Forum prawne (strona 805)
jaki jest wymagany wiek kobiety
Wymagany wiek kobiety to 18 lat. ewenyualną dyspense uzyskuje się za zgodą sądu rodzinnego. ... Zobacz wątek2009.6.12 19:8:9
rozwiązanie umowy a zasiłek
witam mam pytanie czy jest róznica przy rozwiazaniu umowy za porozumieniem strona a rozwiazaniem umowy w wyniku redukcji etatów co do przyznania zasiłku, za porozumieniem stron z tego co wiem zasiłek ... Zobacz wątek2009.6.12 18:12:52
Ponowna darowizna nieruchomosci
Witam, szukam pomocy w nastepujacej sytuacji:Sytuacja:
2 lata temu ojciec daruje synowi mieszkanie o wart. 60 tys zl, oczywiscie w
formie aktu notarialnego, notariusz pobiera takse, US nie pobiera ... Zobacz wątek
2009.6.12 17:9:45
Dokumentacja kuratora sądowego
witam, chciałabym się dowiedzieć jaką dokumetacje musi prowadzić kurator sądowy, może ktoś miałby ksero przykładowych formularzy, których używa kurator, mój mail m.emila@poczta.fm z góry ... Zobacz wątek2009.6.12 10:43:22
Czy może być zwolniony z alimentów na imprezującą córkę?
To mi przypomina pęd ewolucyjny o dobra materialne!U nas na uniwerku zwiemy to "drabina spoleczna bez szczebli". Bogacz moze stac sie golodupcem lub bankrutem (ewentualnie hazardzista badz alkoholikiem/narkomanem'nikotynista ... Zobacz wątek
2009.6.12 1:53:41
Spółdzielnia Miszkaniowa - brak ciepłej wody od 23 do 5 rano
witam serdecznie,Proszę o pomoc w sprawie ciepłej wody, a w zasadzie jej braku dla mieszkańców. Niedawno przeprowadziłam się i odkryłam, ze w Spółdzielni Mieszkaniowej, w której mieszkam wymyślili ... Zobacz wątek
2009.6.11 22:42:19
Skomplikowane perturbacje rodzinne.
Witam,Zastanawiam się co dalej ze sprawą, która jakiś czas utknęła w miejscu. Otóż. 9 lat temu umarł mój ojciec, który był już wdowcem od jakiegoś czasu. Przepisał na mnie dom, uzbrojoną ... Zobacz wątek
2009.6.11 21:23:36
Prawo Budowlane z przed 1980 a teraźniejszość
Witam,Budynek został postawiony w 1979 roku. Czy jakieś przepisy PB późniejsze czyli po 1980 go obowiązują? Chodzi dokładnie o wody opadowe. W Prawie Budowlanym z 1974 nic nie ma o odprowadzaniu ... Zobacz wątek
2009.6.11 19:31:38
WIELKA NIEWIADOMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hasło dla was; FUCK EACH OTHER!!! ... Zobacz wątek2009.6.11 17:33:54
KREDYTY,brak mozliwosci splaty.
witam.chodzi o mojego bylego chlopaka.moglabym na to machnac reka ale mamy razem dziecko i martwi mnie jego los.w obecnej chwili jest w monarze,stal sie bezdomny z uzaleznieniami i kredytami.
ma ok ... Zobacz wątek
2009.6.10 23:16:16
Egzekwowanie praw rodzicielskich przez ojca
Czytajac te wszytkie wypowiedzi tylko współczucia choc sam jestem w podobnej sytuacji ale niechce sie wiezyc iz tak dosyc duzo sie o tym mowi to nie ma zadnej poprawy powino sie jeszcze bardziej nagłaśniać ... Zobacz wątek2009.6.10 23:15:32
Bardzo proszę o radę co zrobić....zostaniemy bez dachu nad głową
Witam,mamy z narzeczonym bardzo poważny problem...mam nadzieję że ktoś podpowie co robić bo ja już na to wszystko nie mam siły. Mój narzeczony jest zameldowany i mieszka w Warszawie...od początku ... Zobacz wątek
2009.6.10 18:29:20
tymczasowo aresztowany samotny rodzic
jestem osobą samotnie wychowującą dziecko. Wszystko wskazuje na to, że w perspektywie "grozi" mi tymczasowe aresztowanie. Czy ktoś wie, co się dzieje wtedy z dzieckiem? Trafia od razu do domu dziecka ... Zobacz wątek2009.6.10 18:24:14
Odwołanie od decyzji o warunkach zabudowy
Otrzymaliśmy decyzję o tym, że dom, który ma powstać na naszej działce może mieć dach tylko dwuspadzisty. Argumentem, dotyczącym tego dachu było "nowa zabudowa, na tym terenie nie ma planu zagospodarowania ... Zobacz wątek2009.6.10 17:23:0
art. 158 kk pobicie
Jesli dogadałes sie z pokrzywdzonym to on(pokrzywdzony) musi zgłosic ze nie chce prowadzic postepowania przeciwko tobie albo na policji albo w prokuraturze (jesli akta poszły dalej)z doswiadczenia:
oskaram ... Zobacz wątek
2009.6.10 15:11:35
Prześladowanie w miejscu pracy. Proszę o pomoc
WitamMam 52 lata i od 11 lat pracuję fizycznie w pewnej firmie, sumiennie wypełniam swoje obowiązki, od wielu lat nie byłem na chorobowym zawsze punktualnie stawiam się w miejscu pracy.
Inni pracownicy ... Zobacz wątek
2009.6.10 14:5:11
Bezpodstawne legitymowanie i przeszukiwanie nieletnich przez policję.
ROZPORZĄDZENIEMINISTRA FINANSÓW
z dnia 1 lipca 2002 r.
w sprawie legitymowania, zatrzymywania i przeszukania osób, zatrzymywania pojazdów i innych środków przewozowych przez inspektorów ... Zobacz wątek
2009.6.10 1:6:41
SPÓŁDZIELNIA mieszkaniowa a zgoda na klimatyzacje!
Posiadam mieszkanie którego zarzadca jest spółdzielnia mieszkaniowa. mieszkanie jest małe i jednostronne wiec nie ma mozliwosci porzadego przewietrzenia, nawet kiedy na zewnatrz jest zimno u mnie jest ... Zobacz wątek2009.6.10 0:22:33
Kiedy głosowanie?
Głosować nigdy nie głosowałem i głosować nie będę (nawet na partię piwa głosu nie dałem). Tutaj, może bym się skusił ale tych ludzi osobiście nie znam i nie wiem jaki oni machloję robią/robili/robić ... Zobacz wątek2009.6.9 18:9:16
Jak protestować?
Niestety nam wybudowany juz boisko. Czy udalo sie Panu/Pani powtrzymac ta budowe? ... Zobacz wątek2009.6.9 16:57:10
wyznaczenie spotkan ojca z dzieckiem przez sąd
Witam, jestem ojcem naszej mojej i byłem narzeczonej córeczki, ma prawie 3 latka. Staram się w sądzie o ustalenie mojego widywania dziecka. W sądzie staram się o wtroki i czwartki 17-20 co drugi ... Zobacz wątek2009.6.9 14:49:8
ubezpieczenie na studiach a opłaty związane z porodem
ubezpieczenie z uczelni nie pokryje pobytu w szpitalu ani porodu,musi Pani być ubezpieczona przez NFZ możliwości są dwie: albo Pani mąż rejestruje się w urzędzie jako bezrobotny i ubezpiecza Panią, ... Zobacz wątek2009.6.9 14:9:23
czy trzeba placic za miejsce parkingowe przy bloku?
na najblizszym zebraniu wsponoty mieszkaniowej zarzad chce rozmawiac miedzy innymi na temat uchwaly w sprawie miejsc parkingowych.zarzad wspolnoty chce aby mieszkancy placili 5 zl misiecznie za jedno miejsce ... Zobacz wątek2009.6.9 12:5:54
czy przysługuje odprawa
Dostałem odpowiedz na innym forum cytuje:"niestety, jeśli powodem była Pana absencja z powodu choroby, to jest to przyczyna ewidentnie dotycząca Pana i na odprawę nie ma co liczyć. Zasadniczo ... Zobacz wątek
2009.6.9 11:55:45
jak odebrac pożyczone rzeczy ?
Pożyczyliśmy znajomym 2 rzeczy - rusztowanie budowlane, i wiatrówkę ( broń), miało to miejsce we wrześniu tamtego roku. Rusztowanie na chwile, bo cos tam chcieli podremontować, a broń bo chcieli ... Zobacz wątek2009.6.8 23:15:1
Dziedziczenie po rodzicach
MOja mama z poprzedniego małżeństwa posiada 2 dzieci i 1 (ja) z następnego. Mama zmarła, ojciec odziedziczył po niej mieszkanie, którego notarialnie był współwłaścicielem. Jaki będzie podział ... Zobacz wątek2009.6.8 22:19:26
Kto będzie płacić?
Miałam romans za granicą (przez 1 miesiąc tam siedziałam) miałam trzech partnerów seksualnych i któryś mi dzieciaka zrobił ;( Czy mam się starać o alimenty od państwa w którym w ciążę zaszłam? ... Zobacz wątek2009.6.8 18:14:18
Czy brać rozwód?
współczuję. uważam, że należy usiąść i uzgodnić warunki separacji. I zobaczyć jak będzie bez tej drugiej połówki. Jest to dobre rozwiązanie. Ale to trudna dec., szczególnie jak są dzieci. ... Zobacz wątek2009.6.8 17:34:19
Problem z garażem przy drodze.
Witam!!!Garaż został wybudowany dawno temu bez pozwolenia.Stoi w miejscu częściowo zasłaniającym widoczność drogi (zakręt).Dostałem pismo z nadzoru w sprawie oględzin.Czy mogą mnie zmusić ... Zobacz wątek
2009.6.8 17:1:57
Wykup wynajmowanego mieszkania
Wynajmuję mieszkanie już od 16 lat, od tamtej pory właściciel się nie pojawił (wyjechał za granicę mając ponad 70 lat więc nie wiadomo czy wogóle żyje). Przez cały czas mieszkanie jest opłacane ... Zobacz wątek2009.6.8 16:18:15
Odszkodowanie po wypowiedzeniu 3 letnim
a skąd ty wziąłeś tego lokatora, ty gównozjadzie! gdybyś miał uprawnienia właścicielskie przedwojenne do nieruchomości, to cały czas byłaby to twoja nieruchomość, bo państwo po 45 r. ... Zobacz wątek2009.6.8 15:3:49
\"Anonimowa\" ankieta
Witam. Czy pracownicy szkoły mają prawo dochodzić, oraz wykorzystywać dane osobowe ucznia, który wypełnił anonimową ankietę nt. działania szkoły?Moja koleżanka prawdopodobnie będzie miała ... Zobacz wątek
2009.6.7 19:21:56
Podpisana umowa ze spoldz. ale jeden lokator robi teraz problemy
cd. ...wczesniejszy byl odwolany nielegalnie, ale chyba z tego powodu nie maja prawa odwolac umowy, przeciez to ich pieniadze w sumie.BARDZO PILNA SPRAWA
BEDE WDZIECZNY ZA WSZELKA OPINIE ... Zobacz wątek
2009.6.7 12:44:1
Umowa o dzieło - problem z rozliczeniem
Witam,Jestem osobą prywatną (nie jestem płatnikiem VAT), która wykonuje strony web na umowę o dzieło. Zawarłem z klientem umowę poprzez GG na wykonanie strony www za 1200zł. Otrzymałem zaliczkę ... Zobacz wątek
2009.6.7 9:41:53
2009.6.6 11:25:40
zasiedzenie -
Dlaczego zasiedzenie skoro jest testament,jaki jest status działki ( w całości ) i do kogo ona należy ( stan prawny),
dlaczego były opłacane podatki za grunt a nie za grunt i naniesienia?
... Zobacz wątek
2009.6.5 15:18:43
Odliczanie VAT od nielegalnej budowy obiektu
Pan Krzysztof jest przedsiębiorcą, który posiada kilka obiektów przemysłowych w gminie. Obecnie jest w trakcie budowy następnego obiektu przemysłowego. Budowę ma zaawansowaną w ok. 70% choć nie ... Zobacz wątek2009.6.5 14:43:10
JAK NAPISAC POZEW DO SADU PRACY
JAK NAPISAC POZEW DO SADU PRACY O ZALICZENIE PIERWSZEJ GRUPY PRACY UCIAZLIWEJ DO EMERYTURY.MAM 15 I POL ROKU NA BUDOWIE JAKO MONTAZYSTA.ODPOWIEDZ NA MAILA POPROSZE ... Zobacz wątek2009.6.5 14:27:17
CO Z NASZYMI PIENIĘDZMI z ZUSu
Nie ma w ogóle o czym debatować. Zus trzeba zlikwidowac i koniec, oni tylko kradną kasę. ... Zobacz wątek2009.6.5 3:17:48
stanowisko Ministerstwa Infrastruktury
dotyczy: stanowiska Ministerstwa Infrastruktury w sprawie prawa obywatela i właścicielalokalu do otrzymywania w formie pisemnej treści Uchwał Wspólnoty
Mieszkaniowej podejmowanych z udziałem ... Zobacz wątek
2009.6.4 21:31:46
zakażenie szpitalne
trzeba wytoczyć powództwo o odszkodowanie i zadoścuczynienie za krzywdę . mogę pomóc . Mój adres e-mail julitka.zbyszko@onet.pl... Zobacz wątek
2009.6.4 18:52:28
napadł mnie sąsiad i uedzył! czy może ponieść konsekwencje?
Może po prostu Ci się należało???? Też mam sąsiada idiotę i wychodzę z założenia, że jedynie łomot jest rozwiązaniem ... Zobacz wątek2009.6.4 16:23:25
cesja z ubezpieczenia
Zawarłam umowę ubezpieczenia AC i OC z firmą ubezpieczeniowa LIberty ...- po kilku dniach otrzymałam pocztą dokumenty potwierdzające ten fakt tzn: polisę dodatkowow jednak otrzymałam potwierdzenie ... Zobacz wątek2009.6.3 12:59:46
Czy kwota alimentów to kwota za którą ma przeżyć dziecko? Czy jest coś jeszcze?
Z żoną się kłucimy od paru miesięcy i już nie tylko wisi w powietrzu temat mojej wyprowadzki. Mamy syna i dla mnie sprawa jest oczywista co do kwoty przekazywanej na syna, sprawa ustalenia wartości. ... Zobacz wątek2009.6.3 12:44:2
2009.6.2 23:31:23
Likwidacja !?
Witam,Mam pytanie dot. mojego ostatniego świadectwa pracy.
Na świadectwie mam wpisane że rozwiązanie umowy następuje w wyniku Art. 30par.1 punkt 3 i do tego mam dołączone oświadczenie pracodawcy ... Zobacz wątek
2009.6.2 21:5:0
PRZELEWY
witam, jestem tu nowa na tym forum wiec jesli robie jakikolwiek balagan- prosze o zrozumienie:)pisze z zapytaniem, dotyczacego przelewu-zaoferowano mi 'prace'- jelsi moge to nazwac praca- chyba bardziej ... Zobacz wątek
2009.6.2 20:5:36
Podział mieszkania lokatorskiego bez możliwości wykupu
Witam,Jestem w trakcie rozwodu z żoną i nurtuje mnie kwestia prawa do mieszkania lokatorskiego bez prawa wykupu.
W 2001 roku byłem członkiem spółdzielni mieszkaniowej i postanowiłem wystopić ... Zobacz wątek
2009.6.2 18:11:49
wymeldowanie,eksmisja z mieszkania
Proszę o odpowiedź czy istnieje podstawa prawna do wymeldowania mnie lub ewentualnej eksmisji z mieszkania.Sytuacja jest następująca :
mieszkam wraz z żona i dziećmi w mieszkaniu ,którego właścicielem ... Zobacz wątek
2009.6.2 15:44:40
KUPNO MIESZKANIA.
Niestety nie da się wszystkiego sprawdzić, co przeżyłam niestety na własnej skórze. Przeczytaj mój post (podzielony na kilka części jako odpowiedzi-nie zmieścił się cały) ... Zobacz wątek2009.6.2 11:36:53
Masz inne pytanie do prawnika?