Forum prawne (strona 585)

Konsekwencje kontroli drogowej bez ważnego ubezpieczenia OC

Kupiłem samochód za grosze na części, poprzedni właściciel wypowiedział umowę OC Teraz zezłomowałem auto, dostałem kwitek potwierdzający zezłomowanie auta. Ale w urzędzie komunikacji powiedzieli, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.30 13:56:56

Ile potrwa sprawa rozwodowa przy zgodzie obydwu stron

Witam
Mój mężczyzna właśnie złożył pozew o rozwód nie żyje z żona już 3 lata ile potrwa taka sparwa?Chcemy aby wszystko się jak najszybciej skończyło oczywiście najlepiej bez żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 13:46:22

Czy można odstąpić od ubezpieczenia OC potwierdzonego telefonicznie

mam ubezpieczenie u starego ubezpieczyciela oc a po rozmowie z konsultantem i jego namową potwierdziłem jego ubezpieczenie oc że skorzystam lecz o tym zapomniałem a ubezpieczyłem tam gdzie zawsze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 13:45:24

Cesja umowy internetowej bez podpisania aneksu - okres wypowiedzenia

Prywatna firma dostarczająca mi internet zaprzestała działalności z dniem 1.10.2010 r. O fakcie tym zostałem powiadomiony przez nową firmę 2 tygodnie po fakcie, na odwrocie rachunku za internet. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 13:43:30

Przekształcenie użytkowania wieczystego z mieszkalno-usługowego na mieszkalne

Witam
Posiadam wieczyste użytkowanie na działke mieszkalno-usługową. W jaki sposób mogę ją przekształcić na samą mieszkalną

Z góry dziękuje za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 12:43:30

Czy prawo jazdy od nowego roku dopiero po ukończeniu lat

Witam
Mam takie pytanie czy jest prawda to , że od nowego roku prawo jazdy będzie można robic dopiero po ukończeniu 21 lat?Może ktoś coś wie na ten temat?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 10:49:24

Co zrobić gdy zachoruje w 15 dzień po ustaniu pracy w niedzielę

Co zrobić jeżeli zachoruje na 15 dzień po ustaniu stosunku pracy, a 14 dzień to niedziela? Dostałam wypowiedzenie i stosunek pracy trwał do 31 października 2010, poszłam do lekarza dnia 15 listopada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 10:27:29

W jakim czasie pracownik musi dostarczyć zwolnienie lekarskie

Witam
Mam pytanie jaki ma czas pracownik na dostarczenie swojemu pracodawcy zwolnienia lekarskiego?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 10:16:43

Czy po zwolnieniu z pierwszej pracy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych

Witam
Zostałam zwolinona z pierwszej mojej pracy, czy w takim przypadku mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych?Z góry dziekuję za informacje

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 10:14:2

Jakie zmiany dla niepełnosprawnych w pracy od nowego roku

Witam
Jakie niespodzianki czekaja na niepełnosprawbych od nowego roku jesli chodzi o pracę??Z góry dziękuję za informacje

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 10:9:51

Rozliczenie z administratora i zarządcy sądowego nieruchomości

Witam!
Kamienica. Współwłasność w częściach ułamkowych 5-ciu współwłaścicieli.
Jeden z nich mieszkając w kamienicy (reszta nie) administrował nieruchomością przez ostatnie cztery lata.
Robił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 8:2:3

Odszkodowanie od gminy za opóźnienie karetki z powodu złych dróg

Mieszkam na wsi. Z głównej drogi do mojej posesji prowadzą dwie drogi leżące na gruntach gminy. Żadna jest nieprzejezdna i gdy są opady bądź-tak jak teraz śnieg-nie można do mnie dojechać. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 5:49:20

Dozorczyni w spółdzielni - groźba eksmisji lub wykup za cenę rynkową

Witam!
Mam bardzo poważny problem, otóż dostałam dzisiaj ze spółdzielni pismo informujące mnie iż mogę zakupić zajmowane przeze mnie mieszkanie po cenie rynkowej lub, jeżeli nie skorzystam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.30 0:14:15

Umorzenie zaległości ZUS po latach nieaktywnej działalności za granicą

Witam.
MAm takie pytanie. W 2007 roku zgłosiłem działalność gospodarczą w ZUS oraz zapłaciłem jedną składkę na obniżonym pułapie tj około 300zł. Po czym miałem problem ze znalezieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 22:42:30

Kiedy polskie prawo dopuszcza przeprowadzenie zabiegu aborcji?

Aborcja zawsze była trudnym tematem, jedne są za drugie przeciw. Ja z tematem zetknęłam się kiedy to moja koleżanka z pracy właśnie postanowiła usunąć ciążę bo okazało się że dziecko jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.29 21:32:54

Konsekwencje jazdy pod wpływem alkoholu bez uprawnień przez 17-latka

Witam. mam 17 lat przed wczoraj prowadziłem samochód pod wpływem alkoholu (0.80mg/l) bez uprawnień. Jakie są za taki czyn konsekwencję ? Nigdy nie byłem karany. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 18:50:49

Rozwiązanie umowy z Netią bez daty podpisania

Umowę zawsze może Pan wypowiedzieć i w ten sposób ją rozwiązać. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.29 18:22:49

2010.11.29 18:19:19

Czas nienormowany w delegacjach vs praca biurowa

Myślę, że nie, ale na wszelki wypadek sugeruję odwiedzić placówkę Państwowej Inspekcji Pracy i tam wyjaśnić swoje wątpliwości. PIP udziela porady z zakresu prawa pracy bezpłatnie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.29 18:15:56

Prawa do mieszkania w związku homoseksualnym po rozstaniu

Jeśli zgodził się Pan na zapisanie w akcie własności partner jako jedynego nabywcę mieszkania bo on wniósł większy wkład, to ma Pan posprzątane. Czy Pan w stanie jakoś wykazać swój wkład ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.29 18:13:18

Czy można prawnie zakazać ojcu brania kolejnych kredytów

Witam,

Nie bylem pewien, w ktorym dziale umiescic ten watek wiec z gory przepraszam jesli to zly dzial. Problem jest nastepujacy, moj ojciec zaciagnal wiele kredytow i teraz nie jest w stanie ich splacic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 18:11:42

Poszukiwanie adwokata w sprawie uwłaszczenia i zasiedzenia gospodarstwa

proszę o podanie kontaktu adwokata,radcy prawnego, w sprawie o uwłaszczenie - i zaprzeczenie zasiedzenia przez inną osobę gospodarstwa rolnego - z okolic Łęczyca i okolice/ sprawa pilna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 18:9:26

Zmiany w dofinansowaniu dla osób niepełnosprawnych

Nowa ustawa zmniejsza dofinansowanie dla osób niepełnosprawnych w stopniu lekkim, a zwiększa dla osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:55:12

Jak podzielić majątek otrzymany w spadku między spadkobierców

Witam, chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można podzielić majątek otrzymany w spadku. Z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:20:21

Czy ciąża na okresie próbnym oznacza przedłużenie umowy

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa pracy, gdy jest kobieta na okresie próbnym a zajdzie w ciążę?Czy umowa zostaje przedłużona?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:18:26

Skierowanie na kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych

Skierowanie na specjalny kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych. Jeśli jednak w ciągu następnych pięciu lat osoba taka ponownie przekroczy limit 24 punktów, to straci prawo jazdy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:12:56

Obowiązek odśnieżania dachu przez pracownika sprzedawcy

Stanowisko PIP jest jednoznaczne.
- Jeżeli będą robili to ludzie bez uprawnień, ich szefom i administratorom budynków grozi mandat od tysiąca do pięciu tysięcy złotych.
Pracownicy ci powinni ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.11.29 14:14:16

Czy można zwolnić pracownika podczas trwania zwolnienia lekarskiego

Witam
Mam pytanie moja żona jest w chwili obecnej na zwolnieniu lekarskim, bardzo obawia się o pracę, czy jest taka mozliwośc aby została zwolniona podczas trwania zwolnieniea L4?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 14:11:20

Czy ojcu przysługuje zwolnienie lekarskie po porodzie żony

Witam!
Mam pytanie czy ,mnie ojcu po porodzie zony przysługuje zwolnienie lekarskie?Jeśli tak to ile i jak jest ono płatne.I jeszcze jedno pytanie kto takie zwonienie powinien wypisac czy ginekolog ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 14:7:31

Czy można odmówić płacenia za ochronę osiedla wprowadzoną przez radę

Wprowadzając się do mieszkania w bloku na osiedlu wiedziałem, że nie ma tam ochrony i odpowiadało mi to. Niedawno rada osiedla zadecydowała, że taka ochronę dostaniemy ?w prezencie?, za który ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 13:28:32

Wytyczne do odśnieżania dachu - ilość śniegu i przepisy

Podstawowym obowiązkiem przedsiębiorców wynajmujących duże powierzchnie oraz zarządców nieruchomości jest bezpieczne użytkowanie obiektu budowlanego. W okresie zimowym, kiedy występują niekorzystne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.29 13:23:51

Odśnieżanie chodnika przed kamienicą - obowiązki właściciela vs najemcy

Takie same obowiązki ciążą na współwłaścicielach, użytkownikach wieczystych, jednostkach organizacyjnych, a także na zarządcach i innych użytkownikach nieruchomości oraz na innych podmiotach, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.29 13:18:14

Czy można usunąć ojca biologicznego z aktu urodzenia dziecka

Witam
Mam pytanie w kacie urodzenia mojedy synka widnieje jego ojciec biologiczny, czy jest mozliwośc, aby usunąc tą inforamcje?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 12:38:41

Czy alimenty są opodatkowane i czy można otrzymać zwrot

Witam
Czy aliemnty sa opodatkowane?Czy mozna otrzymac zwrot podatku za płacone alimenty??Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 12:30:16

Jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy

Witam
Mam takie pytanie jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:47:7

Jakie zmiany w kursach prawa jazdy od nowego roku

Witam
Mam pytanie jakich zmian możemy się spodziewać od nowego roku jeśli chodzi, o kursy prawa jazdy??Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:34:35

Czy pracodawca może zwolnić za odmowę wyjazdu na delegację

Witam
Mam pytanie czy pracodawca może mnie zwolnić, gdyż nie zgadzam się na delegację. Jets to dość długi wyjazd 2 miesiące i nie chce wyjeżżać co mogę zrobić w tej sytuacji?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:29:14

Czy można wycofać służebność pokoju podarowaną siostrze

czy słuzebność pokoju podarowanej siostrze za darmo, można wycofać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 8:25:59

Czy prawidłowo napisałem karę umowną za niedotrzymanie terminu

Witam, a wieć podpisałem z pewną instytucja, dokladniej stowarzyszeniem porozumienie stron, z kilkoma podpunktami, podpunkt e polegal na tym, ze podali oni czas w ktorym wyrównaja zaległe pieniadze, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 8:18:55

Wypowiedzenie umowy najmu z powodu złych warunków mieszkania

wynajmuje od pazdziernika mieszkanie i mam w umowie zapisane-"okres wypowiedzenia umowy dla NAJEMCY wynosi 1 miesic a dla wynajmujacego 3miesiace"
problem tkwi w tym,ze na mieszkaniu sa niedogodne warunki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 1:58:57

Nauczyciel molestujący ucznicę - co robić bez dowodów

Hej Dorisa. Daj znać jak to wszystko wygląda. Pozdrowionka. ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2010.11.29 1:27:41

Czy określone zdania w komentarzu na Allegro podlegają karze

czy zdanie Chamstwo chciała chyba wyłudzić zabawkę daje mi negatywa chyba tylko dla tego że miała zły dzień. Z całego serca wszystkim odradzam tego allegrowicza ,szkoda mi tylko tej puszki bakugan ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 23:49:26

Matka rocznego dziecka boi się odebrania przez ojca alkoholika

Jestem matka rocznego synka z ojcem dziecka nie jestem razem od 2 tygodni . Żylismy w konkubinacie. Nie jestem z nim bo pil i na noc nie wracał , leczył sie psychiatrycznie bo miał mysli samobojcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 21:56:12

Czy można odzyskać dług mając tylko dokument wpłaty na konto

Czy mozna odebrac dług , jezeli nie mam żadnej umowy , mam tylko dokument wpalty na konto dłużnika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 21:15:7

Pozwolenie na budowę uchylone przez WSA - procedura odwołania

Bardzo proszę o opinię w sprawie pozwolenia na budowę. Otrzymałam pozwolenie na rozbudowę i nadbudowę istniejącego budynku od Prezydenta Miasta. Sąsiad zaskażył decyzję do Wojewody, który podtrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 18:27:42

Zmiana umowy zlecenia na umowę o pracę - czy są przepisy

W sporach z pracodawcą tez- byłym - poleam młodą panią Mecenas, włansnie esteśmy w trakcie mojej sprawy i świetnie sprawę prowadzi, podaję tel kontakt 608 018 965. pozdr i powodzenia - trzeba ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.28 18:19:7

Polubowne zakończenie wynajmu lokalu z różnicą w czynszach

Witam, wynajmuje lokal pod dzialalnosc gosp. i w umowie najmu mam kwote 900 zł - własciciel jednak od poczatku żąda 1200 zł - tyle wplacam przelewem na konto na co mam pokwitowanie. Od 1 grudnia chce ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.11.28 17:14:49

Zasiedzenie gospodarstwa a wniosek o uwłaszczenie

Aktualnie trwa spawa o zasiedzenie przez inną osobę gospodarstwa lecz ja złożyłam na sprawie wniosek o uwłaszczenie i sędzia nakazał mi zło żyć ksero mojego pisma procesowego .moje pytanie - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 16:4:14

Zakaz kontaktu z matką pastwią się nad dorosłą córką

Chciałam jeszcze dodać, że ona uważa, że bardzo mnie kocha a jeszcze bardziej, mojego SYna. Czy ta miłość i pomoc jaką mi ofiaruje, ma polegać na tym, że będzie w czsie, gdy zachoruję, odda ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.28 13:34:18

Jak wyegzekwować odsetki od alimentów gdy komornik nic nie robił

jak wyegzekwować odsetki od alimentów kiedy komornik nic przez piec lat nierobił a teraz chce by placił wierzyciel a nie on nie poczuwa sie do tego że alimenty były przesyłane przez zaklad pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 11:29:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika