Forum prawne (strona 751)
pomoc błagam
Witam zwracam sie o pomoc mam szustke dzieci w tym dwójke blizniaków rocznych syna i córeczke mieszkają obecnie 200km mam złożony wniosek o mieszkanie w Urzędzie Miasta Tarnowskie Góry mamy ciężką ... Zobacz wątek2010.7.8 0:4:29
Jak odzyskać część wspólnego majątku nie mając przeprowadzonego podziału majątku?
Proszę o poradę.Razem z mężem dostaliśmy działkę od jego rodziców, ale on załatwiał wszystkie formalności i dlatego jest traktowany jako właściciel działki. Na tej działce postawiliśmy ... Zobacz wątek
2010.7.7 15:42:31
Erasmus
Ja jade na erasmusa do Paryża:) masz juz załatwione mieszkanie? ... Zobacz wątek2010.7.7 13:24:14
Pierwsza dama
Ja tam był wolała porozmawiac na temat Pierwszego Męża RP :) ... Zobacz wątek2010.7.7 13:17:32
2010.7.7 12:51:13
Płatności
WitamOdcięto mi internet w mieszkaniu, jego właściciel twierdzi, że nie zapłaciłem za 3 ostatnie miesiące. Ja mam dowody wpłaty, za każdym razem płaca razem z czynszem internet i przesyłam ... Zobacz wątek
2010.7.7 11:37:23
Likwidacja kierunku studiów
WitamNa Uniwersytecie, na którym studiuję zlikwidowano mój kierunek studiów przez co nie mogę ich skończyć (jestem na 3 roku studiów) teraz muszę je zmienić. czy mogę w takim razie walczyć ... Zobacz wątek
2010.7.7 10:56:11
Jak obliczyć odsetki ustawowe.
WitamJak obliczyć ustawowe odsetki od należności która była spłacana w 4 ratach??
Proszę o pomoc
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.7.7 10:50:40
Łapówka
DObrowolne zgłoszenie faktu wręczenia korzyści majątkowej chroni przed karą. ... Zobacz wątek2010.7.7 7:13:48
Powódź zawiniona przez PKP
Zbierzcie wszystkich zainteresowanych i porozmawiajcie w Gminie na temat pomocy prawnej z ich strony i składajcie pozew o odszkodowania. Jak uda Wam się wygrać, to PKP może coś z tym zrobi. ... Zobacz wątek2010.7.6 20:9:16
teren prywatny
witamCo zrobić z uciążliwym sąsiadem który notorycznie parkuje swoje auto na terenie prywatnym pomimo wielu uwag. czy zgłaszać to na policję? ... Zobacz wątek
2010.7.6 15:41:25
Prawa
WitamZostałem oskarżony o kradzież w supermarkecie. Ochrona postąpiła ze mną bardzo niegrzecznie. Nic nie ukradłem co oczywiści udowodniło nagranie, które oglądałem później z ochrona. wypuścili ... Zobacz wątek
2010.7.6 15:30:43
Więzienie w mieszkaniu
WitajcieMam problem z moją dziewczyną, a raczej z jej rodzicami. Nie wpuszczają mnie do domu. Na każdym kroku krytykują i uprzedzili mnie , że jak ją dotknę to pójdę do więzienia. Dziewczyna ... Zobacz wątek
2010.7.6 15:10:8
Licytacja mieszkania
Witam, rok temu kupiłem mieszkanie na licytacji, w którym mieszka rodzina z dziećmi. Rodzice nie pracują, nie płacą rachunków. Prąd już mają odcięty, wodę w łazience też,bo zalewali sąsiadów. ... Zobacz wątek2010.7.6 14:55:57
Opis aplikacji
Za Wikipedią ( skoro Prezydent może to czemu nie korzystać:) ):"Aplikacja komornicza trwa 2 lata i ma na celu zapoznanie aplikanta komorniczego z całokształtem pracy komornika. Aplikant komorniczy ... Zobacz wątek
2010.7.6 14:11:33
NIezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, a Związek zawodowy
Czy związek zawodowy może korzystać z niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową? ... Zobacz wątek2010.7.6 12:32:30
Ślub cywilny a unieważnienie związku małżeńskiego przed Sądem Biskupim
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam... Zobacz wątek
2010.7.5 21:2:53
Prośba o pomoc
Złóżcie pozew do sądu pracy o wypłatę zaległych wynagrodzeń. Najlepiej poszukajcie sobie adwokata, który specjalizuje się w prawie pracy. Do pozwu możecie dołączyć żądanie o wypłatę wynagrodzeń ... Zobacz wątek2010.7.5 20:56:53
Umowa dozywocia - alternatywa
Witam,Czy istnieje jaka alternatywa dla umowy dozywocia na dom?
Sprawa wyglada tak ze rodzice chca mi przekazac dom wraz z dzialka - chcac w nim dalej mieszkac. Jednoczesnie mam zamiar wykonac spory ... Zobacz wątek
2010.7.5 20:22:28
Wykaz aktów prawnych
Gdzie znajdę wykaz aktów prawnych potrzebnych do nauczenia się na egzamin na aplikację ogólną? ... Zobacz wątek2010.7.5 15:18:25
WYNAJMĘ MIESZKANIE
Ten temat jest stworzony dla wszystkich, którzy szukają mieszkania. Zapraszamy do pisania ogłoszeń:) ... Zobacz wątek2010.7.5 14:58:54
Sprzedam podręczniki
Sprzedam książkę z kazusami i orzecznictwem do cywila:) ... Zobacz wątek2010.7.5 14:38:8
samotna matka zakłada działalność
witamjestem samotną matką,po raz pierwszy zakładam działalność gospodarczą,jakiś czas temu słyszałam że należą mi się pieniążki bodajże z ZUS-u pod warunkiem że włożę je w ubezpieczenie,ale ... Zobacz wątek
2010.7.4 22:34:2
Egzekucja postanowienia odnośnie kontaktów z dziećmi a rozwód
Mam ten sam problem, nie tylko o wakacje ale także i weekendy. Chcę złożyć zawiadomienie do sądu o brak przestrzegania Postanowienia Sądowego przez moją ex. Jak powinno wyglądać takie pismo? ... Zobacz wątek2010.7.4 17:29:17
Separacja/rozwód
Witam, jestem od dwóch lat po rozwodzie. Od roku mieszkam z partnerem, który w listopadzie będzie miał drugą sprawę rozwodową ze swojego powództwa. Zanim się poznaliśmy, był w separacji 2 ... Zobacz wątek
2010.7.4 11:55:1
niealimentacja
Witam czy ktoś może miał sprawę o niealimentację ? Moj były mąż nie płaci alimentów na dziecko ja obecnie dostaję z funduszu alimentacyjnego. Chciałabym wiedzieć czy jest tylko jedna sprawa ... Zobacz wątek2010.7.4 11:40:40
wyłudzanie pieniedzy
Czy można egzekwować wyłudzone alimenty po udowodnieniu , ze nie jest się biologicznym ojcem?sprawa wygląda tak:
mój chłopak ożenił sie ze swoja ówczesną dziewczyna po tym jak dowiedział ... Zobacz wątek
2010.7.3 20:14:14
Zmiana imienia dziecka i chrzest
Witam
Jestem mama 1,5 miesa synka. M ieszkam poza granica kraju ,ale platuje powrot gdyz moja sytuacja z partnerem nie jest ciekawa, mianowicie chcialam zmienic dziecku po powrocie do kraku jego imiona, ... Zobacz wątek
2010.7.3 17:49:36
witam
jestem skazany wyrokiem za pobicie 1 rok w zawieszeniu na 3wyrok konczy sie w listopadzie nastepnego roku plus te pol roku sadowego.niestety upilem sie i zniszczylem samochod.wlasciicel zglosil na policje ... Zobacz wątek2010.7.3 12:33:40
umowa o dzięlo
Żeby to ocenić, trzeba znać całą treść umowy. Podane informacje są niewystarczające. ... Zobacz wątek2010.7.2 22:13:39
zmiana w radzie nadzorczej spółdzielni mieszkaniowej
Jeśli kwestia ta nie jest w jakiś sposób uregulowana w regulaminie rady nadzorczej, to myślę, że można. Ale nawet jeśli jest jakieś ograniczenie możecie zagłosować w ten sposób, że ktoś ... Zobacz wątek2010.7.2 21:35:31
Zameldowanei czasowe a wymeldowanie
Wymeldowania dokonuje organ gminy w postępowaniu administracyjnym jeżeli ktoś nie mieszka art. 15 ustawa z dnia 10 04 1974r. Jeżeli mieszka można złożyć jedynie pozew o eksmisję do Sądu. ... Zobacz wątek2010.7.2 20:4:6
Wniosek ? wzór
Witam, mogę udzielić pomocy i udostępnić dla Pani takie wzory wraz z wypełnieniem po otrzymaniu stosownych danych. Pozdrawiam. Zachęcam do kontaktu na e-mail ania.szczecin@interia.pl ... Zobacz wątek2010.7.2 19:46:59
jak napisac pismo odwoławcze o pozbawienie praw rodzicielskich
Witam,Mogę pomóc w napisaniu odwołania. Proszę o kontakt na e-mail: ania.szczecin@interia.pl ... Zobacz wątek
2010.7.2 19:39:32
Komornik zbyt długo pobierał alimenty?
Tak. Jak najbardziej ma Pani rację. Komornik niesłusznie pobrał z Pani wynagrodzenia pieniądze na poczet alimentów. ... Zobacz wątek2010.7.2 19:33:52
podział mieszkania cnd.
Bardzo dziękuję za odpowiedz ale proszę mi jeszcze powiedzieć jakby mama wykupiła mieszkanie a brat jest tam zameldowany czy my rodzeństwo mamy do niego jakieś prawa oczywiście po śmierci mamy ... Zobacz wątek2010.7.2 18:12:36
Co teraz?
Nie ma takiego obowiązku - można jeśli wyraża się dobrą wolę ale nie trzeba. Klient jeśli miał podane parametry felg i wyraził zgodę na ich zakup może mieć tylko pretensje do siebie jeśli ... Zobacz wątek2010.7.2 17:32:1
oskarżony art 286 1kk
WitamNa początku tego roku sprzedawałem wirtualne pieniądze w grze korzystając z pomocy serwisu allegro.pl. Napisał do mnie pewnego dnia chłopak który stwierdził, że nie ma konta na allegro ... Zobacz wątek
2010.7.2 15:47:20
Dom a działka
Witam, w trakcie trwania małżeństwa nabyłem działkę za majątek odrębny. Wybudowaliśmy wraz z żoną tam dom. Jak będzie wyglądała sprawa podziału majątku po orzeczeniu rozwodu bez orzekania ... Zobacz wątek2010.7.2 15:35:52
co i jak?
Trzeba było nie dać się przetrzymać. Kanar mógł spisywać Pana na przystanku. ... Zobacz wątek2010.7.2 15:16:42
Zmiana kierunku jazdy
Pozostaje jedynie dochodzenie swego w sądzie. Może na podstawie Pana opisu i opinii biegłego sąd przychyli się do Pan wersji. ... Zobacz wątek2010.7.2 15:8:39
Wypadek ? potrącenie pieszego
Uzasadnienie sądu będzie brzmiało następująco: kierowca nie dostosował prędkości do warunków ograniczonej widoczności, w skutek czego doszło do potrącenie pieszego na pasch. Z okoliczności ... Zobacz wątek2010.7.2 14:52:48
jak napisac apelacje w sprawie rodzinnej
Wzory apelacji można znaleźć nawet na internecie. Ale sam wzór nie wystarczy. Trzeba dobrze sformułować zarzuty i jeszcze lepiej je uzasadnić aby Ci sąd apelację uwzględnił. Sama zdecyduj ... Zobacz wątek2010.7.2 14:40:2
Zatrzymano mi prawo jazdy
Witam,zatrzymali mi prawo jazdy, mam karę 8 m-cy zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Przez ten cały czas sądzę się z policją. Minęło już to 8 miesięcy, ale sprawa się nie zakończyła. ... Zobacz wątek
2010.7.2 14:13:10
Wypowiedzenie umowy o pracę a urlop wychowawczy
11.09.2010 kończy mi się urlop wychowawczy (wykorzystany w całości) i nie mogę wrócić do pracy ponieważ w czasie trwania urlopu zmieniłam miejsce zamieszkania. W jaki sposób (najkorzystniejszy ... Zobacz wątek2010.7.2 11:34:58
Gwarancja jakości
WitamKupiłem telefon na gwarancji, wciąż się więc oddaje go do serwisu. Było tak już 4 razy, nie mogę go wymieć na inny model. Czy mam jakieś prawa żeby to zrobić? ... Zobacz wątek
2010.7.2 10:11:42
Towar używany
WitamZnajomy zajmuje się sprzedażą rzeczy używanych - chciałbym się dowiedzieć jakie prawa mają konsumenci odnośnie zwrotu i reklamacji takich rzeczy ... Zobacz wątek
2010.7.2 9:4:11
Remont w mieszkaniu
WitamRobiłem remont w domu, poprosiłem robotnika żeby położył mi płytki i kilka innych rzeczy, minęły 2 tygodnie i wszystko co on zrobił ma dużo defektów? Zapłaciłem juz za wszystko a teraz ... Zobacz wątek
2010.7.2 8:57:54
2010.7.2 7:34:57
Urlop wypoczynkowy przy 1/8 etatu
Pracownik,któremu przysługuje 26 dni urlopu wypoczynkowego (umowa o pracę na czas nieokreślony) pracuje w wymiarze 1/8 etatu- tylko w piątki po 5 godzin dziennie. Obliczając mu ilość dni urlopu: ... Zobacz wątek2010.7.1 17:2:33
Masz inne pytanie do prawnika?