Forum prawne (strona 802)

Pożyczka hipoteczna.

Czy jest możliwość wzięcia pożyczki hipotecznej, pod zastaw wartości mieszkania figurując w Bik-u? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.31 21:20:10

Jak wygląda sprawa z przepisaniem mieszkania?

Jakiś czas temu poznałem jednego starszego Pana.Pomagam mu od jakiegoś już czasu ponieważ jego choroba uniemożliwia mu wykonywanie pewnych czynnośći.Ostatnio zaproponował mi,że chciałby mi przepisać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.31 15:25:53

Pieniądze po zmarłym tacie wypłaciła sobie z jego kont bankowych, zapominając o mamie, no i siostrze...

Jeśli ZŁA ma znajomości w policji lub tam pracuje to możecie jej nagwizdać. Miałem taka sytuację w mieście S. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.7.31 11:28:21

przetrzymanie w pracy

witam. pracuje w dużej fabryce - pracuję 8h dziennie. zaczynam pracę równo o 6:00 więc moja praca kończy się o 14:00. na wyjściu jest bramka na której skanuję się identyfikatorem. podczas skanowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.30 23:50:53

do czego upoważnia pełnomocnictwo dla osoby współpracującej?

Moja żona zakłada jednoosobową działalnośc gospodarczą.Ja jestem zatrudniony w zakładzie pracy na podstawie umowy o pracę. Czy w takiej sytuacji mogę zostać zgłoszony jako osoba współpracująca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.30 23:3:31

Zupełny rozkład pożycia - co to jest?

Jeżeli żona wyprowadza się nagle z dzieckiem, pod nieobecność męża, przemeldowuje bez jakichkolwiek wyjaśnień dziecko, zabiera wszystkie swoje i dziecka rzeczy i zakłada sprawę o separację ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.30 18:44:14

FUNDUSZ ALIMENTACYJNY - JAKIE DOKUMENTY

do babci: na poczatek należy założyć sprawę alimentacyjną w sądzie, nie zależnie od tego gdzie jest teraz ojciec w kraju czy za granicą, w sądzie najblizszym miejsca zameldowania Pani córki. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.7.30 14:18:48

sąd sciga mnie za dlugi ojca!!!

mój ojciec zalega ze spłatą czynszu za mieszkanie 3 pełne okresy. Cała ta sprawa była ukrywana przedemną. 2 lata temu skończyłam 18 lat i nadal byłam tam zameldowana mimo iż tam nie przebywałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.29 21:5:58

Dziedziczenie w konkubinacie

Jaka żona? Są po rozwodzie....córka dziedziczy. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.7.29 18:45:15

separacja czy rozwód skutki prawne

czyli można byc w innym związku ? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.29 9:11:51

Alimenty od babki przebywającej w USA

Powinna Pani wystąpić z pozwem przeciwko babce przed Sądem właściwym dla miejsca swojego zamieszkania (Sąd Rejonowy, Wydział Rodzinny i Nieletnich). Złożyć wniosek o doręczenie pozwu w drodze ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.7.29 7:43:32

odbierze mi dziecko?

spodziewam sie dziecka ale nie żyje z ojcem dziecka ze swojej woli. On straszy mnie że odbierze mi dziecko ponieważ nie mama rzadnych dochodów i jestem na utrzymaniu rodziców od których nie moge ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.28 16:56:0

wspólnota jak zacząć

Witam
Mam pytanie dotyczące utworzenia wspólnoty. Chodzi mi o to czy można dokonać podziału nieruchomości, żeby wyodrębnić nasz budynek dlatego, że na jednej działce są dwa budynki mieszkalne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.28 9:42:31

Czy musi mieć wize do Polski

Mieszkam z mężem który pochodzi z RPA w Angli ,czy jadąć do Polski musi maz miec wize ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.27 14:46:10

czy zwolnienie przedłuży okes wypowiedzenia?

Skoro przedstawił zwolnienie lekarskie nie można mu wręczyć wypowiedzenia, bo będzie bezskuteczne. Najlepiej poczekać, aż pojawi się w pracy po zakończonym zwolnieniu.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.7.27 14:11:33

SEPARACJA ZAMIAST ROZWODU?

Dzięki, za odpowiedź. Jestem już w trakcie całego tego cyrku...cholernie ciężko to znieść, ale warto. Czuję się lepiej i pomimo wyrzutów sumienia gdzieś tam w głębi siebie wiem, że postępuję ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.7.27 1:5:54

podejzewam męza

Jestem w trakcie rozwodu z męzem alkoholikiem i przemocowcem wielokrotnie odgrazal sie ,bił i straszył.Podejzewam ze to wlasnie on odkręcil mi sruby w kole w wyniku czego doszlo do wypadku.Boje sie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.26 11:30:13

ludzki

niestety, jeżeli przyjmuje tylko ustne informacje to jest to ewidentny błąd w postępowaniu sądu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.24 16:20:1

Alimenty czy się należą

smieszne jest to nasze panstwo!!!!!!!!!!!!co to jest 100zl???
synem sie chyba zostaje na cale zycie.
alimenty placi sie do pelnoletnosci o ile dalej sie nie uczy dziecko!!!!!!!!!a jak sie uczy to do ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.7.24 14:2:29

czy mam prawo wyjechac z dzeckiem do polski

witam mam taki sam problem tylko ze moje dziecko ma 2 latka,ma obywatelstwo wloskie,i nazwisko ojca i tez zyjemy bez slubu ,miedzy nami sa spory bo on nigdy nie ma czasu dla corki,ma jeszcze jedna corke ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.7.23 22:56:2

Jazda skuterem na dowodzie

ja tez mam 15 lat i terz tak sie zastanawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.23 17:14:11

Pies,a bramka i wojek...

Otoz jestem niepelnosprawny od urodzenia,mam 15 lat i mieszkam w malej miejscowosci na podlasiu,niedaleko Bialegostoku.Na świeta rodzice kupili mi suke rasy Golden Retriever i planuja go oddac na szkolenie.Ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.23 16:50:34

rozwód bez orzekania!

Witam mam 25 lat i jestem 5 lat po slubie.Moj problem polega na tym ze:W kwietniu 2005 roku wyszlam za maz,miesiac pozniej urodzilam syna i wszystko ukladalo sie cudownie...lecz po uplywie pol roku zaczelo ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.7.23 12:1:59

OKres składkowy wliczany do emerytury

Witam,obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych, w czerwcu tego roku otrzymałam umiarkowany stopień niepełnosprawności przy czym należy mi się zasiłek stały z Ośrodka Pomocy Społecznej gdyż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.23 11:14:23

Studia doktoranckie a urlop macierzyński

na podstawie rozporządzenia ministra nauki i szkolnictwa wyzszego Dz.U z 2007r Nr 1 poz 2 paragraf 7 mówi ,że dyrektor placówki przedłuża studia o okres urlopu macierzyńskiego , a macierzyński ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.7.23 10:58:22

stawiennictwo strony pozywającej na sprawie o alimenty

Składam wniosek o podwyżkę alimentów,moje miejsce zamieszkania z dzieckiem jest w Irlandii. Czy ktoś się orientuje,czy muszę stawić się osobiście na sprawie,czy mogę ustanowić reprezentanta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.23 0:7:40

prawo opieki

ma 6 letniego syna mam ustalone widzenie co 2 tygodnie na wekend i 4 tyg. w wakacje czy to sie liczy ze w wakacje musze go również brac co 2 tyg.plus te cztery wakacyjne?????odpiszcie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.22 22:38:49

rozwód za granicą

Prawnikiem nie jestem ale wiem jedno ze skoro malzenstwo zostalo zawarte w Polsce to i rozwod musi odbyc sie w Polsce.To prawda ze po 5 latach separacji poza Polska w Przypadku Wielkiej Brytanii i Polnocnej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.7.22 12:46:4

Wynajem bez zgody współmałżonka

Jestem obecnie w związku małżeńskim, ale nie układa nam się. Chcę się wyprowadzić - wynająć mieszkanie. Czy istnieje jakieś ograniczenie do jakiej wysokości mogę zaciągnąć dług bez zgody ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.22 10:27:12

co jest za składanie fałszywych zeznań przed policją

Dwa miesiące temu zaginął mi tel. uważałem iż mi go skradziono dlatego zgłosiłem o kradzieży lecz dostałem po paru tygodniach z Prokuratury pisemko że umorzono śledztwo bo nie wykryto sprawcy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.21 16:50:59

jakie będzie zostrzygnięcie podziału majątku?

Witam! zwracam sie z prośbą o pomoc, gdyż nie orientuje sie za bardzo w tych sprawach majątkowych.. Mój mąż ma dwie siostry i mają do podziału między siebie: dom z dzialka o wartości ok 300 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.21 13:43:42

Niedostarczenie L4

Witam,

Dostałem zwolnienie lekarskie do końca tygodnia, jednak do pracy idę dopiero w sobotę i niedzielę. Bardziej opłaca mi się iść do pracy niż dawać zwolnienie. Czy jest opcja (bez żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.21 13:3:18

Alimenty od babci !!!!! WAŻNE

KLQpfT ihxpknug ebeerbwm peweiozs ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.7.21 11:53:55

brak wynagrodzenia pomocy

Mam problem. Otóż mamy lipiec, w czerwcu rozwiązałam umowę o pracę (art. 55 § 1? Kodeksu Pracy) bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Powód jest taki że do tej pory nie otrzymałam wynagrodzenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.20 14:20:7

Mam 11 lat co wybrać być z mamą czy z tatą ?

Kubusiu, to jest bardzo trudny okres zarówno dla mamy,taty i Ciebie. Ciesz się każdą chwilką spędzoną zarówno z tatą jak i z mamą, oni bardzo przeżywają te rozstania z Tobą. Mamie ,,serce ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.7.20 1:14:55

Mieszkam w irlandi czy musze...

Mieszkam w irlandi chce sie rozwiesc w polsce czy musze byc zameldowana w Polsce? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.19 21:50:59

oszukali mnie!! co mam zrobic?

tydzien temu zatrudnilem sie na roznoszenie ulotek, umowa wogole smieszna bo umowa o dzielo, umowa zawarta na miesiac, w ciagu tego miesiaca mialem rozniesc 20.000 ulotek
1. miejsce wykonywania pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.19 21:22:41

Zwrot kosztów modernizacji mieszkania kwaterunkowego.

a gdzie odpowiedż prawnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.19 20:59:58

Odmowa przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy

Nie można traktować wszystkich lekarzy ZUS-u jedną miarą.Tam tez są dobrzy i sumienni lekarze.Zgadzam się,ze czasem ZUS postępuje skandalicznie. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.19 19:57:4

Oklejanie szyb w aucie

Z tego co ja wiem tylnie szybo czyli tylnia i boczne tylnie mogą byc przycimnione całkowicie. Przednie niestety nie, ale jest mozliwosc przyciemnienia przednich szyb jAkąs metodą wypalania i szyba ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.7.19 15:35:39

autokomis

witam. czy przefaktórowanie prywatnego auta , przez autokomis, aby go sprzedac i nieplacic podatku od kosztu zakupu jest karane i dla kogo? sprzedajacego, własciciela komisu, czy kupujacego? pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.19 0:49:37

jak poradzić sobie z wariatką?? :((

proponuje zlozyc wniosek do sadu o ustlenie widzen ojca z dzieckiem. zlozenie takiego wnisku nic nie kosztuje i mozna go zlozyc samemu.jego wzor mozna znlesc w internecie. nie ma takiej sily ,zeby matka ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.7.19 0:23:22

wejście do domu

W mojej rodzinie jes podobny problem - sprawdzone rady:
+ polubowne wezwanie żony do wydania kluczy oraz umożliwienie wejścia do domu (przeważnie nie sktkje),

+ pisemne przedstawienie sytuacji ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.7.17 23:40:29

Czy można zmienić nazwisko bez uzasadnionych przyczyn ?

można zmienic bez problemu ja zmienilem i nie bylo problemu tylko napisalem podanie w którym mi pomogli pozdro ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.7.17 21:12:21

Jak oceniacie eKonto

Witam, piszę z ramienia opiniotwórczego programu Usta-Usta. Zbieramy szczere opinie osób, które miały okazję korzystać z eKonta ubezpieczeniowego Ergo Hestii. Na takie cele możemy każdemu zainteresowanemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.17 12:5:45

Alimenty - konstruktywnie

szkoda ci pieniedzy na dziecko ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.7.17 7:36:50

Sprawa karna -alimenty...

Wysokość świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Świadczenia z FA przysługują w kwocie bieżąco zasądzonych alimentów, ale nie mogą wynieść więcej niż po 500 zł na każde z uprawnionych ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.7.16 23:36:4

alimenty - pomoc

Na poczatku maja br. napisalam pozew o podwyzszenie alimentow, w razie niestawiennictwa pozwanego (ex-maz mieszka i pracuje zagranica) napisalam w pozwie o wyznaczenie reprezentanta w osobie jego siostry. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.16 14:56:0

wyrok w zawieszeniu - prosze o informacje

W 2005 dostalem skazany na rok pozbawienia wolnosci w zawieszeniu za kierowanie pojazdem mechanicznym bedac w stanie nietrzezwosci.
Wyrok brzmi nastepujaco: "Na podstawie art. 178a $ 1 k.k. wymierza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.16 14:25:51

..walka z wiarakami..

Do Roboty Dzi..o!Było ruszyć łepetynom a nie nastawiać dupy!
A teraz wszystko na faceta zganiać!!!
Nie nawidze Polek fałszywe zdzi.y,wszystkie po jednych pieniądzach ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2009.7.16 7:35:54

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika