Forum prawne (strona 757)

Podanie ? jak je napisać?

Witam
Jestem zmuszona odebrać mojemu byłemu mężowi prawa rodzicielskie. Nie wiem niestety jak się za to zabrać. Gdzie się zgłosić? jak długo to trawa? ile to może kosztować?
Bardzo dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.14 13:14:4

Dzieci świadkami podczas rozwodu

Witam
Moje 12letnie dziecko ma być niedługo przesłuchiwane przez psychologa sądowego, strasznie się tego obawiam. Czy wiecie jak wygląda przesłuchanie nieletnich? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.14 13:3:36

agresywny mąż

Witam
Jestem w małżeństwie od 6 lat, mam cudownego synka i 2 dziecko w drodze. Bardzo kocham całą moją rodzinę, lecz mąż jest nie do zniesienia. Jest bardzo agresywny w stosunku do mnie, często ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.14 12:59:15

Niechciana ciąża :(

Witam
Mam 23 lata i jestem w 5 miesiącu ciąży, wciąż się uczę i nie jestem samodzielna. Ojciec dziecka niestety zniknął jak się dowiedział, że będzie ojcem. Postanowiłam oddać dziecko do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.14 12:46:53

co wliczamy w rachunki za prąd i wodę

To oczywiste, że dostawca wody i energii będzie ściągał należność od osoby z którą ma zawartą umową, czyli od właściciela lokalu. Najemca nie jest tu stroną i nic go nie obchodzi, czy właściciel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.14 9:35:42

jak poznać treść testamentu

Witam,
w zeszłym roku (sierpień 2009) zmarł mój dziadek. Przed jego śmiercią został sporządzony testament. Babcia , która żyje nie chce aby najbliższa rodzina poznała treść. Zmienia wersje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.14 9:31:16

ograniczone prawa ojca

[cytat]

Witam
Ojciec mojego dziecka chce mi je odebrać, powiedział że zrobi ze mnie wariatkę przed sądem, do tego będzie miał światków. Czy tak na prawdę może się zdarzyć??
Jestem strasznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.14 7:28:33

Splacic kare!!!! Gdzie mam sie zglosic???

Chcial bym sie dowiedziec do kogo bym mial sie zwrocic/ lub do jakiego biura w woj. Lubuskim jak sie ma kare do splacania w Niemczech.

... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.6.13 21:52:55

nabor na studia podyplomowe

jestem mgr inz chemi spozywczej , mysle o rozpoczeciu studiow na wydziale prawniczym , jakie musze spelnic wymogi aby podjac takie dzialanie
pozdrawiam
a. krol ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.13 16:27:24

opłat za reklamę na słupach stojących na posesji sąsiada 10 cm od mojego budynku

czy mam prawo żądać opłat za zabranie powierzchni ściany mojego budynku gdy sąsiad postawił słupy wysokości 4 m na terenie swojej działki i i rozciągnął reklame w odległości 10 cm od granicy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.13 12:53:3

prawo własności a ograniczenia dla sąsiednich nieruchomości

witam

1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.13 12:48:17

pawilon handlowy - reklama sąsiada na moich oknach, odcięcie od szamba

witam

1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.13 12:34:17

spadek po śmierci żony

[cytat]

czy po śmierci żony bez sprawy spadkowej może mąż sprzedać samochód- właścicielem był mąż i żona jest jeszcze 2 dzieci ?

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.13 0:23:21

Komornik zajął konto

Komornik musi mieć prawomocny nakaz płatniczy z sądu, żeby mógł przystąpić do egzekucji. Prawdopodobnie przegapiliście powiadomienie z sądu o wydaniu nakazu płatniczego w postępowaniu nakazowym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.6.12 17:35:39

Ujawnienie danych przez US

Skierować skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Nie dać się zastraszyć kontrolą z US. Natomiast adwokat strony przeciwnej mógł również złożyć wniosek o ujawnienie Pani ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.12 17:27:26

Rachunki na dziecko w sprawie o alimenty

Decyzja należy do sądu, a rachunki z całą pewnością nie zaszkodzą. Zamiast słuchać byłego męża, proponuję postępować zgodnie z zasadą: "myśl sam za siebie". Może będzie w stanie udowodnić, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.12 17:21:21

Uciazliwy pies sasiadow

Jak prawnie mozna rozwiazac sytuacje z sasiadami, ktorzy zaniedbuja swojego psa.
pies sasiadow zalatwia sie na balkonie!!!
konfrontacja z sasiadami nic nie dala twierdza ze to nie ich pies sika z balkonu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.12 13:50:18

Czy prezes zarządu sp z o.o. musi mieć umowę?

Nie musi mieć umowy. Może działać na podstawie uchwały wspólników i nie musi pobierać wynagrodzenia za wykonywanie swoich obowiązków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 15:46:43

Odebranie praw do dziecka ojcu.

Witam, mój były narzeczony zostawił mnie, gdy byłam w 3cim miesiącu ciąży. Obecnie jestem w 6tym miesiącu i wiem, że nie chcę mieć z tym człowiekiem nic wspólnego. Na początku nie chciał ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.11 15:15:17

Czy komornik może wejść do mieszkania wynajętego?

Wierzyciel może żądać uznania sprzedaży za bezskuteczne co w konsekwencji będzie prowadzić do zajęcia tego samochodu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.6.11 13:56:57

Wyłudzenie kredytu.

Jeśli macie wspólność to spłacacie oboje, przecież wszystko co masz i tak jest wspólne.
Certum Windykacja. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 13:55:4

przeprowadzka do innego miasta

Witam
Chciałabym się wyprowadzić z rodzina do innego miasta. Dziecko mam z byłym mężem. Jak wtedy wyglądają wizyty ojca dziecka? Czy to on będzie przyjeżdżał do niego czy ja będę zawozić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:47:41

pożyczka po rozwodzie

Witam
Moja dziewczyna jest po rozwodzie, jeszcze w trakcie małżeństwa wzięła pożyczkę ze swoim mężem. Raty pozostały, niestety spłaca je tylko ona, on za to twierdzi, że nie ma pieniędzy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:16:27

Kiedy ?

Witam
Czy jest możliwość aby ojciec odebrał dziecko matce? W jaki przypadkach tak się może zdarzyć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:10:54

Zakazy

Wiatm
Czy jest jakaś ustawa zabraniająca jeździć po sklepie na rolkach. Czy za samo to że mam rolki na nogach można mnie wyrzucić ze sklepu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 11:16:54

Brak alimentow!!

Witam! 8 kwietnia odbyła sie sprawa o alimenty dla corki, tego samego dnia zaniosłam postanowienie sądu do komornika. Alimenty maja byc wyrownan od stycznia. Do dzis nie otrzymałam zadnych pieniedzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 10:3:19

Prawo do zdjęć

Witam
Czo osoba która zrobiła zdjęcia mojemu koty może je sprzedawać jako swoje, czy potrzebuje mojej zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:44:58

Publikacja zdjęć

witam
Jestem fotografem i mam pytanie: Czy jeżeli robię zdjęcie panu przebranemu za klauna muszę mu zapłacić (on tak twierdzi) czy mogę robić zdjęcia bez jego zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:39:15

Rozwiązania zadań na serwisie

Witam,
Mam w planach złożyć serwis internetowy z rozwiązaniami zdań matematycznych z różnych książek. czy to jest legalne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:36:45

Przeminiecie wyroku!!!

witam
Czy to prawda, że jeżeli osoba skazana nie stawi się w ZK, wyjedzie np. za granicę i przez 10 lat jej nie znajdą wyrok zostanie unieważniony? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:15:7

Kopia książki

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć co grozi za skserowanie książki na własny użytek. Czy jest to zgodne z prawem jeżeli z książki będę korzystać tylko ja? Co za to grozi?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 8:56:16

urlop na wypowiedzeniu

Pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika. Trzeba więc wystąpić z takim wnioskiem do proacodawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:6:56

rezygnacja z OC

Tak po zakończeniu kolejnego rocznego okresu trwania umowy. Zgodnie z ogólnymi procedurami. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:5:44

dziecko z byłą

Zawsze można wystąpić do sądu rodzinnego w takiej sprawie. Nie jest to jednak sprawa prosta gdyż sąd bierze pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka a nie stosunki między rodzicami. Jeśli ojciec ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:1:28

pkt. karne

Po upływie roku od daty ich nałożenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 7:52:51

STACJE BENZYNOWE

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najczęściej są to drogi publiczne i z nich realizowany jest wyłącznie zjazd na teren prywatny (teren stacji paliw). Nie można jednak wykluczyć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 7:51:59

Tymczasowy dowód

Do 13 roku życia - oboje rodzice wyrażają zgodę na wyrobienie dowodu osobistego. Od 13 do 18 roku wymagana jest zgoda tylko jednego opiekuna prawnego (rodzica). Do 5 roku życia dzieci zwolnione są ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.10 23:30:34

Zdjęcie [włosy] dowód osobisty

W fotografii do dowodu osobistego najważniejszy jest WIZERUNEK TWARZY. W związku z powyższym może Pan/i z żelować / obciąć/ przefarbować/ zgolić włosy.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.10 23:18:18

ponowne przeliczenie emerytury

witam problem polega na niezaliczeniu przy przeliczeniu emerytury 15 lat pracy w warunkach szkodliwych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 19:46:27

WYMUSZENIE PIERWSZEŃSTWA-TRUDNY PRZYPADEK

Witam,
Proszę o radę w poniższej sprawie.
Zdarzenie maiło miejsce rok temu. Wyjeżdżałem z podporządkowanej w prawo. Zatrzymałem się przed wyjechaniem, nic nie jechało. Ruszyłem wyjeżdżając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 15:29:52

pomocy

witam
Pół roku temu córka spowodowała wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym, była trzeźwa, przekroczyła prędkość o 8 km/h. Dostała wyrok w zawieszeniu, musi również zapłacić 6tyś zł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 9:6:3

Wózek widłowy

Witam
Znajomemu rok temu zabrano prawo jazdy za prowadzenie pod wpływem alkoholu. Teraz chciałby zrobić kurs na wózek widłowy i pracować w fabryce. Czy jest to możliwe?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 9:0:30

motorower

Witam
Posiadam motorower, jego maksymalna prędkość to 45km/h, czy powinienem mieć prawo jazdy na niego, czy wystarczy karta motorowerowa?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 8:56:16

2010.6.10 7:31:48

mieszkanie w spadku dla jednego dziecka / testament

Witam,
rodzice chca sporzadzic testament w ktorym mieszkanie wlasnosciowe chca przepisac najmlodszej corce. Starsze pozostale dwie corki otrzymaly po swoim slubie pieniadze na zakup mieszkania, totez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 18:7:43

nieznośny pies sąsiada

To podpada pod wykroczenie z kw
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 17:51:37

Najem części mieszkania a goście i właściciele - prywatność

Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.

Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 17:17:15

Ciąża a umowa na czas określony

Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży. Mam umowę na czas określony. Kończy mi się umowa w lipcu i od sierpnia mam mieć umowę na czas nieokreślony. Boję się przyznać szefowi, bo może mi nie przedłużyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 15:12:0

Emerytura w wysokości 3zł!

Witam, jestem na rencie od kilku lat, obecnie mam 58 lat, wcześniej normalnie pracowałem. Ostatnio przyszło mi informacja z ZUS-u o przewidywanej wysokości emerytury. Okazało się, iż jest... 3zł!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 13:49:58

rok penitencjarny

Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest rok penitencjarny?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:45:1

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika