Forum prawne (strona 709)
zabranie prawka za granicą
WitamMam takie pytanie jeśli zabiorą komuś prawo jazdy za grnica to czy obowiązuje to w Polsce też?I czy odbiór prawa jazdy jest w miejscu gdzie mi go zabrano czy w Polsce?z góry dziękuję za ... Zobacz wątek
2010.8.26 9:8:12
nieletni po alkoholu
WitamMam taki problem co może grozić mojemu bratu, który został złapany na prowadzeniu pojazdu po spożyciu alkoholu?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.26 9:4:44
niepełnoletni za kierownicą
WitamMam pytanie co mi grozi mam 16 lat zabrałem auto rodzicom i złapała mnie policja co mi grozi jakiej kary mogę się spodziewać?Z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.26 9:1:40
jazda bez uprawnien
WitamMam pytanie czy paseżer może zostać ukarany za to, że kierowca nie miał uprawnień do kierowania autem?Z góry dziekuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.26 8:59:27
Jak wynająć mieszkanie legalnie?
Mam zamiar zacząć wynajmować mieszkanie którego jestem właścicielem, ale mieszkam gdzie indziej. Czy jeśli podpiszę umowę z najemcą, to czy muszę to zgłosić do urzędu skarbowego czy wystarczy ... Zobacz wątek2010.8.26 8:57:14
czy za adwokata z urzędu się płaci?
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy za adwokata z urzędu trzeba coś płacić jeśli zarabia się ok. 1600 zł? Czy jest jakaś minimalna kwota, której nie można przekroczyć? Bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek2010.8.26 8:54:57
kolizja jaka kara
witamMam takie pytanie co grozi osobie, przez którą doszło do wypadku znaczy osoba wyskoczyła na jezdnię i żeby w nią nie uderzyć walnąłem w słup?z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.26 8:54:37
Jak przepisać mieszkania na dziecko
Dzień dobry,moi rodzice są właścicielami mieszkania w bloku, teraz przeprowadzili się do domu na przedmieściach i mieszkanie chcą mi przepisać. W jaki sposób mogą to zrobić? Czy ja będę ... Zobacz wątek
2010.8.26 8:53:21
czy gmina może nie podzielić mojej działki?
Witam, mam działkę którą chcę podzielić na 3 mniejsze a także wydzielić drogą dojazdową do dwóch z nich. Jednak gmina nie chce się zgodzić na ten podział, bo podobno jest taki przepis, że ... Zobacz wątek2010.8.26 8:35:30
zachowek po 12 latach
Czy jeśli odziedziczyłem majątek, gospodarstwo rolne, w roku 1998 i teraz mój kuzyn dopomina się o zachowek, to czy po takim czasie ma prawo? wiedział on o postępowaniu spadkowym ale wtedy się ... Zobacz wątek2010.8.26 8:33:10
jak sprzedać samochód
witam,czy mógłby ktoś mi powiedzieć jakie formalności należy załatwić przy sprzedaży samochodu? sporządzić umowę sprzedaży, oświadczenie o zrzeczeniu się OC i co jeszcze?
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.8.26 8:29:34
Ojciec w więzieniu, co mówić dziecku?
Witam, jestem matką 5 letniego chłopca. Jego ojciec wkrótce będzie odbywał karę pozbawienia wolności przez 2,5 roku. Chciałabym zapytać inne matki w podobnej sytuacji, co mówią swoim dzieciom, ... Zobacz wątek2010.8.26 8:27:57
kiedy złożyć pozew o niepłacenie alimentow
kiedy złożyć pozew o niepłacenie alimentow Moj były mąż nie płaci systematycznie alimentów na córkę, póżniejszy przelew nieuwzględnia oczywiście odsetek.A teraz stwierdzil ze pomniejszy ... Zobacz wątek2010.8.25 23:0:18
Zona zlozyla pozew o ustalenie ojcostwa ale ja nie jestem biologicznym ojcem tego dziecka czy bede placil
Zona zlozyla pozew o ustalenie ojcostwa ale ja nie jestem biologicznym ojcem tego dziecka czy bede placil alimeta ... Zobacz wątek2010.8.25 20:56:25
Staż pracy a urlop dla poratowania zdrowia
Czy nauczycielka posiadająca kilkunastoletni staż pracy ma prawo do urlopu dla poratowania zdrowia jeśli w ostatnich siedmiu latach miała trzy lata urlopu wychowawczego a w sumie ma 9 lat pracy w szkole? ... Zobacz wątek2010.8.25 19:10:42
Problem z wynajmującym.
Witam!Mam problem z właścicielką mieszkania któóre wynajmowałem razem z kolgami. Jesteśmy studentami i umowe podpisalismy do konca czerwca. Właścicielka pod koniec maja wypowiedziala nam umowe ... Zobacz wątek
2010.8.25 17:37:28
Komornik a sprzedanie działki
Witam! mam zasądzone alimenty na dziecko. Jego ojciec ich nie płaci bo jak twierdzi jest bezrobotny i ma rodzine na utrzymaniu, ale ma działkę rolną o pow. 1,15ha ...Oczywiście po 2 miesiącach od ... Zobacz wątek2010.8.25 16:5:11
jak napisac testament wzór
jak sporządzić w domu testament z osobą,która nie da rady tyle napisać bo ma problemy z pisaniem?? ... Zobacz wątek2010.8.25 15:49:34
jak napisac odwołanie o zasiłek pielęgnacyjny?
do 14 dni od otrzymania orzeczenia ... Zobacz wątek2010.8.25 15:24:25
Renta na niespokrewnioną osobę
Czy jest możliwe, aby niespokrewniona osoba zostawiła po swojej śmierci rentę na drugą osobę? W jaki sposób mogłoby to się odbyć? Czy ktoś ma takie doświadczenia? ... Zobacz wątek2010.8.25 12:42:49
samochód w spółce cyw.
Jeśli w firmie która jest spółką cywilną a właścicieli jest dwóch i jest kupiony samochód na firmę ale w dowodzie jest wpisane imię i nazwisko tylko jednego z właścicieli, to czy ten drugi ... Zobacz wątek2010.8.25 12:39:27
Stypendium dla studenta
Witam,Jestem osobą dość zamożną i chciałbym przelewać na konto jednego ze studentów pieniądze, 1500 zł co miesiąc. Miałoby to być coś w rodzaju stypendium. Nie chciałbym jednak, aby on ... Zobacz wątek
2010.8.25 12:38:3
Wniosek o zwolnienie z więzienia a praca
Czy jeśli osadzony w więzieniu stara się o zwolnienie, to czy jeśli będzie miał zapewnioną pracę po wyjściu z więzienia może to być jakiś argument ułatwiający mu to zwolnienie? ... Zobacz wątek2010.8.25 12:30:19
pijany 15latek
Witam, co grozi 15latkowi jeśli zostanie złapany pijany? Czy w takiej sytuacji odpowiedzialność ponosi on czy jego rodzice? ... Zobacz wątek2010.8.25 12:28:48
Ubezwłasnowolnienie matki
Witam, moja matka ma problemy psychiczne, ma depresję maniakalną i bierze różne kredyty i pożyczki w tych providentach które potem mój ojciec musi spłacać. chciałbym zapytać, w jaki sposób ... Zobacz wątek2010.8.25 12:23:50
Problemy ze sprzedawcą
Co zrobić w sytuacji, kiedy towar otrzymany od sprzedawcy jest wadliwy, nie odpowiada on na emaile, telefon do niego jest nieaktualny i nie możliwe jest nawiązanie z nim kontaktu? Bardzo proszę powiedzieć, ... Zobacz wątek2010.8.25 12:21:49
Jak ocieplić blok?
Jest taka sytuacja, że w naszym bloku właściciele 4 mieszkań (na 10) nie chce zgodzić się na ocieplenie budynku. Czy w takiej sytuacji jest jakiś sposób, aby administracyjnie zmusić ich do tego ... Zobacz wątek2010.8.25 12:19:55
prawo jazdy a alzheimer
Mój teść ma prawie 70 lat i choruje na alzheimera. Niestety, nie daje się namówić na to, aby przestać jeździć samochodem. Czy jest jakiś sposób, aby sądownie odebrać mu prawo jazdy? Bardzo ... Zobacz wątek2010.8.25 12:18:48
czy po rozwodzie można stracić obywatelstwo?
Witam,moja koleżanka pochodzi z Ukrainy, wyszła za mąż za Polaka i teraz będą się rozwodzić. Byli ze sobą niecałe dwa lata. Czy w takiej sytuacji ona może utracić polskie obywatelstwo? ... Zobacz wątek
2010.8.25 12:16:35
Wykorzystanie prywatnego domu w reklamówkach dewelopera
Rok temu zakupiłem od dewelopera szeregowiec.Czy deweloper ma prawo do wykorzystania zdjęć/wideo domu w celach promocyjnych bez mojej zgody?
Materiały na pewno zostały przygotowane już po ... Zobacz wątek
2010.8.25 12:14:39
Jak unieważnić adopcję?
Witam,mam pytanie czy istnieje taka możliwość, aby unieważnić adopcję? Nastąpiła ona 2 lata temu i czy w takiej sytuacji jest to jeszcze możliwe, jakie trzeba podać przyczyny? ... Zobacz wątek
2010.8.25 12:12:9
Prawo pierwokupu w mieszkaniu spółdzielczym
Czy osobom, które są współwłaścicielami mieszkania spółdzielczego własnościowego przysługuje prawo pierwokupu tego mieszkania? Czy ja jako osoba trzecia mogę kupić połowę tego mieszkania? ... Zobacz wątek2010.8.25 12:3:23
podatek od darowizny?
Witam, w akcie darowizny mam otrzymać od brata działkę budowlaną o wartości ok. 120 tys. Brat wcześniej otrzymał tę działkę od rodziców. Czy w takim wypadku będę musiała ponieść jakieś ... Zobacz wątek2010.8.25 12:2:7
umowa zlecenie podczas stażu z UP
Do końca września jestem zatrudniony na stażu z Urzędu Pracy. Mam możliwość podjęcia pracy na umowę zlecenie, ale czy jeśli taką pracę podejmę, to czy utracę pieniądze, które dostaję z ... Zobacz wątek2010.8.25 11:58:38
2010.8.25 11:50:28
Czy syn ma prawo do zachowku?
Umarła kobieta, która miała męża i syna. Całość majątku odziedziczył mąż. Teraz syn domaga się zachowku. Jednak syn znęcał się nad matką, za co został skazany przez sąd. Czy w takim ... Zobacz wątek2010.8.25 11:43:49
Po ilu latach przedawniają się należności podatkowe?
Po 5 latach fiskus nie powinien dochodzić roszczeń. ... Zobacz wątek2010.8.25 11:38:47
Renta po ojcu i ciąża
Witam,mam rentę po ojcu, który zmarł kilka lat temu. Jestem studentką i za niedługo urodzę dziecko (nie jestem mężatką). Czy w związku z tym przysługują mi jakieś dodatkowe świadczenia? ... Zobacz wątek
2010.8.25 11:30:6
podatek od sprzedanego mieszkania ze spadku
Jak wysoki i czy w ogóle trzeba jakiś podatek zapłacić, jeśli dostałem mieszkanie po dziadku i je chcę sprzedać? Mieszkanie jest warte ok. 150 tys. Bardzo proszę o odpowiedź... Zobacz wątek
2010.8.25 11:23:47
rejestracja bezrobotnej ciężarnej
Czy jest jakiś inny sposób, aby ciężarna kobieta mogła się ubezpieczyć poza rejestracją w Urzędzie Pracy? czy w ogóle Urząd Pracy zarejestruje bezrobotną ciężarną kobietę? bardzo proszę ... Zobacz wątek2010.8.25 11:22:26
staż małżeński do emerytury
Mój ojciec jest już człowiekiem na emeryturze i zamierza teraz ponownie się ożenić (jest wdowcem). Dostaje dość wysoką emeryturę i chce w ten sposób zabezpieczyć kobietę z którą żyje. Czy ... Zobacz wątek2010.8.25 11:21:0
Rozwód!!
WitamMam takie pytanie chcę się rozwieść z mężem, ale nie stac mnie na adwokta jak wygląda wniosek o przyznanie adwokata z urzędu i gdzie mam go złożyć?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.25 11:15:57
Czy długi syna przechodza na rodziców?
Czy komornik może zająć dom rodziców, jeśli syn który w mieszkaniu jest zameldowany ma długi których nie spłaca? Czy rodzice dorosłego syna ponoszą odpowiedzialność za jego długi? ... Zobacz wątek2010.8.25 11:12:57
niepełnoletnia sama w domu
WitamMam takie pytanie czy jako osoba niepełnoletnia moge zostać sama w domu na tydzień czy musze mieć oipekę w tym czasie?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.25 11:11:38
czy komornik może zająć nagrodę
Komornik zajął połowę mojej pensji i chciałbym zapytać czy komornik ma prawo zająć nagrodę którą dostaję co kwartał, czy może zająć całą nagrodę czy jej część... ... Zobacz wątek2010.8.25 11:10:9
ile czasu na zachowek
Ile czasu od śmierci należy złożyć wniosek o zachowek? ... Zobacz wątek2010.8.25 11:8:34
terminy złożonego pozwu
WitamMam takie pytanie spóźniłam się z zapłatą za pozew sądowy i co teraz?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.25 11:2:26
brak dowodu rejestracyjengo
WitamMam pytanie jaka kara grozi osobie która nie posiada przy sobie dowodu rejestracyjnego?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.25 10:52:53
Czy mogę się umówić z właścicielem wynajmowanej przeze mnie nieruchomości, że zamiast płacić
Czy mogę się umówić z właścicielem wynajmowanej przeze mnie nieruchomości, że zamiast płacić czynsz w gotówce wyremontuję mu właśnie tę nieruchomość? ... Zobacz wątek2010.8.25 10:47:24
dług brata
Podżyrowałem kredyt bratu, niestety musiałem go spłacić w całości, bo brat wtedy był bezrobotny. teraz już ma pracę, co więcej się ożenił i dobrze mu się powodzi. czy ja mogę teraz domagać ... Zobacz wątek2010.8.25 10:46:19
Masz inne pytanie do prawnika?