Forum prawne (strona 750)
Reklamacja okna
Witam, jakiś czas temu wymieniłem okna w mieszkaniu. Miałem na nie gwarancję na 3 lata. Po 7 miesiącach okazało się, że są nieszczelne. Zgłosiłem reklamacje i ją przyjęli. Z tymże już 5 ... Zobacz wątek2010.7.13 12:18:49
Dyskoteka
WitamCzy prezydent miasta ma prawo zamknąć dyskotekę? Czy można odwoływać się od tej decyzji? ... Zobacz wątek
2010.7.13 12:17:47
10 dni na zwrot
Witam, kupiłam przez allegro odtwarzacz mp4. W opisie aukcji pisało, że jest w idealnym stanie, jednak gdy przyszedł okazało się, że sporą rysę na wyświetlaczu, a jeden z guzików jest poluzowany. ... Zobacz wątek2010.7.13 11:26:44
Wymiana towarów
Witam, czy istnieje możliwość wymiany papierosów na inne? Przez przypadek kupiłam nie te co trzeba i chciałam wymienić, ale pani w sklepie mi powiedziała, że jest jakiś zapis w prawie akcyzowym, ... Zobacz wątek2010.7.13 10:52:51
Montaż okna
Witam, zamówiłam okno wraz z montażem, wpłaciłam z tego tytułu zaliczkę. Niestety w trakcie montażu firma montująca uszkodziła mi tynk. W końcu udało mi się wyegzekwować od nich wstawienie ... Zobacz wątek2010.7.13 10:36:12
Jak zrzec się spadku na jednego spadkobierce
Mój dziadek zmarł 15 lat temu. Pozostawił dom, który teraz przynależy do mojej babci i pięciu córek. Córki chcą się zrzec spadku na babcię, tak by ona mogła rozdysponować majątkiem wg uznania, ... Zobacz wątek2010.7.12 23:14:21
rozwód z winy męża alkoholika
Żona w maju wniosła sprawę o rozwód. W styczniu sąd sąd oddalił pozew żony w sprawie o separację. Podstawa alkoholizm męża i znęcanie się psychiczne nad rodziną. Sąd zawiesił sprawę na ... Zobacz wątek2010.7.12 19:45:7
Oświadczenie o odwołaniu pełnomocnictwa
Witam, chcę zrezygnować z pełnomocnictwa adwokata, ponieważ się nie dogadujemy. Jak napisać takie odwołanie? ... Zobacz wątek2010.7.12 15:57:21
Posiadanie broni
Witam, jaka jest kara za nielegalne posiadanie broni przez nastolatka? ... Zobacz wątek2010.7.12 15:48:23
Cudza korespondencja
Witam, jakie są konsekwencje odbierania czyjejś korespondencji, czytanie jej itd? Zwłaszcza jeśli chodzi o pisma z sądu, które przychodzą do mojego mieszkania - odbiera je mąż, z którym jestem ... Zobacz wątek2010.7.12 15:40:56
Prawo jazdy ? jak je sprawdzić?
witamCzy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy dana osoba ma wydane prawo jazdy np. w Wydziale Komunikacji? Czy ktoś może udzielać takich informacji?
... Zobacz wątek
2010.7.12 15:31:46
Powództwo
Jak napisać wniosek o zabezpieczenie powództwa? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź... Zobacz wątek
2010.7.12 15:27:46
Dziecko nieślubne a śmierć ojca
Witam, mam nastoletnią córkę z nieślubnego związku. Córka w akcie urodzenia nie mam wpisanego ojca z powodów osobistych. Jej ojciec niedawno zmarł. Czy córka może ubiegać się o rentę po nim? ... Zobacz wątek2010.7.12 15:2:27
Nagrywanie rozmów telefonicznych
WitamCzy jakikolwiek organ ma prawo do nagrywania rozmów telefonicznych osób prywatnych? ... Zobacz wątek
2010.7.12 14:57:1
Uprawomocnienie wyroku sądu
witam, wiecie może jak długo trzeba czekać na uprawomocnienie się wyroku sądowego w sprawie rozwodowej? ... Zobacz wątek2010.7.12 14:51:13
Śmierć a kredyt
Forumowicze,Czy wiecie w jaki sposób rodzin kredytobiorcy odpowiada za spłatę kredytu w przypadku śmierci? Chodzi mi o małżonka i dzieci niepełnoletnie.
... Zobacz wątek
2010.7.12 14:47:59
PKD
Jaki kod PKD powinnam wpisać chcąc założyć działalność gospodarczą zajmującą się prowadzeniem szkoleń o różnej tematyce? Na pewno z edukacji, ale z czegoś jeszcze? Z góry dziękuję:) ... Zobacz wątek2010.7.12 14:15:51
Działalność w domu szeregowym
WitamMoi sąsiedzi zza ściany chcą otworzyć hurtownię. Mieszkam w bliźniaku, i nie chcę się na to zgodzić. Nie chcę, żeby ciężarówki całymi dniami stały pod moim domem. Gdzie zgłosić ... Zobacz wątek
2010.7.12 14:3:20
Bar
witamCzy przed otwarciem baru potrzebna jest zgoda sąsiadów? jak są ustalane godziny otwarcia? Wydaje mi się, że właściciel nie wiele ma tu do powiedzenia. Proszę jak ktoś z was ma taki biznes ... Zobacz wątek
2010.7.12 13:56:32
Umowa o dzieło - ciemność
Proszę wysłać pismo j.w.Tak na marginesie - ciekawe czy Wykonawca prawidłowo (w terminie) wystawił fakturę - wydaje się, że nie (przecież między zaliczką a wykonaniem schodów minęło trochę ... Zobacz wątek
2010.7.12 13:52:25
Składka dla ZUS
witamJeżeli mąż zatrudni żonę przebywającą na urlopie wychowawczym u innego pracodawcy musi za nią płacić cały zus czy tylko składkę zdrowotna?
... Zobacz wątek
2010.7.12 13:36:46
Sąd
Witam,Czy wiedzą Państwo jak długo trwa kadencja Prezesa Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego? ... Zobacz wątek
2010.7.12 13:0:43
Zostałem okradziony na basenie - basen umywa ręce
Witam,Podczas pobytu na basenie została okradziona moja szafka. Złodziej ukradł wszystko, łącznie z dokumentami, komórką, samochodem ponieważ miałem w torbie kluczyki, zegarkiem i ubraniem.
Co ... Zobacz wątek
2010.7.12 12:59:45
Korespondencja e-mailowa
WitamChciałbym się dowiedzieć czy korespondencja mailowa może posłużyć w sądzie jako dowód?
... Zobacz wątek
2010.7.12 12:38:6
Ubezpieczenie grupowe
WitamTrafiłem do szpitala, miałem zapalenie wyrostka robaczkowego. Teraz mój ubezpieczyciel nie chce wypłacić mi odszkodowania ponieważ twierdzi, że jest to choroba przewlekła.
... Zobacz wątek
2010.7.12 12:31:8
Własna działalność gospodarcza
Witam,chcę otworzyć działalność i zatrudnić 5 osób. Chodzi o tworzenie stron www. Co muszę zrobić pod względem formalnym i jakie poniosę koszty? Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2010.7.12 12:1:52
Konto osobiste a firmowe
Witam,chcę założyć jednoosobową działalność gospodarczą czy muszę w tym celu otwierać konto firmowe czy też mogę korzystać z osobistego?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.7.12 11:58:23
Proszę o pomoc
WitamOstatnio ja wraz z grupa moich koleżanek i kolegów zostaliśmy napadnięci przez małoletnich. Bili nas, kopali i rzucali butelkami. Sąd orzekł ich winę. Każdemu z nich przyznano kuratora. ... Zobacz wątek
2010.7.12 11:58:4
wypadek i zniszczenie firmowego auta
witamMój znajomy jest kierowcą tira, ostatnio miał wypadek. Był trzeźwy. Szef od razu wyrzucił go z pracy i każe zwracać pieniądze za reperację Tira. Czy on ma takie prawo? Jak się przed ... Zobacz wątek
2010.7.12 11:52:57
Publikacja zdjęcia w gazecie
WitamKtoś umieścił moje zdjęcie w gazecie regionalnej, czy mógłby mi ktoś pomoc napisać skargę do tego pisma? Na co się powołać? ... Zobacz wątek
2010.7.12 11:27:55
wypowiedzenie warunków umowy
Dobrze Pani myślała. Od razu do sądu. W myśl kodeksu pracy ma Pani tylko 7 dni od daty doręczenia wypowiedzenia na wniesienie sprawy do sądu (art. 264 k.p.).... Zobacz wątek
2010.7.12 9:47:13
Unieważnienie ograniczonych praw rodzicielskich
witamMam ograniczone prawa rodzicielskie z powodu braku mieszkania i braku pieniędzy na utrzymanie dziecka.Od czasu postanowienie sądu w tej sprawie nastąpiła znaczna poprawa ,od kilku lat jestem ... Zobacz wątek
2010.7.11 21:4:40
Ucieczka z miejsca zdarzenia
Mam samochód zarejestrowany na mnie. Mój ojciec jakiś miesiąc temu zabrał ten samochód i do dnia dzisiejszego nie było z nim żadnego kontaktu. Dziś zostałam powiadomiona że spowodował on niegroźną ... Zobacz wątek2010.7.11 20:25:25
poszukiwany listem gonczym
niewiwcie po jakim czasie jest wystawiany miendzy narodowy list gonczy?bo niewiem ile mam czasu ,bo miesiac temu zlowylem dokumenty o paszport ,wiec policja albo juz wie albo niedlugo sie dowie gdzie ... Zobacz wątek2010.7.11 19:36:26
Wypadek na lotnisku - czy warto ubiegac sie o odszkodowanie?
Witam,Jakis czas temu zona miala 'wypadek' na lotnisku okencie w Warszawie. Jako ze na codzien mieszkamy poza granicami Polski w miare reguralnie kozystamy z polaczen lotniczych. Feralnego dnia zona ... Zobacz wątek
2010.7.11 13:27:9
UDZIAŁY W S.C.
Wariant Ido sc. gdzie jest dwóch udziałowców najpierw przystępuje trzeci - w praktyce oznacza to zmianę umowy sc. na którą muszą się zgodzić wszyscy - potem jeden z nich (starych udziałowców) ... Zobacz wątek
2010.7.11 12:50:12
Zajęcie komornicze z umowy zlecenia
Z umowy zlecenia komornik moze zając cała kwote do czasu zapłacenia dlugu_niestety tez mialam taka sytuacje ... Zobacz wątek2010.7.11 10:51:12
spadek po rodzicu
Ile należy się ze sprzedaży majątku po zmarłym rodzicu, gdy jeden z rodziców żyje, a rodzeństwa jest pięcioro?Czym skutkuje napisanie upoważnienia dla żyjącego rodzica do podpisania umowy ... Zobacz wątek
2010.7.11 10:38:45
Bardzo pilne!
Powinno się skończyć na mandacie - wymuszenie pierwszeństwa (bez ofiar) to wykroczenie drogowe a nie przestępstwo. ... Zobacz wątek2010.7.11 10:19:57
Radca finansowy(?)
Witam serdecznie,chciałam zapytać czy istnieją jakieś regulacje zakazujące używania słowa "radca" w kontekście finansowym? Chodzi o sytuację, gdy owy "radca finansowy" jest doradcą finansowym ... Zobacz wątek
2010.7.10 20:7:13
Jaki wpływ na decyzję Sądu ma badanie w RODK?
CZY PODCZAS SPRAWY ROZWODOWEJ SAD MA OBOWIAZEK SKIEROWANIA NA BADANIA RODK?MAZ NIE ZGADZA SIE NA ROZWOD,CHOCIAZ NIE MIESZKAMY ZE SOBA OD 18MIES.NIESTETY DWOJKA SYNOW MIESZKA Z OJCEM(POMIMO DECYZJI SADU ... Zobacz wątek2010.7.10 17:19:27
eksmisja z mieszkania po 30latach meldunku
Przyczyny eksmisji to wejscie uchwaly o wykupie dozorcowek oraz pójście mamy na emeryture !!najgorsze jest to ze ponoć własciciele (czlonkowie) chca sprzedac cza cene mniejsza niz rynkowa tylko wtedy ... Zobacz wątek2010.7.10 13:6:29
Przepisanie działki i domu
Idźcie do notariusza i tam wszystko Wam wyjaśnią. ... Zobacz wątek2010.7.10 10:9:17
Mąż wywozi mi dzieci z domu
Co mama zrobić ? Jestem w trakcie rozwodu, mąż razem z teściami próbują przejąć opiekę nad dziećmi. Wywieźli 2 chłopców na działkę i nie chce ich przywieżć. Sytuacja jest o tyle trudna, ... Zobacz wątek2010.7.10 9:21:20
Zaniżone odszkodowanie? Dopłata do już otrzymanego odszkodowania
Witam wszystkich Państwa.Jeśli zdarzyło się Państwu, że Wasz samochód osobowy, ciężarowy lub motocykl został uszkodzony przez jakiegokolwiek sprawce. To napewno wystąpiliście Państwo po ... Zobacz wątek
2010.7.10 3:7:40
Darowizna a odwołanie w sądzie
WitamMoje pytanie jest następujące, mój ojciec ożenił się po raz drugi po śmierci mojej matki i żyli z macochą w małżeństwie 30 lat. Parę miesięcy temu jego żona a moja macocha umarła. ... Zobacz wątek
2010.7.9 20:34:53
budowa na łące
WitamMam problem, w którym musi ktoś mi pomóc.
Zamiarzam kupić działkę z narzeczoną. Działka jest pięknie położona ze stawem, ma 25 arów. Właściciel mieszka po drugiej stronie ulicy i ... Zobacz wątek
2010.7.9 18:12:14
Bezrobocie a ciąża
Moja koleżanka odbyła 11 miesięczny staż, teraz jest w 7. m ciąży i jest zarejestrowana jako bezrobotna. W UP dowiedziała się, że nie przysługuje jej żaden zasiłek - czy to prawda? ... Zobacz wątek2010.7.9 15:30:58
Pełnomocnictwo w sprawie spadkowej.
Witam, prawo do spadku po moich rodzicach nabyli dalecy krewni drugiej żony ojca. Nie są oni zainteresowani sprawą, gdyż chodzi o niewielką wartość. Są rozrzuceni po całym kraju i trudno mi będzie ... Zobacz wątek2010.7.9 15:25:56
Impreza 10 lipca Aloha Kraków:)
Znalazłem fajną opcje spędzenia jutrzejszego wieczoru, można by trochę "poleżakować", nie:)?"BARONOWIE LEŻAKOWIOBWIESZCZAJĄ:co: Piknik z serii "Ej Weźże se" tym razem WYLUZUJ! - part ... Zobacz wątek
2010.7.9 15:5:48
Masz inne pytanie do prawnika?