Forum prawne (strona 708)
kto zapłaci za biegłego d/s rekonstrukcji zdarzeń
Naprawde nikt nie jest wstanie mi pomóc?????????????? ... Zobacz wątek2010.8.27 14:2:20
potrącenie pieszego lusterkiem
A jakie to ma znaczenie? Pan potrącił pieszego lusterkiem i Pan ponosi odpowiedzialność za to zajście. Potrącony ma pełne prawo domagać się odszkodowania. ... Zobacz wątek2010.8.27 13:24:28
upadłość firmy a likwidacja
Jak zrobisz upadlość w działalności to zostawiniesz bez przysłowiowej złotówki, zabiorą ci wszystko caly majątek nie tylko działalności ale i prywatny. Jak zamkniesz będziesz z godnie z prawem. ... Zobacz wątek2010.8.27 11:58:53
rezygnacja z alimentów
WitamMam pytanie mój syn chce zrezygnować z aliemntów jak ma to zrobić?Jest już pełnoletni?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 11:45:33
niepełnoletnia a wyprowadzka
Witam ...Mam taki problem jestem niepełnoletnia i chce sie wyprowadzić z domu gdzie są ciągłe awantury chcę zamkieszkać z rodziną moja chłopaka co muszę zrobic aby sie to udało?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.27 11:18:28
poszkodowana w kolizji
WitamZostałam poszkodowana w kolizji drogowej mam złamana rękę gdzie mam się starać o odszkodowanie?z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 11:4:56
zabrane prawo jazdy za punkty
WitamMam takie pytanie mojemu mężowi zabrano prawo jazdy za punkty czy da się je odzyskać bez ponownego egzaminu?Jeślt tak to co trzeba zrobic?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 10:55:10
niepełnoletni a kolizja
WitamMam problem mój niepełnoletni syn spowodował kolizję nic nikomu się nie stało czy co może mu grozić?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 10:44:22
pijany nieletni na rowerze
witamMam takie pytanie mój 16-letni brat jechał na rowerze po alkoholu i miał pecha że zatrzymała go policja co mu grozi?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 10:33:36
Ucieczka z miejsca wypadku
WitamCo grozi osobie, która uciekła z miejsca wypadku?A co jesli ta osoba sama dobrowolnie po krótkim czasie się przyzna czy kara będzie łagodniejsa?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.27 10:25:18
obsługa
WitamMam pytanie czy tak może być, że bez jakiegokolwiek powodu sprzedawca odmawia obsługi klientowi?Z góry dzięki ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:59:39
Reklamacja a zwrot gotówki
WitamMam takie pytanie jęśli producent zaoferował mi nowy model po reklamacji to czy w takiej sytuacji mogę starać się o zwrot gotówki?z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:57:42
reklamacja i czas oczekiwania
Witam!!Mam taki problem złożyłem reklamację i juz ponad miesiąc czekan na odpowiedź czy jest może ustalony jakiś okres czekanaia na taka odpowiedź co mam zrobić?To już starsznie długo trwa ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:37:12
problem ze zwrotem
witamMam problem kupiłem rzecz na allegro, która moim zdaniem nie jst zgodna z opisem oczywiście sprzedawca się nie zgadza chcę zwroru gotówki jak mam to zrobić?Czy czasem nie przysługuje mi ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:32:3
SPRAWA SĄDOWA
Witam!!!MMam takie pytanie gdzie powinienem złożyć pozew na sprzedawcę, który mnie oszukał u siebie w mieście czy tam skąd pochodzi sprzedawca?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:29:33
nieprzyjęta reklamacja
witamMam taki problem złożyłam reklamcję, ale producent ja odrzucił podając powód z którym ja się nie zgadzam co mogę jeszcze zrobić?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:24:53
oszukana
WitamMam problem kupiłam odtwarzacz mp4 przez internet wpłaciłam gotówke na konto czekam już 3 tydzień a tu nic , a do tego sprzedawca teraz nie odbiera telefonu nie mam z nim kontaktu co mogę ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:20:44
zwrot czesnego
Witam.Mam takie pytanie uczyłam się w szkole policealnej zapłaciłam z góry za pół roku ale po 3 miesiącach zrezygnowałam czy mam szansę, żeby szkoła oddała mi moje pieniądze?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:17:58
zwrot gotówki za zakup
Witam Serdecznie ,Mam takie pytanie kupiłem sprzęt, który popsuł się już drugiego dnia nie chcę naprawy tylko zwrotu pieniędzy czy odrazu mogę takiego zwtoru zażądać?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:14:51
czy spoldzielnia mieszkaniowa ma prawo wykrecenia sie od napraw dachu
czy spoldzielnia mieszkaniowa ma prawo wykrecenia sie od napraw dachu jestem wlascicielem zaadaptowanego poddasza jednak administrator zwala na mnie odpowiedzialnosc za nieprawidlowa izolacje co skutkuje ... Zobacz wątek2010.8.27 9:14:49
zgubiona paczka
WitamMam taki problem wysłałam paczkę i okazało się że nie doszła co mam zrobić?Czy jest jakaś sznasa, że ją odzyskam albo pieniądze za rzecz która była wysłana?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:12:30
Zakup roweru
witamMam takie pytanie kupiłem rower i okazało się, że jest niesprawny źle się jeździ i chciałbym wymiany na nowy czy można to załatwić odrazu czy najpierw muszę czekać na decyzję producenta?Z ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:7:26
ciąża w okresie wypowiedzenia
witamMam takie pytaniejestem na 3-miesięcznym wypowiedzeniu i dowiedziałam się że jestem w ciąży czy w takiej sytuacji pracodawca powinien cofnąć to wypowiedzenie?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.27 9:2:19
zwolnienie
WitamMam pyatnie czy jest to zgodne z prawem, aby peacodawca kazał mi iśc na urlop bezpłatny jeśli dostałem zwolnie L4 grozi mi wypowiedzeniem jeśli nie pójdę na bezpłatny co mam robić?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.27 8:53:13
pracodawca na urlopie
WitamCzy może tak być, że pracodawca który jest na urlopie może w tym czasie dać wypowiedzenie pracownikowi?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.27 8:36:22
problem z ubezpieczeniem
WitamMam pytanie czy jest to zgodne z prawem, aby pracodawca żądał zwrotu składek za ubezpieczenie?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 8:33:41
diety
WitamMam pytanie kiedy pracownikowi należy się dieta?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.27 8:28:40
Jak napisać odwołanie na pozew o alimenty na pełnoletnie dziecko uczące się i prowadzące własną
Jak napisać odwołanie na pozew o alimenty na pełnoletnie dziecko uczące się i prowadzące własną działalność gospodarczą ? ... Zobacz wątek2010.8.27 2:32:49
Czy właściciele pojazdów specjalnych, są zobowiązani do wykupywania winiet ?
Czy właściciele pojazdów specjalnych, są zobowiązani do wykupywania winiet ? ... Zobacz wątek2010.8.26 21:54:30
epilepsja a prawo jazdy
to zalezy od stopnia choroby,ale przy robieniu prawa jazdy trzeba to zglosic; ... Zobacz wątek2010.8.26 18:42:23
Skąd się dowiedzieć czy przychodzą mi alimenty?
takie prawo że ojciec powinien wnieść sprawę o wstrzymanie alimentacji a rodzic ma obowiązek alimentacji względem dziecka dopóty dopóki dziecko nie jest w stanie się same utrzymać. ... Zobacz wątek2010.8.26 17:16:36
nadzór elektroniczny
Witam mam pytanie w jaki sposób można sie starać o nadzór elektroniczny mój brat przebywa w więzieniu w październiku ma pierwszą wokandę wychowawczyni mówiła mu że może starać się o nadzór ... Zobacz wątek2010.8.26 13:11:21
2010.8.26 12:56:13
matka nastawia dziecko przeciwko mnie!
Witam, moj partner jest w podobnej sytuacji. Mam nadzieję, że ktoś coś sensownego poradzi. ... Zobacz wątek2010.8.26 12:51:37
Czy wystarczą raty?
Witam. W 2005 roku za kredyt hipoteczny kupiłem mieszkanie. W roku 2007 przed 1 października kupiłem w innej miejscowości małe mieszkanie tym razem za gotówkę. Sprzedałem to drugie mieszkanie w ... Zobacz wątek2010.8.26 12:2:3
Kara za zerwanie umowy
Czy jeśli nie był sprecyzowany czas w umowie, to po jakim czasie od zerwania umowy można domagać się zapłaty kary za zerwanie umowy? ... Zobacz wątek2010.8.26 11:54:7
koszta notariusza w przypadku darowizny
Jaka suma wchodzi w rachubę jeśli notarialnie chcę przekazać akt darowizny osobie niespokrewnionej ze mną? Chodzi o nieruchomość i czy notariusz bierze opłatę za usługę o stałej wysokości ... Zobacz wątek2010.8.26 11:50:42
weksel a komornik
Czy jeśli poręczyłem weksel bez zgody mojej małżonki, to czy takie poręczenie jest w ogóle ważne? Czy jeśli na ten weksel wejdzie komornik, to czy zajmie nasz wspólny majątek, czy tylko np. ... Zobacz wątek2010.8.26 11:46:20
Pełnomocnictwo po rozwodzie
Moja żona udzieliła mi pełnomocnictwo na nieokreślony czas abym ją reprezentował w różnych sprawach. Teraz wzięliśmy rozwód ale pełnomocnictwo wciąż jest ważne, bo nikt go nie odwołał. ... Zobacz wątek2010.8.26 11:43:26
terminy w sprawach cywilnych
Chciałbym się dowiedzieć, nie wiem czy ktoś wie i potrafi mi podać jakie terminy obowiązują w sprawach cywilnych, a konkretnie od zapadnięcia wyroku w jakim terminie musi zostać wydane uzasadnienie, ... Zobacz wątek2010.8.26 11:40:47
zachowek po 16 miesiącach
Chciałbym się dowiedzieć w jakim terminie od śmierci osoby można składać wniosek o zachowek? Od śmierci minęło już 16 miesięcy i majątek został rozdzielony, ale ja nie wiedziałem o śmierci ... Zobacz wątek2010.8.26 11:38:30
wyjazd niepełnoletniej
WitamMam pytanie chcę wyjechać za granicę z przyjacielem mam 16 lat czy potrzebna mi jest na to zgoda rodziców?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:34:56
alimenty na raty
Witam, mam zasądzone alimenty ale pracuję w ten sposób, że pieniądze dostaję co tydzień. Czy w związku z tym ja mogę przekazywać alimenty (mam zasądzone 500 zł) na 4 raty? Czy ja muszę to ... Zobacz wątek2010.8.26 11:33:31
Podwójne nazwisko
Witam!Mam takie pytanie mam nazwisko ojca, rodzice są już po rozowdzie nie chcę zmieniać nazwiska na matki tylko chciałbym dopisać je?Czy tak mozna?Z góry dziekuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:30:57
powrót do panieńskiego nazwiska
Hmm rok temu rozwiodłam się z mężem, wciąż noszę jego nazwisko ale chciałabym wrócić do swojego panieńskiego. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, jak to się robi? ... Zobacz wątek2010.8.26 11:30:11
wniosek o przysposobienie
Witam.Mam taką sytuację jestem w związku małżeńskim z kobietą która ma dziecko ze swoim byłym mężem chcę przysposobić syna mojej zony jak to wygląda od czego zacząć?z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:25:38
zmiana nazwiska za granicą
WitamMieszkam za granicą i mam taki problem moim rodzice są po rozwodzie i chcę zmienić nazwisko na panieńskie matki jak to zrobić za granicą?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:22:38
Lokator
Możecie próbować podpisać umowę z teściem, a jeśli się nie zgodzi zagrozić eksmisją z mieszkania. Macie do tego prawo, tylko podstawowym pytaniem jest, czy się na to zdecydujecie. Alternatywnym ... Zobacz wątek2010.8.26 11:21:8
po rozwodzie
WitamMam taki problem moja córka rozwiodła się z mężem mają córkę i mam taki problem mieszkamy ciągle razem w moim domu nie płaci on na rachunki i nie chce sie wynieśc co moge zrobić?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:19:11
podział majątku!
WitamMam takie pytanie niedługo odbędzie się pierwsza sprawa rozwodowa i mam takie pytanie jak wygląda sprawa podziału majatku, wspólnego kredytu?z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.26 11:14:50
Masz inne pytanie do prawnika?