Forum prawne (strona 683)

jako babcia chcę zameldować wnuka w mieszkaniu kwaterunkowym czy mogę? i czy po mojej śmierci on

jako babcia chcę zameldować wnuka w mieszkaniu kwaterunkowym czy mogę? i czy po mojej śmierci on tam zostanie ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.21 12:3:17

podatek-umowa zlecenie

Witam
Mam pytanie jestem uczennicą pracowałam na umowę zlecenie moje pytanie dotyczy jaki podatek jest w takiej sytuacji i czy powinnam płacić ZUS?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.21 10:35:56

Zachowek po podziale gospodarstwa wg ustawy z 1990r.

[cytat]

Ojciec zmarł w 1991r. Na gospodarstwie mieszkała wtedy jego żona i najmłodszy 14-letni syn. Pozostałe pełnoletnie dzieci mieszkały już poza domem. Sprawa spadkowa odbyła się w 2000r. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.21 9:57:9

oszukana na allegro

Oczywiscie ze zostalas oszukana... Gdy kupujesz badz sprzedajesz cokolwiek na allegro miedzy toba a druga osoba zawiazywana jest umowa. Najlepiej napisz o tym zdazeniu do allegro oni sprobuja skontatowac ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.21 8:34:18

Witam Państwa Czy przychód z działaności gospodarczej usług finansowych ma wpływ na powstanie

Witam Państwa
Czy przychód z działaności gospodarczej usług finansowych ma wpływ na powstanie obowiązku stosowania kasy fiskalnej w działalności gospodarczej dot. handlu detalicznego odzieżą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.21 5:33:49

Dlaczego nikt nie odpowiada na moje pytanie,czyżby zadziałała tu cenzura,w naszym demokratycznym kraju

Dlaczego nikt nie odpowiada na moje pytanie,czyżby zadziałała tu cenzura,w naszym demokratycznym kraju i waszym portalu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 23:59:7

Wyrok sądu o podwyzszeniu alimentów

Przeczytaj dokładnie orzeczenie sądu co tam jest napisane czy czasami nie masz płacić alimentów z klauzulą natychmiastowej wykonalaności w tym wypadku nic ci czekanie nie da musisz płacić zaległe ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.20 22:12:27

szkody poprzedniego właściciela

Odziedziczyłam mieszkanie po babci, mieszkam tam już rok i wczoraj przyszła sąsiadka która mieszka piętro niżej z informacją że kilka lat temu ( kiedy wlascicielem mieszkania byla jeszcze babcia) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 21:15:43

jak napisac pismo o prawo laski doprezydenta

jak napisac pismo o prawo laski doprezydenta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 20:25:56

Witam gorąco, lecz\"duszą na ramieniu\"Termin goni a brak mi atutów, ktore uratują mojego brata.Pożyczka

Witam gorąco, lecz"duszą na ramieniu"Termin goni a brak mi atutów, ktore uratują mojego brata.Pożyczka w kwocie 300zł, kótra nie została zwrócona, czy zastosowanie mają przepisy kk czy też kc? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 19:26:17

Jaką datę przyjąć za datę końcową rozliczenia opłaty za użytkowanie wieczyste?

Jaką datę przyjąć za datę końcową rozliczenia opłaty za użytkowanie wieczyste? Prawo użytkowania wieczystego zostało zbyte aktem notarialnym z dnia 24 czerwca 2010r. Wniosek do KW złożono ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 14:44:1

Jaka jest kilometrówka na 2010?

Aktualne stawki za km w roku 2010:

Maksymalne stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdów prywatnych używanych do celów służbowych. Stawki obowiązujące od 14 listopada 2007r.

Samochód ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 13:33:19

Absolutorium dla zarzadu spoldzielni

Witam . NA WALNYM ZEBRANIU CZLONKOW SPOLDZIELNI GLOSUJACYCH BYLO 36 ZA BYLO 13 PRZECIW 3 RESZTA GLOSUJACYCH SIE WSTRZYMALA . CZY TAKI STOSUNEK GLOSOW WYSTARCZY DO UZYSKANIA ABSOLUTORIUM .POZDRAWIAM I DZIEKUJE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 13:29:14

Alimenty od ojca na studiujące dzieci

Twój ojciec powinien płacić na Ciebie alimenty do momentu aż będziesz w stanie się samodzielnie utrzymać. Do chwili uzyskania samodzielności Twój ojciec ma obowiązek nadal łożyć na Twoje utrzymanie,tak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 13:21:19

jak napisać pozew o alimenty kiedy ma się na utrzymaniu dziecko małoletnie i pełnoletnie?

Poniżej przesyłam Ci wzór pozwu o alimenty na małoletnie dziecko jakie powinnaś złożyć do sadu
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-rodzinne/alimenty/dokumenty/wniosek-o-wszczecie-egzekucji-alimentow-2.html

Oraz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 13:12:3

jak bronić się w sądzie przed ustaleniem winy rozwodu

jak bronić się w sądzie przed ustaleniem winy rozwodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 12:57:22

jak złożyć wniosek o pierwokup działki rolnej

?????, dnia ?????
????????????
imię, nazwisko

???????????
adres wnioskodawcy

?????????????
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 12:48:46

Terrorysta czeczeński w Polsce bezkarny

Nazywanie go terrorystą to gruba przesada, bo on nie uczestniczył w zamachach ani nie udowodniono mu udziału w przygotowaniach do zamachu. Dziwne jest to, że tak bez weryfikacji go wypuszczono opierając ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 11:49:51

Chcę zrobić aborcję.. POMOCY!!

Obawiam się, że w tej sytuacji legalna aborcja nie wchodzi w grę, gdyż sytuacja materialna nie jest wystarczającym powodem aby taki zabieg był przeprowadzony... może powinna Pani pomyśleć o oddaniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 11:44:24

umowa na zastępstwo i ciaża

Moja żona została zatrudniona na zastępstwo do ok. końca stycznia 2011 (takie było zapotrzebowanie firmy).
Aktualnie otrzymała umowę z agencji pośrednictwa pracy, która to przeprowadzała nabór ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 10:48:8

co dzieje sie ze spadkiem kiedy jedyny spadkobierca sie nie zglasza

Zgodnie z art. 118 KC \"termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata\". Po tym czasie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 9:10:17

mozliwosc odszkodowania za slup sredniego napiecia na posesji?

Zapraszam do korespondencji mailowej. wyjaśnię wszystkie aspekty dochodzenia roszczeń za bezumowne korzystanie z gruntu.
Zapraszam, warto powalczyć o swoje. m.sukowski@kancelariakonsens.pl ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.20 8:57:38

Urlop wypoczynkowy

Urlop zależy od ilości przepracowanych lat i ukończonych szkół. Zaś co do Pani przypadku, zgodnie z art. 154 § 2 wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.20 8:37:24

gdzie zgłosić nękanie przez policje, i jak rozpoznać kiedy się dzieje?

gdzie zgłosić nękanie przez policje, i jak rozpoznać kiedy się dzieje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.20 2:0:38

Odmowa przyjęcia mandatu - sąd grodzki ?

Nie jest to dżentelmeńskie rozwiązanie, ale skoro policja leci z Panem w kulki, to ja też poleciałbym z nimi w kulki i poszukał 4 kumpli, który jechali tej nocy ze mną i dokładnie widzieli, że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.19 21:35:57

zwrot kosztów sądowych kiedy przedawnienie

zwrot kosztów sądowych kiedy przedawnienie Chcę uzupełnić moje powyższe zapytanie: Sąd zwolnił oskarżoną od opłaty sądowej z uwagi na brak własnych dochodów. Ponieważ Sąd nie wymierzył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.19 18:42:34

zwrot kosztów sądowych kiedy przedawnienie

zwrot kosztów sądowych kiedy przedawnienie W uzasadnieniu Wyroku Sądu z dnia 09. listopada 2005 r. prezes sądu zarządził zwrot uiszczonych przez oskarżyciela prywatnego czyli przeze mnie zryczałtowanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.19 17:0:6

Jak otworzyć przedszkole

[cytat]

Czy wie ktoś może, jakie warunki trzeba spełniać, aby założyć w Polsce prywatne przedszkole? Czy trzeba mieć wychowanie pedagogiczne? Czy ktoś wie, jakie formalności trzeba załatwić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.19 16:6:30

Co się dzieje jeśli ktoś nie odbiera pisma z sądu o sprawie rozwodowej?

Co się dzieje jeśli ktoś nie odbiera pisma z sądu o sprawie rozwodowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.19 11:55:54

Od 1986 roku jestem najemcą mieszkania funkcyjnego, na co posiadam stosowne dokumenty (decyzja o przydziale

Od 1986 roku jestem najemcą mieszkania funkcyjnego, na co posiadam stosowne dokumenty (decyzja o przydziale mieszkania funkcyjnego). Mieszkanie jest w bloku który stoi na nieuregulowanej działce. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.19 10:50:49

Sprawa o pomówienie

Mam problem.Jestem kierowcą -jeżdziłem dla małej spedycji (w tej chwili już nie-ponieważ facet to krętacz.Zrezygnowałem i teraz prosze sie o zapłate za wykonane usługi.Gościu kreci ze jemu nie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.18 22:43:19

Kancelaria Prawnicza w Warszawie

Poszukuję dobrego adwokata w sprawach gospodarczych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.18 15:12:12

Wykucie dodatkowego otworu okiennego w budynku jednorodzinnym

Czy na wykucie dodatkowego otworu okiennego w budynku jednorodzinnym i wstawienie tam luksferów zamiast okna jest wymagane pozwolenie na budowę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.18 14:46:56

WYMELDOWANIE BEZ MOJEJ WIEDZY

Ma prawo.

Jeśli wyprowadziłaś się z miejsca stałego pobytu, to matka ma prawo wymeldować Cię.
Mnóstwo ludzi uzurpuje sobie prawo do mieszkania na podstawie zameldowania, tymczasem meldunek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.17 23:53:4

dyrektor karze mi obciąć dredy czy ma do tego prawo ??

Przeczytaj regulamin szkoły. Zapewne jest tam zapis, że uczeń ma mieć schludny i niewyzywający wygląd. Są tam również zapisane kary jakie może nałożyć rada pedagogiczna na ucznia. Mało prawdopodobne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.17 20:24:47

Opieka nad dzieckiem, pozbawienie praw do dziecka

posłuchaj,po pierwsze wiem że masz zszarpane nerwy, nie pisz co robi bo to pomówienie,możesz jedynie używać sformuowania " istnieje domniemanie iż matka robi to czy tamto" odpowiadam Ci konkretnie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.9.17 18:34:1

PRAWA OJCA DO DZIECI

o sadzie joz wiem chodzi mi o jakis spis czy jest cos takiego ??????
... Zobacz wątek

51 odpowiedzi | Strony: 1 2

2010.9.17 14:26:55

2010.9.17 13:24:56

przepisanie gospodarki na syna jak najlepiej i najtaniej

przepisanie gospodarki na syna jak najlepiej i najtaniej tata chce przpisac gospodarke synowi jak najtaniej i dobrze to zrobic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 11:49:25

spożywanie alkoholu w miescu publicznym- mandat

Witam
Mam takie pytanie jaka jest kara za spożywanie alkoholu w miejscy publicznym, czy taki mandat można rozpisać na raty?Z góry dziękuję za informacje

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 11:15:14

czy mogą odebrać mi opiekę nad dzieckiem ??

Witam bardzo proszę o jakieś informacje moja sytuacja wygląda następująco.
Jakieś półtora roku temu musiałam zając się wychowaniem mojego bratanicy, ponieważ jej oboje rodziców nie żyje, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 11:13:7

dodatkowy urlop macierzyński 2010

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa urlopu macierzyńskiego po zmianie kodeksu pracy? Coś słyszałam, że ma to być dodatkowo 6 tygodni czy tak jest?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 11:3:4

kobieta w ciąży - bezrobocie

Witam
Mam pytanie mam 28 lata nie pracuję dowiedziałam się niedawno że jestem w ciąży i moje pytanie dotyczy czy należy mi się jakiś zasiłek?Co powinnam zrobić, aby dostać pomoc?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 10:59:50

umożenie długu

Witam
Ma zaległości w płaceniu rachunków czy jest taka możliwość, aby taki dług został przedawniony?Jeśli tak to po jakim czasie?A jeśli nie to jakie konsekwencje mi grożą?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 10:51:38

odwołanie mandatu

Witam
Dostałem mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym jestem studentem, nie pracuje nie mam z czego zapłacić czy jest możliwość odwołania takiego madatu jak napisać takie odwołanie?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 10:44:51

założenie firmy a alimenty? czy strace do nich prawo?

Firma a alimenty witam,

Jestem studentem dziennym, chciałbym otworzyć firmę zajmującą się tworzeniem stron internetowych. Czy jeżeli założę firmę stracę prawo do alimentów? Bede pracował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 10:34:43

Jak odzyskać pieniądze z Western Union ??

Witam
mam prośbę czy może mi ktoś pomóc chcę odzyskać pieniądze z Western Union jakiś miesiąc temu złożyłam pieniądze u nich w depozycie, natomiast mój chłopak miał odebrać je w Londynie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 10:19:11

Kiedy i czy potrzebna jest uchwała wspólnoty mieszkaniowej dotyczącej przekształcenia lokalu mieszkalnego

Kiedy i czy potrzebna jest uchwała wspólnoty mieszkaniowej dotyczącej przekształcenia lokalu mieszkalnego na lokal uzytkowy.
Dziekuje za pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 9:36:22

przekroczenie limitu punktów karnych

Witam
Mam pytanie przekroczyłam 24 punkty karne i co teraz?Czy mam sam oddać prawo jazdy czy przyjdzie mi wezwanie i mam czekać? Po jakim czasie zdaje się po raz kolejny egzamin?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 9:9:56

aukcje allegro

Witam
Mam taki problem sprzedałem telefon przez allegro, kupujący zadzwonił do mnie i poinformował mnie, że telefon nie działa i chce zwrotu gotówki ja mu wysłałem telefon działający, musiał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.17 8:49:40

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika