Forum prawne (strona 535)

informacje z ksiąg wieczystych

Czy uzyskam wgląd do ksiąg wieczystych nieruchomości po moich rodzicach? Po ich śmierci okazało się że nieruchomość została wcześniej przekazana w formie darowizny innej osobie, chciał bym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:23:42

Ugoda z sąsiadem

Proszę o pomoc w sprawie napisania ugody pomiędzy sąsiadami.
Sąsiad ma postawiony budynek gospodarczy, zamieszkały.Jest to budynek wysokości 4 metry w granicy działki. Chce on podnieść ten budynek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:23:29

Paczka z wakacji

Lepiej nie zaniżać wartości paczki na dokumentach, bo wtedy celnik ma prawo paczkę rozpakować... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.8.17 14:20:5

część działki pod drogę

Nie ma czegoś takiego jak oddawanie. Może Pan ewentualnie odsprzedać część działki pod drogę, chyba że droga była już wcześniej wytyczona, a Pan postawił bezprawnie ogrodzenie w pasie drogowym. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 14:19:41

ja opodatkować podnajem ?

Mam takie pytanie, planowałem kupić mieszkanie i przekazać je firmie deweloperskiej do podnajęcia. Ale nie orientuję się za bardzo czy będzie się to opłacać, bo większość zysków zabierze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:8:43

Auto "z kratką" a podatek VAT

Witam,
Mam pytanie odnośnie odliczenia VATu przy zakupie nowego auta, a dokładniej:
Auto kupione z kratką i po odliczeniu VATu jest zarejtrowane na 4 osoby (auto o nadwoziu SUV), ale miejsc w samochodzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:6:14

rozwód i adwokat z urzędu

Czy jest szansa na otrzymanie adwokata z urzędu w sprawie rozwodowej? Żona chce uzyskać wyrok z mojej winy i obciążyć mnie kosztami, mnie na adwokata nie stać, czy w takiej sytuacji dostane go z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:43:23

jak wygląda sprawa o pozbawienie praw ?

Jak przebiega sprawa o odebranie praw byłemu mężowi? Ma ktoś jakieś doświadczenie, ktoś przebył taką sprawę? O co mogą pytać ? Co jeśli w stresie powiem coś nie tak, będzie szansa na naprostowanie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:25:1

alimenty przez komornika

Ojciec mojego dziecka nie płaci alimentów, w jego imieniu wpłaca jakieś części jego matka, komornik nie jest w stanie nić ściągnąć, co mam zrobic aby otrzymywc te pieniądze przez komornika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:9:47

montaż anteny w bloku

Trzeba wiedzieć, że montując takie anteny na dachu lub balkonie nie możemy  zakłócił prawa innych właścicieli nieruchomości do korzystania z ich praw. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.17 13:6:3

prawa wnuków do spadku

Mam pytanie co do zapisu w testamencie, jeżeli osoba wydziedzicza w testamencie swoich synów ale nie pisze o wnukach a majątek zapisuje osobie z którą żyła przed śmiercią. To czy wnuki tej osoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 12:5:3

altana ogrodowa

Witam,
chciałbym dowiedzieć się czy muszę zgłaszać budowę altany na rodzimej działce przy moim domku jednorodzinnym. Wymiary altany to 4x3 wys do 3 m. odległość od granicy działki to około ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 9:37:33

Wypowiedzenie umowy na okres próbny

Witam!!!
Mam taki oto problem, zostałem zatrudniony na od dnia 01.08.2011 roku w pewnym z dyskontów sporzywczych, z umową na okres próbny 3 miesięcy.
Wszystko było by fajnie ale niedłogo rozpoczyna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 0:28:30

2011.8.16 22:50:28

płyta z medytacjami - jak wydać ?

Witam ! Chciałbym wprowadzić do sprzedaży płytę z lektorskimi nagraniami medytacji. W nagraniach będą słyszalne podkłady muzyczne, do których posiadam licencję (są to nagrania typu RFM czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 21:14:36

Ciekawe i skłaniające do namysłu

Ostatnimi czasy przeglądałem wiadomości i natrafiłem na taka lekko zabawną co dla niektórych lecz zarazem ciekawe i skłaniające do namysłu jak to juz opisałem w temacie. Zresztą sami zobaczcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 18:59:10

Jakie prawa maja dzieci do mieszkania po rodzicach jezeli jest wykupione ale jeszcze nie splacone, a

Jakie prawa maja dzieci do mieszkania po rodzicach jezeli jest wykupione ale jeszcze nie splacone, a rodzice niestety gina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 18:31:53

testy rekrutacyjne

hej. dzięki za info z tym serwisem. Ja też już jestem po tescie ( co prawda z analizy).
wydaje mi się ze poziom testów jest całkiem wysoki a i ocena jest tez rzetelna... nie jestem jeszcze przekonany ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.16 15:47:38

Podany numer telefonu

Witam. Moja sprawa wygląda tak: Mój znajomy ma bardzo zazdrosną żonę (są w separacji), która za każdym razem kiedy mnie odwiedza wysyła sms'y z pogróżkami itp... Ale to mniej ważne. Pewnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 14:56:19

alimenty od obecnego męża

Witam,
chciałabym uzyskać informację, czy wcześniej zaciągnięte przeze mnie opinie są słuszne. Mąż wyprowadził się prawie rok temu - kryzys wieku średniego, mamy dorosłe już dzieci, a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 14:43:49

wypowiedzenie podczas L4

Jestem na L4 , mam umowę na czas nieokreślony, czy mogę złożyć wypowiedzenie z dnia na dzień ? Czy jeżeli pracodawca się zgodzi to będzie ok? L4 zostanie przerwane i nie będę już zatrudniony? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:56:42

zakład pracy, przeszukanie

Czy ktoś w firmie ma prawo do przeszukiwania pracowników? Pracodawca poinformował, że będą kontrole czy nic się nie wynosi z pracy, kto jest uprawniony do takich kontroli? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:54:15

ciąża i podjęcie pracy

Mam takie pytanie, jestem obecnie na zasiłku chorobowym, czy będąc w ciąży można iść do pracy? Czy otrzymam później znowu zasiłek? czy urlop macierzyński równierz mi przysługuje?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:49:28

prawo do piwnicy przez zasiedzenie.

Witam,

jestem właścicielem małego pawilonu handlowego (50m2).
Sklep ten jest częścią większego pawilonu (ok. 250m2).
W sumie są tam trzy odrębne sklepy i 3 właścicieli.
Został wybudowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:44:55

głosowanie korespondencyjne

Z tego ci wiem to głosy korespondencyjne będa właśnie wrzucane do osobnych urn niż te oddane przez wyborców osobiście. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.8.16 13:29:5

impreza na terenie prywatnym

Mam takie pytanie , czy i gdzie należy zgłaszać impreze na terenie prywatnym? Czy są jakies wytyczne? Jakie imprezy trzeba zgłosić, będzie ok 500 os, trzeba zgłaszać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:10:42

wyjazd z dzieckiem bez zgody ojca

Można zawsze złożyć pozew do sądu o wyjazd i pobyt dziecka za granicą. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.16 13:4:38

wzór pisma

wzór pisma Witam!
kończy mi się umowa na internet w orange.Chcę zrezygnować z dalszej usługi internetowej.jak mam napisać rezygnację,nie przedłuzając umowy?.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 12:43:4

wzór pisma

wzór pisma Witam!
kończy mi się umowa na internet w orange.Chcę zrezygnować z dalszej usługi internetowej.jak mam napisać rezygnację,nie przedłuzając umowy?.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 12:42:21

cło za własny sprzęt fotograficzny?

W niektórych przypadkach wystarczy także rachunek na zakup sprzętu.  ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.16 12:28:56

jakie dokumenty na adaptacje

witam, chciałem uzyskać parę informacji na temat adaptacji strychu, chciałbym to zrobić w moim domu na wsi, jakie dokumenty na to potrzeba? chodzi mi tylko o dokumenty budowlane bo właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 12:3:51

dom za blisko granicy?

Mój dom stoi w odległości 2 metrów od granicy działki, dom zbudowano tak 40 lat temu, czy jeżeli teraz chciałbym rozbudować dom o werandę to muszę ją ustawić z zachowaniem 3m? czy mogę dobudwać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:47:37

zwrot kosztów karty pojazdu?

O zwrot takich opłat można ubiegac się za okres od 2003 roku do 15.04.2006r.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.16 11:43:46

aneks przy zmianie nazwy spółki

Jak wygląda sprawa z zmianą nazwy spółki? Jeżeli nie zmienia się nic oprócz nazwy, to jakie umowy należało by aneksować? Czy te z pracownikami spółki trzeba? Podmiot się w takiej sytuacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:31:22

jaki lokal na siedzibę?

Mam takie pytanie, odnośnie siedziby na spółkę z o.o. , jakie wymagania musi spełniac taki lokal, gdzie może byc siedziba a gdzie nie? Trzeba wynajmowac specjalny lokal w tym celu?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:28:8

spożywanie alkoholu w miejscu publicznym

moze tamten co podkablowal zrobilwam zdjecie ale wydaje mi sie ze naduzyli swoich praw ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.15 22:46:6

Witam, Mam pytanie dotyczace prawa wlasnosci. Moja mama i tata sa wlascicielami domu i dzialki na ktorej

Witam,
Mam pytanie dotyczace prawa wlasnosci. Moja mama i tata sa wlascicielami domu i dzialki na ktorej stoi dom. Od 2005 roku sa rozwiedzeni. Nie podzielili majatku w tamtym okresie ale zdecydowali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 18:3:55

Moja siostra bez mojej wiedzy dała ogloszenie do biura posrednictwa. Oczywiście dowiedziałam się

Moja siostra bez mojej wiedzy dała ogloszenie do biura posrednictwa. Oczywiście dowiedziałam się w ostatniej chwili. Istnieje możliwość, że podrobiła mój podpis. Z dwoma synami jesteśmy wspólnikami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 14:44:50

windykacja należności za zalanie mieszkania

Witam. bardzo proszę o poradę.
Dwa lata temu rzekomo zalałem mieszkanie sąsiadki. Nikt nie był u mnie w mieszkaniu i nie stwierdził, że to ja jestem sprawcą zalania. Sporządzono protokół, w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 13:32:39

śliska sprawa z dzwonami koscielnym

Help,
witam, jestem zdesperowana, gdy sie wprowadzilam do 2 lata temu kupionego mieszkania nie bylo takiego fenomenu jak dzisiejszy dzwon kosclieny, który uaktywnił sie jakies pół roku temu!!! masakra, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 10:9:46

W roku 1995 zostałam zatrzymana na granicy niemieckiej za przemyt papierosów, wynikiem czego był naliczony

W roku 1995 zostałam zatrzymana na granicy niemieckiej za przemyt papierosów, wynikiem czego był naliczony podatek/cło. Z uwagi na brak możliwości finansowych (miałam wtedy 20 lat i byłam ucząca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 22:19:23

czy mam jakies prawa do jego własnościowego domu nabytego droga darowizny przed naszym ślubem na wypadek

czy mam jakies prawa do jego własnościowego domu nabytego droga darowizny przed naszym ślubem na wypadek jego przedwczsnej śmierci? Dodam że zrobiłam duzy wkład finansowy na ten dom przed naszym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 21:10:30

apelacja w postepowaniu rejestrowym KRS

Jaki jest koszt takiej apelacji? 300 zł? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 20:57:15

Czy mam obowiazek dac bylem partnerobi 3 miesieczne dziecko na weekend ??

Kobieto chyba niepowazna jestes!skoro w papierach jest wpisane ojciec nieznanyto równie dobrze moze przyjsc Świety Mikołaj i powiedzieć ze bys mu dała dziecko na weekend bo tak chce i jest jego ojcem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.14 20:45:46

Podatek od darowizny pieniedzy

aha
czy takze moj ojciec bedzie musial to zglosic a pozniej jeszcze ja
bo bedzie to wygladac jak dwie darowizny
najpierw ja do ojca a potem ojciec do mnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.14 19:16:13

Witam. Napisalem osobliwa formę dzieła literackiego,coś na kształt poradnika. Moje pytanie brzmi:nie

Witam.
Napisalem osobliwa formę dzieła literackiego,coś na kształt poradnika.
Moje pytanie brzmi:nie jestem pisarzem,nie zajmuje sie handlem,nie zarabiam w ten sposób,czy w zwiąsku z tym,ze chciałbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 16:30:10

Podatek w spadku którego nie dostałem

Niedawno dostałem list polecony od Naczelnika Urzędu Skarbowego, że nie zrobiłam zeznania podatkowego, w związku ze spadkiem, o który rzekomo otrzymałam (180000 zł). Żadnego spadku nie widziałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 16:25:22

straty spowodowane przestojem i nękanie rodziny

Witam serdecznie,
Czy jest jakiś paragraf, dzięki któremu można starać się o odszkodowanie spowodowane przestojem w pracy?
Ojciec mego chłopaka znęca się psychicznie nad rodziną, robi wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 12:4:6

przesunięcie słupów wysokiego napięcia

Witam, mam do was ogromną prośbę. Chciałbym zasięgnąć rady, bo już sam nie wiem czy się za to brać, z drugiej jednak strony szkoda mi tego terenu. Otóż posiadam dwie działki jedną o wielkości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 8:29:27

Oswietlenie

Witam.Mam następujący problem.Mieszkam w bloku na 1 piętrze.Na przeciwko mojego budynku znajduje się jednostka wojskowa.Ostatnio panowie wojskowi zainstalowali na parkingu do oświetlania swoich pojazdów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.13 21:30:54

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika