Forum prawne (strona 704)
Kapitał początkowy w ZUS dla absolwentów liceum zawodowego
czy ktos ugryzl taki temat:liceum zawodowe 4-letnie.praktyka w 1szej klasie 1 dzien,2-4ej 2 dni.normalna produkcja,comiesieczna wyplata w kasie zakladu podobnie jak zasadnicza szkola zawodowa 3-letnia.I ... Zobacz wątek2010.1.16 16:2:14
Miejsce zamieszkania dziecka po rozwodzie - ustalenia sądowe
Chciałam napisać, że dziecko jest na feriach oczywiście, nie na wakacjach świątecznych :) ... Zobacz wątek2010.1.16 12:50:8
Wykorzystanie zdjęcia w serialu TVP bez zgody fotografa
Chcialabym doprecyzować powyższe pytanie: przez "swoje zdjęcie" rozumiem zdjęcie, którego jestem autorką.Jola ... Zobacz wątek
2010.1.16 10:2:2
Wypowiedzenie najmu mieszkania - opłata za dodatkowy miesiąc
Szanowna pani, pozwolę sobie na wyjaśnienie zapisu w umowie, że strony mogą rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzienia. Zapewne tak jest zapisane w umowie.Więc, jeżeli panie chcą ... Zobacz wątek
2010.1.15 23:59:40
Prawo do otwarcia paczki za pobraniem przed zapłatą
Tak, pod warunkiem opłacenia przez nadawcę usługi dodatkowej "sprawdzenie zawartości" koszt 5 zł. Nadawca do przesyłki musi załączyć szczegółwy wykaz zawartości. Przesyłka pobraniowa przed ... Zobacz wątek2010.1.15 22:53:56
Praca studenta w Holandii - problemy z wyplata
powiniscie ich nastraszyc balestingiem w holandi wiecej pytan na muj meil piotr560@onet.eu ... Zobacz wątek2010.1.15 20:20:5
Odpowiedzialność za wypadek przy wyprzedzaniu rowerzysty
witam miesiąc temu miałem przykre zdarzenie wyprzedzałem samochód jechałem ok 80kh z tyłu za mna jechało jak sie puzniej okazalo ok130kh bmw ktore nie wychamowało i uderzyło w drzewo a jego ... Zobacz wątek2010.1.15 19:4:5
Łączenie gospodarstw rolnych małżonków przez ARiMR mimo rozdzielczości
Proponuję zwrócić się pisemnie do kierownika oddziału ARiMR z wnioskiem o uchylenie decyzji urzędników przedstawiając argumenty o rozdzielności majątkowej oraz o tym, że Państwa gospodarstwa ... Zobacz wątek2010.1.14 22:42:22
Zwrot kaucji za mieszkanie po śmierci najemcy
witam,zacytowałam Pańską odpowiedż wynajmującej mieszkanie i otrzymałam takąinformację: Jesteśmy za porozumieniem; jednak porada, którą Państwo otrzymali została udzielona albo przez osobę ... Zobacz wątek
2010.1.14 15:44:3
Podwyższenie czynszu dzierżawy ze spółką państwową
Wszystko zależy od tego, czy w umowie dzierżawy jest zapis, który dopuszcza możliwość zmiany czynszu i na jakich zasadach. Wiążącej odpowiedzi można udzielić jedynie po zapoznaniu się z umową. ... Zobacz wątek2010.1.14 14:56:45
Pożar domu w budowie - odszkodowanie dla banku czy odbudowa?
Mam ubezpieczony dom w budowie. W wyniki pożaru znaczna jego część uległa zniszczeniu. Rzeczoznawca z Uniqua stwierdził, ze szkody wyceni na ok 200 tys. Wiem,z e odszkodowanie należy sie Bankowi ... Zobacz wątek2010.1.14 14:14:20
Darowizna mieszkania od dziadków - opłaty i sługebność osobista
witam serdecznie. Mam ogromny kłopot i probę. Chodzi o to że dziadkowie zapisali mi mieszkanie, tzn przepisali je (z własnej woli) jako darowiznę w formie aktu notarialnego za który ja zapłaciłam. ... Zobacz wątek2010.1.14 13:49:29
Śmiertelny wypadek z rowerzystą - kara i utrata prawa jazdy
dodac moge ze bylem w stanie trzezwym oraz brak jakichkolwiek srodkuw odurzajacych. ... Zobacz wątek2010.1.14 12:34:15
Rozwód rodziców - dożywotnie korzystanie z pomieszczenia
Witam.Doszło do tego, że moi rodzice się rozwodzą. Parę miesięcy temu mój ojciec przepisał dom wraz z całym gospodarstwem na moją mamę. Z tym, że ojciec ma zapis w akcie notarialnym możliwość ... Zobacz wątek
2010.1.14 2:26:20
Wykup lokalu komunalnego - wysokość 210 cm a warunki mieszkalne
Witam,Wraz z żoną rok temu staraliśmy się o wykup lokalu komunalnego.
Niestety otrzymaliśmy odmowną odpowiedź , gdyż stwierdzono że lokal nie spełnia warunków mieszkalnych ponieważ ma ... Zobacz wątek
2010.1.13 18:2:45
Jazda bez legitymacji studenckiej - przedawnienie kary PKP
Witam,Prosiłbym o poradę osób, które dobrze orientują się w temacie.
Sprawa dotyczy jazdy bez legitymacji studenckiej(dlaczego: teraz jest to nie istotne). Dostałem mandat ale olałem temat ... Zobacz wątek
2010.1.13 16:47:28
Spółka cywilna i umowy o współpracy z instytucjami
Hej!Problem jest dość skomplikowany, ale myślę, że trochę ciekawych informacji nt spółki cywilnej można znaleźć pod tym adresem: www.gospodarczeumowy.pl
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.1.13 12:12:14
Nakaz dopłat w sądowym dziale spadku nieruchomości
Czy sad moze podzielic mase spadkowa miedzy 2 spadkodawcow, w ten sposob, iz przydzieli jednemu z nich 2/3 spadku, a drugiemu tylko 1/3 spadku bez jego zgody podczas jego nieobecnosci na rozprawie i bez ... Zobacz wątek2010.1.13 11:57:52
Konsekwencje skazania nieletniego - cywilne i wychowawcze
dotyczy tak samo przestępstwa jak i wykroczenia? (interesuje mnie zwłaszcza relacja do otrzymania mandatu za picie alkoholu w miejscu publicznym, i w przypadku kradzieży w wys. do 100 zł)jakie niesie ... Zobacz wątek
2010.1.13 8:54:2
Zachowek - czy mogę ubiegać się o część mieszkania babci
Jeżeli babcia przepisała/darowała mieszkanie swojej córce, a waszej ciotce , to ciocia jest właścicielką mieszkania.Wam wnukom nie należy się żadna część z tego mieszkania.
Podarowanie/przepisanie ... Zobacz wątek
2010.1.12 21:27:20
Zadatek w umowie przedwstępnej sprzedaży - zwrot przy problemach z drogą
Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego:* jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta.
* ... Zobacz wątek
2010.1.12 18:38:57
Rozwód po 4 miesiącach małżeństwa - jak podzielić majątek
mam pytanie jestem z mezem od 2 lat w seperacji mialam 15 grudnia sprawe o alimenty i chcialam sie zapytac czy maz musi mi zaplacic za grudzien jezeli tak to jak mam to zrobic sad uznal rente alimentacyjna ... Zobacz wątek2010.1.12 17:28:55
Spadek z nieruchomościami - zarządzająca konkubina nie rozlicza się
Witam,mam problem ze spadkiem po moim ojcu ktory zmarl 5 lat temu.Jedynymi spadkobiercami jest mój brat przyrodni zamieszkały od (10 lat za granicą) oraz ja.W skład masy spadkowej wchodzi kilka nieruchomości(działki,dom,2 ... Zobacz wątek
2010.1.12 14:1:16
Karta rabatowa z błędną ofertą - ochrona konsumenta
WitamZakupiłam kartę rabatową, która zobowiązuję poszczególne firmy do zniżek i rabatów za okazaniem tej karty. Do karty załączany jest katalog ofert rabatowych danych firm.
Kartę zakupiłam ... Zobacz wątek
2010.1.11 22:35:46
Nadanie nazwiska rodowego dziecku spodziewanego po rozstaniu
Jestem rozwódką i mieszkam z dwiema córkami z pierwszego związku.Ze względu na dzieci, zostałam przy nazwisku byłego męża.Obecnie z nieformalnego związku spodziewam się dziecka.Z ojcem dziecka ... Zobacz wątek
2010.1.11 20:29:30
Negocjacje z windykatorami - czy można wynegocjować warunki?
Jak sądzicie czy z windykatorami da się negocjować czy po prostu przedstawiają odgórnie ustalone warunki spłaty i czekają na naszą reakcję??Ciekawa jestem bo korzystam z usług firmy negocjacyjnej ... Zobacz wątek
2010.1.11 18:59:54
Prawo do renty z wieloma schorzeniami w wieku 43 lat
do łopaty cccccchłopie.teraz nawet bez rękimuszą rabotać ... Zobacz wątek2010.1.11 18:56:50
Zasiłek dla bezrobotnych przy posiadaniu grunt hektarów
doczytałem się że okres pobierania zasiłku będzie skrócony o okres karencji czyli w moim przypadku 180 dni, a przysługuje mi 6 miesięcy pobierania zasiłku z tego wynika że nic nie dostane tak?? ... Zobacz wątek2010.1.11 14:50:29
Organizacja imprez firmowych na działce rolnej - wpływ na podatek
naprawdę nikt nie może udzilic mi odpowiedzi na to pytanie? ... Zobacz wątek2010.1.11 14:23:34
Bank Centlem żąda spłaty całego kredytu mimo regularnych rat
Sprawdzić co zostało zapisane w umowie i przeliczyć czy spłacone raty odpowiadają kwocie kredytu z odsetkami. Potem jeśli wpłaty się zgadzają napisać do banku załączająć kopię dowodów wpłat ... Zobacz wątek2010.1.11 9:8:46
List z banku o poręczeniu kredytu nieznanej osoby
Najlepiej napisać pismo z opisem stanu faktycznego i prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie do centrali banku. Warto również dołączyć do korespondencji kopie pism przesłanych z oddziału banku. ... Zobacz wątek2010.1.11 9:2:3
Wyjazd za granicę z dowodem ważnym do końca roku
Musisz się wyrobić z powrotem przed 18.03.2010r. - jeżeli ten termin upłynie, wszystko zależy od pracownika na przejściu granicznym. ... Zobacz wątek2010.1.11 8:31:18
Przejęcie kredytu przez żonę przy polubownym rozwodzie
Witam wszystkich!Niedługo czeka mnie rozwód z żoną..
Chcemy się rozstać polubownie i kredyt,który spłacamy wspólnie, przejmuje żona..Oczywiście uprzednio dając mi odpowiednią kwotę, która ... Zobacz wątek
2010.1.11 4:57:22
Bezprawne praktyki Tele2 - windykacja za nieuznane usługi
[cytat]Chętnie nieodpłatnie pomogę. Prześlij do mnie (KL_KK@wp.pl) namiar do siebie. Już nie raz udało mi się rozwiązać podobne problemy. Wystarczy powołać się na odpowiednie zapisy zawarte ... Zobacz wątek
2010.1.11 0:59:44
Alimenty z zagranicy - konwencja nowojorska
Prosze o porade.Nie mam prawa do funduszu alimentacyjnego, ojciec dzieci nie placi bo nie pracuje legalnie.Mieszkam od 3 lat z dziecmi we Wloszech, do kogo mam sie zwrocic??Prosze o odpowiedz! ... Zobacz wątek2010.1.10 19:22:32
Kredyt dla osoby w areszcie - czy można zgłosić problem?
czy osobie przebywajacej w areszcie mozna udzielic kredytu i czy ta osoba jest wiarygodna gdzie nalerzy zglosic ten problem jesli jest podejrzenie ze bedzie probowala wyludzic milion zlotych ... Zobacz wątek2010.1.10 16:15:20
Sprzedaż samochodu po śmierci męża - czy trzeba zgody sądu dla nieletnich
Tak tylko poprzez sąd rodzinny możesz uzyskać zgodę!Pozdrawiam Monik ... Zobacz wątek2010.1.10 15:40:47
Kradzież z włamaniem - odzyskanie odszkodowania od nieletniego
Witam. Mam następujący problem. Ponieważ nigdy nie miałem taka sprawa kantaku. Więc mianowicie.Okradziono mnie jakieś pul roku temu. Kradzież z włamaniem do auta. Złapano "typka" jest nie ... Zobacz wątek
2010.1.10 14:40:18
Pożyczka na słowo honoru - odzyskanie pieniędzy
"GRATULUJE" moja mama pozyczyla pieniadze na zakup domu dla mojej bratowej/ona byla glownym szefem w zyciu rodzinnym/przysiegala na wszystko,ze zwroci pieniadze pozyczyla rowniez od mojego siostrzenca ... Zobacz wątek2010.1.10 4:59:9
Akt notarialny kupna mieszkania - czas na odpis z księgi wieczystej
We wrześniu 2009 został sporządzony akt notarialny kupna mieszkania - moje pytanie brzmi - jak długo czeka sie na odpis z ksiegi wieczystej? i czy napewno załatwia to notariusz sporządzajacy akt ... Zobacz wątek2010.1.9 12:52:4
Niższa cena na fakturze VAT - sprawy karnoskarbowe
Poświadczyłem na f.vat niższą cenę kupna samochodu. Różnica nie przekracza 10000zł. Osobiście, w przeciwieństwie do komisu, nie miałem z tego korzyści finansowych.(zwolnienie z podatku od CCP).Co ... Zobacz wątek
2010.1.9 11:20:16
Kierowca-ślusarz wysyłany do napraw poza zakres obowiązków
Witam pracuje w firmie jako śluzarz przy remontach maszyn ,które sa wysyłane na cały kraj.W razie awari pracodawca wysyła mnie jako kierowce z ludzmi do naprawy.Czy muszę jeżdzić ,w angażu mam ... Zobacz wątek2010.1.9 8:53:8
Uznanie dziecka przez żonę z moim dowodem - czy to możliwe
Co powinienem zrobić jeśli nie jestem pewien tego czy jestem ojcem "mojego"syna w przypadku gdy przed Urzędem Stanu Cywilnego uznawała je moja żona posiadając mój dowód osobisty?Czy w ogóle takie ... Zobacz wątek2010.1.8 20:53:59
Ustanie małżeństwa 85-latka chorego na raka - czy można uniknąć rozprawy
Dziękuję za odpowiedź. Robię co w mojej mocy. Moja mama dowiedziała się o pozwie ode mnie i próbuje przekonać babcie, by wycofała pozew.Dziękuję za informacje :) ... Zobacz wątek
2010.1.8 19:51:9
Koniec świadczenia rehabilitacyjnego - ubezpieczenie na badania
witam 10stycznia kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne a 15stycznia mam ważne badanie [rezonans magnetyczny kręgosłupa] a 16 stycznia komisję lekarską i tu mam pytania.1pyt.czy za to badanie ... Zobacz wątek2010.1.8 19:38:4
Brak dokumentacji technicznej mieszkania od spółdzielni
Witam serdecznieNa wstępie opisze sytuację aby każdy wiedział o jakie mieszkanie chodzi.
Zakupiłem z żoną mieszkanie w spółdzielni. Na mieszkanie otrzymałem akt notarialny z udziałem w ... Zobacz wątek
2010.1.8 8:14:56
Odebranie dziecka byłej żonie z powodu jej niestabilności
Mój chłopak przebywając w Z.K zawarł związek małżeński,w tym samym czasie urodził im się synek.Obecnie jest już on po rozwodzie.Dziecko widział kilka razy.W mediacji porozumiał się w sprawie ... Zobacz wątek2010.1.7 21:51:42
Umowa o pracę z wynagrodzeniem 1300 zł za godzinę
Witam.Mam taki problem. Może Państwo mi pomogą. Właśnie otrzymałem umowę i zamiast tych ok 1300zł (najniższa) brutto za miesiąc mam 1300zł brutto ale za godzinę.
Czy jest szansa otrzymania ... Zobacz wątek
2010.1.7 19:18:8
Zniesienie wspólnoty majątkowej przed wywłaszczeniem nieruchomości
W kwestii otrzymania pieniędzy od męża wystarczy złożyć wniosek o przyznanie alimentów do sądu rodzinnego. Nie ma potrzeby wiązać tego z pozwem rozwodowym, bo takie sprawy długo się ciągną, ... Zobacz wątek2010.1.7 14:18:33
Kara zabrania prawa jazdy - od daty zabrania czy wyroku
Myślę, że data liczy się od dnia zabrania prawa jazdy. ... Zobacz wątek2010.1.7 13:17:45
Masz inne pytanie do prawnika?