Forum prawne (strona 703)

odpracowanie godziny za wolne dni

witam pracuje jako konsultantka telefoniczna na 1/2 etatu z powodu braku bazy otrzymaliiśmy trzy dni przymusowego wolnego, a pracodawca godziny pracy zapisal ze mamy odpracowac. czy ma on do tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:14:17

Paragon

Witam.

Mam taki problem chcę reklamować sprzęt, który całkiem niedawno kupiłem, ale mam kartę gwarancyjna ale bez paragonu czy taka karta jest ważna?Czy można jakoś po raz drugi wydrukować ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.2 10:11:10

pracownik spokewniony z pracodawca

witam, czy dyrekta Szkoly Plastycznej może zatrudnić sprzątaczkę, która jest jego daleka rodzina. Czy są na to jakies przepisy w kodeksie pracy albo w innych ustawach ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:10:10

czy wziąć prawnika na przesłuchanie?

Witam, zostałem wezwany na komendę i nie wiem w jakiej sprawie. Zastanawiam sie, czy może nie iść tam razem z kolegą prawnikiem, ale z drugiej strony czy to nie będzie wyglądać prowokacyjnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:9:44

seks w parku....

Witam...
ostatnio zostałem zatrzymany z moją dziewczyną gdy uprawialiśmy sex w parku. ona ma 16 lat ja 17. czy coś nam za to grozi? czy moi rodzice muszą się o tym dowiedzieć? bardzo proszę o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:7:27

problemy w banku z wynagrodzeniem

Witam mam pytanie czy pracodawca moze ponosic odpowiedzialnosc za niedotrzymania terminu wyplaty gdzy jest to spowodowane problemami banku?? bo nie wiem czy ponosi za to odpowiedzialnosc jesli jest to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:7:11

art. 286 $ 1 k.k. - czy jest szansa na zawiasy?

Witam, chciałbym zasięgnąć opinii co do art. 286 $ 1 k.k. Nie byłem wcześniej karany a teraz jestem oskarżony z tego art. Czy jeśli dobrowolnie poddam się karze to czy jest szansa że dostanę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 10:5:38

wpłata na konto-pomyłka

Witam
Zakupiłem sprzęt na allegro ale podczas wpłacania pieniędzy na konto sprzedawcy pomyliłem numer i co teraz jak mam odzyskać pieniądze?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:54:9

Zwolnienie na okresie próbnym

Witam pracowalam na okres probny od 18.06.2010 do 19.09.2010 a umowa zostala wypowiedziana art 30. 1pkt 2 KP z data 17.08.2010 czy moge sie ubiegac o odprawe od pracodawcy ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:53:56

czy w świetle prawa jestem już niekarany?

witam, miałem kiedyś wyrok w zawieszeniu, to były 3 miesiące w zawieszeniu na 2 lata, okres próby skończył się ponad rok temu, ale z akt zostanie on skasowany dopiero za 2 lata niecałe. Czy w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:49:4

zdjęcia i filmy z aktów seksualnych

Witam,
sprawa wygląda tak... byłem z dziewczyną w dość intensywnej relacji, podczas naszego związku robiliśmy sobie zdjęcia oraz nagrywaliśmy filmiki podczas stosunku. Teraz już nie jesteśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:46:49

dwie zmiany po sobie

wiatam chcialabym sie dowiedziec czy pracodawca ma mozliwosc zmuszenia mojego meza do przyjsca do pracy nastepnego dnia po nocnej zmianie jesli przerwa miedzy zmianami nie trwala dluzej niz 8 godzin przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:45:48

przedluzenie umowa na czas określony

witam niedlugo kończy mi sie umowa o prace na czas określony-na rok -18.09.2010.
Czy pracodawca ma obowiązek poinformowania mnie wcześniej ze podpisze ze mną umowe na dalszy okres czy nie ?? a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:40:48

Tusz do drukarki-reklamcja

Witam
Mam pytanie kupiliśmy z mężem tusz do drukarki, jakość okazała się fatalna jak zareklamować taki towar?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:38:10

RMUA bez podpisu

witam mam pytanie
mój pracodawca wręczył mojej mamie druki RMUA, okazało się pozniej jak przegladala
że są bez podpisu. a teraz nie odpowiada na jej prosbe o podpis bo mowi ze pokwitowala ich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:36:59

urlop wychowawczy dla meza

witam chcialabym sie dowiedziec czy ojciec mojej coreczki moze skorzystac z urlopu macierzynskiego i wychowaczego ??
jaka dlugosc jest takiego urlopy trwać? i czy mozliwe jest zeby je wziął gdy jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:33:46

zakup na raty

Witam!
Co się dzieje w sytuacji gdy ktoś dokona zakupu sprzętu na raty a po paru dniach zrezygnuje czy tak można jeśli tak to jak to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:30:52

aukcja na allegro

witam,
Co mam zrobić w sytuacji gdy kupiłam rzecz na allegro przez opcje kup teraz za 1 zł wpłaciłam pieniądze na konto razem z przesyłka wyszło około 30 zł teraz sprzedawca odmawia mi sprzedaży ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 9:29:2

przedłużenie umowy w czasie ciazy

Czesc mam pytanie moja dziewczyna jest w 13 tyg. ciazy. posiada umowe na czas okreslony, ktora niedlugo sie konczy. rozumiem ze ta umowa sie przedluza do dnia porodu dlatego mnie ciekawi czy pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:28:34

karta gwarancyjna

Witam
Mam pytanie kupiłam odtwarzacz na allegro i niestety kara gwarancyjna nie była podpisana i co teraz?Czy jest ona ważna?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 9:25:54

oddanie towaru

Witam
Mam takie pytanie kupiłem odtwarzacz mp4 i nie jestem z niego zadowolony i w ciągu jakiego czasu mogę go oddać tak bez żadnych problemów?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:21:15

koniec gwarancji

Witam
Mam takie pytanie co w sytuacji gdy sprzęt popsuje się np, jakoś po tygodniu od daty skończenia okresu gwarancji co w takiej sytuacji można zrobić?Z góry dziękuje za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:18:27

Czy mozna cofnac darowizne mieszkania wlasosciowego ?

Możesz ja cofnac jesli jeszcze darowizna nie zostala jeszcze wykonana. wtedy jeszcze mozesz to odwolac. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 9:17:4

Wnuk nie płaci, dziadek w DOS

Witam, jakie konsekwencje grożą, jeśli wnuk nie płaci za opiekę nad dziadkiem w Domu Opieki Społecznej chociaż żyją jeszcze dzieci dziadka? Czy wnuk będący pełnoletnia osobą ponosi jakąś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:8:52

służebność osobista domu a nowi lokatorzy

Witam,
czy jeżeli osoba ma służebność osobistą polegającą na zamieszkiwaniu w całym domu, to czy właściciel tego mieszkania może zameldować na okres czasowy w tym domu inne osoby? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:2:43

spóźnienie do stawienia się w ZK

witam, mój chłopak ma stawić się do zakładu karnego w przyszłą środę. ale chcemy spędzić ze sobą jeszcze jeden weekend dlatego pytam, czy jeśli nie stawi się dokładnie w środę a w następny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 9:1:2

minimalna kwota zarabiana przez dłużnika?

Witam.
Mam taki problem że mam 4 tys. zł długu i będę miała postępowanie komornicze. Zarabiam niewiele, bo 500 zł na umowie zleceniu. Czy z takiej kwoty komornik może pobierać pieniądze, czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 8:59:24

Umowy niepapierowe

Czy jest w polskim prawie możliwość zawarcia umowy przez intenet, to znaczy takiej, na której nie będzie ani pieczątki ani podpisu? Czy taka umowa wysłana e-mailem będzie ważna czy będzie można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 8:55:5

Czy mogę odmówić składania zeznań

Witam, zostałem wezwany na świadka w procesie, który żona mojego kuzyna wytoczyła mojemu kuzynowi. Czy ja mogę odmówić zeznawania w takim procesie ze względów rodzinnych czy sąd może nie uznać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 8:53:53

jak nie przejąć długów narzeczonego

Czy jeśli mój narzeczony na spore długi zaciągnięte na własną rękę, to czy w momencie naszego ślubu ja także będę za te dlugi odpowiedzialna? Czy jest jakiś sposób aby sie tego ustrzec? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 8:51:41

zatrzymanie za długi?

Mój brat ma w Polsce spory dług za niespłacone raty, teraz urósł on do ponad 12 tys. zł. Brat mieszka za granicą i sprawą zajął się komornik. Chciałem zapytać czy istnieje taka możliwość, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.2 8:49:11

Relamacja

Jeśli towar nie posiada wad nie ma mowy o reklamacji. Tylko dobra wola sprzedawcy umożliwia zwrot bądź wymianę pełnowartościowego towaru. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 7:41:23

Odmowa sprzedaży

Można spróbować perswazji przy pomocy administracji portalu aukcyjnego a także załozyć sprawę w sądzie o wypełnienie warunków umowy sprzedaży czyli wydania wylicytowanego przedmiotu. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.2 7:31:20

Sprzedaż telefonu na allegro

Oczywiście. Jest on Pani własnością i może Pani dowolnie nim rozporządzać. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 7:28:4

spisanie za siedzenie na ławce - co dalej?

Nic się z tym nie dzieje. Spisali was prewencyjnie i zapewne pozostanie to tylko w ich notatnikach. A co do mandatu to osobie niepełnoletniej nie można go wypisać i wręczyć ot tak. Musieli by wezwać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.2 7:26:6

2010.9.2 7:21:35

gdzie mozna odzyskac papiery składane dawniej w banku alimentacyjnym

gdzie mozna odzyskac papiery składane dawniej w banku alimentacyjnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 20:0:22

Jaką powinna mieć terść umowa pomiędzy właścicielami działek - domów jednorodzinnych wolnostojących-tzw.Kndominium,

Jaką powinna mieć terść umowa pomiędzy właścicielami działek - domów jednorodzinnych wolnostojących-tzw.Kndominium, a jaką wspólnota mieszkaniowa na tym samym terenie. Prosze o przesłanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 19:22:17

Jaką powinna mieć treść umowa pomiędzy włścicielami domów jednorodzinnych, wolnostojących -

Jaką powinna mieć treść umowa pomiędzy włścicielami domów jednorodzinnych, wolnostojących - Kondominióm, a jaka w Wspólnoty Mieszkaniowej Domów Jednorodzinnych Jakie plusy i minusy w obu przypadkach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 19:6:47

2010.9.1 17:28:15

Pzrylacze elektryczne na dzialce

Witam, nabylem dzialke budowlana z Pozwoleniem na Budowe, przylaczem elektrycznym, wykopana studnia. W Umowie Sprzedazy nie przypilnowalem zapisu o przejsciu na moja wlasnosc calej infrastruktury na tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 14:34:27

Eksmisja pomocy

dodam jeszcze że nie otrzymałam wezwania do zapłaty, ale do wstawienia się na sprawę egzekucyjna do sądu.
Być może te informacje bardziej pomogą by udzielić rady... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.1 13:54:48

Ściągniecie nalezności od studenta

witam,
mam pytanie czy komornik moze sciagnac naleznosc od studenta, mieszka u rodzicow, nie pracuje, a jedynymi dochodami sa sporadyczne umowy zlecenia. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 12:4:52

Egzamin-prawo jazdy

Witam
Mam taki problem jak wygląda sprawa z odzyskaniem prawa jazdy czy muszę robić kurs czy tylko egzamin będę musiał zdawać?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 12:1:8

rozwiazanie umowy zlecenia

Czesc,
mam pytanie jak moja zona moze najszybciej rozwiazac umowe zlecenie, ktora sie konczy 15.08.2010, poniewaz znalazla lepsza prace. chcialbym sie zapytac co powinna napisac w takim wypowiedzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:55:48

leki w więzieniu

Witam, czy skazani odbywający karę w więzieniu mają dostęp do leków typu aspiryna, coldrex, czyli leków na przeziębienia dostępnych bez recepty? Bardzo proszę o informację, to bardzo ważne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:55:35

potrącenia osoby

Witam
Mam takie pytanie potrąciłam człowieka na pasach, ale bez sygnalizacji świetlnej i niestety okres leczenia potrwa więcej niż 7 dni i co teraz?jaka kara mi grozi?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:51:19

pożyczka przez komunikator

Czesc, jakis czas temu pozyczylem koledze pewno sume pieniedzy przelewajac mu na konto. ugadalismy sie za pomoca operatora Aqqu uzgodnilismy wtedy kiedy mam mi oddac pieniadze i na jakich warunkach. termin ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:49:24

skrócenie kary

Witam
Mam takie pytanie mojemu mężowi zabrano prawo jazdy na okres jednego roku za jazdę po alkoholu czy można jakoś starać się o skrócenie wymierzonej kary?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:47:49

15latek na przesłuchaniu

Mój syn był ostatnio przesłuchiwany na policji bo brał udział ze swoimi kolegami w dewastacji mienia publicznego. jak mi powiedział wczoraj, okazało się że policjantom powiedział nieprawdę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 11:45:32

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika