Forum prawne (strona 700)

Chciałabym sie dowiedziec jak długo moge czekać na rozwód ?

Chciałabym sie dowiedziec jak długo moge czekać na rozwód ? Jestem 5 lat po ślubie moj mąż nadużywa alkoholu i to potrafi pic przez 2 tyg w odstepach 4 tyg. Mamy 2 dzieci 3 letnia corke i 7m synka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.5 17:52:3

2010.9.5 16:13:51

wynagrodzenie

A co pisze w regulaminie zakładu pracy ? Albo jeżeli zakład nie tworzy regulaminu (gdy zatrudnia mniej niż 20 osób) to co miałeś napisane w Informacji o warunkach zatrudnienia (to bardzo ważny ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.9.5 12:46:56

wymówienie z pracy

Co pracodawca podał w uzasadnieniu zwolnienia ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.5 12:33:21

zwolnienie lekarskie-praca

Dopóki trwa zwolnienie na podstawie druku ZLA nie może cię zwolnić ale jak wrócisz ma do tego jak najbardziej prawo, przy czym jeżeli jesteś na umowie na czas określony pracodawca nie musi uzasadniać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.5 12:31:45

Reklamacja telefonu po raz 6!!!

Witam
Mam Podobny problem z nokią e52 kupiłem go w lutym w plusie w ofercie minutowej. Telefon był już 3 razy w naprawie i muszę go kolejny raz zanieść. Już mam dosyć jeżdżenia(do naprawy mam ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.9.5 12:1:45

dla młodych prawników

Łódź! -Poszukuję współpracowników-prawników. Młodzi już PO APLIKACJI - chęć do specjalizacji w : odszkodowania medyczne 1 osoba, odszkodowania cywilne i postępowanie cywilne 1 osoba, prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.5 11:56:24

poszkodowany

prosze o doswiadczenia podobnego charakteru amm ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.5 10:51:57

wyrok za zniszczenie

Moj chlopak 4 lata temu wybil szybe na przystanku w tym czasie mial kuratora wyjechal za granice zarobic pieniadze na pokrycie tej szkody teraz wrocilismy do Polski zglosil sie do prokuratury zeby uregulowac ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.9.5 0:51:3

obecność czy oświadczenie?

12 lat temu zmarł mój ojciec. Do dziś nie została przeprowadzona sprawa spadkowa. Matka jeszcze żyje a nas jest 9-ro rodzeństwa. Czy na sprawie o nabycie spadku obecność wszystkich spadkobierców ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.4 23:31:14

firma nie oddała mi zaliczki

Mój problem polega na tym ,że podpisałam umowę z firmą na nadbudowę i rozbudowę domu.W dosyć szybkim czasie udało mi się znaleźć firmę która to wykona- niestety wszystko szło gładko tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.4 18:50:31

widzenia zdziećmi

Od ograniczenia władzy rodzicielskiej i ustalenia kontaktów z dziećmi no i od rozmowy z nim aby tego nie robil. Jesli to nie pomoże to zgłosic ze mąż manipulije dziecmi przez co robi im krzywde. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.4 15:57:8

alimenty-śmierć ojca

Dzieci otrzymują rentę po ojcu. To jest coś ok 1400 zł podzelone na ilość dzieci. Czyli jesli taki pan ma troje dzieci to jest 1400:3. Liczą sie jego wszystkie dzieci ( małżeńskie i pozamałżeńskie) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.4 15:4:36

Znęcanie psychiczne a opieka nad dziećmi

Aaaa... i proszę założyc mężowi sprawę w sadzie o znecanie sie nad panią i dziecmi jesli je tez zle traktuje. Takie sprawy toczą sie szybko a jesli chodzi o dzieci to niemal natychmiast. U dzielnicowego ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.4 14:54:4

KTO PIERWSZY DZIEDZICZY SPADEK

KTO PIERWSZY DZIEDZICZY SPADEK WITAM.pół roku temu zmarł mój wuja brat mojego taty nie pozostawiając testamętu,z tego co się dowiedziałam pierwszeństwo mają jego rodzice i rodzeństwo,ale zmarłego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 19:20:33

co zrobić z OC w wspólnocie

Witam nie wiem do kogo się zwrócić z problemem. przez cały rok z kaloryfera mi kapie woda a zima mam letnie lub zimne kaloryfery. czy w moim zakresie jest naprawa cieknącego kaloryfera, i czy moge ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 17:48:29

kolejna umowa o prace

Jest pan pewien, że pierwsza umowa nie była na okres próbny ? Wtedy to nie jest umowa na czas określony i wówczas miałby pan dopiero drugą umowę na czas określony. Dopiero trzecia umowa będzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 14:54:40

druga praca

Może złożyć wypowiedzenie z pracy bez zachowania okresu wypowiedzenia albo z zachowaniem skróconego okresu wypowiedzenia ale pracodawca powinien (ale nie musi) wyrazić na to zgodę (zdarzają się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 14:51:29

Budynek garażowy wolnostojący, a wspólnota

Witam

Bardzo proszę o informację na temat konieczności założenia wspólnoty "garażowej". Czy jest taki obowiązek? Poniżej krótka charakterystyka inwestycji:

- budynek typowo garażowy
- ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 14:6:20

Witam. Mam pytanie dotyczące zasad ponoszenia kosztów postępowania karnego w Niemczech. Wiadomo, że

Witam. Mam pytanie dotyczące zasad ponoszenia kosztów postępowania karnego w Niemczech. Wiadomo, że nie licząc opłat za karę, skazany ponosi koszty związane ze swoim udziałem w sprawie (tłumacze, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 12:13:14

odprawa-ile?

Witam
Mam pytanie pracuję na czas określony wiem że niedługo zostanę zwolniony i jaki okres wypowiedzenia mi się należy czy mogę liczyć na jakąś odprawę?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 11:28:22

alkomat-pracownik

Witam
Mam takie pytanie czy jest to zgodne z prawem, aby sprawdzać pracowników alkomatem po pracy a co się stanie jeśli ktoś odmówi czy w takim wypadku można kogoś zwolnić?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 11:17:42

zwolnienie z pracy-okres próbny

Witam
Moje pytanie dotyczy czy należy się odprawa pracownikowi, który został zwolniony po okresie próbnym?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 10:59:22

DEFINICJA : Pracownik-ojciec wychowujący dziecko

Wychowuję syna z pierwszego małżeństwa wraz z drugim mężem. Biologiczny ojciec żyje, nie ma ograniczonych praw, regularnie płaci alimenty w zasądzonej kwocie, nie korzysta z żadnych przysługujących ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 10:59:16

staż-osoba niepełnosprawna

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa zatrudnienia osoby niepełnosprawnej na staż czy są jakieś ulgi np. skrócony czas pracy?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 10:51:15

pracodawca

Witam
Mam pytanie mój mąż został postawiony w bardzo ciężkiej sytuacji albo musiał zmienić zmianę albo pracodawca zagroził mu zwolnieniem czy tak można i co można zrobić?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 10:47:11

zwolnienie lekarskie-wypowiedzenie

Witam
Mam takie pytanie czy jest to zgodne z prawem , aby zwolnić pracownika który przebywa na zwolnieniu lekarski?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 10:44:49

czy to próba wyłudzenia pożyczki?

niedawno miałem taką sytuację:
chciałem wziąć pożyczkę gotówkową w AIG, doradca powiedział,że jest potrzebny tylko dowód oraz wyciąg z konta żeby zobaczyli,że regularnie wpływa wynagrodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 9:35:27

udostępnienie mieszkania przez sąsiada

Witam!!
Mam taki pytanie, kupilismy mieszkanie z zaadaptowanym poddaszem w którym nie było podłączonego centralnego ogrzewania. Zdecydowaliśmy się, żeby tam jednak podłączyć centralne, spółdzielnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.3 9:29:32

areszt w zamian za wyrok nakazowy

Może, choć najpierw zapewne wkroczy komornik z tytułem wykonawczym wyroku, który może zająć wynagrodzenie czy też jakieś wartościowe przedmioty do zlicytowania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 7:20:49

samochody na wspolwlasnosc

Nie istnieje instytucja wyrejestrowania pojazdu. Jeśli nie zostanie on sprzedany lub oddany do stacji demontażu pojazdów cały czas trzeba płacić ubezpieczenie OC. Najlepszym sposobem będzie sprzedaż ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 7:19:4

zasiedzenie lokalu

Oczywiście po 25 latach ! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 1:7:57

uznanie za zmarłego bez aktu zgonu

Polecam Kodeks Cywilny, bardzo ciekawa literatura ;-) lub Google.
Uznanie za zmarłego podane są czaso-okresy.

Art. 29. § 1. Zaginiony może być uznany za zmarłego, jeżeli upłynęło lat dziesięć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:54:10

sprzedaż bez polskiej instrukcji obsługi

W Polsce musi być instrukcja w naszym pięknym języku ojczystym ! Albo podany link do strony Internetowej lub pliku gdzie taka instrukcja się znajduje.
Polecam skontaktować się z rzecznikiem konsumentów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:47:12

gdzie zgłosić sąsiada który wyciął mi drzewa?

Jakie to były drzewa ? Pień na wysokości 120 cm jaką mógł mieć średnicę ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:44:23

podzial majatku - kto określa jego wartość?

Jeżeli sami dojdą do zgody to ich ocena wartości się,liczy jeżeli nie to rzeczoznawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:42:30

Jazda po spożyciu alkoholu

Biczowanie przed ratuszem i 2 lata kamieniołomów ! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:41:18

fortoradar

Do 7 dni karanie mandatowe, potem sprawa trafia do Sądu grodzkiego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:37:25

zdjecie z foto radaru

Aha jeszcze 4 punkty karne ;-) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.3 0:33:34

handel na giełdzie - jakie pozwolenia

Na jakiej giełdzie ? Towarowej ? Na bazarze ?
Oczywiście działalność gospodarcza z wpisanym odpowiednim PKD i jeżeli jest to jakiś rodzaj bazaru to wykupione miejsce na handel. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:27:41

strony www dla firm

Poczekaj do 18 roku życia i wtedy załóż firmę. A teraz możesz robić takie strony np. o umowę o dzieło. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:25:36

telefoniczne wezwanie na komende

Nie musiał iść na takie wezwanie ale jakby nie poszedł to na 100% dostałby na piśmie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:24:33

pytanie o zachowek

Czy został wydziedziczony czy nie figuruje w testamencie ???? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:19:38

czy policja może sprawdzać telefon?

Jest to naruszenie tajemnicy korespondencji !!!! Można od nich wymagać protokołu przeszukania. Mogli tylko ustalić numer IMEI aparatu i sprawdzić go w odpowiednie bazie danych czy nie figuruje jako ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.3 0:18:33

Meldowanie w hotelu bez dowodu

Bardzo częsty przypadek w schroniskach młodzieżowych i nie ma z tym problemów ! Polecam jednak wyrobienie dowodu osobistego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:16:24

pomyłka w cenie

Została zawarta umowa na odległość. Temat skomplikowany ale .....
mój znajomy kupił w sklepie internetowym TV 42" LCD wart ok. 3600 zł za 360 zł. Oczywista pomyłka sklepu. Po tygodniowych spokojnych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:13:20

fałszywe świadectwo ukończenia liceum

Jest to PRZESTĘPSTWO z art. 270 Kodeksu Karnego - Przerobienie , podrobienie, użycie sfałszowanego dokumentu.
§ 1. ?Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:10:34

pytanie o adres IP

Oczywiście, że może !
Adres IP jest daną jednostkową nie identyfikującą w wyraźny sposób twojej osoby.
Gdyby posiadał np. adres IP, Imię i nazwisko oraz adres e-mail, wtedy działania takie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:6:30

2010.9.3 0:3:53

niewyrazny protokół zatrzymania

Co to znaczy niewyraźny ?
Mało czytelna czcionka ?
Czy napisany ręcznie czy maszynowo ?
Kopia czy oryginał ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.3 0:2:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?