Forum prawne (strona 757)
dziecko z byłą
Zawsze można wystąpić do sądu rodzinnego w takiej sprawie. Nie jest to jednak sprawa prosta gdyż sąd bierze pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka a nie stosunki między rodzicami. Jeśli ojciec ... Zobacz wątek2010.6.11 8:1:28
2010.6.11 7:52:51
STACJE BENZYNOWE
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najczęściej są to drogi publiczne i z nich realizowany jest wyłącznie zjazd na teren prywatny (teren stacji paliw). Nie można jednak wykluczyć, ... Zobacz wątek2010.6.11 7:51:59
Tymczasowy dowód
Do 13 roku życia - oboje rodzice wyrażają zgodę na wyrobienie dowodu osobistego. Od 13 do 18 roku wymagana jest zgoda tylko jednego opiekuna prawnego (rodzica). Do 5 roku życia dzieci zwolnione są ... Zobacz wątek2010.6.10 23:30:34
Zdjęcie [włosy] dowód osobisty
W fotografii do dowodu osobistego najważniejszy jest WIZERUNEK TWARZY. W związku z powyższym może Pan/i z żelować / obciąć/ przefarbować/ zgolić włosy.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.6.10 23:18:18
ponowne przeliczenie emerytury
witam problem polega na niezaliczeniu przy przeliczeniu emerytury 15 lat pracy w warunkach szkodliwych ... Zobacz wątek2010.6.10 19:46:27
WYMUSZENIE PIERWSZEŃSTWA-TRUDNY PRZYPADEK
Witam,Proszę o radę w poniższej sprawie.
Zdarzenie maiło miejsce rok temu. Wyjeżdżałem z podporządkowanej w prawo. Zatrzymałem się przed wyjechaniem, nic nie jechało. Ruszyłem wyjeżdżając ... Zobacz wątek
2010.6.10 15:29:52
pomocy
witamPół roku temu córka spowodowała wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym, była trzeźwa, przekroczyła prędkość o 8 km/h. Dostała wyrok w zawieszeniu, musi również zapłacić 6tyś zł ... Zobacz wątek
2010.6.10 9:6:3
Wózek widłowy
WitamZnajomemu rok temu zabrano prawo jazdy za prowadzenie pod wpływem alkoholu. Teraz chciałby zrobić kurs na wózek widłowy i pracować w fabryce. Czy jest to możliwe?
... Zobacz wątek
2010.6.10 9:0:30
motorower
WitamPosiadam motorower, jego maksymalna prędkość to 45km/h, czy powinienem mieć prawo jazdy na niego, czy wystarczy karta motorowerowa?
... Zobacz wątek
2010.6.10 8:56:16
2010.6.10 7:31:48
mieszkanie w spadku dla jednego dziecka / testament
Witam,rodzice chca sporzadzic testament w ktorym mieszkanie wlasnosciowe chca przepisac najmlodszej corce. Starsze pozostale dwie corki otrzymaly po swoim slubie pieniadze na zakup mieszkania, totez ... Zobacz wątek
2010.6.9 18:7:43
nieznośny pies sąsiada
To podpada pod wykroczenie z kwArt. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:51:37
Najem części mieszkania a goście i właściciele - prywatność
Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:17:15
Ciąża a umowa na czas określony
Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży. Mam umowę na czas określony. Kończy mi się umowa w lipcu i od sierpnia mam mieć umowę na czas nieokreślony. Boję się przyznać szefowi, bo może mi nie przedłużyć ... Zobacz wątek2010.6.9 15:12:0
Emerytura w wysokości 3zł!
Witam, jestem na rencie od kilku lat, obecnie mam 58 lat, wcześniej normalnie pracowałem. Ostatnio przyszło mi informacja z ZUS-u o przewidywanej wysokości emerytury. Okazało się, iż jest... 3zł!!! ... Zobacz wątek2010.6.9 13:49:58
2010.6.9 12:45:1
Groźby
WitamMój były chłopak złożył oskarżenie w sądzie, zeznał, że groziłam mu przez telefon. Rzeczywiście tak było ale to tylko ze względu na kłótnie, powiedziałam to wszystko w nerwach. ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:31:5
Napad
WitamMój syn brał udział w napadzie na sklep, niedługo czeka go sprawa sądowa, szukam dobrego adwokata w Rzeszowie. ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:24:33
Palenie jest karalne?
WitamChciałem się dowiedzieć czy palenie marihuany jest karalne?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:20:28
Posiadanie narkotyków i inne
witamDziś przyszli do mnie policjanci aby zrewidować mieszkanie, powiedziano mi również, że syn jest zatrzymany z grupą znajomych za posiadanie narkotyków i wiele innych rzeczy ponieważ od dłuższego ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:3:47
brak umowy o prace!!!!
Witam, mam taki problem. Podjęłam się pracy w ankietach. Pan oferujący pracę miał mnie zaprosić na podpisanie umowy, ale nic takiego nie miało miejsca. Jednakże ja podpisałam, że wypożyczam ... Zobacz wątek2010.6.9 12:2:35
Groźby przez komunikator internetowy
Witamw zeszłym roku dostawałam masę gróźb przez komunikator gg, ciągle od jednej osoby. Straszono mnie gwałtem i pobiciem. Nie mam pojęcia kto to mógł być .Poszłam na policje lecz jako niepełnoletnia ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:51:20
Drzewo na posiadłości sąsiada, zasłaniające dostęp do światła słonecznego
Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy.Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:36:18
posądzenie o kradzież
WitamMam ogromny problem dotyczący mojej córki, która robiła zakupy w centrum handlowym. Kupowała rzeczy dla siebie i dla swojego chłopaka. Weszła do przymierzalni z rzeczami dla siebie i męskimi ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:33:11
zrzeczenie sie spadku a samobojstwo
Czy jesli zrzeke sie za zycia mamy spadku u notariusza to nie przejme jej dlugow nawet w przypadku jej samobojstwa, czy cos zmnienia w jakich warunkach nastopila smierc dluznika, slyszalam kiedys ze jesli ... Zobacz wątek2010.6.9 10:55:41
Karygodne zachowanie Policji
WitamWczoraj chciałem zgłosić popełnienie przestępstwa w Komendzie Policji, niestety policjanci wykazali wyjątkowy brak zainteresowania. Jestem oburzony ich zachowani i chciałbym złożyć skargę, ... Zobacz wątek
2010.6.9 10:54:17
Krótkie małżeństwo, majątek przed ślubem, długi żony, alimenty na rzecz żony, sądowa rozdzielność majątkowa
Moje małżeństwo do dnia dzisiejszego trwa niecałe 4 m-ce. Kilka dni temu złożyłem pozew rozwodowy. Mam kilka pytań.1. Żona nie posiada nic i przed ślubem tez nic nie miała. Ja natomiast ... Zobacz wątek
2010.6.9 9:39:30
Wyższe alimentów
Witam, jestem rozwódką z dwójką dzieci. Mąż regularnie wpłaca alimenty w wysokości 1300 zł. Widuje się z dziećmi raz na 2 tygodnie, kupuje im drobne prezenty. Czy jest szansa, żeby płacił ... Zobacz wątek2010.6.9 8:59:18
Odzyskanie wynagrodzenia ? umowa o dzieło
Najpier trzeba wystąpić z pismem najlepiej wysłanym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru w któym będzie wezwanie do zapłaty pozostałej części wynagrodzenia oraz wskazanie terminu tej operacji (min ... Zobacz wątek2010.6.9 7:32:35
Dziwny zapis w akcie notarialnym uwłaszczającym mieszkanie
Pewna spółdzielnia mieszkaniowa w akcie notarialnym dot. uwłaszczenia mieszkania wpisała taki paragraf:"Właściciel lokalu wyraża zgodę na zaciągnięcie kredytu bankowego finansującego realizację ... Zobacz wątek
2010.6.9 7:28:55
wiza do polski dla męża obcokrajowca
Ja wyszłam za mąż za Marokańczyka który mieszka i pracuje w Katarze za 3 miesiące chciałby przylecieć do Polski na 2-3 tygodni na urlop żeby poznać moją rodzinę. I nie wiem kompletnie jak się ... Zobacz wątek2010.6.8 23:36:1
majątek przed ślubem
witamprzed zawarciem związku małżeńskiego nabyłem nieruchomość, którą częściowo finansowałem kredytem. mam pytanie czy w przypadku rozwodu i podziału majątku żona będzia miiałła prawo ... Zobacz wątek
2010.6.8 21:54:5
Użytkowanie wieczyste - aktualizacja stawki... wstecz?
Dzień dobry i witam forumowiczówKilka dni temu otrzymałem pismo w sprawie aktualizacji stawki za użytkowanie wieczyste. Nowa stawka jest wyższa o mniej więcej 30% i ma być zapłacona do końca ... Zobacz wątek
2010.6.8 20:24:28
Słup wysokiego napięcia na posesji
[cytat]Witam, na moim polu od kilkunastu lat stoi słup wysokiego napięcia, który przesyła prąd do pobliskiego tataraku. Nie ma żadnej umowy uzgadniającej dzierżawę gruntu. Czy mogę domagać ... Zobacz wątek
2010.6.8 19:45:22
Czy mam pierwszeństwo, gdy uzyskam hipotekę przymusową w ściągnięciu długu? - HELP?
Witam,a co robić w sytuacji jeśli co do nieruchomości toczyło się postępowanie przed sądem? Wlasciciel nieruchomosci pan Y wyrokiem sądu I instancji przestał być włascicielem i zawarl umowe ... Zobacz wątek
2010.6.8 17:34:31
Zakłócanie ciszy w ciągu dnia
Mam pytanie, czy walenie w kaloryfer w bloku, w godz popołudniowych może być ukarane przez policję? Mówili, że tylko od 22-6, a tak to pozew cywilny tylko zostaje. Czy to prawda?... Zobacz wątek
2010.6.8 16:4:31
Rękojmia przy zakupie używanego pojazdu
Witam, sprzedawałem ostatnio samochód. Kupująca przed podjęciem decyzji chciała podjechać na stację diagnostyczną. Tak też zrobiliśmy. Wszystko wyszło w porządku. Chciała wziąć na auto kredyt, ... Zobacz wątek2010.6.8 15:39:19
Zasiłek przedemerytalny
Witam, kończę w tym roku 50 lat. Na początku lutego zostałam zwolniona i zarejestrowałam się jako bezrobotna. Mam przyznany zasiłek na 6 miesięcy. Mam 35 lat pracy i w tym 17 lat pracy w warunkach ... Zobacz wątek2010.6.8 14:0:12
Umowa zlecenie - rachunek
Witam, mam podpisaną umowę zlecenie z pewną firmą, która nie chce wypłacić mi wynagrodzenia, ponieważ oczekują ode mnie rachunku za wykonaną pracę. Nie prowadzę działalności gospodarczej, ... Zobacz wątek2010.6.8 13:42:53
Sprawa o pobicie i zakłucanie porządku
WitamMam pewien problem i proszę o pomoc. W sobotę wybraliśmy się ze znajomymi na imprezę około godziny 2 w nocy koledze coś odbiło i zaczął się kłócić z narzeczoną. Przytrzasną jej ... Zobacz wątek
2010.6.8 11:33:51
przepustka
WitamCzy osoba przebywająca w areszcie tymczasowym może starać się o przepustkę na święta? Gdzie się o nią ubiegać? ... Zobacz wątek
2010.6.8 8:56:50
nękanie przez sąsiadki
zwracam się z prożbą o jakąkolwiek rade bo naprawde niewiem co mam już robić.Od 7 lat za ściano mieszkają nowi lokatorzy,a dokładnie dwie panie matka z córką przez pierwsze dwa lata było dobrze,ale ... Zobacz wątek2010.6.7 22:27:35
Umowa użyczenia?
Witam.Mam pytanie.
Prowadzę działalność gospodarczą, używam do niej nieruchomości, która w 1/3 należy do mnie a w 2/3 do mojej Mamy.
Czy wystarczy mi sama umowa użyczenia (2/3 mojej Mamy) ... Zobacz wątek
2010.6.7 21:29:39
Pomyłka wyniku labolatoryjnego
W styczniu robilem wynik HCV okazalo się,że wyszedł dodatni,postanowiłem powtórzyć w tym samym labolatorium po dwóch tygodniach.Okazało się ,że wyszedł ujemny.Pojechałem jeszcze raz po tygodniu ... Zobacz wątek2010.6.7 21:19:10
Żle wymierzony metraż mieszkania komunalnego- PILNE
Żle wymierzony metraż mieszkania komunalnego-Po wymierzeniu przez Panią administrator okazało się , że mieszkanie jest mniejsz o 4m: w
związku z tym kilka pytań:
- za jaki okres administracja ... Zobacz wątek
2010.6.7 17:1:16
Spółka cywilna i Spółka Z o.o
Spółka cywilna jest spółką osobową. Do jej rejestracji wystarczy zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej. W spółce cywilnej każdy wspólnik odpowiada solidarnie bez ograniczeń za ... Zobacz wątek2010.6.7 16:28:3
Zabudowanie w granicy bez mojej zgody
Niedawno sąsiad postawił drewniana szopę w granicy działki bez mojej zgody. Sprawę zgłosiłem do nadzoru i niedługo ma być wizja lokalna. Ale obawiam się że sąsiad chce obejść przepisy ponieważ ... Zobacz wątek2010.6.7 15:25:53
Próba gwałtu z pobiciem!
Witam, zostałam napadnięta i próbowano mnie zgwałcić. Trafiłam do szpitala, wszytsko zostało udokumentowane. Sprawca został zatrzymany i toczy się przeciwko niemu postępowanie. Czy mogę się ... Zobacz wątek2010.6.7 14:37:7
znaczki pocztowe w zk
Czy osoby przebywające w zk mogą kupić sobie znaczki pocztowe, czy trzeba im je przesłać? ... Zobacz wątek2010.6.7 14:28:58
Masz inne pytanie do prawnika?