Forum prawne (strona 538)
spłata darowanej ziemi
mam taki problem, przekazałem ok 10 lat temu część działki w formie darowizny siostrze, czy może ona żądać spłaty tej części przy zniesieniu współwłasności? ... Zobacz wątek2011.8.8 11:49:37
Pełen etat - nauka - alimenty
WitamMam 20 lat i jestem w III klasie Liceum Ogólnokształcącego w TRYBIE ZAOCZNYM - otrzymuje alimenty z funduszu alimentacyjnego w wysokości 500 zł, pracowałam już wcześniej udowadniając sądowi ... Zobacz wątek
2011.8.7 0:41:4
Witam mam 11 lat i zarejestrowałam ise na serwisie pobieraczek.pl . i nie wiem czy mam zapłacić im
Witam mam 11 lat i zarejestrowałam ise na serwisie pobieraczek.pl . i nie wiem czy mam zapłacić im ?. Bardzo sie boje co mam zrobić . dodaje jeszcze że nic z tego serwisu nie ściągałam ... Zobacz wątek2011.8.6 14:18:13
REKLAMACJA OBUWIA SPORTOWEGO-
Witam,W marcu 2010 zakupiłam obuwie sportowe marki Nike w sklepie Intersport. W lipcu 2011 złożyłam reklamacje z tytułu nizgodnośic towaru z umową. Wady: przerwanie się nici na szwach w obu ... Zobacz wątek
2011.8.6 10:47:46
Plomby komputerowe a prawo
Witam,Chciałbym w skrócie przedstawić pewną sytuację, w której nie wiem jak mam się zachować.
Otóż posiadam używaną konsolę do gier Play Station 3. Któregoś dnia konsola po prostu ... Zobacz wątek
2011.8.5 14:9:5
jak rozumieć przewóz drogowy pojazdami lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do
jak rozumieć przewóz drogowy pojazdami lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 7,5 ton używanymi do niezarobkowego przewozu rzeczy rozporządzenia 561/2006 art.3 punkt h- dziennik ... Zobacz wątek2011.8.5 12:58:19
24 latek z piły dla pań 725173320
24 latek z piły dla pań 725173320 24 latek z piły dla pań 725173320 ... Zobacz wątek2011.8.5 2:29:20
Kasa mieszkaniowa - wykorzystanie środków
Jeśli się nie korzystało z ulg, to nie ma też podstaw do ich zwrotu. ... Zobacz wątek2011.8.4 15:49:11
jakie mam prawa do młodszego rodzeństwa jezeli ma isć do adopcji a ja jestem pełnoletnia
Z tego co wiem bo moja kolezanka byla z patologicznej rodziny matka pijaczka itd jej dzieci zabrali a ta starsza siostra starala sie o adopcje mlodszego rodzenstwa zaczela pracowac ale niestety nie ma ... Zobacz wątek2011.8.3 22:3:36
Odwrócenie ról
Nie możesz nikogo zmusić do częstszych kontaktów. Można ustalić ich terminy sądownie, ale nie jest to jednoznaczne z tym, że ojciec musi przyjść do dziecka. ... Zobacz wątek2011.8.3 18:2:59
kolizja na skrzyzowaniu z podporzadkowana
Ja bym się skłaniał ku właśnie takiemu rozwiązaniu, że obaj kierowcy są współwinni kolizji, ponieważ jeden nie powinien był wjeżdżać na skrzyżowania, a drugi najechał na stojące auto ... Zobacz wątek2011.8.3 16:21:24
korzystanie z nieruchomości
w jaki sposób użyczyć nieruchomości, potrzebuje jednorazowa skorzystać z nieruchomości, jaką umowę zawrzeć? Słyszałem coś o umowie bezumownego korzystania z nieruchomości? Czy to dobre rozwiązanie? ... Zobacz wątek2011.8.3 15:50:13
jak podzielić gospodarstwo
Dwie osoby są współwłaścicielami gospodarstwa, w jaki sposób powinni podzielić je na pół aby każdy miał swoje? Czy podział geodezyjny wystarczy? ... Zobacz wątek2011.8.3 15:37:39
czy kredyt się przedawnia?
Czy to prawda, że kredyt przedawnia się po 3 latach? Od jakiego momentu jest liczone czy od chwili popisania umowy, okresu w jakim mial być spłacony czy momenie zaprzestania płatności? ... Zobacz wątek2011.8.3 15:6:57
kiedy wystąpić o zwrot wkładów
witam, ma zostać dokonane zniesienie współwłasności mieszkania, kiedy powinnam wystąpić o zwrot kosztów poniesionych na remont mojej części? czy można to zrobic po przeprowadzeniu zniesienia ... Zobacz wątek2011.8.3 14:54:43
Postępowanie komornicze
witam, dostałem pismo o wszczęciu postępowania komorniczego z zakładu pracy, czy jeżeli nie ma kwoty to ile będzie mi zabierane z wypłaty? W piśmie jest tylko, że kwota nie większa niż połowa ... Zobacz wątek2011.8.3 14:51:28
służebność
mam taką sprawę, jeżeli w akcie jest oznaczona służebność 20 arów z 2 ha działki, to czy może to być dowolny obszar ziemi? Czy są jakieś przepisy? Że np. koło drogi?... Zobacz wątek
2011.8.3 14:34:34
Okres wypowiedzenia
Mam takie pytanie: czy musi być zachowany okres miesiąca wypowiedzenia , czy możemy wyprowadzić się wcześniej i czy właścicielka jeśli wyprowadzimy się wcześniej może nie zwrócić nam kacji??... Zobacz wątek
2011.8.3 14:23:31
zalane mieszkanie komunalne
Mam taka sytuacje, zostałem zalany przez sąsiada z góry. Oba mieszkania są komunalne, kto powinien pokryć koszty remontu? Jak mam dochodzić swoich praw? Czy jest na to jakaś podstawa prawna? ... Zobacz wątek2011.8.3 14:10:30
co mogę w swoim mieszkaniu?
Czy w sytuacji kiedy jestem zameldowany na stałe z żoną i dzieckiem, w domu mojej babci, to czy ona może teraz mnie wyrzucić? Jeśli tak to na jakich zasadach? Tak z dnia na dzień?... Zobacz wątek
2011.8.3 13:51:7
opieka
opieka witam,na wstępie pozdrawiam serdecznie i proszę o szybką pomoc w mojej małej sprawie,otóż niebawem zostane babcią,moja 19-letnia córka,która jest na moim utrzymaniu,i jest panna,nie ... Zobacz wątek
2011.8.3 9:47:7
prawo pierwokupu
Sposób jest bardzo prosty. Ustala się cenę i strony idą do notariusza, gdzie spisywana jest umowa w formie aktu notarialnego. Sprzedający dostaje pieniądze, a kupujący otrzymuje w zamian ziemię. ... Zobacz wątek2011.8.2 16:23:51
Umowa o dzieło - Podstawy
Witam.Nie prowadzę działalności, chciałem podpisać umowę o pracę z grafikiem, który wykonał by dla mnie grafikę na perkusje.
I mam kilka pytań:
1. Czy mogę w takiej umowie zastrzec sobie ... Zobacz wątek
2011.8.2 16:6:53
zniszczenie fotoradaru
Mam takie pytanie, jakie są kary za zniszczenie fotoradaru? Czy takie akty wandalizmu są ostro karane? ... Zobacz wątek2011.8.2 15:28:32
zwolnienie z podatku sprzedaży gruntu ?
Budynek nie jest odrębnym od gruntu przedmiotem własności, dochód ze sprzedaży nieruchomości jest w całości zwolniony z opodatkowania. To wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego ... Zobacz wątek2011.8.2 15:0:44
kiedy wystawiać RMUA
Jeżeli RMUA nie jest wystawiana co miesiąc, musi zostać wydana na żądanie pracownika. ... Zobacz wątek2011.8.2 14:46:46
apelacja, co teraz?
Mam pytanko,napisałem odwołanie od wyroku w sprawie zarządzenia wykonania kary.Zostało ono uwzględnione i za tydzień mam sprawę w sądzie penitencjarnym-odwoławczą w sprawie zarządzenia wykonania ... Zobacz wątek2011.8.2 14:45:4
dług a spadek
Czy osoba która posiada długi może utracić nieruchomość otrzymaną w spadku ? Czy jeśli nie - jeśli nieruchomość komuś wydzierżawi - czy uzyskane z tego tytułu przychody będą objęte zajęciem ... Zobacz wątek2011.8.2 14:38:42
jakie składki ZUS
Pracuję na pełny etat, chciałbym otworzyć drobną działalność gospodarczą. Moje zarobki są wyższe niż minimum wyznaczone przez ZUS i w związku z tym, podobno nie muszę płacić całego ZUS\'u ... Zobacz wątek2011.8.2 14:20:1
ile kosztuje kredyt
W Kodeksie Cywilnym jest zapisane że cena kredytu nie może być wyższa niż czterokrotność stopy lombardowej NBP. ... Zobacz wątek2011.8.2 14:18:41
podatek od samochodu firmowego
Jeżeli pracownik używa w prywatnych celach takiego samochodu to nie podlega to pod art.8 ustawy o podatku od towarów i usług i podatku niema. ... Zobacz wątek2011.8.2 13:25:6
nowe przepisy o pracy cudzoziemców
Zmiany dotycza fłównie rejestrowanych w Urzędach Pracy oświadczeń o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi. Po więcej informacji odsyłam do rozporządzenia. ... Zobacz wątek2011.8.2 13:11:49
działalność gospodarcza a urlop wychowawczy
Kobieta prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Składki na ubezpieczenia społeczne opłaca w najniższej wysokości, czy po urodzeniu dziecka przysługuje jej urlop wychowawczy? Jak wygląda ... Zobacz wątek2011.8.2 13:1:7
wynajmowane mieszkanie po dziadkach
Moi dziadkowie wynajmowali mieszkanie od miasta, ja byłem tam zameldowany na stałe, dziadek niedawno zmarł. Co należy zrobić aby stać się głównym najemcą? ... Zobacz wątek2011.8.2 12:54:12
VAT na materiały reklamowe
Cyba był wyrok Naczelnego Sądu Administarcyjnego w takiej sprawie, nalezy poszukać. ... Zobacz wątek2011.8.2 12:43:46
problem z pracą
taka sprawa, jakie są szanse na wypłatę zaległości z pracy na czarno? czy w ogóle sąd zajmuje się takimi sprawami? Czy jak nie ma umowy to nie ma sprawy? ... Zobacz wątek2011.8.2 12:33:43
brak wypłaty za cały miesiąc
mam takie pytanie, pracowałam w firmie z umową comiesięczną, za ostatni miesiąc pracy nie dostałam umowy i pieniędzy, czy mogę je jakoś odzyskać, Czy oddac sprawę do sądu? ... Zobacz wątek2011.8.2 12:21:18
muszę płacić czesne?
mam takie pytanie, czy jeśli zapisałam się na studia, zapłaciłam wpisowe i byłam na liście słuchaczy, ale nie byłam na żadnych zajęciach, czy nie powinnam zostac skreślona? zamiast tego przyszło ... Zobacz wątek2011.8.2 11:54:14
kredyt na dom
Mam pytanie odnośnie kredytu w banku, czy mogę starać się o kredyt na budowę domu który stanie na działce która jest tylko w połowie moja? ... Zobacz wątek2011.8.2 11:51:32
sprzedaż ziemi
Taka sprawa, osoba dzierżawiąca ziemię sprzedała ją innej osobie, czy umowa dzierżawy się zmienia? Czy w ogóle ta osoba mogła sprzedać tą ziemie ,nie zmieniając umowy ? ... Zobacz wątek2011.8.2 11:50:4
odebranie dziecka?
Dziecko odebrać prawnie może jedynie sąd. Ojciec może jedynie złożyć taki wniosek do sądu, który go rozpatrzy, kierując się dobrem dziecka (tak przynajmniej jest w teorii). Pani będzie miała ... Zobacz wątek2011.8.2 11:38:25
ENA
Generalnie należy stosować zasadę myślenia samemu za siebie i nie liczyć na to, że ktoś komuś coś podpowie lub poinformuje. Zawsze jest możliwość upoważnienia kogoś do zadbania o swój majątek. ... Zobacz wątek2011.8.2 11:0:45
cesja jako zabezpieczenie a komornik
Czy wierzytelności scedowane mogą podlegać zajęciu? A jeżeli nie i płatnik pomimo zawartej uprzednio cesji przelewu wierzytelności na bank (cesja jest zabezpieczeniem kredytu) przelał środki objęte ... Zobacz wątek2011.8.1 23:1:4
czy na rozprawę sądową może stanąć kuzyn jako pomoc w wypowiedziach bo nie stać mnie na adwokata
czy na rozprawę sądową może stanąć kuzyn jako pomoc w wypowiedziach bo nie stać mnie na adwokata ... Zobacz wątek2011.8.1 20:57:2
Witam, Od 17 lat jestem w związku małżeńskim. Mamy z żoną córkę (17 lat). Prowadzę działalność
Witam,Od 17 lat jestem w związku małżeńskim. Mamy z żoną córkę (17 lat). Prowadzę działalność gospodarcza, firma zarejestrowana jest na żonę, jednak nie ma ona nic wspólnego z działalnością ... Zobacz wątek
2011.8.1 19:38:50
Kolejność dziedziczenia długu
Pierwsza sytuacja.Wiem, że polskie prawo spadkowe daje możliwość dziedziczenia po dalekich krewnych. Mam w związku z tym kilka pytań. Moja babcia ma jedynego brata Waldemara, brat ten ma długi, ... Zobacz wątek
2011.8.1 16:30:33
wyższe emerytury
Obecnie stosuje się wykładnie Sądu Najwyższego (sygn. I UZP 5/05) 20 lat dla kobiet, 25 lat dla mężczyzn. ... Zobacz wątek2011.8.1 15:46:6
pozew wobec pracodawcy
Są jednak wyjątki, określone w art. 35 i 36 tej ustawy. ... Zobacz wątek2011.8.1 15:41:56
aplikacje adwokackie
Przecież to jest 5 lat studiów, po tym czasie 2 lata na aplikacji w zupełności wystarczą! ... Zobacz wątek2011.8.1 14:54:36
opłaty za urzytkowanie
Teraz pewnie gminy wykorzystają te 200 proc. limity we wszystkich morzliwych przypadkach. ... Zobacz wątek2011.8.1 14:45:14
Masz inne pytanie do prawnika?