Forum prawne (strona 699)

podpisanie dwoch umow w jednej firmie

Witam, chcialabym sie zapytac czy jesli pracuje na umowę zlecenie. Czy pracujac w tej samej firmir moge dodoatkowo otrzymac jednorazowo zlecenie i podpisac umowę o dzieło?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:35:58

dane na temat firmy

Witam
Gdzie mam znaleźć informacje na temat danej firmy czy da się jakoś te informacje sprawdzić?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:34:1

rozwiazanie umowy zlecenie

witam jestem studentem, pracuję na umowę zlecenie . Umowa zawarta jest na okres 4 miesięcy.Kilka dni temu dostałem propozycję pracy na korzystniejszych warunkach w innej firmie czy teraz mogę rozwiązać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:32:40

zwolnienie - konkurencja

Witam
Mam problem firma w której pracowałem niedawno się zwolniłem upadła zacząłem pracować u konkurencji czy mogę mieć jakieś problemy z tego powodu?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:31:59

jak odzyskac pieniadze ??

Witam! wczoraj mój pracodawca zerwał umowe zlecenie, zapłacił mi za to 90 jak odzyskac pieniadze za 5 przepracowanych dni + 2 dni okres probny za free. Czy mogę coś z tym zrobić?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:28:35

zatrudnienie a rodzina

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa kiedy chce się zatrudnić kogoś z rodziny?Czy tak można?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:25:30

przedłużanie umowy co trzy miesiące

Witam moj mąz pracuje od ponad roku na umowe zlecenie. pracodawca co 3 miesiaca przedłuża mu umowę czy jest to zgodne z prawem?? czy a takim przypadku nie powinien dostać umowy zlecenie bezterminowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:24:50

ciążą a okres wypowiedzenia

witam
Mam takie pytanie co się dzieje w sytuacji gdy pracownik jest na okresie wypowiedzeniowym a dowie się że jest w ciąży czy wypowiedzenie umowy w takiej sytuacji zostanie cofnięte?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:22:2

brak świadectwa pracy

Witam,
Mam takie pytanie mój pracodawca nie wydał mi jeszcze świadectwa pracy ile mam czekać?Gdzie mam to zgłosić?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.9 10:15:33

staż-dni wolne

Witam
W chwili obecnej jestem na 3-miesięcznym stażu i czy przysługują mi jakieś dni wolne?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:13:14

czy trzeba podpisywać umowę za roznoszenie ulotek ??

witam chce zatrudnić kogoś do roznoszenia ulotem, za to roznoszenie bedzie sie należało 50 zł to czy musze podpisywać z tą osobą umowę ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:7:24

czy przysługują mi odsetki za zwloke płatności??

witam czy jeśli pracuje się na umowę zlecenie to mam prawo do odsetek, poniważ mój pracodawca zalega z płatnościa to czy mam prawo do jakis odsetek z tego tytułu?? jak to wygląda z prawnego punktu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:5:23

ile pieniedzy zabierze komornik jak jest podpisana umowa zlecenie ??

witam pisze w sprawie syna. Ile moze mu zabrac komornik jesli ma podpisana umowe zlecenie na okres 5 msc a wynagrodzenie wynosi 600 zl brutto. jest to jedyne jego zrodlo utrzymania. I co by bylo jak by ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:2:33

Okres wypowiedzenia-jak długi

Witam.
Pracuję na umowę na czas nieokreślony chcę zrezygnować z tej pracy jak długi okres wypowiedzenia mi przysługuje?I czy mogę wykorzystać zaległy urlop w czasie okresu wypowiedzeniowego?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:1:13

odbiór dnia wolnego jak wypada w sobotę

Witam.
mój mąż pracuje na umowę zlecenie 8h dziennie 5 dni w tygodniu. czy jesli święto będzie wypada w sobote to bedzie mogła mieć wolne w inny dzień tygodnia?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:59:33

Pracodawca nie chce przyjac wypowiedzenia

Witam
Mam taki problem co mam robić?Mój pracodawca nie chce przyjąć ode mnie wypowiedzenia umowy co dalej?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:58:54

zwrot kosztów podroży służbowej

Witam moja zona jest zatrudniona na umowe o dzielo czy w takim wypadku ma prawo domagać się zwrotu kosztów podróży służbowych? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:56:55

kradzież kto odpowiada?

Witam
Mam pytanie pracuję w sklepie spożywczym i czy jeśli okaże się że towaru brakuje to czy ja odpowiadam za kradzież i będę musiała oddać z własnej kieszeni.Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:56:49

brak zaplaty za umowe zlecenie

witam moj syn mial dostac od pracodawcy zalpate w dwoch ratach, jednak do tej pory otrzymal jedynie pierwsza rate i to z opoznieniem. pracodawca mial mu rowniez zaplacic za eksplatacje pojazdu. co teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:55:30

czy trzeba wpisywac termin zakonczenia umowy ??

witam chcialbym sie zapytac czy jak sie pisze umowe zlecenie to trzeba wpisywac termin zakonczenie pracy ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:51:53

prawa przysługujące na umowie zlecenie

Witam, chciałbym sie zapytać jakie prawa mam jak podpisałem umowe zlecenie, jak sie to tyczy leczenia i zwolnienia lekarskiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:49:1

staż z UP

Witam moja corka ubiegala sie przez dlugi czas o staz po liceum z Urzedu Pracy a teraz ma mozliwosc zatrudnienia soe na umowe zlecenie, czy w takim przypadku nadal moze sie ubiegac o starz w Urzedzie Pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:47:19

wypowiedzenie po dwoch tygodniach

Witam pracowalem na umowe zlecenie na okres 4 miesiecy, po czym 2 tyg pozniej dostalem tak poprostu wypowiedznie nie zrobilam nic zlego nie zawalilam wiec nie rozumiem czy pracodawca ma do tego prawo?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:44:23

jak dodac zmiany w umowy zlecenie??

Witam chchialabym sie zapytac jak moge dokonac zmiany w umowie zlecenie, czy nalezy stara umowe wymienic na nowa czy nalezy dodac do niej jakis aneks?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:44:17

Umowa o dzieło dla osoby niepełnoletniej

Witam moj syn jest niepelnoletni czy moze on podpisac umowe o dzielo na wykonanie strony internetowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:42:12

obowiazki dozorcy

Witam chcialem sie zapytac jak są obowiązki dozorcy, poniewaz moj ojciec podjol taka prace i w obowiazkach ma napisane mycie okien, a jest to praca na umowe
zlecenie Z tego co wiem to chyba zeby myc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:37:9

jak odzyskać ziemię od skarbu państwa

jak odzyskać ziemię od skarbu państwa W 1976 roku mój dziadek przekazał 2,98 ha w zamian za rentę.W tym roku okazało się,że dawne siedlisko o pow.0,06 ha również jest własnością Skarbu Państwa.Jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:34:44

Podjęcie stażu-warunki

witam
Mam pytanie dotyczące stażu jakie warunki musi spełniać osoba, która chce ubiegać się o staż z urzędu pracy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:31:28

praca w dwóch szkołach

Witam, chce sie zatrudnić jednocześnie jako lektor języka niemiekiego w dwóch szkołach prywatnych. Jednak jedna ze szkół zawarła w umowie klauzure, że nie mogę podjąć zatrudnienia jako lektor ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:30:41

rozwód i majatek

Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz pytanie : chcę zakupić działkę ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.9.9 9:11:31

Chcę wyciąć drzewo u siebie w ogrodzie. Czy muszę uzyskać do tego jakieś zezwolenie, czy mogę

Jeżeli drzewko znajduje sie na działce to wolno bez pytania o zgodę usuwać drzewa owocowe oraz takie, których wiek nie przekracza 5 lat.Natomiast jeśli chcemy się pozbyć starszego drzewa, należy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.9 9:8:43

Co z podziałem przed rozwodem?

Co z podziałem przed rozwodem? Jesteśmy z mężem w czasie rozwodu (po pierwszej sprawie rozwodowej,nie dzielimy majątku bo go niema -sprawa została skierowana przeze mnie o rozwód i o alimenty teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 9:0:55

Zasiłek przedemrytalny

Witam. moja Mama ma przepracowane 34 lata i 9 miesięcy, w chwili obecnej pracuje i ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych gdyż pracuje na pełny etat ale od listopada jej firma przegrała przetarg i zostanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 8:59:48

Cisza nocna - czy obowiązuje wszędzie i bez wyjątku między godziną 22 i 6, czy też posiadam niewłaściwe

Pora ciszy nocnej nie jest ściśle zdefiniowana,nie ma go ściśle okreslonego w prawie wykroczeń.
Jednak w pojęciem pory nocnej z kodeksu postępowania karnego, mówi że trwa to miedzy godziną 22 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.9 8:58:6

Umowa pośrednictwa

Witam!
Co myślicie o tej umowie pośrednictwa? Na co uważać?
To co jest zaznaczone na zielono wzbudziło moje zainteresowanie.
Dodatkowo zamiast pośrednika podpisał się agent nieruchomości - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 22:30:15

Proces o odszkodowanie za śmierć Pacjęta - zła diagnostyka

oczywiście nie pacjĘta a Pacjenta - ale jak sobie przypomnę to mnie bierze....
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.8 20:17:27

chcialabym zwolnic sie z pracy z winny pracodawcy poniewaz co miesiac zaniza mi wyplate nie majac ku

chcialabym zwolnic sie z pracy z winny pracodawcy poniewaz co miesiac zaniza mi wyplate nie majac ku temu powodu (mam dosc proszenia sie o wlasne ciezko zarobione pieniadze...)ale nie bardzo wiem jak napisac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 17:35:19

gdzie mam się udać dążąc ku prawdzie?

to te 3500 to jego dochód rozumiem? to wnieś o procentowe alimenty od tej kwoty ,to gorsze rozwiązanie ,bo raptem się okaże że on ma dochód 2% udziału albo że udziały są zbyt niskie itd itp,ale ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.8 15:59:17

Jak obliczyć wyrównanie podwyższonych alimentów

Witam! Mam pytanie w jaki sposób powinno być obliczone wyrównanie alimentów. Sąd zasądził 31 lipca tego roku podwyżkę alimentów na moją córkę z wyrównaniem od 27 lutego tego roku. Czy wyrównanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 12:34:46

Standard mieszkaniowy

Witam,
Pisze poniewaz zmagam sie ostatnio z pewnym mieszkaniowym problemem. Kilka lat temu moja mama dostala mieskzanie komunalne z miasta, jednak sa tam tylko dwa male pokoje i kuchnia, wc na polpietrze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 12:20:39

Jak odwołać oświadczenie o koszty naprawy pojazdu ??

Witam dwa dni temu moje dziecko wbiegło na ulice po piłke Jadący z naprzeciwka kierowca zauwazył go w pore i odbił samochód, ale niestety uderzył w inny pojazd. Kierowca strasznie krzyczał na mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 12:5:15

co grozi za jazde na gazie ??

Witam mojego syna niedawno zatrzymała policja do kontroli, pod czas dmuchania w alkomat wyszło mu 0,15 promila jak powtórnie dmuchnął to alkomat pokazał 0,12 promila. co mu w takim przypadku grozi??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:58:29

przyśpieszenie sprawy w sądzie grockim

witam mam pytanie mój syn ma sprawe w Sądzie Grockim czy jest możliwość aby przyśpieszyć sprawę ??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:54:38

kontrola alkomatem osoby prowadzącej rower

Witam chciałabym sie zapytac czy Policja może przeprowadzić kontrole alkomatem osobę prowadzącą rower po chodniku ??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:54:14

kopian nagrania monitoringu

witam czy mój syn może poprosić o kopie nagrania monitoringu jeśli dotyczy jego sprawy?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:50:3

odszkodowanie za przewlekłe postępowanie

Witam, czy nasze prawo przewiduje jakieś kary za przewlekłe postępowanie sądowe? gdzie można takie sprawy zgłaszać i czy można uzyskać z tego tytułu odszkodowanie?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:46:46

alimenty

Witam
Co grozi osobie, która nie płaci alimentów jestem za granica a teraz muszę wrócić do Polski czy coś mi grozi??Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:46:38

Brak dostarczenia umowy przez bank!!!!!

Witam
Piszac tego posta zastanawiam sie czy ktos zlamie sobie glowe aby mi odpowiedziec. No ale
sprobuje... Mianowicie w 2008r zglosil sie do mojej firmy przedstawiciej z pewnego banku
oferujac mi kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:40:43

po 3 zawałach w więzieniu

Czy osoba, która przeszła 3 zawały może iść do więzienia za niespłacone długi? Czy dla takich osób są przewidziane jakieś specjalne cele bądź specjalne warunki w więzieniu (typu opieka medyczna)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:38:30

Sprawa o alimenty.

Witam
Mam taki problem zapłaciłem zonie zaległe alimenty mam dowód wpłaty a ona twierdzi, że ich nie dostała i żąda pieniędzy co mam zrobić?
Dziękuje.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.8 11:31:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika