Forum prawne (strona 755)
Koszty przepisania domu
Witam, jakie są koszty przepisania domu z ojca na syna? Z góry dziękuję za odpowiedź.... Zobacz wątek
2010.6.18 10:39:41
Czerwone!!!
WitamCzy można zamienić mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym na prace społeczne? ... Zobacz wątek
2010.6.18 10:28:50
potrącenie pieszego na przejściu
Witam Mój znajomy został potrącony przez auto na przejściu dla pieszych, trafił do szpitala na 2 dni. Policja początkowo mówiła, że to wina kierowcy, później zmieniła jednak wersję i dostarczyła ... Zobacz wątek2010.6.18 10:2:40
Wynagrodzenie za staż
Witam,znalazłam sobie staż we własnym zakresie. Czy Urząd Pracy powinien płacić mi 665 zł, czy też pensję minimalną? ... Zobacz wątek
2010.6.18 9:56:46
Picie w aucie
Witam.Czy dozwolone jest picie alkoholu w aucie przez pasażera w czasie gdy samochód jest w ruchu? ... Zobacz wątek
2010.6.18 9:46:11
Śmietnik
WitamJaką kare może ponieść osoba notorycznie zastawiająca bramę wjazdową. Robi to na złość, już kilka razy została jej zwrócona uwaga. Nie chcę wzywać policji za każdym razem do takich ... Zobacz wątek
2010.6.18 9:24:51
ZADŁUŻENIE W ZUS A PRACA NA UMOWE ZLECENIE
Witam, otworzyłem działalność gospodarczą jednak był to niewypał wiec ja zamknełem, nie zapłaciłam 2 składek, teraz pracuje w firmie na umowe zlecenie opłacam wszystkie składki łącznie z ... Zobacz wątek2010.6.18 8:20:12
Umowa o dzieło - roszczenia i ciągłe pretensje Zleceniodawcy
Podpisałem umowę o dzieło na modyfikację sklepu internetowego. Do umowy był dołączony załącznik z opisem dzieła i zadaniami do wykonania. Umowa została podpisana na 30 dni.W połowie 30-owego ... Zobacz wątek
2010.6.17 23:52:22
Urlop pracowniczy w czasie zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy
Pracodawca, zwalniając Cię ze świadczenia pracy nie może zmusić pracownika do wykorzystania urlopu. Bez Twojej pisemnej zgody na urlop wypoczynkowy nie może Cię skierować. Za niewykorzystany urlop ... Zobacz wątek2010.6.17 20:4:9
ekwiwalent za urlop w trakcie zatrudnienia
Spólka chce wypłacić ekwiwalenty za niewykorzystany urlop pracownikom.Dodam że wszyscy pracownicy w dalszym ciągu bedą pracowali w spólce, a wypłata nastąpiła by na pisemna prośbę pracowników. ... Zobacz wątek
2010.6.17 20:0:37
Zwrot prowizji
[cytat]Witam.
Bardzo proszę o pomoc, o poradę. Oto mój problem: W roku 2002 prowadząc działalność gospodarczą została rozwiązana umowa agencyjna (kierownik zespołu ) z Towarzystwem ... Zobacz wątek
2010.6.17 19:53:10
Odwolanie upowaznienia a apostille
Ja mieskzam w USA a moj wujek w Poslce.1. Czy jesli dalem upowaznienie na mojego wujka do reprezentowania mnie przed notariuszem i bankiem PKO w zwiazku z testamentem po mojej zmarlej babci, wraz z apostille ... Zobacz wątek
2010.6.17 19:9:19
wzór o umorzenie odsetek w banku
Jest taka szansa chociaż bardzo nikła. Można złożyć wniosek do banku o zaprzestanie naliczania odsetek, ale to przydałoby się poprzeć jakąś dodatkową korzyścią dla banku. ... Zobacz wątek2010.6.17 16:52:12
Kredyty męża
Wydaje mi się, że w tej sytuacji nie będzie musiała Pani spłacać długów męża. Jeśli banki udzielały mu kredytów bez Pani zgody, to mogą się zaspokoić jedynie z jego dochodów oraz majątku ... Zobacz wątek2010.6.17 16:37:33
mieszkania własnościowe
Do zajęcia stanowiska w tej sprawie potrzeba więcej informacji na temat tych długów. Jakiego rodzaju są to zobowiązania, kiedy zaciągnięta, czy za Pani zgodą czy bez, czy mieliście Państwo zniesioną ... Zobacz wątek2010.6.17 16:29:32
chce sie zwolnic za poruzumieniem stron
Pracuje w firmie X za marne pieniądze i za pośrednictwem agencji pracy.Dostałam ofertę o 60% większa bezpośrednio.Poprosiłam o porozumienie stron ale niestety umowę mam miesięczna i tylko można ... Zobacz wątek2010.6.17 14:16:7
Grypsowanie
Mój mąż jest w więzieniu. Zadzwonił dzisiaj, żeby powiedzieć, że przestał grypsować. Dla niego to było bardzo ważne, ale zrobił to dla mnie i dla dziecka. Ucieszyłam się, ale teraz się ... Zobacz wątek2010.6.17 13:25:55
Oświadczenie o niekaralności
Witam, kandydowałem na stanowisko w służbie cywilnej i wymagane było oświadczenie kandydata o nieskazaniu prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe. Czy różnie ... Zobacz wątek2010.6.17 13:16:9
Reklamacja na montaż okien
Wynajmuję mieszkanie i latem 2009r.firma wymieniała mi okna w 2 pokojach.Mieszkam na poddaszu.I tak mi wymienili okna ,że gdy zaczął padać deszcz zaczęło zaciekać.Zalegający śnieg też pozostawił ... Zobacz wątek2010.6.17 11:36:5
Bilet lotniczy
WitamCzy jeżeli ktoś się spóźni na samolot bilet przepada czy koszty biletu zostają zwrócone (przynajmniej część)? ... Zobacz wątek
2010.6.17 11:16:24
UMOWA NAJMIU
Witam, czy jest możliwość zmienić przedmiot najmu aneksem do umowy, czy też trzeba podpisać nową umowę?... Zobacz wątek
2010.6.17 11:12:20
2010.6.17 11:7:17
Nagrywanie rozmów
witamCzy można wykorzystać w sądzie nagranie zrobione bez wiedzy osoby występującej w tym nagraniu?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź!!!
... Zobacz wątek
2010.6.17 10:45:16
Samochód na firmę
Witam, chciałem kupić samochód na firmę, na umowę kupna-sprzedaży i odliczyć zakup od podatku dochodowego. Czy jest taka możliwość? Jak wygląda sprawa kosztów użytkowania - czy mogę wliczyć ... Zobacz wątek2010.6.17 10:37:5
Handel narkotykami
WitamMój znajomy został oskarżony o handel marihuaną, policja ma wiele dowodów na niego, ale w domu nic nie znaleziono. Uprzedzono go, że jeżeli się przyzna dostanie wyrok w zawiasach. ... Zobacz wątek
2010.6.17 10:13:22
Ach ta Polska...
Witam,Tydzień temu zostałem zaatakowany przez policję. Wracałem do domu e środku nocy, byłem sam i nikogo nie zaczepiałem. Nagle wskoczyła grupa ludzi w czarnych strojach (nie wiedziałem, że ... Zobacz wątek
2010.6.17 9:58:51
Windykacja Kruk-PILNE!
Po pierwsze wpłacając na konto kruk tylko pani nabija "kiese" tym wyłudzicielom.Po drugie ten myk z nagłym spłaceniem długu to nic innego jak próba szybkiego wyrwania kasy,a skoro pani konsultantka ... Zobacz wątek
2010.6.17 9:9:32
Zdjęcia ? publikacja bez mojej zgody
Zgłosić to na policji i do administracji portalu. ... Zobacz wątek2010.6.17 8:48:25
Auto bez dowodu rejestracyjnego
Minimum mandat, odpowiedzialność za brak ubezpieczenia i odholownaie auta za które trzeba będzie zapłacić a nawet sprawa przed sądem oraz utrata prawa jazdy (jeśli jest) lub problemy z jego uzyskaniem ... Zobacz wątek2010.6.17 8:42:41
SAMOCHOD
Jak najbardziej można zarządać zwrotu wszystkich wpłaconych kwot. Warto przy tym mieć potwierdzenia wpłat którymi będą udokumentowane poniesione koszty. ... Zobacz wątek2010.6.17 8:33:47
Co robić?
Można wystąpić do sądu o podwyższenie alimentów jak również zgłosić się z problemem do opieki społecznej. ... Zobacz wątek2010.6.17 8:31:10
Wizyty ojca
Jeśli w wyroku zasądzającym widzenia jest zapis dotyczący wakacji to musi się Pani zgodzić. Jeśli takiego zapisu nie ma to ojciec może starać się o to dopiero przed sądem jeśli Pani nie zgodzi ... Zobacz wątek2010.6.17 8:29:44
Alimenty od dłużnika zatrudnionego jako współpracownik
WitamPotrzebuje pomocy w rozstrzygnięciu następującego tematu.
Były mąż jest dłużnikiem alimentacyjnemu. Zasądzone obecnie alimenty to 1000 zł miesięcznie. Zawarł prawnie związek ... Zobacz wątek
2010.6.17 0:28:55
Rada nadzorcza spółdzielnia mieszkaniowa
Domyślnie Rada nadzorcza spółdzielnia mieszkaniowa
Witam
zwracam się z prośbą w sprawie informacji dotyczącej wyboru i sprawdzenia członków rady nadzorczej w spółdzielni mieszkaniowej.
przedstawiam ... Zobacz wątek
2010.6.16 20:48:4
Granica
Witam, w jakiej odległości od granicy działki mogę postawić budynek? Czy może to być w granicy?... Zobacz wątek
2010.6.16 15:10:14
Inwigilacja
WitamCzłowiek, który dzieli ze mną mieszkanie wciąż łączy się z moim telefonem i ściąga pliki, muzykę, dzwoni itp. Czy to jest przestępstwo? Bardzo proszę o informację jak z nim postąpić? ... Zobacz wątek
2010.6.16 14:58:14
LINKOWANIE
Witam,Czy legalne jest umieszczanie linków na porach z portali, do których nie mam żadnych praw?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź ... Zobacz wątek
2010.6.16 14:45:38
film
WitamJestem właścicielem baru, chciałbym zorganizować wieczór filmowy. Czy to jest legalne? Czy muszę posiadać prawa do odtwarzania filmu publicznie? ... Zobacz wątek
2010.6.16 14:38:23
Jakie prawa ma bezrobotna kobieta w ciąży?
Witam, jestem w 4 miesiącu ciąży i nie pracuję. Czy przysługuje mi zasiłek z Urzędu Pracy? I czy jeśli jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy to czy mam w związku z tym jakieś ubezpieczenie?... Zobacz wątek
2010.6.16 14:35:19
Hasło reklamowe
Dzień DobryKilka lat temu dostała zlecenie na projekt wizytówki z hasłem reklamowym. Teraz okazało się, że firma wykorzystuje to hasło w całości identyfikacji wizualnej bez mojej zgody. Czy ... Zobacz wątek
2010.6.16 14:32:56
podatek od mieszkania
Witam, kupiliśmy z żoną mieszkanie na kredyt. Czy musimy płacić podatek od wzbogacenia? Jeśli tak, to czy mamy oboje to zgłosić, czy tylko jedno z nas? ... Zobacz wątek2010.6.16 14:17:20
Artykuły na stronie
witamCzy legalne jest umieszczanie na stronie internetowej artykułów z innych stron z linkiem do źródła? ... Zobacz wątek
2010.6.16 10:38:59
Skradziono moje cv
Witam,Moje cv zostało skradzione, wysłałam je do pewnej firmy pracy nie dostałam ale jakiś czas później znalazłam identyczne w internecie jednego z pracowników tej firmy. Doświadczeni było ... Zobacz wątek
2010.6.16 10:31:12
Pigułka
witamMoja koleżanka miała wpadkę. Następnego dnia szybko zgłosiła się do lekarza po pigułkę 72h, niestety lekarz nie zgodził się na przepisanie. Koleżanka jest teraz w ciąży i dobrze się ... Zobacz wątek
2010.6.16 9:55:52
praca magisterska, "Nieletni przestepcy i motywy ich działania"
Witam,mam zamiar pisac prace magisterską na temat "Nieletni przestępcy i motywy ich działania", mogłby ktoś przesłać mi jakąś przydatną literature lub plan pracy, ewentualnie można jeszcze ... Zobacz wątek
2010.6.15 22:6:15
Podrabianie ligitymacji.
Mojemu bratu zabrano w pociągu legitymację, wmawiając, że jest podrabiana. On wciąż twierdzi, że jest inaczej, zresztą nie ma podstaw, żeby mu nie wierzyć - chodzi jeszcze do szkoły i może ... Zobacz wątek2010.6.15 18:49:34
brak alimentów
Witam10 lat temu rozwód powrót z dzieckiem do domu rodzinnego, zasądzono alimenty. Ex-mąż założył sprawę o uchyleniu się od alimentów bo przecież on przeżył taki szok że właściwie to ... Zobacz wątek
2010.6.15 18:35:23
czy należy mi sie posciadłaśc przez zasiedzenie?
rodzice nie żyja 2 lata ja mam 43lata mieszkam od urodzenia w domu rodziców,do ostatnich dnich byłem przy rodzicach opiekowałem sie nimi i zajmowałem sie domem nie pozostawili żadnego testamentu ... Zobacz wątek2010.6.15 16:13:18
Kiedy zarządca budynku może wejśc do mieszkania
w takich sprawach najlepiej porawdzić się kancelari prawnej. Ja miałam podobną sytuację . Pomogła mi kancelaria prawna z Poznania za nieduży koszt. Polecam sprawdzić i samemu nic nie załatwiać ... Zobacz wątek2010.6.15 15:58:59
L4 nauczyciela
Jestem nauczycielem przebywającym na urlopie zdrowotnym. Ostatnio miałam wypadek samochodowy, z mojej winy - dostałem wyrok w zawieszeniu. Czy jeśli dyrektor dowie się o karze, to czy może przerwać ... Zobacz wątek2010.6.15 12:17:48
Masz inne pytanie do prawnika?