Forum prawne (strona 758)
prawo własności a ograniczenia dla sąsiednich nieruchomości
witam1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek
2010.6.13 12:48:17
pawilon handlowy - reklama sąsiada na moich oknach, odcięcie od szamba
witam1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek
2010.6.13 12:34:17
spadek po śmierci żony
[cytat]czy po śmierci żony bez sprawy spadkowej może mąż sprzedać samochód- właścicielem był mąż i żona jest jeszcze 2 dzieci ?
[/cytat]
... Zobacz wątek
2010.6.13 0:23:21
Komornik zajął konto
Komornik musi mieć prawomocny nakaz płatniczy z sądu, żeby mógł przystąpić do egzekucji. Prawdopodobnie przegapiliście powiadomienie z sądu o wydaniu nakazu płatniczego w postępowaniu nakazowym. ... Zobacz wątek2010.6.12 17:35:39
Ujawnienie danych przez US
Skierować skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Nie dać się zastraszyć kontrolą z US. Natomiast adwokat strony przeciwnej mógł również złożyć wniosek o ujawnienie Pani ... Zobacz wątek2010.6.12 17:27:26
Rachunki na dziecko w sprawie o alimenty
Decyzja należy do sądu, a rachunki z całą pewnością nie zaszkodzą. Zamiast słuchać byłego męża, proponuję postępować zgodnie z zasadą: "myśl sam za siebie". Może będzie w stanie udowodnić, ... Zobacz wątek2010.6.12 17:21:21
Uciazliwy pies sasiadow
Jak prawnie mozna rozwiazac sytuacje z sasiadami, ktorzy zaniedbuja swojego psa.pies sasiadow zalatwia sie na balkonie!!!
konfrontacja z sasiadami nic nie dala twierdza ze to nie ich pies sika z balkonu, ... Zobacz wątek
2010.6.12 13:50:18
Czy prezes zarządu sp z o.o. musi mieć umowę?
Nie musi mieć umowy. Może działać na podstawie uchwały wspólników i nie musi pobierać wynagrodzenia za wykonywanie swoich obowiązków. ... Zobacz wątek2010.6.11 15:46:43
Odebranie praw do dziecka ojcu.
Witam, mój były narzeczony zostawił mnie, gdy byłam w 3cim miesiącu ciąży. Obecnie jestem w 6tym miesiącu i wiem, że nie chcę mieć z tym człowiekiem nic wspólnego. Na początku nie chciał ... Zobacz wątek2010.6.11 15:15:17
Czy komornik może wejść do mieszkania wynajętego?
Wierzyciel może żądać uznania sprzedaży za bezskuteczne co w konsekwencji będzie prowadzić do zajęcia tego samochodu. ... Zobacz wątek2010.6.11 13:56:57
Wyłudzenie kredytu.
Jeśli macie wspólność to spłacacie oboje, przecież wszystko co masz i tak jest wspólne.Certum Windykacja. ... Zobacz wątek
2010.6.11 13:55:4
przeprowadzka do innego miasta
WitamChciałabym się wyprowadzić z rodzina do innego miasta. Dziecko mam z byłym mężem. Jak wtedy wyglądają wizyty ojca dziecka? Czy to on będzie przyjeżdżał do niego czy ja będę zawozić ... Zobacz wątek
2010.6.11 12:47:41
pożyczka po rozwodzie
WitamMoja dziewczyna jest po rozwodzie, jeszcze w trakcie małżeństwa wzięła pożyczkę ze swoim mężem. Raty pozostały, niestety spłaca je tylko ona, on za to twierdzi, że nie ma pieniędzy. ... Zobacz wątek
2010.6.11 12:16:27
Kiedy ?
WitamCzy jest możliwość aby ojciec odebrał dziecko matce? W jaki przypadkach tak się może zdarzyć? ... Zobacz wątek
2010.6.11 12:10:54
Zakazy
WiatmCzy jest jakaś ustawa zabraniająca jeździć po sklepie na rolkach. Czy za samo to że mam rolki na nogach można mnie wyrzucić ze sklepu? ... Zobacz wątek
2010.6.11 11:16:54
Brak alimentow!!
Witam! 8 kwietnia odbyła sie sprawa o alimenty dla corki, tego samego dnia zaniosłam postanowienie sądu do komornika. Alimenty maja byc wyrownan od stycznia. Do dzis nie otrzymałam zadnych pieniedzy ... Zobacz wątek2010.6.11 10:3:19
Prawo do zdjęć
WitamCzo osoba która zrobiła zdjęcia mojemu koty może je sprzedawać jako swoje, czy potrzebuje mojej zgody? ... Zobacz wątek
2010.6.11 9:44:58
Publikacja zdjęć
witamJestem fotografem i mam pytanie: Czy jeżeli robię zdjęcie panu przebranemu za klauna muszę mu zapłacić (on tak twierdzi) czy mogę robić zdjęcia bez jego zgody? ... Zobacz wątek
2010.6.11 9:39:15
Rozwiązania zadań na serwisie
Witam,Mam w planach złożyć serwis internetowy z rozwiązaniami zdań matematycznych z różnych książek. czy to jest legalne? ... Zobacz wątek
2010.6.11 9:36:45
Przeminiecie wyroku!!!
witamCzy to prawda, że jeżeli osoba skazana nie stawi się w ZK, wyjedzie np. za granicę i przez 10 lat jej nie znajdą wyrok zostanie unieważniony? ... Zobacz wątek
2010.6.11 9:15:7
Kopia książki
Witam.Chciałabym się dowiedzieć co grozi za skserowanie książki na własny użytek. Czy jest to zgodne z prawem jeżeli z książki będę korzystać tylko ja? Co za to grozi?
... Zobacz wątek
2010.6.11 8:56:16
urlop na wypowiedzeniu
Pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika. Trzeba więc wystąpić z takim wnioskiem do proacodawcy. ... Zobacz wątek2010.6.11 8:6:56
rezygnacja z OC
Tak po zakończeniu kolejnego rocznego okresu trwania umowy. Zgodnie z ogólnymi procedurami. ... Zobacz wątek2010.6.11 8:5:44
dziecko z byłą
Zawsze można wystąpić do sądu rodzinnego w takiej sprawie. Nie jest to jednak sprawa prosta gdyż sąd bierze pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka a nie stosunki między rodzicami. Jeśli ojciec ... Zobacz wątek2010.6.11 8:1:28
2010.6.11 7:52:51
STACJE BENZYNOWE
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najczęściej są to drogi publiczne i z nich realizowany jest wyłącznie zjazd na teren prywatny (teren stacji paliw). Nie można jednak wykluczyć, ... Zobacz wątek2010.6.11 7:51:59
Tymczasowy dowód
Do 13 roku życia - oboje rodzice wyrażają zgodę na wyrobienie dowodu osobistego. Od 13 do 18 roku wymagana jest zgoda tylko jednego opiekuna prawnego (rodzica). Do 5 roku życia dzieci zwolnione są ... Zobacz wątek2010.6.10 23:30:34
Zdjęcie [włosy] dowód osobisty
W fotografii do dowodu osobistego najważniejszy jest WIZERUNEK TWARZY. W związku z powyższym może Pan/i z żelować / obciąć/ przefarbować/ zgolić włosy.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.6.10 23:18:18
ponowne przeliczenie emerytury
witam problem polega na niezaliczeniu przy przeliczeniu emerytury 15 lat pracy w warunkach szkodliwych ... Zobacz wątek2010.6.10 19:46:27
WYMUSZENIE PIERWSZEŃSTWA-TRUDNY PRZYPADEK
Witam,Proszę o radę w poniższej sprawie.
Zdarzenie maiło miejsce rok temu. Wyjeżdżałem z podporządkowanej w prawo. Zatrzymałem się przed wyjechaniem, nic nie jechało. Ruszyłem wyjeżdżając ... Zobacz wątek
2010.6.10 15:29:52
pomocy
witamPół roku temu córka spowodowała wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym, była trzeźwa, przekroczyła prędkość o 8 km/h. Dostała wyrok w zawieszeniu, musi również zapłacić 6tyś zł ... Zobacz wątek
2010.6.10 9:6:3
Wózek widłowy
WitamZnajomemu rok temu zabrano prawo jazdy za prowadzenie pod wpływem alkoholu. Teraz chciałby zrobić kurs na wózek widłowy i pracować w fabryce. Czy jest to możliwe?
... Zobacz wątek
2010.6.10 9:0:30
motorower
WitamPosiadam motorower, jego maksymalna prędkość to 45km/h, czy powinienem mieć prawo jazdy na niego, czy wystarczy karta motorowerowa?
... Zobacz wątek
2010.6.10 8:56:16
2010.6.10 7:31:48
mieszkanie w spadku dla jednego dziecka / testament
Witam,rodzice chca sporzadzic testament w ktorym mieszkanie wlasnosciowe chca przepisac najmlodszej corce. Starsze pozostale dwie corki otrzymaly po swoim slubie pieniadze na zakup mieszkania, totez ... Zobacz wątek
2010.6.9 18:7:43
nieznośny pies sąsiada
To podpada pod wykroczenie z kwArt. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:51:37
Najem części mieszkania a goście i właściciele - prywatność
Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:17:15
Ciąża a umowa na czas określony
Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży. Mam umowę na czas określony. Kończy mi się umowa w lipcu i od sierpnia mam mieć umowę na czas nieokreślony. Boję się przyznać szefowi, bo może mi nie przedłużyć ... Zobacz wątek2010.6.9 15:12:0
Emerytura w wysokości 3zł!
Witam, jestem na rencie od kilku lat, obecnie mam 58 lat, wcześniej normalnie pracowałem. Ostatnio przyszło mi informacja z ZUS-u o przewidywanej wysokości emerytury. Okazało się, iż jest... 3zł!!! ... Zobacz wątek2010.6.9 13:49:58
2010.6.9 12:45:1
Groźby
WitamMój były chłopak złożył oskarżenie w sądzie, zeznał, że groziłam mu przez telefon. Rzeczywiście tak było ale to tylko ze względu na kłótnie, powiedziałam to wszystko w nerwach. ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:31:5
Napad
WitamMój syn brał udział w napadzie na sklep, niedługo czeka go sprawa sądowa, szukam dobrego adwokata w Rzeszowie. ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:24:33
Palenie jest karalne?
WitamChciałem się dowiedzieć czy palenie marihuany jest karalne?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:20:28
Posiadanie narkotyków i inne
witamDziś przyszli do mnie policjanci aby zrewidować mieszkanie, powiedziano mi również, że syn jest zatrzymany z grupą znajomych za posiadanie narkotyków i wiele innych rzeczy ponieważ od dłuższego ... Zobacz wątek
2010.6.9 12:3:47
brak umowy o prace!!!!
Witam, mam taki problem. Podjęłam się pracy w ankietach. Pan oferujący pracę miał mnie zaprosić na podpisanie umowy, ale nic takiego nie miało miejsca. Jednakże ja podpisałam, że wypożyczam ... Zobacz wątek2010.6.9 12:2:35
Groźby przez komunikator internetowy
Witamw zeszłym roku dostawałam masę gróźb przez komunikator gg, ciągle od jednej osoby. Straszono mnie gwałtem i pobiciem. Nie mam pojęcia kto to mógł być .Poszłam na policje lecz jako niepełnoletnia ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:51:20
Drzewo na posiadłości sąsiada, zasłaniające dostęp do światła słonecznego
Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy.Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:36:18
posądzenie o kradzież
WitamMam ogromny problem dotyczący mojej córki, która robiła zakupy w centrum handlowym. Kupowała rzeczy dla siebie i dla swojego chłopaka. Weszła do przymierzalni z rzeczami dla siebie i męskimi ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:33:11
zrzeczenie sie spadku a samobojstwo
Czy jesli zrzeke sie za zycia mamy spadku u notariusza to nie przejme jej dlugow nawet w przypadku jej samobojstwa, czy cos zmnienia w jakich warunkach nastopila smierc dluznika, slyszalam kiedys ze jesli ... Zobacz wątek2010.6.9 10:55:41
Karygodne zachowanie Policji
WitamWczoraj chciałem zgłosić popełnienie przestępstwa w Komendzie Policji, niestety policjanci wykazali wyjątkowy brak zainteresowania. Jestem oburzony ich zachowani i chciałbym złożyć skargę, ... Zobacz wątek
2010.6.9 10:54:17
Masz inne pytanie do prawnika?