Forum prawne (strona 755)

Egzekucja prawomocnego wyroku sądowego - co zrobić gdy komornik umorzył?

Posiadam odpis orzeczenia ze stwierdzeniem prawomocności i wykonalności. Czy to mi wystarczy, czy jednak muszę składać wniosek o nadanie klauzuli wykonalności. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.25 19:5:45

Dziedziczenie mieszkania po zmarłym ojcu z zarejestrowanym bratem

Jeżeli ojciec nie zostawił testamentu to jego brat nic ustawowo nie dziedziczy. Dziedziczyć mogą tylko jego żona (50% przy ustawowej wspólnocie) i dzieci. Fakt zameldowania brata nie ma żadnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.25 13:55:39

Szanse ojca na odebranie dziecka przy braku pracy i krótkim związku

musisz wiedziec jedno jaki był powód tak czestej rozłaki dalej bedziesz pewna tego co zrobi dziecka ci nie moze zabrac poniewaz prawo jest w polsce takie jesli podczas rozłaki nie nakłada na dziecko ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.25 12:23:39

Identyfikacja sprawcy wykroczenia drogowego na podstawie niepełnego zdjęcia

Nie wiem gdzie mogę komentować niektóre art. na e-prawnik.pl ale co do: W treści "odpowiedzi" art. Warunki dopuszczenia pojazdu do ruchu Data: 24.10.2007 r. http://e-prawnik.pl/ruch-drogowy/warunki-dopuszczenia-pojazdu-do-ruchu,odpowiedzi,prawo-administracyjne-1 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.24 19:31:14

Konflikty z bratem o pomieszczenia w odziedziczonym domu

Witam Postaram się krótko opisać sytuację: Kilka lat temu mój ojciec przepisał dom wraz z działką za mnie i mojego brata (po połowie) a sobie i mamie ustanowił wieczyste użytkowanie. Mieszkam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.24 15:3:10

2008.3.23 14:53:40

Wysokość odszkodowania AC za urazy kręgosłupa i wypadnięty dysk

zapraszam na gg 9841224 mam dodatkowe pytanie w sprawie wypadku. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.23 14:50:55

Co się dzieje gdy pozwany nie odbiera przesyłek sądowych?

Witam mam dwa pytania i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże(za co będę wdzięczny): 1.PYT: Co sie dzieje gdy sąd wysyła do pozwanych (firma), przesyłkę aby ustosunkowali sie do pozwu, a firma świadomie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.23 9:17:15

Budowa parkanu i domku narzędziowego przy granicy działki - czy potrzeba zgody sąsiada?

Witam, czy mogę przy płocie, który już jest i dzieli moją działkę z sąsiadem (płot z metalowej siatki o wys. ok. 1,20) postawić po mojej stronie oczywiście drewniany parkan o wysokości 1,80 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.22 17:14:34

Szanse na pracę dla niepełnoletniej przed 18 urodzinami

Witam. W tym roku będę miała 18-stkę. Chciałabym pracować, ale nie roznosic ulotki, ponieważ mieszkam w niewielkim mieście. Czy mam jakieś szanse na dostanie jakielkolwiek pracy, np w sklepie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.22 11:26:22

Czy ojciec musi płacić alimenty na 18-letnią córkę która nie uczy się?

Nie, ale trzeba wystąpić do Sądu Rejonowego u wydanie decyzji o ustaniu obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.21 23:0:14

Grozi eksmisja za zadłużenie - czy można uzyskać mieszkanie socjalne?

DZIĘKUJE BARDZO ZA WSZYSTKIE INFORMACJIĘ SĄ ONE DLA MNIE BARDZO CENNE ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.21 10:20:52

Wyjazd za granicę z długami ZUS i listu gończego - konsekwencje prawne

debil jesteś konkretny gościu, na amnezje to chyba ty zachorujesz, może ci to pomoże, tez mam podobne problermy ktoś mądry może zapodać 2 słowa od siebie, pozdrawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.20 19:58:33

Inwentaryzacja bez kart inwentaryzacyjnych - odpowiedzialność materialna

Witam. Druki można kupić w specjalnych sklepach akcydensowych. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.20 12:44:58

CPN Orlen - odliczenia za braki towaru bez umowy

Witam.A jak to się ma do płacenia za szkolenie? Mój szef notorycznie spóżnia się z płatnością pensji.Chciałabym się zwolnić ale podpisałam papierek o odpłatnym szkoleniu (500zł).W umowie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.20 12:41:14

Wzór pisma o przeniesienie miejsca odbywania prac społecznych

musze napisac pismo z prosba o przeniesienie z jednego miejsca pracy odrobku do drugiego moze ktos mi tu napisac? to ma wygladac jakos tak: Zwracam się z prośbą o.... (tu juz nie pamietam) z... do... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.19 13:9:58

Ubieganie się o lokal po eksmisji chorego psychicznie sąsiada

Witam! Mieszkam w centrum warszawy w kamienicy razem z rodzicami i bratem,obok przez 24 lata mieszkał chory psychicznie człowiek,którego eksmitowano za nie płacenie czynszu i rachunków. Lokal jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.19 12:41:11

Jakie prawa mają firmy windykacyjne do wejścia na posesję?

odpowiem ci krotko, firmy windykacyjne dzialaja na granicy prawa i wcale sie nimi nie przejmoj ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.18 19:50:48

Budowa na zbyt wąskiej drodze dojazdowej i bezpieczeństwo

Mieszkam na ul. Jaskółczej w Krośnie Odrzańskim. Z dwóch stron otacza nas droga dojazdowa, wysypana szlaką o szerokości 4,5 metra licząc od murów domu . Z jednej strony mojego domu jest nasypana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.18 18:3:22

Odzyskanie kaucji mieszkaniowej "wciągniętej" przez gminę

W 1983 roku gdy otrzymywałem mieszkanie wpłaciłem kaucję mieszkaniową.Przez jakiś czas miałem kłopoty finansowe,więc nie płaciłem czynszu.Teraz od kilku lat płacę regularnie.Wyczytałem,że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.18 16:3:55

Współwłasność samochodu z ojcem - zniżki na ubezpieczenie dla młodego kierowcy

A czy jeśli samochód jest w całości zarejestrowany na osobę zaraz po zdaniu prawa jazdy to czy zniżki naliczane są tak samo jakby była ona współwłaścicielem samochodu? Czy może jest to w gestii ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.18 14:36:33

Reklamacja towaru - brak dostawy części w ciągu 14 dni roboczych

pamietaj 14 rooczych :) a tak szczeze to nic nie zrobisz jak firma jest ok to po tych 14 dniach powini ci oddac kase albo nowy towar ja mialem tak z mp3 i dali mi wybur ja wziolem kase :) ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.3.18 9:43:47

Czy odpowiadam za długi mieszkania gdzie mam stałe zameldowanie ale nie mieszkam?

No dobra.. a co jeśli mieszkanie z meldunkiem na pobyt stały jest na mojego ojca.. bo on tam jest głownym najemcą tylko ze nie płaci za mieszkanie, zawsze ja płacilam.. a teraz musialam sie wyprowadzic, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.17 23:0:26

Zasiedzenie nieruchomości przez współwłaścicieli - podatek 7% i najemcy

czesc No wlasnie podobny problem rowniez u mnie i ciekaw jestem jak rozwiazales swoja sprawe ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.17 22:44:47

Długi fiskalne - dochodzenie na drodze karnej po komornik

no wlasnie. Ja tez prowadzilem firme w polsce i jestem po sprawie sadowej z jedna hurtownia. komornik sie dobijal do mnie, ale nie ma mnie juz w kraju. czy takie dlugi tez sie nie przedawniaja? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.17 13:56:48

Wliczanie premii uznaniowych do wynagrodzenia przy zakazie konkurencji

Witam. Mam podpisana umowe o zakazie konkurencji i czywiscie zgodnie z prawem nalezy mi sie 25% sredeniego wynagrodzenia za okres trwania zakazu konkurencji. Pytanie brzmi: czy premie uznaniowe wliczaja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.17 12:13:21

Co oznacza termin "właściciel każdoczesny"?

Czy to oznacza jeżeli podpiszę umowę notarialną która wnosi : "- o wpis w dziale II księgi wieczystej KW nr 77777 udziału wynoszącego 321/10000 części we wspólnych częściach budynku i ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.16 12:11:52

Ile czasu zajmuje usunięcie danych z KRK po zakończeniu wyroku w zawieszeniu?

Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. § 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.16 5:12:12

Czy muszę płacić za komin wentylacyjny w mieszkaniu wykupionym od gminy?

Błagam o odpowiedź. Wykupiłam mieszkanie komunalne, gdzie warunkiem wykupu był komin wentylacyjny, który został wykonany przez gminę i za, który zapłaciłam kupując mieszkanie. Wspólnota wtedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.15 14:12:43

Skarga na adwokata działającego na niekorzyść klienta

Pierwszym adresatem skargi na nieetyczne lub bezprawne postępowanie adwokata jest Rzecznik Dyscyplinarny Okręgowej Rady Adwokackiej do, której należy adwokat, który Ciebie skrzywdził. Adwokaci są ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.3.14 21:55:50

Zażalenie na umorzenie postępowania - procedura sądowa

Miałem już kilka takich posiedzeń sądowych rozpatrujących zażalenia na prokuratorskie umorzenia. Sądy klepią te umorzenia nie zastanawiając się długa nad Twoją sprawą. W całej karuzeli, która ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.14 21:44:59

Brak wypłaty za 4 dni pracy na umowie o dzieło - jak odzyskać pieniądze?

Myślę ,że najlepiej wyślij te zdjęcia do Warszawki do Głónej Inspekcji Pracy Może się zaintersują , bo tak to nic nie wskórasz na miejscu - układy > ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.14 12:8:15

Alimenty na dorosłego syna studiującego w Niemczech

Co? Alimenty nie smakują co? A gdzie miłość do dziecka i te inne frazesy. Szkoda, że inne kobiety nie poczują tego smaku. Nie chodzi o to, że się płaci. To jest moralnie uzasadnione. Ale ręce ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.13 22:54:9

Otrzymanie niemieckiego paszportu na podstawie Familien Stammbuch

W tej chwili mieszkam w Niemczech.Mam Familien Stammbuch po pradziadku...ale kopie ktora musze uwierzytelnic,nie wiem gdzie mam sie zgosic z tym.Czy mam szanse na paszport niemiecki?Jakie dokumenty potrzebuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.13 21:44:41

2008.3.13 19:31:48

Zwolnienie dyscyplinarne za zwolnienie lekarskie na nerwicę - czy grozi?

A więc jeśli w ciągu tych 2-tygodni ZUS nie podważy mojego zwolnienia wtedy pracodawca nie ma prawa wystawić mi dyscyplinarki? Co do koleżanki to szkoda gadać...widziała jak mnie tam gnębili, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.13 16:43:32

2008.3.13 12:3:44

Podział kosztów ogrodzenia osiedla - czy według metrażu czy po równo?

proponuję przestudiowanie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 roku o własnosci lokali. w art. 12 tej ustawy jest napisane: " Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.13 7:46:7

Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym

myślę, że to dość ryzykowne posunięcie na Twoją niekorzyść. Będziesz współodpowiedzialna za kredyt a dom i działka nie Twoje... gdyby Wam się nie poukładało , a Twój partner przestałby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.12 19:16:21

Rozdzielność majątkowa po rozwodzie bez formalnego podziału

moi teściowie rozwiedzli się ze soba 25 lat temu, do tej pory nie mają rozdzielności majątkowej - teść został na ich wspólnym majątku, a teściowa zostawiła wszystko. mają dwóch dorosłych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.12 15:7:41

Konflikt z sąsiadami o hałas niemowlaka w mieszkaniu wynajmowanym

Tacy ludzie istnieja i wszystko im będzie zawsze przeszkadzać.Zlekceważ ich , bo inaczej będą ciągłe nerwy.Nie maja podstaw , aby podać was o zakłócanie spokoju.Widocznie stropy budynku są słabe ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.12 10:26:25

Próba ubezwłasnowolnienia ojca dla przejęcia majątku - jak się bronić?

Tylko prawnik Panu pomoże , co po kolei należy zrobić.Sprawa nie jest skomplikowana ale wymaga prawidłowych działań po kolei!Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.12 10:19:44

Przyśpieszenie wyroku w sprawie karnej z obcokrajowcami

Sprawa dotyczy obcokrajowców. Oskarżony pochodzi z Indii i stara się o kartę pobytu ale nie moze jej otrzymac ze względu na toczącą się sprawę. poszkodowany pochodzi z Estoni i nie stawia się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.11 15:52:31

Fotoradar i niepełne zdjęcie twarzy - czy może być dowodem w sądzie?

Dodam jeszcze że ze Szczecina, żeby nie było, że to głupie żarty. Jeszcze raz zapraszam po odbiór mandatu :) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.11 12:46:19

Ile może trwać rozwód gdy małżonek robi problemy ze złośliwości?

Małżeństwo opiera sie na związku dwojga ludzi. Jeżeli można w jakikolwiek sposób wykazać, że nastąpił trwały i zupełny rozpad pożycia małżeńskiego, to jest to podstawą do rozwiązania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.10 16:9:39

Błędny przelew kredytu hipotecznego - który kurs CHF obowiązuje?

Chwila wypłaty to prawidłowo przelane pieniądze na konto klienta czyli chwila ich dysponowania przez klienta.To ważne . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.10 13:30:4

Postępowanie spadkowe wszczęte przez siostrę - co się może wydarzyć?

Wynając prawnika --wszystko wtedy powie właściwie i na czasie . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.10 13:28:8

2008.3.10 10:47:39

Nielegalny test psychologiczny w opinii biegłego RODiK - podważenie opinii

jestem w 100% przekonana,że prócz testu, o którym mówisz, biegli zastosowali, prócz analiza kat, szereg innych technik i metod badawczych, choćby obserwację, rozmowę kliniczną itp. Być może ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.3.9 23:19:41

Dziedziczenie mieszkania spółdzielczego po śmierci głównego najemcy

dzien dobry wszystkim,mam mały problem.nie jestem obyty w tych prawach mieszkaniowych i potrzebuje pomocy.2 lata temu zmarła mi babcia,ktora to była głównym najemcom mieszkania spółdzielczego i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.9 22:59:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika