Forum prawne (strona 809)
Prawo do ochrony życia prywatnego.
Potrzebuje rozwiniecie i wyjasnienie tego tytułu.Czy ktoś mógłby z was mi napisac lub pomóc w tym?Byłabym bardzo wdzieczna. ... Zobacz wątek2009.4.21 12:17:29
Rozwod a co z mieszkaniem
Jestem po rozwodzie i mieszkam w Stanach mamy mieszkanie wlasnosciowe w ktorym mieszka syn,gdyz eks sie wyprowadzil do innej kobiety,chcialam aby przepisal swoja czesc mieszkania na syna ale,ze to kosztuje ... Zobacz wątek2009.4.21 5:37:50
BARSDO PILNE Najem mieszkania komunalnego po śmierci głównego najemcy
z tego co wiem to wnuki nie dziedzicza takich mieszkan,tylko dzieci ... Zobacz wątek2009.4.20 18:52:32
Wynagrodzenie stałe??
Trzeba go nastraszyć sądem pracy i już, przestanie się mądrzyć ... Zobacz wątek2009.4.20 12:38:47
Urlop szkolny
ktoś mądry mógłby tu odpisywać :)skoro to jest e-prawnik, to jakiś prawnik mógłby odpisać :)
chętnie też bym się dowiedziała paru informacji, chociażby o ten urlop szkolny ... Zobacz wątek
2009.4.20 12:35:55
egzekucja z wynagrodzenia
Witam, mam pytanie czy jest możliwe wszczęcie pobierania części wynagrodzenia przez komornika bez wcześniejszego poinformowania o tym dłużnika? Czy nie jest tak, że najpierw dłużnik po wcześniejszym ... Zobacz wątek2009.4.19 21:25:7
Podatek od ogródków działkowych...
Czy będąc dzierżawcą (ale nie wieczystym) ogródka działkowego należącego do Lasów Państwowych, jestem zobowiązany do płacenia jakiegokolwiek podatku? Czy moimi jedynymi opłatami są dzierżawa ... Zobacz wątek2009.4.19 21:11:52
wścipscy sąsiedzi
Ma rację. Tyle pańskiej wolności do słuchania głośnej muzyki ile prawa do mieszkania w ciszy dla pańskiego sąsiada. Jedna z głównych konstytucyjnych zasad wspózycia społecznego. Niczyja wolność ... Zobacz wątek2009.4.19 19:32:1
TO SIĘ WAM W GŁOWACH NIE ZMIEŚCI!
hmm.. ja to bym sie zamienił głowami z fiutem na Twoim miejscu bo szkaradna i zła nie była jak ją bzykałeś a teraz już jest .. wiem ze ludzie zmieniają poglądy na zycie z biegiem czasu ale... ... Zobacz wątek2009.4.19 14:42:21
ponowne zawieszenie wyroku
halo halo,mam pytanko ,czy jezeli majac wyrok w zawieszeniu,zostaje on odwieszony,odraczam sie przez rok od wykonania kary pozbawienia wolnosci,(udaje mi sie ,i nie zamykaja mnie)to czy potym roku ten ... Zobacz wątek2009.4.19 13:42:19
2009.4.19 13:38:46
Komu mieszkanie po śmierci męża?
syn ma prawo do polowy majatku ojca czyli do 25% calosci jak kto woli ... Zobacz wątek2009.4.19 6:48:18
Reklamacja dysku twradego.
Witam, sytuacja wygląda następująco, dysk firmy Seagate został uszkodzony, nie z mojej winy, to zostało ustalone i jest pewne. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy mam podstawy do ubiegania się ... Zobacz wątek2009.4.18 10:36:35
pośrednictwo pracy a doradztwo personalne
Chciałabym otworzyc biuro posrednictwa pracy (rozumiem,ze nie moze to byc doradztwo personalne poniewaz nie mam odpowiednich kwalifikacji). Czy w przypadku takiego posrednictwa moge pobierac oplaty od ... Zobacz wątek2009.4.16 23:36:52
Walka z bezprawiem
Zgłoś swój udział w akcji protestacyjnej w dniach 5 - 8 maja 2009 r. PILNEW związku z ustaleniami konferencji stowarzyszeń walczących z bezprawiem, która odbyła się w Warszawie, zwracamy ... Zobacz wątek
2009.4.16 14:30:37
rodzinne w Angli
Tak moze pobierac rodzinne na jedno dziecko wynosi 80Funt na miesiac tylko w polsce musiała by pani zrezygnowac z rodzinnegoJa tak zrobiłem
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.4.16 13:0:5
Czy pracodawca ogłaszając dzień wolny od pracy, może go określić później jako dzień urlopowy?
Hej Wam. Mój przypadek, w firmie w której od niedawna pracuje bardzo mnie zastanawia.Nie chcę się wychylać i dlatego pytam was o radę.
W ostatnich dniach przedświątecznych właściciel firmy ... Zobacz wątek
2009.4.16 9:54:16
Ustalenie miejsca pobytu małoletnich dzieci
Poznalem dziewczyne z dzieckiem mieszkamy od siebie 250km chce sie do mnie przeprowadzic z dzieckiem ale nie ma ustalone sadownie z ojcem dziecka widzen ani u kogo ma dziecko przebywac choc caly czas dziecko ... Zobacz wątek2009.4.16 0:23:42
Widzenie Ojca z Dzieckiem + nowa partnerka !!!
Hej! Mój chłopak a właściwie konkubęt taz jest po rozwodzie z tym ze ma dwoje dzieci 10 i 12 lat. Jego była zona a matka dzieci tez z początku niechętnie dawała dzieci bo bała sie pewnie takiej ... Zobacz wątek2009.4.15 22:46:37
Zwolnienie, a prawo pracownika!
Bardzo proszę o pomoc . Jestem zatrudniona w firmie 23 lata.Od 5 lat jestem zatrudnina na 0,5 etatu. W obecnej chwili firma chce mnie zwolnić całkowicie pomimo,iż moje stanowisko nie jest likwidowane. ... Zobacz wątek2009.4.15 18:10:14
W jakim wieku dziecko samo moze wybrac opiekuna
Dzien dobrymam pytanie zwiazane z opieka nad dzieckiem, a mianowicie kiedy (w jakim wieku) dziecko moze samo wybrac osobe z ktora zamieszka, opiekuna.
Sprawa dotyczy 11-letniego dziecka ktore jest przyznane ... Zobacz wątek
2009.4.15 16:42:27
paserstwo
mój nieletni syn zabrał mi złoto znacznej wartości i sprzedał je u złotnika po bardzo niskiej cenie. Czy złotnik ma prawo skupować złoto od nieletniego. Co grozi złotnikowico synowi w przypadku ... Zobacz wątek2009.4.15 16:34:12
ochrona praw dzieci...
Jestem matką samotnie wychowującą dwóch synów, od roku mam przyznane alimenty, mąż nie płacił w związku z powyższym oddałam sprawę do komornika w grudniu 2008. Ale jeśli łudziłam się, ... Zobacz wątek2009.4.15 9:54:49
Mam pewien problem...
Jeżeli ZK nie chce pokryć szkody naprawy to należy powiadomić pisemnie Inspektorat Służby więziennej w Warszwie na ulicy Rakowieckiej -adres w intenecie .Tak naprawdę może okazać się to długotrwałe ... Zobacz wątek2009.4.14 23:1:51
Jak udowodnić winę nieuczciwemu kierowcy????
amowała (jechałam 60 na h cysterna była 3 metry max ode mnie tylko przód cysterny). Oczywiście twierdzą obaj że przejechałam pas co jest nie prawdą. Po za tym nie przesłuchano moich pasażerów. ... Zobacz wątek2009.4.14 21:11:47
kto im dal imuniunium!!!!!
witam cie masz racje prawo jest w polsce ciekawe a najlepsze jest to ze ludzie na stołkach wszystko mogą pozdr. ... Zobacz wątek2009.4.14 15:33:9
Sprawa pojednawcza- pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam 24 lata. Od 2 lat jestem mężatką. Ostatnio w moim małożeństwie zaszły nipokojące zmiany. Niestety mój mąż chce rozwodu pod presją swoich rodziców. Ja za wszelką cenę chcę ratować to ... Zobacz wątek2009.4.14 8:3:28
Mam wielki problem! chodzi o prawa rodzicielskie, małżeństwa w separacji!
Mam koleżankę której rodzice są w separacji, ona musi jeździć co tydzień do ojca chociaż tego nie chce z takiego powodu że gdy tam jedzie, matka ją zostawia a ojciec najczęściej jest pijany ... Zobacz wątek2009.4.13 22:43:24
rozliczenie z holandii+dotacje za dziecko uczace sie
W zeszłym roku pracowałem 6 tygodni w Holandii. Kilka dni temu podpisałem umowę z biuremświadczącym usługi w zakresie ściągania podatku z zagranicy. Czy muszę dodatkowo rozliczać
się z zarobionych ... Zobacz wątek
2009.4.13 15:50:52
Jak przeprowadzić odzyskanie pieniędzy z kont bankowych zmarłego ojca?
a jak się nie wie w jakich bankach zmarły miał aktywa ponad to miał udziały i akcje jak to sprawdzić ? ... Zobacz wątek2009.4.13 12:53:33
Jakie spółdzielnia ma prawo do wypowiedzenia najmu ?
Witam,A więc jak w temacie, chciałem się dowiedzieć gdyż mam mieszkanie spółdzielcze i mieszkanie własnościowe. Jakie prawo do wypowiedzenia mi najmu ma spółdzelnia? jeżli mogą mi wypowiedzieć ... Zobacz wątek
2009.4.12 23:19:30
Pelnomocnictwo
Pełnomocnictwa można udzielić już osobie o ograniczonej zdolności prawnej, a taką jest człowiek, który ukończył 13 lat. Jeżeli się nie mylę, to wystarczy ukończone 13 lat i można być pełnomocnikiem. ... Zobacz wątek2009.4.12 9:23:25
Pozbawienie władzy ojcowskiej
A ja troche z innej beczki... mam problem moja zona po 6 miesiacach mieszkania razem po urodzeniu poszła do mamy na miesiac po czym wrocila do domu i teraz pojawi się problem sms od mamy typu: co cię ... Zobacz wątek2009.4.11 20:49:28
Lekarstwo na spadające oprocentowanie lokat.
Witam,Przy ciągle spadających stopach procentowych od zdeponowanych środków warto zakładać lokaty baz podatku Belki.
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r.Ordynacja podatkowa
Art. 63. § 1. ... Zobacz wątek
2009.4.11 19:51:15
ubezpiecznie kredytu
Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich ... Zobacz wątek2009.4.11 18:39:44
Co z drzewem na gruncie leśnym?
Czy sąsiad ma prawo wyciąć gałęzie z mojego młodego dębu rosnącego na gruncie w ewidencji leśnej? Gałąź wystawała kilkadziesiąt cm poza granicę. Jego grunt też jest leśny. Wiem, że zgodnie ... Zobacz wątek2009.4.11 18:36:0
POPMOCY!
Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich ... Zobacz wątek2009.4.11 18:22:43
PROSZĘ O POMOC !!!! - mam kilka pytan (pilne)
Oświadczeniem woli, które może doprowadzić do zawarcia umowy może być każde zachowanie się osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny. Więc jeśli sąd uzna, że twoje skinienie głową ... Zobacz wątek2009.4.11 9:10:18
pełnia praw cywilnych
Z pełni praw cywilnych korzystają osoby posiadające pełną zdolność do czynności prawnych. Mieć pełnię praw cywilnych oznacza pełną (ale wyznaczoną prawem) swobodę nabywania praw i zaciągania ... Zobacz wątek2009.4.11 8:40:43
udzielanie kredytu przez członka rodziny
Witajcie,Mam pytanie...
Czy członek rodziny (nie najbliższej ale bliskiej) może, jako pracownik instytucji finansowej poprzeć wniosek o udzielenie kredytu członkowi rodziny? Poprzeć, jednocześnie ... Zobacz wątek
2009.4.10 22:33:7
zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego bez KW
Zamierzam kupic mieszkanie spol-wlasnosciowe, ale bez zalozonej Ksiegi Wieczystej. Wiem, ze ma w spoldzielni sprawdzic kto jest wlascicielem, czy mieszkanie jest zadluzone. Ale jak mam sprawdzic czy mieszkanie ... Zobacz wątek2009.4.10 14:58:25
Złośliwa kadrowa.
witam. u nas wlaśnie tak było że wymagali założenia kont do przelewu wynagrodzenia.dla dobra ogółu i wygody..mam jeszcze takie zapytanie. podczas przeliczania wynagrodzenia pani kadrowa dokonała ... Zobacz wątek
2009.4.10 12:14:56
obliczanie pensji na L4 - kłopot
Witam. Podstawę wymiaru pracodawca powinien policzyć od całości wynagrodzenia czyli zasdniczego i premii jesli od całości była opłacana składka na ubezp. chorobowe. Może policzyć tylko od zasadniczej ... Zobacz wątek2009.4.10 10:55:27
Najemcja mieszkania w więzieniu, co robić...?
WITAM!Chciałabym się dowiedzieć, co muszę zrobić, aby wykupić mieszkanie osoby, która obecnie siedzi w więzieniu?
Najemca nie zamieszkuje go już ponad 2 lata, dowiadywałam się ZUK-u o jego ... Zobacz wątek
2009.4.9 22:16:51
Zwrot dokumentów stierdzających pochodzenie niemieckie
dokumenty niech siostra odbierze w niemieckim biurze gdzie był składany wniosek w Koloni chyba jest to biuro.... Zobacz wątek
2009.4.9 18:20:11
Mam pytanie odnośnie mieszkania komunalnego
mam być wykwaterowany z mieszkania komunalnego ze względu na bardzo zły stan budynku w którym znajduje się moje mieszkanie, mieszkanie nie jest zadłużone, rachunki są płacone regularnie, czy urząd ... Zobacz wątek2009.4.9 15:26:46
odrzucenie wniosku
Mam pytanie czy można odrzucić prawię po roku decyzje o przyznanie mieszkania, która wcześniej była pozytywnie rozpatrzona? Muszę zaznaczyć, że Urząd Miasta wydał nową uchwałę co do przyznawania ... Zobacz wątek2009.4.9 12:35:30
Kazus z postępowania administracyjnego
wszczyna jedno postępowanie w której stronami będą wszyscy wnioskodawcy ... Zobacz wątek2009.4.9 10:47:16
nie oddana prowizja, fikcyjna umowa, nie płacenie ZUSu, a w tym wszystkim głupi ja
teraz zauważyłem, że połowa postu się ucięła. ogólnie rzecz idzie o to, że najpierw zgodziłem się czekać kilka miesięcy na prowizję, a potem już byłem gotów zgodzić na 50%, byle zamknąć ... Zobacz wątek2009.4.9 9:41:39
2009.4.8 19:58:4
Masz inne pytanie do prawnika?