Forum prawne (strona 585)
Co mogę zrobić?
witam, co mogę zrobić jeśli wiem że osoba która uległa wypadkowi, poświadczyła na zeznaniu nieprawdę!! Mogę coś z tym zrobić??? ... Zobacz wątek2011.4.21 14:16:9
Jak przekazać 1% podatku?
Nie trzeba już podawać nazwy wybranej organizacji , wystarczy wpisać w zeznaniu jej numer KRS oraz kwotę stanowiącą 1 proc. podatku. ... Zobacz wątek2011.4.21 14:13:40
dziecko w szpitalu, a urlop w pracy
Dzień dobry!Mam bardzo chorą córeczkę. Kasia musi być cały czas hospitalizowana. Wykorzystałam swój urlop w pracy, aby móc przy niej być. Szef powiedział, że nic więcej nie przysługuje ... Zobacz wątek
2011.4.21 14:7:8
PIT przez internet - sprawdź czy zapłacisz karę!
Witam,Użytkownicy komercyjnych programów do rozliczania się przez Internet zamiast do fiskusa mogli wysłać swe zeznania w kosmos, alarmuje \"Dziennik Gazeta Prawna\". I ostrzega - grzywna za to ... Zobacz wątek
2011.4.21 13:53:0
wyższe ceny dla kierowców
Witam!Będziesz jechać na urlop z przyczepą lub żaglówką? - Przygotuj się na dodatkowe koszty, ostrzega \"Rzeczpospolita\". Od 1 lipca na 1600 km polskich dróg - autostrad, dróg ekspresowych ... Zobacz wątek
2011.4.21 13:43:59
Czy można złozyć reklamacje na nieświerze produkty spożywcze?
Witam!Jesteśmy w okresie świątecznym!
Sprzedawcy wielu sklepów chcą wykorzystać ten czas na pozbycie się swoich przeterminowanych bądź nie świeżych produktów.
Czy w każdym sklepie ... Zobacz wątek
2011.4.21 13:34:9
Wynajem odziedziczonego mieszkania
"Ulga meldunkowa ma zastosowanie łącznie do obojga małżonków, nawet jeśli tylko jedno z nich było zameldowane w sprzedanym lokalu przez 12 miesięcy." zgodnie z art. 21 ust. 22 ... Zobacz wątek2011.4.21 13:30:50
Narodowość Śląska!
Witam!Dlaczego odbierają nam nasze poczucie narodowości?!
Dlaczego nie chcą się zgodzić na Narodowość Ślązaków?!
Czy nie mamy do tego prawa?
Komu to przeszkadza!?
Rachmistrzowie przy ... Zobacz wątek
2011.4.21 13:26:37
Podatek od sprzedaży mieszkania żony
witam, mam taką sprawę, sprzedaliśmy mieszkanie i czy należy mi się ulga meldunkowa jeżeli w mieszkaniu przez cały czas zameldowana była tylko żona? ... Zobacz wątek2011.4.21 13:23:47
Gdzie zrobisz NAJTAŃSZE zakupy na święta
Cześć!W dobie wysokich cen żywności wielu Polaków stara się oszczędzać na zakupach. Sprawdź, gdzie na świąteczne produkty wydasz najmniej.
Chleb i 10 kajzerek, 10 jaj, litr mleka, kilogram ... Zobacz wątek
2011.4.21 13:21:37
Zwolnienie z pracy po wypadku
Jeżeli sąd okręgowy oświadczył że pracodawca działał zgodnie z prawem to najwidoczniej tak było! Nie znacie szczegółów sprawy ... Zobacz wątek2011.4.21 13:16:30
Nadal potrzebne pozwolenie na budowę
No nie wiem, jej powód to że jak dach będzie wyżej to więcej wody będzie z niego zciekać na jej działkę... ... Zobacz wątek2011.4.21 13:2:57
Recepty przez telefon??
Resort zdrowia ma w przyszłym tygodniu zadecydować czy przewlekle chorym będzie można wypisywać recepty na telefon. Czy nie będzie to ułatwieniem dla oszustów?? ... Zobacz wątek2011.4.21 12:57:9
Jak długo wyrok będzie w papierach?
To zależy od wymiaru, kary jaką dostałęś w wyroku i czy także został orzeczony środek karny (np: zakaz prowadzenia pojazdów). Najlepiej możesz spojrzeć w rozdział XII Kodeksu Karnego art. 106 ... Zobacz wątek2011.4.21 12:32:12
potrzebuje porady prawnej!
Przede wszystkim musisz spraecyzować, o co Ci chodzi pisząc zostałem oskarzony. Przedstawiono Ci zarzut, czy sprawa jest już w Sądzie itp.... Zobacz wątek
2011.4.21 12:23:51
Zakaz palenia w ogródku należącym do lokalu gastronomicznego ???
W Warszawie na przykład na starym mieście, w coffee heaven są "ogródki" przed lokalem i tam spokojnie można sobie zapalić, jednak aby uniknąć kłopotów z wyborem miejsca gdzie można palić a ... Zobacz wątek2011.4.21 11:10:19
bezrobotna matka samotnie wychowująca dziecko
[cytat]Czytajac wypowiedzi osob umiejacyh tylko skwitować " do pracy a nie czekac .." powiem tylko jedno , kiedys tez bedziecie w takiej sytuacji i nie ocenajcie zeby nie byc ocenianym .
Pracowalam ... Zobacz wątek
2011.4.21 4:1:33
Szukam mieszkania w Krakowie
Jezeli nadal jestes zaiteresowany mieszkaniem w Krakowie to od 1 lipca wolna kawalerka umeblowana w bardzo dobrej lokalizacji a mianowicie ul.skarbińskiego 10 czyli przy ul.Lea ( obok akademikow UJ , ... Zobacz wątek2011.4.21 2:35:22
Odnośnie zabezpieczenia
Jeżeli mój mąż wniósł sprawe do sądu o uregulowanie kontaktów z dzieckiem wraz z zabezpieczeniem na czas trwania do rozprawy sądowej, to czy ja również dostane ową decyzje z sądu na temat ... Zobacz wątek2011.4.20 23:45:34
Wniosek o przydzielenie mieszkania
Witam wszystkich.Jak napisać list motywacyjny o przydzielenie mieszkania ?
Od października zaczynam studia i potrzebuje jakiekolwiek mieszkanie komunalne, abym miał warunki do nauki (obecne mieszkanie ... Zobacz wątek
2011.4.20 22:24:26
działka z stanowiskiem archeologicznym
Może by tak zapytać konserwatora zabytków? ... Zobacz wątek2011.4.20 22:17:58
bezrobotny - czy muszę rozliczyć zwrot (114zł) za wymianę okien?
Witam. Ze spółdzielni dostałem Pit-8C w związku ze zwrotem (114zł) za wymianę okien. Jako bezrobotny, bez dochodu nie rozliczałem się US. W 2010 nie miałem żadnego dochodu czy będę musiał ... Zobacz wątek2011.4.20 22:5:46
Juwenalia w Krakowie - PROGRAM!!!
17 maja, wtorekJUWENALIOWY KONCERT REGGAE
Vavamuffin, East West Rockers
Klub Żaczek
godz. 21:00
18 maja, środa
JUWENALIOWI NIEPOKORNI
Fisz Emade Tworzywo, Muchy, Indigo Tree, Tres B, Don\'t ... Zobacz wątek
2011.4.20 20:48:46
System Ognivo - elektronizacja zajęć komorniczych - od 11 kwietnia 2011 !!!
To...możliwość elektronicznego przesyłania zawiadomień o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wypłat przez komornika sądowego do banku. ... Zobacz wątek
2011.4.20 20:34:23
System OGNIVO - co i jak ?!
1. Narzędzie umożliwiające elektroniczną wymianę informacji, określane również jako Witryna do wymiany informacji w szczególności związanych z rozliczeniami.2. Jest aplikacją internetową ... Zobacz wątek
2011.4.20 20:29:8
zajęcie konta s.c.
Bank zabrał wszystkie pieniądze z konta obrotowego s.c., jak się dowiedziałam na podstawie tytułu wykonawczego z urzedu skarbowego wystawionego na jednego ze wspolników spółki z tytułu zaległości ... Zobacz wątek2011.4.20 18:23:25
urlop lekarski podczas pracy w Niemczech
Pracownik zatrudniony na umowę o pracę podlega ubezpieczeniu od pierwszego dnia pracy z tym, że w Niemczech funkcjonuje kila odpowiedników naszego NFZ i są też ubezpieczenia prywatne. Takim podstawowym ... Zobacz wątek2011.4.20 16:24:7
Od czego zależy tak wysoka kwota tego procesu...?
Od czego zależy tak wysoka kwota tego procesu...? Osoba składająca dokładnie adwokat strony przedstawia koszty swojej osoby w tej sprawie, w której wymaga opłaty za swoje usługi związane z zasądzeniem ... Zobacz wątek2011.4.20 16:2:9
praca dla studentów w Niemczech
Witam, czy jako student chcący wyjechać do Niemiec do pracy na jakieś 2 miesiące potrzebuję pozwolenie na pobyt z niemieckiego urzędu imigracyjnego ?? I czy potrzebuję pozwolenia na pracę? ... Zobacz wątek2011.4.20 15:33:36
Oferta usług na stronie prywatnej
świadcząc takie usługi powinien Pan założyc działalność i rozliczyć się z US ... Zobacz wątek2011.4.20 15:28:32
Nabór w starostwie - wgląd w dokumenty
Witamreprezentuję portal informacyjny
po zakończonym naborze na jedno ze stanowisk w starostwie została wybrana osoba która według wielu osób nie spełnia kryterium stażu pracy - 3 lata. W połowie ... Zobacz wątek
2011.4.20 15:20:11
Zmiany w prawie budowlanym??
Te nowe przepisy ograniczaja prawa właścicieli sąsiednich działek! Postawcie się w sytuacji sąsiada przy działce którego ktoś stawia 2-piętrowy dom z wysokim poddaszem i słońca ... Zobacz wątek2011.4.20 15:12:55
PRACA W ANGLII
witam, czy w anglii obowiązuje dodatek za pracę w nocy?? Czy jest on automatycznie przyznawany czy wypłata za takie godziny jest większa? czy muszę się o to upomnieć? ... Zobacz wątek2011.4.20 15:8:2
Rozliczenia on-line nie dla kredytobiorców ?
Chodzi o to, że bank żąda przedstawienia potwierdzonej kopii zeznania podatkowego, które złożono w urzędzie, a w tym celu nalezy iść do Urzędu, więc można złożyć zeznanie ... Zobacz wątek2011.4.20 14:59:59
podatek od gieldy, maly zarobek
Mam pytanie, czy zarobek na gieldzie zagranicznej 20 zl - 80zl na rok od sprzedazy akcji trzeba rozliczyc,i od jakiej najnizszej kwoty rozliczymy podatek w pit38, i nieposiadajac pit 8.
... Zobacz wątek
2011.4.20 14:53:23
Limitowane leki w aptekach??
chodzi tu głównie o Cirrus, Acatar AT oraz Sudafed. ... Zobacz wątek2011.4.20 14:51:35
Zaświadczenie o zdolności do pracy
witam, mam pytanie czy po zwolnieniu lekarskim na 31 dni pracownik musi dostarczyć zaświadczenie o zdolności do pracy?? Takie zaświadczenie należy uzyskać od lekarza higieny pracy, czy gdzie? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:50:36
Protokół przeszukania
witam, czy w przypadku przeszukania mojego samochodu przez policję zostanie sporządzony jakiś protokół?? Mogę żądać wydania go na piśmie?? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:44:28
Prowadzenie pojazdu na własnym terenie
witam, czy osoba niepełnoletnia nie posiadająca prawa jazdy może prowadzić pojazd na własnym terenie?? Czy może w ogóle zostać skontrolowana w takim miejscu?? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:38:32
Banki oszukują na kredytach!!
Bank nie może uzależniać zawarcia umowy kredytowej od zawarcia umowy ubezpieczenia, sprawa została już skierowana do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. ... Zobacz wątek2011.4.20 14:36:34
orzeczenie i uzasadnienie wyroku
Witam,jakie pismo należy napisać jeśli chcę otrzymać od sądu orzeczenie wyroku i jego uzasadnienie?? Czy jest to jedno? czy jak napiszę o wydanie orzeczenia to dostanę również uzasadnienie?? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:33:14
Podwyżka emerytur?
Rada Ministrów zdecydowała że waloryzacja emerytur i rent będzie na poziomie minimum czyli wyniesie więc 20 proc. realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia..... Zobacz wątek
2011.4.20 14:21:33
Brak OC podczas kontroli
witam, jakie są kary w razie nie posiadania ważnego oc podczas kontroli?? Czy nadal są takie wysokie? Słyszałem że jakieś zmiany miały nastąpić. ... Zobacz wątek2011.4.20 14:13:32
kwota graniczna dla rolników
no tak, ale to jest ta kwota podatku, ile zatem wynosi całkowity dochód którego nie wolno przekroczyć?? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:6:10
Czy roszczenie się przedawnia??
Witam, czy roszczenie banku w sprawie kredytu mojego ojca mogło się przedawnić? Mój ojciec spłacał kredyt ale w 2007 zmarł. Spadek dostałem w całości ja, ale o kredycie nie wiedziałem. Co teraz?? ... Zobacz wątek2011.4.20 14:0:8
wykroczenie skarbowe
tak, ale pomóc ma to przede wszystkim celnikom, gdyż często zdarza się, że zagraniczni sprawcy wykroczeń skarbowych nie dysponują gotówką w polskiej walucie. ... Zobacz wątek2011.4.20 13:48:9
elektroniczna księgowość nie zawsze bezpieczna??
Ja korzystam z takich programów i nigdy nie miałem problemów z tego powodu, ale trzeba poświęcić trochę czasu na zapoznanie sie z takim programem. ... Zobacz wątek2011.4.20 13:11:57
opłata od pełnomocnictwa
Witam!Chciałabym wiedzieć czy ponosi się jakieś koszty w ustanowieniu pełnomocnictwa do mojej działki, na której chce wybudować dom. Jestem w USA i chce ustanowić kuzyna pełnomocnikiem.
Jakie ... Zobacz wątek
2011.4.20 12:50:22
warunki przyłącza od elektrowni
Witam!Czy mając warunki przyłącza od elektrowni trzeba robić projekt przyłącza linii od słupa do domu i uzgadniać to w ZUP?
Proszę o radę! ... Zobacz wątek
2011.4.20 12:38:50
opiekun prawny dla osoby dorosłej
Witam,Moje pytanie to dotyczy ustanowienia opiekuna prawnego dla osoby dorosłej której opiekun prawny matka zmarła i obecnie nikt nie chce podjąć się tej roli z najbliższych członków rodziny ... Zobacz wątek
2011.4.20 12:35:59
Masz inne pytanie do prawnika?