Forum prawne (strona 802)

Podział spadku z uwzględnieniem darowizny za życia

- dziedziczę ustawowo ja i siostra (po 1/2) - siostra otrzymała za życia matki darowiznę (nieruchomość wraz z działką) o wartości 22.000 złotych, którą sąd zaliczył na schedę spadkową - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.3 3:46:34

Niewypełniona wysokość wynagrodzenia w umowie o pracę

kto ma obowiązek wypełnienia umowy o pracę, pracodawca czy pracownik? sytuacje wyglada nastepujaco. Przy podpisywaniu umowy na czas nieokreslony (po wczesniejszej 3 miesiecznej) nie zostala wpisana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.2 23:28:3

Weksel in blanco bez umowy - żądanie potwornych kwot

w ogole troszke kiepsko ze spłacasz dłuznikowi ja zwykle robie to wierzycielom. trzeba byc niezlym koleszka zeby nie wziac weksla. dla mnie opcja bez szans! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.2.2 22:30:7

Nakaz zapłaty z weksla in blanco - możliwość nieprzyjęcia przez sąd

jesli wierzyciel czyli remitent wekslu wlasnego wypelnil in blanco weksel zgodnie z deklaracja jesli go przedstawil do zaplaty w oznaczonym terminie i spotal sie z odmowa to wnosi w trybie nakazowym pozew ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.2.2 21:34:22

Rozwód gdy partner nie kocha już współmałżonka

Co ...?rozwiedz sie z nim, ale udowodnij mu wine, powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 21:18:55

Weksel in blanco jako zabezpieczenie wcześniejszych umów

musi pan przedstawic weksel do zapłaty po uprzednim wypelnieniu go zgodnie z deklaracja. Roszczenie wekslowe bedzie sie odbywało w szybkim i skutecznym postepowaniu nakazowym zalanczam panu wzor pozwu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.2.2 20:45:5

Czy akcje pracownicze wchodzą do podziału majątku po rozwodzie?

Mineło już trochę czasu od chwili gdy zadałeś pytanie. W związku z tym czy mógłbyś mi udzielić odpowiedzi jak to jest z tymi akcjami, tz. czy wchodzą do podziału majątku czy też nie. Mój ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 19:10:6

Poszukiwanie pieniędzy po dziadku w bankach

Witam. Dostałem po dziadku spadek w postaci mieszkania i ... właśnie niewiem . Dziadek w testamencie napisał że zapisuje cały swój majątek na mnie a ja niewiem co oprucz miszkania wchodzi w skład ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.2 19:3:55

2006.2.2 16:9:12

Jak długo pracownica może korzystać z przerw na karmienie dziecka?

Do czasu kiedy karmi dziecko piersią. Pracodawca może zażądać zaświadczenia od pediatry. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 10:35:39

Termin rozliczenia z pracownikiem po zakończeniu umowy o pracę

Z tego co wiem to do 10-tego dnia następnego miesiąca. Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 9:21:35

Najem lokalu komunalnego po dziadku - czy zasiedzenie po 10 latach

Witam! Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc w następującej sytuacji. Staram się o najem lokalu komunalnego po moim dziadku (on najmował lokal od gminy, nie wykupił go), który zmarł 9 lat temu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.1 22:12:36

Weksel jako aport w spółce zoo przy kapitale 5000 zł

Chce nabyc udzialy w spólce zoo , niestety kapital to tylko 5000 tys zl , moje pytanie to czy aportem moze byc weksel ? prosze o szybką porade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.1 19:22:39

Suma z egzekucji nie pokrywa kosztów egzekucyjnych - co to znaczy

Dzień dobry. Prosze o odpowiedź jak mam rozumieć poniższe sformułowanie : "... suma uzyskana z egzekucji nie pokryłaby kosztów egzekucyjnych." Prosiłbym o podanie tego na przykładzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.1 16:1:14

ZUS żąda 3400 zł zwrotu alimentów - odwołanie od wyroku vs decyzji

weżsie kurwa szmato do roboty a nie podwiesiłaś sie pod faceta jak pod dojną krowe ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.2.1 13:53:9

Sprzeciw wydziału architektury wobec zgłoszenia robót budowlanych

Praw oprócz litery ma jeszcze ducha i to właśnie duch prawa informuje, iż pod literą "zgłoszenia ....." kryje się możliwość niezgody na nie. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.1.31 22:38:0

Pociągnięcie adwokata do odpowiedzialności za zaniedbania

Powierzylam sprawe spadkowa pelnomocniczce (adwokatce). Nie wywiazuje sie ona wcale ze swoich obowiazkow, sprawa sie z powodu jej zaniedban przedluza. Ja ponioslam spore juz koszty w zwiazku z tym, plus ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.31 11:42:15

Podstawa prawna przyznawania bonów towarowych pracownikom

USTALAJĄ TO WEWNĘTRZE REGULAMINY WYNAGRADZANIA, NIE MA OGÓLNYCH PRZEPISÓW ZEZWALAJĄCYCH BĄDŹ ZAKAZUJĄCYCH WYDAWANIA BONÓW SFINANSOWANYCH ZE ŚRODKÓW OBROTOWYCH - JEST TO SWOJEGO RODZAJU NAGRODA ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.31 10:44:31

Co zrobić gdy druga strona unika rozpraw rozwodowych?

Okazuje się, że miałem rację. Wiem już na 100%, że moja żona po raz drugi nie stawi się na rozprawę rozwodową. Mam za sobą tylko rozprawę pojednawczą, na której żona zgodziła się na rozwód, ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.1.30 18:48:20

Zameldowanie żony w mieszkaniu spółdzielczym bez głównego lokatora

CO ZA GłUPOTY.NIE TRZEBA MIEC PRAWA WłASNOśCI DO LOKALU ZEBY BY TAM ZAMELDOWANYM. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.1.30 15:36:21

2006.1.30 13:49:37

Czy można przestać płacić alimenty po osiągnięciu porozumienia?

W zeszłem tygodniu otrzymałem prawomocne orzeczenie Sądu wskazujące zawieszenie postępowania egzekucyjnego poszedłem z tym do komornika a on powiedzł że dalej będzie mi potrącał zaległe alimenty ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.1.29 12:22:27

Wyrok w zawieszeniu - czy sąd poinformuje pracodawcę?

Witaj Aniu! Jestem w identycznej sytuacji, co Ty. Wszystko zależy od sądu i jego rzetelności, choć zgodnie z przepisami powinnien zawiadomić.Zgodnie z Kartą Nauczyciela nauczyciel traci pracę z ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.29 9:7:59

Czy komornik może zająć majątek podczas spłaty długu?

osoba trzecia nie występuje ze skargą bo nie jest stroną postępowania tylko z powództwem ekscydencyjnym. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.1.27 17:24:9

Jak wyegzekwować należność od spółki jawnej w likwidacji?

Skoro dłużnikiem jest spólka z ograniczoną odpowiedzielnością to jak sama nazwa wskazuje odpowiedzialnośc za długi naśtępuje tylko z kapitału zakładowego spółki. Minimalny wynosi 50.000 zł. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 17:14:58

Jak przyspieszyć sprawę rozwodową gdy druga strona unika rozpraw?

Rozumiem. Doskonale rozumiem. Też uważam, że moja partnerka dostała rozwód stosunkowo łatwo, bo jest kobietą. Dobrze, że przynajmniej ona ;) Ja też się rozwodzę... I już tak łatwo nie będzie. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.1.27 15:31:13

Bank przelał pieniądze przez pomyłkę - czy trzeba oddać?

GRATULUJĘ UCZCIWOŚCI, CHYBA PANI NIGDY NIE PRACOWAŁA . CO MA BANK DO TYCH PIENIĘDZY ZAPŁACI SZEREGOWY PRACOWNIK KTÓRY I TAK NIEWIELE ZARABIA. TO JEST TAK JAK W SKLEPIE KTOŚ COŚ UKRADNIE PŁACĄ ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.1.27 13:19:8

Przewóz komputera przez granicę na urlop - procedury celne

Czlowieku od 2 lat jestesmy w Unii , o jakim cle Ty piszesz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 11:58:12

Prawo do zachowku po upływie 5 lat od odczytania testamentu

mam pytanie, czy w związku z tym, że minęło już 5 lat od kiedy był odczytywany testamet ciągle mam prawo do zachowku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.27 10:20:49

Czy można złożyć pozew o rozwód bez osobistego stawiennictwa?

Do pozwu trzeba składać tylko oryginały aktu urodzenia dzieci i aktu małżeństwa oraz zaświadczenia o dochodach bo to też potrzebne jeśli chodzi o rozprawę zaoczną to w dużej mierze zależy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 9:13:0

Jak przekierować alimenty na konto pełnoletniego dziecka?

Kodeks Rodzinno opiekuńczy nigdzie nie reguluje wysokośc alimentów w stosunku do dochodów. Jesto zawsze uzależnione w dużej mierze od potrzeb dziecka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 8:57:35

Sprzedaż dekodera z gwarancją - prawa sprzedawcy i klienta

Proszę o zapoznanie się z pismem gdyż jest to nietypowa sprawa "Dotyczy pisma reklamacyjnego adresowanego do firmy XXXXXXXXXXXX Na wstępie chciałbym poinformować, że żądania określone przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.27 0:13:21

Ważność umowy o świadczenie usług bez daty zawarcia

Witam! Mam w zasadzie dwa pytania: Czy umowa o swiadczenie uslug w ktorej jest rubryka na wpisanie daty zawarcia umowy a ktora jednak nie zostala wypelniona (umowa bez wpisanej daty sporzadzenia) jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.26 22:54:55

Podatek 19% od prywatnego samochodu do celów służbowych

W Państwie Prawa to napewno nie, ale w naszym państwie to jak najbardziej. Pamiętajcie - ostatni gasi światło. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.26 16:33:23

Podwyżka czynszu po wykluczeniu z członków spółdzielni

posiadam mieszkanie wlasnosciowe lecz jakis czas temu zostalem wykluczony z czlonkow spoldzielni.na dniach ma byc nowy wymiar czynszu i niby z powodu ze nie jestem czlonkiem spoldzielni czynsz zostanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.25 18:44:26

Czy ukrywanie choroby przed ślubem to podstawa do rozwodu?

dzięki za radę ale o dogadaniu się nie ma mowy, żona doszła do wniosku,że skoro się nie dogadujemy ( a ona nigdy nie garnęła się do pracy) to spróbuje udowodnić moją winę ( nigdy jej nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.25 16:40:32

Co zrobić gdy komornik nie może wyegzekwować alimentów?

Cześć! do rozwodu potrzebne są: odpis aktu małżeństwa, akty urodzeń dzieci, no i pozew oraz opłata wpisowa..... mogę pomóc w pozwie i komornikiem na którego już dawno powinna być złożona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.25 4:24:26

Spadek bez testamentu - podział między żoną i dziećmi

interesuje mnie co zrobic gdy jedno z dzieci nie chce sie zrzec spadku do 1/4 domku na rzecz zony zmarłego męża? Żona zmarłego męża jest rencistką i nie ma możliwości spłaty.Chodzi o 2 dzieci ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.1.24 19:41:33

Zajęcie majątku małżonki dłużnika przez komornika

oczywiśście ,że może zabrać wszystko ja jestem właśnie w tej sytuacji ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2006.1.24 18:8:15

Prawa kobiety w ciąży - zwolnienia na badania i dyżury sobotnie

1.Jestem w ciąży. Z tego co wiem to pracodawca musi mnie zwalniać na badania wykonywane w związku z ciążą jeżeli nie mogę ich zrobić poza godzinami pracy. Czy spóźniając się do pracy z powodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.23 19:19:50

2006.1.23 16:33:29

Sprzedaż samochodu i wypłata z banku na podstawie testamentu

Mąż umiera. Mam w ręku akt zgonu i jego notarialny testament - wszystkie dobra na żonę. Chcę sprzedać jego samochód lub wypłacić pieniądze z banku. Czy ww. dokumenty wystarczą? Czy muszę mieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.23 14:55:7

Czy przysługuje spadek z garażu darowanego przed śmiercią?

A moze nalezy liczyc te "ostatnie 10 lat" od daty notarialnego sporzadzenia aktu darowizny w 1997 r. od obu rodzicow na rzecz mojego brata ??? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.1.23 14:43:9

Czy intercyza chroni przed dziedziczeniem przez dzieci z pierwszego małżeństwa?

Mam podpisaną z mężem intercyzę, mąż ma syna z pierwszego małżeństwa, z którym nie ma kontaktu. Staramy się utrzymywać taką sytuację, żeby wszystko było zapisane na mnie, a potem ja zapiszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.23 14:8:12

Jak odzyskać zaległe alimenty od niesolidnego ojca?

Myślę, że na Twoje pytania związane z kredytem najlepie odpowie prawnik. Przejdź się do Opieki Społecznej, za porady w tej placówce nic nie zapłacisz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.23 10:5:25

Jak ubezwłasnowolnić alkoholika i skierować na odwyk?

witam! mój ojciec jest alkoholikiem i od jakiegoś tygodnia jest z nim fatalnie. jest w ciągu alkoholowym i nie chce się zgłosić na leczenie odwykowe. nie pisał bym tego gdyby sprawa nie była poważna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.1.23 10:5:11

Ukrycie jednoosobowej działalności przy zakładaniu spółki cywilnej

Znajomy Adam prowadzi jednoosobową dziłalność gospodarczą i zakłada spółke cywilna z pewną osoba. Adam nie che aby ta osoba widziała że on juz prowadzxi tą działalność. Czy jest to mozliwe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.23 10:4:44

Czy można pobierać rentę po przerwie w studiach?

Witam , obecnie jestem studentem 1 roku ,niestety najprawdopodobniej nie zdam sesji, ale od pazdziernika '06 chce ponownie podjac nauke na wyzszej uczelnii, Mam pytanie , rozumiem ze przez te pol roku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.22 21:31:39

Upomnienie o zapłatę na podstawie weksla po latach od rozwiązania umowy

Umowa rozwiązana została w 2000 roku tzn przejeli 2 samochody nie oddali weksla,obecnie dostałam pismo że na podstawie weksla upominają się o zapłatę co robić??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.21 12:35:11

Niezgodność faktury z umową DSL - błąd pracownika TPSA

Witam, postanowiłem założyć sobię usługę DSL zakupioną w TPSA. Niestety nie miałem wyjścia i padło na TPSA. Pomijając fakt że na instalacje według umowy mieli 30 dni a zrobili to ( po złożeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.21 2:41:31

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika