Forum prawne (strona 680)
jak uzyskac dostep do protokolu pokolizyjnego sporzadzonego przez policje
jak uzyskac dostep do protokolu pokolizyjnego sporzadzonego przez policje policja zaslania sie przepisami wewnetrznymi i uniemozliwia mizapoznanie sie z trescia protokolu pokolizyjnego a ja jako sprawca ... Zobacz wątek2010.9.29 12:13:48
Wzór rozwiązania umowy zlecenia - proszę o podpowiedź
Witam, pracuję na umowę zlecenie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak powinien wyglądać wzór rozwiązania takiej umowy? I jeśli nie jest określony czas wypowiedzenia takiej umowy, to ile domyślnie ... Zobacz wątek2010.9.29 11:44:50
dostwanie sms-ów o wygranej nagrodzie czy to legalne ??
Miałem już wiele razy podobna sytuacje. najpierw przysłali mi podobnego SMS-a i jak im odesłałem do później dostawałem kolejne i kolejne, przez co naciągali mnie jedynie na koszty. ... Zobacz wątek2010.9.29 11:37:23
ile może zabrać mi komornik??
Z tego co mi się wydaje to niestety ale komornik zabierze Ci niestety całe pensje ... Zobacz wątek2010.9.29 11:26:17
Widzenia dziadka z wnuczką - jak to trzeba uregulować?
Takie widzenia można uregulować sądownie, gdyż kontakt z dziadkami może być wskazany ze względu na dobry rozwój dziecka. Jeśli zatem macie państwo dobre kontakty z wnuczką, to sąd bez ... Zobacz wątek2010.9.29 11:24:39
Mandat za skasowany bilet ??
Przyjąłem bo byłem już tak zdezorientowany przez to wszystko, jak na mnie naskoczyło dwóch kanarów. ... Zobacz wątek2010.9.29 11:18:14
Skandal - księża opłacani z naszych pieniędzy
Każdy ma prawo w trakcie choroby korzystać z pomocy duchownego. Budżet państwa aż tak bardzo nie ucierpi na tym, a wielu osobom może to pomóc. Może więc nie warto tego rozdmuchiwać? ... Zobacz wątek2010.9.29 11:9:36
Nękany przez firmę windykacyjną...
Mam zamiar zapłacić mój dług, chodzi mi o to, czy firma windykacyjna ma takie prawo i czy nie można tego gdzieś zgłosić. Ktoś wie może? ... Zobacz wątek2010.9.29 11:5:28
Od ilu lat można zrobić prawko?
Jeśli chodzi o kategorię B:Od wieku 18 lat lub można zacząć kurs w wieku 17 lat i 9 miesięcy, tak aby na 18 urodziny podejść do egzaminu państwowego. W tym przypadku wymagana jest zgoda rodziców.
Kategoria ... Zobacz wątek
2010.9.29 10:49:51
czy komornik może zając darowizne
Witam,Moja mama chce na podstawie aktu darowizny podarować mieszkanie własnościowe. Nastepnie z powodu moich długów czy komornik może zająć to mieszkanie?
Czy przy sporządzaniu aktu darowizny ... Zobacz wątek
2010.9.29 10:12:37
umowa najmu lakatu
Jeśli nie będą mieli zapewnionego lokalu, to zapewne będą tkwić w tym wynajmowanym. ... Zobacz wątek2010.9.29 0:8:38
czy musze splacac kredyt meza
w sadzie jest sprawa o rozwod maz sie nie zagadza na rozwod chce polowy domu ale ja ten dom dostalam w darowiznie od mamy przed slubem ,ale mieszkalismy juz razem, po slubie tylko rozbudowalismy dom czy ... Zobacz wątek2010.9.28 21:41:15
2010.9.28 21:9:55
Witam serdecznie oto moje pytanie. Przez ile lat pracodawca moze przechowywac dane osobowe odnosnie
Witam serdecznie oto moje pytanie.Przez ile lat pracodawca moze przechowywac dane osobowe odnosnie okresu zatrudnienia pracownika i czy ma prawo przetwarzac dane udostepniajac je innym pracodawca po ... Zobacz wątek
2010.9.28 18:36:44
Sklep odrzucił moją reklamację plam na tkaninie które powstały po deszczu,twierdząc,że tkanina
Sklep odrzucił moją reklamację plam na tkaninie które powstały po deszczu,twierdząc,że tkanina nie jest przeznaczona do kontaktu z kwaśną wodą.Czy to możliwe, aby mał rację? We wrześniu ... Zobacz wątek
2010.9.28 17:19:21
odszkodowanie od świadka za fałszywe zeznanie
Witam ma prośbę czy mogę się ubiegać od świadka w sprawie sądowej o odszkodowanie za to że złożył fałszywe zeznanie, jestem w stanie to udowodnić, a przez to przegrałem sprawę.... Zobacz wątek
2010.9.28 15:23:10
odbiór listu poleconego- przez żonę
W przypadku gdy doręczyciel nie zastał adresata może zostawić pismo domownikowi, dozorcy lub sąsiadowi jeżeli podjęli się oddać przesyłkę adresatowi. Można odmówić przyjęcia, doręczyciel ... Zobacz wątek2010.9.28 14:21:44
Umowa telekomunikacyjna
Witam. Moim dostawcą Internetu od kilku lat był jeden z czołowych providerów w Polsce. Do tej pory korzystałem z prędkości 1 mbit/s za pośrednictwem routera. W związku ze zwiększonymi potrzebami ... Zobacz wątek2010.9.28 13:48:41
była żona chce zabrać syna za granicę-proszę o pomoc!
WitamCo mam zrobić moja była żona planuje zabrac naszego syna za granicę do Niemiec, ponieważ tam poznała mężczyznę z którym chce ułożyć sobie życie niby wszystko okej ale chce zabrac tam ... Zobacz wątek
2010.9.28 13:37:18
zerwanie umowy z polsatem cyfrowym
Wielkie dzięki za odpowiedzi, ale w umowie nie ma powiedziane w jaki sposób mam dostarczyc wypowiedzenie. ... Zobacz wątek2010.9.28 13:11:18
Zwyzywanie na ulicy przez obcą osobę
Widzę że ten świat schodzi na psy, ja myślę że powinnaś to zgłosić na policje za obrażenie mienia. Takich ludzi powinno się tępić. ... Zobacz wątek2010.9.28 12:56:13
Otrzymałem z firmy windykacyjnej pismo z wezwaniem do zapłaty długu z Cyfry +. Wiem ,że takie zadłużenie
Otrzymałem z firmy windykacyjnej pismo z wezwaniem do zapłaty długu z Cyfry +. Wiem ,że takie zadłużenie przedawnia się po 3 latach. Moje pytanie, czy mam ten firmie odpisać powołując sie na ... Zobacz wątek2010.9.28 12:48:45
Umowa zlecenie a wynagrodzenie-kiedy?
WitamMam pytanie wykonałem pracę na umowę zlecenie czy są jakieś przepisy, które mówią o czasie po jakim powinienem otrzymac wynagrodzenie?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.9.28 12:42:51
dręczenie-listy
WitamCo mam robić od dłuższego czasu dostaje anonimy w formie listów są one bardzo obrażlwe, a wręcz ohudne co tu robić?Bardzo proszę o pomoc
... Zobacz wątek
2010.9.28 12:19:4
powrót po macierzyński czy mogę zostac zwolniona!
WitamMam pytanie wróciłam do pracy po urlopie macierzyński oczywioście na mniejszą liczbę godzin i myślałam, że to uchroni mnie przez rok przed zwolnieniem a teraz dowiedziałam się, że niestety ... Zobacz wątek
2010.9.28 12:11:39
nękanie na jednym z portali społecznościowych
WitamMam problem ciagle dostaje wiadomośc od nieznajomego na jednym z portali społecznościowych sa to bardzo wulgarne i nieprzyzwoie treści co mam robić złosiłam to do serwisu tego portalu i nic ... Zobacz wątek
2010.9.28 12:2:8
naprawa telefonu-gwarancja skończyła się dni temu
WitamMam pytanie popsuł mi sie telefon i chciałbym go za nieśc do salonu w którym go kupiłem i oddać go na gwarancji, ale niestety gwarancja skończyła się parę dni temu czy moge jeszcze liczyć, ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:56:21
wymeldowanie męża bez jego zgody?
WitamMam pytanie jestem po rozwodzie i am problem zmężem jie chce on sie wyprowadzić ode mnie?Jak mogę to zrobić?Czy mogę go wymeldować bez jego zgody?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.9.28 11:34:8
były mąż nie chce oddać mi syna
WitamMam ogromny problem jestem po rozowdzie z byłym mężem mam synka 5 letniego opiekunem prawnym dziecka jestem ja, miałam pewne problemy finansowe więc poprosiłam o pomoc byłego mężą aby ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:26:47
Jaki podatek należy zapłacić ze sklepu intenetowego???
Witam,zamierzam otworzyć sklep internetowy, chciałbym sprzedawać rękodzieło, moje rzeźby. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, w jaki sposób można zarejestrować taki sklep i jaki podatek należy ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:11:28
Kto odpowiada za remont dachu i klatki schodowej???
Mam taki problem. Mieszkam w kamienicy, którą administruje prywatna osoba. Kamienica jest w kiepskim stanie, ma już ponad sto lat, a tymczasem administrator zupełnie się nią nie interesuje - dach ... Zobacz wątek2010.9.28 10:29:3
Witam. Orzeczenie rozwodu nastąpiło w 09.2009 od tego czasu nie mieszkam w mieszkaniu które jest
Witam.Orzeczenie rozwodu nastąpiło w 09.2009 od tego czasu nie mieszkam w mieszkaniu które jest własnością wspólną. Od tego czasu nie płaciłem za czynności administracyjne ponieważ nie korzystałem ... Zobacz wątek
2010.9.28 10:12:31
co zrobic kiedy siostra wygania ze wspolnego domu
co zrobic kiedy siostra wygania ze wspolnego domu mamy z siostra wspolny domek wczasowy.teras siostra mnie wygonila z tamtat wiec przestalam placic za dom bo nie moge korzystac ona chce mnie podac do sadu. ... Zobacz wątek2010.9.27 21:45:58
Przywrócenie do pracy- sprawa sądowa
Dopiero po uzyskaniu prawomocnego orzeczenia sądu w tej sprawie. Sąd nie koniecznie przywróci Pana do pracy. Może zamiast przywrócenie przyznać Panu odszkodowanie. ... Zobacz wątek2010.9.27 21:26:19
otrzymanie wypowiedzenia na L4
Trzeba złożyć odwołanie w sądzie pracy do siedmiu dni od daty otrzymania wypowiedzenia, a można też przy okazji powiadomić Państwową Inspekcję Pracy i zasięgnąć bezpłatnej porady. ... Zobacz wątek2010.9.27 21:24:32
Urlop chorobowy a umowa na okres próbny
Urlop chorobowy a umowa na okres próbny Witam, odbywałem staż w pewnej firmie przez pol roku, nastepnie zostałem zatrudniony na okres próbny(miesiac). Przez ten miesiac zdarzylo mi sie zachorowac, ... Zobacz wątek2010.9.27 19:46:25
Wynajmowanie mieszkania
witam wszystkichChciałabym się dowiedzieć jakie jest prawo
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie płacimy czynsz + świadczenia
Ostatnio poprosiłam Właścicielkę mieszkania o to abyśmy podpisali umowę.
Z ... Zobacz wątek
2010.9.27 19:3:47
jak napisać podanie do prokuratury o zwrot mienia
jak napisać podanie do prokuratury o zwrot mienia mieszkałem z konkubiną i zostawiłem tak maszyny rolnicze pieniądze i wiele ruchomości. po roztaniu nie pozwala zabrać mi moich rzeczy. ... Zobacz wątek2010.9.27 18:56:5
jak napisać wniosek o ustanowienie nas opiekunem prawnym i rodziną zastępczą dla dziecka naszej nieletniej
jak napisać wniosek o ustanowienie nas opiekunem prawnym i rodziną zastępczą dla dziecka naszej nieletniej córki ... Zobacz wątek2010.9.27 16:0:56
świadczenie rehabilitacyjne- od kiedy??
WitamMam pytanie dotyczące świadczenie rahabilitacyjnego czy odrazu po zakończeniu zasiłku chorobowego powinnam składac dokumnety o świadczenie rahabilitacyjne?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.9.27 13:49:58
jak powinno byc napisane odwolanie od decyzji samorzadowego kolegium odwolawczego
jak powinno byc napisane odwolanie od decyzji samorzadowego kolegium odwolawczego ... Zobacz wątek2010.9.27 12:14:33
Czy musze oddawać mojej żonie połowe dorobku ??
Chyba nie jesteś to do końca możliwe ponieważ nie masz rozwodu z była żona w takim wypadku ona ma prawo do tego co posiadasz. ... Zobacz wątek2010.9.27 11:6:24
chce zwrócić towar ale sprzedawca mi odwawia przyjęcia towaru
Z tego co mi sie zdaje to masz prawo oddać zakupiony towar do siedmiu dni od daty zakupu. ... Zobacz wątek2010.9.27 11:3:50
rejestracja spółek przez internet
Nareszcie łatwy i przyjemny sposób rejestrowania spółek z ograniczona odpowiedzialności, widzę że pomału Polskie prawo idzie do przodu :)http://www.tvp.info/informacje/biznes/zarejestrujesz-spolke-w-ciagu-doby/2766221
... Zobacz wątek
2010.9.27 10:45:3
brak pracy po pedagogice??
Kto planuje studiować pedagogika niech się szykuje na to ze niestety nie będzie łatwo tak znaleźć prace.http://www.tvp.info/informacje/biznes/bezrobocie-po-pedagogice/2810315 ... Zobacz wątek
2010.9.27 10:39:18
jak pozbawić byłego chłopaka praw rodzicielskich do naszego syna?
Trzeba złożyć wniosek do Sądu Rejonowego-wydział Rodzinny i NieletnichWzór takiego wniosku:
Wnoszę o:
I. Pozbawienie władzy rodzicielskiej uczestnika postępowania . . . (Imię i nazwisko ... Zobacz wątek
2010.9.27 10:24:25
Jak pozbyć się niechcianego loktora ?
Złóż wniosek o eksmisje do sądu, chyba to najprostsze rozwiązanie, ale nie jestem do końca pewny ... Zobacz wątek2010.9.27 9:12:33
wzór jak obliczyć składkę o zasiłek rodzinny
Nie wiem czy dobrze Ci poradzę ale to chyba się liczy tak całość dochodu na członków rodziny dzielisz przez 12 miesięcy i wtedy wychodzi Ci dochód na miesiąc a następnie dzielisz ten miesięczny ... Zobacz wątek2010.9.27 9:1:34
zylem z dziewczynom i z naszom cureczkom w niemczech i wracam do polski jak wysokie alimenty mam placic
zylem z dziewczynom i z naszom cureczkom w niemczech i wracam do polski jak wysokie alimenty mam placic ... Zobacz wątek2010.9.27 7:23:43
Konserwator zabytków.
Konserwator zabytków. Witam, jestem właścicielem domu który jest zabytkowy ale nie jest zabytkiem (dom jest z 1927 roku ale nie został wpisany jako indywidulany zabytek) i znajduje się na osiedlu, ... Zobacz wątek2010.9.26 22:6:39
Masz inne pytanie do prawnika?