Forum prawne (strona 679)

Duży problem z gazociągiem

Czy ubiegał się Pan o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z Twojego gruntu, jeśli nie było Pana zgody lub poprzednich właścicieli na przebieg gazociągu przez działkę? Do 10 lat wstecz można ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.10.12 18:45:28

Czy mozna zmienić nazwisko dziecka bez zgody ojca

nie mozna, jedynie to pozbawic ojca praw jezeli ma pani do tego powody lub zalozyc sprawe o zmiane nazwiska ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.12 13:2:58

Składanie fałszyfyn zeznań-co dalej

Witam
Co ma zrobić mpja była żona podczas rozprawy o alimenty składała fałszywe zeznania?Co z tym zrobić?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 11:22:29

praca na umowę o pracę i na umowę o dzieło

czy można pracować na umowę o pracę i jednocześnie na umowę o dzieło w dwóch różnych firmach?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 11:1:22

Czy mogę zwolinić pracownika??

Witam
Mam takie pytanie jest młodym pracodawcą otworzyłem salon fryzjesrski.Mam problem z jednym z moich pracowników wywiązuje się ze swoich obowiązków ale nie o to chodzi, ciagle przy klientach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 10:24:1

chciałabym wycofac zasądzone alimenty, ze względu na to że jestesmy razem z ojcem dziecka i wspólnie

chciałabym wycofac zasądzone alimenty, ze względu na to że jestesmy razem z ojcem dziecka i wspólnie utrzymujemy nasze dziecko. Jakie sa koszta takiej sprawy i czy to ja musze za to zapłacić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 10:10:20

Zeszyt z notatkami

Witam
pracownik przed wygaśnięciem umowy o pracę na czas określony poszedł na urlop (do końca tego okresu), lecz zabrał ze sobą zeszyt z notatkami z wykonywanej pracy (informacje o kontrahentach, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 9:51:3

Dowody w sparwie o alimenty

Witam
Chcę złożyć pozew o alimenty, ojciec mojego dziecka jak narzie nic nie płaci ale ostatnio rozmawiałam z nim przez komunikator i w archwum mam ta rozmowę gdziechwali sie ze żarabia około ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 9:46:7

witam,czy można użyczyć koncesji na transport ciężarowy,jeżeli tak to w jaki sposób trzeba to

witam,czy można użyczyć koncesji na transport ciężarowy,jeżeli tak to w jaki sposób trzeba to formalnie załatwić.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 9:35:54

PRACA POLICJANTA

Witam
Mam takie pytanie gdzies przeczytałem,że ma sie zmienic czas do emerytury w przypadku policjantów.Teraz jest po 15 latach więc czego mozna sie spodziewać?Czy będzie tak, że mężczyźni będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 9:10:37

Jakim prawem administratorzy pobieraczek.pl mogą czerpać korzyści majątkowe , udostępniając pliki

Jakim prawem administratorzy pobieraczek.pl mogą czerpać korzyści majątkowe , udostępniając pliki internetowe? Przecież to jest zabronione. Czyż nie?? Sprawa pobieraczka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.12 7:7:11

Kiedy dziecko decyduje o wyborze rodzica??

Dziecko nie ma prawa decydować z kim chce być, ale ma prawo wyrazić swoje zdanie przed sądem, jeśli ma określony wiek. Sugeruję udać się tym problemem do jakiegoś adwokata, który zajmuje się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.12 0:15:37

Urlop w zadanionym wymiarze czasu pracy.

Sugeruję telefon do właściwej terytorialnie placówki Państwowej Inspekcji Pracy i szczegółowy opis sytuacji. Co to jest dodatek urlopowy i z czego on ma wynikać? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.12 0:10:39

Praca na czarno-brak wynagrodzenia.

Prawo właśnie zostało tak skonstruowane, żeby pracownik pracujący na czarno nie musiał obawiać się ujawnienia tego faktu. W tym celu ustawodawca zabezpieczył pracownika, który sam taki fakt ujawnia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.10.11 23:40:24

Czy w opisanej niżej sytuacji, tj. będąc na zwolnieniu lekarskim i nie wykonując czynności pracy

Czy w opisanej niżej sytuacji, tj. będąc na zwolnieniu lekarskim i nie wykonując czynności pracy z tytułu umowy, jestem jednocześnie zobowiązana do powstrzymania się od wszelkich czynności w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 23:20:1

Interwencja policji a zatrzymanie .

Interwencja policji a zatrzymanie . Witam , mój ojciec nie mieszka ze mną ale obok , ma on ograniczone prawa rodzicielskie , ostatnio dostał wyrok za groźby (6 mies w zawieszeniu na 2 lata) codziennie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 21:40:11

Przejęcie nieruchomości od ZGM?

Witam! Posiadam postanowienie sądu o nabyciu spadku po babci. Jak odzyskać kamienice wraz z gruntami, jeśli brak księgi wieczystej i jakichkolwiek dokumentów dotyczących zakupu działki przez pradziadka, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 21:30:14

Egzekucja z nieruchomości

Witam. Mam następujące pytanie - czy zmiana właściela nieruchomości na skutek wyroku sadu (efekt powództwa o ustalenie treści księgi wieczystej) dokonana w trakcie postępowania egzekucyjnego z ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.10.11 21:8:35

Zawieszenie emerytury, a działalność gospodarcza.

Jestem na górniczej emeryturze. Prowadzę działalność gospodarczą i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu od stycznia tr., gdzie zarabiam ok. 1100zł (netto) na umowę o pracę. Dowiedziałem się, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 20:28:44

witam. kod 6005 chcę dokonać wpłaty z inteligo lub bzwbk i mam problemy proszęo podpowież

witam. kod 6005 chcę dokonać wpłaty z inteligo lub bzwbk i mam problemy proszęo podpowież
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 19:27:42

odwołanie darowizny

Moja matka w lutym tego roku dała w darowiznie mieszkanie mojej siostrze. teraz chce się z tego wycofać , bo zrozumiała że żle postąpiła. Siostra po otrzymaniu darowizny wyjechała do Anglii ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.10.11 19:11:20

jak zmusic spoldzielnie do wyciecia drzewa

jak zmusic spoldzielnie do wyciecia drzewa drzewo zagraża mieniu samochodom na parkingu pod drzewem.I tyczy sie przechodniów idących nie wspomnę o ptakach które załatwiają na wszystko co jest w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 18:30:50

jak sformułować pismo do sądu o zwrot kosztów utrzymania świadczeń za byłego męza który nie

jak sformułować pismo do sądu o zwrot kosztów utrzymania świadczeń za byłego męza który nie parcypował w kosztach Były mąż mieszkał przeż okres 5 miesięcy pod jednym dachem z rodziną ,a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 17:15:11

Witam. Od kwietnia br. wszedł mi w życie zadaniowy czas pracy. Czyli dostaję stałą pensję każdego

Witam. Od kwietnia br. wszedł mi w życie zadaniowy czas pracy. Czyli dostaję stałą pensję każdego miesiąca. W poprzednim miesiącu byłem na 2-tygodniowym urlopie. Czy w takich okolicznościach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 16:30:51

Witam jestem studentka Prawa natomiast mam problem z rozwiazywaniem kazusow. Chcialabym wiedziec ile

Witam jestem studentka Prawa natomiast mam problem z rozwiazywaniem kazusow. Chcialabym wiedziec ile kosztuje rozwiazanie jednego kazusa przez panstwa strone e-prawnik?. Z gory bardzo dziekuje i Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 15:49:34

Umowa zlecenia a Urząd Pracy

Witam
Mam pytanie jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy jako bezrobotna, dostaję zasiłek.Teraz trafiła mi sie mozliwość pracy na umowę zlecenie czy w takim wypadku musze to zgłosić do Urzędu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 15:41:17

UMOWA ZLECENIE-WYPOWIEDZENIE

Witam
Mam pytanie pracuję, mam umowę zlecenie, w chwili obecenej zastanawiam się nad zmiana pracy.I moje pytanuie dotyczy jak moge rozwiązać taką umowę?Jaki jest okeres wypowiedzenia przy takiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 15:32:44

Dopisanie nazwiska?

Witam
Mam takie pytanie mam nazwisko ojca, i czy jest taka mozliwośc aby dopisac do tego nazwiska jeszcze nazwisko panieńskie matki?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 15:28:39

Wpis do metryki

ale nie uznał dziecka i dziecko ma w metryce jako ojciec nie znany czy uznal a dziecko nosi pani nazwisko? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.11 14:15:56

Czy należą mi się pieniądze z funduszu ?

misuchatek, wprowadzilas w blad. Sa [u]rodzina[/u]: abdp, mama abdp i jej nowy maz. Dochod jej nowego meza wlicza sie do dochodu [u]rodziny[/u](bo nia sa). Co oczywiscie nie zwalnia biologicznego ojca ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.10.11 13:49:46

ludzki

iza, bez sensu. On sie nie uchyla, bo komornik z niego sciaga.

Swoja droga zadluzenie alimentacyjne nie zrobilo sie same. Najlepszym wyjsciem jest, jak Twoja zona poda Ciebie o alimenty na siebie i ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.10.11 13:45:25

rozliczenie centralnego ogrzewania

Obawiam się, że taka sytuacja jest zgodna z prawem. Otóż takie kwestie regulowane są przez spółdzielnię mieszkaniową i jeśli w jej regulaminie istnieje taki przepis, to spółdzielnia ma prawo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.11 13:36:26

czy mozna zarzondzic kare zawieszonom jak uplywa jej koniec zawieszenia

Mogą. Jeśli podobne przestępstwo zostało popełnione w trakcie odbywania próby, to sąd obligatoryjnie musi karę odwiesić. Natomiast termin odwieszenia musi nastąpić do 6 miesięcy od momentu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.11 13:26:51

Komornik a zasiłek chorobowy

jakom czesc zasilku chorobowego lub rechabilitacyjnego morze zajac komornik? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.10.11 13:3:41

OC AC Samopomoc SA

czy moge ubespieczyc angielski samochod w ubespieczalni samopomoc prosze o szybka odpowiedz ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2010.10.11 12:46:23

czy płacić alimenty

Twoje ojcostwo zostalo ustalone? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.10.11 12:31:30

Prowadziłem sklep z dopalaczami, teraz jestem bez dochodów!!

Nie sprzedawałem śmierci. Jeśli ktoś jest na tyle głupi, że chce to brać, to jego problem. To tak, jakbyś mówił, że sprzedając noże w sklepie AGD albo samochody w salonie sprzedajesz ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.10.11 12:25:26

Romans z przełożonym i groźby jego żony... co robić?

Witam,
mam ogromny problem. Otóż od jakiegoś czasu jestem w związku ze swoim przełożonym. On ma żonę, która się o tym dowiedziała i teraz grozi, że powie o tym mojemu mężowi... Mi zależy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 12:21:20

kupiłem dzis kurtke zimowa w jednym ze sklepów M1 w Radomiu i zraz po tym znalazlem taka sama z duzo

W polskim prawie nie jest przewidziana możliwość zwrotu towaru przy sprzedaży bezpośredniej. Prawo przewiduje taką możliwość w przypadkach: zakupów przez internet, telefon, tzw. sprzedaż na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.11 11:56:28

Pracodawca mi zabrania....!

Witam
Pracuje jako kasjer w jednym z supermarketów mój pracodawca zabronił mi chodzić do toalety, znaczy nie moege z niej korzystac dwie godziny po rozpoczęcie zmiany i dwie do ukończenia czy ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 10:36:36

Ojciec dziecka grozi, że mi je odbierze

Witam
Odeszłam od ojca mojego dziecka, nie mamy ślubu, teraz on w zemście grozi mi że złozy pozew o pozbawienie moich praw do dziecka, nasz synke ma dopiero roczek, i uważam,że u mnie będzie mu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 10:3:34

Wczasy pod gruszą

Wczasy pod gruszą Witam!

W mojej pracy koleżanka udowodniła, że źle jest skonstruowany zakładowy regulamin prcay odnośnie przyznawania wczasów pod gruszą. Widniał tam zapis, że wczasy pod ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.11 9:22:31

Jak w urzędzie skarbowym załatwić formalności dotyczące stwierdzenia nabycia spadku?

Jak w urzędzie skarbowym załatwić formalności dotyczące stwierdzenia nabycia spadku? W sierpniu tego roku postanowieniem Sądu Rejonowego wraz z matką i siostrą nabyłyśmy spadek po zmarłym w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.10 16:52:33

Poszukowanie danych spdakobierców

Witam serdecznie !

W związku z prowadzoną przeze mnie sprawą spadkową dotyczącą kamienicy, poszukuję kilku spadkobierców za granicą. Nie są znane ich dane szczegółowe. Słyszałem, że istnieją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.10 13:4:40

Mieszkanie w TBS z urzędu miasta. Proszę o poradę.

Witam.
Mieszkam z narzeczoną w wynajmowanym mieszkaniu w Katowicach.
Płacimy za wynajem 1100 zł + media ( tak więc bardzo drogo ).
W grudniu bierzemy ślub.
W połowie przyszłego roku TBS ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.10 10:10:55

Drogi redaktorze, czy zapoznałeś się uprzednio z kodeksem cywilnym?

Drogi redaktorze, czy zapoznałeś się uprzednio z kodeksem cywilnym? Sądzę, że nie. Nie ma "umowy zlecenie"
lecz UMOWA ZLECENIA. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.9 21:23:17

Umowa zlecenie a obowiązki zatrudniającego w stosunku do US, Zus itp.

Witajcie,

Mam możliwość podpisania umowy zlecenia z pewną firmą, świadczenie z tytułu wykonywania pracy będzie wynosiło ok. 500 zł, szczegółów umowy jeszcze nie znam. Nie wykonuje obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.9 20:1:53

Jak pozbyc sie lokatora albo mieszkania

Koniecznie ureguluj tę sytuację bo komornik pewnego dnia zapuka do twoich drzwi, jeżeli brat zadłuży lokal.

Masz dwa wyjścia...Albo Ty złożysz pozew o eksmisję albo sprzedasz mieszkanie wraz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.9 17:40:33

jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny

jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny syn ma 26 lat studiuje dziennie jak sprawdzic czy przyrasta mi dlug alimentacyjny,alimenty dostawal z funduszu/ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.9 17:9:1

separacja i lokatorskie prawo do lokalu

separacja i lokatorskie prawo do lokalu moja mama chce złożyć wniosek do sądu o separację , posiada ona lokatorskie prawo do lokalu spółdzielczego,rodzice nie mieli podpisanej intercyzy, teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.9 16:21:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika