Forum prawne (strona 705)

komornik a zakład karny

Witam, jeżeli osoba która jest dłużnikiem i spłaca dług u komornika zostanie zamknięta w zakładzie karnym to czy komornik może wystąpić o przedłużenie mu kary tytułem niepłacenia pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 9:0:40

ojciec małoletniego w areszcie... co robić?

Witam, mój chłopak został zamknięty w areszcie śledczym na 3 miesiące tymczasem ja niedawno urodziłam dziecko i muszę mu założyć metryke i dopełnić wszystkich formalności i czy ja mogę to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:56:25

zwrot naleznosci za zerwanie umowy najmu

witam chcialbym sie dowiedziec jak zalozyc sprawe o zwrot naleznosci za okres 5 miesiecy za wynajem mieszkania. umowa zostala zerwana bezpodstwanie. chcialbym sie dowiedziec jakie pismo powinienem napisac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:55:12

Konsekwencje za brak dowodu osobistego

Dzień dobry,
chciałabym się dowiedzieć jakie konsekwencje mogą mi grozić za brak dowodu osobistego? czy mogę go sobie nie wyrabiać dopóki mam legitymację szkolną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:54:18

kryteria ułaskawienia

Witam, chciałbym zapytać jakimi kryteriami kieruje się sąd podczas rozpatrywania wyroku o ułaskawienie? czy kieruje się tylko przepisami prawa czy sprawy rodzinne też są brane pod uwagę? bardzo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:52:12

umowa kupna od czlonka rodziny

witam, chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwe odkupienia od mojej matki kilku przedmiotow, niestety jest zadluzona i niedlugo ma przyjsc komornik je zajac. niestety mieszkamy razem i nie jestem do konca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:43:12

Na czym polega umowa przyzeczona?

rozwodze sie z mezem, on chce zebym przepisala na niego polowe mieszkania po rozwodzie, byl nawet u adwokata zeby spisac umowe przyzeczona, po czym ja mam wziasc tylko na siebie kredyt hipoteczny a on ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:33:43

urlop bezpłatny czy może być płatny

moja żona pracuje w firmie w której ostatnio karzą brać bezpłatne urlopy. Tylko że postawili warunki że jeśli pracownik weźnie ten bezpłatny urlop to firma karze mu płacić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.1 8:22:12

działalność handlowa

Konto firmy nie może być założone na inną osobę. Chyba że mąż jest współwłaścicielem firmy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.1 7:56:6

sprzedaż gospodarstwa

Najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe. Jeśli jest Pan jedynym spadkobiercą dopiero po uzyskaniu prawa do części majątku przypadającej żonie można będzie nią rozporządzać. Spadek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.1 7:50:43

Ostatnia wola

Witam! Mam nadzieje ze znajde tutaj odpowiedz na moje pytanie. Moja ciocia zmarla w ubieglym roku w czerwcu.Moj wujek a jej maz nadal zyje nie mieli dzieci byli sami i byl sporządzony testament ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 21:7:15

Problem z sasiadem

Moja sytuacja wygląda następująco. Mieszkam w bloku na mojej klatce schodowej mieści się 15 mieszkań aktualnie zamieszkałych. Problemem jest sąsiad z parteru, który zagraża życiu mieszkańców. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 19:0:56

pomocy :)

zastanawiam sie czy nie najkorzystniejdsza opcja byloby sporzadzenie umowy darowizny i odprowadzenie od tego podatku...
Tylko tez zastanawiam sie czy zeby skorzystac z ulgi, nie trzeba by bylo podpisac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.31 17:35:46

Wypowiedzenie i odprawa

Witam serdecznie,

Bardzo prosze o pomoc. Zostałam zwolniona przez pracodawce po 8 miesiącach pracy 22.07.2010. Na wypowiedzeniu był powód zwolnienia "niespełnienie oczekiwań", okres wypowiedzenia ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2010.8.31 16:39:12

darowizna jak napisać akt darowizny?

Umowa darowizny

Zawarta w dniu . . . . . . . . . . . . . . . w . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pomiędzy:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zamieszkałym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.31 14:19:45

serwis telefonu

Witam
Jak już pierwszego dnia zakupiony przeze mnie telefon się popsuł i nie z mojej winy to czy mogę starać się od razu o przyznanie nowego nie chcę naprawionego po jednym dniu użytkowaniu?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:54:50

zakup-niepełnoletni

Witam
Mam takie pytanie czy jako osoba niepełnoletnia mogę kupować przez internet?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:50:13

kupno na allegro

Witam,
Mam takie pytanie mój kolega kupił komputer na allegro i teraz ma problem bo nie ma z czego zapłacić czy grozi mu w takim przypadku sprawa w sądzie?Czy np można jakoś na raty?albo zrezygnować ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2010.8.31 13:48:36

telefon-reklamacja

Witam
Ile razy mogę reklamować jedną i tą samą rzecz ciągle psuje się to samo chodzi o telefon, w którym psuje się wyświetlacz cz y np. po 3 takiej naprawie nie powinni mi dać nowego?Z góry ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:44:22

wymiana towru

Witam
Mam pytanie kupiłam sukienkę ale w domu po przymierzeniu stwierdziłam, że jest za mała czy mogę oddać ją oczywiście jej nie używałam ma metkę?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:41:58

Zwrot zakupu

Witam
Mam pytanie czy dalej obowiązuje 7 dniowy okres na oddanie zakupu nie podając przyczyny kupiłam mp4 i jednak nie jestem zadowolona?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.8.31 13:24:42

Towar niezgodny z opisem allegro

Witam
Mam pytanie co mam zrobić dokonałem zakupu na allegro i niestety zakup nie był zgodny z opisem i co mam teraz zrobić?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:22:11

niedostarczona paczka

Witam
Mam pytanie co ma zrobić nie doszła do mnie paczka poszłam na pocztę się zapytać czy może tam jest a tu się okazało że niby została doręczona ja jej nie mam co mam zrobić?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:18:24

zakup na allegro

Witam
Mam takie pytanie jak mogę odwołać się od zakupionej już rzeczy na allegro jeszcze sprzedawca mi nie wysłał a chce zrezygnować czy jeśli go poprosze a on odmówi to mogę coś jeszcze zrobić?Z ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.8.31 13:16:14

naprawa razy 4

Witam
Mam pytanie kupiłam telefon i już reklamowałam go 4 razy jeśli mi się jeszcze raz popsuje bo ciągle chodzi o ten sam problem to mogę w takiej sytuacji zażądać już nowego?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:13:20

Kolej wyremontowała tory i teraz zalewa mi pole, które jest przy nich położone. Czy w związku z

Kolej wyremontowała tory i teraz zalewa mi pole, które jest przy nich położone. Czy w związku z tym muszę domagać się przywrócenia do poprzedniego stanu przed sądem cywilnym, czy istnieje też ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:12:57

zgubiona rzecz

Witam
Mam pytanie dałam sukienkę do pralni miałam ja odebrać za parę dni i poszłam okazało się, że jej tam nie ma i co mam zrobić?Jakieś odszkodowanie?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 13:10:28

serwis

Witam
Mam takie pytanie naprawiłem telefon klientowi i teraz przez ponad miesiąc go nie odbiera i nie mogę się do niego dodzwonić co mam zrobić w takiej sytuacji?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.31 12:57:42

Prawo jazdy-kolejny egzamin

Witam
Mam takie pytanie kara zabrania prawa jazdy już właśnie mi się skończyła i czekam na egzamin teraz jeśli teraz mnie złapią to co z moim egzamin czy będę mógł zdawać?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:52:2

brak prwa jazdy podczas kontroli

Witam
Mam takie pytanie co grozi osobie, która zostanie zatrzymana do kontroli drogowej, a nie będzie miała przy sobie prawa jazdy chodzi o to że ma tylko np. zostawiła w domu?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:33:21

dlaczego nie otrzymałam macierzynskiego choc został złórzony

dlaczego nie otrzymałam macierzynskiego choc został złórzony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:30:56

zabranie prawa jazdy

Witam
Mam pytanie mam prawo jazdy na auta osobowe i ciężarowe jeśli zostanie mi zabrane prawo jazdy na auta osobowe to czy dalej mogę jeździć ciężarowymi?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.8.31 12:30:30

zabrane prawko

Witam
mam takie pytanie jeśli mam zabrano prawo jazdy na okres 6 miesięcy powodem była jazda po spożyciu alkoholu to czy mogę jeździć innymi pojazdami mechanicznymi np. skuterem?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:28:2

co ma zrobić pracownik?

Co może zrobić pracownik jeśli pracodawca notorycznie spóźnia się z wypłatą? wiadomo, że firma dostaje późno pieniądze za faktury, ale czy my jako pracownicy mamy prawo domagać się wypłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:12:9

jak ustala się wysokość alimetów?

W jaki sposób sąd przyznaje alimenty? Czy to zależy od tego, jakie matka ma potrzeby czy sąd wyznacza sam wg jakiegoś własnego wskaźnika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:9:36

Odebrane prawo jazdy

Czy jeżeli zatrzymano mi prawo jazdy na okres jednego roku, to czy ja po tym czasie będę musiał zdawać ponownie egzamin? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.31 12:3:28

Jakie koszty i opłaty wiążą się ze sprowadzeniem samochodu z Czech?

Jakie koszty i opłaty wiążą się ze sprowadzeniem samochodu z Czech? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 12:1:28

co z moim urlopem wychowawczym?

Czy jeżeli jestem na urlopie wychowawczym, który kończy się za ok. 6 miesięcy a moje dziecko idzie teraz do przedszkola, to czy ja mam prawo do bycia na tym urlopie przez resztę czasu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:59:29

Czy wypracowana w Niemczech emeryturę mogę bez problemu pobierać, po przeprowadzce do Polski?

Czy wypracowana w Niemczech emeryturę mogę bez problemu pobierać, po przeprowadzce do Polski? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:58:3

CO W TAKIEJ SYTUACJI?

Mój brat ma sprawę karną w sądzie, jest oskarżonym ale chce się bronić sam. czy taką osobę można zmusić do tego, aby wziął adwokata z urzędu czy nie ma takiej możliwośći? Boję się, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:57:19

niepalący w celi z palącymi

Mój przyjaciel ma problemy zdrowotne, ma kłopoty z oddychaniem. Trafił do aresztu gdzie siedzi w celi przejściowej gdzie jest ponad 20 osób i wszyscy palą papierosy. Czy jest możliwe, aby przenieść ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:55:20

mieszkanie przepisane na siostrzenice

Moja mama przepisała mieszkanie własnościowe na moją siostrzenicę. To jest jedyny majątek mojej matki i stąd moje pytanie - jakie ja mam prawa do tego majątku, czy w razie śmierci mamy ja mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:53:53

skąd zgoda na wycinkę drzew?

Mój dom stoi tuż koło prywatnego lasu (mojego). Ponieważ od strony lasu mam dwa pokoje, chciałbym wyciąć kawałek lasu, bo drzewa nie dopuszczają światła do pomieszczenia. Gdzie należy złożyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:52:28

odpowiedzialność małżonków

Czy jeżeli jeden z małżonków zaciągał długi bez wiedzy tego drugiego, to czy mieszkanie którego są współwłaścicielami może być sprzedane na poczet tych długów? Co w tym momencie może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:48:16

rozwód z mężem z którym się przyjaźnię.

Z mężem dogadujemy się świetnie, jesteśmy przyjaciółmi, niestety nie żyjemy jak małżeństwo. Chcemy wziąć rozwód i teraz się zastanawiamy, czy jeśli żyjemy w takich dobrych relacjach to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:23:3

czy pracodawca ma do tego prawo?

Czy pracodawca bez podania przyczyny może nakazać zostanie pracownikowi 3 godziny dłużej w pracy? Czy pracownik w takiej sytuacji może się nie zgodzić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:8:59

legalność strony z nutami i tekstami piosenek

czy stworzenie strony z nutami i tekstami piosenek popularnych zespołów wymaga jakiejś zgody czy nie? oczywiście zamierzam informować, kto jest autorem utworów. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:7:57

widzenia z dzieckiem bez matki?

Ojciec mojego rocznego dziecka ma widzenia z synem dwa razy w miesiącu. teraz on chce złożyć wniosek o to, aby wyłączyć mnie z tych spotkań i widywać się z dzieckiem sam na sam. Czy on ma do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:6:7

picie alkoholu z papierowej torebki

Jak to wygląda w prawie polskim, czy jeśli piłem piwo z puszki która była schowana w papierowej torbie to czy to było legalne? Czy policja w takim wypadku ma prawo zatrzymać mnie i wlepić mi mandat? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:3:51

prawo jazdy-punkty

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa gdy komuś zabrano z powodu przekroczenia punktów czy trzeba wtedy zdawać jeszcze raz egzamin?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.31 11:1:56

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika