Forum prawne (strona 535)
błąd pracodawcy w naliczaniu godzin
Witam ,jestem lekarzem pracuje w prywatnej przychodni.0d 5 lat pracuje w tym samym wymiarze godzin-102 godz miesięcznie w tym jedna sobota w mcu -6 godz.W umowie o prace na czas nieokreslony mam zapisane ... Zobacz wątek2011.8.18 19:35:51
Reklamacja- co jeszcze można zrobić??
31maraca 2010r zakupiłam quada na akumulator dla dziecka koszt 600zł.Po 3dniach przestał jeździć, i po 7dniach od daty zakupu zawiozłam towar do reklamacji. Zostaliśmy źle potraktowani przez ... Zobacz wątek
2011.8.18 18:8:25
ojciec dziecka najpierw szkodził i sie nie interesował a teraz chce byc tatusiem
Proponuję, żeby Pani zaczęła stosować zasadę myślenia samemu za siebie. Odnośnie kredytu nie wiele może Pani zrobić, na tym trzeba było pomyśleć przed podpisaniem umowy kredytowej, ale może ... Zobacz wątek2011.8.18 15:11:28
podatek od weksla
Jeżeli został wystawiony zgodnie z przepisami prawa ekslowego , to jest zwolnieony z podatku od czynności cywilno prawnych. ... Zobacz wątek2011.8.18 15:6:26
Oszustwo przy zakupie tekstów
Pozostaje tylko złożenie pozwu o zwrot pieniędzy z powodu braku realizacji świadczenia drugiej strony. Wymiana korespondencji może być dowodem w sprawie. ... Zobacz wątek2011.8.18 14:53:14
oszustwo na allegro
Mam taka sprawę, zostałem oszukany na allegro, sprzedawca pewnie chciał wyłudzić pieniądze wystawiając aukcję z innym przedmiotem niż wysłał, gdzie mam coś takiego zgłosić? Najpierw na policje ... Zobacz wątek2011.8.18 14:49:41
jak opodatkować podnajem ?
Zwolnienie nie będzie przysługiwac jeżeli lokal wynajmie się firmie deweloperskiej. ... Zobacz wątek2011.8.18 14:44:35
słup energetyczny
1. To czy można budować i w jakiej odległości od słupa zależy od rodzaju linii zasilającej. Najlepiej zapytać o to w lokalnym zakładzie eenrgetycznym gdyż to również z nimi trzeba będzie uzgodnić ... Zobacz wątek2011.8.18 14:21:40
jak założyć księgi wieczyste
Rodzice zapisali mi grunty rolne i chciała bym założyć im księgi wieczyste, ale w gminie okazało się że nie zgadzają się nr. działek, co powinnam zrobić w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek2011.8.18 14:21:35
problem z czynszem
Co mam zrobić w takiej sytuacji, mieszkam z braćmi w mieszkaniu,główny najemca zmarł rok temu, bracia nie płacą za czynsz, wszyscy jesteśmy tam zameldowani, nie stac mnie na płacenie całości ... Zobacz wątek2011.8.18 14:14:36
co roczne badania kierowców
Już obecnie jest możliwośc wysłanie kierowcy na dodatkowe badania jeżeli zachodzi wątpliwośc co do stanu zdrowia. ... Zobacz wątek2011.8.18 13:52:58
dług a konto za granicą
Niedługo ma się to zmienić, wszystkie sądy krajowe w Unii mają dostać prawo zajmowania rachunku bankowego. ... Zobacz wątek2011.8.18 13:38:12
jak przepisać mieszkanie?
Mam taką sprawę mam chce przepisać mieszkanie na mnie, ale nie wiem w jaki sposób to zrobić, czy będzie trzeba od razu spłacać rodzeństwo czy można jakoś tego uniknąć? Jaki jest koszt takiej ... Zobacz wątek2011.8.18 13:35:7
wydanie aktu własności
Czy jest jakaś możliwość ponownego otrzymania aktu własności od spółdzielni lub inną drogą ? Chodzi o akt własności mieszkania w bloku gdzie jestem zapisany jako właściciel. ... Zobacz wątek2011.8.18 13:32:53
jak znieść współwłasność?
Jakie będą potrzebne dokumenty do zniesienia współwłasności? Co dołączyć do wniosku do sądu? Mam już odpis zwykły z księgi wieczystej oraz odpis z rejestru gruntów i budynków. Co będzie ... Zobacz wątek2011.8.18 13:30:44
zaświadczenie o dysleksji
Ma to zapobiedź staraniu się o zaświadczenia tylko w celu wydłużenia egazminów. ... Zobacz wątek2011.8.18 13:27:50
problem z księgą wieczystą
Mam taki problem, otrzymalem z sadu ksiege wieczystą działki i w pozycji przeznaczenie jest wpisane \"grunty orne\", a u notariusza zostało wpisane w akt notarialny \"przeznaczenie pod budownictwo mieszkaniowe ... Zobacz wątek2011.8.18 13:22:43
działka po ciotce dziadka
czy jest jakas prawna mozliwość zalegalizowania własności działki, którą użytkuje mój dziadek po swojej ciotce? To on opłaca podatek od nieruchomości, jakie będą potrzebne papiery i co należy ... Zobacz wątek2011.8.18 13:20:26
co orzeknie sąd ?
Za nie długo będzie sprawa o ustalenie kontaktów z ojcem dziecka, i mam pytanie co może orzec sąd jeżeli ojciec dziecka bywa w kraju tylko 2 razy do roku, a dziecko w ogóle go nie pamięta. Co w ... Zobacz wątek2011.8.18 13:4:35
Czy jeśłi straż miejska wszczęła przeciwko mnie postepowanie o wykroczenie za brak zameldowania
Czy jeśłi straż miejska wszczęła przeciwko mnie postepowanie o wykroczenie za brak zameldowania w miejscu zamieszkania przed 1 sierpnia br., ale do dnia dzisiejszego nie wysłała zawiadomienia do ... Zobacz wątek2011.8.18 12:58:30
ustawowe odsetki od alimentów
Mam pytanie, może mi ktoś pomóc, jaka stawka odsetek obowiazuje w przypadku zwloki platnosci alimentów? Czy liczone jest to za kazdy dzien czy procentowo z sumy,ktora dluznik jest winien? ... Zobacz wątek2011.8.18 12:55:21
co z widzeniami z dzieckiem
Moja żona wyprowadziła się z dzieckiem z domu, po czy założyła sprawę o alimenty, a teraz utrudnia mi kontakty z dzieckiem!! Nie mamy jeszcze separacji ani rozwodu, co mogę zrobić, aby widywać ... Zobacz wątek2011.8.18 12:52:36
TBS po rozwodzie
Mój mąż wyprowadził się ode mnie do swojej kochanki, ja teraz złożyłam pozew o rozwód, mieszkam w TBS, teść partycypował w budowie, a ja z mężem jesteśmy najemcami, Co będzie z tym mieszkaniem ... Zobacz wątek2011.8.18 12:45:7
praca za granica i alimenty
mam takie pytanie mieszkam za granicą i tu pracuje, czy jeśli mąż poda mnie o alimenty to będą brane pod uwagę nasze dochody? Mąż teraz zarabia 500zł ale kiedys zarabiał więcej, ja mam ok 1000euro, ... Zobacz wątek2011.8.18 12:42:15
Czy jeśli ojciec dziecka ma wyznaczone wizyty z dzieckiem muszę ją mu zawozić?
Małżeństwem nie byliśmy. Ale to akurat nie ma w tym znaczenia. Nie miałabym nic przeciwko temu gdyby po nią przyjeżdżał tu gdzie mieszkamy. Tylko, że mu głównie rozchodzi się o pieniądze ... Zobacz wątek2011.8.17 15:50:38
jak odzyskac dziecko
jak odzyskac dziecko maz sem lat temuied zabral mi dziecko i chcala bym je odzyskac ... Zobacz wątek2011.8.17 15:47:27
jak załatwić sprawę mieszkania z spadku
Nabycie spadku musi zostać stwierdzone sądownie. ... Zobacz wątek2011.8.17 15:26:40
majątek ojca dla obcej kobiety?
Wszystko, co zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa stanowi majątek wspólny małżonków i podlega podziałowi, chyba że została ustanowiona rozdzielność majątkowa. Wszystko, co ojciec ... Zobacz wątek2011.8.17 15:24:22
sprawa spadkowa po dziadkach
Jak chcecie przeprowadzić spadek na osoby, które już nie żyją? ... Zobacz wątek2011.8.17 15:18:0
ile komornik może potrącić z renty ?
Ile może potrącić komornik z renty 1500zł ? Posiadam parę kredytów, na które w pierwszej kolejności będą pobierane pieniądze? ... Zobacz wątek2011.8.17 15:9:20
słup energrtyczny
Na działce którą chcę kupić stoi słup energetyczny i teraz nie wiem jak wygląda sprawa z budowaniem domu na takiej działce? W jakiej odległości od słupa można budować? Czy taki słup można ... Zobacz wątek2011.8.17 15:5:32
natychmiastowa wyprowadzka z wynajętego lokalu
Mam takie pytanie, wynajmuje mieszkanie z znajomym, ale chcę się wyprowadzić, czy jeżeli umowa jest na niego a ja jestem tam tylko wymieniony to czy mogę się wyprowadzić bez konsekwencji? ... Zobacz wątek2011.8.17 15:0:7
można rozwiązać umowę o pracę?
Można i będzie to z winy pracodawcy. Wystarczy napisać: "Niniejszym rozwiązuję umowę o pracę bez wypowiedzenie z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika polegającego ... Zobacz wątek2011.8.17 14:47:56
darowizna, jak lepiej?
Trzeba to wyraźnie zaznaczyć w oświadczeniu o darowiźnie. ... Zobacz wątek2011.8.17 14:47:7
Przymusowe nadgodziny
Pracodawca może zmienić godziny pracy, ale musi za to dać wolne w innym terminie lub wypłacić wynagrodzenie za nadgodziny. W przypadku wątpliwości sugeruję kontakt z Państwową Inspekcją Pracy. ... Zobacz wątek2011.8.17 14:34:58
informacje z ksiąg wieczystych
Czy uzyskam wgląd do ksiąg wieczystych nieruchomości po moich rodzicach? Po ich śmierci okazało się że nieruchomość została wcześniej przekazana w formie darowizny innej osobie, chciał bym ... Zobacz wątek2011.8.17 14:23:42
Ugoda z sąsiadem
Proszę o pomoc w sprawie napisania ugody pomiędzy sąsiadami.Sąsiad ma postawiony budynek gospodarczy, zamieszkały.Jest to budynek wysokości 4 metry w granicy działki. Chce on podnieść ten budynek ... Zobacz wątek
2011.8.17 14:23:29
Paczka z wakacji
Lepiej nie zaniżać wartości paczki na dokumentach, bo wtedy celnik ma prawo paczkę rozpakować... ... Zobacz wątek2011.8.17 14:20:5
część działki pod drogę
Nie ma czegoś takiego jak oddawanie. Może Pan ewentualnie odsprzedać część działki pod drogę, chyba że droga była już wcześniej wytyczona, a Pan postawił bezprawnie ogrodzenie w pasie drogowym. ... Zobacz wątek2011.8.17 14:19:41
ja opodatkować podnajem ?
Mam takie pytanie, planowałem kupić mieszkanie i przekazać je firmie deweloperskiej do podnajęcia. Ale nie orientuję się za bardzo czy będzie się to opłacać, bo większość zysków zabierze ... Zobacz wątek2011.8.17 14:8:43
Auto "z kratką" a podatek VAT
Witam,Mam pytanie odnośnie odliczenia VATu przy zakupie nowego auta, a dokładniej:
Auto kupione z kratką i po odliczeniu VATu jest zarejtrowane na 4 osoby (auto o nadwoziu SUV), ale miejsc w samochodzie ... Zobacz wątek
2011.8.17 14:6:14
rozwód i adwokat z urzędu
Czy jest szansa na otrzymanie adwokata z urzędu w sprawie rozwodowej? Żona chce uzyskać wyrok z mojej winy i obciążyć mnie kosztami, mnie na adwokata nie stać, czy w takiej sytuacji dostane go z ... Zobacz wątek2011.8.17 13:43:23
jak wygląda sprawa o pozbawienie praw ?
Jak przebiega sprawa o odebranie praw byłemu mężowi? Ma ktoś jakieś doświadczenie, ktoś przebył taką sprawę? O co mogą pytać ? Co jeśli w stresie powiem coś nie tak, będzie szansa na naprostowanie? ... Zobacz wątek2011.8.17 13:25:1
alimenty przez komornika
Ojciec mojego dziecka nie płaci alimentów, w jego imieniu wpłaca jakieś części jego matka, komornik nie jest w stanie nić ściągnąć, co mam zrobic aby otrzymywc te pieniądze przez komornika? ... Zobacz wątek2011.8.17 13:9:47
montaż anteny w bloku
Trzeba wiedzieć, że montując takie anteny na dachu lub balkonie nie możemy zakłócił prawa innych właścicieli nieruchomości do korzystania z ich praw. ... Zobacz wątek2011.8.17 13:6:3
prawa wnuków do spadku
Mam pytanie co do zapisu w testamencie, jeżeli osoba wydziedzicza w testamencie swoich synów ale nie pisze o wnukach a majątek zapisuje osobie z którą żyła przed śmiercią. To czy wnuki tej osoby ... Zobacz wątek2011.8.17 12:5:3
altana ogrodowa
Witam,chciałbym dowiedzieć się czy muszę zgłaszać budowę altany na rodzimej działce przy moim domku jednorodzinnym. Wymiary altany to 4x3 wys do 3 m. odległość od granicy działki to około ... Zobacz wątek
2011.8.17 9:37:33
Wypowiedzenie umowy na okres próbny
Witam!!!Mam taki oto problem, zostałem zatrudniony na od dnia 01.08.2011 roku w pewnym z dyskontów sporzywczych, z umową na okres próbny 3 miesięcy.
Wszystko było by fajnie ale niedłogo rozpoczyna ... Zobacz wątek
2011.8.17 0:28:30
sprzedam komentarze pod red. prof. dr hab. Andrzej Wąsek, prof. dr hab. Robert Zawłocki
http://allegro.pl/show_item.php?item=1773582151 ... Zobacz wątek2011.8.16 22:50:28
płyta z medytacjami - jak wydać ?
Witam ! Chciałbym wprowadzić do sprzedaży płytę z lektorskimi nagraniami medytacji. W nagraniach będą słyszalne podkłady muzyczne, do których posiadam licencję (są to nagrania typu RFM czyli ... Zobacz wątek2011.8.16 21:14:36
Masz inne pytanie do prawnika?