Forum prawne (strona 808)
Rozwód na odległość
Czy ktos moze byl w podobnej sytuacji, czy jest sposob aby uzyskac rozwod nie lecac do Polski?Od 2 lat mieszkam w stanach i juz przed wylotem to malzenstwo nie mialo sensu ( klutnie, nieporozumienia ... Zobacz wątek
2009.5.1 0:47:11
REKOMPENSATA ZA ZNISZCZENIE MIESZKANIA
Witam! Mieszkam na 2gim piętrze w 100-letniej kamienicy, 2 tygodnie temu w mieszkaniu ponizej mojego - na pierwszym piętrze odbywa się kapitalny remont. W trakcie prac została częściowo usunięta ... Zobacz wątek2009.4.30 22:38:31
Pranie mózgu a opieka
Proszę o pomoc.Mam 28 lat jestem ojcem 6 letniej córeczki, w sierpniu zeszłego roku żona stwierdziła że ona ma dość i chce zacząć żyć. Wyprowadziła się do swojej matki, zabrała dziecko ... Zobacz wątek
2009.4.30 22:31:16
Mieszkanie kwaterunkowe po śmierci głównego najemcy
Jestem od ponad 4 lat zameldowany na pobyt staly w mieszkaniu kwaterunkowym razem z moja ciocia (siostra dziadka), ktora jest glownym najemca. Co nalezy zrobic po śmierci cioci aby uzyskac prawa glownego ... Zobacz wątek2009.4.30 17:20:46
Rozwiazanie umowy o prace z zachowaniem okresu wypowiedzenia
WitamMój mąż dostał własnie wypowiedzenie z pracy i mam teraz pare pytan, lecz pierw zaczne od przedstawienia tresci owego wypowiedzenia:
[QUOTE]
[B]ROZWIAZANIE UMOWY O PRACE Z ZACHOWANIEM OKRESU ... Zobacz wątek
2009.4.30 16:56:42
CO moze Zrobic komorniK w takiej Sprwawie? Prosze Pomóżcie!!!!!!!
raczej moze wejsc ... Zobacz wątek2009.4.30 15:48:48
Renta rodzinna a staż z PUP
Ja również pobieram rentę rodzinną w wysokości 680zł brutto i chcąc iść na staż, w urzędzie pracy mi powiedziano że jest to za wysoka stawka i nie mogę zostać skierowana na staż. Szkoda ... Zobacz wątek2009.4.30 13:30:42
PIT 36 czy PIT 37 ?
Otrzymałam PIT 8c za stypendium szkoleniowe.Na jakim PIt mam się rozliczyć?Złożyłam PIT 37 a kolezanka za to samo stypendium PIT 36.Obydwa PITy zostały przyjęte w US.Która z nas złożyła poprawny ... Zobacz wątek2009.4.30 11:44:51
dozwolony uzytek prywatny
Jeżeli dana osoba umieściła na swojej stronie internetowej pliki muzyczne przegrane z orygialnej plyty to narusza art 23 ust. o pr. autorskim, nie mieści się to w kategorii dozwolonego użytku osobistego. ... Zobacz wątek2009.4.30 10:43:38
Podział gruntu w spółdzielni mieszkaniowej - pytanie
Jest sobie spółdzielnia, która wykonała wielobudynkowe podziały geodezyjne nieruchomości jeszcze w 2002 roku - gdy obowiązywała stara Ustawa o SM z 2000 roku. Ustawa została znowelizowana 14.czerwca ... Zobacz wątek2009.4.29 19:21:40
faktura vat a termin płatnosci
mam pytanie ;witam, mam pytanie ; czy jak wystawiam fakturę na 4 różne usługi to w uwagach moge dopisać osobno termin do kazdej z nich :1. usł.internetowe - term.pł. 20.05.09
itd?
czy np. ... Zobacz wątek
2009.4.29 13:43:2
Osoby, które prosiły mnie o rady prawne
Jeśli ojciec dziecka nie żyje,to dziecko dostanie rentę po ojcu, a nie alimenty, może pani spać spokojnie. ... Zobacz wątek2009.4.29 11:41:38
pytanie
Jeśli nawet ojciec zrzeknie się dziecka, alimentowania go nie uniknie. Jeśli ma zaległości alimentacyjne i dalej nie płaci, to może pani zrobić mu sprawę o niepłacenie alimentów, wtedy sąd ... Zobacz wątek2009.4.29 11:31:53
Nie splacane pozyczki i kredyty
Witam. Pod koniec 2008 roku wzialem kredyt w AIG na 4 tys w PKO BP na 12 tys W LUKAS BANKU dwie rzeczy na raty po 3 i 4 tys. Splacilem chyba jedna rate AIG. Nastepnie wyjechalem z Polski do USA . Obecnie ... Zobacz wątek2009.4.29 5:57:32
Określenie miejsca pobytu dziecka
Jestem z mężem 2 lata po rozwodzie, w wyroku rozwodowym sąd postanowił: wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnią córką powierzyć matce, pozostawiając ojcu prawo do współdecydowania ... Zobacz wątek2009.4.28 22:16:35
konflikt między dyrektorem a osoba prywatną i sklepem
witamposiadam problem tego typu wzieliśmy w wynajm lokal od gminy prowadzimy 5 miesiecy już sklep całe wyposazenie wzieliśmy od poprzedniego własciciela sklepu weszliśmy z nim w spółke po miesiącu ... Zobacz wątek
2009.4.28 19:17:11
czy prokuratura może oskarżonemu dorzucić do wyroku za uchylanie sie od sluzby wojskowej
Witam! Mam pytanko? Mój brat został oskarżony o nieodrobienie prac społecznych i przebywa w areszcie sledczym 4 mce. Czy mogą mu wedle prawa dorzucić do wyroku za uchylanie sie w wcześniejszym czasie ... Zobacz wątek2009.4.28 16:17:53
rejestracja dzialalnosci gosp
Chcialabym sie dowiedziec co zrobic gdy w zaswiadczeniu o wpisie do ewidencji dzialanosci gospodarczej wystąpił bład w adresie zakładu glownego miejsca wykonywania dzialanosci gospodarczej. Co mam ... Zobacz wątek2009.4.28 14:5:57
Oświadczenie niekaralności?
Odnośnie tematu, chcialbym wiedziec czy dostane takie oswiadczenie ze nie bylem karany jesli w wieku 17 lat za posiadanie malej ilosci trawki dostalem kuratora chyba na czas nieokreslony gdzie po ok roku ... Zobacz wątek2009.4.28 12:36:39
obliczenia urlopu dla pracownika tymczasowego
Witam, zapisałam się na studia podyplomowe i dostałam takie zadanko domowe. Czy ktoś mógłby pomóc?Wiem,że pracownik ma prawo do 2 dni urlopu po przepracowanych 30, ale co zrobić z tym niepełnym ... Zobacz wątek
2009.4.28 10:43:34
zameldowanie tymczasowe dla obcokrajowca bez umowy najmu
Witam, mam taki problem -jestem obywatelka Ukrainy i posiadam karte czasowego pobytu w Polsce. Chce sie przeniesc do mieszkania mojego chlopaka i wedlug prawa musze tam sie zameldowac. Ale mieszkanie ... Zobacz wątek
2009.4.28 10:19:34
Rozliczeni choroby i nadgodzin przy pracy 12/24
Krótko mówiąc jest to niezgodne z prawem. Nie miał prawa tego zrobić, ba nawet gdybyś sam chciał i nawet prosił pracodawcę aby nadgodziny nie były wliczane to nie może on nie zapłacić (art ... Zobacz wątek2009.4.28 0:42:26
Anone i ochrona daych osobowych
Witam czy trzeba zarejestrować bazę danych dla strony z anonsami? Typu odlot.pl albo roksa.pl ? ... Zobacz wątek2009.4.28 0:25:14
2009.4.27 19:59:11
praca dla firmy z zagranicy.
Witam,mam nastepujace pytanie:
Czy moge podjac prace na umowe dla firmy, ktora jest zarejestrowana w UE ale nie w Polsce. Posiadam wolny zawod i moge prace wykonywac zdalnie. Kto mialby wowczas ... Zobacz wątek
2009.4.27 16:6:50
Jak wykupić mieszkanie komunalne jeśli najemcą jest moja matka?
ja mam taki problem głownym najemca mieszkania jest matka mojego meza od trzech lat ona nie interesuje sie tym mieszkaniem i szweda sie od konkubenta do konkubenta sa okresy ze nie ma jej miesiacami a ... Zobacz wątek2009.4.27 15:37:51
Podział domu, spadek po ojcu
Witampisze tutaj bo już jestem na prawde zdesperowana.
Moja sytuacja wygląda następująco.
Mieszkam w domu dwu piętrowym na jednym piętrze mieszkam ja z mamą, a na drugim siostra mojego zmarlego ... Zobacz wątek
2009.4.27 15:2:47
Podwyżka czynszu o 80%
Witam mieszkam w prywatnej kamienicy dzisiaj otrzymałem jak i reszta lokatorów od administratora kamienicy informację o podwyższeniu czynszu z 5zł na 9 zł czy właściciel prywatnej kamienicy ma ... Zobacz wątek2009.4.27 12:19:27
Podatek Drogowy
Domena podatekdrogowy.pl na sprzedaz kontakt@musicaroundus.pl ... Zobacz wątek2009.4.26 11:43:8
sąsiad przebil szyb wentylacyjny
Moim zdaniem sprawę należy zgłosić do Kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego ewentualnie może do Pana Palikota. Przede wzystkim polecałbym najpierw skontaktować się z BOREM OPZ MSWIA oraz powiadomić ... Zobacz wątek2009.4.26 1:42:29
DO MIKAWI-PYTANIE!!!!
prosze o rade. moi rodzice rozwiedli sie 15 lat temu, w czasie małżeństwa zakupili ziemie. mama złożyła pozew o rozwód i odeszła. teraz gdy tata umarł nagle przypomina sie jej ze ma prawo do tej ... Zobacz wątek2009.4.25 23:22:56
wspolnota małżenska
jestem 11 lat po slubie od czterech latach mamy wlasne mieszkanie niewłasnościowe ale zapiasane na mnie . Obecnie mój mąż odszedł ode mnie . teraz mam problem bo nie wiem czy on ma jakies prawa do ... Zobacz wątek2009.4.25 20:3:23
Nowe zasiłki przedemerytalne
ja jestem 55 rocznik i jestem na zasilku ale mam 38 lat pracy razem ze szkola ... Zobacz wątek2009.4.25 19:55:33
Czy długi pierwszej firmy przechodzą na drugą.
Twoje obawy są słuszne. Bank i komornik zajmą wierzytelności nowej firmy starego dłużnika, aż do spłaty długów, więc lepiej daj sobie spokuj u niego bo nie zobaczsz wypłaty :)pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.4.25 19:34:16
Czy do sprzedaży ebooka przez internet muszę rejestrować działalność gospodarczą?
Witam,napisalam ebooka i chcialabym go sprzedawac przez internet. Czy musze do tego rejestrowac dzialalnosc gospodarcza? Co w przypadku sprzedazy przez allegro?
Bede BARDZO wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.4.25 18:47:2
LINK4 - nowy ubezpieczyciel a dane osobowe
Ja też odradzam Link4!!!!W 2006 roku złożyłem rezygnację(wypowiedziałem im umowę polisy) i do dnia dzisiejszego nie dają mi spokoju.Mają taki burdel w papierach,że sami nie wiedzą kto jest a ... Zobacz wątek2009.4.25 17:34:39
Podział majątku - jak napisac pozew?
jestem po rozwodzie razem z bylym mezem jestesmy wlascicielami domu jednorodzinnego ... Zobacz wątek2009.4.25 13:42:32
bezprawne zameldowanie?!
Ja i Zona jesteśmy prawnymi właścicielami mieszkania,żona rząda separacji, czy moja zona może zameldować na pobyt tymczasowy osoby trzecie bez mojej zgody..?Ja w tym czasie pracuje za granicą. ... Zobacz wątek2009.4.25 13:26:49
MOŻE NAPISZMY OBYWATELSKI PROJEKT USTAWY O DŁUŻNIKACH ALIM. I WINDYKACJI
Cóż mogę napisać. Może tylko słowo POPIERAM. Osoby samotne, które samodzielnie wychowują dzieci są po ciężkich przeżyciach. W pierwszych chwilach są przerażone a tu z nikąd pomocy. Jak można ... Zobacz wątek2009.4.25 1:3:18
jak uniknac splaty funduszu
Ojej, tak mi straszliwie szkoda biednego Andrzejka.. Bo taki nierozsądny był i zapominał, biedaczek, płacić na właśnie dziecko.. No nic dziwnego, wcale a wcale, że teraz chce tego niedobrego nicponia-dziecko ... Zobacz wątek2009.4.24 20:53:26
Zaraz wychodzienia uczniów ze szkoly w czasie przerw i zajec
Heh mam to samo w szkole,jak juz widz woznego przy drzwiach to normalnie mam ochote wybic mu zeby...zal siedzisz człowieku 8 godz tam jak w wiezieniu...jak ja mam 18 lat to znaczy ze nie mam juz obowiazku ... Zobacz wątek2009.4.24 18:19:10
mam pytanie dotyczące picia piwa w miejscu publicznym
a właściwie na ławce. No więc ostatnio dostałem mandat ZA ZAŚMIECANIE gdyż policjant słusznie zauważył że nie widział mnie pijącego piwo. No więc mam pytanie: czy mogę trzymać zatem piwo ... Zobacz wątek2009.4.24 14:37:26
mieszkanie policyjne, chetnie wspolpraca z prawnikiem
decyzje o wiekszym czynszu wydala administracja.ja narazie tyl;ko mieszkam z babcia wraz z rodzina ale staram sie o jakikolwiek meldunek.babcia ma prawo do lokalu po zmarlym mezu. ... Zobacz wątek2009.4.23 12:17:59
co ile tal kontrola stropu tunelu przejazdowego w kamienicy ?????
Mieszkam w kamienicy z 1936 roku, w której jest tunel przejazdowy. Co ile lat nalezy robić ekspertyzę jeśli nad ta bramą są 3 poziomy mieszkań.???jest to bardzo ważne dla mnie, gdyż nie mam ... Zobacz wątek
2009.4.23 7:44:19
podatek od sprzedaży udziałów w gruncie związanego z lokalem mieszkalnym-osoba fizyczna
W roku 2008 żona zbyła wraz ze swoim bratem po 1/2 lokalu nabytego na drodze spadkowej po rodzicach. Na mocy ustawy art. 21 ust.1 pkt 126 (dawna ulga meldunkowa) po indywidualnej interpretacji US, przychód ... Zobacz wątek2009.4.22 22:59:27
Alimenty,a prawomocnośc wyroku
Owszem sąd określił wysokość alimentow,i wskazal,że są platne do 15 każdego miesiąca,ale wyrok sądu prawomocny był w dniu 27 grudnia.Alimenty zaplacilem więc do przed 15 stycznia 2008.Jak ... Zobacz wątek2009.4.22 21:16:7
Zachowek po bezdzietnym małżeństwie
Witam wszystkich!Jesteśmy bezdzietnym małżeństwem i chcielibyśmy się uchronić przez płaceniem zachowka. Jaka jest możliwość pozbawienia zachowka mojej czy żony rodziny w przypadku śmierci ... Zobacz wątek
2009.4.22 11:37:11
Ulga na wydatki związane z nauką?
Czy jest możliwość odliczenia ulgi od podatku za wydatki poniesione na naukę w szkole wyższej? ... Zobacz wątek2009.4.21 18:13:13
rodzina zastepcza za granica?????
Od 11 lat mieszkam za granica i chcialabym wziasc coreczke mojej siostry do ssssssiebie jako rodzina zastepcza, gdyz moja siostra ma powazne klopoty mieszkaniowe i prawne. Czy jest mozliwosc, co musze ... Zobacz wątek2009.4.21 16:51:32
Reklamacja butów po raz drugi - zwrot gotówki
Witam!Chciałbym uzyskać poradę odnośnie reklamacji butów. Konkretniej w pewnym sklepie zakupiłem buty, które reklamowałem po dwóch dniach z żądaniem zwrotu gotówki lub wymiany na inny model. ... Zobacz wątek
2009.4.21 15:50:52
Masz inne pytanie do prawnika?