Forum prawne (strona 695)
reklamacja-serwis po raz trzeci
WitamMam pytanie kupiłam telefon już trzy razy oddawałam go do naprawy ciągle psuje się jedna rzecz czy jeśli popsuje się znowu to mogę starać się op nowy model a nie godzić się na kolejna ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:37:53
podpisanie dwoch umow w jednej firmie
Witam, chcialabym sie zapytac czy jesli pracuje na umowę zlecenie. Czy pracujac w tej samej firmir moge dodoatkowo otrzymac jednorazowo zlecenie i podpisac umowę o dzieło?... Zobacz wątek
2010.9.9 10:35:58
dane na temat firmy
WitamGdzie mam znaleźć informacje na temat danej firmy czy da się jakoś te informacje sprawdzić?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:34:1
rozwiazanie umowy zlecenie
witam jestem studentem, pracuję na umowę zlecenie . Umowa zawarta jest na okres 4 miesięcy.Kilka dni temu dostałem propozycję pracy na korzystniejszych warunkach w innej firmie czy teraz mogę rozwiązać ... Zobacz wątek2010.9.9 10:32:40
zwolnienie - konkurencja
WitamMam problem firma w której pracowałem niedawno się zwolniłem upadła zacząłem pracować u konkurencji czy mogę mieć jakieś problemy z tego powodu?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.9 10:31:59
jak odzyskac pieniadze ??
Witam! wczoraj mój pracodawca zerwał umowe zlecenie, zapłacił mi za to 90 jak odzyskac pieniadze za 5 przepracowanych dni + 2 dni okres probny za free. Czy mogę coś z tym zrobić?? ... Zobacz wątek2010.9.9 10:28:35
zatrudnienie a rodzina
WitamMam pytanie jak wygląda sprawa kiedy chce się zatrudnić kogoś z rodziny?Czy tak można?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.9 10:25:30
przedłużanie umowy co trzy miesiące
Witam moj mąz pracuje od ponad roku na umowe zlecenie. pracodawca co 3 miesiaca przedłuża mu umowę czy jest to zgodne z prawem?? czy a takim przypadku nie powinien dostać umowy zlecenie bezterminowej ... Zobacz wątek2010.9.9 10:24:50
ciążą a okres wypowiedzenia
witamMam takie pytanie co się dzieje w sytuacji gdy pracownik jest na okresie wypowiedzeniowym a dowie się że jest w ciąży czy wypowiedzenie umowy w takiej sytuacji zostanie cofnięte?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:22:2
brak świadectwa pracy
Witam,Mam takie pytanie mój pracodawca nie wydał mi jeszcze świadectwa pracy ile mam czekać?Gdzie mam to zgłosić?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:15:33
staż-dni wolne
WitamW chwili obecnej jestem na 3-miesięcznym stażu i czy przysługują mi jakieś dni wolne?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:13:14
czy trzeba podpisywać umowę za roznoszenie ulotek ??
witam chce zatrudnić kogoś do roznoszenia ulotem, za to roznoszenie bedzie sie należało 50 zł to czy musze podpisywać z tą osobą umowę ?? ... Zobacz wątek2010.9.9 10:7:24
czy przysługują mi odsetki za zwloke płatności??
witam czy jeśli pracuje się na umowę zlecenie to mam prawo do odsetek, poniważ mój pracodawca zalega z płatnościa to czy mam prawo do jakis odsetek z tego tytułu?? jak to wygląda z prawnego punktu ... Zobacz wątek2010.9.9 10:5:23
ile pieniedzy zabierze komornik jak jest podpisana umowa zlecenie ??
witam pisze w sprawie syna. Ile moze mu zabrac komornik jesli ma podpisana umowe zlecenie na okres 5 msc a wynagrodzenie wynosi 600 zl brutto. jest to jedyne jego zrodlo utrzymania. I co by bylo jak by ... Zobacz wątek2010.9.9 10:2:33
Okres wypowiedzenia-jak długi
Witam.Pracuję na umowę na czas nieokreślony chcę zrezygnować z tej pracy jak długi okres wypowiedzenia mi przysługuje?I czy mogę wykorzystać zaległy urlop w czasie okresu wypowiedzeniowego?Z ... Zobacz wątek
2010.9.9 10:1:13
odbiór dnia wolnego jak wypada w sobotę
Witam.mój mąż pracuje na umowę zlecenie 8h dziennie 5 dni w tygodniu. czy jesli święto będzie wypada w sobote to bedzie mogła mieć wolne w inny dzień tygodnia?? ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:59:33
Pracodawca nie chce przyjac wypowiedzenia
WitamMam taki problem co mam robić?Mój pracodawca nie chce przyjąć ode mnie wypowiedzenia umowy co dalej?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:58:54
zwrot kosztów podroży służbowej
Witam moja zona jest zatrudniona na umowe o dzielo czy w takim wypadku ma prawo domagać się zwrotu kosztów podróży służbowych? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:56:55
kradzież kto odpowiada?
WitamMam pytanie pracuję w sklepie spożywczym i czy jeśli okaże się że towaru brakuje to czy ja odpowiadam za kradzież i będę musiała oddać z własnej kieszeni.Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:56:49
brak zaplaty za umowe zlecenie
witam moj syn mial dostac od pracodawcy zalpate w dwoch ratach, jednak do tej pory otrzymal jedynie pierwsza rate i to z opoznieniem. pracodawca mial mu rowniez zaplacic za eksplatacje pojazdu. co teraz ... Zobacz wątek2010.9.9 9:55:30
czy trzeba wpisywac termin zakonczenia umowy ??
witam chcialbym sie zapytac czy jak sie pisze umowe zlecenie to trzeba wpisywac termin zakonczenie pracy ?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:51:53
prawa przysługujące na umowie zlecenie
Witam, chciałbym sie zapytać jakie prawa mam jak podpisałem umowe zlecenie, jak sie to tyczy leczenia i zwolnienia lekarskiego ... Zobacz wątek2010.9.9 9:49:1
staż z UP
Witam moja corka ubiegala sie przez dlugi czas o staz po liceum z Urzedu Pracy a teraz ma mozliwosc zatrudnienia soe na umowe zlecenie, czy w takim przypadku nadal moze sie ubiegac o starz w Urzedzie Pracy ... Zobacz wątek2010.9.9 9:47:19
wypowiedzenie po dwoch tygodniach
Witam pracowalem na umowe zlecenie na okres 4 miesiecy, po czym 2 tyg pozniej dostalem tak poprostu wypowiedznie nie zrobilam nic zlego nie zawalilam wiec nie rozumiem czy pracodawca ma do tego prawo?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:44:23
jak dodac zmiany w umowy zlecenie??
Witam chchialabym sie zapytac jak moge dokonac zmiany w umowie zlecenie, czy nalezy stara umowe wymienic na nowa czy nalezy dodac do niej jakis aneks?? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:44:17
Umowa o dzieło dla osoby niepełnoletniej
Witam moj syn jest niepelnoletni czy moze on podpisac umowe o dzielo na wykonanie strony internetowej? ... Zobacz wątek2010.9.9 9:42:12
obowiazki dozorcy
Witam chcialem sie zapytac jak są obowiązki dozorcy, poniewaz moj ojciec podjol taka prace i w obowiazkach ma napisane mycie okien, a jest to praca na umowezlecenie Z tego co wiem to chyba zeby myc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:37:9
jak odzyskać ziemię od skarbu państwa
jak odzyskać ziemię od skarbu państwa W 1976 roku mój dziadek przekazał 2,98 ha w zamian za rentę.W tym roku okazało się,że dawne siedlisko o pow.0,06 ha również jest własnością Skarbu Państwa.Jak ... Zobacz wątek2010.9.9 9:34:44
Podjęcie stażu-warunki
witamMam pytanie dotyczące stażu jakie warunki musi spełniać osoba, która chce ubiegać się o staż z urzędu pracy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.9 9:31:28
praca w dwóch szkołach
Witam, chce sie zatrudnić jednocześnie jako lektor języka niemiekiego w dwóch szkołach prywatnych. Jednak jedna ze szkół zawarła w umowie klauzure, że nie mogę podjąć zatrudnienia jako lektor ... Zobacz wątek2010.9.9 9:30:41
rozwód i majatek
Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz pytanie : chcę zakupić działkę ... Zobacz wątek2010.9.9 9:11:31
Chcę wyciąć drzewo u siebie w ogrodzie. Czy muszę uzyskać do tego jakieś zezwolenie, czy mogę
Jeżeli drzewko znajduje sie na działce to wolno bez pytania o zgodę usuwać drzewa owocowe oraz takie, których wiek nie przekracza 5 lat.Natomiast jeśli chcemy się pozbyć starszego drzewa, należy ... Zobacz wątek2010.9.9 9:8:43
Co z podziałem przed rozwodem?
Co z podziałem przed rozwodem? Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz ... Zobacz wątek2010.9.9 9:0:55
Zasiłek przedemrytalny
Witam. moja Mama ma przepracowane 34 lata i 9 miesięcy, w chwili obecnej pracuje i ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych gdyż pracuje na pełny etat ale od listopada jej firma przegrała przetarg i zostanie ... Zobacz wątek2010.9.9 8:59:48
Cisza nocna - czy obowiązuje wszędzie i bez wyjątku między godziną 22 i 6, czy też posiadam niewłaściwe
Pora ciszy nocnej nie jest ściśle zdefiniowana,nie ma go ściśle okreslonego w prawie wykroczeń.Jednak w pojęciem pory nocnej z kodeksu postępowania karnego, mówi że trwa to miedzy godziną 22 ... Zobacz wątek
2010.9.9 8:58:6
Umowa pośrednictwa
Witam!Co myślicie o tej umowie pośrednictwa? Na co uważać?
To co jest zaznaczone na zielono wzbudziło moje zainteresowanie.
Dodatkowo zamiast pośrednika podpisał się agent nieruchomości - ... Zobacz wątek
2010.9.8 22:30:15
Proces o odszkodowanie za śmierć Pacjęta - zła diagnostyka
oczywiście nie pacjĘta a Pacjenta - ale jak sobie przypomnę to mnie bierze....... Zobacz wątek
2010.9.8 20:17:27
chcialabym zwolnic sie z pracy z winny pracodawcy poniewaz co miesiac zaniza mi wyplate nie majac ku
chcialabym zwolnic sie z pracy z winny pracodawcy poniewaz co miesiac zaniza mi wyplate nie majac ku temu powodu (mam dosc proszenia sie o wlasne ciezko zarobione pieniadze...)ale nie bardzo wiem jak napisac ... Zobacz wątek2010.9.8 17:35:19
gdzie mam się udać dążąc ku prawdzie?
to te 3500 to jego dochód rozumiem? to wnieś o procentowe alimenty od tej kwoty ,to gorsze rozwiązanie ,bo raptem się okaże że on ma dochód 2% udziału albo że udziały są zbyt niskie itd itp,ale ... Zobacz wątek2010.9.8 15:59:17
Jak obliczyć wyrównanie podwyższonych alimentów
Witam! Mam pytanie w jaki sposób powinno być obliczone wyrównanie alimentów. Sąd zasądził 31 lipca tego roku podwyżkę alimentów na moją córkę z wyrównaniem od 27 lutego tego roku. Czy wyrównanie ... Zobacz wątek2010.9.8 12:34:46
Standard mieszkaniowy
Witam,Pisze poniewaz zmagam sie ostatnio z pewnym mieszkaniowym problemem. Kilka lat temu moja mama dostala mieskzanie komunalne z miasta, jednak sa tam tylko dwa male pokoje i kuchnia, wc na polpietrze ... Zobacz wątek
2010.9.8 12:20:39
Jak odwołać oświadczenie o koszty naprawy pojazdu ??
Witam dwa dni temu moje dziecko wbiegło na ulice po piłke Jadący z naprzeciwka kierowca zauwazył go w pore i odbił samochód, ale niestety uderzył w inny pojazd. Kierowca strasznie krzyczał na mnie ... Zobacz wątek2010.9.8 12:5:15
co grozi za jazde na gazie ??
Witam mojego syna niedawno zatrzymała policja do kontroli, pod czas dmuchania w alkomat wyszło mu 0,15 promila jak powtórnie dmuchnął to alkomat pokazał 0,12 promila. co mu w takim przypadku grozi??? ... Zobacz wątek2010.9.8 11:58:29
przyśpieszenie sprawy w sądzie grockim
witam mam pytanie mój syn ma sprawe w Sądzie Grockim czy jest możliwość aby przyśpieszyć sprawę ??... Zobacz wątek
2010.9.8 11:54:38
kontrola alkomatem osoby prowadzącej rower
Witam chciałabym sie zapytac czy Policja może przeprowadzić kontrole alkomatem osobę prowadzącą rower po chodniku ??... Zobacz wątek
2010.9.8 11:54:14
kopian nagrania monitoringu
witam czy mój syn może poprosić o kopie nagrania monitoringu jeśli dotyczy jego sprawy?... Zobacz wątek
2010.9.8 11:50:3
odszkodowanie za przewlekłe postępowanie
Witam, czy nasze prawo przewiduje jakieś kary za przewlekłe postępowanie sądowe? gdzie można takie sprawy zgłaszać i czy można uzyskać z tego tytułu odszkodowanie?... Zobacz wątek
2010.9.8 11:46:46
alimenty
WitamCo grozi osobie, która nie płaci alimentów jestem za granica a teraz muszę wrócić do Polski czy coś mi grozi??Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.8 11:46:38
Brak dostarczenia umowy przez bank!!!!!
WitamPiszac tego posta zastanawiam sie czy ktos zlamie sobie glowe aby mi odpowiedziec. No ale
sprobuje... Mianowicie w 2008r zglosil sie do mojej firmy przedstawiciej z pewnego banku
oferujac mi kredyt ... Zobacz wątek
2010.9.8 11:40:43
po 3 zawałach w więzieniu
Czy osoba, która przeszła 3 zawały może iść do więzienia za niespłacone długi? Czy dla takich osób są przewidziane jakieś specjalne cele bądź specjalne warunki w więzieniu (typu opieka medyczna)? ... Zobacz wątek2010.9.8 11:38:30
Masz inne pytanie do prawnika?