Forum prawne (strona 701)

Umowa na czas próbny z zapisem o przejściu na czas nieokreślony

Moim zdaniem nie wiele może Pani zrobić. Z tego co Pani napisała przekształcenie umowy na czas próbny w umowę na czas nieokreślony miało nastąpić na mocy pisemnego oświadczenia obu stron. Takie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.12 21:13:52

Lidl zbudowany z naruszeniem prawa - równe traktowanie inwestorów

Proponuję poinformować urzędników, że przekaże Pan informacje o naruszaniu prawa budowlanego przez Lidla do CBA i taką też informację dostarczyłby Prezydentowi Miasta. Jeśli były przekręty, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.12 20:48:12

Oszustwo na Allegro - sprzedaż pozłacanych wyrobów jako złoto

O wyłudzeniu można mówić, jeśli robi się coś świadomie, czyli gdyby Pan wiedział, że złoto nie jest złotem, a mimo to, jako złoto sprzedał. Jeśli Pan sprzedał to w "dobrej wierze", to nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.12 20:29:6

PILNE!!!

Czy ktoś w tej sprawie jest w stanie pomóc??Proszę o radę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.12 19:40:37

Proces karny jako powód cywilny po zabójstwie matki i samobójstwie siostry

Proszę o poradę i odpowiedź na kilka pytań. Aby zadać te pytania muszę opisać całą sprawę. Kilka lat temu w 2000 r. moja matka zagineła we Francji. Śledztwo wszczęte w tej sprawie nie przyniosło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.12 16:40:44

2010.2.12 16:31:30

Odebranie praw rodzicielskich niebezpiecznemu ojcu recydywiście

Ojciec mojego dziecka nigdy nie był moim mężem. Dwa tygodnie mieszkaliśmy razem,on nie potrafił stworzyć nam odpowiednich warunków bytowych,także znęcal się nede mną psychicznie,wyzwiska,poniżal,awanturował ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.12 10:53:47

Prawo konkubiny do mieszkania z małymi dziećmi u teściowej

[cytat]

mieszkam w lokalu niezameldowany wraz z dwojką dzieci u tesciowej czy ma prawo zrobic mi eksmisję

[/cytat]
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.12 10:25:51

Wymuszenie pracy podczas zwolnienia lekarskiego na stażu

Witam,
W środę byłem z wizytą u lekarza - pani doktor uznała, że mój przedłużający się kaszel jest podejrzaną sprawą i doradziła mi, żebym został w domu do końca tygodnia i przez 4 dni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.11 23:51:35

2010.2.11 22:20:39

Handel pirackimi filmami i programami - jakie kary i czy zawiadomią pracodawcę

Witam! Mam podobny problem. Jednak mi wpadli 2 tygodnie temu, bo namierzyli mnie rok temu jak sciagalem z sieci za pomocą peer to peer. Pecha miałem po prostu. Czy mógłbys mi podać jakieś gg ? Włosy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.11 21:27:50

Dziedziczenie długów po śmierci ojca kolejarza

dzienkuje i mama jeszcze dwa pytania czy mama niestracci prawa do renty po tacie jesli sie zrzeknie spadku i drugie moj maz jest osoba niepelnosprawna ze znacznym stopniem niepelnosptrawnosci i pobiera ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.11 20:48:14

Przepisanie połowy mieszkania na męża bez zmiany kredytu - koszty i procedura

Od 2007 roku jestesmy z mezem włascicielami mieszkania obciazonego hipotecznie, kredyt jest na nas obydwoje, mieszkanie równiez. Czy mozliwe jest przepisanie mojej polowy udzialów w mieszkaniu w calosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.11 19:25:16

Renta po zmarłym ojcu - czy można pobierać bez nauki

Ale miałem taką podobną sytuację z moją córką ktora przez pół roku się nie uczyła i myślała że jest ok,a wiec Zus któregoś dnia przysłał jej 2500zl -razem z odsetkami do zwrotu-takie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.11 18:19:38

Podział renty rodzinnej - kto pobiera drugą część świadczenia

Witam !!! Zus musi mieć kasę żeby wybudować nowe wille dla swoich dyrektorów-pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.11 18:14:22

Odzyskanie prawa jazdy po zabraniu na rok czy trzeba zdawać egzamin

Mam prośbę, czy ktoś mogłby mi pomoc w sprawie ograniczenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Jestem w separacji z mezem. Sadownie domagal sie widzen z dziecmi. Zgodzilam sie ale on nie wywiazuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.11 14:8:1

Podwyżka alimentów odrzucona z powodu żądania testu DNA

Polecamy zapoznać się z naszą opinią prawną na temat rozwiązania umoy o pracę, pracownika który jest na zwolnieniu lekarskim.
Rozwiązanie umoy o pracę a zwolnienie lekarskie. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.11 12:51:35

Mieszkanie 16m2 - czy przysługuje prawo do piwnicy?

Czy to prawda, że lokatorowi, który ma umowę najmu mieszkania o pow. użytkowej 16,28 m2 na czas nieokreślony, zapłacił wymaganą kaucje i uiszcza czynsz w wys. 5,10 zł za m2 + dodatkowe opłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.11 12:32:58

Wcześniejsze odzyskanie prawa jazdy przed upływem roku kary

Witam ja mam takie pytanie prawojazdy zatrzymane na ,rok wyrok prawomocny czy jest szansa ze moge je wczesniej odzyskac,10 miesiecy juz mineło,kary prosze o konkretyną odpowiedz dziekuje ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.2.11 11:31:30

Niestawiennictwo na rozprawie o zwrot kasy za kartę pojazdu

Można zostać ukaranym grzywną, doprowadzonym przez policję bądź osadzonym w areszcie celem doprowadzenia na przesłuchanie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.11 7:35:24

Wymeldowanie matki z mieszkania własnościowego ojca

Właściciel może wymeldować osobę ze swojego lokalu. Może to zrobić sam lub można zażądać wymeldowania z urzędu jeśli osoba zameldowana nie przebuwa w lokalu ponad pół roku. Sam meldunek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.11 7:31:49

Zatajenie testamentu przez brata - odzyskanie wkładów mieszkaniowych

Witam
Oczywiście że warto wnieść o podwyższenie alimentów. To że jest Pani osobą mało konfliktową ceni się ale nie w sądzie:). Tam trzeba powalczyć o swoje prawa:) Zastanawiam się dlaczego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.10 23:33:25

Ile może być posiedzeń sądowych i co z niestawiającym się świadkiem

Jeśli chodzi o doręczenia pism, to obowiązuje zasada dwukrotnego doręczania. Jeśli świadek w tym czasie np. odmawia przyjęcia pisma dwa razy, to przyjmując tzw. fikcję doręczenia - uważa się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.10 23:0:39

Zasiłek dla bezrobotnych po urlopie wychowawczym z niepełnosprawnymi

Pracowałam na 1/2 etatu, aktualnie jestem 3-ci rok na urlopie wychowawczym. (Dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności-żywienie pozajelitowe)
Czy przysługuje w takim przypadku zasiłek dla bezrobodnych?
Bardzo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.10 18:8:0

Podział spadku bez uczestnictwa ciotek za granicą

Witam, mam problem a raczej mój tato..sprawa wyglada tak:
Moi dziadkowie juz nie zyją, a w skład spadku wchodzi dom i dwie działki rolne, dziadkowie mieli czworo dzieci, nie zostawili testamentu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.10 17:54:0

Wkłady spółdzielcze z 1976 roku po kupnie mieszkania własościowego

Mam mieszkanie własnościowe.Kupiłam je w tamtym roku. Ale moje pytanie brzmi.Co z wkładami które kiedyś wpłaciłam i był to rok 1976.Czy spułdzielnia powinna mi oddać wkłady,jeżeli kupiłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.10 16:54:44

Błąd banku w zamknięciu kredytu - wpływ na kredyt mieszkaniowy

Oczywiście, że może Pani żądać odszkodowania. Proponuję opisać całą sytuację bankowi i poinformować o Pani zamiarach kupna mieszkania. Takie pismo skierowałbym do dyrektora placówki wraz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.10 10:2:6

Rozliczanie godzin pracy przy zatrudnieniu na pełny etat

Proponuję udać się z umową o pracę do Państwowej Inspekcji Pracy i porozmawiać z ich radcą prawnym. To wyjaśni Panu wszelkie wątpliwości. Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć bez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.10 9:43:15

Rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia za opuszczenie pracy i zwolnienie

1. Nigdzie nie jest napisane, że zgłaszając interwencję trzeba podać swoje dane - mozna to zrobić anonimowo
2. Nawet podając dane można zastrzec sobie prawo do ich nieujawniania właśnie ze względu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.10 7:17:46

Nękanie telefonami przez bank - ograniczenie kontaktów do pracy

Może Pan zacząć do skargi na bank do rzecznika praw konsumentów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.9 23:24:25

Uszkodzenie anteny przez lód z rynny - odpowiedzialność spółdzielni

Jeśli spółdzielnia nie chce się dobrowolnie dogadać, to pozostaje jedynie droga sądowa, ale może Pani jeszcze wysłać pismo do prezesa spółdzielni z roszczeniem odszkodowawczym. Jeśli spółdzielnia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.9 23:20:56

Przejęcie długów żony na siebie - czy to możliwe

Jestem wdzięczny za odpowiedź.
Doszukałem już się szystkiego co potrzeba o tym wiedzieć.

Art. 519. § 1. Osoba trzecia może wstąpić na miejsce dłużnika, który zostaje
z długu zwolniony ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.9 23:20:47

2010.2.9 21:30:30

Dożywotnie mieszkanie dla konkubiny po śmierci ojca

jestem w trakcie rozwodu i zona mowi ze niechce odemnie alimentow,oboje przebywamy w anglii!!!zona mi powiedziala ze zalezy jej zeby byla sama z dzieckiem bo wtedy dostanie wiecej banefitow od panstwa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.9 19:28:31

Alimenty od biologicznego ojca po ukończeniu 18 lat

wątpie aby coś takiego miało miejsce,czyli nic z tego?????? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.9 18:12:28

Upoważnienie do załatwiania spraw w urzędzie - czy może sprzedać działkę

Witam mam pytanie w lipcu 2009 podpisalem nowa umowe na czas nieokreslony i moje pytanie jest takie czy "nowy" urlop przysluguje mi od stycznia tego roku czy dopiero od lipca czyli od zawarcia umowy??
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.9 17:50:39

Eksmisja niesolidnych najemców z zadłużeniem za czynsz

Jakiś czas temu wynajmowałem mieszkanie w Krakowie. Właściciel mieszkania pracował w Wiedniu i od czasu do czasu przyjeżdżał do Polski. Przede mną mieszkanie zajmowała rodzina "pasożytów", ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.9 17:49:36

Formularz SD-Z2 internetowo lub pocztą z zagranicy

Czy moge zlozyc formularz SD-Z2 droga internetowa lub poczta? przebywam tymczasowo za oceanem, prosze o porade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.8 23:53:38

Zwrot wkładu budowlanego po zdaniu mieszkania spółdzielczego

Myślę, że powinien Pan udać się do jakiegoś prawnika, który specjalizuje się w prawie spółdzielczym. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.8 23:24:22

Rejestracja dziecka w Norwegii z ojcem nieznany z Polski

Proszę dopilnować, żeby w tym wyjaśnieniu ogólnej praktyki wystawiania aktów urodzenia było też jasno napisane, że w Pani przypadku właśnie tak jest, że ojciec jest nieznany. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.8 23:21:44

UNIQA odmówiła wypłaty za auto kasacja - sprawca bez OC

Dlaczego ludzie nie rozumieją za co płacą?Uniqa i każda inna firma ubezpieczeniowa w Oc odpowiada za czyny tego kto za to płaci.Za resztę świata nie odpowiada że wjechał w Pana przestępca(brak ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.8 22:41:32

Ocieplenie budynku - przetarg czy wybrana firma

Witam.
Bardzo proszę o poradę w sprawie przetargu na ocieplenia budynku.
Jest to blok wielorodzinny, spółdzielczy. Byłem dzisiaj w mojej Spółdzielni Mieszkaniowej w w/w sprawie. Dowiedziałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.8 17:39:39

Wniosek o obniżenie wymiaru pracy vs wypowiedzenie pracodawcy

Pytanie brzmi następująco: co w sytuacji, gdy w czasie jednej rozmowy dwie osoby przedkładają dwa dokumenty (w odstępie kilku sekund, z uwagi na to, że wniosek pracownika był w koszulce): Pracownik-wniosek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.8 15:14:19

Darowizna domu przez męża bez wiedzy żony - jakie prawa

dziękuję. Mieszkam w Krakowie, więc musze kogoś tam poszukać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.8 14:37:0

Darowizna domu z firmy - jak uniknąć podatków

Polecam adwokata Piotra Meller. Prowadził moją sprawe majątkową może i w tej sprawie będzie mógł pomóc. Jeżeli nic się nie zmieniło to jego numer to 502-199-050 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.8 14:0:57

Rozdzielczość majątkowa przy dużych dochodach i dziedziczeniu

POlecam dobrego adwokata Piotr Meller. Jeżeli nic się nie zmieniło to nr 502-199-050. Prowadził moją sprawę i jestem bardzo zadowolony. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.8 13:54:37

Sprowadzony samochód z Włoch - dowód własności a umowa sprzedaży

Dzień dobry
Sprowadziłem samochód z Włoch. W urzędzie skarbowym problem jest taki że na umowie kupna-sprzedaż widnieje nazwisko osoby fizycznej a na dowodzie rejestracyjnym spółka z.o.o urząd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.8 13:22:19

Prawo żony do zwrotu podatku za dzieci przy rozdzielczości majątkowej

Od początku roku 2010 z żoną mamy ustanowioną przez sąd rozdzilczość majątkową. Ja płacę alimenty na 2 dzieci i z żoną nie mieszkam już około 6 miesięcy. Żona jednak upomina się o pieniądze ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.8 13:1:40

Kominek w mieszkaniu na najwyższym piętrze - zgoda spółdzielni

czy obowiązuje jakis przepis budowlany,mieszkanie zrobione jest z adaptacij strychu i zajmuje najwyższe piętro na 3 i chciał bym zamontowac kominek do ogrzewania z nadmuchem ciepłego powietrza
jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.8 10:47:51

Plan zagospodarowania - kubatura 500-600m3 brutto czy netto?

Witam proszę o poradę!
W planie zagospodarowania przestrzennego naszego osiedla mamy taki zapis: "dopuszcza się małe obiekty mieszkalne o małej kubaturze 500-600m^3". Moje pytanie brzmi, taki zapis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.7 16:55:9

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika