Forum prawne (strona 806)
SPÓŁDZIELNIA mieszkaniowa a zgoda na klimatyzacje!
Posiadam mieszkanie którego zarzadca jest spółdzielnia mieszkaniowa. mieszkanie jest małe i jednostronne wiec nie ma mozliwosci porzadego przewietrzenia, nawet kiedy na zewnatrz jest zimno u mnie jest ... Zobacz wątek2009.6.10 0:22:33
Kiedy głosowanie?
Głosować nigdy nie głosowałem i głosować nie będę (nawet na partię piwa głosu nie dałem). Tutaj, może bym się skusił ale tych ludzi osobiście nie znam i nie wiem jaki oni machloję robią/robili/robić ... Zobacz wątek2009.6.9 18:9:16
Jak protestować?
Niestety nam wybudowany juz boisko. Czy udalo sie Panu/Pani powtrzymac ta budowe? ... Zobacz wątek2009.6.9 16:57:10
wyznaczenie spotkan ojca z dzieckiem przez sąd
Witam, jestem ojcem naszej mojej i byłem narzeczonej córeczki, ma prawie 3 latka. Staram się w sądzie o ustalenie mojego widywania dziecka. W sądzie staram się o wtroki i czwartki 17-20 co drugi ... Zobacz wątek2009.6.9 14:49:8
ubezpieczenie na studiach a opłaty związane z porodem
ubezpieczenie z uczelni nie pokryje pobytu w szpitalu ani porodu,musi Pani być ubezpieczona przez NFZ możliwości są dwie: albo Pani mąż rejestruje się w urzędzie jako bezrobotny i ubezpiecza Panią, ... Zobacz wątek2009.6.9 14:9:23
czy trzeba placic za miejsce parkingowe przy bloku?
na najblizszym zebraniu wsponoty mieszkaniowej zarzad chce rozmawiac miedzy innymi na temat uchwaly w sprawie miejsc parkingowych.zarzad wspolnoty chce aby mieszkancy placili 5 zl misiecznie za jedno miejsce ... Zobacz wątek2009.6.9 12:5:54
czy przysługuje odprawa
Dostałem odpowiedz na innym forum cytuje:"niestety, jeśli powodem była Pana absencja z powodu choroby, to jest to przyczyna ewidentnie dotycząca Pana i na odprawę nie ma co liczyć. Zasadniczo ... Zobacz wątek
2009.6.9 11:55:45
jak odebrac pożyczone rzeczy ?
Pożyczyliśmy znajomym 2 rzeczy - rusztowanie budowlane, i wiatrówkę ( broń), miało to miejsce we wrześniu tamtego roku. Rusztowanie na chwile, bo cos tam chcieli podremontować, a broń bo chcieli ... Zobacz wątek2009.6.8 23:15:1
Dziedziczenie po rodzicach
MOja mama z poprzedniego małżeństwa posiada 2 dzieci i 1 (ja) z następnego. Mama zmarła, ojciec odziedziczył po niej mieszkanie, którego notarialnie był współwłaścicielem. Jaki będzie podział ... Zobacz wątek2009.6.8 22:19:26
Kto będzie płacić?
Miałam romans za granicą (przez 1 miesiąc tam siedziałam) miałam trzech partnerów seksualnych i któryś mi dzieciaka zrobił ;( Czy mam się starać o alimenty od państwa w którym w ciążę zaszłam? ... Zobacz wątek2009.6.8 18:14:18
Czy brać rozwód?
współczuję. uważam, że należy usiąść i uzgodnić warunki separacji. I zobaczyć jak będzie bez tej drugiej połówki. Jest to dobre rozwiązanie. Ale to trudna dec., szczególnie jak są dzieci. ... Zobacz wątek2009.6.8 17:34:19
Problem z garażem przy drodze.
Witam!!!Garaż został wybudowany dawno temu bez pozwolenia.Stoi w miejscu częściowo zasłaniającym widoczność drogi (zakręt).Dostałem pismo z nadzoru w sprawie oględzin.Czy mogą mnie zmusić ... Zobacz wątek
2009.6.8 17:1:57
Wykup wynajmowanego mieszkania
Wynajmuję mieszkanie już od 16 lat, od tamtej pory właściciel się nie pojawił (wyjechał za granicę mając ponad 70 lat więc nie wiadomo czy wogóle żyje). Przez cały czas mieszkanie jest opłacane ... Zobacz wątek2009.6.8 16:18:15
Odszkodowanie po wypowiedzeniu 3 letnim
a skąd ty wziąłeś tego lokatora, ty gównozjadzie! gdybyś miał uprawnienia właścicielskie przedwojenne do nieruchomości, to cały czas byłaby to twoja nieruchomość, bo państwo po 45 r. ... Zobacz wątek2009.6.8 15:3:49
\"Anonimowa\" ankieta
Witam. Czy pracownicy szkoły mają prawo dochodzić, oraz wykorzystywać dane osobowe ucznia, który wypełnił anonimową ankietę nt. działania szkoły?Moja koleżanka prawdopodobnie będzie miała ... Zobacz wątek
2009.6.7 19:21:56
Podpisana umowa ze spoldz. ale jeden lokator robi teraz problemy
cd. ...wczesniejszy byl odwolany nielegalnie, ale chyba z tego powodu nie maja prawa odwolac umowy, przeciez to ich pieniadze w sumie.BARDZO PILNA SPRAWA
BEDE WDZIECZNY ZA WSZELKA OPINIE ... Zobacz wątek
2009.6.7 12:44:1
Umowa o dzieło - problem z rozliczeniem
Witam,Jestem osobą prywatną (nie jestem płatnikiem VAT), która wykonuje strony web na umowę o dzieło. Zawarłem z klientem umowę poprzez GG na wykonanie strony www za 1200zł. Otrzymałem zaliczkę ... Zobacz wątek
2009.6.7 9:41:53
2009.6.6 11:25:40
zasiedzenie -
Dlaczego zasiedzenie skoro jest testament,jaki jest status działki ( w całości ) i do kogo ona należy ( stan prawny),
dlaczego były opłacane podatki za grunt a nie za grunt i naniesienia?
... Zobacz wątek
2009.6.5 15:18:43
Odliczanie VAT od nielegalnej budowy obiektu
Pan Krzysztof jest przedsiębiorcą, który posiada kilka obiektów przemysłowych w gminie. Obecnie jest w trakcie budowy następnego obiektu przemysłowego. Budowę ma zaawansowaną w ok. 70% choć nie ... Zobacz wątek2009.6.5 14:43:10
JAK NAPISAC POZEW DO SADU PRACY
JAK NAPISAC POZEW DO SADU PRACY O ZALICZENIE PIERWSZEJ GRUPY PRACY UCIAZLIWEJ DO EMERYTURY.MAM 15 I POL ROKU NA BUDOWIE JAKO MONTAZYSTA.ODPOWIEDZ NA MAILA POPROSZE ... Zobacz wątek2009.6.5 14:27:17
CO Z NASZYMI PIENIĘDZMI z ZUSu
Nie ma w ogóle o czym debatować. Zus trzeba zlikwidowac i koniec, oni tylko kradną kasę. ... Zobacz wątek2009.6.5 3:17:48
stanowisko Ministerstwa Infrastruktury
dotyczy: stanowiska Ministerstwa Infrastruktury w sprawie prawa obywatela i właścicielalokalu do otrzymywania w formie pisemnej treści Uchwał Wspólnoty
Mieszkaniowej podejmowanych z udziałem ... Zobacz wątek
2009.6.4 21:31:46
zakażenie szpitalne
trzeba wytoczyć powództwo o odszkodowanie i zadoścuczynienie za krzywdę . mogę pomóc . Mój adres e-mail julitka.zbyszko@onet.pl... Zobacz wątek
2009.6.4 18:52:28
napadł mnie sąsiad i uedzył! czy może ponieść konsekwencje?
Może po prostu Ci się należało???? Też mam sąsiada idiotę i wychodzę z założenia, że jedynie łomot jest rozwiązaniem ... Zobacz wątek2009.6.4 16:23:25
cesja z ubezpieczenia
Zawarłam umowę ubezpieczenia AC i OC z firmą ubezpieczeniowa LIberty ...- po kilku dniach otrzymałam pocztą dokumenty potwierdzające ten fakt tzn: polisę dodatkowow jednak otrzymałam potwierdzenie ... Zobacz wątek2009.6.3 12:59:46
Czy kwota alimentów to kwota za którą ma przeżyć dziecko? Czy jest coś jeszcze?
Z żoną się kłucimy od paru miesięcy i już nie tylko wisi w powietrzu temat mojej wyprowadzki. Mamy syna i dla mnie sprawa jest oczywista co do kwoty przekazywanej na syna, sprawa ustalenia wartości. ... Zobacz wątek2009.6.3 12:44:2
2009.6.2 23:31:23
Likwidacja !?
Witam,Mam pytanie dot. mojego ostatniego świadectwa pracy.
Na świadectwie mam wpisane że rozwiązanie umowy następuje w wyniku Art. 30par.1 punkt 3 i do tego mam dołączone oświadczenie pracodawcy ... Zobacz wątek
2009.6.2 21:5:0
PRZELEWY
witam, jestem tu nowa na tym forum wiec jesli robie jakikolwiek balagan- prosze o zrozumienie:)pisze z zapytaniem, dotyczacego przelewu-zaoferowano mi 'prace'- jelsi moge to nazwac praca- chyba bardziej ... Zobacz wątek
2009.6.2 20:5:36
Podział mieszkania lokatorskiego bez możliwości wykupu
Witam,Jestem w trakcie rozwodu z żoną i nurtuje mnie kwestia prawa do mieszkania lokatorskiego bez prawa wykupu.
W 2001 roku byłem członkiem spółdzielni mieszkaniowej i postanowiłem wystopić ... Zobacz wątek
2009.6.2 18:11:49
wymeldowanie,eksmisja z mieszkania
Proszę o odpowiedź czy istnieje podstawa prawna do wymeldowania mnie lub ewentualnej eksmisji z mieszkania.Sytuacja jest następująca :
mieszkam wraz z żona i dziećmi w mieszkaniu ,którego właścicielem ... Zobacz wątek
2009.6.2 15:44:40
KUPNO MIESZKANIA.
Niestety nie da się wszystkiego sprawdzić, co przeżyłam niestety na własnej skórze. Przeczytaj mój post (podzielony na kilka części jako odpowiedzi-nie zmieścił się cały) ... Zobacz wątek2009.6.2 11:36:53
W czym tkwi haczyk ?
Rozumiem, że dziecko już uznałeś.Myślę, że nawet jeżeli zawrzecie przed sądem ugodę i matka dziecka zrzeknie sie alimentów, to argument, że ona robi to w zamian za Twoje nazwisko dla sądu ... Zobacz wątek
2009.6.2 10:22:33
zwrot bonifikaty a odprawa mieszkaniowa z WAM
nabylam prawa do odprawy mieszkaniowej z WAM jednak ten nie chce jej wyplacic twierdzac ze skorzystalam z bonifikaty przy wykupie mieszkania.ja jednak sprzedalam w/w mieszkanie przed uplywem 5 lat i bonifikate ... Zobacz wątek2009.6.2 7:52:44
Instytucja Świadka Koronnego
Witam ja też pisze na ten temat liczę na wspólprace. ... Zobacz wątek2009.6.2 2:17:16
Rozliczenie pitu a wypłata
Witam serdecznie!3 kwietnia złożyłam PIT do US. Chciałabym uzyskać info kiedy można się spodziewać zwrotu podatku?Czy w US można uzyskać info o dacie wypłaty zwrotu? ... Zobacz wątek
2009.6.1 12:18:30
Świeto w niedziele i dzień wolny od pracy
Witam, z tego co mi wiadomo, jeśli świeto wypada w weekend... to w tyg. pracodawca musi dać dzień wolny od pracy. A co ze świetami, które wypadają zawsze w niedziele tak jak dziś zielone świątki ... Zobacz wątek2009.5.31 23:0:56
DZIECKO W U.K.
MOJA SYTUACJA WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO;PEWNEGO PIĄTKU JAK ZWYKLE PRZYJECHAŁEM PO SYNA ABY ZABRAĆ GO DO SIEBIE NA WEEKEND,NIESTATY OKAZAŁO SIĘ,ŻE SYN DZIEŃ WCZEŚNIEJ ZOSTAŁ WYWIEZIONY DO LONDYNU ... Zobacz wątek2009.5.31 19:36:17
chciałam do nazwiska po byłym mężu dodać panieńskie czy to mozliwe proszę o pomoc ważne
tak jak w tytule. Po rozwodzie nie zmieniałam nazwiska ze względu na dziecko,żeby mieć takie same jak ono, teraz jestem w ciąży i chce zeby moje dziecko nosiło moje nazwisko panieńskie, czy mogę ... Zobacz wątek2009.5.31 19:24:46
Plenie papierosów w pracy
a czy pracodawca ma prawo zabronić mi wyjścia sobie na dwór na spacerek aby pooddychać świeżym powietrzem? ... Zobacz wątek2009.5.31 8:52:44
odprawa/umowa o prace/
Aktualnie sytuacja wyglada tak firma A zatrudnia na umowe o prace. Nastepuje zmiana: Pracownicy z Firmy A maja przejsc do firmy B, w firmie B dostana nowa umowe o prace na czas okreslony z wymowieniem ... Zobacz wątek2009.5.30 15:2:0
prawo głównego najemcy
Witam,PROSZĘ O INORMACJE, CZY GŁÓWNY NAJEMCA MUSI MIESZKAC W LOKALU TBS, JEŻELI WRAZ Z NIM ZAMELDOWANE SA RÓWNIEŻ 3 INNE OSOBY I W NIM MIESZKAJĄ.
JESZCZE JEDNO PYTANIE:
KIEDY GŁÓWNY NAJEMCA ... Zobacz wątek
2009.5.29 17:1:26
remont sufitu w budynku wspolnoty mieszkaniowej - ponosi koszta wspolnota ?
Witam, otoz przez sufit mieszkania na pietrze 1 z budynku ktory pieter ma 3 przecieka i kosztami remontu SUFITU ( nie dachu ) i balkonu (o ktorym czytalem ze czesci trwale sa tylko oplacane ze wspolnoty) ... Zobacz wątek2009.5.29 16:23:31
Oferta przetargowa po upływie terminu zgłoszeń
WitamCzy możliwe jest dołączenie do przetargu oferty złożonej po terminie? Oferta doszła w trakcie posiedzenia komisji lecz 2 godziny po czasie. Czy komisja może podjąć stosowną uchwałę i ... Zobacz wątek
2009.5.29 13:17:23
Odpowiedzialnos materialna
Pracuje w malej gastronomii (kebab), mam dwa pytanka odnosnie odpowiedzialnosci materialnej.Pierwsze pytanie:
Ktos zaplacil falszywa dwustuzlotowka. Nie mamy zadnego urzadzenia, ktorym mozna by sprawdzic ... Zobacz wątek
2009.5.28 22:54:57
Reklamacja Telefonu - ile mozna czekac na zwrot!
he.a ja . Kupiłam telefon w auchanie .
Już po 1 dniu mi się zaczoł psuć .
Sam się wyłańczał i bateria trzymała 1 dzień.!
Oddałam go do sklpu .
Po 3 tyg. miałam odebrać.
Telefonu ... Zobacz wątek
2009.5.28 22:32:52
Ogrodzenie w granicy działki z położoną instalacją elektryczną.
Głupi jesteś, nie chodzi o podp...lanie ale o zasady. Gdyby mu facet nie wybudował muru to by nic nie musiał zgłaszać. Albo wszyscy stosujemy się do prawa albo nikt. ... Zobacz wątek2009.5.28 17:23:57
zastraszanie?
http://www.stronygratis.pl/forum/viewtopic.php?t=72392http://www.stronygratis.pl/forum/viewtopic.php?t=72974
autor tych postow z uporem maniaka twierdzi iz sa to ostrzezenia,o tylko niewielka czastka,tego ... Zobacz wątek
2009.5.28 15:53:14
wypowiedzenie a urlop wychowawczy
witamCzy można wręczyc wypowiedzenie nauczycielowi mianowanemu, który przebywa na urlopie wychowawczym?(z powodu ograniczenia liczby oddziałów) ... Zobacz wątek
2009.5.28 1:42:3
Masz inne pytanie do prawnika?