Forum prawne (strona 706)
rezygnacja z rodziny zastępczej
Witam,czy ktoś wie jak napisać wzór rezygnacji z rodziny zastępczej, jakie trzeba podać powody i gdzie złożyć?
Mam taką sytuację, że naturalni rodzice dziecka chcą je odzyskać i uważam, ... Zobacz wątek
2010.8.31 8:48:22
Komornik za granicą
Witam, mieszkam na stałe za granicą ale długi w Polsce chce ściągać komornik. Zarabiam pieniądze w Anglii i czy komornik może ściągnąć z mojego konta należności czy nie ma takiego prawa?... Zobacz wątek
2010.8.31 8:46:20
FA wypłaca zaległe alimenty?
Dzień dobry,pobieram alimenty z funduszu, ale mój były ma jeszcze zaległe alimenty, czy ich spłata mi przysługuje, jeśli pobieram już alimenty z funduszu? bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek
2010.8.31 8:42:2
smalec z psów
Mój sąsiad sprzedaje ludziom smalec z psów (przynajmniej tak utrzymuje). Na pewno nie zabija tych psów w domu, bo to bym widział albo słyszał. Chcę zapytać, gdzie powinienem zgłosić coś takiego ... Zobacz wątek2010.8.31 8:40:22
Czy mąż będzie dowożony na rozprawy?
Witam, mój mąż odbywa karę więzienia w innym mieście oddalonym o kilkaset kilometrów. Teraz będzie miał rozprawę o alimenty dla innej kobiety, ale ta rozprawa będzie w mieście w którym mieszkamy. ... Zobacz wątek2010.8.31 8:38:13
jazda po alkoholu na rowerze-nieletni
Np. sąd rodzinny i nadzór kuratora. ... Zobacz wątek2010.8.31 7:54:41
Wada ukryta samochodu
Witam,mam taki problem. Kupiłem samochód na fakturę vat. Samochód ma 10 lat i jest teoretycznie bardzo zadbany. Na miejscu podczas zakupu wszystko wydawało się ok, lecz podczas jazdy w trasie dosłyszałem ... Zobacz wątek
2010.8.31 7:23:16
problem ze współwłwsnością
Witam. Piszę z proźbą o poradę. Jestem współwłaścicielem domu piętrowego, współwlaścicieli jest dwoch ( każdy po 50%)mieszkam na piętrze, każdy z współwłaścicieli ma swój wjazd, wejscie ... Zobacz wątek2010.8.31 7:11:32
Gdzie znajdę przepisy regulujące uzyskanie zasiłku macierzyńskiego mimo poronienia dziecka (lub urodzenia
Gdzie znajdę przepisy regulujące uzyskanie zasiłku macierzyńskiego mimo poronienia dziecka (lub urodzenia martwego przed czasem) oraz urlopu macierzyńskiego - także przedawniemie terminu w tej kwestii ... Zobacz wątek2010.8.30 15:8:0
umorzenie grzywny
witamMam takie pytanie jeśli już spłaciłem część grzywny to czy mogę sie starać o umorzenie pozostałej części?z góry dziękuję za pomloc
... Zobacz wątek
2010.8.30 11:25:7
jazda rowerem
WitamWitam mam takie pytanie jeśli jadę na rowerze po ulicy to czy muszę mieć kartę rowerową lub prawo jazdy?jeśli tak to co mi grozi za brak?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.30 11:17:9
jazda po alkocholu-kolizja
witamMam takie pytanie co grozi osobie, która prowdziła pod wpływem alkoholu i spowodowała kolizję na szczęście nic nikomu się nie stało mia on około 1,6 promila jaka kara mu grozi?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.30 11:9:23
manat a nieletni
WitamMam pytanie dostałem mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym nie mam 18 lat i nie pracuje jak mogę spłacić ten mandat może na raty?albo odpracować społecznie?Jeśli tak to jak mam to ... Zobacz wątek
2010.8.30 11:5:36
wtargnięcie na drogę
WitamMam takie pytanie mój brat wtargnął na drogę i niestety potrąciło go auto leży teraz w szpitalu była to oczywiście jego wina co mu grozi?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:53:39
jazda na motorze
WitamMam takie pytanie co grozi osobie, która zostanie złapana na jeździe na motorze, który nie został jeszcze zarejestrowany?z góry dziekuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:51:13
kara za jazdę po alkoholu
WitamMam takie pytanie kila lat temu zabrano mi prawo jazdy ponieważ jechałem pod wpływem alkoholu i moje pytanie dotyczy ile ten incydent będzie widniał w moich aktach?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:49:9
bez prawa jazdy
WitamMam takie pytanie co grozi osobie, która zostanie złapana na prowadzeniu pojazdu bez prawa jazdy, znaczy zostało ono zgubione i czeka na odbior nowego?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:45:3
zakaz prowadzenia
witamMam takie pytanko co grozi za prowadzenie auta bez prawa jazdy, zostao ono zabrane za jazdę po spożyciu alkoholu?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:40:28
kolizja-nieletni
WitamMam takie pytanie mój nieletni syn spowodował kolizję nie był pod wpływem alkoholu i nic nikomu się nie stało sprawa jest już w sądzie co może mu grozić?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.30 10:38:51
brak biletu
WitamMam takie pytanie mój brat został złapany na jeździe autobusem bez biletu przez długi okres nic nie przychodziło, aż do teraz czy jest jakiś okres po którym ten mandat zostanie unieważniony?Z ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:37:2
zwrot zakupu po terminie 7 dni
WitamMam taki problem kupiłam sukienkę i chciałam ja niedawno oddać była z metką i nienoszona odmówili mi bo powiedzieli mi, żę zwtrotu mogę dokonać do 7 dni od zakupu a ten termin już minął ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:33:29
Zakup w sklepie internetowym
Witam!Mam taki problem kupiłem mp3 w sklepie internetowym wypłaciłem piniądze za zakup i ciagle go nie mam nie mogę się dodzwonić do sklepu i niewiem co się z nim dzieje czy jest jakoś ustalone ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:29:42
problem z serwisem!
Witam!!Mam taki problem oddałem ekspres do kway na gwarancji do serwisu czekałam dość długo aż w konću zadzwoniłem i okazało się że nie wiedzą co się z nim stało, ale oni go nie mają i ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:26:46
Gwarancja bez paragonu
Witam.Mam taki problem chciałam oddać na gwarancji komputer mam kartę gwarancyjną ale odmówili mi ponieważ zażądali paragonu czy tak naprawdę jest przecież mam kartę gwarancyjną i co mogę ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:21:55
Wymiana telefonu
WitamMam taki problem przedłuzłem umowę z operatorem sieci i dostałem telefon, ale nie jestem z niego zadowolony czy mam prawo go oddać i wymienić na nowy uzywałem go tylko jeden dzień?z góry ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:16:29
Zwrot zakupu bez paragonu
WitamMam takie pytanie kupiłam buty firmowe, które bardzo szybko mi się zdarły chciałem złożyć na nie reklamacje, ale niestety zapodziałem gdzieś paragon czy mam prawo starać się o reklmacje ... Zobacz wątek
2010.8.30 10:4:29
uszkodzenie towaru w sklepie
witamMam pytanie co może grozić osobie, która np. uszkodzi towar w sklepie( coś stłucze) i nie zapłaci za to rozumiem,że sprawa pójdzie do sądu i co dalej?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:48:4
zamiana zakupu
Witam wszystkich,Mam takie pytanie klient zwrócił mi obuwie z prośbą o wymianę na druga parę , widać ślady użytkowania on twioerdzi, że miał je tylko przez chwilę czy muszę mu wymienić ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:45:48
Gwarancja-paragon
Witamczy jest to zgodne z prawem, aby sprzedawca odmówił wydania gwarancji twierdząc, że wystarczy sam paragon?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:42:13
uszkodzony zakup
witamMam takie pytanie kupiłem rzecz na allegro i okazało się, że jest ona uszkodzona nie przeszkadza mi to tak bardzo bo sam naprawię tylko moje pytanie czy mogę domagać się zwroty części ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:38:53
uszkodzenie-serwis
WitamMam taką sytuację oddałem na reklamcji laptopa do serwisu naprawli go ale obudowa jest bardzo porysowana co mogę zrobić?Czy mogę zażądać nowego?z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:36:36
Umorzenie kredytu
WitamMam takie pytanie w jakiej sytuacji, można umorzyć kredyt?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:11:41
Praca i renta
WitamMam takie pytanie dostaje rentę po zmarłym ojcu chcę zacząć pracować i ile muszę zarabiać, aby tej renty nie stracić?Czy ogólnie jset tak,że jak znacznę jakąkolwiek pracę to renta ... Zobacz wątek
2010.8.30 9:6:1
kiedy powiadomić ZUS?
WitamMam takie pytanie po zmanie nazwiska ile mam czasu, aby zgłosić ten fakt do ZUS-u, aby nie mieć problemów i nie musieć płacić żadnej kary?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.30 8:59:7
Fundusz socjalny
WitamMam takie pytanie kiedy pracodawca musi posiadać fundusz socjalny?Z góry dziękuje za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.30 8:45:28
Pracownik a pracodawca
WitamCzy jako pracownik muszę informować swojego pracodawcę o swojej chrobie czy mogę ją zataić?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.30 8:43:12
urlop wychowawaczy
WitamMam takie pytanie będąc na urlopie wychowawczym to czy mogę przyjąc pracę na umowę zlecenie czy mogę mieć później jakieś kłopoty z tego powodu?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.30 8:30:25
jakie dokumenty potrzebne są do założenia sprawy o alimenty na d?
Do pozwu o alimenty trzeba dołączyć:- Odpis pozwu
- Odpis skrócony aktu urodzenia dziecka, jeżeli dziecko jest ze związku małżenskiego;
- Odpis zupełny aktu urodzenia - jeżeli dziecko jest ... Zobacz wątek
2010.8.30 8:15:11
Czy za ściąganie plików muzycznych z internetu udostępnianych przez osoby nie posiadające do nich
Czy za ściąganie plików muzycznych z internetu udostępnianych przez osoby nie posiadające do nich praw autorskich jest karalne? ... Zobacz wątek2010.8.30 0:13:28
Opieka nad dziećmi małoletnimi.
Proszę o poradę czy przysługują mi się 2 dni w roku opieki z zakładu pracy na małoletnie dzieci które są pod opieką niepracującej byłej żony,do czasu rozwodu przysługiwały mi się.Zaznaczam ... Zobacz wątek2010.8.29 22:21:10
Intrum justitia- komornik i asysta policji
Proszę o pilną pomoc!!!!Intrum Justitia wykupiło mój kredyt z banku i oddało sprawę do komornika z zupelnie innego miasta - oddalonego o 300 km od mojego miejsca zamieszkania. Ja dostałam pismo ... Zobacz wątek
2010.8.29 18:13:10
Spadek po nieżyjącej mamie
Dziękuję "mrozowskim".n Bardzo mi pomogłeś. Już dalej pociągnę jakoś sprawę. A co do Ojca , zapomniałam napisać ,że nie żyje. Pozdrawiam i Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz. ... Zobacz wątek2010.8.29 14:20:2
Groźby przez smsy
To trudna sprawa i szczerze mówiąc nie zazdroszczę bo sama przez to przechodziłam. Nie przytaczasz treści tych smsów, ale zastanów się swa razy zanim zdecydujesz się pójść z tym na policję. ... Zobacz wątek2010.8.29 12:10:36
Odległość domu od granicy działki
Proponuję Panu wystąpić jeszcze raz z takim zapytaniem do urzędu, ale tym razem w formie pisemnej (list należy wysłać jako polecony za potwierdzeniem odbioru). W treści pisma proszę również ... Zobacz wątek2010.8.28 23:53:42
alimenty!!
Pana obecna żona nie odpowiada za Pan długi alimentacyjne. Natomiast jeśli Pan nie będzie w stanie płacić alimentów, była żona może się ubiegać o nie od Pana rodziców a następnie od dalszych ... Zobacz wątek2010.8.28 23:44:30
2010.8.28 23:40:12
alimenty
Poinformować płatnika alimentów o tym, żeby przekazywał je na Pani konto. Jeśli tego nie zrobi, należy wstąpić z odpowiednim wnioskiem do sądu. ... Zobacz wątek2010.8.28 23:34:39
alimenty
Można wystąpić z takim wnioskiem do sądu. Jak sąd go rozpatrzy, to już inna sprawa. ... Zobacz wątek2010.8.28 23:32:44
Prawo do pełnej opieki nad dziećmi dla ojca.
Witam, sprawa dotyczy mojego brata, któremu chciałbym pomóc i wygląda następująco. Od jakiś 3 lat, nie jest od z związku ze swoją żoną, mieszka sam, pracuje dużo pracuje, dobrze zarabia, ma ... Zobacz wątek2010.8.28 21:13:4
Czy w trakcie egzekucji można spłacić dług wierzycielowi
Jeśli sprawa jest już u komornika to i tak pobierze opłatę egzekucyjna nawet jeśli wplacisz dług bezposrednio do wierzyciela!Pozdrawiam Monik ... Zobacz wątek2010.8.28 21:6:57
Masz inne pytanie do prawnika?