Forum prawne (strona 682)

Kurs na wózek widłowy bez prawa jazdy po alkoholu

Witam
Znajomemu rok temu zabrano prawo jazdy za prowadzenie pod wpływem alkoholu. Teraz chciałby zrobić kurs na wózek widłowy i pracować w fabryce. Czy jest to możliwe?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 9:0:30

Motorower 45 km/h - prawo jazdy czy karta motorowerowa

Witam
Posiadam motorower, jego maksymalna prędkość to 45km/h, czy powinienem mieć prawo jazdy na niego, czy wystarczy karta motorowerowa?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 8:56:16

2010.6.10 7:31:48

Testament najmłodszej córki - uniknięcie kosztów spadkowych

Witam,
rodzice chca sporzadzic testament w ktorym mieszkanie wlasnosciowe chca przepisac najmlodszej corce. Starsze pozostale dwie corki otrzymaly po swoim slubie pieniadze na zakup mieszkania, totez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 18:7:43

Uciążliwy pies sąsiada - co robić?

To podpada pod wykroczenie z kw
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 17:51:37

Najemca vs właściciele - prawa w mieszkaniu wynajmowanym

Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.

Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 17:17:15

Ukrywanie ciąży przed pracodawcą przy przedłużaniu umowy

Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży. Mam umowę na czas określony. Kończy mi się umowa w lipcu i od sierpnia mam mieć umowę na czas nieokreślony. Boję się przyznać szefowi, bo może mi nie przedłużyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 15:12:0

Przewidywana emerytura 3 złote po latach pracy

Witam, jestem na rencie od kilku lat, obecnie mam 58 lat, wcześniej normalnie pracowałem. Ostatnio przyszło mi informacja z ZUS-u o przewidywanej wysokości emerytury. Okazało się, iż jest... 3zł!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 13:49:58

Co to jest rok penitencjarny?

Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest rok penitencjarny?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:45:1

Ochrona ciężarnej przed nękaniem przez żonę kochanka

Witam
Mój były chłopak złożył oskarżenie w sądzie, zeznał, że groziłam mu przez telefon. Rzeczywiście tak było ale to tylko ze względu na kłótnie, powiedziałam to wszystko w nerwach. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 12:31:5

Samoobronę czy napaść - bieganie za oprawcą po pobiciu

Witam
Mój syn brał udział w napadzie na sklep, niedługo czeka go sprawa sądowa, szukam dobrego adwokata w Rzeszowie. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.9 12:24:33

Czy palenie marihuany jest karalne prawnie

Witam
Chciałem się dowiedzieć czy palenie marihuany jest karalne?
Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:20:28

Rewizja mieszkania za posiadanie narkotyków przez syna

witam
Dziś przyszli do mnie policjanci aby zrewidować mieszkanie, powiedziano mi również, że syn jest zatrzymany z grupą znajomych za posiadanie narkotyków i wiele innych rzeczy ponieważ od dłuższego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:3:47

Praca w ankietach bez umowy - wypłata wynagrodzenia

Witam, mam taki problem. Podjęłam się pracy w ankietach. Pan oferujący pracę miał mnie zaprosić na podpisanie umowy, ale nic takiego nie miało miejsca. Jednakże ja podpisałam, że wypożyczam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:2:35

Groźby przez komunikator - zgłoszenie po pełnoletności

Witam
w zeszłym roku dostawałam masę gróźb przez komunikator gg, ciągle od jednej osoby. Straszono mnie gwałtem i pobiciem. Nie mam pojęcia kto to mógł być .Poszłam na policje lecz jako niepełnoletnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:51:20

Usunięcie drzewa sąsiada zasłaniającego słońce w ogrodzie

Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy.
Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:36:18

Pobicie przez policję podczas przesłuchania córki

Witam
Mam ogromny problem dotyczący mojej córki, która robiła zakupy w centrum handlowym. Kupowała rzeczy dla siebie i dla swojego chłopaka. Weszła do przymierzalni z rzeczami dla siebie i męskimi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:33:11

Zrzeczenie się spadku a dziedziczenie długów po samobójstwie

Czy jesli zrzeke sie za zycia mamy spadku u notariusza to nie przejme jej dlugow nawet w przypadku jej samobojstwa, czy cos zmnienia w jakich warunkach nastopila smierc dluznika, slyszalam kiedys ze jesli ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.9 10:55:41

Brak zainteresowania policji zgłoszeniem przestępstwa

Witam
Wczoraj chciałem zgłosić popełnienie przestępstwa w Komendzie Policji, niestety policjanci wykazali wyjątkowy brak zainteresowania. Jestem oburzony ich zachowani i chciałbym złożyć skargę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 10:54:17

Podział majątku i długów po krótkim małżeństwie - rozwód

Moje małżeństwo do dnia dzisiejszego trwa niecałe 4 m-ce. Kilka dni temu złożyłem pozew rozwodowy. Mam kilka pytań.

1. Żona nie posiada nic i przed ślubem tez nic nie miała. Ja natomiast ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.6.9 9:39:30

Podwyższenie alimentów z 1300 do 2000 złotych

Witam, jestem rozwódką z dwójką dzieci. Mąż regularnie wpłaca alimenty w wysokości 1300 zł. Widuje się z dziećmi raz na 2 tygodnie, kupuje im drobne prezenty. Czy jest szansa, żeby płacił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 8:59:18

Odzyskanie należności za szkolenie - umowa o dzieło

Najpier trzeba wystąpić z pismem najlepiej wysłanym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru w któym będzie wezwanie do zapłaty pozostałej części wynagrodzenia oraz wskazanie terminu tej operacji (min ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 7:32:35

Zgoda na kredyt w akcie notarialnym uwłaszczenia

Pewna spółdzielnia mieszkaniowa w akcie notarialnym dot. uwłaszczenia mieszkania wpisała taki paragraf:
"Właściciel lokalu wyraża zgodę na zaciągnięcie kredytu bankowego finansującego realizację ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 7:28:55

Jak sprowadzić męża z Kataru do Polski - procedury wizowe

Ja wyszłam za mąż za Marokańczyka który mieszka i pracuje w Katarze za 3 miesiące chciałby przylecieć do Polski na 2-3 tygodni na urlop żeby poznać moją rodzinę. I nie wiem kompletnie jak się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.8 23:36:1

Prawa żony do nieruchomości kupionej przed ślubem

witam

przed zawarciem związku małżeńskiego nabyłem nieruchomość, którą częściowo finansowałem kredytem. mam pytanie czy w przypadku rozwodu i podziału majątku żona będzia miiałła prawo ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.6.8 21:54:5

Aktualizacja opłat za użytkowanie wieczyste z mocą wsteczną

Dzień dobry i witam forumowiczów

Kilka dni temu otrzymałem pismo w sprawie aktualizacji stawki za użytkowanie wieczyste. Nowa stawka jest wyższa o mniej więcej 30% i ma być zapłacona do końca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.8 20:24:28

Odszkodowanie za słup wysokiego napięcia na polu

[cytat]

Witam, na moim polu od kilkunastu lat stoi słup wysokiego napięcia, który przesyła prąd do pobliskiego tataraku. Nie ma żadnej umowy uzgadniającej dzierżawę gruntu. Czy mogę domagać ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.6.8 19:45:22

Hipoteka przymusowa vs hipoteka zwykła - pierwszeństwo

Witam,
a co robić w sytuacji jeśli co do nieruchomości toczyło się postępowanie przed sądem? Wlasciciel nieruchomosci pan Y wyrokiem sądu I instancji przestał być włascicielem i zawarl umowe ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.8 17:34:31

Walenie w kaloryfer w bloku - czy można ukarać

Mam pytanie, czy walenie w kaloryfer w bloku, w godz popołudniowych może być ukarane przez policję? Mówili, że tylko od 22-6, a tak to pozew cywilny tylko zostaje. Czy to prawda?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.8 16:4:31

Rękojmi za auto - żądanie zwrotu po uszkodzeniu w komisie

Witam, sprzedawałem ostatnio samochód. Kupująca przed podjęciem decyzji chciała podjechać na stację diagnostyczną. Tak też zrobiliśmy. Wszystko wyszło w porządku. Chciała wziąć na auto kredyt, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.8 15:39:19

Zasiłek przedemerytalny a posiadanie akcji spółki - wpływ na świadczenie

Witam, kończę w tym roku 50 lat. Na początku lutego zostałam zwolniona i zarejestrowałam się jako bezrobotna. Mam przyznany zasiłek na 6 miesięcy. Mam 35 lat pracy i w tym 17 lat pracy w warunkach ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.6.8 14:0:12

Umowa zlecenie bez działalności - jak wystawić rachunek

Witam, mam podpisaną umowę zlecenie z pewną firmą, która nie chce wypłacić mi wynagrodzenia, ponieważ oczekują ode mnie rachunku za wykonaną pracę. Nie prowadzę działalności gospodarczej, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.8 13:42:53

Konsekwencje pobicia w obronie przyjaciółki

Witam
Mam pewien problem i proszę o pomoc. W sobotę wybraliśmy się ze znajomymi na imprezę około godziny 2 w nocy koledze coś odbiło i zaczął się kłócić z narzeczoną. Przytrzasną jej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.6.8 11:33:51

Przepustka po odsiedzeniu ćwierci kary

Witam
Czy osoba przebywająca w areszcie tymczasowym może starać się o przepustkę na święta? Gdzie się o nią ubiegać? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.8 8:56:50

Nękanie przez sąsiadki - dzieci traktowane jak zło konieczne

zwracam się z prożbą o jakąkolwiek rade bo naprawde niewiem co mam już robić.Od 7 lat za ściano mieszkają nowi lokatorzy,a dokładnie dwie panie matka z córką przez pierwsze dwa lata było dobrze,ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 22:27:35

Użyczenie nieruchomości w działalności gospodarczej

Witam.
Mam pytanie.
Prowadzę działalność gospodarczą, używam do niej nieruchomości, która w 1/3 należy do mnie a w 2/3 do mojej Mamy.
Czy wystarczy mi sama umowa użyczenia (2/3 mojej Mamy) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 21:29:39

Błędny wynik badania HCV - odszkodowanie od szpitala

W styczniu robilem wynik HCV okazalo się,że wyszedł dodatni,postanowiłem powtórzyć w tym samym labolatorium po dwóch tygodniach.Okazało się ,że wyszedł ujemny.Pojechałem jeszcze raz po tygodniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 21:19:10

Zwrot pieniędzy za błędny metraż mieszkania komunalnego

Żle wymierzony metraż mieszkania komunalnego-
Po wymierzeniu przez Panią administrator okazało się , że mieszkanie jest mniejsz o 4m: w
związku z tym kilka pytań:
- za jaki okres administracja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 17:1:16

Różnice między spółką cywilną a z o.o.

Spółka cywilna jest spółką osobową. Do jej rejestracji wystarczy zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej. W spółce cywilnej każdy wspólnik odpowiada solidarnie bez ograniczeń za ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.7 16:28:3

Odszkodowanie za usiłowanie gwałtu - procedura prawna

Witam, zostałam napadnięta i próbowano mnie zgwałcić. Trafiłam do szpitala, wszytsko zostało udokumentowane. Sprawca został zatrzymany i toczy się przeciwko niemu postępowanie. Czy mogę się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 14:37:7

Odwieszenie kary za pobicie przy związku z nieletnią

Witam .
W 2005/2006 dostałam wyrok 3 lata w zawieszeniu do 5 lat za pobicie .
Mam 19 lat moja dziewczyna ma 16 prawie 17 i jest w ciąży czyli teraz odwieszą mi wyrok ? Czy po prostu będę mógł ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.6.7 13:33:17

Kary w zawieszeniu do odwieszenia - wniosek o karę łączną

Witam, mam karę 5 miesięcy, 9 miesiecy i 8 miesięcy - wszystkie w zawieszeniu. Teraz mają mi je odwieszać. Jeśli napiszę wniosek o karę łączno to jaką karę mogę dostać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 12:15:22

Odwieszenie kary bez złamania zakazu sądowego

Czy sąd może odwiesić mi karę pozbawienia wolności z art 244kk, jeśli nie złamałem zakazu sądowego, bo żadnego nie miałem?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 11:54:34

Rejestracja darmowego czasopisma internetowego

Witam, planuję publikację czasopisma internetowego, które będzie darmowe. Czy będę musiała je rejestrować? Jak tak, to gdzie to zrobić i jaki będzie koszt? Dziękuję z góry za pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 11:9:53

Podłączenie do niezabezpieczonej sieci WiFi - przestępstwo

Witam, chciałem się dowiedzieć, czy podłączenie się do niezabezpieczonej sieci wifi jest przestępstwem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 10:59:6

Czy można kupić prawo jazdy w Rosji i używać w Polsce?

Witam.
Czytałem ostatnio w internecie, że Polacy kupują prawo jazdy w Rosji, polska policja nie umie tego sprawdzić, czy Federacja Rosyjska na prawdę wydała ten dokument, a uznaje go na polskich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 10:8:29

Jaki wyrok za pobicie kobiety w ciąży skutkujące poronieniem?

witam
Chciałem się dowiedzieć jaki wyrok może dostać osoba, która pobiła kobietę w skutek czego ta poroniła. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 9:45:55

Palenie marihuany - konsekwencje przyznania się w sądzie

Witam,
Chciałabym się dowiedzieć co grozi za pale nie marihuany? Czy jeżeli w sądzie przyznam się, że raz paliłam mogę mieć nieprzyjemności? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 9:12:55

Niestawiennictwo w WKU - konsekwencje prawne

Witam,
Jakiś czas temu dostałem list do stawienia się w WKU, nie stawiłem się, później otrzymałem polecony chyba on nich ale nie odebrałem. Co mi teraz grozi?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 9:9:1

Uniknięcie więzienia przy napadzie z rozbójem - rodzina na utrzymaniu

witam
Mój znajomy napadł pewnego mężczyznę, popił go i okradł. Teraz grozi mu więzienie. Problem w tym, że ma na głowie całą rodzie, tylko on pracuje. Ma dwoje malutkich dzieci. Czy w takiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.7 9:0:49

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika