Forum prawne (strona 537)

Kto może złożyć wniosek o orzeczenie niepełnosprawności?

Orzekanie o stopniu niepełnosprawności następuje na wniosek. Wniosek może złożyć sama osoba zainteresowana, jej przedstawiciel ustawowy, lecz za zgodą zainteresowanego (np. w przypadku dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 0:22:14

Stopnie niepełnosprawności - znaczny, umiarkowany i lekki

Ustawa określa trzy stopnie niepełnosprawności: znaczny, umiarkowany i lekki.

Skutki naruszenia organizmu, które kwalifikują badanego do orzeczenia w jego przypadku znacznego stopnia niepełnosprawności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 0:15:3

Jak napisać wniosek o przyznanie grupy inwalidzkiej?

Jak napisać wniosek o przyznanie grupy inwalidzkiej? Jakie formalności należy wypełnić, aby otrzymać orzeczenie o grupie inwalidzkiej? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 0:0:55

Przymusowe wykorzystanie urlopu przez pracodawcę

Z art. 168 k.p. wynika dla pracodawcy obowiązek udzielenia pracownikowi zaległego urlopu wypoczynkowego w terminie określonym w tym przepisie, a udzielenie urlopu we wskazanym terminie nie wymaga od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 23:50:32

Obowiązek pracodawcy udzielenia zaległego urlopu do końca marca

Do końca marca 2011 r. pracodawcy powinni udzielić pracownikom urlopów wypoczynkowych niewykorzystanych w 2010 roku.

Pracownik powinien wykorzystać urlop wypoczynkowy w roku, za który przysługuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 23:46:13

Egzekucja komornicza w miejscu zamieszkania dziecka dłużnika

Witam
Jestem DŁUŻNIKIEM i prowadzone jest przeciwko mnie postępowanie egzekucyjne
Komornik sądowy chce zająć ruchomości znajdujące się w miejscu zamieszkania mojego dziecka
1. Nie jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 23:40:26

Nowe zasady wydawania świadectw pracy przy umowach ????nych

?Jeżeli pracownik pozostaje w zatrudnieniu u tego samego pracodawcy na podstawie umowy o pracę na okres próbny, umowy o pracę na czas określony lub umowy o pracę na czas wykonania określonej pracy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 22:48:53

Odliczenie wydatków na leki powyżej 100 zł w uldze rehabilitacyjnej

Do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, jeżeli będą one zalecane przez lekarza specjalistę. Oznacza to, że jeżeli w ciągu miesiąca wydamy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:50:42

Wydatki limitowane w uldze rehabilitacyjnej - wysokość 2280 zł rocznie

W związku z wydatkami limitowanymi, podatnik ma prawo do odpisania ulgi w wysokości 2280 złotych rocznie. Ponadto do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:49:7

Katalog wydatków objętych ulgą rehabilitacyjną

Nie wszystkie wydatki poniesione przez osoby niepełnosprawne lub przez osoby utrzymujące osoby niepełnosprawne mogą być podstawą do dokonania odliczenia. Wydatki wchodzące w skład ulgi rehabilitacyjnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:39:54

Czy mogę otworzyć mini siłownię w piwnicy bloku

WITAM CHCIAŁABYM OTWORZYC MINI SIŁOWNIE W PIWNICY CHODZI MI GŁÓWNIE O TO ABY WSTAWIC TAM 3 BIERZNIE I ROWEREK NARAZIE TYLKO NAD TYM MYSLALAM. CHCIAŁABYM COS NA TYM ZAROBIC PRZYJMOWAC ZNAJOMYCH KLIENTÓW ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:38:24

Ulga rehabilitacyjna - wydatki limitowane i nielimitowane

Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:35:25

Ulga rehabilitacyjna w PIT-37 dla osób niepełnosprawnych

Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 20:32:31

Czy można wysłać NIP-3 przez internet bez podpisu elektronicznego?

Nie, ponieważ prawomocny dokument, to podpisany oryginał. W związku z tym przesłany przez internet zeskanowany dokument niestety nie będzie poprawny. Możesz zawsze wysłać pocztą, ale to na pewno ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.29 18:58:56

Czy wszystkie programy do rozliczania PITów z internetu są dobre

witam, czy wszystkie dostępne w internecie programy do rozliczania pitów są dobre?? Czy powinny mieć jakąś sygnaturę? Jak to wygląda, czy US wypuszcza jakiś swój program?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 16:19:1

Zmiany w egzaminach na prawo jazdy - testy w czasie rzeczywistym

Pytania mają być generowane w czasie rzeczywistym i mają mieć postać testów jednokrotnego wyboru. Symulacje na drodze i brak dodatkowego czasu na poprawianie odpowiedzi!! To wszystko ma poprawić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 16:14:38

Opodatkowanie budynku zajętego na działalność medyczną

jak opodatkować część budynku zajętego na prowadzenie tej działalności? Czy zastosować stawkę związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej? czy zastosować stawkę dla budynków zajętych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 16:1:31

Jak przedłużyć ważność prawomocnego wyroku?

Jak przedłużyć wyrok prawomocny ?? Witam
Posiadam wyrok prawomocny i wiem ze po 10latach upływa jego ważność. Idze go jakoś przedłużyć ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:57:13

Czy muszę stawić się jako świadek na rozprawie o pobicie

Witam!

Jestem wzywany na świadka w rozprawie o pobicie.
Czy muszę się wstawić na tą rozprawę?
Czy jest jakaś kara za niewstawienie się świadka?

proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:51:53

Jaki przelicznik powierzchni dla gruntów S-PSIV i B-PSIV w podatku rolnym

Jaki zastosować przelicznik powierzchni użytków rolnych dla S-PSIV ? czy zastosować przelicznik dla sadów czy dla pastwisk?
Jaki zastosować dla B-PSIV ? osoba prawna złożyła deklaracje na podatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:50:31

Umowa użyczenia mieszkania za opiekę zamiast najmu

witam, czy jeśli zawrę z wynajmującym umowę użyczenia mieszkania w zamiana za opiekę nad nim, to on nie będzie musiał płacić podatku dochodowego od najmu? Co trzeba napisać w takiej umowie?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:45:50

Ile czekać na odszkodowanie z ZUS

cześć!

Ile trzeba czekać na otrzymanie odszkodowania z ZUS-U?

Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:43:58

Brak odpowiedzi na wniosek o odszkodowanie za grunt na drogę

zależy jaka była podstawa prawna przejęcia części nieruchomości, jeśli jest w niej wskazany art. 98 ust. 1, to powinno byc wszczęte postępowanie o odszkodowanie.
  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.29 15:42:34

Formalności zwiększenia powierzchni mieszkalnej przez adaptację piwnic

zmiana sposobu użytkowania piwnic Witam, w darowiznie otrzymaliśmy dom jednorodzinny, powierzchnia uzytkowa tego domu to 100m2, natomiast w chwili obecnej piwnice zostały zaadaptowane jako pomieszczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:41:44

Co oznacza wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank

Witam!

Co oznacza wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank?

Dzięki za odp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:40:20

Rozdzielność majątkowa a odpowiedzialność za długi męża

Witam!
Nie znalazłam wątku o podobnym temacie, jeśli się powtarzam to proszę o odesłanie mnie do poprzednich odpowiedzi.
Podpisałam z mężem rozdzielność majątkową dwa lata po ślubie. Jeden ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:36:54

Odebranie praw rodzicielskich ojcu alkoholikowi

Witam!

Potrzebuje porady dotyczącej odebrania praw rodzicielskich ojcu!

Ojciec mojego dziecka jest alkoholikiem! Nie płaci alimentów , odwiedza mojego syna tylko raz na miesiąc o ile w ogóle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:25:17

Dziedziczenie po zmarłej kobiecie bez dzieci i męża

witam , mam takie banalne pytanie czy po nieżyjącej kobiecie nie mającej dzieci ani męża, może dziedziczyć rodzeństwo czy może nieruchomość przejmuje państwo?? Nie było również testamentu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:5:55

Czy rozliczać staż kierowany przez Urząd Pracy

Witam!

Chciałabym zapytać czy skoro odbywałam staż, na który byłam kierowana przez Urząd Pracy, to czy powinnam się rozliczać z tego?
Czy mogę liczyć na jakiś zwrot pieniędzy jeśli staż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 15:2:35

Czy przysługuje ulga na córkę która studiuje i wyszła za mąż

witam , wyczytałam w internecie że jeśli moja córka studiuje i wyszła za mąż to przysługuje mi jeszcze cała ulga na to dziecko, jak to w końcu jest?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 14:43:25

Brak podpisu na złożonym PITcie - czy można to naprawić

Oddałam już PITa a osoba go przyjmująca nie sprawdziła zbyt dokładnie, teraz zorientowałam sie że nie brakuje mojego podpisu. Wiem głupi błąd a jak ważny, czy moge teraz coś zrobić czy może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 14:34:6

Rejestr gminny dla placówek opiekujących się dziećmi do 3 lat

Witam!

Wszystkie placówki ? publiczne i prywatne, które opiekują się dziećmi do lat trzech ? będą musiały być wpisane do specjalnego gminnego rejestru. Jeżeli tego nie zrobią, nie będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 14:32:53

Odzyskanie zaliczki na remont bez dowodów i umów

mam pewien problem, wpłaciłam zaliczkę na remont mieszkania ale prace nie zostały wykonane i mam problem z zwrotem tej zaliczki , nie mam żadnych dowodów ani umów. Czy jest w ogóle jakaś szansa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 14:32:1

Czy ulga na dzieci dolicza się do dochodu?

Otrzymany zwrot podatku dolicza się do dochodu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.29 13:48:12

Jak długo US ma czas na przesłanie zwrotu podatku

witam, mam pytanie czy jest jakiś określony czas do którego US musi przesłać zwrot podatku? Czy zależy to od tego kiedy składałem rozliczenie i na jaki picie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 13:38:37

Czy pozew można wysłać pocztą?

pozew można złożyc za pośrednictwem poczty, ale trzeba wnieść opłaty pod rygorem zwrotu pozwu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.29 13:21:53

Co wpisać w pozwie o rozwód bez orzekania o winie?

Potrzebne są jeszcze informacje o alimentach (kwota o jakie wnioskujesz dla dziecka), może byc problem z obciążeniem matki kosztami, sąd raczej podzieli opłaty na was dwoje. Jeśli matka nie zgodzi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.29 13:15:49

Zajęcie hipoteki przez ZUS - co dalej z rodziną?

Witam!

Jakie wymagania trzeba spełnić, aby móc starać się o uzyskanie zasiłku przedemerytalnego???

Proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.29 10:57:53

Renta chorobowa i wcześniejsza emerytura rolnicza bez zaprzestania gospodarstwa

Witam!

Zwracam się do Państwa w imieniu moich rodziców.
Czy ojciec mógłby być na rencie chorobowej a mama na wcześniejszej emeryturze rolniczej i nie zaprzestawać prowadzenia gospodarstwa?
A ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 10:55:27

Kto ma obowiązek złożenia zeznania podatkowego CIT-8

Witam!

Kto ma obowiązek złożenia zeznania podatkowego CIT-8???
Jak ujmować w zeznaniu CIT-8 dochody zwolnione od podatku???

Proszę o poradę! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 10:33:50

Czy pracodawca może zlecić dyżur weekendowy bez wynagrodzenia

Witam Państwa

Mam pytanie dotyczące prawa pracy.

Czy pracodawca może zlecić dyżur 24 godzinny, który miałby się odbywać w domu pod telefonem na czas weekendu, za który nic się nie należy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 10:22:24

Zajęcie konta przez US a brak przelewu pieniędzy

Witam!

Mam problem z wypełnieniem VAT 7.

Czy mógłby mi ktoś pomóc i przekazać niezbędne wskazówki???

Proszę o pomoc! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.29 10:13:21

Eksmisja byłego męża mimo wyroku sądu - policja nie pomoże

Witam.

Jestem po rozwodzie. Mój mąż znęcał się nade mną, maltretował mnie i poniżał. Dostał wyrok za pobicie. W czasie rozwodu sąd orzekł jego eksmisje z mojego mieszkania. Jednak ten Łotr ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 10:10:46

Zwrot kosztów używania prywatnego pojazdu do celów służbowych

Witajcie!

Zgodnie z art. 21 ust 1 pkt 23b ustawy o PIT zwolniony z podatku dochodowego jest zwrot kosztów poniesionych przez pracownika z tytułu używania pojazdów stanowiących własność pracownika, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 9:46:35

Brak przejścia dla pieszych po przebudowie drogi krajowej

Witam!

To skandal!
Mieszkam na osiedlu w Skępem w woj. kujawsko-pomorskim. Aby przejść na drugą stronę drogi za każdym razem zastanawiam się czy to będą moje ostatnie kroki na tej ziemi!!!

Podczas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 9:23:8

Ostrzeżenie przed używaniem portali społecznościowych w pracy

Witam!

Zachowaj szczególną ostrożność używając portali społecznościowych i korzystając z sieci w czasie pracy!!!
Zamieszczam poniżej ważne informacje:

To, co może zaszkodzić kandydatowi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.29 9:10:35

Konsekwencje wpisania niewłaściwego ojca w akt urodzenia

Mam problem! Pomóżcie! Nie żyję z mężem od 4 lat wyprowadził się 4 lata temu, gdy dowiedział się że jestem w ciąży z innym i za kolejny rok urodziłam jeszcze jedno nie jego dziecko, wspólnych ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.29 8:50:36

Czy UE może ukarać za brak świadectw energetycznych

Witam

Czy to prawda, że UE może ukarać nas za brak świadectw energetycznych, a co za tym idzie podniesienie czynszu za mieszkania?

Proszę o odpwoiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.28 23:26:36

Zapis windykacyjny w testamencie - nowa instytucja prawna

Witam!

Jeszcze w tym roku będzie można przekazać swym bliskim w testamencie konkretne rzeczy ruchome, nieruchomości, a nawet całe przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne. W ten sam sposób będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.28 23:23:29

Rozszerzenie obrony koniecznej - ochrona jak dla policjantów

Witam!

Od dzisiaj obywatele, którzy staną w obronie porządku i bezpieczeństwa publicznego, będą chronieni jak policjanci. To efekt zmian w instytucji obrony koniecznej i rozszerzenia granic jej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.28 23:18:39

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika