Forum prawne (strona 759)
AŚ w Kielcach
Witam, chciałam się dowiedzieć czy można dzwonić z AŚ, jak wygląda cała procedura? ile raz można dzwonić? ile czasu trwają rozmowy? ... Zobacz wątek2010.6.1 10:22:58
Zdrowie więźnia
Witam,mam następujące pytania:Jeżeli osoba przebywająca w areszcie zachoruje, jej stan jest dosyć ciężki to kto o tym zostaje poinformowany? Czy dowiaduje się o tym adwokat? Czy wszystko dzieje ... Zobacz wątek
2010.6.1 10:20:20
ZK Warszawa Białolęka
WitamCzy wiecie coś o zk w Białołęce???
Mój ukochany niedługo się tam znajdzie:( ... Zobacz wątek
2010.6.1 10:14:44
Zdjęcia w necie
Witam serdecznie,Dyrektor szkoły, do której uczęszcza moje dziecko opublikował zdjęcia bez zgody rodziców. Czy to jest zgodne z prawem? nie chciałabym aby moje dzieci miały zdjęcia w internecie!!!
... Zobacz wątek
2010.6.1 9:25:49
Tłumaczenie książki
witamJeżeli przetłumaczę pewna książkę z języka angielskiego na język polski i ją opublikuje to złamię prawo. Wiadomo, że zdania nie będą idealnie przetłumaczone, czy praw autorskie wciąż ... Zobacz wątek
2010.6.1 9:18:50
Prawa autorskie ? filmy
Witam,Jestem wielka fanką filmów. Ściągam kilka filmów dziennie, później nagrywam je na płytki. Mam ich ponad 1000. Nikomu ich nie pożyczam, nie czerpie żadnych korzyści materialnych. Co może ... Zobacz wątek
2010.6.1 9:13:7
Nagie zdjęcia
WitamPewien mężczyzna szantażuje moja znajomą, że umieści jej nagie zdjęcia na portalach internetowych. Ona spotykała się z nim jakiś czas i kiedyś podarowała mu takie zdjęcia. Koleżanka ... Zobacz wątek
2010.6.1 9:9:10
robienie zdjęć w lokalach
Witam.Jestem właścicielem pewnej knajpy, czasem odbywają się w niej wieczorki taneczne. Na stronie knajpy chciałbym wstawić zdjęcia z takich imprez. Czy jest to legalne? Czy najpierw ... Zobacz wątek
2010.6.1 9:3:15
wydanie paszportu a zgoda ojca
WitamJestem matką dwój dzieci, pierwsze mam z moim byłym mężem, który mieszka z za granica a drugie z obecnym partnerem, który na stałe mieszka we Włoszech. W ciągu pól roku chcielibyśmy ... Zobacz wątek
2010.6.1 8:44:25
Rozwód bez zgody drugiej strony
Można gdy np strona inicjująca rozwód weźmie na siebie winę za rozpad pożycia małżeńskiego. Sąd może też wezwać drugą stronę i wtedy nie ma możliwości nie stawienia się na rozprawę. ... Zobacz wątek2010.6.1 8:13:23
odrzucenie podania o pracę
Najprościej zasięgnąć porady w Państwowej Inspekcji Pracy. Jednak wcześniej warto zapoznać się z regulaminem pracy i zasadami naboru w tym przedsiębiorstwie. ... Zobacz wątek2010.6.1 8:9:56
prawa jazdy
Orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych dotyczy również motocykli. Prawo jazdy na motocykl można zrobić ale dopóki nie minie zakaz dokument i tak nie zostanie wydany. Osoba pełnoletnia ... Zobacz wątek2010.6.1 8:4:9
Do kiedy alimenty na dziecko ?
Jeżeli jest możliwość wykazania w sądzie tego o czym Pan pisze to należy wystąpić do sądu rodzinnego o zniesienie alimentów. Jednak córka może również wykazać, że jeszcze nie jest w pełni ... Zobacz wątek2010.6.1 7:17:20
Wady techniczne w zakupionym samochodzie używanym
[i]Przepraszam, ale tworząc wątek myślałem, że wpisuję opis tematu i dokonałem nieumyślnie pierwszego wpisu. [/i]Witam serdecznie!
Moja narzeczona kupiła wczoraj samochód (oczywiście ... Zobacz wątek
2010.6.1 2:26:19
czy można eksmitować??
mam problem z synem, jest pełnoletni, nie uczy się, nie pracuje mało tego do pracy iść nie chce, do szkoły tym bardziej...jest nałogowym alkoholikiem od kilku lat, nie chce się leczyć, sprawia ... Zobacz wątek2010.5.31 20:57:41
Rozwódz-Strach!Pomocy!
Potrzebuje pomocy ponieważ boje się rozwodu i obawiam się że odchodząc od męża skrzywdzę dzieci lub je stracę. Tak naprawdę rozwodząc się zostanę z tym sama bo rodzina się go bardzo boi i ... Zobacz wątek2010.5.31 14:15:6
art.270 kk- pomocy !!!
WitamMam problem dotyczący art.270 kk, mianowicie przez jakiś czas byłam po za granicami Polski ( 3 lata ), w trakcie których studiowałam.Niestety studiów tych nie skończyłam.Przed wyjazdem poznałam ... Zobacz wątek
2010.5.31 13:54:53
Kradzież konta!
HejCo grozi za włamanie się na czyjeś konto Naszej Klasy? Czy można za to iść za kratki?
... Zobacz wątek
2010.5.31 11:13:57
Jaka kara za groźby?
Witam WszystkichChciałbym się dowiedzieć jaka jest kara za groźby słowne? Czy można pójść za to do więzienia? ... Zobacz wątek
2010.5.31 10:55:35
Zatarcie wyroku
witamMój chłopak został skazany na karę grzywny, która już spłacił - czy może wystapić teraz o zatarcie wyroku? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek
2010.5.31 10:40:30
alimenty po 18 ? stce
WitamZa miesiąc mam 18 nastkę, czy w takim wypadku będę mogła przekierować alimenty od ojca z mamy na siebie? Bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek
2010.5.31 10:27:14
wniosek o wyższe alimentów
WitamPłace alimenty na dziecko bardzo niskie, chciałabym zwiększyć ich kwotę. Zależy mi aby załatwić sprawę sądownie. Bardzo proszę o wskazówki jak się za to zabrać.
... Zobacz wątek
2010.5.31 10:22:30
Nagrywanie na lekcjach
Witam.Czy nauczyciel może nagrywać lekcje bez zgody rodziców uczniów? Oni są niepełnoletni i wydaje mi się to jakąś przesadą pomimo tego, że dyrektor szkoły się zgodził. ... Zobacz wątek
2010.5.31 10:19:29
Ulgi prorodzinne
WitamCzy ktoś z Państwa słyszał o ulgach prorodzinnych? Kto taką ulgę może otrzymać? Jaka jest jej wysokość? Jak się o nią ubiegać? Będę wdzięczna za odpowiedź ... Zobacz wątek
2010.5.31 10:6:0
Seks nieletniej
WitamWłaśnie się dowiedziałam, że moja 13 letnia córka uprawia seks. I nie wiem co robić. Jak jej mogę tego zabronić, jak ją przestrzec przed ciążą, jak wytłumaczyć, że jest za młoda. ... Zobacz wątek
2010.5.31 9:57:43
Współżycie niepełnoletnich
WitamWitam czy to prawda, że współżycie seksualne 15 latków jest legalne? Bardzo proszę o odpowiedź oraz artykuł , który o tym mówi. ... Zobacz wątek
2010.5.31 9:48:9
alimenty a komornik
WitamJestem rozwiedziona od kilku lat, mój były mąż miał obowiązek płacić alimenty na dzieci, ale niestety tego nie zrobił. Teraz alimenty ściąga komornik, ale nie całość kwoty. Dlatego ... Zobacz wątek
2010.5.31 9:40:8
ubezpieczenie ucznia
Witam, mam pewien problem, gdyż moj tata pracuje za granicą, a matka jest niezarejstrowanę bezrobotną(kontaktu nie utrzymujemy). Ukonczyłam niedawno 18 lat, wiec nie obejmuje mnie już odgórne ubezpieczenie ... Zobacz wątek2010.5.30 21:20:3
Zniesienie alimentów a podwyżka
Proszę o pomoc! Mój ex zarabia dwa razy więcej niż ja. Jest wyłącznie winny. Wystąpił o zniesienie 200 zł alimentów na mnie. Uzasadnił to tym, że skoro przez 4 lata nie chciałam podwyżki, ... Zobacz wątek2010.5.30 19:39:13
2010.5.30 19:11:4
likwidacja miejsca pracy; skierowanie pracownika do wykonaywania innej pacy
Mam prosbe o pomoc...Dane - pracodawca zatrudnia pow 20 pracownikow, likwiduje jeden ze swoich sklepow w ktorym pracuję (ponad 3lata, na pelen etat, miejsce wykonywania pracy - miasto gdzie znajduje ... Zobacz wątek
2010.5.30 18:30:41
Zasady wynagrodzenia
U obecnego pracodawcy pracuje prawie rok, mam stale wynagrodzenie 2000 zł netto pracuje jako operator koparki. Szef nagminnie spóźnia się z wypłata, stwierdził wcześniej że wypłatę będzie wypłacał ... Zobacz wątek2010.5.30 16:29:8
Zwolnienie nauczyciela mianowanego
[cytat]Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na czas nie określony w pełnym wymiarze czasu pracy.
Uczę języka polskiego w Szkole Podstawowej, dyrektorka zagroziła mi zwolnieniem z pracy ... Zobacz wątek
2010.5.30 13:36:10
ustanowienie połnomocnika
Witam! Mam pytanie odnośnie ustanowienia pełnomocnika przed Sądem.Moja szwagierka miała włamanie do sklepu sprawca został zatrzymany teraz będzie rozprawa. Złożyłem wniosek o ściganie w trybie ... Zobacz wątek
2010.5.30 12:46:27
Problematyczny spadek
WitamOpis problemu:
Problem ciągnie się kilkadziesiąt lat. Po śmierci prababki, zgodnie z jej testametnem, prawo do posiadanej przez nią nieruchomości nabyli dwaj jej synowie i mąż (każdy ... Zobacz wątek
2010.5.29 21:39:51
jak uzyskać akt notarialny
Mój mąż otrzymał działkę na której obecnie budujemy dom, problem polega na tym, że nie posiadamy aktu notarialnego, sprawą podziału majątku zajmował się starszy z braci, a mąż pojawiał ... Zobacz wątek2010.5.29 11:59:7
2010.5.29 11:10:52
Czy zadłużenie dewelopera przechodzi na kupującego mieszkania
Witam ...Kupiłem mieszkanie w grudniu od dewelopera. Mam problem z ustaleniem kto powinien ponieść koszty inwestycji, która została uchwalona przez wspólnotę sierpniu . Wspólnota na tym zebraniu ... Zobacz wątek
2010.5.29 10:55:21
AKCJE PRACOWNICZE - KUPIĘ! CAŁA POLSKA
KUPIE AKCJE PRACOWNICZE KAŻDĄ ILOŚĆ :- PGNiG
- ZEDO
- TAURON
- ENERGA
- PGE Energia
- BOT Elektrownia Bełchatów i Turów
- BOT Kopalnia Bełchatów i Turów
- PGE Górnictwo i Energetyka
- ... Zobacz wątek
2010.5.29 1:18:3
ZUS TANIEJ?
Jak wyrejestrowac sie z polskiego zusu, i miec oplacane skladki w wielkiej brytanii - krok po krokuznajdziecie tu: [url]http://www.zuswuk.pl[/url]
Stare regulacje EWG z 1971 a ratyfikowane w 1999 ... Zobacz wątek
2010.5.28 22:26:12
zawieszenie egzekucji komorniczych
Mam komornika na wyplacie za zalegle alimenty ktorych nie spalcalem z powodu utraty pracy. Obecnie pracuje i tan z kolei zabiera mi ponad polowe wypalty. Chcialbym dobrowolnie zaczac splacac biezace alimenty ... Zobacz wątek2010.5.28 20:40:57
dom na dzialce czesciowo panstowej i swojej
okazalo sie ze moje mieszkanie jest na czesci dzialki sasiada ktory zdal ta czesc na skarb panstwa, i uzyskal rente. przeprowadzilam spis inwentarza po smierci ojca w obecnosci biegłego i komornika, na ... Zobacz wątek2010.5.28 19:47:59
spolka jawna przeniesienie udzialow
[cytat]mam takie zadanie zeby stworzyc spolkce jawna z mozliwoscia przeniesienia udzialow (zgodnie z 10 artykulem ksh) bardzo prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobic, a nie wiem juz gdzie ... Zobacz wątek
2010.5.28 13:51:19
odebranie praw rodzicielskich i zmiana nazwiska dziecka
Witam, mam poważny problem i nie wiem jak go rozwiązać, gdyż nie znam się na prawach sądowych. mam 20lat i 4.12.2009roku urodziłam synka i dała mu nazwisko ojca gdyż byliśmy narzeczeństwem i ... Zobacz wątek2010.5.28 13:41:55
Skłądki zus przy własnej działalności i umowie o pracę
WitamJak jest z opłatami za ZUSem jeśli otrzymałem umowę o pracę a sam też prowadzę działalność gospodarczą.
Rozumiem że zobowiązania za zus przechodzą na pracodawcę, nie trzeba tego ... Zobacz wątek
2010.5.28 13:37:24
Ilość urlopu jeśli prowadzi się działalnośc poza pracą
WitamOd 2 lat prowadzę 1 osobową działalność osobową.
Od jutra będę pracować na umowę o pracę.
Teraz jak z urlopem?
Przysługuje mi standardowo 20 dni urlopowych + 4 na żądanie czy mam ... Zobacz wątek
2010.5.28 13:35:29
Benefity i ciąża
WITAMMieszkam i pracuję w Anglii, teraz jetem w ciąży i chciałabym się dowiedzieć czy dostane tutaj jakiś zasiłek od pracodawcy?? ... Zobacz wątek
2010.5.28 11:28:56
Obowiązki opiekuna prawnego
Witamczo opiekun prawny zajmujący się osoba ubezwłasnowolniona odpowiada za długi tej osoby. Dodam, że osoba zrobiła te długi podczas ubezwłasnowolnienia. ... Zobacz wątek
2010.5.28 11:23:50
Zasiłki
WitamJestem w bardzo trudnej sytuacji, mam 2 dzieci i męża. Ja nie pracuje a mąż zarabia około 1800zł. Nie starcza nam nawet na jedzenie, nie mówiąc już o wyszykowaniu dzieci do szkoły. Co ... Zobacz wątek
2010.5.28 10:59:21
nie moje dziecko!
WitamMam problem z sąsiadką, która się zawsze do mnie zalecała, przychodziła, żaliła i podrywała. Czasem nawet w środku nocy w szlafroku przychodziła do mojego mieszkania. Nigdy z nią nie ... Zobacz wątek
2010.5.28 10:36:11
Masz inne pytanie do prawnika?