Forum prawne (strona 750)

Przepisanie działki i domu

Idźcie do notariusza i tam wszystko Wam wyjaśnią. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.10 10:9:17

Mąż wywozi mi dzieci z domu

Co mama zrobić ? Jestem w trakcie rozwodu, mąż razem z teściami próbują przejąć opiekę nad dziećmi. Wywieźli 2 chłopców na działkę i nie chce ich przywieżć. Sytuacja jest o tyle trudna, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.10 9:21:20

Zaniżone odszkodowanie? Dopłata do już otrzymanego odszkodowania

Witam wszystkich Państwa.

Jeśli zdarzyło się Państwu, że Wasz samochód osobowy, ciężarowy lub motocykl został uszkodzony przez jakiegokolwiek sprawce. To napewno wystąpiliście Państwo po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.10 3:7:40

Darowizna a odwołanie w sądzie

Witam
Moje pytanie jest następujące, mój ojciec ożenił się po raz drugi po śmierci mojej matki i żyli z macochą w małżeństwie 30 lat. Parę miesięcy temu jego żona a moja macocha umarła. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 20:34:53

budowa na łące

Witam
Mam problem, w którym musi ktoś mi pomóc.
Zamiarzam kupić działkę z narzeczoną. Działka jest pięknie położona ze stawem, ma 25 arów. Właściciel mieszka po drugiej stronie ulicy i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 18:12:14

Bezrobocie a ciąża

Moja koleżanka odbyła 11 miesięczny staż, teraz jest w 7. m ciąży i jest zarejestrowana jako bezrobotna. W UP dowiedziała się, że nie przysługuje jej żaden zasiłek - czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 15:30:58

Pełnomocnictwo w sprawie spadkowej.

Witam, prawo do spadku po moich rodzicach nabyli dalecy krewni drugiej żony ojca. Nie są oni zainteresowani sprawą, gdyż chodzi o niewielką wartość. Są rozrzuceni po całym kraju i trudno mi będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 15:25:56

Impreza 10 lipca Aloha Kraków:)

Znalazłem fajną opcje spędzenia jutrzejszego wieczoru, można by trochę "poleżakować", nie:)?

"BARONOWIE LEŻAKOWIOBWIESZCZAJĄ:co: Piknik z serii "Ej Weźże se" tym razem WYLUZUJ! - part ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 15:5:48

Mundial

ja stawiam na Holandię, myśle, że będzie 2:1
a trzecie miejsce Niemców, 1:0 z Urugwajem ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.7.9 14:56:40

Wymuszenie zeznań

Proponuję również wysłać na komendę policji w której odbyło się przesłuchanie odwołanie wszelkich zeznań złożonych pod przymusem. To należy zrobić w formie pisemnej i wysłać listem poleconym ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.7.9 14:37:20

Broń

Witam
Czy można nosić przy sobie broń hukowa? Chciałby taka kupić ale nie wiem czy to jest dozwolone.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 14:29:12

Kara za palenie

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy policja może ukarać kogoś za zażycie narkotyk tylko i wyłącznie na podstawie zeznań świadków?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 14:19:13

Porada prawna

Witam
Chcę złożyć pozew do sądu ponieważ mój lokator nie płaci za mieszkanie i nie chce opuścić mieszkania. Jak się za to zabrać?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 14:1:45

Serwisy internetowe

Witam, czy serwisy typu rapidshare, wrzuta itd. są legalne? Przecież łamią prawa autorskie. Czy można odpowiednio układając regulamin uniknąć konsekwencji prawnych? A co, jeśli na swojej strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 13:29:43

Konto pocztowe

Witam, ostatnio znajomy, którego uważałam za przyjaciela, włamał mi się na konto pocztowe, przeczytał wszystkie maila, powypisywał jakieś bzdury do moich znajomych, którzy teraz się na mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 13:3:15

Widzenia intymne

Witam, mój chłopak siedzi 2,5 roku i póki co nie ma szans na przepustkę. Słyszałam o widzeniach intymnych. Czy ktoś z Was był może na takim widzeniu? Jak to się załatwia? Jak to wygląda? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.9 12:56:0

Wniosek o wykup mieszkania

Witam, ma ktoś może jakiś wzór podania o wykup mieszkania albo wie gdzie coś takiego znaleźć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 12:43:9

Zdolność do pracy

Witam, czy lekarz zakładowy ma prawo żądać od pracownika historii choroby, jeśli ten przebywał na 3 miesięcznym zwolnieniu lekarskim i dostarczył potem zaświadczenie o zdolności do pracy?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 12:37:23

Dyskryminacja

Witam!
Ostatnio byłem świadkiem bardzo dziwnego zdarzenia. W pewnym sklepie zobaczyłem promocję przeznaczona jedynie dla studentów studiów dziennych, dla których dany produkt był o połowę tańszy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 12:36:25

Brak wody

Witam.
Wynajmuje mieszkanie od roku, co miesiąc płace czynsz i wszystkie rachunki. Pieniądze daje właścicielowi bo tak ustaliłem a on opłaca wszystko sam. Teraz okazuje się, że od 4 miesięcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 12:29:47

Dochód a alimenty

Witam
chciałabym się dowiedzieć czy alimenty na dziecko są wliczane do dochodu?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 12:23:32

Potrzebuję porady

witam
Czy bank może zerwać umowę bez pisemnego powiadomienia klienta?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:41:57

Darowizna i spadek

Witam!

Moja babcia chce mi przekazać mieszkanie w ramach darowizny. Czy w przyszłości, jak umrą wszytkie dzieci babci, moje kuzynostwo może żądać ode mnie spłaty? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.7.9 11:41:20

Zabytki i ich prawa autorskie

Witam
Chciałbym stworzyć stronę internetowa i umieszczać na niej zdjęcia zabytków polskich, które sam zrobię. Czy będzie to zgodne z prawem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:36:18

Publikacja artykułów

Witam
Czy można bez zgody portalu publikować jego treści na swoim umieszczając źródło? Czy należy zdobyć zgodę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:34:2

Zdjęcia z koncertu

Witam
Niedługo idę na fajny koncert, chciałbym go nagrać i wrzucić na swoją stronkę nie wiem tylko czy to jest legalne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:23:42

Mandat za parkowanie!!!

Witam, w zeszłym roku dostałem mandat za złe parkowanie- 100 zł. Nie uregulowałem tego, potem wyjechałem i zapomniałem o tym. Kiedy taki mandat się przedawnia? Jestem studentem, nie zarabiam - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:20:14

Mp3i ważność praw autorskich

Witam!
Czy to prawda że piosenki po 25 latach tracą prawa autorskie? Czy wtedy można je wykorzystywać komercyjnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:19:31

Sprzedaż testów

Witam
Znajomy chciałby sprzedawać rozwiązania do testów, czy narusza wtedy jakieś prawa autorskie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:15:4

Przeróbka piosenki

witam..

Czy pewna nieznana kapela może na swoich koncertach w klubach grać utwory znanych wykonawców. Czy to jest zgodne z prawem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 11:2:48

Samochód z Belgii

witam
Kupiłem auto w belgo, po przyjeździe do Polski okazało się, że auto jest kradzione. Nie mogę go zarejestrować... Co ma robić? Pomocy! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 10:53:45

Jak wymeldować kogoś z mieszkania?

witam
chciałabym wymeldować brata z mieszkania, on od lat tu nie mieszka. Przebywa za granicą. czy mogę to zrobić bez jego obecności? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.9 10:48:7

Bank i Urząd skarbowy

Urząd skarbowy w trakcie postępowania karno-skarbowego ma prawo uzyskać informację o stanie majątkowym dłużnika. Bank ma obowiązek udzielenia informacji jeśli otrzyma zapytanie z US. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.9 7:29:36

Błąd w dowodzie rejestracyjnym

Wystarczy zgłosić się do Wydziału Komunikacji który wydał dowód rejestracyjny z prośbą o sprostowania danych zawartych w dokumencie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.9 7:24:35

Decyzja o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń.

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie możliwych opcji odwołań od decyzji ZUS. Decyzja dotyczy nakazu zwrotu części renty rodzinnej za 2009 rok z racji uzyskania przeze mnie zbyt wysokiej kwoty dochodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 23:14:13

Problem z lokatorami bez umowy najmu i zameldowania

[cytat]

Witam!!!
Jestem współwłaścicielką budynku(trzech współwłaścicieli) w którym zamieszkują lokatorzy bez umowy najmu,bez zameldowania i bez mojej zgody na zamieszkanie . Zamieszkują ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.7.8 21:14:29

Jak rozwiązać umowę najmu, skoro...

[cytat]

Czy wypowiedzenie umowy najmu mieszkania jest zawsze skuteczne w przypadku zapisu w umowie o dwumiesięcznym okresie wypowiedzenia? Czy muszą zajść jakieś przesłanki ku temu np. zaległości ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.7.8 21:6:11

Co z ojcami

Tak czytam te fora rózne, i mnie to przeraża. Jestesmy traktowani jak odrzutki, dlaczego pytam??? Może dlatego że jak płodzilismi nasze dzieci to odczuwaliśmy przyjemność, cóż, przykre bo wychodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 20:6:37

Wolność twórcza

Poszukuję zapisów w prawie polski mówiących o wolności twórczej (twórcy), odpowiednika niemieckiego 'gestaltungsfreiheit'.

Chodzi o sytuację w której np. zlecono twórcy (np. malarzowi) namalowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 16:29:0

Wymiana towaru na nowy - dla przedsiębiorstw

W okresie gwarancyjnym dwa razy uległ uszkodzeniu mój komputer (HP, dwa razy płyta główna, matryca, napęd optyczny, porty USB). Czy mogę ubiegać się o wymianę towaru na nowy z uwagi na dwukrotne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 15:24:7

Oplaty bankowe- Ratunku

Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki. Oto moja sprawa, zupelnie nie wiem co robic. z takim rozbojem jeszcze sie nie spotkalam.
Dnia 18.06.2010 wyslalam poprzez Postbank 108,00 ? do mojego partnera ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 14:55:37

Płacenie rat a brak towaru

Proponuję wyznaczyć sprzedawcy nowy termin (14 dni) na realizację umowy lub zwrot zaliczki, jeśli do tego terminu nie dostarczy towaru. To proszę wysłać sprzedawcy listem poleconym za potwierdzeniem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.8 13:54:45

Gość hotelowy i jego prawa

Nie ma takiego prawa. Umowa została zawarta w dniu rezerwacji z określoną ceną oraz terminem realizacji umowy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.8 13:43:27

Proszę o radę

Proszę wyjaśnić kupującemu, że zakupił używany samochód i nie ma na niego gwarancji, a jeśli uważa, że Pan zataił przed nim wady, to niech to udowodni w sądzie. Ja na Pan miejscu poinformowałbym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.8 13:38:38

Umowa na wykonanie strony www

Witam, będę robić stronę internetową, a grafikę do niej przygotuje grafik, któremu to zlecam. Jak powinna brzmieć umowa z takim grafikiem, kiedy ją podpisać? Z góry dziękuję za pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 13:36:29

Jazda w stanie nietrzeźwym

Witam
Chciałbym się dowiedzieć od ilu promili alkoholu we krwi zabierają prawko? z góry dzięki za odpowiedź

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 10:6:26

pomocy

Witam
Czy może mi ktoś polecić dobrego prawnika z dziedziny prawa cywilnego w okolicach Kozienic.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 10:2:37

Nie wiem gdzie dodać ten post

Witam
Znajomy kupił motor we Włoszech. Posiada jedynie umowę kupna sprzedaży. Nie ma żadnych innych dokumentów. Czy on może go jakoś zarejestrować? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 9:34:5

Sprzedaż IT

Witam
Wystawiłem komputer na aukcji. znalazła się firma, która chce go kupić. Jest jednak pewien problem, nie mam firmy i nie mogę wystawić faktury. Czy da się to jakoś obejść? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.8 9:31:9

Rachunek

Oczywiście przechowywanie wszelakich rachunków dłużej jeśli jest taka możliwość jest jak najbardziej wskazane ale nie konieczne ze względu na wymogi prawa. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.8 7:33:16

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika