Forum prawne (strona 692)

Podatek od sprzedaży gruntu pod mieszkaniem z ulgą meldunkową

Witam serdecznie Mam problem z US. W grudniu 2009r. sprzedałam mieszkanie, które zostało przekształcone w odrębną własność we wrześniu 2007r. za tzw. "symboliczną złotówkę". Zostałam zwolniona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.25 17:55:10

Wypadek przy pracy - napad w sklepie i zwolnienie psychiatryczne

w pracy myjąc gar 100litrowy ,dzwigłam go wylewajac wode i strzeliło mi cos w szyi poczułam straszny ból ,przyjechało pogotowie założyli gorset szyjny i zabrali do szpitala zrobiono tomografie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.4.24 21:26:49

Problemy z wynajmem mieszkania - właścicielka i jej prawa

Witam. Jestem studentem wynajmującym mieszkanie - kawalerkę od starszej pani będącej właścicielką. Posiadam umowę w której zaznaczona jest kwota za wynajem (media, czynsz odstępne - 1000 zł) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.24 13:58:27

Uzależnienie od hazardu żony - kredyty i odpowiedzialność męża

Moja żona 64l (ja66) próbowała popełnić samobójstwo,po odratowaniu
psychiatra stwierdził, że jest uzależniona od hazardu, totolotek,w którym kiedyś pracowała,obecnie jest na leczeniu.Po przeszukaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.24 12:37:27

Zabezpieczenie domu przed roszczeniami męża

Wlasnie tego sie obawiam,ze moze sprzedac dom i nie mam nic.Myslalam o zapisaniu tylko tej czesci ktora dobudowal,rezygnujac z mojego udzialu (On twierdzi ze tez w ten dom inwestuje i go utrzymuje).(Ja ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.4.24 6:12:47

Co dalej po wyroku zaocznym w sprawie alimentacyjnej

Mam takie małe pytanie....sprawa alimentacyjna zakończyła się wyrokiem zaocznym...i co dalej? czy po sprawie pieniądze będę otrzymywać od męża...czy z funduszu alimentacyjnego...wiem że mąż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.23 21:4:57

Rozwiązanie umowy przez pracodawcę bez podstaw

Dzień dobry

Opisze wszystko po kolei jak było;
Dostałem skierowanie z urzędu pracy do pracodawcy w celu podjęcia pracy co uczyniłem. Pracodawca wyznaczył mi termin rozpoczęcia pracy na 19.IV(co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.23 20:42:27

Napad rabunkowy w miejscu pracy jako wypadek przy pracy

[cytat]

Około miesiąca temu w miejscu pracy był napad rabunkowy z użyciem broni.Mam pytanie czy jest to traktowane jako wypadek przy pracy?

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.23 16:6:21

Opinia o pracowniku szkodząca możliwościom znalezienia pracy

Witam, pracowałam rok w pewnej firmie 2 miesiące przez swój stan zdrowia (w dużej mierze spowodowany pracą)byłam na chorobowym wysłano mnie na komisję z zusu i komisja uznała mi zwolnienie po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.23 13:30:46

2010.4.23 9:7:20

Wypowiedzenie umowy kredytowej przez windykację - czy to legalne

Jeśli windykacja kontaktująca się z Panią jest komórką podległą kredytodawcy to jak najbardziej może to zrobić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.23 7:19:53

Zasiłek dla bezrobotnych - samotna matka

jestem samotna matka wychowujaca dziecko 12lat,dostaje alimenty 400zl.pobieralam przez 6miesiecy zasilek dla bezrobotnych,czy to ze samotnie wychowuje dziecko nie ma zadnego znaczenia na dlugosc zasilku?czy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.22 21:37:25

Kara za brak dowodu osobistego w autobusie przy ważnym bilecie

dostałam mandat za brak nr. dowoduosobistego na bilecie.ODWOŁANIE ODRZUCONO.OBECNIE DOSTAŁAM PISMO ZSĄDU O ZAPŁATĘ NALEŻNOŚCI .JESTEM EMERYTKĄ NIE SRAĆ MNIE NA TO ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.4.22 17:11:24

Niesolidny lokator w budynku współwłaścicieli - egzekucja opłat

mieszkam w wspólnocie mieszkaniowej, jestem w zarządzie .
Mamy problem z dłużnikami , odnośnie niepłacenia za wodę ogrzewanie c o i podgrzanie wody .Jak odciąć dostawę mediów zgodnie z przepisami.
Bardzo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.22 14:7:53

Wywiezienie dziecka za granicę bez zgody ojca - alimenty

Była żona mojego narzeczonego mieszka z ich wspólną córką w Stanach,dziecko wywiozła bez jego wiedzy i zgody.dziecko ma 12 lat.Mój chłopak płaci jej alimenty zasądzone w kwocie 400 zł miesiecznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.22 13:24:50

Dodatkowa opłata 50% składki wypadkowej za błędny PKD

ZUS wymierzył w decyzji dodatkową opłatę w wysokości 50% składki wypadkowej za cały okres od kwietnia 2009 do marca 2010 z powdodu podania w IWA za 2008 PKD 2007 zamiast 2004. Czy może ktoś ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.22 11:5:10

Pozbawianie spadku za brak opieki nad dziadkiem

Dziadek przepisał mi (wnukowi) testament. O zachowek ubiega się jego syn. Nie zajmował się nim przez kilka lat. Kiedy dziadek zachorował, wymagał stałej opieki. Cały czas był pod moją opieką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.21 22:51:40

Darowizna mieszkania od babci - wpływ na prawo do zachowku

U mnie ten sam problem. Dziadkiem nikt się nie interesował i rodzina zapomniała. Ja (wnuk) do niego jezdziłem i się zajmowałem. I tak było przez wiele lat. Czasem jakieś telefony od rodziny. Jak ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2010.4.21 22:39:20

Wzór odwołania od wypowiedzenia z pracy

Witam....Potrzebuje wzoru jak napisac odwołanie od wypowiedzenia z pracy...Szukałem na necie ale nie znalazłem..Jezeli ktos wie dzie szukac to prosze o pomoc... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.21 18:41:9

Odpowiedzialność za pieniądze z kasy po latach

Proszę o pomoc. W 2007 roku pracowałem w sklepie gdzie miałem dostęp do pieniędzy i wystawiałem faktury sprzedaży z adnotacją "zapłacono gotówką".
Wystawiłem wówczas fakturę gotówkową, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.21 18:23:47

Stypendium socjalne w dochodach do dodatku mieszkaniowego

Witam

Jestem studentem, otrzymującym stypendium socjalne i mieszkający wraz z matką (samotnie wychowującą), ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy. Związku z tym mam pytanie czy we wniosku - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.21 9:21:52

Odpowiedzialność drugiego męża za zobowiązania z pierwszego małżeństwa

Drugi mąż nie ma z tym długiem nic wspólnego. Żona wniosła go do małżeństwa jako "majątek" odrębny. W związku z tym komornik nie może zająć jego wynagrodzenia ani majątku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.20 20:10:37

Kuroniówka do emerytury po likwidacji zakładu pracy w wieku 49 lat

[cytat]

Czy to prawda, że jeżelii mój zakład pracy przestanie istnieć to będę otrzymywać kuroniówkę aż do emerytury. Mam obecnie 49 lat

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.20 18:11:34

Wpłata grzywny gdy sprawca już w zakładzie karnym - czy zostanie zwolniony

Witam ;D

Mam taki problem. Zacznę od początku. Mój brat dostał prace społeczne. Jednak nie stawił sie i zamieniono mu to na karę grzywny (1800zł). Grzywny również nie zapłacił i dzisiaj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.4.20 17:21:13

Eksmisja po 7 latach - choroba nowotworowa a prawo do mieszkania

w 2003 roku dostalam wyrok o eksmisji w 2010 czyli po 7 latach znow to samo niby przysluguje mi sie lokal zastepczy ale ja nie chce opuszczac mojego mieszkania jestem po ciezkiej operacji mam raka zlosliwego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.20 17:14:54

Dziedziczenie mieszkania po ojcu - prawa byłej żony

Witam!

Rozwod rodzicow nastapil w roku 1986, z tego co wiem nie dopelnili
podzialu majatku.

Sad przyznal prawa rodzicielskie ojcu, i ojciec mnie wychowywal.

Niestety dwa tygodnie temu ojciec ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.4.20 15:52:45

Odebranie dziecka z Anglii przez ojca po separacji

MAM NIETYPOWA SPRAWE, OTOZ BRAT MIESZKAL 4 LATA W ANGLII, SCIAGNAL DO SIEBIE DZIEWCZYNE Z ICH 4 LETNIA CORECZKA, ONA TAM ZNALAZLA INNEGO FACETA A MOJEMU BRATU NAROBILA KLOPOTOW, MUSIAL ZREZYGNOWAC Z PRACY, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.4.20 14:38:47

Ważność odpisu aktu urodzenia z czasów PRL do ślubu

Tu chyba nie są winne przepisy, bo odnoszę wrażenie, że nie ma takiego przepisu, który by jednoznacznie stwierdził, że zaświadczenia z PRL są ważne lub nie. Sytuacja wynika z fanaberii, braku ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.20 12:29:28

2010.4.19 21:15:14

Renta rodzinna przy nauce w szkole policealnej weekend

Witam, dostaje rentę rodzinną po zmarłym rodzicu. Chciałbym dowiedzieć się czy jak będę uczył się w szkole policealnej (zajęcia odbywają się 3 dni w tygodniu ? piątek, sobota i niedziela) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.19 16:13:6

Odpowiedzialność materialna w sklepie bez zabezpieczeń przeciwkradzieżowych

Z góry przepraszam z brzydkie słowa, ale ja odpisałbym pracodawcy i to dosłownie, żeby "spierdalał na drzewo ze swoim pozwem i roszczeniami". Jeśli chce uzyskać od Pani odszkodowanie, to musi wykazać, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.19 13:52:25

Błąd banku przy spłacie kredytu frankowego - kto ponosi odpowiedzialność

Z tym zawiadomieniem do prokuratury, to trochę przesada. Co prokuratura ma z tym zrobić? Prawdopodobnie doradca się pomylił, lub działał niestarannie, to nie jest przestępstwem. Niemniej jednak ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.19 13:3:18

Windykacja opłaty skarbowej przez firmy windykacyjne

Witam,

Mam takie pytanie:

Czy firmy windykacyjne mogą prowadzić windykację opłaty skarbowej w imieniu np. Gminy ?

Pzdr. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.19 9:49:21

Oddanie dziecka do adopcji przez żonatego ojca i jego małżonkę

Ojciec uznaje dziecko. Jako rodzic ma pełną włądże rodzicielską wspólnie z Panią. Pani zrzeka się praw przed sądem rodzinnym i wyraża zgodę na przysposobienie przez żonę ojca. Następnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.19 0:19:46

Eksmisja bezrobotnej osoby pełnoletniej przez matkę

Jeżeli matka jest właścicielem nieruchomości - a Ty już jesteś osobą pełnoletnią - owszem może to zrobić. Ale sądy zazwyczaj orzekają eksmisją i przydzielają lokal z zasobów gminnych - ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.18 19:9:52

Mieszkanie zastępcze po oddaniu zagrzybionego lokalu

Zacznę od faktu,iż na liście oczekujących na mieszkanie jestem od 13 lat.W 2001 roku dostałam mieszkanie.było ono zagrzybione i zniszczone.mieszkałam tam z córka przez jeden rok.Ze waględów zdrowotnych(grzyb) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.18 17:47:53

2010.4.18 16:40:45

Prawa do zespołu muzycznego po 4 latach współpracy

Mam wielki problem, mieszkam w Chicago i jestem w zespole od 4 lat. Zespol istnial juz zanim do niego dolaczylam lecz pod inna nazwa. Kiedy bylam juz w zespole wspolnie zmienilismy nazwe na inna. Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.17 18:45:30

Wyjazd za granicę a sprawa o opuszczenie dzieci

ciekawe czy ktos ma pomysl co zrobic z taka zona ktora nie moze powiedziec ; dziekuje nie pije. Ja pracuje w Irlandii, do domu mam 2000 km, staram sie byc jak najczesciej czyli co jakies 6 tygodni. Moj ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.4.17 14:53:35

Ważność projektu budowlanego z roku 1996

A jakie sa mniej wiecej koszta takiego sprawdzenia/poprawienia? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.4.16 23:27:39

Prawo żałoby i ekshumacji po wypadku smoleńskim - analiza

Mój znajomy konstytucxjonalista wyłozył mi swój pogląd na temat prawa a załoby w zwiazku z wypadkiem pod Smolenskiem

Zgodnie z ustawa z 1932 roku zmarłych wolno chowac w kryptach ale w katakumbach, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 23:14:18

Koszty transportu brata na rozprawę o ubezwłasnowolnienie

Założyłem sprawę o ubezwłasnowolnienie brata, który przebywa w zakładzie opiekuńczo-leczniczym ok. 30 km od siedziby sądu. Brat nie może chodzić, wymaga wózka. Sąd nakazał mi zorganizowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 22:10:59

Sprzedaż mieszkania spółdzielczo-własnościowego bez aktu notarialnego

4 lata temu kupiłem od spółdzielni mieszkanie - mam umowę w której określono mnie jako właściciela mieszkania spółdzielczo - własnosciowego. Nie byłem u notariusza i nie mam aktu notarialnego....ani ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 19:40:17

2010.4.16 17:31:9

Niemożność kontaktu z dzieckiem po wyjeździe żony za granicę

Masz rację. Ja musiałem się stawiać do sądu razem z moim pełnomocnikiem. Muszę powiedzieć, że chyba tylko dzięki niemu i jego podejściu do sprawy udało mi się wyrwać to co chciałem. Może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.16 16:8:32

Rozliczenie emeryta z dodatkowym przychodem przekraczającym limit

Jestem emerytem. Mój dodatkowy przychód w 2009 r. przekroczył kwotę 25999,80 zł, przy czymw miesiącach IX, X, XI, XII był niższy niż 2100 zł. Czy w rozliczeniu rocznym za 2009 r z ZUS zmniejszenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 13:28:47

Prawo do mieszkania komunalnego po kupnie własnego

Witam. Mieszkam wraz z żoną i moją mamą w mieszkaniu komunalnym gminnym. Moja mama jest głównym najemcą mieszkania a ja jestem w nim zameldowany, żona nie. Mieszkanie jest przydzielone na czas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 12:49:26

Sprostowanie aktu USC - błędny stan cywilny zmarłej matki

MAm problem, kiedy umarła moja mama moja narzeczona podała w USC informacje ze moja mama była wdową. Po pójściu do Urzędu Miejsckiego w celu uzyskanie "Wniosku o danych" w celach notarialnych okazało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.16 11:28:59

Zawarcie umowy o pracę bez ważnego dowodu osobistego

Nie wolno posługiwać się utraconym dokumentem więc pozostaje książeczka wojskowa która z powodzeniem może służyć jako dokument potwierdzający tożsamość. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.16 7:37:57

Obliczanie podatku z ulgą na dziecko

najprościej ściągnąć dowolny darmowu program do rozliczeń i wprowadzić odpowiednie dane. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.16 7:36:14

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika