Forum prawne (strona 708)
matka nastawia dziecko przeciwko mnie!
Witam, moj partner jest w podobnej sytuacji. Mam nadzieję, że ktoś coś sensownego poradzi. ... Zobacz wątek2010.8.26 12:51:37
Czy wystarczą raty?
Witam. W 2005 roku za kredyt hipoteczny kupiłem mieszkanie. W roku 2007 przed 1 października kupiłem w innej miejscowości małe mieszkanie tym razem za gotówkę. Sprzedałem to drugie mieszkanie w ... Zobacz wątek2010.8.26 12:2:3
Kara za zerwanie umowy
Czy jeśli nie był sprecyzowany czas w umowie, to po jakim czasie od zerwania umowy można domagać się zapłaty kary za zerwanie umowy? ... Zobacz wątek2010.8.26 11:54:7
koszta notariusza w przypadku darowizny
Jaka suma wchodzi w rachubę jeśli notarialnie chcę przekazać akt darowizny osobie niespokrewnionej ze mną? Chodzi o nieruchomość i czy notariusz bierze opłatę za usługę o stałej wysokości ... Zobacz wątek2010.8.26 11:50:42
weksel a komornik
Czy jeśli poręczyłem weksel bez zgody mojej małżonki, to czy takie poręczenie jest w ogóle ważne? Czy jeśli na ten weksel wejdzie komornik, to czy zajmie nasz wspólny majątek, czy tylko np. ... Zobacz wątek2010.8.26 11:46:20
Pełnomocnictwo po rozwodzie
Moja żona udzieliła mi pełnomocnictwo na nieokreślony czas abym ją reprezentował w różnych sprawach. Teraz wzięliśmy rozwód ale pełnomocnictwo wciąż jest ważne, bo nikt go nie odwołał. ... Zobacz wątek2010.8.26 11:43:26
terminy w sprawach cywilnych
Chciałbym się dowiedzieć, nie wiem czy ktoś wie i potrafi mi podać jakie terminy obowiązują w sprawach cywilnych, a konkretnie od zapadnięcia wyroku w jakim terminie musi zostać wydane uzasadnienie, ... Zobacz wątek2010.8.26 11:40:47
zachowek po 16 miesiącach
Chciałbym się dowiedzieć w jakim terminie od śmierci osoby można składać wniosek o zachowek? Od śmierci minęło już 16 miesięcy i majątek został rozdzielony, ale ja nie wiedziałem o śmierci ... Zobacz wątek2010.8.26 11:38:30
wyjazd niepełnoletniej
WitamMam pytanie chcę wyjechać za granicę z przyjacielem mam 16 lat czy potrzebna mi jest na to zgoda rodziców?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:34:56
alimenty na raty
Witam, mam zasądzone alimenty ale pracuję w ten sposób, że pieniądze dostaję co tydzień. Czy w związku z tym ja mogę przekazywać alimenty (mam zasądzone 500 zł) na 4 raty? Czy ja muszę to ... Zobacz wątek2010.8.26 11:33:31
Podwójne nazwisko
Witam!Mam takie pytanie mam nazwisko ojca, rodzice są już po rozowdzie nie chcę zmieniać nazwiska na matki tylko chciałbym dopisać je?Czy tak mozna?Z góry dziekuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:30:57
powrót do panieńskiego nazwiska
Hmm rok temu rozwiodłam się z mężem, wciąż noszę jego nazwisko ale chciałabym wrócić do swojego panieńskiego. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, jak to się robi? ... Zobacz wątek2010.8.26 11:30:11
wniosek o przysposobienie
Witam.Mam taką sytuację jestem w związku małżeńskim z kobietą która ma dziecko ze swoim byłym mężem chcę przysposobić syna mojej zony jak to wygląda od czego zacząć?z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:25:38
zmiana nazwiska za granicą
WitamMieszkam za granicą i mam taki problem moim rodzice są po rozwodzie i chcę zmienić nazwisko na panieńskie matki jak to zrobić za granicą?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:22:38
Lokator
Możecie próbować podpisać umowę z teściem, a jeśli się nie zgodzi zagrozić eksmisją z mieszkania. Macie do tego prawo, tylko podstawowym pytaniem jest, czy się na to zdecydujecie. Alternatywnym ... Zobacz wątek2010.8.26 11:21:8
po rozwodzie
WitamMam taki problem moja córka rozwiodła się z mężem mają córkę i mam taki problem mieszkamy ciągle razem w moim domu nie płaci on na rachunki i nie chce sie wynieśc co moge zrobić?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:19:11
podział majątku!
WitamMam takie pytanie niedługo odbędzie się pierwsza sprawa rozwodowa i mam takie pytanie jak wygląda sprawa podziału majatku, wspólnego kredytu?z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:14:50
czy spółdzielnia ma do tego prawo?
Moim zdaniem nie może. Przebudowa balkonu, nawet jeśli została wykonana bez zgody spółdzielni a sprzedaż mieszkania, to dwie odrębne sprawy. Spółdzielnia może domagać się od Pan przywrócenia ... Zobacz wątek2010.8.26 11:11:26
Nadanie nazwiska dziecku
WitamMam taką sprawę mój synek nosi moje nazwisko teraz planuję ślub z innym mężczyzną i chcę aby dziecko nosiło jego nazwisko jak to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:1:55
co mam dalej zrobić? Z jakimi kosztami się to wiąże?
co mam dalej zrobić? Z jakimi kosztami się to wiąże? Witam.zakończyłam sprawę spadkową po mężu, dzieci chcą się zrzec spadku (mieszkania) ... Zobacz wątek2010.8.26 10:49:36
wyjazd matki za granicę
WitamMam taki problem razem z dziewczyna wyjechaliśmy za granicę tam urodziło się nasze dziecko ona teraz wróciła razem synem do Polski co moge zrobic bardzo kocham nasze dziecko i chcę żeby ... Zobacz wątek
2010.8.26 10:48:30
część alimentów
WitamMam taki problem płacę zaszadzone alimenty na córkę, ale od ostatnich paru miesięcy płacę tylko część gdyż moja sytuacja materialna się bardzo pogorszyła co mi grozi?czy mogę wnieśc ... Zobacz wątek
2010.8.26 10:45:33
reguły zmiany nazwiska
Witam, czy zmieniając nazwisko można w urzędzie zmienić na wybrane przez siebie? czy są jakieś reguły co do tego, np. że musi to być nazwisko kogoś z rodziny... I czy w takim wniosku musi być ... Zobacz wątek2010.8.26 10:44:36
komornik - co z odsetkami?
Witam, mam zadłużenie i jest ono powiększone o odsetki. teraz dług będzie egzekwował komornik i chciałem zapytać, czy w tym momencie odsetki przestaną być powiększane czy będą one narastać ... Zobacz wątek2010.8.26 10:41:43
jakie koszty pozwu cywilnego
Ile trzeba zapłacić, aby złożyć pozew cywilny o naruszenie dóbr osobistych? Chodzi o pomówienie mojej osoby przed moim przełożonym, z czego wynikły nieprzyjemne dla mnie konsekwencje.... Zobacz wątek
2010.8.26 10:35:0
Zrzeczenie się praw do dziecka
WitamMam taką sytuację wyszłam za mąż po raz drugi z onecnym mężem chcemy wyjechać za granicę mam dziecko z byłym mężem i on chce zrzec się praw rodzicielskim a mój obecny mąż aby dziecko ... Zobacz wątek
2010.8.26 10:33:54
Zakaz drogowy w Irlandii a jeżdżenie w Polsce
Witam,Czy jeśli mam zakaz poruszania się samochodami w Irlandii, to czy to oznacza, że w Polsce też nie mogę? Czy ktoś w ogóle sprawdzi, że ja mam taki zakaz np. podczas kontroli?
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.8.26 10:27:12
reklama przy drodze - jakie formalności?
Jakie dokumenty i jakich formalności trzeba dopełnić, aby umieścić reklamę w pasie drogowym na drodze gminnej? Jakie są obostrzenia w tej materii, czy można stawiać w każdym miejscu, czy np. ... Zobacz wątek2010.8.26 10:25:56
czy po łące można jeździć bez prawa jazdy?
Czy jeśli mam kawałek ziemi, np. łąkę albo coś w tym stylu to czy na niej mogę jeździć samochodem bez prawa jazdy? nie chodzi o to, że ktoś mnie może złapać ale o to, czy to jest zgodne z ... Zobacz wątek2010.8.26 10:24:14
co to znaczy prowadzenie pod wpływem
Czy jeśli zostałem zatrzymany pod wpływem alkoholu prowadząc rower za kierownice i idąc na nogach, a policjant mi powiedział że prowadziłem rower i za to będę miał proces karny. Czy oni mogą ... Zobacz wątek2010.8.26 10:20:55
Jak przebiega odwieszenie wyroku
Witam, mój znajomy miał wyrok w zawiasach za prowadzenie pod wpływem, wczoraj został złapany po raz kolejny. W jaki sposób będzie następowało teraz postępowanie, tzn. czy będzie miał rozprawę ... Zobacz wątek2010.8.26 10:18:56
podział majątku a rozwód
WitamMam takie pytanie jestem przed pierwszą sprawą rozwodową i co z naszym podziałem majatku jak to wygląda mamy wspólne auto i dom?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.26 10:15:59
alimety na byłą żonę
WitamMam taką ciężką sytuację jestem po rozowdzie z żoną i mam zasadzone na nia alimenty ale teraz mam problem z ich płaceniem ponieważ straciłem pracę i ledwo starcza mi na przeżycie jak ... Zobacz wątek
2010.8.26 10:7:7
czy zgłosić to na policję?
Mój syn, dorosły człowiek, po kłótni powiedział że już nigdy nie wróci do domu. od 2 miesięcy nie odbiera telefonów, nie mam pojęcia co się z nim dzieje. czy moge to zgłosić na policję ... Zobacz wątek2010.8.26 10:0:16
wspólne auto
WitamRazem z mężem mamy wspólne auto moje nazwisko widnieje w dowodzie rejestracyjnym jak moge to zmienić chcę oddać auto mężowi?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.26 9:59:44
jak rodzic odpowiada za dziecko?
Mój syn 8 letni pobił się ostatnio z innych chłopcem podczas zabawy i tamten faktycznie trochę oberwał. Teraz jego rodzice chcą nas oskarżyć o to, że nie pilnujemy dziecka. Ale czy możemy zostać ... Zobacz wątek2010.8.26 9:58:36
Jakie uprawnienia ma drogówka
Jakie uprawnienia podczas kontroli drogowej ma policja? Tzn. konkretnie wczoraj zaczęła sprawdzac mojego GPSa na wypadek gdybym miał nielegalne oprogramowanie, oczywiście mam legalne, ale zastanawiałem ... Zobacz wątek2010.8.26 9:56:37
Wniosek o adwokata z urzędu - do kogo zgłosić?
Witam, w jakim czasie przed rozprawą należy złożyć wniosek o adwokata z urzędu? I do kogo należy zgłosić? Do prezesa sądu czy do sędziego prowadzącego rozprawę?... Zobacz wątek
2010.8.26 9:54:55
alimenty
WitamMam pytanie staram się o alimenty dla dziecka muszę teraz przedstawić koszty utrzymania co się do tego wlicza?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.26 9:45:40
prześladowany przez kobietę z przeszłości
Spotykałem się kiedyś z kobietą, z którą się rozstałem. Teraz żyję z inną kobietą, wziąłem z nią ślub. TYlko że tamta kobieta nie daje mi spokoju, nęka mnie mailowo i telefonicznie, nagabuje ... Zobacz wątek2010.8.26 9:42:41
ile potrwa rozwód?
Chciałbym zapytać, ile może potrwać rozwód małżonków, bez orzekania o winie, ze zgodą na podział majątku? Czy jest szansa, że potrwa max. pół roku? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:40:7
pytanie o komisję przedwokandową
Witam, czy wie ktoś może, co to jest komisja przedwokandowa i jakie ma uprawnienia i co ona w ogóle rozpatruje? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:38:46
Jak najlepiej zabezpieczyć się przed odziedziczeniem długów?
Jak najlepiej zabezpieczyć się przed odziedziczeniem długów? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:24:41
Czy spadek spisany przez spadkodawcę, poświadczony wyłącznie jego podpisem, jest tak samo ważny
Czy spadek spisany przez spadkodawcę, poświadczony wyłącznie jego podpisem, jest tak samo ważny jak potwierdzony notarialnie? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:23:11
jak sprzedać mieszkanie które niedawno się wykupiło
Witam, mam takie pytanie: po jakim czasie od wykupienia mieszkania spółdzielczego na własność, można je sprzedać komuś innemu? Czy jest w ogóle jakiś okres który trzeba odczekać czy można ... Zobacz wątek2010.8.26 9:22:47
Czy urząd skarbowy może zanegować deklarowaną wartość spadku?
Czy urząd skarbowy może zanegować deklarowaną wartość spadku? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:20:52
jazda na rowerze po alkoholu
WitamMam pyatnie co grozi za jazde na rowerze po alkoholu?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.26 9:20:44
ciąża w trakcie stażu z UP
witam, jestem na stażu z urzędu pracy, do końca zostało mi jeszcze 3 miesiące, ale jak się okazało, jestem w ciąży. Czy w związku z tym jak skończę ten staż, to czy będę nadal ubezpieczona? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:20:2
gdzie zrobić obdukcję
Witam, czy jeżeli chcę zrobić obdukcję, to czy mogę to zrobić u każdego lekarza i będzie ona brana pod uwagę przez sąd, czy powinnam to zrobić u lekarza wskazanego przez policję albo sąd? ... Zobacz wątek2010.8.26 9:18:25
Czy komornik może wziąć całe wynagrodzenie?
Witam, mam podpisaną umowę zlecenie, umowy podpisuję z miesiąca na miesiąc a kwota wynagrodzenia to 550 zł brutto. Czy komornik może zająć w takim przypadku całe wynagrodzenie, jestem osobą ... Zobacz wątek2010.8.26 9:16:48
Masz inne pytanie do prawnika?