Forum prawne (strona 697)
weksel - proszę o rady
Witam, chcę wypisać komuś weksel ale ponieważ robię to po raz pierwszy to mam pytanie: czy weksel może być wypisany na dowolną kwotę? i czy taki weksel podlega w jakiś sposób opodatkowaniu? ... Zobacz wątek2010.9.7 11:52:35
jak zrezygnowac z umowy o prace
witam moja zona dostala umowe o prace na okres 6 miesiecy ale bez okresu wypowiedzenia i zastanawia sie czy bedzie mogla zrezygnowac z pracy przed wygasnieciem tej umowy???jesli tak to jak mozna to załatwic??? ... Zobacz wątek2010.9.7 11:50:53
wypowiedzenie przy umowie na czas okreslony
wiatm chcialbym sie dowiedziec jaki obowiązuje okres wypowiedzenia przy umowie zawartej na czas określony? Moja umowa wygasa z końcem pazdziernika a wcześniej byłam na 3 miesięcznej umowie próbnej. ... Zobacz wątek2010.9.7 11:49:0
17 latka i tatuaż
Mam 17 lat i chcę zrobić sobie tatuaż. Moi rodzice się jednak na to nie zgadzają i chciałabym zapytać, czy ja muszę się liczyć z ich sprzeciwem czy mogę zrobić to na swoją odpowiedzialność? ... Zobacz wątek2010.9.7 11:48:37
podział majątku z byłą dziewczyną
Dzień dobry,przez kilka lat byłem w związku z dziewczyną, razem mieszkaliśy, razem też urządzaliśmy jej mieszkanie. Włożyłem w urządzenie mieszkania dużo pieniędzy i teraz chcemy to podzielić, ... Zobacz wątek
2010.9.7 11:47:9
Konkurs na kierownika administracji
Witam moja corka chce sie ubiegac o bycie kierownikiem administracji w szkole, czy w takim przypadku musi byc ogłoszony konkurs czy nie?oraz czy na każde inne stanowisko kierownicze dotyczące administracji ... Zobacz wątek2010.9.7 11:47:1
dostarczenie świadectwa pracy
Witam ma pytanie czy moj maz jako pracodawca mam obowiązek przesyłać świadectwo pracy listem poleconym, czy tez moze to zrobić listem zwykłym? ... Zobacz wątek2010.9.7 11:44:36
Zatrudnienie zony
Witam jestem właścicielem przedsiębiorstwa ( jest to przedsiębiorstwo osoby fizycznej) tak wiec czy jest mozliwe zebym zatrudnił małżonka?Jeżeli tak, to na jaką umowę? ... Zobacz wątek2010.9.7 11:44:31
Kiedy przedawnienie odbycia kary?
Witam, zostałem skazany prawomocnym wyrokiem na odbycie kary w wysokości 5 miesięcy. Przebywam jednak na stałe w Norwegii i na razie nie mam zamiaru wracać do Polski. Czy tutaj nic mi nie grozi czy ... Zobacz wątek2010.9.7 11:43:9
brak L-4 od pracodawcy
WitamMam pytanie co należy zrobić albo kogo powiadomić jeśli moja zona nie dostała od pracodawcy L-4 do zus ? ... Zobacz wątek
2010.9.7 11:30:23
ciąża po urlopie wychowawczym
witam mam takie pytanie mojej zonie kończy się za kilka dni urlop wychowawczy na którym była dwa lata , teraz jestem w 2 miesiące w ciąży i nie może wrócić do pracy ponieważ mam prace trzy zmianową ... Zobacz wątek2010.9.7 11:28:36
czy pracodawca moze pojsc na chorobowe po zwolnieniu ??
witam moja siostra zostałam zwolniona z pracy 3 września ,a umowe miała do 31 sierpnia ,czy może teraz przynieść zwolnienie chorobowe? poniewaz słyszałem że pracownik przez 30 dni po ustaniu ... Zobacz wątek2010.9.7 11:24:53
co może mieć skazany w ZK
Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie przedmioty/sprzęty elektroniczne może posiadać w zakładzie karnym skazany? Czy może mieć odtwarzacz mp3, ksiażki, czasopisma? Bardzo proszę o info ... Zobacz wątek2010.9.7 11:20:49
Jak przeprowadzić ten proces?
Witam, mam dwójkę nieletnich dzieci, jestem po rozwodzie z ojcem dzieci. Teraz planuję ślub z mężczyzną, który ma syna, również nieletniego, którym się opiekuje. Chcielibyśmy stać się prawdziwą ... Zobacz wątek2010.9.7 11:17:26
podsłuchiwany przez sąsiada
Witam, chciałbym zapytać o podsłuchiwanie. mam podejrzenia, że mój sąsiad mnie podsłuchuje na linii telefonicznej (chodzi o telefon stacjonarny) i chciałbym się dowiedzieć, czy grozi za to jakaś ... Zobacz wątek2010.9.7 11:11:4
niepewny ojcostwa
Witam,dziecko ma 5 lat. chciałbym teraz zaprzeczyć ojcostwu. czy ktoś mi powie, jak powinienem to zrobić, od czego zacząć, gdzie się zgłosić.. pozdrawiam.. ... Zobacz wątek
2010.9.7 11:8:1
ile przysługuje urlopu ??
witam moja córka pracuję w sklepie obuwniczym od 17.03.2010r.chciałabym w pażdzierniku wziąć urlop, na ile dni moze liczyc i czy soboty wlicza się jej w urlop. ... Zobacz wątek2010.9.7 11:5:46
premia a US
Witam, chciałbym zapytać o jedną kwestię. Jak liczone są premie przez Urząd Skarbowy, czy wliczane są one do pensji czy i jak są opodatkowane. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2010.9.7 11:5:8
zabiera premie za urlop
Witam pracuje w pewnej firmie. Czy moze ona obniżyć premię za wykorzystywanie urlopu przy nie chodzi o urlopu na żadanie tylko zaplanowanych wolnych dni z wypełnionym wnioskeim urlopowym? Proszę ... Zobacz wątek2010.9.7 11:3:59
2010.9.7 11:2:25
co przysługuje bezrobotnemu?
Witammoj syn dopiero co sie zarejestrowal jako bezrobotny i chcialamym sie zapytac jakie przysluguja mu akt prawne oprócz ubezpieczenia zdrowotnego jako dopiero bezrobotnemu zarejestrowanemu w UP?
... Zobacz wątek
2010.9.7 11:1:36
zatrudnienie w innej firmie jak sie ma działalność gospodarcza
Witam!moja córka założyłem dzialalnosc która na poczatku nie przynosi jej wielkich zysków.tak wiec czy teraz może zatrudnić sie w innym zakładzie pracy? ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:57:40
Wygórowane żądania
Witam,mój pies pogryzł psa sąsiada i teraz on chce ode mnie 1000 zł i żebym mu zwrócił koszty leczenia psa. Oczywiście pokryję koszty leczenia, ale nie bardzo rozumiem, skąd to 1000 zł?! ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:56:20
jaką czesc moze zajec komornik nagroda jubileuszowa ??
WitamW pażdzierniku moja mama otrzyma nagrode jubileuszową za 35 lat pracy , jednak komornik zajął jej część pensji za należność wobec banku.
Ile może komornik zająć jej tej nagrody ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:56:0
Gdzie będzie siedział w ZK?
Chciałabym zapytać o jedną sprawę.. mój narzeczony trafił do aresztu śledczego, toczy się przeciwko niemu proces o pobicie, a ponieważ nie jest to jego pierwszy raz, to najprawdopodobniej wyląduje ... Zobacz wątek2010.9.7 10:55:27
korzystanie z opieka nad zdrowym dzieckiem
witam czy mogę w tym roku wziąć 3 dni opieki nad zdrowym dzieckiem, jeżeli mąż korzystał z tego prawa trzy miesiące temu? Jeżeli wezmę, a jest to niedozwolone, jaka kara mi za to grozi i jakie ... Zobacz wątek2010.9.7 10:52:51
kiedy ekwiwalent za urlop?
dzień dobry,chciałabym zapytać o jedną sprawę. w którym momencie szef musi wypłacić mi ekwiwalent za urlop - przed pójściem na urlop czy po? a może w trakcie? czy jest jakiś przepis który ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:51:6
prawa kobiety w ciazy z umowa na czas nie okreslony
Witam podpisalam umowe na czas nie określony i byłam na zastępstwie za innego pracownika, który nie długo ze zwolnienia. okazalosie ze jestem obecnie w 6 tyg. ciąży i mam pytanie jak może teraz ... Zobacz wątek2010.9.7 10:50:23
Prognoza kryminologiczno-społeczna
Witam,czy ktoś może zna takie pojęcie i mógłby mi wytłumaczyć pojęcie: 'prognoza kryminologiczno-społeczna'??
Byłbym bardzo wdzięczny,
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:47:58
Śmierć w czasie pracy
Witam.Mąż mojej znajomej pracował jak stolarz, byl uczulony na pszczoły, o czym pracodawca wiedział. niestety na skutek urzadklenia przez pszczołe podczas pracy w zmarł. Ubezpieczyciel nie chce ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:47:18
róznica miedzy służebność a umowa dożywocia
Witam czy jesli ktos w stanie mi o wyjaśnienie jaka jest różnica pomiędzy służebnością a umowa dożywocia?? potrzebuje konkretny przykład tzn. jaki zapis powinie zawierać takie akt notarialny ... Zobacz wątek2010.9.7 10:34:17
podział nieruchomości spadkowej
Jesli byla przepisana na waszego ojca a nie bylo intercyzy to byla wlasnoscia obojga rodzicow.Tylko intercyza gwarantuje odrebnosc majatkow ... Zobacz wątek2010.9.7 10:33:54
pierwszy właściciel gruntu
witam chcialabym sie dowiedziec w jaki sposób można ustalić wcześniejszych właścicieli gruntu rolnego?? ... Zobacz wątek2010.9.7 10:32:36
zwrot podatku a komrnik
witam!!!czy komornik ma prawo zabrac zwrot podatku mojejmu ojcu ??? Od lutego potracal mu z kazdej pensji kolo 400 zł gdzyż wiecej nie mógł. Jest to egzekucja na prośbe banku któremu mojemu ojciec ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:31:16
przepisy ondnośnie drzew na granicy działki
Witammój syn nie dawno kupił działke i chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś przepisy określające w jakiej odległości od granicy działki można posadzić drzewa oraz czy jeżeli głęzie ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:28:44
zajecie rzeczy przez komornika
Witam moja siostra ma długi których nie może spłacac, a mieszka z moja mama ktorej jest mieszkanie. teraz jesli moja mama wpuszczę komornika to co może zrobic żeby nie zabral jej rzeczy? ... Zobacz wątek2010.9.7 10:21:30
Czy za długi mojego męża komornik może zająć spadek ??
Witam pól roku temu zmarła moja mama. W testamencie jako spadkobiercy jesteśmy wymieni ja i moi dwaj bracia. Czy teraz komotnik moze zająć pieniądze za długi mojego męża??? ... Zobacz wątek2010.9.7 10:17:29
Jak uzyskać zgodę na sprzedaż mieszkania objętego hipoteką którego współwłaścicielką jest
Jak uzyskać zgodę na sprzedaż mieszkania objętego hipoteką którego współwłaścicielką jest była żona i w którym obecnie mieszka i nie spłaca kredytu(poręczycielami są moi rodzice)która ... Zobacz wątek2010.9.7 10:16:11
co to oznacza?
Czy jest ktoś, kto mógłby mi wytłumaczyć znaczenie terminu "wyrok NIEWYKONALNY"??? jestem osobą pokrzywdzoną w sprawie i taką informację dostałam i nie wiem co o tym myśleć... ... Zobacz wątek2010.9.7 10:15:21
odszkodowanie od sądu
witam,moja mama uległa poważnemu wypadkowi. obie ręce ma złamane.nie dawno dowiedziałam się że istnieje możliwość uzyskania odszkodowania w sądzie. tylko nie wiem czy można założyć sprawę, ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:14:17
na motorze po alkoholu we własnym ogródku
Czy po własnym ogrodzie można jeździć na motorze pod wpływem alkoholu bez prawa jazdy? Bardzo proszę o odpowiedź... Zobacz wątek
2010.9.7 10:14:0
jak zamienić grzywnę na prace?
Czy jest jakaś możliwość, aby karę grzywny która została mi zasądzona zamienić na prace społeczne, np. jakieś sprzątanie ulic albo coś takiego? co należy zrobić, aby tego dokonać? pozdrawiam ... Zobacz wątek2010.9.7 10:9:47
Czy mojemu ojciu mogą cofnąć koszty sądowe ??
Witam serdecznie, czy jesli sąd zwolnil mojej ojca z kosztów sądowych i przyznał pełnomocnika z urzędu, to jeżeli teraz mój ojciec podjęła pracę a sprawa się jeszcze nie zakończyła, to czy ... Zobacz wątek2010.9.7 10:9:17
czy to pobicie i czy ktoś się tym zajmie?
Czy jeśli ktoś mnie uderzył kilka razy, jednak nie mam urazu takiego powyżej 7 dni, to czy ja moge to zgłosić na policje i czy ktoś się tym zajmie w ogóle? znam osobę, która mnie uderzyła. ... Zobacz wątek2010.9.7 10:8:42
Czy muszę podpisać zgodę na paszport dla nie swojego dziecka jeżeli sprawa o zaprzeczenie ojcostwa
Czy muszę podpisać zgodę na paszport dla nie swojego dziecka jeżeli sprawa o zaprzeczenie ojcostwa jest w toku? ... Zobacz wątek2010.9.7 10:8:27
chory ojciec a areszt
Witam,czy jeśli osoba, która ma zgłosić się do aresztu śledczego ma chorego ojca i jest jedyną osobą która ojcem się opiekuje, to czy jest jakiś sposób, żeby przełożyć pójście do ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:7:25
Część mieszkania - co robić?
Witam,jestem właścicielem 1/4 części mieszkania, pozostałą część posiada mój ojciec. Mieszkanie zostało w spadku po mamie. Czy mój ojciec ma obowiązek spłacić mnie jeśli będę chciał ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:6:15
Przekroczenie prędkości - brak dowodu
Witam,mam taką dziwną sytuację. Otóż zatrzymał mnie policjant za rzekome przekroczenie prędkości, jednak nie pokazał mi żadnego urządzenia na którym mierzył prędkość. Dostałam mandat ... Zobacz wątek
2010.9.7 10:0:13
po co spółczielni akt urodzenia?
witam, mam pytanie: po co spółdzielnia mieszkaniowa potrzebuje akt urodzenia mojej nieletniej córki?( odziedziczyła mieszkanie zadłużone w spółdzielni, która wniosła teraz sprawe do sądu)... Zobacz wątek
2010.9.7 9:51:9
po jakim czasie nalezy ujawnienie testamentu ??
Witam!W jakim czasie od smierci matki posiadacz testamentu(ktory pozostawil moja matka) powinien go ujawnic??
... Zobacz wątek
2010.9.7 9:47:28
Masz inne pytanie do prawnika?