Forum prawne (strona 800)
ZUS nie wypłaca zasiłku chorobowego mimo ważnego zwolnienia
jestem na zwolnieniu lekarskim prawie 6 miesięcy,ZUS nie wypłacił mi ani razu naleznego mi zasiłku chorobowego.Pod koniec września poszłam na zwolnienie,za pierwszy miesiąc mój pracodawca wypłacił ... Zobacz wątek2006.3.9 14:43:30
Unieważnienie małżeństwa zawartego przed ukończeniem 21 lat
wiek nie gra roli ,do uniewaznienia malzenstwa rozumiem ze chodzi Ci o rozwod koscielny jest potrzebnych duzo przeslanek prosze o kontakt:irutowicz@wp.pl ... Zobacz wątek2006.3.9 12:2:5
Co jeśli nie udowodnię winy męża w sprawie rozwodowej?
Co się stanie jeśli nie zdołam udowodnić mu winy? Sąd nie orzeknie rozwodu mimo rozpadu małżeństwa? To wszytsko jest chore! ... Zobacz wątek2006.3.9 10:3:34
Teledysk z fragmentów starych filmów dokumentalnych - prawa autorskie
Czy jeśli zmontuję do swojej muzyki teledysk z kawałków różnych starych filmów dokumenalnych, propagandowych nagranych z TV i puszcze to szerokiej publice, łamię prawa autorskie ? Jednym słowem, ... Zobacz wątek2006.3.9 9:46:50
Ochrona przed podwyżkami czynszu w prywatnych kamienicach - Płock
Jak bronić się przed nieuzasadnionymi podwyżkami czynszu w prywatnych kamienicach? Mieszkam w Płocku. W 1992 roku zamieniłam mieszkanie spółdzielcze(48 m2) na mieszkanie w kamienicy (85 m2). Przydział ... Zobacz wątek2006.3.8 15:39:30
Kiedy przepisać mieszkanie na dziecko po kredycie rodziców
Witam , prosze o rade . Rodzice kupuja dla mnie mieszkanie zaciagajac kredyt na 13 lat. Ja nie moge przystapic do kredytu poniewaz nie mam zdolnosci kredytowej a moja obecnosc w kredycie obniza zdolnosc ... Zobacz wątek2006.3.7 19:13:51
Ślub z Niemcem - prawa do pracy i nauki syna po wyprowadzce
Witaj ,Wazne jest zebyscie pomimo ewentualnie nie zamieszkiwania pod wspólnym dachem nadal jednak pozostawali pod WSPÓLNYM meldunkiem na ten sam adres. Jezeli mąż chce iść Tobie na ręke to już ... Zobacz wątek2006.3.7 14:26:42
Podatek i ZUS po śmierci bez majątku - odpowiedzialność spadkobierców
za zmarlego podatnika nie odprowadza nikt podatku,wiec nie ma sie czego obawiac ... Zobacz wątek2006.3.6 23:23:43
Podział majątku po rozwodzie - dom z 20 lat konkubinatu i 2 lata ślubu
Od 20 lat żyję z mężczyzną. Mam z nim 17 letnie dziecko. Przez osiemnaście lat żyliśmy w konkubinacie. W tym czasie wybudowaliśmy dom. Dwa lata temu wzięliśmy ślub. Niestety mój mąż oświadczył ... Zobacz wątek2006.3.6 22:19:23
Odmowa stawiennictwa jako świadek w sądzie odległym o 500 km
Zona mojego przyjaciela wezwala mnie jako swiadka do sadu przeciw mojemu przyjacielowi.Odleglosc to 500km i nie chce sie z ta pania widziec bo caly czas wyzywa mnie itd...a po pierwsze jest strasznie daleko.Prosze ... Zobacz wątek2006.3.6 19:40:16
Relacja 21-latki z 17-latkiem - czy rodzice mogą grozić kuratorem?
Z tego co piszesz, nie badzo wiadomo, w jaki sposób chcą Cię straszyć rodzice Twojego chłopaka. Gdyby Twój chłopiec nie miał skończonych 15 lat, wtedy owszem mogliby Cię straszyć ... Zobacz wątek2006.3.6 13:35:8
Interpretacja podatkowa kosztu ubezpieczenia zdrowotnego pracowników
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Potrzebuję napisać wniosek na temat: Czy Spółka działając jako płatnik podatku dochodowego od osób fizycznych postępuje prawidłowo doliczając pracownikom do ich ... Zobacz wątek2006.3.5 20:23:29
Przedawnienie kary grzywny za kradzież sprzed kilku lat
Mam taką sprawę: moja znajoma została przyłapana w sklepie na drobnej kradzieży,wezwano policję,spisano protokół i oddano sprawę do sądu grodzkiego.Dostała wyrok: 50zł do zapłaty.Jest bez ... Zobacz wątek2006.3.5 13:41:24
Wymeldowanie z Polski przy przeprowadzce za granicę na stałe
Czy jest to możliwe? Chodzi o wyjazd za granicę do kraju gdzie nie ma czegoś takiego jak zameldowanie. Tu mamy mieszkanie, które sprzedamy lub przepiszemy, więc zameldowanie dalsze nie wchodzi w grę. ... Zobacz wątek2006.3.5 12:16:17
Wykorzystywanie tekstów byłego wokalisty zespołu
Witam chciałem prosić o radę.Gram w zespole muzycznym z którego odszedł ostatnio wokalista,on był autorem tekstów.Gdy wszystko było jeszcze dobrze nagraliśmy płytę,czyli utwory w całości zostały ... Zobacz wątek2006.3.3 14:46:57
Kolizja z tylnym zderzakiem - ubezpieczyciel wymaga potwierdzenia sprawcy
Za co mam niby podziekowac? Bo nie bardzo wiem. ... Zobacz wątek2006.3.3 12:44:24
Wykorzystywanie tekstów byłego wokalisty zespołu
Witam chciałem prosić o radę.Gram w zespole muzycznym z którego odszedł ostatnio wokalista,on był autorem tekstów.Gdy wszystko było jeszcze dobrze nagraliśmy płytę,czyli utwory w całości zostały ... Zobacz wątek2006.3.2 23:37:31
Czy sędzia może sam uchylić swoją błędną decyzję
Jestem ciekawa czy prawo przewiduje taki przypadek: Sedzia (wojewodzkiego sądu administracyjnego) pomylił sie w decyzji, która została juz przekazana stronom. Czy jeśli sie zreflektuje/wykryje swa ... Zobacz wątek2006.3.2 13:31:1
Premia gwarancyjna przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym
moje pytanie???????28 lat temu zalozylam ksiazeczke mieszkaniowa mojemu synowi na ktora wplywaly przez te lata pieniadze co w zamiam mozna otrzymac jezeli sie ja chce zlikwidowac poniewaz prawa mieszkaniowe ... Zobacz wątek2006.3.1 21:52:18
Obliczenie odsetek ustawowych od alimentów zasądzonych od października
pamiętaj jedno ze alimenty i odsetki od nich to nie jest oprocentowanie tak jak w banku, ( w skali roku tyle i tyle...). Radziłabym wypłacić matce tak ja należy czyli kwotę 600 zł jednorazową (jeśli ... Zobacz wątek2006.3.1 18:53:19
Zmiana głównego najemcy mieszkania spółdzielczego z matki na syna
Może tak być, że Prezes spółdzielni potrzebuje mieszkania dla "kumpla", syna, córki itp. Inaczej mówiąc dla osoby, która jest "bardziej potrzebująca" i jest lepiej ustawiona. ... Zobacz wątek2006.3.1 14:48:40
Spadek od wujka - podatki od nabycia i późniejszej darowizny
Witam Jest taka sprawa. Ojciec z wójkiem dostał spadek, wójek zrzeka się spadku na rzecz ojca, abym ja z żoną mógł tam mieszkać. Później po sprawie spadkowej ojciec chce mi oddać mieszkanie, ... Zobacz wątek2006.3.1 14:6:29
Odwołanie od obniżenia alimentów - od kiedy obowiązuje wyrok?
Bożeno!!! Piszesz głupoty. W sprawach o alimenty znaczenie ma kiedy została załozona sprawa, a nie kiedy ogłoszono wyrok. Istnieje jednak możliwość że Sąd mając na uwadze tzw. dobro dziecka ... Zobacz wątek2006.3.1 13:38:1
Pozew o alimenty na dzieci ojca z drugą kobietą
Jeżeli Twój ojciec odszedł by od obecnej kobiety i nie płacił alimentów na tą dwójkę dzieci ( Twoje przyrodnie rodzeństwo ), to ich matka , a nie Twój ojciec może pozwać Ciebie o płacenie ... Zobacz wątek2006.3.1 13:7:25
Wykreślenie wpisu za pobicie przed upływem 1,5 roku - czy możliwe?
Prosze dokladnie napisac, na jaka kare zostal skazany. Jeśli zostal skazany na karę w zawieszeniu, wowczas zatarcie skazania nastąpi po 6 miesiacach od zakonczenia okresu proby(czyli np. jesli zostal ... Zobacz wątek2006.3.1 0:18:23
Wymeldowanie żony i dziecka z mieszkania własnościowego po wyprowadzce
A co mówi na ten temat prawo meldunkowe. Czy można wymeldować kogoś z pobytu stałego - do nikąd? Ciekawe ... Zobacz wątek2006.2.28 14:10:57
Zabezpieczenie przed oszustwem przy sprzedaży mieszkania dziedziczonego
Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek2006.2.28 13:19:10
Paszport dla dziecka i wyjazd do Niemiec po ślubie z obcokrajowcem
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 13:3:8
Zabezpieczenie przed oszustwem przy sprzedaży mieszkania dziedziczonego
Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek2006.2.28 13:1:58
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 13:1:14
Koszty remontu dachu - czy płacą wszyscy czy tylko właściciele poddaszy?
Problem naszej wspólnoty to oczywiście mieszkańcy i to jnie wszyscy. Jest grupa, kilku mieszktów z niższych piętr i to oni twierdzą że remont dachu to kumoterstwo zarządu i właścicieli mieszkań ... Zobacz wątek2006.2.28 12:58:51
Prawomocność wyroku Sądu Apelacyjnego - kiedy następuje?
Art. 388. § 1. Wyrok sądu drugiej instancji jest natychmiast wykonalny, jeżeli kodeks nie stanowi inaczej. Sąd drugiej instancji może jednak uzależnić jego wykonanie, a w razie oddalenia apelacji ... Zobacz wątek2006.2.28 12:23:17
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 11:13:48
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 11:11:4
Pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia po podpisaniu listy płac
Nie ma innego wyjścia, Twój kolega powinien postąpić tak samo jak ten "pracodawca". Przecież ten "pracodawca" , to zwykły złodziej i przestępstwa. A jeżeli wiesz, że pieniędzy ... Zobacz wątek2006.2.28 9:42:18
Trzynastka za niepełny rok pracy - prawo do wynagrodzenia rocznego
Czy może mi ktoś wyjaśnić, jak interpretować art. 2 ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym.....zgodnie z którym pracownik nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w pełnej wysokości po przepracowaniu ... Zobacz wątek2006.2.27 12:6:14
Egzekucja alimentów z renty - maksymalne kwoty potrąceń
mam przyznane alimenty w kwocie 280 zl matki dziecka nie ma pracuje w Anglii(wyrokiem sadu jest zobowiazana takze do utrzymania dziecka a nie przysyla pieniedzy).Jej matka czyli babcia dziecka zalozyla ... Zobacz wątek2006.2.26 19:30:40
Wysokość alimentów przy zarobkach 10 tys netto a żona 2 tys
Zgadzam się z przedmówcami. Mają 100% procent racji. Tak sądzę mimo tego, że od 8 miesięcy nie mogę podnieść alimentów na syna. Mogłabym popierać kobietę, ale w takim przypadku nie. ... Zobacz wątek2006.2.26 14:57:30
Zwolnienie dyscyplinarne po wcześniejszych ustaleniach z dyrektorem
Po uprzedniej rozmowie z jednym z dyrektorów ustaliliśmy z tym panem wstępnie iż zakład pójdzie mi na rękę i zwolni mnie bez podania przyczyny natychmiastowo.Potem okazalo się że główny dyrektor ... Zobacz wątek2006.2.25 21:43:46
Odliczenie VAT od samochodu przed wprowadzeniem nowych przepisów
Mam taką sprawę, mianowicie wiadomo, że rząd planuje zmianę przepisów tak, aby umożliwić pełne odliczenie podatki VAT od nowego firmowego samochodu osobowego. Planuję teraz zakup nowego auta ... Zobacz wątek2006.2.25 12:56:8
Sąd Pracy - godziny nadliczbowe i wyrównanie za urlop
Przeszło 2 lata ciągnie sie moja sprawa w Sądzie Pracy( zostałam zwolniona dyscyplinarnie kiedy pracodawca/firma prywatna/ dowiedział się ,że poszłam do szpitala na operacje, na zwolnieniu lekarskim ... Zobacz wątek2006.2.25 10:23:12
Uniknięcie nazwiska biologicznego ojca dla dziecka niepełnoletniej
przeczyść skrzynkę poczową wysyłam do ciebie wiadomośćki które wracają ,bo jest przekroczony limit. Pozdrawiam amidala..... ... Zobacz wątek2006.2.24 21:39:32
Były mąż nie płaci alimentów - inny komornik zajął już pensję
Prowo mówi jasno EGZEKUCJA ALIMENTACYJNA MA PIERWSZEŃSTWO W SCIĄGANIU Z PENSJI !!!! Radzę przypomnieć to komornikowi, jeśli pierwsze zajęcie jest też na alimenty to sprawę powinien prowadzic ... Zobacz wątek2006.2.24 21:26:12
Samotna matka bez alimentów - jakie przysługują dodatki?
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź;-) przesyłam pozdrowienia ... Zobacz wątek2006.2.24 21:5:25
Konkubinat 15 lat - zabezpieczenie przed dziećmi partnera
proszę pamiętać że wydziedziczenie jest możliwe tylko w 3 przypadkach -kiedy spadkobierca rażąco zaniebuje swoje obowiązki wobec spadkodawcy, dopuścił się przestępstwa wobec spadkodawcy lub ... Zobacz wątek2006.2.24 19:57:8
Oddalenie zażalenia przez Sąd Okręgowy bez uzasadnienia
Witam Tak w skrócie: Złożyłem zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego do Sądu Okręgowego. Po pięciu miesiącach dostałem postanowienie o oddaleniu zażalenia (z dopiskiem 'orzeczenie prawomocne'). ... Zobacz wątek2006.2.24 19:50:40
Czy można uzyskać orzeczenie zerowych alimentów dla studenta?
kawał cwaniaka z ciebie! weź się za robotę skoro twoich rodziców nie stać na twoje studia zarób sobie na zaoczne a nie kombinujesz jak koń pod górę, wieczny studencie!!!! ALE MNIE ZDENERWOWAŁEŚ! ... Zobacz wątek2006.2.24 18:58:44
Egzekucja wyroku w sprawie oszustwa internetowego
Witam, mam taki problem, kiedys kupilem sobie telefon poprzez internet, niestety zstalem oszukany, ale majac wystarczajace dowody zalozylem osobie ktora mnie oszukala sprawe. Oczywiscie wygralem ja. Sad ... Zobacz wątek2006.2.24 16:29:48
Prowizja za przelewy walutowe między polskimi bankami jako zagraniczny
Proponuję sprawdzić to w regulaminie opłat i prowizji w tym banku. W przypadku wątpliwości najlepiej zmienić bank, to jest najlepsze rozwiązanie wszelkich sporów z tymi instytucjami. ... Zobacz wątek2006.2.24 13:27:52
Odmowa wypłaty z rachunku walutowego poniżej minimalnego salda
Pewnie i nie miał, tylko co z tego wynika. Może Pan złożyć skargę do Nadzoru Bankowego, ale myślę, że zmiana banku będzie najlepszą formą wyrażenia swojej opinii. ... Zobacz wątek2006.2.24 13:20:55
Masz inne pytanie do prawnika?