Forum prawne (strona 753)

Egzekucja zaległych alimentów - skuteczne metody windykacji

najpierw idż do komornika jeżeli stwierdzi że nie ma z czego zciągnąć alimentów to poproś o zaświadczenie o nieściągalności i załóż spraę dziadką w 95 procentach wygrasz bo albo ojciec ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.23 20:27:24

2008.4.23 13:46:14

Czy można zostawić dziecko z dziadkami wyjeżdżając za granicę do pracy?

Witam, jestem samotną matką 6-letniego dziecka. W pracy zaproponowano mi wyjazd na dwumiesięczny kontrakt za granicę w czasie wakacji. Chciałabym w tym czasie zostawić syna pod opieką moich rodziców. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.22 22:5:38

Zamknięcie ruchu na drodze z wieloma wyłączeniami w znakach

Ustawa "Prawo o ruchu drogowym" nie wyjaśnia pojęcia " zamknięcie ruchu pojazdów na drodze". W związku z powyższym mam pytanie: Czy na drodze przy której stoi znak zakazu B-1 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.22 19:26:27

Wymeldowanie siostry z mieszkania po spłaceniu jej długów

Witam. Mam pytanie. W zeszłym roku matka wymeldowała się z mieszkania wraz z dziećmi. Została tam moja siostra.Ja też tam jestem zameldowana,ale tam nie mieszkałam. Siostra nie chciała spłacić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.22 17:43:3

Czy można domagać się odsetek ustawowych od osoby skazanej za oszustwo?

Witam Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje pytanie, mam nadzieje ze tak. Sprawa wyglada tak: pozyczylem "koledze" 2.5 roku temu 4.000 zlotych, oddal mi tysiac i "kontakt sie urwal". ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.22 11:17:59

Obawa przed porwaniem dziecka przez męża w trakcie rozwodu

...to jest oszołom, wyrywaliśmy sobie dziecko... I co na to nasze prawo??????????????? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.21 16:39:51

Odmowa podania danych podczas zatrzymania przez policję

Zostałem zatrzymany przez policje, policjant pytając mnie o moje dane osobowe zapytał czy pan nazywa się tak ja odpowiedziałem, że tak zgadza się, więc jest pan zatrzymany. I zawieź ono mnie na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.20 10:17:48

Rozwód z orzekaniem o winie czy bez - który jest szybszy?

Hmmm, jest dziecko jest problem. Sądy niechetnie dają rozwody jeśli ucierpią małoletnie dzieci. Podaj więcej szczegółów na maila axel1970(małpa)wp.pl jeśli chcesz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.19 20:22:44

Zasady sadzenia drzew od granicy z sąsiadem

ile od granicy z sąsiadem moge posadzić dzrzewo ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.19 16:53:46

Pozew rozwodowy po separacji z ustalonymi alimentami i opieką

hihi bobrze napisała przez ź z kropką,naprawde jest po specjalnej o ile wogóle taką chociaż ma. ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2008.4.19 13:24:34

Przepisy budowlane dla podjazdów dla niepełnosprawnych

Czy istnieja jakies regulacje prawne jak np przepisy prawa budowlanego dotyczace usytuowania podjazdu dla niepełnosparwnych czy moze ona znajdowac sie na granicy z działka sosiednia czy musi byc zachowana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.18 23:57:2

Zniesławienie na forum internetowym - jak się bronić prawnie?

zgłoś ten fakt na policje i/lub do prokuratury podaj czego dotyczy i wskaż na dowody (jakie to forum, kiedy się działo, jak masz zrzut strony albo zachowane zdarzenie w historii to na pewno przyspieszy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.18 19:13:27

Separacja w Szwajcarii - prawo pobytu po wyprowadzce

o co Ci tak naprawdę chodzi o głupi pobyt czy o normalne spokojne zycie dziewczyno???Ja jestem rasistką i nie toleruję raczej związkow z obcokrajowcami, za wiele problemów juz oni stworzyli naszym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.18 17:15:46

Pozbawienie praw rodzicielskich ojca który porzucił dziecko - jakie szanse?

Witam!Nurtuje mnie jedno pytanie na które myślę,że tutaj uda mi się znaleźć odpowiedź albo przynajmniej otrzymać małą poradę.Otóż sprawa dotyczy pozbawienia praw rodzicielskich ojca mojej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.18 11:14:18

Rozwód z orzekaniem winy za niewierność - szanse na wygraną

Witam;
Niestety jako że jesteśmy facetami stoimy na przegranej pozycji. Szanse na dzieci masz dopiero wtedy jak je urodzisz (powodzenia), w naszym pięknym kraju, w ponad 60% przypadków wyłączną ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.17 21:42:11

Egzekucja prawomocnego wyroku alimentacyjnego - gdzie się zgłosić?

Yasminka- na tym forum nie wiele sie dowiesz
zajrzyj na inne portale
wpisz w wyszukiwarce slowo alimenty itp a na pewno znajdziesz porady napisane nawet przed prawnikow ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.17 18:59:16

Czy zagraniczny rejestr karny obowiązuje w Polsce?

Mój mąż był notowany za granicą.Czy jeśli kiedykolwiek popełni jakieś wykroczenie w Polsce ,wszystkie akta zgromadzone za granicą będą ważne w Polsce? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.17 16:59:52

Prawa do mieszkania po rozwodzie przy spłacaniu kredytu

Chciałabym Ci pomóc, ale w takiej sprawie dobrze by było byś poradził się osoby kompetentnej i nie licz na głupawe podpowiedzi co poniektórych ludzi tu na forum, to moja rada.Pozdrawiam i powodzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.17 16:19:26

Wymeldowanie i opłaty od właściciela domu za zamieszkujące rodzeństwo

Mianowicie chodzi o to: Mój znajomy ma dom który jest na niego,jest jego wlascicielem, ale mieszka w nim jeszcze jego siostra z mezem i dziecmi,sa tam zameldowani, ale dzieki nim on nic nie moze zrobic:(remontu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.17 12:13:44

Wymeldowanie i opłaty od właściciela domu za zamieszkujące rodzeństwo

Mianowicie chodzi o to: Mój znajomy ma dom który jest na niego,jest jego właścicielem, ale mieszka w nim jeszcze jego siostra z mężem i dziećmi,są tam zameldowani, ale dzięki nim on nic nie może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.17 11:21:9

Zmiana nazwiska dziecku bez zgody ojca

Czyli to jednak rzecz do załatwienia...szkoda tylko ze wszyscy"tatusiowie" nie sa w rzeczywistości tacy honorowi...Ojciec mojej córki sie na pewno nie zgodzi,przez całe życie robi wszystko ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.17 10:40:50

Sprawa o zakłócanie porządku - czy można uniknąć sądu

Panie studencie. Każdy lubi się bawić. A w zabawie trzeba znać umiar. Proponuję zastanowić się nad samym sobą a nie "iść na łatwiznę" i szukać pomocy na forum.Najwidoczniej Pańskie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.17 9:11:17

Czy sąd musi powiadomić o wyroku alimentacyjnym - obowiązek czy uprzejmość?

Sad orzeka na sprawie o wysokosci alimentow i sposob placenia ich,masz 7 dni na odwolanie a 21 dni na uprawomocnienie wyroku. Bardzo duzo traca osoby ktore nie stawiaja sie na sprawy,poniewaz sad niema ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.16 17:42:53

Podział majątku i eksmisja męża skazanego za przestępstwa

Mam taką sama sprawe. Sprawa jest rozpatrywana z mieszkanie własnosciowego. Jest brane pod uwage czy wklad był przed slubem i ile zostalo wpłacone podczas trwania małżeństwa. To horror ile to kosztuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.16 15:57:38

Kontrola abonamentu RTV przez listonosza w mieszkaniu

Nazywam sie Maria Pilarczyk pisze w sprawie mojej corki ,od roku zamieszkala u swojego partnera w domku jedno rodzinnym czy musza oni placic abonament telewizyjny.Jakis czas ona placila -ksiazeczke miala ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2008.4.16 15:34:45

Legalizacja pobytu ukraińskiej partnerki w Austrii - jakie formalności?

Musisz skierować swoje pytanie do urzędu , który wydał kartę stałego pobytu , bo w Astrii będzie za poźno , a tam przepisy są rygorystyczne.Powdzenia . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.16 13:46:10

Żądanie zapłaty za semestr w szkole prywatnej mimo skreślenia

Prawdopodobnie jak zapisywałeś się na studia to podpisywałeś ze szkołą umowę albo przynajmniej regulamin finansowy. Takie dokumenty zobowiązują cię do płatności. Artykuł 87 k.p.c. mówi o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.16 10:42:9

Mandat za picie alkoholu gdy nie zdążyłem otworzyć puszki - czy mam szanse w sądzie?

Twoja gadka nie liczy się - w sądzie ważne co zaszczeka pies - tak że nie masz szans. Zapłacisz drugie tyle (dochodzą koszty sądowe) i na tym sprawa się skończy. Będzie mógł się chwalić jakie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.16 9:50:26

2008.4.15 22:54:13

Likwidacja Funduszu Alimentacyjnego - bezprawne działanie rządu?

nawiązując do FA -miałem problemy z alimentami -moja była żona zwróciła się do FA i otrzymała zaliczkę', komornik na jej wniosek dokonał wpóżniejszym czasie zajęcia i wyrównał mojej byłej ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.15 22:25:13

Normy powierzchni w przedszkolu - ile metrów na jedno dziecko

Na jedno dziecko przypada 2,2 m2 n ie wliczając powierzchi, którą zajmą meble. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.14 16:56:43

Manipulowanie dzieckiem przeciwko ojcu płacącemu alimenty

proponuje zgłoś to doo sądu rodzinnego, nie powinna Ci utrudniać kontaktu, to twoje dziecko walcz o nie:!!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.14 16:48:50

Sąsiad wbił paliki wzdłuż mojej drogi - czy mogę je usunąć?

powołać uprawnionego geodetę i ponownie wyznaczyć granicę działęk.Wniosek jest Pan także za opłatą Pana także.Potem przesłać sąsiadowi kopię mapy z naniesieniem faktycznej granicy i jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.14 16:10:34

Zakwestionowanie testamentu po 10 latach - czy można odzyskać spadek?

Jest 3 lata na to ,aby złożyć wniosek o zachowek od dnia ogłoszenia testamentu.Teraz to tylko pozew o unieważninie testamentu ,jeśli był niezgodny z wolą ojca .tak mi się wydaje . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.14 16:7:9

Czy komornik może nie uwzględnić nadpłaty alimentów przy nowym wyroku?

To jest możliwe , ale pod wrunkiem ,że zaznaczył Pan przy wpłacie ,że jest to na poczet dalszych alimentów .Inaczej komornik zrobi tak jak zrobił. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.14 16:4:53

Egzekucja wyrównania alimentów - jak odzyskać zaległości?

alimenciarzy powinno sie wysyłac do kamieniołomow i z przywiazana kula bo oni niezdaja sobie sprawy z tego jaka krzywdza dziecko oni mysla ze robia na złosc matce dziecka i mysla ze na nich niema prawa ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2008.4.14 15:48:2

Zaprzeczenie pobicia przez policję - postępowanie prokuratorskie

dokladnie chodzi mi o taka sytuacje w piatek zostalem zatrzymany przez policje na komendzie chcieli zeby sie przyznal do pobicia i zlamanie szczeki jednemu chlopakowi, nie przyznalem sie bo tego nie zrobilem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.13 22:56:26

Obowiązkowe zebrania w niedziele rano a płatność za godzinę pracy

Witam. Pracuje w galerii handlowej,czynnej caly tydzien, w niedziele jest czynna od godziny 10, i tak tez mamy zawsze wpisane w grafiku, że pracujemy od 10. Problem w tym,że kierowniczka zwołuje obowiazkowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.13 19:17:48

Jak walczyć z zarządcą wspólnoty który łączy budynki?

Jeżeli we wspólnocie jest wybrany zarząd to on podejmuje decyzje w zakresie zarząu zwykłego. Natomiast decyzje przekraczające zakres zarządu zwykłego podejmuje zebranie właścicieli w formie uchwał. ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2008.4.13 16:12:27

Paraliż działania spółki przez konflikt w 3-osobowym zarządzie

Zgodnie z kodeksem spółek handlowych każdy członek zarządu ma obowiązek i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie spółki .W przypadku konfliktu , który może skutkować paraliżem - ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.12 21:58:39

Problem z fekaliami z sąsiedniej komórki - kto odpowiada za remont?

Dwie sprawy - pierwsza to usunięcie awarii przenikajacych ścieków - ustalić przyczynę MPGK natomiast remont komórki jeśli jest na terenie Wspólnoty to faktycznie z funduszu remontowego -MPGK, a ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.12 21:54:55

Podatek spadkowy mimo nowych przepisów - czy trzeba płacić 13 tysięcy?

Prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabyciu spadku rozpoczyna procedurę złożenia oświadczeń przed urzędem skarbowym.Ma Pan na to miesiąc od uprawomocnienia się postanowienia.To kiedy PAN WYSTĄPIŁ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.12 21:52:24

Komornik wznowił egzekucję po 6 latach od umorzenia - czy to legalne?

nie do końca tak , bo po roku znowu może złożyć wniosek do komornika i dalej prowadzić egzekucję i tak przez 10 lat proszę Pana.!!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.12 20:31:4

Przemoc w małżeństwie i problemy z komunikacją - jak się uwolnić?

Popieram rady pań.kiedyś będzie za późno więc weź sie już za to.On jest draniem a stanie się potworem dla Was wszystkich i oby nie doszło do tragedii.Zyczę siły i wytrwałości.POWODZENIA.TRZYMAM ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.4.12 14:22:43

Odprawa przy przejściu na wcześniejszą emeryturę po latach pracy

Witam, 18 lat temu odchodząc z pracy dostałam odprawę, teraz w innej już firmie odchodzę na wcześniejszą emeryturę, czy należy mi się odprawa ? Bardzo proszę o informację na ten temat. Dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.12 11:13:5

Oskarżenie o handel narkotykami mimo zeznań świadka o niewinności

przewszytkim mozesz powołać sie na świadków szykich tych ludzi , którzy byli lub brali udział w przesłuchaniach , skoro ten człowiek nie widział cie wczesiniej ani ty jego to wiadomo , że ktoś ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.4.11 14:25:35

Jakie kary grożą za spowodowanie śmiertelnego wypadku w stanie nietrzeźwości?

mój znajony spowodował wypadek w stanie nietrzeźwości, w którym zginął pasażer, jego kolega, oskarżony jest z art. 178a§1 k.k. i art. 177§2 k.k., czy jest mozliwość skorzystania z nadzwyczjnego ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.11 14:18:26

Wykup mieszkania kwaterunkowego i szybka odsprzedaż

Za równowartość sprzedaży należy kupić inny lokal lub nieruchomość ! lub kilka i zacząć zarabiać wynajmując ! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.11 14:15:1

Wykup mieszkania komunalnego podczas budowy domu

Jedynym wyjściem żeby to uratować jest przepisanie lub zrzeczenia się nowobudowanego domu na dzieci najlepiej o innym nazwisku czyli np. córkę i zięcia. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.11 14:9:49

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika