Forum prawne (strona 806)

W czym tkwi haczyk ?

Rozumiem, że dziecko już uznałeś.
Myślę, że nawet jeżeli zawrzecie przed sądem ugodę i matka dziecka zrzeknie sie alimentów, to argument, że ona robi to w zamian za Twoje nazwisko dla sądu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.6.2 10:22:33

zwrot bonifikaty a odprawa mieszkaniowa z WAM

nabylam prawa do odprawy mieszkaniowej z WAM jednak ten nie chce jej wyplacic twierdzac ze skorzystalam z bonifikaty przy wykupie mieszkania.ja jednak sprzedalam w/w mieszkanie przed uplywem 5 lat i bonifikate ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.2 7:52:44

Instytucja Świadka Koronnego

Witam ja też pisze na ten temat liczę na wspólprace. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.6.2 2:17:16

Rozliczenie pitu a wypłata

Witam serdecznie!
3 kwietnia złożyłam PIT do US. Chciałabym uzyskać info kiedy można się spodziewać zwrotu podatku?Czy w US można uzyskać info o dacie wypłaty zwrotu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.1 12:18:30

Świeto w niedziele i dzień wolny od pracy

Witam, z tego co mi wiadomo, jeśli świeto wypada w weekend... to w tyg. pracodawca musi dać dzień wolny od pracy. A co ze świetami, które wypadają zawsze w niedziele tak jak dziś zielone świątki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.31 23:0:56

DZIECKO W U.K.

MOJA SYTUACJA WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO;PEWNEGO PIĄTKU JAK ZWYKLE PRZYJECHAŁEM PO SYNA ABY ZABRAĆ GO DO SIEBIE NA WEEKEND,NIESTATY OKAZAŁO SIĘ,ŻE SYN DZIEŃ WCZEŚNIEJ ZOSTAŁ WYWIEZIONY DO LONDYNU ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.5.31 19:36:17

chciałam do nazwiska po byłym mężu dodać panieńskie czy to mozliwe proszę o pomoc ważne

tak jak w tytule. Po rozwodzie nie zmieniałam nazwiska ze względu na dziecko,żeby mieć takie same jak ono, teraz jestem w ciąży i chce zeby moje dziecko nosiło moje nazwisko panieńskie, czy mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.31 19:24:46

Plenie papierosów w pracy

a czy pracodawca ma prawo zabronić mi wyjścia sobie na dwór na spacerek aby pooddychać świeżym powietrzem? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.5.31 8:52:44

odprawa/umowa o prace/

Aktualnie sytuacja wyglada tak firma A zatrudnia na umowe o prace. Nastepuje zmiana: Pracownicy z Firmy A maja przejsc do firmy B, w firmie B dostana nowa umowe o prace na czas okreslony z wymowieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.30 15:2:0

prawo głównego najemcy

Witam,
PROSZĘ O INORMACJE, CZY GŁÓWNY NAJEMCA MUSI MIESZKAC W LOKALU TBS, JEŻELI WRAZ Z NIM ZAMELDOWANE SA RÓWNIEŻ 3 INNE OSOBY I W NIM MIESZKAJĄ.
JESZCZE JEDNO PYTANIE:
KIEDY GŁÓWNY NAJEMCA ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.29 17:1:26

remont sufitu w budynku wspolnoty mieszkaniowej - ponosi koszta wspolnota ?

Witam, otoz przez sufit mieszkania na pietrze 1 z budynku ktory pieter ma 3 przecieka i kosztami remontu SUFITU ( nie dachu ) i balkonu (o ktorym czytalem ze czesci trwale sa tylko oplacane ze wspolnoty) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.29 16:23:31

Oferta przetargowa po upływie terminu zgłoszeń

Witam
Czy możliwe jest dołączenie do przetargu oferty złożonej po terminie? Oferta doszła w trakcie posiedzenia komisji lecz 2 godziny po czasie. Czy komisja może podjąć stosowną uchwałę i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.29 13:17:23

Odpowiedzialnos materialna

Pracuje w malej gastronomii (kebab), mam dwa pytanka odnosnie odpowiedzialnosci materialnej.
Pierwsze pytanie:
Ktos zaplacil falszywa dwustuzlotowka. Nie mamy zadnego urzadzenia, ktorym mozna by sprawdzic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.28 22:54:57

Reklamacja Telefonu - ile mozna czekac na zwrot!

he.
a ja . Kupiłam telefon w auchanie .
Już po 1 dniu mi się zaczoł psuć .
Sam się wyłańczał i bateria trzymała 1 dzień.!
Oddałam go do sklpu .
Po 3 tyg. miałam odebrać.
Telefonu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.5.28 22:32:52

Ogrodzenie w granicy działki z położoną instalacją elektryczną.

Głupi jesteś, nie chodzi o podp...lanie ale o zasady. Gdyby mu facet nie wybudował muru to by nic nie musiał zgłaszać. Albo wszyscy stosujemy się do prawa albo nikt. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.5.28 17:23:57

zastraszanie?

http://www.stronygratis.pl/forum/viewtopic.php?t=72392

http://www.stronygratis.pl/forum/viewtopic.php?t=72974
autor tych postow z uporem maniaka twierdzi iz sa to ostrzezenia,o tylko niewielka czastka,tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.28 15:53:14

wypowiedzenie a urlop wychowawczy

witam
Czy można wręczyc wypowiedzenie nauczycielowi mianowanemu, który przebywa na urlopie wychowawczym?(z powodu ograniczenia liczby oddziałów) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.28 1:42:3

zakup pojazdu gdy właściciel zaginął

Mam pytanie .
Czy istnieje jakaś możliwość kupienia pojazdu gdy jego właściciel zaginął?Otóż właściciel tego pojazdu wyjechał ponad 2 lata temu do Norwegii i od tamtego czasu nikt nie wie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.28 0:53:44

Umowa na czas określony,ciążą,co przysługuje???

Dyrektorka miała prawo nie przedłużyć umowy. Umowa na czas określony wygasa w dniu do którego został zawarty okres umowy. Gdyby umowa na czas określony byłaby dłuższa powiedzmy na rok, to zgodnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.27 23:34:16

czas pracy 8h 15min

Witam,

Pracuję w dużej międzynarodowej firmie w której czas pracy wynosi 8h 15 min. Tłumaczone jest to tym, że na 8 h pracy przysługuje nam 15 min przerwy,ale ponieważ firma wprowadziła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.27 20:22:45

umozenie alimentow

czy moze ktos wie co powinienem zrobic w tej sytuacji...? Nie mieszkam z zona, ale nie jestesmy po rozwodzie. Sad zasadzil mi alimenty, a ja nie mam z czego ich placic, bo jestem osoba bezrobotna, na utrzymaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.27 18:4:15

Czy dzieci mogą żądać ode mnie podziału mieszkania (żona zmarła)? Prosze o pomoc

Jakiś czas temu zmarła moja żona. Wyprowadziłem się z mieszkania które jest moja własnością, i pozwoliłem zamieszkać w nim jednej z córek wraz z rodziną. Po niedługim czasie córka zaczęła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.27 17:19:53

chce rozwod z orzeczeniem o winie

jestem zainteresowana i bardzo chętnie porozmawiam na ten temat. mój adres danuta.glodek@mace.pl i tel. 607 134 611 ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.5.26 17:35:43

podział majądku po latach

Witam. jestem po rozwodzie juz ponad 4 lata rozwód za porozumieniem stron, 2 dzieci, które zostały przy mnie. Mąż mial dom, który został mu przepisany po rodzicach, (nie bylo między nami rozdzielności). ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2009.5.26 8:26:58

czas pracy stażysty

Ja mam inne pytanie, mam nadzieję, że jakaś inna osoba znająca się na prawie potrafi mi odpowiedzieć. Sytuacja wygląda następująco. Jestem na stażu, czasem muszę pracować w niedzielę. I jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.25 23:1:45

18 letnia matka a mieszkanie u ojca dziecka?

Czy osiemnastolatek może już sam decydować o miejscu zamieszkania czy nadal jest pod opieką rodziców aż do skończenia szkoły?
Za 3 tygodnie będę miała 17 lat. Jestem prawie w 4 miesiącu ciąży. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.5.25 18:5:3

Kredyt hipoteczny i podział majątku

Moja bratowa po pieciu latach stwierdziła ze nie Kocha juz meza i wraz z corka wyprowadziła sie do rodzicow.Teraz nawet nie bedac jeszcze po rozwodzie zada zeby podzielic majatek.Posiadaja dom ktory ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.5.25 16:19:38

Prozę o pomoc! Pilne!

Witam. Mam problem i nie wiem co mam zrobić. Mam 20lat, jestem w przed ostatniej klasie technikum, za miesiąc wychodzę za mąż, a dodatkowo jestem w ciąży, ale pomimo tego będę kontynuowała naukę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.25 10:35:45

Kto czuwa nad wypełnieniem testamentu?

Ten temat nie jest publikowany. KTO ODPOWIADA ZA OTWARCIE TESTAMENTU I POWIADIMIENIE O JEGO ISTNIENIU NAJBLIZSZEJ RODZINY? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.25 6:52:56

Chce sprzedac mieszkanie , lokator nie chce sie wymeldowac.

moj znajomy ma agencje nieruchomosci moze kupic twoj dom jak powiesz cos i nim i cz mozna go zobaczyc i gdzie ?
pozrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.5.24 23:43:1

czy złożyć pit po powrocie z zagranicy czy wcale nie składać

Witam wszystkich mam takie pytanie poniewaz przebywam obecnie w Wielkiej Brytani i zamierzam wrócic do polski, i wiem ze termin na zlozenie pitu minął 6 lutego. co natomiast mam zrobic jesli nie zlozylem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.23 18:48:11

Lokaty na start 10% na 7 dni, od 500 do 5000.

Witam,

http://lokatybezbelki.w.interia.pl/

Każdy klient ma możliwość założenia tylko jednej ?Lokaty na start?.
Depozyty gwarantowane w 100% przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny
do kwoty 50 000 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.23 9:44:14

Korekta PITu

Witam. Po rozliczeniu PIT za ok 2008 wpłaciłem do US 2 tyś. zł, Czy można złożyć teraz jeszcze raz ten PIT w formie korekty i zaznaczyć że przekazałem komuś darowizne w kwocie 6000 tys zł?. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.22 23:59:26

Renta Rodzinna a czasowa praca

Witam chciałbym sie dowiedzieć czy nie strace renty po zmarłym ojcu jeśli wyjade na 2 miesiace do holandii potrzebuje pieniadze tylko dlatego jade ale czy rpzez to nei doczepi sie do mnei zus i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.22 20:5:14

jestem w ciazy

Witam, mam 1,5 rocznego synka i obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Mma takie pytanko bo jestem w 5 tygo ciązy z 2 dzieckiem i cxy po narodzinach moge przejśc z powrotem na urlop wychowawczy na 1 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.5.22 15:21:40

Nowy portal dla najemców TBS

Niespełna miesiąc temu ruszył nowy portal dla najemców TBS.
Polecam dla osób które są zainteresowane tą tematyką:
http://tbs24.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.21 19:0:48

1 czy 6 miesiecy na zgloszenie ? Aby uniknac podatku.

Witam!
Ciocia umarła w listopadzie 2008.
Spadek uprawomocnił się w kwietniu 2009.
Ile mam zatem na złożenie dokumentów do US aby uniknąć spadku ?
1 miesiąc (bo zmarla w 2008) czy 6 miesięcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.21 17:8:50

prawnik

Błagam o pomoc!! Jestem w trakcie rozwodu z męzem ,czekamy na sprawę rozwodową,pół roku temu zakupiłam mieszkanie na własność niestety mąz też jest współwłaścicielem choc nie dał ani grosza.Dzis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.21 16:8:45

Budowa ogrodzenia i sadzenie drzewe

Budowa ogrodzenia nie wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. W niektórych przypadkach będzie jednak potrzebne zgłoszenie, czyli zawiadomienie starostwa o zamiarze wykonania ogrodzenia. Zgłosić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.21 11:0:39

W jakim wieku dziecko samo moze wybrac miejsce zamieszkania.

Z tego co mi jest wiadomo a orientuje sie w tym temacie to dziecko moze podjac decyzje w wieku 8 lat z ktorym z rodzicow chce mieszkac. U 8-letniego dziecka umysl jest juz dobrze uksztaltowany i dziecko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.20 18:10:25

Kupno,dzirżawa działki gminnej

Po wznowieniu granic przez gminę okazało się iż poprzedni właściciel od którego nabyłem mieszkanie wraz z kawałkiem ziemi, zagrodził działkę przyległą do posesji i używał jak swoją (wybudował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.20 14:10:39

mezczyzna po rozwodzie,nowa zona,jego dzieco i sprawy majatkowe

pozostaje w zwiazku z mezczyzna po rozwodzie(bez slubu jak na razie) zamierzam kupic mieszkanie czy bedzie ono nasza wspolna wlasnoscia ? czy w umowie powinno zostac zaznaczone ze ja jestem jego wlascicielem? ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.5.20 13:11:11

Wspólnota a koszt pociągniecia 3 faz

Witam
Mieszkam w starej kaminicy należącej do Wspólnoty. póki co w mieszkaniu mam jedna faze, bede ciagnac zwiększenie mocy tak zeby miec 3 fazy jednak, skrzynka od której bedzie szła wlz do loklau ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.20 10:59:53

Allegro! Proszę o pomoc! bardzo!

Sądzę ,że to raczej siostra handlowała a teraz chce się zasłonić młodszą.Podobno trzeba się rozliczyć nawet z jednej rzeczy sprzedanej wcześniej niż niż pół roku od zakupu.Dochodzi jeszcze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.5.20 10:20:0

Co z takim delikwentem zrobić ??

problem jest wspólny gdyż spsalismy czas podlewania ogródka który wyniósł przeliczajac na minuty od 28 04 -18 05 tj 875 min po kontroli okazało się wszystko w porządku a ubytki sa dalej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.19 16:57:5

czy okres nauki wlicza się do stażu pracy przy określaniu zasiłku dla bezrobotnych??

Powszechnie wiadomo, że okres nauki wlicza się do stażu pracy przy obliczaniu wymiaru
urlopu. Czy podobnie jest w przypadku określania wysokości zasiłku dla bezrobotnych?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.19 13:18:9

Pomoc w napisaniu pozwu.....proszę o radę!

Odnośnie udostępnienia przez firmę dokumentów to wiem, że firma ma obowiązek np prowadzić ewidencję czasu pracy każdego z pracowników (na tej podstawie my ubiegamy się o zapłatę za nadgodziny) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.5.19 13:5:57

Remont na własny koszt a ZBK

Jesteśmy głównymi najemcami lokalu w starym budownictwie. Zrobiliśmy remont mieszkamia i wywaliliśmy piece i założyliśmy centralne ogrzewanie (etażowe). Teraz ZBK podwyższyło nam czynsz za podwyższenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.19 12:2:6

Mam pytanko

Witam.
Chcialbym się zapytać czy mój tato (ma własny zakład pracy) moglby mnie zatrudnic na okres wakacji? Czy duzo jest warunkow do spelnienia czy jest do przejscia? Ukonczylem 16 lat w styczniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.18 23:22:16

presco i nakaz zapłaty

W kwietniu 2009 otrzymałam z P.R.E.S.C.O. wezwanie do zapłaty listem zwykłym. W piśmie tym jest informacja, że w drodze umowy cesji wierzytelności zostały im sprzedane w grudniu 2008 przez Polskie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.18 19:27:13

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika