Forum prawne (strona 802)

meldunek z tytułu opieki (kwaterunek)

Moja 81-letnia babcia chce zameldować mnie z tytułu opieki nad sobą (mam 25 w przyszłym roku kończę studia)w swoim mieszkaniu kwaterunkowym,którego jest najemcą i jedynym lokatorem.
Nasze pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.18 15:52:25

garaż w granicy

Chciałbym wybudowac garaż w granicy bez wystających części na strone sąsiada z takim spadkiem dachu by woda spływała na mój teren. Cała sprawa była prosta dopóki sąsiad nie obraził się na ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.8.18 14:54:8

dziwny zapis w umowie

w 80r. dziadkowie przepisali na mojego tatę gospodarstwo i wszystkie budynki siostry nie chciały nic ale w umowie babcia ma zapisany pokuj na dożywocie oraz 0,30h ziemi w niewyznaczonym miejscu. teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.18 10:17:50

Zabezpiecznie alimentacyjne

Jestem w trakcie sprawy rozwodowej ktora ciagnie sie juz prawie poltora roku. Glownym sporem jest wysokosc alimentow. Zostaly one zasadzone 4 lata temu na wysoka kwote 2 tys zlotych miesiecznie (wtedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 22:24:38

Wysokosc zabezpieczenia sadowego

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem w trakcie sprawy rozwodowej ktora ciagnie sie juz prawie poltora roku. Powodem rozejscia sie byla niezgodnosc miedzy nami, ciagle konflikty - brak tu aspektu jakiejkowlwiek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 22:14:16

(Absurdalna) wysokosc zabezpieczenia sadowego

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem w trakcie sprawy rozwodowej ktora ciagnie sie juz prawie poltora roku. Powodem rozejscia sie byla niezgodnosc miedzy nami, ciagle konflikty - brak tu aspektu jakiejkowlwiek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 22:12:28

Nietypowa sprawa. Podzielone dzieci. Co z alimentami?

W roku 2000 uzyskałam rozwód bez orzekania o winie. Posiadam z byłym mężem 2 dzieci.
Sąd w 2000 roku orzekł, iż udział stron w ponoszeniu kosztów utrzymania i wychowania małoletnich dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 21:34:58

Prusaki w wynajętym mieszkaniu!

Wynajęłam mieszkanie, właściwie od 1.09 ( tak jest w umowie ) jednak na razie tam nie mieszkam. Zaznaczam, ze
zapłaciłam za cały miesiąc + kaucja. Powoli z mężem zaczeliśmy przenosić swoje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 18:3:47

o co moge sie ubiegac

Moja sytuacja wyglada tak: mam 18 lat, ucze sie. Jestem na utrzymaniu rodzicow. w czerwcu urodzilam dziecko ale nie jestem z jego ojcem. Rodzice pobieraja na mnie rodzinne. Ojciec dziecka nie pracuje - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 14:31:40

Podatek Vat - gdzie sprawdzic wysokość podatku??

Witam, czy zna ktoś stronkę gdzie można sprawdzić podatek Vat produktów spożywczych? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 10:59:12

Dziecko ojcu!!!

masz szanse ja walcze w sadzie 2 lata curka juz zemna a syn za niedlugo idz do adwokata on ci pomoze ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.8.16 11:32:20

Mieszkanie policyjne - wykup

Jak już je otrzymasz tak jak my pewnie też nie będziesz zachwycony jak Twoje dzieci, które będą w nim mieszkały od urodzenia będa musiały iść na ulicę .... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.8.15 16:16:13

jak udowodnic oszednosci posiadane przed zawarciem zwiazku malzenskiego

Na twoja bolaczke tylko intercyza przedmalzenska prosze Pana!
Zycze wydania swojej kasy jak najszybciej jeszcze przed malzenstwem, bo w malzenstwie zawsze jest wszystko wspolne!

Pozdrawiam
Zenek

zenonf@go2.pl ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.8.14 23:10:15

Kruk upomina się o umorzony dług

Witam, miałem spory dług w banku i co za tym idzie problemy z jego spłacniem, tak więc dogadałem się z bankiem że spłacając główną kwotę kredytu, bank umorzy odsetki i sprawa zostanie załatwiona. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.14 21:34:9

ekwiwalent za urlop na umowie na okres próbny dla kobiety w ciąży

Trochę z innej beczki. Czy będąc na wypowiedzeniu okaże się że jestem w ciąży czy pracodawca musi mnie przywrócić do pracy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.14 12:46:15

Choroba psychiczna

Ja z siostrą mamy taką samą sytuację tylko z mamą .Z tym ubezwłasnowolnieniem to nie jest tak łatwo, umieszczenie osoby w zakładzie psychiatrycznym zamkniętym jest trudne, osoba musi zagrażać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.13 22:0:33

Wandalizm - Co grozi??

Witam. Wczoraj moi dwaj koledzy zatarli z prawem. Pierwszy wymazał drzwi od sklepu napisami o treści wulgarnej w stosunku do wlasciciela sklepu. Drugi kopnął w drzwi które się uszkodziły (nie otworzyły, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.13 20:8:35

POMoC DLA PAWEŁKA!!!

Witam, w moim mieście urodził się chory chłopiec, rodzice zrzekli się praw rodzicielskich, ich decyzja się uprawomocniła i nie stety jak mówią jest nieodwołalna. Sąd wystąpił do PCPR i MOPS ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.8.13 20:1:2

Działalność gospodarcza - gdzie zarejestrować?

Witaj,Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest Biuro Wirtualne, takie rozwiązanie można znaleźć m.in. w Warszawie. Kowszt to 300PLN miesięcznie za wynajęcie adresu, w zamian przekazują Ci pocztę, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.13 11:2:42

Klinika Finansowa

Szymon weź się do roboty i zmień nick. Reklama w necie to coś na czym jeszcze długo sie nie będziesz znał. Więcej finezji. Czyżby EGB było już bez kasy że szuka najtańszych form reklamy? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.8.13 8:11:58

Niesluszne oskarzenie o pobicie i zmiana kwalifikacji czynu

ł nic o tym ze zaczął to wszystko, twierdził natomiast ze został napadnięty i podał konkretne nazwiska. Po wezwaniu na przesłuchanie opowiedziałem co i jak było, od samego początku przyznałem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.13 0:5:38

RE: Skazana za oszustwo

Mam pytanie ,czy moge pujsc siedziec za niedopelnienie obowiazkow nalozonych mi przez sad.Moze wytłumacze zostałam skazana za oszustwo na rok w zawieszeniu na dwa naprawieniu szkody wobec banku(wzielam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 19:35:20

Podatek od prostytucji

Przez kilka lat uprawialam prostytucje za granica we Wloszech glownie zdobywajac klientow przez internet.Chcialabym wrocic do Polski na stale poniewaz mam juz tego dosc...Chcialabym kupic dom w Polsce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 18:41:44

2009.8.12 17:26:42

która grupa spadkowa

Zmarła siostra mojej babci. W której grupie spadkowej się znajduję ?? dziakuję. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 17:25:17

Pęknięty dowód

Powinni Cię nie przepuścić, ponieważ teraz uszkodzony dowód podlega natychmiastowej wymianie. A uniweżnia się dowód poprzez ucięcie rogu jakiegokolwiek lub przedziurkowanie. Według mnie takie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.12 17:22:12

Znaleziony dowód osobisty

do końca 2008 roku zgłoszenie zgubienia dowodu nie oznaczało automatycznie jego uniewżnienia. Dopiero odbiór nowego dowodu powodowało unieważnienie starego. Od 1.01.2009 roku automatycznie zgłoszenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.12 17:17:29

osoba bez meldunku, a nowy dowód..?

Według mnie powinna/powinien się Pan/i udać się do urzędu Miasta/Gminy gdzie ostatnio był Pan/i zameldowany na pobyt stały - zgodnie z art. 45 ust 2 ustawy o ewidencji ludności i wydawania dowodów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.12 16:52:18

2009.8.12 14:16:24

regulamin-tak pracuje przychodnia lekarska

Witam,

proszę o potwierdzenie czy taki zapis regulaminu jest zgodny z prawem? Jest to regulamin elektronicznej rejestracji pacjenta jednej z przychodni lekarskich. Uważam, że przychodnia dodatkowo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 10:38:26

zasiedzenie pasa drogowego?

czy możliwe jest zasiedzenie nieruchomosci-pasa drogowego należacego do samorządu powiatowego????czy takie rzeczy sa wylaczone spod tej instytucji ze wzgledu na ich uzytecznosc publiczna lub wylaczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 2:12:27

Przejęcie mieszkania...czy to możliwe?

Prosiłabym o radę. Nie tak dawno dowiedziałam się od sąsiadów,iż jedna pani z naszego bloku nie płaci rachunków za mieszkanie i w związku z tym mają ją przenieść i czwórkę dzieci gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 0:3:48

Kochanka męża jako świadek

Co za bzdety. Wezwanie wysłane pocztą i nieodebrane uważane jest za doręczone skutecznie, a osoba niestawiająca się w sądzie może zostać ukarana grzywną. Notoryczne uchylanie się od złożenia ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.8.11 18:28:24

Pilnie proszę o pomoc !!! art. 190 & 1

Zostałem oskarżony przez gościa, że wyzwałem go przez telefon i groziłem. Znalazłem na dysku jego zdjęcia które przesłał mojej dziewczynie. Były to jego nagie zdjęcia. Kasia tylko z nim flirtowała, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.8.11 16:45:7

ponowne ściąganie alimentów przez komornika

Witam. Mam problem. Mam 20 lat. Rok temu skończyłam naukę w liceum, w czasie nauki otrzymywałam alimenty od ojca które ściągał komornik, bo on sam nie chciał płacić. po skończeniu szkoły musiałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.11 12:26:18

Pozew o rozwód brak formalny

Moja żona podpisała i złożyła w moim imieniu pozew o rozwód który jej przesłałem pocztą elektroniczną. ( mieszkałem w USA ) Nie chcę rozwodu, natomiast bardzo chce go moja żona. Odbyło się ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.8.11 7:28:37

Powierzenie tymczasowej opieki

Czy można tymczasowo powierzyć pełoletniemu synowi opiekę nad nieletnią córką,ze względu na otrzymanie kontraktów zagranicznych przez rodziców?Bardzo proszę o szybką opinie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.8.10 20:48:38

OC problem z odszkodowaniem

Uległeś wypadkowi? Nie przyznali Ci odszkodowania?
Pomogę w sporządzeniu zgłoszenia szkody, sądowym dochodzeniu odszkodowania oraz udzielę wszelkiej możliwej informacji.
Pisz: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.8.10 20:41:5

ODWLEKANIE WYDANIA ORZECZENIA

13 lat temu wniesiona została sprawa o dział spadku i zniesienie współwłasności. Ciąży na niej dwukrotnie orzeczona przewlekłość. 4 maja miało odbyć się ogłoszenie wyroku, Sędzia stwierdził, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.10 17:36:59

Mężczyzna a opieka nad zdrowym dzieckiem.

ale jesteś głupia babo. najpierw to ty się naucz pisać poprawną polszczyzną. ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2009.8.10 16:1:10

Czy można oprotestować unieważnienie przetargu?

Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Z protokołu otwarcia ofert wynikało że nasza firma ma najniższą ofertę. W toku postępowania nie wniesiono żadnych protestów. Następnie Zamawiający ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.10 13:14:5

Podwyżka stawki czynszu na m2

fajnie że ktokolwiek tu kwapi się do odpowiedzi ........................ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.10 11:44:37

Roszczenie o zwrot nieruchomości

Mamy teraz dziwną sytuacje.Dlatego chciała bym prosić o pomoc.Nasz ojciec jest inwestorem (zbudował dom) ale właścicielami działki jesteśmy My. Mieszkamy tu w kiepskich warunkach w 2 rodziny tzn ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.8.10 9:29:24

2009.8.9 21:41:55

komu dziecko

czy jest możliwe ze gdy rodzice dziecka zyja osobno to dziecko zostanie u ojca? jesli tak to kiedy może sie tak wydarzyć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.8 17:31:34

firma windykacyjna i grożby za niespłacenie kredytu

Pan windykator lubi straszyc takie jego zadanie przy twoich dochodach nie moga nawet nic wziac z twojej pensji ani z zaliczki alimentacyjnej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.8 12:21:51

dziecko u ojca czy matki

czy jest możliwe aby sąd orzekł iz dziecko po swoich narodzinach dostał pod stałą opieke ojciec a nie matka, i kiedy taka sytuacja jest możliwa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.8 11:22:16

Uzasadnienie wysokosci zadanych alimentow

mam problem nie wiem jak napisac uzasadnienie o alimentach to proste chyba ze dziecko rośnie i sa spore wydatki pomocy!! ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.8.7 21:51:33

Czy to jest zgodne z prawem?

Czy Członkowie Zarządu mogli kupić zaadaptowane strychy?
Podjeliśmy uchwałę o sprzedaży strychów pod adaptację na samodzielne mieszkania (spełniały wszystkie warunki).
W uchwale wskazaliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.7 13:39:31

Czy członkowie Zarządu postąpili zgodnie z prawem?

Czy Członkowie Zarządu mogli kupić zaadaptowane strychy?
Podjeliśmy uchwałę o sprzedaży strychów pod adaptację na samodzielne mieszkania (spełniały wszystkie warunki).
W uchwale wskazaliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.7 13:30:28

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika