Forum prawne (strona 699)
do kiedy mozna odebrac dokumenty z sadu??
witam moja matka jakies 15 lat temu złozyła dokumenty w sadzie odnosnie własnosci gruntów oraz przepisu w spadku. Przepis sie nie obył a ona zapomniala o tych wszystkich dokumetnaych i ich nie ... Zobacz wątek2010.9.7 8:46:42
czy uzytkowana dzialke mozna zasiedlic??
witam mam pytanie poniewaz moj syn od jakiegos czasu uzytkujac dzialke i oplaci za mnia podatek od gruntu, czy teraz mozne ja przejac przez zasiedzienie, mimo iz sa inni prawni spadkobiercy do tej dzialki, ... Zobacz wątek2010.9.7 8:43:2
Budowa domu na darowanej dzialce
Dokładnie tak jest. Nieruchomość jest nierozerwalnie związana z działką i staje się własnością osoby do której należy działka. ... Zobacz wątek2010.9.7 7:49:51
wymiana na nowy
Jeśli na produkt jest gwarancja to sprzedawca nie ma obowiązku godzić się na wymianę. To wyłącznie jego dobra wola. ... Zobacz wątek2010.9.7 7:47:47
jazda bez bitelu
Sprawa zapewne trafi do sądu a później do komornika. Za uczącą się osobę pełnoletnią odpowiadają rodzice ponieważ pozostaje ona na ich utrzymaniu więc komornik ściągnie mandat wraz ze wszystkimi ... Zobacz wątek2010.9.7 7:45:5
Jak umorzyc grzywne?
Dostalem grzywne w wysokosci 800pln i koszty 130pln przebywajac w zakladzie karnym w 2008 roku zaocznie za art92,2 po wyjsciu z zk po dwoch tygodniach uleglem wypadkowi z urazem kregoslupa posiadam orzeczenie ... Zobacz wątek2010.9.7 5:58:57
Jak odzyskać pożyczone pieniądzke od sąsiada
Umowa jest ważna i nie ma tu znaczenia, że minął termin umowy. Należy wysłać do sąsiada listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wezwanie do spłaty zobowiązania, w którym należy wyznaczyć ... Zobacz wątek2010.9.6 20:54:21
problemy z współkredytobiorca
Poszukanie adwokata w tej sprawie jest dobrym pomysłem, natomiast proponuję odpuścić sobie Piotra Mellera. Za nikiem Rafi2005 kryje się sam Piotr Meller i robi sobie w ten sposób reklamę.Kredytu ... Zobacz wątek
2010.9.6 20:45:41
czy to było ważne wydziedziczenie?
Z tego co wiem to wydziedziczenie musi być zapisane w testamencie więc jeżeli nic w nim nie ma to nie zostałaś wydziedziczona i możesz domagać się zachowku.Nie znam jednak szczegółów więc ... Zobacz wątek
2010.9.6 19:40:23
kto dziedziczy w takiej sytuacji?
Z tego co wiem to jak nie ma małżonka a są dzieci to w równych udziałach dziedziczą dzieci cały majątek. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotr Meller 502-199-050. Polecam rzetelny i profesjonalny ... Zobacz wątek2010.9.6 19:20:6
jak nie zapłacić zachowku?
Z tego co wiem to do obliczania wartości zachowku mogą być brane również darowizny. Nie znam ogólnej zasady. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotra Meller 502-199-050, który prowadził kiedyś ... Zobacz wątek2010.9.6 19:16:11
Kredyt a rozwód
Witaj jeżeli był wspólnie zaciągnięty to musicie spłacać go nadal razem. Chyba, że jedno przejmie dług i rozliczy to z drugim spłatach z przedmiotu objętego kredytem. Rozwiązania są ... Zobacz wątek2010.9.6 19:9:57
Kiedy złożyć pozew o rozwód?
Witaj mogę Ci polecić dobrego i rzetelnego adwokata. Prowadził moją sprawęrozwodową z podziałem majątku i byłem bardzo zadowolony. Naprawdę godny polecenia profesjonalista. Z resztą też ... Zobacz wątek
2010.9.6 18:55:3
pozbawienie praw ojca po raz kolejny...
O jakim pozbawieniu praw piszesz? Przeciez skoro go nie było w momencie kiedy załatwiałaś dla dziecka papiery to on tych praw nie ma i nie bedzie miał. A czyje maly ma nazwisko ?? Twoje na pewno. ... Zobacz wątek2010.9.6 16:53:42
co mam zrobić w tej sytuacji
co mam zrobić w tej sytuacji syn porobił mój podpis i dostał z lukas banku pozyczke 5 tys. mnie do zapłaty przyszł juz 6tys wzielam pozyczke ze swojego banku i zapłaciłam .syn ze swoja dziwczyna ... Zobacz wątek2010.9.6 16:47:34
Synowa znęca się nad nami i wyrzuca nas z naszego własnego domu!
Hmmmm.... zgłosić to na policje...? To państwa dom . A co do zapisu domu to zapisałabym go (ale w testamencie) po złości corce a nie synowi. Za takie trktowanie nie nalezy im sie nic! ... Zobacz wątek2010.9.6 16:44:1
Jak odzyskać pieniądze?!?!
proszę o kontakt contra39@poczta.fm porozmawiamy ... Zobacz wątek2010.9.6 16:3:30
Porady prawne dla kobiet za darmo
Federacja na rzecz kobiet i planowania rodziny uruchomiła projekt w ramach którego można uzyskać darmowa poradę prawną droga telefoniczną lub emailową. Porady udzielane są z zakresu zdrowia seksualnego ... Zobacz wątek2010.9.6 13:42:6
zakłócanie halasu we wlasnym domu
Witammoj syn ma zespół, ćwiczą w garażu na prywatnej posesji(zwykły dom).
Pewnego razu przyjechała straż miejska i powiedziała mu ze jak nie skończymą grać to dostaną mandat za zaklócanie. ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:32:23
wymiana towaru po 3 krotnej naprawie
witamJuż teraz razy reklamowałem telefon ciągle psuła się jedna i ta sam rzecz jeśli popsuje mi się czwarty to czy nie powinienem dostać już nowego modelu?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.6 11:31:44
Personalia dziecka na stronie www
Witam,na stronie www szkoły podstawowej do której chodzi moje dziecko, pojawiają się zdjęcia z imprez szkolnych, zdjęcia klasowe, zdjęcia z wycieczek. Znajdują się na nich dzieci które do ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:30:29
Zarządzenie z Sądu Rej. Wydział Ksiąg Wieczystych
Witam wszytkich, mam drobną niedogodność z aktem notarialnym, umowqa została zawarta pod koniec maja 2010 i aby miec mniej formalnośći w akcie zawarliśmy również wniosek o wspis hipotek. Wszystko, ... Zobacz wątek2010.9.6 11:30:19
płatność kartą
Witam.Mam takie pytanko od jakiej kwoty można płacić kartą w sklepie?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:27:33
przedawnienie w sprawie kolizji
witam mojemu synowi za 3 miesięce upłyną 2 lata od momentu kolizji a sprawa w sądzie grodzkim jeszcze się nie odbyła. Podobno sędzia jest na długotrwałym zwolnieniu lekarskim i nie wyznaczono ... Zobacz wątek2010.9.6 11:25:44
gwarancja laptopa
Witam!mam pytanie jak to jest z gwarancja na laptopa czy np. gwarancja na baterie do niego mam inny okres ważności?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:25:43
Fundacja a organizacja pożytku publicznego
Witam,mam zamiar założyć fundację. Moje pytanie jest takie: po jakim czasie i jakie są kryteria, aby fundacja stała się organizacją pożytku publicznego?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:25:30
Czy można wypowiedzieć umowę o pracę
Czy pracownik będący na zwolnieniu lekarskim trzymiesięcznym może złożyć wypowiedzenie umowy o pracę czy musi najpierw z tego zwolnienia wrócić? ... Zobacz wątek2010.9.6 11:24:20
pracownik sklepu jako konwój
Pracuję w sklepie. Do niedawna pieniądze z utargu odbierał konwój, teraz szef chce zaoszczędzić i po pracy na zmianę któryś z pracowników idzie do banku i wpłaca pieniądze. Chciałbym zapytać, ... Zobacz wątek2010.9.6 11:22:41
delegacja prywatnym samochodem
Witam,pracownik jest wysłany w delegację, pracodawca określił sposób transportu jako pociąg. Czy pracownik może udac się w podróż prywatnym samochodem i odebrać pieniądze w wysokości kosztu ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:20:56
odmowa udziału w szkoleniu
Czy pracownik może odmówić udziału w szkoleniu organizowanym przez pracodawcę? Czy jeśli odmówi to może być to powodem do zwolnienia dyscyplinarnego?... Zobacz wątek
2010.9.6 11:19:15
czy mozna przeprowadzic sprawe spadkowa za posrednictwem notariusza?
Witam nie dawno zmarl moj ojciec czy musze wnosic sprawe o nabycie spadku do sadu przy zgodzie wszystkich spadkobiercow z mocy ustawy poniewaz nie ma testamentu, czy w takim przypadku mozna to zalatwic ... Zobacz wątek2010.9.6 11:16:47
emerytka jako opiekunka do dzieci
Chciałbym zatrudnić babcię do opieki nad wnuczkami. Chciałbym zapytać, jakich formalności należy dopełnić, aby zrobić to legalnie? Jakie są koszty zatrudnienia takiej osoby na pół etatu (osoba ... Zobacz wątek2010.9.6 11:16:35
po jakim czasie etat?
Witam,chciałbym zapytać o taką kwestię - pracuję na umowę o dzieło, umowa jest podpisywana co miesiąc. Czy jest jakiś czas, tzn. czy pracodawca ma jakiś obowiązek po określonym czasie dać ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:15:12
kupno-inna cena
Witam.Mam pytanie kupiłam rzecz na allegro i od razu wpłaciłam daną kwotę na konto sprzedawcy a teraz okazało się że on się pomylił i że mam dopłacić jeszcze czy tak można?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:14:43
jak przerejestrowac samochod po smierci współwłaściciela
trzy miesiące temu umarł mi dziadek, był ze mną współwłaścicielem samochodu,ale nie spożadzil testamentu, dziadek ma 4 dzieci, jedo zona tez juz zmarła , mniej więcej wiem jaki jest podział ... Zobacz wątek2010.9.6 11:10:31
odmowa naprawy
WitamMam taki problem oddałam na gwarancji do naprawy odtwarzacz mp4 i odmówili mi podając powód z którym kompletnie się nie zgadzam z resztą ja zgłaszam inną rzecz oni stwierdzili inna naprawę ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:8:51
posiadanie dwoch mieszkan
niedawno w spadku po matce dostalem mieszkanie wlasniosciowe ale posiadam takze inne mieszkanie komunalne ktore wynajmuje.Czy mogę posiadać oba mieszkania ? Wiem że mieszkania komunalnego nie mogę ... Zobacz wątek2010.9.6 11:4:57
wyjazd za granicę z dzieckiem
WitamMam pytanie moja żona chce wyjechać z naszym dzieckiem za granicę jesteśmy po rozwodzie, ale nie mam ograniczonych praw do dziecka i co w przypadku kiedy ja nie zgodzę się na taki wyjazd co ... Zobacz wątek
2010.9.6 11:0:35
co lepsze sprzedaz czy darowizne
witam mam pytanie moi rodzice chca zaciagnac kredyt na kupienie mieszkania. i teraz mam pytanie czy lepiej zeby ten dom mi sprzedali czy tez aby mi do podarowali, tylko czy jesli rata nie zostanie splacona ... Zobacz wątek2010.9.6 10:59:54
Sprawa majatkowa
Witam sMam pytanie nie jestem jeszcze po rozwodzie z żona ale od teściowej dostaliśmy dom i co się z nim stanie po rozwodzie naszym teściowa już nie żyje, czy tą część mogę zapisać komuś ... Zobacz wątek
2010.9.6 10:50:8
urlop wychowawczy i dodatkowa praca
witam mam pytanie moja corka jest na urlopie wychowawczym i czy moze dorabiac na zlecenie. Pracowalaby w sobote i piatek a mój pracodawca wyraził zgodę na podjęcie dodatkowej pracy. czy jest tozgodne ... Zobacz wątek2010.9.6 10:48:12
Komornik umorzenie
Witam!Mam pytanie komornik ściągał alimenty ode mnie na syna i teraz chcemy zrezygnować ponieważ dogadałam się z mężem jak to zrobić?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.9.6 10:47:37
ubezpieczenie przy zonie
Witam chcialbym sie zapytac w lipcu ozenilem sie, do tamtej pory bylem zarejestrowany w Urzędzie Pracy, ale od momentu ślubu nie mam prawa byc tam zarejestrowany, poniewaz moja zona pracuje i mam ubezpieczyć ... Zobacz wątek2010.9.6 10:44:17
ucieczka za granice z dzieckiem
witamMam problem moja była żona wyjechała z dzieckiem za granice bez mojej zgody co z widzeniami?Co mam robić?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.9.6 10:42:29
zaświadczenie o dochodach do urzedu pracy
witam moj syn chce sie zarejestrowac w urzedzie pracy ,aby to zrobic musi dostarczyc odpowiednie papiery jest wśród nich zaświadczenie o dochodach(szczegłowo rozpisane jakie dochody otrzymywałam w ... Zobacz wątek2010.9.6 10:39:53
alimenty
WitamMam problem dostaje alimenty od ojca, ale matka ja przepija co zrobić?Od czego zacząć?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.9.6 10:37:44
nagrywanie rozmów w pracy
witam moja córka mi powiedziała że jej przełożony nagrywa na dyktafon swoje rozmowy z podwładnymi? Są to zwykłe rozmowy, nie ma tam żadnych gróźb, czy mobbingu,tylko że przełożony w żaden ... Zobacz wątek2010.9.6 10:35:26
Wcześniejsza emerytura z powodu niepełnosprawnego dziecka
Witajcie.Czy jeżeli sprawuję opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym to czy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę? Mam przepracowane 23 lata.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam
... Zobacz wątek
2010.9.6 10:30:28
Podatek od wynajmu mieszkania
Właściciel mieszkania, które wynajmuję, nie płaci podatku z tytułu pieniędzy które ode mnie otrzymuje. Nie mamy podpisanej umowy i on nie chce tej umowy podpisać. Czy mogę zgłosić tę sprawę ... Zobacz wątek2010.9.6 10:29:6
czy musze podawac przyczyne wymowienia ?
Witam,chce złożyć wypowiedzenie umowy (na czas nieokreślony) o prace w trybie natychmiastowym za porozumieniem stron. Wiem, że pracodawca może sie nie zgodzić na tryb natychmiastowy. Czy musze ... Zobacz wątek
2010.9.6 10:26:51
Masz inne pytanie do prawnika?