Forum prawne (strona 744)
pinia kuratora
Czy mogę mieć wgląd do opini kuratora na mój temat? jesli tak to przed czy dopiero po rozprawie? A co jeśli kurator nie zastał męża w miejscu, w którym jest zameldowany, bo mieszka w innym miescie? ... Zobacz wątek2010.7.20 15:56:11
Jaka jest minimalna wielkość działki budowlanej?
Witam, jaka jest minimalna wielkość działki budowlanej? ... Zobacz wątek2010.7.20 15:54:10
Uzasadnienie w pozwie o podwyżkę
Witam, chciałabym złożyć pozew o podwyższenie alimentów. Co powinnam tam zawrzeć? ... Zobacz wątek2010.7.20 15:52:9
Fundusze
czy prawda jest, ze jak się dzieli majątek to i fundusze? jak to jest? I niby jak się je dzieli, po połowie?... Zobacz wątek
2010.7.20 15:51:11
Proszę o pomoc
WitamPewien znajomy około 17 lata temu brał udział w kradzieży i został skazany na 2 lata więzienia. Czy to nie za surowa kara czy mógłby mi ktoś napisać jak wyglądał kodeks karny w 1993? ... Zobacz wątek
2010.7.20 15:47:49
pomoc dla samotnej matki
Jakie zapomogi/ zasiłki przysługują matce dziecka, jeśli ojciec jest znany, płaci określona sumę pieniężną, a matka nie ma pracy, skończyła studia i mieszka z rodzicami? Dodam, że dziecko ... Zobacz wątek2010.7.20 15:44:34
odszkodowanie za bezpodstawne aresztowanie
WitamChcę wywalczyć odszkodowanie za niesłuszne aresztowanie. Policja nei poczuwa się do winy, a ja bardzo chcę to wyjaśnić! ... Zobacz wątek
2010.7.20 15:44:34
Zasiedzenie domu po ojcu
Chciałby zasiedzieć dom ojca, który zmarł w 1999 roku. Ile musi upłynąć czasu, abym mógł go zasiedzieć? Dodam,z e odbyła się pierwsza rozprawa spadkowa i sąd ustalił 5 spadkobierców.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.7.20 15:34:43
Przekazanie ziemi- dokumenty
Witamczy aby przepisać ziemie na dzieci wystarcza notariuszowi akty własności ziemi z lat 70, mimo że była przeprowadzona komasacja gruntów i zmieniła się powierzchnia i liczba działek oraz ... Zobacz wątek
2010.7.20 15:29:57
Własność odrębna jaki podatek?
Witam gorąco w ten piękny dzień,moja mama wykupiła mieszkanie spółdzielcze na własność odrębną, dostała bonifikatę i przez 5 lat nie może go sprzedać, zmienić. A jeśliby przed upływem ... Zobacz wątek
2010.7.20 15:0:25
jak to zrobić?
Niedawno zmarli moi rodzice, którzy zostawili mi w spadku dom na wsi. My z mężem dopiero zaczynamy się jakoś organizować, chcemy wybudować własny dom i pieniądze ze sprzedaży mojego domu na ... Zobacz wątek2010.7.20 14:53:44
Podatek za mieszkanie
[cytat]Witam serdecznie proszę o pomoc:
odziedziczyłem po mojej ciotce mieszkanie dzięki testamentowi. mam 18 lat, nie pracują, uczę się. Czy podlegam z tego tytułu jakiemus opodatkowaniu, ... Zobacz wątek
2010.7.20 14:44:1
prawo do mieszkania po mamie
Po śmierci mamy ojciec wykupił mieszkanie lokatorskie własnościowe i twierdzi, że my jako dzieci oraz nasza babcia ( matka mamy) nie mamy już prawa do tego mieszkania i karze nam się wynosić. Czy ... Zobacz wątek2010.7.20 14:27:30
Jak napisać testament?
Witam!Jak wygląda kwestia testamentu napisanego odręcznie? Czy taki testament jest ważny? Czy muszą być świadkowie przy jego sporządzaniu? Jaka powinna być jego forma?
... Zobacz wątek
2010.7.20 14:21:2
Uwłaszczenie
Mój wujek po cichu, skrycie przed cała rodziną, uwłaszczył się na całym gospodarstwie po nieżyjących dziadkach. Było to w roku 1971. Dziadkowie nie zostawili testamentu, a wujek umarł. Czy my ... Zobacz wątek2010.7.20 14:14:4
CZY TESTAMENT "RĘCZNY" MUSI BYĆ SPORZĄDZONY PRZY ŚWIADKACH?
[cytat] Oczywiście że świadkowie są konieczni...najlepiej jest uczynić testament w jakimś miejscu publicznym np na skrzyżowaniu ruchliwych ulic w świelte jupiterów nieznędny jest również ... Zobacz wątek2010.7.20 14:7:23
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu
Witam, czy jest możliwość, aby wypowiedzieć umowę najmu lokalu, jeśli umowa jest na czas określony i nie w niej zawartych żadnych warunków wypowiedzenia? ... Zobacz wątek2010.7.20 13:37:9
Wzór wezwania o zapłatę zaległego wynagrodzenia
Witam, dostałem wypowiedzenie z pracy. Do końca zeszłego miesiąca miało mi wpłynąć wynagrodzenie za ostatni miesiąc pracy. Jednak nie wpłynęło. Chciałby wysłać wezwanie do zapłaty. Jak ... Zobacz wątek2010.7.20 13:27:19
2010.7.20 13:19:9
Problemy z mandatem
WitamMam 17 lat i zostałem wczoraj złapany na piciu alkoholu w miejscu publicznym, czy jeżeli zapłacę mandat jest szansa że rodzice się o tym nie dowiedzą? ... Zobacz wątek
2010.7.20 13:12:32
Czy mogę zabronić spotkań z dziećmi obecnej żonie mojego byłego męża?
WitamMoja córka za 2 miesiące bierze ślub, czy w takim wypadku będę musiał wciąż jej płacić alimenty pomimo tego, że sama zakłada rodzinę ... Zobacz wątek
2010.7.20 12:52:24
nowe nazwisko dziecka
Wiesz mam podobny problem do rozwiązania. Tylko jajuż jestem kilka m-cy po ślubie i teraz dfowiedziałam sie ,że jednak były mąż musi wyrazić zgodę, a jeśli nie- tylko sądownie.... Zobacz wątek
2010.7.20 12:47:11
Porada prawna ? proszę o pomoc!
Witam!Grozi mi zajęcie konta przez komornika, jeżeli poproszę pracodawcę żeby dawał mi pensje do ręki to coś to zmieni?
... Zobacz wątek
2010.7.20 12:47:6
znęcanie psychiczne i fizyczne
WitamMoja była kobieta posądza mnie o znęcanie psychiczne i fizyczne, jak się przed tym obronić?
... Zobacz wątek
2010.7.20 12:2:46
Praca nielegalna
WitamPracodawca zatrudnił na czarno pracownika. Co mu może za to grozić? i co grozi pracownikowi? ... Zobacz wątek
2010.7.20 11:32:22
nieodpłatna praca
witam,mam pytanie dotyczące nieodpłatnych prac.
otóż chciałbym ich uniknąć, gdyż nie mogę zwolnić się z pracy ani wziąć urlopu. czy możliwe jest teraz zamienienie ich na grzywnę?
... Zobacz wątek
2010.7.20 11:23:4
Odszkodowanie za wywłąszczenie
Szanowni Państwo,jeżeli trafiliście na to forum, to znaczy, że macie do czynienia z procedurą wywłaszczenia/przejęcia Waszej nieruchomości pod realizację inwestycji celu publicznego (np. budowy ... Zobacz wątek
2010.7.20 11:8:22
Odszkodowanie za wywłaszczenie. Prosze o pomoc!
Szanowni Państwo,jeżeli trafiliście na to forum, to znaczy, że macie do czynienia z procedurą wywłaszczenia/przejęcia Waszej nieruchomości pod realizację inwestycji celu publicznego (np. budowy ... Zobacz wątek
2010.7.20 11:7:42
Jak odzyskać prawo jazdy?
witamrok temu zabrano mi prawo jazdy (za prowadzenie w stanie nietrzeźwym). moja kara się kończy i mam w związku z tym pytanie, czy aby je odzyskać, powinienem napisać jakiś wniosek czy wystarczy ... Zobacz wątek
2010.7.20 11:7:5
Alimenty płacone komornikowi
Witam, ściga mnie komornik za niepłacone alimenty. Czy mogę zacząć przelewać te alimenty bezpośrednio żonie, czy dalej komornikowi? Czy pomoże mi złożenie wniosku o umorzenie egzekucji? ... Zobacz wątek2010.7.20 11:5:56
Co mogę odliczyć od kwoty podatku ?
Witam, czy jako ryczałtowiec płacący co miesiąc podatek mogę odliczyć od podatku składkę na ubezpieczenie zdrowotne? ... Zobacz wątek2010.7.20 11:1:44
przywłaszczenie- co za to grozi?
zostałem skazany za przywłaszczenie, to jest z artykułu 284. musiałem też oddać pieniądze, ale chwilowo moja sytuacja finansowa nie przedstawia się najlepiej. czy grozi mi więzienie czy ze względu ... Zobacz wątek2010.7.20 10:58:51
Przekształcenie działki rolnej na budowlaną
Dzień dobry, chciałabym przekształcić działkę rolną, która leży na terenie miasta, a graniczy ze studium miasta, w działkę budowlaną. Gmina nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego. ... Zobacz wątek2010.7.20 10:54:23
po alkoholu bez prawa jazdy
witam,mam 20 lat i nie byłem wcześniej karany. wczoraj zdarzyło mi się wypić kilka piw, potem pojechaliśmy z kolegami do tesco, żeby coś zjeść. kolega dał mi kluczyki, bo go poprosiłem i ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:49:41
nachodzenie i dręczenie telefoniczne
Witam, mój były chłopak cały czas mnie nachodzi, wydzwania, sms-uje. Nie może pogodzić się z rozstaniem. Proszę, rozmawiam, nic nie pomaga. Już mam tego dość. Czy mogę z tym iść na policję?... Zobacz wątek
2010.7.20 10:49:40
odliczenie dojazdów do pracy
witam,Czy w rozliczeniu podatkowym można doliczyć dojazd do pracy? Chodzi mi o miesięczny bilet na pociąg. Bardzo proszę o szybka odpowiedź ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:42:11
punkty karnych
Witam, przekroczylem limit punktów karnych. Czy teraz mam sam jechać i oddać prawko, czy też czekać aż mi je zabiorą przy następnej kontroli? Czy egzamin mogę zdawać od razu, czy też musi upłynąć ... Zobacz wątek2010.7.20 10:37:44
kolizja pod wpływem alkoholu
Witam, 2 dni temu miałam kolizję drogową. Nikomu nic się stało, sama wjechałam do rowu. Po przyjeździe policji wyszło, że mam 0,8 promila. Wzięli mnie na badanie krwi. Wyników jeszcze nie znam. ... Zobacz wątek2010.7.20 10:29:1
Przysięga świadka
WitamZa kilka dni będę świadkiem w sprawie, znacie może treść przysięgi która mówi świadek? Chciałabym się jej nauczyć przed rozprawą, bo wiem że w nerwach wszystko mi się pomiesza. ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:27:14
skarga kasacyjna kiedy?
WitamChciałabym się dowiedzieć kiedy można złożyć skargę do NSA od wyroku WSA. ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:25:34
oszukany na aukcji
Witam,na jednej z aukcji zostałem oszukany (kwota nieduża, 37 zł). Zastanawiam się teraz, czy powinienem zgłosić ten fakt na policje? nie chodzi nawet o pieniądze, ale nie chcę, żeby ten człowiek ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:22:58
Areszt Śledczy w Katowicach
Witam, ktoś wie jak wygląda kwestia paczek, listów itd. w areszcie śledczym w Katowicach? Mój chłopak miał ogłoszony wyrok 4 dni temu, ale do tej pory nie dostałam żadnych wieści:( ... Zobacz wątek2010.7.20 10:18:19
Odwołanie sołtysa
WitamCzy jest jakaś ustawa regulująca działania sołtysa na niekorzyść wsi? Gdzie go można oskarżyć? ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:17:46
Fotoradar - mandat
WitamOstatnio przyszedł mi do domu mandat i zdjęcie z fotoradaru, problem w tym, że zdjęcie to zrobiono półtora miesiąca temu. czy po tak długi czasie taki mandat jest aktualny? Czy muszę go ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:4:32
Wezwanie na świadka
witam,zdarzyła mi się dziwna historia - otóż dostałem wezwanie na komendę jako świadek. dziwne w tej całej sytuacji jest to, że będę tam świadkiem przeciwko komuś, kogo zupełnie nie znam. ... Zobacz wątek
2010.7.20 10:4:13
choroba a wypłata
witam,ostatnio chorowałem przez 2 tygodnie, zarabiam ok. 2000 zł netto. jak dużo mniejszą dostanę wypłatę, skoro przez połowę miesiąca byłem na chorobowym? ... Zobacz wątek
2010.7.20 9:50:47
zabezpieczenie majątku
Witam,chciałem zapytać o intercyzę. Wkrótce biorę ślub i zastanawiam się, jak uregulować sprawy swojego majątku. Otóż mam trochę oszczędności i kawałek ziemi i chciałem się dowiedzieć, ... Zobacz wątek
2010.7.20 9:42:41
Rzecznik praw ubezpieczonych
Witam, proszę o informację, jak powinien wyglądać wniosek do rzecznika praw ubezpieczonych? ... Zobacz wątek2010.7.20 9:39:20
Opieka nad dzieckiem za granicą?
witam,mam taką sytuację, że samotnie wychowuję syna (ma 16 lat), ojciec nie ma praw do dziecka. dostałam propozycję wyjazdu do wielkiej brytanii i chcę z niej skorzystać, gdyż może to pomóc ... Zobacz wątek
2010.7.20 9:32:40
Alkohol w miejscu publicznym
Witam,Czy pijąc piwo przed moim oknem w bloku policja może mnie spisać? Podobno ogródek przed blokiem należy do mieszkańców z parteru, a więc jest miejscem prywatnym. wtedy policj anie mam prawa ... Zobacz wątek
2010.7.20 9:30:3
Masz inne pytanie do prawnika?