarcza w PL Cudzoziemców?
Przede wszystkim założenie i dalsze funkcjonowanie SA jest droższe niż sp. z o.o. SA ma bardziej rozbudowaną rachunkowość i wymaga (w zależności od rodzaju akcji) szeregu przygotowań na etapie ... Zobacz wątek2009.9.3 13:9:47
Umowa z dużą ilością aneksów
Jak się upiera to trudno. Radzę zrobić tekst jednolity na dany moment i przy okazji go podpisać - w nagłówku umowy dopisać - tekst jednolity Umowy ............ uwzględniający ankes nr 1..... z ... Zobacz wątek2009.9.3 12:19:10
Oszukano mnie przy kupnie nieruchomości
Być może sprawa już jest nieaktualna - jeśli nie to proszę o informację do Kancelarii na adiuto@op.pl >Być może coś się poradzi choć bez wglądu w dokumenty trudno o merytoryczną poradę.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.9.3 12:9:39
Czy można dokonać meldunku z czasem wstecznym?
A w jakim to celu potrzebne?Nie nie ma takiej możliwości. ... Zobacz wątek
2009.9.3 8:53:24
Bardzo proszę o pomoc.Sprawa pilna i zakręcona.
WitamJeżeli w urzędzie zezwolili na zameldowanie Pani z rodziną przez dziadka na tym mieszkaniu to musi On mieć do niego jakieś prawo (być jego właścicielem, urzytkownikiem wieczystym) bo w innym ... Zobacz wątek
2009.9.3 8:51:35
Podatek od odsetek od oszczędności uzyskanych za granicą
Dariana, polskiemu USowi chodzi o podatek, który Ty powinnaś zapłacić w Polsce od zagranicznych odsetek. Tego rodzaju dochód powstały na Twym zagranicznym rachunku powinien być również ... Zobacz wątek2009.9.2 22:58:24
Alimenty płacone na ojca
U mnie jest podobnie, opieka społeczna chce obciążyć mnie kosztami utrzymania obcego mi "dawcy spermy", nałogowego alkoholika, kryminalistę i kata rodziny- czyli mojego biologicznego ojca. Rozpoczynam ... Zobacz wątek2009.9.2 19:26:34
Brak zezwolenia na pozostawanie upadłego w lokalu.
Podstawowe pytanie - czyją własnością był lokal? Jeżeli Państwa wspólną własnością majątkową to ma pani roszczenie do masy upadłości. Jeżeli był własnością firmy pani męża to syndyk ... Zobacz wątek2009.9.1 15:11:31
Oskarżono mnie o kradzież, której nie dokonałem
WitamByłem ostatnio z kolegą (on ma lat 15, ma ADHD i bierze lekarstwa psychotropowe) w markecie OBI, trochę się pokręciłem z kolegą po markecie i wiozłem do koszyka baterie do ładowania (wartość ... Zobacz wątek
2009.9.1 11:42:10
2009.9.1 0:16:30
główny najemca /jak zmienić
Mieszkam razem z mamą w mieszkaniu komunalnym ,mama jest głównym najemcą lokalu. mama od kilu lat choruje na Alzhaimera w ostatnim czasie stan jej bardzo się pogorszył ,praktycznie sama nie funkcjonuje ... Zobacz wątek2009.8.31 22:27:43
zmiana głównego najemcy
Mieszkam razem z mamą w mieszkaniu komunalnym ,mama jest głównym najemna lokalu. mama od kilu lat choruje na Alzhaimera w ostatnim czasie stan jej bardzo się pogorszył ,praktycznie sama nie funkcjonuje ... Zobacz wątek2009.8.31 22:21:50
Hałas za oknem
Witam,jestem w zarzadzie wspolnoty mieszkaniowej i mamy problem z mlodzieza/dzieci, ktore gromadza sie pod oknami naszych bloków - zwykle okolo godziny 21 strasznie hałasują, jeżdzą na rowerze po ... Zobacz wątek
2009.8.31 21:14:40
ustalenie ojcostwa przez ojca
Wyglada na to że poprostu nie jest ojcem tego dziecka , tylko niewidzi tego.I całego teatru co robi ta kobieta. Natomiast niech nie placi nie uznaje . Tylko przedewszystkim jak juz chce miec pewnosc ... Zobacz wątek2009.8.31 21:9:48
jak uzyskac ojcostwo
Moja dziewczyna tez byla przeciwna uznaniu i żebym nadał moje nazwisko dziecku. Ale zrobilem to na sile i potem zalowalem . Poniewaz sie okazalo że to nie moje. A alimenty placilem, tak mnie w konia ... Zobacz wątek2009.8.31 21:6:9
zaoczne alimenty i ojcostwo
Poza tym że to chory kraj to cieńko. Trzeba przede wszystkim przerowadzić badania DNA jesli maz ma watpliowsci. A potem byc moze bedzie mozlie uniewaznienie ojcostwa. Jesli to by sie udalo . To potem ... Zobacz wątek2009.8.31 21:1:43
Czy jest możliwy i w jaki sposób zwrot alimentów?
Dzień Dobry. Chodziłem z dziewczyna która urodziła dziecko. Cały czas twierdziła że dziecko jest moje , że jestem ojcem biologicznym. Od początku miałem wątpliwości. Nie znając skutków prawnych ... Zobacz wątek2009.8.31 20:6:36
i need help....
czy moge oglosic upadlosc?????????????????????????/po jakim czasie zostaje wykreslony z krd???... Zobacz wątek
2009.8.31 16:49:59
blagam poradzcie mi co mam robic !!!!
OD PONAD 7 LAT JESTEM W ZWIAZKU Z OBCOKRAJOWCEM. POZNALISMY SIE W POLSCE , I PO ROKU CZASU ZASZLAM W CIAZE Z PIERWSZYM DZIECKIEM , A PO ROKU Z NASTEPNYM . KIEDY BYLAM W CIAZY Z DRUGIM DZIECKIEM , MOJ PARTNER ... Zobacz wątek2009.8.31 13:30:35
Wypowiedzenie najmu lokalu komunalnego.
Nie zawsze mieszkanie komunalne mozna wykupic.Najlepiej udac sie do jakiejs darmowej poradni prawnej-czesto sa przy uniwersyteckich wydzialach prawa. ... Zobacz wątek2009.8.30 21:34:38
Problem z samochodem
Nawiasem napizse ze zdecydowałem sie kupic pokrowce z tego sklepu fryda i jak na razie jestem zadowolony, sa wygodne i solidnie wykonane. ... Zobacz wątek2009.8.30 11:26:48
przepisanie mieszkania na prawnuczkę
Witam, zakładając, iż mieszkanie jest majątkiem wspólnym dziadków i wchodzi w skąd wspólności majątkowej małżeńskiej, dziadek nie może w czasie trwania małżeństwa rozporządzić swoim ... Zobacz wątek2009.8.29 22:32:13
Teście rozbijają mi rodzinę !!!
Kochani od 7 dni mieszkam sama tzn. z rodzicami przyszly maz mnie zostawil z 6 letnim synem (wychowywal go 3 lata i syn nie wie ze to nie jest jego biologiczny tatus) mAMA POWIEDZIALA MU ZE ZE MNA NIE ... Zobacz wątek2009.8.29 19:40:37
Zwolnienie z alimentów a nowelizacja ustawy z 13 czerwca 2009
Witam, rzeczywiście zgodnie z art. 133 par 3 kro Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem ... Zobacz wątek2009.8.29 11:4:7
dwóch kolejnych spadkodawców
Moje pytanie dotyczy uwzględnienia we wniosku o nabycie spadku spadkodawców. Jezeli wiele lat wcześniej odbyła się rozprawa spadkowa dotycząca dziedziczenia ustawowego po pierwszym spadkodawcy , ... Zobacz wątek2009.8.29 9:54:25
dwówch kolejnych spadkodawców
Moje pytanie dotyczy uwzględnienia we wniosku o nabycie spadku spadkodawców. Jezeli wiele lat wcześniej odbyła się rozprawa spadkowa dotyczaca dziedziczenia ustawowego po pierwszym spadkodawcy , czy ... Zobacz wątek2009.8.29 9:53:13
Czy wierzyciel musi podać powód we wniosku do komornika dlaczego zawiesza postępowanie?
Właśnie dostałam pismo od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Chce zająć moje wynagrodzenie. Pracuję tam od niedawna i nie chciałabym aby mój zakład pracy dowiedział się o długu. ... Zobacz wątek2009.8.27 22:42:26
Eksmisje z lokali mieszkalnych
WitamJestem w podobnej sytuacji przejelismy kamienicę od Pgm Chorzów ,po otrzymaniu dokumentów okazało się, że z 27 mieszkań jest tylko 7 nie jest zadłuzonych .Lokatorzy nie biora pod uwagę ... Zobacz wątek
2009.8.27 18:36:17
Dostep do informacji
Czy każdy może wnioskować o udostępnienie formularza ofertowego wykonawcy, który wygrał dany przetarg, nawet, jeśli nie brała udziału w przetargu? Chodzi mi o dokładną specyfikację dostawy ... Zobacz wątek2009.8.27 15:28:12
alimenty od dziadka
to i tak szybko bo moj maz czeka na sprawe juz 10 miesiecy o zmniejszenie alimentow , w 2008 stracil prace i do tej pory nie znalazl ,a ja jestem na emeryturze i oboje chorujemy ,a byla zona to gl. ksiegowa ... Zobacz wątek2009.8.27 12:21:43
Masz inne pytanie do prawnika?