Forum prawne (strona 694)
wstrzymanie wypłaty słusznie czy nie ??
Witam mój ojciec pracuje jako straznik na terenie budowy, jakiś czas temu skradziono pare materiał podwykonawcy. jego wypłata zostałą wstrzymana w całości chociaż nie ma jeszcze zadnego postanowienia ... Zobacz wątek2010.9.9 11:14:27
wypowiedzenie a urlop zaległy
WitamMam pytanie czy pracownik na okresie wypowiedzeniowym może wykorzystać zaległu urlop wypoczynkowy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 11:12:51
urlop fakultatywny
WitamMam pytanie na czym polega urlop fakultatywny?I kiedy on przysługuje?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 11:11:2
ile procent zabieraja na umowe tymczasową ??
Witam, mój syn ma podpisaną umowę o prace tymczasową z firmą, która zatrudnia go do wykonywania określonych czynności dla korporacji. jest on studentem studiów niestacjonarnych i chciałabym wiedzieć ... Zobacz wątek2010.9.9 11:10:44
ile trzeba miec tal aby podpisac umowe o dzieło ??
witam chciałabym sie zapytać ile musze mieć ukończonych lat zeby podpisać umowę o dzieło jako wykonawca ... Zobacz wątek2010.9.9 11:7:32
czy może sie zrobić sprawa karna za częściowo nie wywiązanie sie z umowy ??
Witam ma pytanie mój mąż w 2003 roku nie wywiązał sie z umowy zlecenie, teraz zrobiła sie z tego sprawa karna. dlatego chciałabym sie zapytać jaki sąd sie tym zajmuje i czy napewmo może być ... Zobacz wątek2010.9.9 11:4:21
co powinna zawierac umowa zlecienie ??
Witam mój syn ostatnio podpisał umowe zlecenie, czy zawierając z pracownikiem umowę,powinny sie znajdować szczegóły dotyczące informacji odnośnie kosztów badań lekarskich oraz odzieży roboczej?? ... Zobacz wątek2010.9.9 11:0:32
Gwarancja a naprawa telefonu
witamKupiłam telefon po tygodniu się popsuł więc zaniosłam do serwisu naprawili go, ale za chwilę znów się popsuł czy mogę nie godzić się na kolejna naprawę tylko poprosić o nowy?Z góry ... Zobacz wątek
2010.9.9 11:0:7
cofnięcie gwarancji
WitamMam pytanie kupiłam ekspres do kawy popsuł się zaniosłam oczywiście do naprawy a producent cofnął mi gwarancje czy tak można?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:56:59
zwalnienie studenta w czasie pracy na zajecia
Witamjestem studentką zatrudnionią na umowę zlecenie. Firma w której pracuje wymaga żebym co miesiąc dostarczenia legitymacji. Pobierą mi jedynie ubezpieczenie, a ze składek rentowych / emerytalnych ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:56:1
rezygnacja z zamówionego towaru
Witam,Zamówiłam rzecz mam na nią czekać około miesiąca wróciłam do domu i sie nad tym zastanowiłam że to długo czy mogę z niej teraz zrezygnować czy już nie mam takiej szansy?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:53:26
poszkodowana
WitamMam takie pytanie zostałam poszkodowana z powodu stłuczki dwóch autobusów gdzie mam się starać o odszkodowanie?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:49:6
Wypadek w pracy a brak ubezpieczenia
witam mój syn miał wypadek w pracy i złamana nogę. jest zatrudniony na umowe zlecenie ale pracodawca nie odkłada skladek, wiec teraz mam problem bo nie jest nigdzie ubezpieczona. Co teraz powinien ... Zobacz wątek2010.9.9 10:49:5
brak gwarancji
Witam !Mam pytanie kupiłam słuchawki i po rozpakowaniu okazało się że trzeszczy i co mam teraz zrobić ponieważ nie mam na nie gwarncji?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:45:40
brak pieniedzy za miesiac pracy
witam pracowałam na umowe zlecenie przezponad miesiąc, a póżniej przeniosłam sie do innej pracy .firma w której pracowałem nie chce wypłacic mi pensji za przepracowany miesiac, pracodawca powiedzial ... Zobacz wątek2010.9.9 10:43:1
naprawa-a nowy telefon
Witajcie!Mam pytanie po ilu naprawach można starać się o nowy telefon?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:40:6
pismo o darowizne
witam wczoraj dostalam pismo, w ktorym jestem proszony o wysłanie umowy darowizny (pomiedzy ojcem a mną) od osoby prywatnej mojej siostry czy musze odpowiedziec na to pismo ? ... Zobacz wątek2010.9.9 10:39:52
reklamacja-serwis po raz trzeci
WitamMam pytanie kupiłam telefon już trzy razy oddawałam go do naprawy ciągle psuje się jedna rzecz czy jeśli popsuje się znowu to mogę starać się op nowy model a nie godzić się na kolejna ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:37:53
podpisanie dwoch umow w jednej firmie
Witam, chcialabym sie zapytac czy jesli pracuje na umowę zlecenie. Czy pracujac w tej samej firmir moge dodoatkowo otrzymac jednorazowo zlecenie i podpisac umowę o dzieło?... Zobacz wątek
2010.9.9 10:35:58
dane na temat firmy
WitamGdzie mam znaleźć informacje na temat danej firmy czy da się jakoś te informacje sprawdzić?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:34:1
rozwiazanie umowy zlecenie
witam jestem studentem, pracuję na umowę zlecenie . Umowa zawarta jest na okres 4 miesięcy.Kilka dni temu dostałem propozycję pracy na korzystniejszych warunkach w innej firmie czy teraz mogę rozwiązać ... Zobacz wątek2010.9.9 10:32:40
zwolnienie - konkurencja
WitamMam problem firma w której pracowałem niedawno się zwolniłem upadła zacząłem pracować u konkurencji czy mogę mieć jakieś problemy z tego powodu?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.9 10:31:59
jak odzyskac pieniadze ??
Witam! wczoraj mój pracodawca zerwał umowe zlecenie, zapłacił mi za to 90 jak odzyskac pieniadze za 5 przepracowanych dni + 2 dni okres probny za free. Czy mogę coś z tym zrobić?? ... Zobacz wątek2010.9.9 10:28:35
zatrudnienie a rodzina
WitamMam pytanie jak wygląda sprawa kiedy chce się zatrudnić kogoś z rodziny?Czy tak można?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.9 10:25:30
przedłużanie umowy co trzy miesiące
Witam moj mąz pracuje od ponad roku na umowe zlecenie. pracodawca co 3 miesiaca przedłuża mu umowę czy jest to zgodne z prawem?? czy a takim przypadku nie powinien dostać umowy zlecenie bezterminowej ... Zobacz wątek2010.9.9 10:24:50
ciążą a okres wypowiedzenia
witamMam takie pytanie co się dzieje w sytuacji gdy pracownik jest na okresie wypowiedzeniowym a dowie się że jest w ciąży czy wypowiedzenie umowy w takiej sytuacji zostanie cofnięte?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:22:2
brak świadectwa pracy
Witam,Mam takie pytanie mój pracodawca nie wydał mi jeszcze świadectwa pracy ile mam czekać?Gdzie mam to zgłosić?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:15:33
staż-dni wolne
WitamW chwili obecnej jestem na 3-miesięcznym stażu i czy przysługują mi jakieś dni wolne?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:13:14
czy trzeba podpisywać umowę za roznoszenie ulotek ??
witam chce zatrudnić kogoś do roznoszenia ulotem, za to roznoszenie bedzie sie należało 50 zł to czy musze podpisywać z tą osobą umowę ?? ... Zobacz wątek2010.9.9 10:7:24
czy przysługują mi odsetki za zwloke płatności??
witam czy jeśli pracuje się na umowę zlecenie to mam prawo do odsetek, poniważ mój pracodawca zalega z płatnościa to czy mam prawo do jakis odsetek z tego tytułu?? jak to wygląda z prawnego punktu ... Zobacz wątek2010.9.9 10:5:23
ile pieniedzy zabierze komornik jak jest podpisana umowa zlecenie ??
witam pisze w sprawie syna. Ile moze mu zabrac komornik jesli ma podpisana umowe zlecenie na okres 5 msc a wynagrodzenie wynosi 600 zl brutto. jest to jedyne jego zrodlo utrzymania. I co by bylo jak by ... Zobacz wątek2010.9.9 10:2:33
Okres wypowiedzenia-jak długi
Witam.Pracuję na umowę na czas nieokreślony chcę zrezygnować z tej pracy jak długi okres wypowiedzenia mi przysługuje?I czy mogę wykorzystać zaległy urlop w czasie okresu wypowiedzeniowego?Z ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:1:13
odbiór dnia wolnego jak wypada w sobotę
Witam.mój mąż pracuje na umowę zlecenie 8h dziennie 5 dni w tygodniu. czy jesli święto będzie wypada w sobote to bedzie mogła mieć wolne w inny dzień tygodnia?? ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:59:33
Pracodawca nie chce przyjac wypowiedzenia
WitamMam taki problem co mam robić?Mój pracodawca nie chce przyjąć ode mnie wypowiedzenia umowy co dalej?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:58:54
zwrot kosztów podroży służbowej
Witam moja zona jest zatrudniona na umowe o dzielo czy w takim wypadku ma prawo domagać się zwrotu kosztów podróży służbowych? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:56:55
kradzież kto odpowiada?
WitamMam pytanie pracuję w sklepie spożywczym i czy jeśli okaże się że towaru brakuje to czy ja odpowiadam za kradzież i będę musiała oddać z własnej kieszeni.Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:56:49
brak zaplaty za umowe zlecenie
witam moj syn mial dostac od pracodawcy zalpate w dwoch ratach, jednak do tej pory otrzymal jedynie pierwsza rate i to z opoznieniem. pracodawca mial mu rowniez zaplacic za eksplatacje pojazdu. co teraz ... Zobacz wątek2010.9.9 9:55:30
czy trzeba wpisywac termin zakonczenia umowy ??
witam chcialbym sie zapytac czy jak sie pisze umowe zlecenie to trzeba wpisywac termin zakonczenie pracy ?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:51:53
prawa przysługujące na umowie zlecenie
Witam, chciałbym sie zapytać jakie prawa mam jak podpisałem umowe zlecenie, jak sie to tyczy leczenia i zwolnienia lekarskiego ... Zobacz wątek2010.9.9 9:49:1
staż z UP
Witam moja corka ubiegala sie przez dlugi czas o staz po liceum z Urzedu Pracy a teraz ma mozliwosc zatrudnienia soe na umowe zlecenie, czy w takim przypadku nadal moze sie ubiegac o starz w Urzedzie Pracy ... Zobacz wątek2010.9.9 9:47:19
wypowiedzenie po dwoch tygodniach
Witam pracowalem na umowe zlecenie na okres 4 miesiecy, po czym 2 tyg pozniej dostalem tak poprostu wypowiedznie nie zrobilam nic zlego nie zawalilam wiec nie rozumiem czy pracodawca ma do tego prawo?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:44:23
jak dodac zmiany w umowy zlecenie??
Witam chchialabym sie zapytac jak moge dokonac zmiany w umowie zlecenie, czy nalezy stara umowe wymienic na nowa czy nalezy dodac do niej jakis aneks?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:44:17
Umowa o dzieło dla osoby niepełnoletniej
Witam moj syn jest niepelnoletni czy moze on podpisac umowe o dzielo na wykonanie strony internetowej? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:42:12
obowiazki dozorcy
Witam chcialem sie zapytac jak są obowiązki dozorcy, poniewaz moj ojciec podjol taka prace i w obowiazkach ma napisane mycie okien, a jest to praca na umowezlecenie Z tego co wiem to chyba zeby myc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:37:9
jak odzyskać ziemię od skarbu państwa
jak odzyskać ziemię od skarbu państwa W 1976 roku mój dziadek przekazał 2,98 ha w zamian za rentę.W tym roku okazało się,że dawne siedlisko o pow.0,06 ha również jest własnością Skarbu Państwa.Jak ... Zobacz wątek2010.9.9 9:34:44
Podjęcie stażu-warunki
witamMam pytanie dotyczące stażu jakie warunki musi spełniać osoba, która chce ubiegać się o staż z urzędu pracy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:31:28
praca w dwóch szkołach
Witam, chce sie zatrudnić jednocześnie jako lektor języka niemiekiego w dwóch szkołach prywatnych. Jednak jedna ze szkół zawarła w umowie klauzure, że nie mogę podjąć zatrudnienia jako lektor ... Zobacz wątek2010.9.9 9:30:41
rozwód i majatek
Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz pytanie : chcę zakupić działkę ... Zobacz wątek2010.9.9 9:11:31
Chcę wyciąć drzewo u siebie w ogrodzie. Czy muszę uzyskać do tego jakieś zezwolenie, czy mogę
Jeżeli drzewko znajduje sie na działce to wolno bez pytania o zgodę usuwać drzewa owocowe oraz takie, których wiek nie przekracza 5 lat.Natomiast jeśli chcemy się pozbyć starszego drzewa, należy ... Zobacz wątek2010.9.9 9:8:43
Co z podziałem przed rozwodem?
Co z podziałem przed rozwodem? Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz ... Zobacz wątek2010.9.9 9:0:55
Masz inne pytanie do prawnika?