Forum prawne (strona 756)

Dziedziczenie mieszkania spółdzielczego po śmierci głównego najemcy

dzien dobry wszystkim,mam mały problem.nie jestem obyty w tych prawach mieszkaniowych i potrzebuje pomocy.2 lata temu zmarła mi babcia,ktora to była głównym najemcom mieszkania spółdzielczego i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.9 22:59:45

Przemoc domowa ojca i brak wkładu finansowego - jakie prawa ma rodzina?

Może warto złożyć na prokuraturę zawiadomienie o znęcaniu się psychicznym i fizycznym (elementem znęcania jest również niełożenie na utrzymanie). Po drugie złożyć w Sądzie Rodzinnym pozew ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.9 20:20:26

2008.3.9 11:4:19

Alimenty i ustalenie ojcostwa po odkryciu prawdy o biologii

nie wiem co mam zrobić więc proszę was o pomoc. Po 10 latach małżeństwa z mojej winy rozwodze sie z mężem. Mam 4 letniego synka którego wychowywałam razem z mężem mimo że to nie jego dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.9 9:31:20

2008.3.9 1:49:25

Lokatorka komunalna z dziećmi - pozbawienie głównego najemcy praw

mysle ze nie wiele moze pani w tym przypadku zrobic samo wymeldowanie nie czyni z pani glownego najemcy poniewaz to byl pani konkubent i rzeczywiscie gmina nie musi z pania podpisac umowy i moze zaproponowac ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2008.3.9 0:51:44

Otrzymanie nieruchomości od miasta dla stowarzyszenia

Już wielokrotnie mieliśmy różne siedziby (w PSP, ZR, a nawet szkołach średnich) i za każdym razem po wyremontowaniu i przeniesieniu całego sprzętu musieliśmy opuścić dale lokum, ponieważ zawsze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.8 23:39:57

2008.3.8 20:20:25

Sankcje wobec pracownika obrażającego przełożonego

witam! mam problem zwiazany z praca! otoz w kwietniu mina 2 lata,jak pracuje w firmie produkujacej meble i sofy. Jest to firma zatrudniajaca ponad 1500 osob! otoz w miesiacu listopadzie wrocilem z wojska ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.3.8 19:4:3

Czy zrzeczenie się praw rodzicielskich kończy obowiązek alimentów?

A czy kobiety, które zostawiają dzieci w specjalnych łóżeczkach w szpitalach płacą alimenty potem? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2008.3.8 17:51:57

Złe traktowanie dzieci u teściowej po wyprowadzce żony - jak odzyskać córkę?

Faktycznie , to powinien Pan wystąpić do sadu rodzinnego w celu ustalenia kontaktów z dziećmi , jeśli żona tego nie ustaliła z Panem tym bardziej ,że nie ma rozwodu ani separacji.Inaczej problem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.8 17:51:36

Pracodawca nie wypłaca należności i twierdzi o szkodach

Pracowalam w pizzeri.Prawdopodobnie mialam z kolezanka z ktora sie zmienialam manko na kwote prawie 1700 w miesiacu listopadzie 2007r.Prawdopodobnie bo nigdy nie pozwolono nam tego sprawdzic,policzyc.Pod ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.7 14:40:50

Spisanie mandatu bez dokumentów - skuteczność egzekucji

A jesli pospisalem sie X postawilem tylko krzyzyk to moga mi udowdnic? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.6 21:13:22

Problem z kartą płatniczą - brak odbicia przejazdu i nieważna legitymacja

Dzisiaj wracając ze szkoły autobusem, jak zwykle odbiłam kartę (karta elektroniczna, na której mam doładowane pieniądze na przejazd) na czytniku, i choć dźwięk odbicia był poprawny, to jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.6 18:18:7

Ujawnienie danych osobowych i zadłużenia przez ZUS kontrahentom

Dziś się dowiedziałem, że ZUS ujawnił moje dane osobowe oraz wysokość zadłużenia dla moich kontrahentów. Pewnego czasu miałem problemy ze zleceniami, a więc pojawiły się także problemy z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.6 16:27:51

Stypendium socjalne - czy rozliczać w PIT bez innych dochodów

Pani Alicjo, studiuję na uczelni państwowej i czy może mi pani napisać czy mam obowiązek rozliczenia podatkowego jesli otrzymywałam stypendium socjalne - 0k. 250 zł i naukowe 225 zł. Po przeczytaniu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.6 14:50:4

Zmiana nazwiska dziecka po przyznaniu ojcostwa

Witam, Mam do Państwa pytanie obecnie jestem samotną mamą, natomiast biologiczny ojciec dziecka w wyroku sadowym ma zapisane: ustala się , że Pan X(dalej są podane jego dane ) jest ojcem małoletniego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.6 12:48:7

Nowy sposób przeliczania emerytur dla byłych nauczycieli

Jestem na emeryturze nauczycielskiej, mam 54 lata. pracuję od 01, 09, 2007r na umowę zlecenie. Czy i kedy mogę przeliczyć emeryturę ? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.3.6 12:30:8

Od kiedy biegnie przedawnienie roszczenia o zachowek?

Jest nas dwojga rodzeństwa. Zmarła 11 marca 2005 r mama pozostawiła testament notarialny, na podstawie którego spadek nabył w całości mój brat. Wynika to z postanowienia Sądu z 11 października ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.6 12:13:59

Podział działki między trzech spadkobierców gdy jeden nie chce się zrzec

Proszę odpowiedzieć czy jest możliwość odłączenia części z działki A /około 3 a/-/zabudowanej siedliskowej o łącznej pow. - 0,25 a/, z przeznaczeniem na drogę dojazdową do sąsiedniej działki ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.6 9:55:2

Odliczenie wydatków przy zmianie mieszkania do podatku

Kwoty i daty nie są dokładne, ale nie różnią sie znacznie i oddają problem. Mieszkanie zostało sprzedane w czerwcu 2006 r za kwotę 230 000 (było kupione w roku 2003). Kwoty na zakup nowego mieszkania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.5 12:2:41

Koszty egzekucyjne komornika a nowy nabywca nieruchomości

Chcę kupić nieruchomość. Jest ustanowiona na niej hipoteka w dziale 4 KW. Wierzycielem jest bank. Właściciel nie regulował należności wobec banku więc ten wystąpił do komornika o wszczęcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.4 21:46:40

Podział majątku rolnego po separacji - co należy się żonie?

Wyszłam za rolnika, teście dali mi w kość, a mąż nic z tym nie zrobił... Nie wytrzymałam i się wyprowadziłam... Wpakowałam się w niezłe bagno i nie wiem jak z niego wyjść. Mam wspólnie ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2008.3.4 21:46:2

Wysokość czynszu podwyższona o 400% przez nowego właściciela lokalu

Liczy się to , co w umowie , na jakich wrunkach Pani spisała i na jaki ores , z możlliwościa podwyżek.Wszystko powinno być w umowie .Jeśli tego nie ma obowiązują Pannia zasady z kodeksu cywilnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.4 20:43:27

Czy dzieci mogą dochodzić zachowku po darowiźnie mieszkania za życia babci?

3lata liczy się od śmierci spadkodawcy , natomiast osoba posiadajaca wiedzę ,że testament jest spisany ma obowiazek go ujawnić i nie ma to wpływu na zachowek i ten termin 3 letni - jest on zawity ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.4 20:38:7

Wykup mieszkania spółdzielczego - czy potrzebny podpis byłego męża?

niestety jest czlonkiem spółdzielni a przydział był na małżeństwo, po rozwodzie został mu przydzielony jeden pokój , ale został wymeldowany z urzedu bo niemszkał w mieszkaniu, i teraz mam problem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.4 19:43:26

Czy żona może żądać danych osobowych do księgowej - podejrzenie oszustwa

Jeżeli chodzi o podwyższenie alimentów to chyba po prostu daje sprawę do sądu, po co jej moje dane. A do komornika nie ma sensu, bo płace regularnie, nic mi nie może zarzucić. Już sam nie wiem... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.3 22:57:46

Przepisanie domu na syna gdy ojciec ma długi kredytowe - czy przejmę dług?

Dogadać się z bankiem inaczej dom stanie na licytacji , jeśli kredytobiorca nie zacznie spłacać kredytu.Jeśli ojciec był poręczycielem to odpowiada solidarnie z kredytobiorcą za dług.Jeśli Pan ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.3 21:1:45

Obowiązkowy udział dzieci w sprzedaży mieszkania rodziców

Własnie ,jestem bardzo ciekawa jak ta kwestia prawnie wygląda. Jeśli sprzedam mieszkanie będąc z męzem w separacji to czy jeśli dziecko pozostaje ze mną i mąż płaci na nie alimenty to pieniądze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.3 13:9:34

Wypadek z busa - czy kierowca i firma ponoszą odpowiedzialność za obrażenia?

Adwokat jest nieodzowny w tej sprawie. W pierwszej kolejności NW z polisy sprawcy, dalej zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji i zadośćuczynienie z polisy OC. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.3 9:27:16

Egzekucja wyrównania alimentów - jak odzyskać zaległości?

To coś co z tobą tak dyskutuje to jakieś total beztalencie, które wogóle nie powinno sie wypowiadać pisze nie na temat i nie ma pojęcia co to znaczy wychowywać DZIECI. To nie są zabawki trzeba ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.3.1 23:5:21

Czy muszę wysłać PIT-8B do urzędu skarbowego drugi raz?

Oczywiście, że PIT-8B musisz przekazać i zleceniobiorcy i Urzędowi Skarbowemu. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.2.28 18:55:37

Pozwolenie na budowę pomieszczenia pod wjazdem do garażu

Mamy wjazd do garazu umieszczonego w przyziemiu domu i chcemy polozyc plyte betonowa nad tym wjazdem a pod nim wygospodarowac pomieszczenie na warsztat szewski ,calosc mialaby mniej niz 20m kwadratowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.28 18:12:8

2008.2.28 15:48:53

Co oznacza pojęcie utwór lutniczy w prawie autorskim?

Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego. O ile wiele z nich jestem w stanie zrozumieć, to co oznacza UTWÓR LUTNICZY, skąd się w ogóle wziął w ustawie i po co? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.27 21:47:23

Podział działki i domu po rozwodzie - czy należą się połowy?

Dom budowaliśmy razem, rachunki są głównie na szwagra, taka życzliwość z naszej strony, aby mógł sobie odliczyć od podatku, ponieważ my mamy dom za granicą i to nie było dla nas istotne. Ile ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.2.27 19:8:11

Rozwód z przemocowcem bez dowodów - jak napisać pozew i zabezpieczyć dziecko?

Może warto byłoby sprawdzić, czy choroba psychiczna męża nie jest furtką do unieważnienia małżeństwa? Sprawę rozwodową można zakończyć polubownie w ciągu kilku miesięcy, to prawda, ale ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.2.27 8:31:42

2008.2.26 17:22:4

Groźby przez internet od byłego chłopaka - czy można go namierzyć przez IP?

Oczywiście wszystkie smsy sa zapisane, sama nie wiem na co czekam, po prostu się boję, że może się na mnie zemścić, to mnie tylko hamuje:( Za każdym razem mam podobny tok myślenia: Jest dzień ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.2.26 0:0:36

Rozwód z przemocą domową i walka o dzieci

Jestem z mężem od 15 lat. Mam córke w 2 klasie gimnazjum. Od początku małżeństwa miałam problemy z mężem. Mąż często nadużywał alkoholu i ro bił awantury. Bił mnie i wykańczał psychicznie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.25 16:57:17

Żądanie czesnego za niezaliczony semestr po skreśleniu

Witam, podpisałam umowę z wyższą uczelnią, po pierwszym semestrze zrezygnowałam z nauki, niepodchodziłam do żadnego egzaminu semestralnego, za pierwszy semestr czesne zostało opłacona, gdy chciałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.24 18:35:47

Legalność handlu wirtualnymi postaciami z gier online

Witam. W ostatnim czasie kupiłem postać w grze online. Lecz po krótkim czasie stary właściciel odzyskał ową postać (może to zrobić w przeciągu półtora miesiąca, ale oczywiście będzie się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.24 14:41:14

Demontaż kratki w bagażniku - konsekwencje w prawie drogowym

no ale do tego dochodzi jeszcze zmiana dowodu rejestracyjnego... a wiec wszystko nie konczy sie na tych 210 zlotych... ja mam kratke i tez chcialbym sie jej pozbyc, ale koszt chyba jednak jest zbyt wysoki. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.2.24 12:17:6

Rozpoczęcie postępowania spadkowego po latach zwłoki

w 1999 roku zmarla moja babcia, przepisujac na mnie mieszkanie i zaznaczajac w testamencie ze jednej z jej corek musze splacic zachowek czyli 1/8 wartosci mieszkania. problem jest taki ze sprawa spadkowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.23 20:9:37

Minimalna kwota wynagrodzenia na pełny etat

tak powinni zarabiac politycy zeby wiedzieli jak czlowiek zyje ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.2.23 19:6:4

Minimalizacja zachowku przy dziedziczeniu przez babcię i dziadka

Witam serdecznie. Babcia z dziadkiem posiadali mieszkanie własnościowe o wartości ok 100 tys zł oraz działkę rekreacyjną(ok 20 tys zł). Mieli troje dzieci: dwóch synów( w tym mój tata) oraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.23 13:58:5

Minimalizacja zachowku przy dziedziczeniu przez babcię i dziadka

Witam serdecznie. Babcia z dziadkiem posiadali mieszkanie własnościowe o wartości ok 100 tys zł oraz działkę rekreacyjną(ok 20 tys zł). Mieli troje dzieci: dwóch synów( w tym mój tata) oraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.23 12:49:10

Dziedziczenie części domu po dziadku - jak zapewnić sobie dolną część?

Witaj Alias i spółka troche dziwne te dywagacje w Twoim temacie a to chyba dlatego że nic nie wnoszą w sprawie. Opisujesz swój problem tak troche od tyłu jakbyś był tylko sam - Dział Spadku po ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.2.22 19:40:25

Bank odmawia informacji o koncie zmarłego ojca spadkobiercy

Mam poważny problem z uzyskaniem z banku informacji o koncie zmarłego ojca. Jestem jednym z trzech równorzędnych spadkobierców. Z prawomocnym postanowieniem sądu w sprawie o nabycie spadku zwróciłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.22 17:29:30

Jazda rowerem pod wpływem alkoholu - wysokość kary i procedury

Ja za 0,6 promila dostałem 1 rok zakazu 50zł i 80 godzin pracy. Coś to dużo Ci dali tej kary.... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.2.22 17:5:7

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika