Forum prawne (strona 583)

Odpowiedzialność za szkody przy wyjeździe z garażu podziemnego

Nieważne, czy jedziemy po oblodzonej i zaśnieżonej drodze czy po czystej i suchej oraz czy uderzone auto było dobrze czy źle zaparkowane. Obowiązek bezkolizyjnej jazdy lub wyjechania z miejsca parkingowego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.6 13:4:10

Jak sprawnie przesłać e-PIT za rok bez e-podpisu

Witam. ktoś ma jakieś pomysły w jaki sposób sprawnie i szybko przesłać e-PIT za 2010 rok? w jakich przypadkach nie będzie potrzebny e-podpis? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 12:58:23

Zmiany w VAT od nowego roku

Witam
Jak to będzie z tym Vatem od nowego roku?Jakie zmiany? z góry dziekuje za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 11:39:46

Czy w CV trzeba podawać informacje o macierzyństwie

Witam
Z góry wiadomo, że młode matki maja ciężej w zalezieniu pracy czy w CV trzeba podawać takie infopramcje?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 11:32:56

Jaka powinna być minimalna temperatura w mieszkaniu

wiadome jest, że każdy lokator ma prawo do ciepłego mieszkania. chciałabym się zatem dowiedzieć jakie są wytyczne do zmierzenia pomieszczenia. i jaka powinna być najniższa temperatura?? jeżeli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 11:32:40

Odszkodowanie za wypadek spowodowany śniegiem z dachu kamienicy

Witam. wczoraj byłem świadkiem wypadku z powodu śniegu zalegającego dach kamienicy. czy w takim razie też możemy walczyć o zadośćuczynienie?? w jaki sposób możemy dostać odszkodowanie? co jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 10:53:46

Kto ponosi odpowiedzialność za stłuczkę na oblodzonej drodze

Witam. W ostatnim czasie, bardzo często zdarzają się stłuczki na drodze. Chciałbym się więc dowiedzieć kto ponosi konsekwencje za to, skoro droga jest oblodzona?? Trzeba od razu wezwać policję? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 10:35:36

Odszkodowanie za upadek na oblodzonym chodniku

Witam. Mam problem... Doznałam wczoraj kontuzji z powodu lodu zalegającego chodnik. Czy w takiej sytuacji należy mi się odszkodowanie? Trzeba zebrać jakieś dokumenty? Do jakiej instytucji się udać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.6 10:24:30

Czy mogę odliczyć od podatku czesne za studia męża

Witam!
1 Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 ze zm.), kosztami uzyskania przychodów są koszty ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.12.6 5:10:30

Sprawdzenie czy jest się poszukiwanym przez ENA i podróże po UE

Witam.

Mam pytanie , jak sprawdzic czy jest sie poszukiwanym przez ENA?

Czy jezeli ma sie list gonczy krajowy a przebywa sie obecnie w kraju UE tz. Anglia to czy mozna normalnie wsiadac w samolot ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.12.5 13:29:37

2010.12.5 10:25:23

Dyskryminacja w klubach - różne ceny wstępu dla mężczyzn i kobiet

To nie prawo a zasady w danym klubie. Musisz się dostosować. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.5 10:24:1

Nękanie przez SMS-y - czy można zgłosić na policję

Stalking - od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Zgłoś to. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.5 10:22:10

Jak wymeldować alkoholika współlokatora po rozwodzie siostry

wspollokator alkocholok jak wymeldowac witam mam problem siostra jest po rozwodzie i wyprowadzila sie z mieszkania my czyli brat z zona przejelismy nieszkanie wraz z dlugami jestesmy prawnymi najemcami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.5 9:42:22

Czy można ściągnąć odpowiedzialność materialną z wkładu KZP

Czy jest mozliwosc ściągniecia odpowiedzilanosci materialnej z wkladu kzp? Podpisałam umowe ma 10 miesiecy(to byla 4 moja umowa) po 3 tygodniach dowiedzialam sie ze zostałam zwolniona. Przyszlo mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.4 17:48:11

Umowa pożyczki między małżonkami bez intercyzy

mam pytanie: jak długo ważna jest umowa pożyczki spisanej na papierze?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.4 15:43:8

Ochrona dóbr osobistych - usunięcie zdjęcia z gazetki szkolnej

Pięknie dziękuję :)
Jednak nurtuje mnie jeszcze jedna hipotetyczna sytuacja - gdyby osoba wyraziła zgodę na umieszczenie jej wizerunku w gazecie, lecz byłaby to zgoda ustna, nie pisemna, i po pewnym ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.12.4 15:30:8

Czy uprawnienia inspektora BHP z 2004 roku są nadal aktualne

witam
chcialbym sie dowiedziec czy moge pracowac jako ins. bhp
w 2004r ukonczylem kurs na ins. bhp i p.poz. (nie bylo to w PIP tylko 3 miesieczny kurs w oswiacie)i pracowalem w tym zawodzi okolo roku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.4 15:28:44

Prawa autorskie muzyki w prezentacji multimedialnej organizacji NGO

Muzyka w prezentacji multimedialnej organizacji NGO Witam,
jestem członkinią jednej z międzynarodowych organizacji studenckich. W najbliższym czasie mamy zamiar utworzyć filmik/prezentację multimedialną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.4 12:35:34

Kto płaci chorobowe w czasie wypowiedzenia i po zwolnieniu

Witam mam pytanie kto płaci za chorobowe wczasie trwania wypowiedzenia i po zwolnieniu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.4 10:29:24

Oszust deweloper nie zakończył inwestycji - co robić z umową

Witam, mam kilka pytań do Was, mam nadzieje, że znajdę tu odpowiedzi. 22 grudnia 2009 podpisałem przedwstępna umowę sprzedaży w postaci aktu notarialnego. Termin zakończenia inwestycji i przedstawienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.4 9:38:6

Maksymalne opóźnienie wypłaty wynagrodzenia przez pracodawcę

Pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie zgodnie z terminem ustalonym w umowie o pracę, ale nie później niż do 10 kolejnego miesiąca, jeśli umowa o pracę nie reguluje tego tematu. Już dzień później ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.3 22:23:19

Czy można przyjąć na studia kogoś kto już na nich jest studentem

Czy jak ktoś ma stale status studenta na danym kierunku i wydziale, ale podejdzie ponownie do rekrutacji na tym samym kierunku i wydziale - nie będąc wcześniej skreślonym z listy studentów - to czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 20:1:44

Kary za posiadanie substancji zastępujących narkotyki

Dobre pytanie zadałeś z tego co mi policjant ostatnio powiedział to że możesz posiadać dopalacze ale ciekawe czy tak jest naprawdę ?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 17:7:12

Czy pracodawca może zmuszać do nadgodzin i zwolnić za odmowę

Witam
Mam pytanie czy jest to zgodne z praem, aby pracodawca zmuszał pracownika do nadgodzin.jakie moga byc konsekwencje, jeśli pracownik odmówić?Czy może zwolnić pracownika z tego powodu?Z góry ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 15:45:59

Przepisanie działki przez teścia a podatek dla synowej

witam moja babci chce przepisać na mnie działkę rolną, jakie dokumenty trzeba do tego posiadać, słyszałem że robi sie to za pomocą darowizny. Czy taką darowizną sporządza się notarialnie? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.12.3 15:16:16

Czy można zwolnić pracownicę po skończeniu urlopu wychowawczego

Witam
Mam takie pytanie po skończeniu urlopu wychowawczego zostałam zwolniona czy jest to zgodne z prawem?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 15:11:31

Zwrot kosztów dojazdu świadka na przesłuchanie sądowe

dostałam wezwanie na przesłuchanie w charaktrze świadka, sąd jest oddalony ode mnie o 60 km w jedną stronę. Byłam już raz ale przesłuchanie się nie odbyło ponieważ nie wróciły zwrotki z Sądu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 15:4:16

Czy nietrafione prezenty świąteczne podlegają reklamacji

Witam. tak jak w temacie: czy nietrafione prezenty świąteczne podlegają reklamacji? wystarczy mieć paragon? i wszystko będzie ok? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 15:2:3

Wzór podania o mieszkanie komunalne do Urzędu Miasta Zgierz

witam czy ja bym mogla prosic o gotowy wzor podania o mieszkanie do urzedu miasta Zgierz? Mieszkam w zgierzu od 18 lat bez zameldowania dom w ktorym mieszkam jast kompletna ruina i zarywa sie dach leci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 15:1:47

Czy można nie przyjść do pracy z powodu warunków atmosferycznych

witam. pewnie ten problem nie dotyczy tylko mnie... dzisiaj niestety nie dotarłam do pracy przez sytuację na drogach, które są ciągle zaśnieżone i zakorkowane! a do pracy mam spory kawałek... co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 14:53:9

Czy osoba po szkole zawodowej może być głównym kierownikiem budowy

Witam mam pytanie:
Czy osoba po szkole zawodowej i kilku zawałach możne być głównym kierownikiem budowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 14:48:35

Legalna uprawa konopi w ramach eksperymentu poznawczego

jedno jest pewne: konopie są zdrowsze, niż te dopalacze! ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.12.3 14:28:38

Mandat za jazdę bez biletu - egzekucja komornicza wobec osoby bez majątku

Czy można jakoś odwołać się od takiego mandatu? Jeśli według mnie nie powinien być nałożony? tramwaj spóźniał się przez korki a ja posiadałem bilet czasowy, nie było możliwości dokupienia ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.12.3 14:24:41

Podwyższenie alimentów - płacenie podczas postępowania sądowego

Alimenty płaci się w takiej wysokości jakie są zasądzone. Sokoro chłopak płaci np. 300zł, to dalej będzie płacił 300 zł.
Dopiero sąd zdecyduje, czy alimenty podwyższyć czy nie. Zawsze jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 13:54:6

Czy można użyć zdjęcia z zakazem reprodukcji w felietonie

Jestem dziennikarzem i pisze felieton o pewnej interesującej osobie, umieszczam tam jego zdjęcia zarówno te nowe jak i bardzo stare. Dostałam pewne zrobione u fotografa z wyraźnym jego logiem i adnotacja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 13:31:32

Problemy niewidomego z założeniem konta bankowego

artykuł 80 kodeksu cywilnego, wymagał, by osoba niewidoma, składając tzw. oświadczenia woli, robiła to w formie aktu notarialnego. W najgorszym przypadku musiała być reprezentowana przez pełnomocnika. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 13:28:5

Opóźniona naprawa komputera - prawa konsumenta

dzięki właśnie się odezwali że jest gotowy i chcą abym zapłaciła całą sumę czyli koszt matrycy plus robocizna z czego wcześniej powiedział mi pracownik że zapłacę za samą matrycę i nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 13:26:56

Odwołanie do sądu - czy potrzebny prawnik i koszty postępowania?

Witam.
Mam problem, moja oferta została odrzucona, ponieważ w przedmiarze inwestora byla pozcja knr k-03 ja w swojej normie takiej nie mialem i zastapilem ją knr k-02, oczywiście uzupelnilem wszytkie ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2010.12.3 13:3:30

Czy za pracę w weekendy w restauracji należy się wyższe wynagrodzenie

Witam
Pracuje w restauracji, która jest czynna siedem dni w tygodiu, czy za prace w soboty i w niedziele nalezy sie wyższe wynagrodzenie?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.3 9:50:0

Lata nauki a staz pracy do wymiaru urlopu

Witam
Mam pytanie od kiedy należa sie 26 dniu urlopu??Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 9:28:11

Windykacja długu po kradzieży tożsamości sprzed 15 lat

[cytat]

Po pierwsze nie przyznawać się do długu.

[/cytat]
Okłamywalibyśmy samych siebie przyznając sie do czegoś czego się nie zrobiło ,a może tak trzeba było nie byłoby tych problemów ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.3 9:19:11

Czy akt notarialny jest wymagany do przyjęcia spadku

Nie jest to akt notarialny ale wymagane jest złożenie pisemnego oświadczenia przed sądem bądź notariuszem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 7:45:34

Obowiązek płacenia alimentów przez dziadka za syna

Jeśli ojciec nie jest w stanie płacić alimentów jego rodzice są następni w kolejność. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.3 0:23:12

Jaka odpowiedzialność karna wiąże się z windykacją długów

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka odpowiedzialność wiąże się z windykacją?
Konkretnie czy będę karany? Jeśli tak to z jakiego kodeksu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.2 19:15:53

2010.12.2 18:33:49

Czy SMS-y i zeznania rodziców wystarczą do pozwu o pożyczkę

Prosze o pomoc i odpowiedz: Pozyczylem sasiadowi ktory jest moim kuzynem i znamy sie od lat oraz (do niedawna) razem pracowalismy 4000zl na krotki okres - okolo 2 miesiecy.(miał mi oddac zaraz jak wspolnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.2 17:16:21

Co zrobić po pożarze domu żeby odzyskać ubezpieczenie

A byłeś w ogóle ubezpieczony? Jeśli tak, to zgłoś ten fakt do ubezpieczyciela. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.2 17:2:3

Uniknięcie składek ZUS przez odsprzedaż udziałów w spółce

Możesz stracić tylko wkład wniesiony do kapitału zakładowego spółki, czyli te 10 procent. Poza tym nie będziesz raczej odpowiadał za nic. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.2 17:0:44

Problemy ze spłatą kredytu - negocjacje z bankiem

Najlepsze co możesz zrobić, to właśnie iść do banku i przedstawić szczerze swoja sytuację. Im też zależy na tym, żebyś spłacił ten kredyt. Możliwe, że rozłożą ci go na więcej rat. Co ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.2 16:58:32

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika