Forum prawne (strona 701)

Przygotowanie zawodowe nieletniego - czy może mnie zatrudnić rodzic?

Potrzebuję przerwać naukę w liceum na rok. Mam siedemnaście lat i nie do końca podobają mi się ewentualne konsekwencje. Wszystko to wynika z mojej sytuacji rodzinnej i z mamą kombinujemy jak tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 23:50:42

odszkodowanie-wypadek

Witam
Mam takie pytanie byłam uczestnikiem w wypadku samochodowym z,łamałam nogę i moje pytanie dotyczy czy mogę starać się o odszkodowanie od kierowcy, który spowodował wypadek ale ja też jechałąm ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 22:23:2

prawo jazdy-odbiór

witam
Mam pytanie zabrano mojemu bratu prawo jazdy za jazdę po spożyciu alkoholu na rok i np jeśli jest to data 21 lipca to czy może odebrać je 21 lipca za rok?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 22:15:49

egzamin na prawko

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa jak zabrano mi prawo jazdy za jazdę po spożyciu alkoholu czy przed zdawaniem egzaminu muszę zrobić badania psychologiczne i czy muszę czekać na jakieś skierowanie?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 22:4:36

brak prawa jazdy a stłuczka

Witam
Mam pytanie co grozi osobie,która spowodowała stłuczkę na szczęście nic nikomu się nie stało a do tego osoba ta nie miała przy sobie prawa jazdy?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 22:1:5

nieważny przegląd

Witam Mam pytanie jaka kara grozi za nieważny przegląd? Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:56:18

poślizg-stłuczka

Witam
Mam takie pytanie moja siostra wpadła w poślizg i walnęła w latarnię uszkadzając auto czy w takiej sytuacji może ona się starać o odszkodowanie od swojego ubezpieczyciela?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:54:13

Narażanie na niezpieczeństwo podczas zamykanie i otwierania banku

Witam
Jestem pracownikiem dużego oddziału banku (w budynku pracuje ok. 80 osób). W związku z zakończeniem remontu budynku od początku miesiąca znika ochrona całodobowa oddziału a otwieraniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:52:31

po alkoholu

Witam
Moje pytanie dotyczy takiej sytuacji co grozi osobie, która siedzi na miejscu kierowcy i jest po spożyciu nie jedzie tylko siedzi auto nie jest zapalone?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:43:2

odzyskac prawo jazdy

Witam
Mam pytanie zabrano mi prawo jazdy powodem była jazda po alkoholu i moje pytanie dotyczy czy jest jakiś sposób, aby wcześniej dostać prawo jazdy znaczy przed ukończeniem kary?Jeśli tak to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:39:17

jazda po pijanemu-kolizja

Witam
Mój mąż spowodował kolizję niestety jechał po alkoholu miał około 1,6 promila nic nikomu się nie stało na szczęście, jaka kara mu grozi?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:36:18

zabranie prawa jazdy-mandaty

Witam
Mam takie pytanie czy za niezapłacone mandaty można zabrać kierowcy prawo jazdy?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:34:21

Dług a komornik

Witam!
Mam takie pytanie mój mąż ma ogromne długi w urzędzie skarbowym co mamy zrobić w takiej sytuacji, wiem że czeka nas komornik może rozdzielczość majątkowa?Z g,óry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 19:31:15

ostatnia wola zmarłego

Czy jeśli osoba przed śmiercią wykupi 2 miejsca na cmentarzu parafialnym i na jednym z nich zasadzi Konopie oraz w ostatniej woli zaznaczy że krzak rosnący na wykupionym miejscu ma na nim pozostać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 16:25:23

zerwanie umowy handlowej

To zależy jakie skutki (szkody, koszty) wywoła zerwanie umowy u kontrahenta. Bez poznania szczegółów umowy i jej przedmiotu nie da się na to pytanie odpowiedzieć. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 15:25:32

ponowny egzamin na prako po wyroku

witam Sprawa dotyczy mojego ojca jest sprawcą wypadku ze skutkiem śmiertelnym.Sąd orzekł kare pozbawienia wolności w zawieszeniu oraz zastosował środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:47:26

Niepełnosprawny w więzieniu

Czy osoba niepełnosprawna fizycznie może odbywać karę w zamkniętym zakładzie karnym? Jak prawo reguluje takie kwestie? Chodzi o osobę na wózku inwalidzkim. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:44:31

Wyrok w zawieszeniu dla nauczyciela

witam Czy nauczyciel, który otrzymał wyrok w zawieszeniu może i ma prawo pracować w liceum czy też dyrektor musi go zwolnić? czy stanowisko nauczyciela może tylko zajmować osoba niekarana.Chcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:44:4

Ogromny problem - śmierdzące liście

To tak trochę na przyszłość, ale chciałbym zapytać już teraz: jak wiecie, za niedługo zacznie się sezon na palenie liści w ogródkach, a co za tym idzie - na naszych osiedlach, w naszych ogrodach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:42:26

Podział majątku-mieszkanie własnościowe

Witam,
Mam pytanie jak wygląda sprawa podziału majątku mamy z mężem wspólne mieszkanie czy np. może sąd zadecydować na moja korzyść gdyż dzieci są ze mną?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:40:34

Mandat za jazde na motorze bez uprawnien

witam moj syn otrzymal dzis mandat za jazde bez uprawnien motorem (300 zl) ma 18 lat i jest uczniem liceum, nie ma z czego zaplacic bo nie pracuje, co mu grozi jesli nie zaplace? Jak bedzie to wygladalo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:39:17

czy zawsze zabierają prawko?

Witam, czy jest jakaś szansa że jak jechałem na rowerze po alkoholu, to że nie odbiorą mi prawa jazdy? Bo słyszałem gdzieś, że niedawno miało zmienić się prawo i to wcale nie ma być obowiązkowe, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:38:14

Pilnie potrzebna opieka ojca nad dzieckiem 3 miesięcznym (niezdolność matki do poieki około 2 mies)

dziękuje już podjełem odpowiednie kroki zadzwoniłem do szpitala i na jutro dostanę zaświadczenie lekarski a potem do lekarza pierwszego kontaktu ktury wystawi mi L4 jeszcze raz dziękuję. pozdarawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.2 11:35:57

problemy z drukiem Z-3

witam mam problem mój były zakład pracy poprosilam o nadesłanie druku Z-3. Zakład nadesłał lecz były w nim błędy (numer NIP) i teraz pomimo chyba już ponaglen od ZUSu pracodawca nie nadsył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:35:23

zmiana biegłego w trakcie procesu

Witajcie,
chciałbym zapytać w jakim trybie i czy z jakiegoś konkretnego powodu można zmienić biegłego w procesie? Chodzi konkretnie o biegłego z zakresu architektury. Ja uważam, że ta osoba jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:32:45

do więzienia za miłość?

witam,
mam 18 lat skończone i spotykam się z dziewczyną która nie skończyła jeszcze 15 lat. Od jakiegoś czasu kochamy się i jej matka się o tym dowiedziała i chce mnie teraz oskarżyć o pedofilię... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:30:34

urlop dla osoby niepelnosprawnej

witam moj ojciec jest umiarkowanym stopniemu niepełnosprawny.Z tego tytułu przysługuje mu dodatkowy urlop w wymiarze 10 dni.dlatego tez pytam czy jeśli nie wykorzysta tego urlopu w danym roku kalendarzowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:30:3

Przepustka po 8 latach wyroku?

Po jakim czasie od rozpoczęcia wyroku można starać się o przepustkę? Mój znajomy został skazany na 15 lat, teraz mija już 8 rok jego odsiadki i nie ma już wzmorzonej ochrony... Czy może o przepustkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:28:23

16 latek pijący w miejscu publicznym

jaka kara mi grozi - jestem nieletni, mam 16 lat i spożywałem alkohol w miejscu publicznym, to znaczy w parku...?? czy rodzice sie o tym dowiedzą, bo na razie policja mnie spisała i nie wiem co się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:25:51

waunki do spelnienia na powrotu na zwolnienie

mam pytanie czy jest brat po przerwanym zwolnieniu lekarskim u pracodawcy (3dni przerwy) mogłaby do niego powrócić składając kolejne zwolnienie. Firma ogólnie nie posiada już żadnych pracowników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:24:39

nieumyślne spowodowanie śmierci przez lekarza

Witam,
chciałbym zapytać jak można oskarżyć lekarza o nieumyślne spowodowanie śmierci przez to, że zaniedbał swoje obowiązki? tzn. konkretnie gdzie należy na początku to zgłosić, od czego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:22:10

Długi po mężu

Witam serdecznie,
Mój mąż umarł nie byliśmy po rozwodzie, ale już bardzo długo nie mieszkaliśmy razem z małżeństwa mamy syna, który ciągle się uczy boje się że mąż pozostawił długi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 11:21:50

praca w trybie dropping

Witam
moj syn pracuje w supermarkecie, mam godzinowy system pracy-dwie zmiany. jego dyrektor chce wprowadzic dropping i plan pracy dla każdego swojego pracownika z wyszczególnieniem ile każda czynność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:16:55

widzenia z córką

Witam
Jak mam to zrobić jestem po rozwodzenie mam ustalone widzenia z córeczka chciałbym ja częściej widywać?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:15:18

Kiedy dostane PIT za umowe zlecenie??

Witam!

Moje pytanie w jakim czasie od momentu rozwiązania umowy zlecenia zleceniodawca powinien dostarczyc mi PIT za przepracowany okres? czy dopiero na końcu danego roku rozliczeniowego? tzn. umowę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:13:7

dodatkowy zarobek do bezrobocia

Witam
moj syn jest zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny bez zasiłku,
chcialby sobie dorobic pomagajac w wypełnianiu pitów, czy musi
zakladać dzialalnosc gospodarcza z tego tytulu,
czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:6:23

zasady dzialania systemu zmianowego

moj sym ma system cztero brygadowy proszę o odpowiedz jaki jest okres rozliczeniowy dodatkowych dni wolnych przysługujących za przepracowany miesiąc tak zwanych (dwd) i czy jest coś na temat czasu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 11:1:7

oplata za powierzchnia mieszkania na poddaszu

Witam,
kupilem mieszkanie corce jest ono na ostatnim piętrze i są tzw. skosy, które częściowo znajdują się poniżej 80 cm do podłogi. Czy w takim razie ta powierzchnia powinna być wliczana do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:57:36

stanowisko pracy-zawieszenie

Witam.
Czy jest coś takiego jak okres zawieszenia pracownika na danym stanowisku?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:55:46

umowa o mieszkanie

witam, chce wynajac synowi mieszkanie w prywatnej kamienicy z wpisem dozywotkiego zameldowania i mieszkania w niej. ale nie wiem czy wystarczy podpisac umowe z wlascicielem kamienicy czy musza byc jacys ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:53:52

lata pracya 3/4 etatu

Witam
mam takie pytanko jak wlicza się 3/4 etatu do stażu ogólnego pracy?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:52:53

Pożyczka zjanomej

Witam moja zona pozyczyla kolezance spora sume pieniedzy. Ze wzgledu, ze był to kolezanka spisala tylko umowe. Jest ona spisana na komputerze z dopisanymi danymi oraz z podpisem wlasnorecznym przez dluznike. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:50:19

komornik chce zajac zasilek pielegnacyjny

witam chcialbym sie dowiedziec czy komornik ma prawo zajac zasilek pielegniarski mojej zony, ktory przychodzi na konto ?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:45:29

czy za art.271 par.1 i 286 par.1 moze byc wystawiony europejski nakaz aresztowania

ENA może mieć zastosowanie w stosunku do wszystkich czynów, które w świetle prawa obowiązującego w państwie wydającym nakaz, zagrożone są karą co najmniej roku pozbawienia wolności albo w ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 10:43:7

renta-praca

Witam
Mam takie pytanie moja córka otrzymuje rentę po zmarłym ojcu i może ona zacząć teraz prace na umowę zlecenie tylko nie wiemy czy w takim przypadku straci rentę po ojcu?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:41:39

pozwanie ginekologa o zaniedbanie

Witam, mojej siostrze urodziło się dziecko, które po 12 dniach zmarło z powodu wad letalnych (zespół Edwardsa). Teraz, gdy chodzi ona z mezem na kontrole do innych lekarzy to się dowiaduje, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:40:29

dom na nie scalonych dzialkach

witam moi rodzice kupili dzialke budowlana 5 lata temu, postwaili dom ale do tej pory nie scalono tam dzialek. dom stoji tak jakby na 4 oddzielnych dzialkach. czy po uzyskaniu scalenia beda mogli sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:36:14

kurs z pracy

Witam
Mam takie pytanie właśnie skończyłam kurs na który wysłał mnie mój pracodawca czy jeśli w niedługim czasie będę chciała się zwolnic to czy będę musiała oddać mu pieniądze za ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:35:44

gdzie mozna zlozyc doniesienie o znecaniu sie nad zona

Doniesienie takie należy zgłosić na Policji, gdyż czyn taki podlega pod kodeks karny, a konkretnie art. 207 Kodeksu karnego, który mówi:

§ 1. ?Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 10:34:42

opłaza za zajęcie pasa drogoweg

witam,
chcialabym sie zapytac w sprawie egzekucji opłaty za zajęcie pasa drogowego.
1. będę wdzięczna za podanie podstawy prawnej do egzekucji należności z tego tytułu
2. mam pewną wątpliwość, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:33:25

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika