Forum prawne (strona 677)
Dziecko nic nie robi-kwestie utrzymania
WitamMam pytanie mam syna, który ma juz 22 lata nic nie robi nie pracuje nie uczy sie czy wtakiej sytuacji jako rodzic mam obowiązej dalej go utrzymywać?Co mam robić on ni nie pomaga a jeszcze rzada ... Zobacz wątek
2010.10.5 16:1:43
CHCĄ ZNISZCZYĆ DOM, W KTÓRYM MIESZKAM
Mieszkam w domu, który należy do mojej rodziny od prawie stu lat. Miasto w którym mieszkam, planuje teraz zrobić obwodnicę, która ma być poprowadzona przez nasz dom. Chcą nas przenieść gdzie ... Zobacz wątek2010.10.5 15:52:37
Niespłacanie kredytu-kara?
WitamMam pewnien problem pare lat temu wziąłem kredyt?Teraz nie mam z czego spłacac unikam jakichkolwiek kontaktów z abankiem co może mnie czekać jaka kara?Z góry bardzo dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.10.5 15:51:4
Odbiór nieswojej paczki-co robić?
WitamMam pytanie co mam zrobić przyszła paczka zapłaciłam przy odbiorze trochę zbieg okoloiczności bo właśnie też czekałem na odbiór paczki i myślałam że to ta właściwa no niestety nie ... Zobacz wątek
2010.10.5 15:45:49
kancelarie franczyzowe
Witam, jestem zainteresowany rozwinięciem tematu współdziałania, w ramach Państwa propozycji.Jestem ekonomistą, doradca ekonomiczno - prawnym, w wyższym magisterskim wykształceniem stacjonarnym ... Zobacz wątek
2010.10.5 15:45:8
Sąsiad wycina drzewa - gdzie to zgłosić??
Nie znam się dokładnie na tych sprawach, ale niech pan to zgłosi na straż miejską, oni powinni się tym zająć. ... Zobacz wątek2010.10.5 15:38:40
Kara za spóźnienie
WitamPracuję na umowę zlecenie czy w przypadku gdy się spóźnię do pracy mój pracodawca ma prawo ukarać mnie pieniężnie?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.10.5 15:38:4
Aneks umowy najmu
Aneks umowy najmu Mam pytanie o aneks do umowy najmu w związku z podwyższeniem stawki. Wynajmujemy od kilku kontahentów lokale. W umowach płatności dokonymwane są z dołu lub z góry. Aneksy chcemy ... Zobacz wątek2010.10.5 15:37:45
Umowa zlecenie-studentka
WitamMam takie pytanie jestem stydentką pracuje w sklepie mam umowę zlecenie czy w takiej sytuacji, skoro pracodawca wie że jestem studentką i mam z tego korzyści nie powinien robic mi problemów ... Zobacz wątek
2010.10.5 15:34:55
Czy muszę podawać powód dla którego chcę się zwolnić?
Nie będziesz musiała podawać powodu, dla jakiego odchodzisz z pracy. Możesz, ale nie musisz. ... Zobacz wątek2010.10.5 15:17:15
ZALEGALIZOWAĆ MARIHUANE!!!
Naprawdę myślisz, że legalizacja marihuany jest rozwiązaniem wszelkich problemów? Przecież doskonale wiadomo, że większość narkomanów zaczynała swoją przygodę z narkotykami właśnie od marihuany.. ... Zobacz wątek2010.10.5 15:4:5
Czy córka może wybrać, z kim będzie mieszkać po rozwodzie???
Podczas rozprawy Pana córka może wypowiedzieć się na ten temat, tzn. będzie się to odbywać poza salą rozpraw w obecności psychologa. Sąd może, ale nie musi wziąć pod uwagę tego, co powie ... Zobacz wątek2010.10.5 14:43:56
czy prawo ogranicza mozliwosc ogrzewania garazu kominkiem,piecem kaflowym
czy prawo ogranicza mozliwosc ogrzewania garazu kominkiem,piecem kaflowym ... Zobacz wątek2010.10.5 14:43:34
Zabudowany balkon - czy to zwiększy czynsz?
Najlepiej jeśli upewni się Pan u źródła, czyli wybierze się do spółdzielni. Zależy na pewno, jakiego rodzaju będzie to zabudowa. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2010.10.5 14:42:2
Moja córeczka jest molestowana przez księdza - co robić?
Powinna się Pani upewnić, czy taka sytuacja ma rzeczywiście miejsce. Może Pani udać się z dzieckiem do psychologa, on stwierdzi czy dziecko mówi prawdę. A jeśli tak, to na policję. Może Pani ... Zobacz wątek2010.10.5 14:40:15
L4 a wypłata wynagrodzenia!
WitamMam pytanie czy będać na zwolnieniu L4 przez okres około miesiąca wypłatę będę otrzymywać w wysokości 100% czy może nie?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.10.5 14:23:21
Likwidacja s.c. a konto bankowe
WitamMam pytanie dotyczące s.c.
Spółka istniała prawie rok pewnego dnia jeden ze wspólników zlikwidował swój wpis. Jest także konto firmowe wspólników lecz długi windykacyjne są prywatne ... Zobacz wątek
2010.10.5 13:18:43
wywóz dziecka za granicę
znajac przypadek mojej kolezanki wiem ze jezeli jedzie pani do kraju do ktorego nie jest potrzebny paszport to moze pani wyjechac bez problemu :) no chyba ze jak moja poprzedniczka napisala potrzebny jest ... Zobacz wątek2010.10.5 12:55:37
Pracodawca nie wierzy mi, że byłem na pogrzebie - jak to udowodnić?
Trzeba było wziąć urlop przed udaniem się na pogrzeb lub nawet urlop na żądanie w dniu pogrzebu. Teraz jest Pan na łasce pracodawcy. Proszę się zapytać pracodawcy, jakiego dowodu się domaga. ... Zobacz wątek2010.10.5 12:28:54
PORZUCENIE PRACY-JAKA KARA?
Dyscyplinarne zwolnienie z pracy i wzmianka o tym fakcie na świadectwie pracy, co z pewnością utrudni Panu szukanie kolejnej pracy. Lepszym wyjściem jest rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, ... Zobacz wątek2010.10.5 12:26:37
Skrócenie czasu wypowiedzenia
Tylko w porozumieniu z pracodawcą. Można wręczyć pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę i wraz z prośbą o skrócenie okresu wypowiedzenia lub zaproponować rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem ... Zobacz wątek2010.10.5 11:54:32
gdzie zglosic wyludzanie zasilku?
Najlepiej taka rzecz zgłosić na policje i do prokuratury ... Zobacz wątek2010.10.5 11:25:17
Wojewódzki i Figurski pójdą siedzieć
Nareszcie Wojewódzki i Figurski zapłacą za swoje wygłupy, mam nadzieje że im się dostanie http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennikarze-trafia-za-kratki-szydzili-z-krzyza,1,3711549,wiadomosc.html... Zobacz wątek
2010.10.5 11:6:35
2010.10.5 10:14:46
Czy portal chomik jest legalny ???
Witammam takie pytanie czy przypadkiem portal chomikuj nie popełnia przestępstwa bo przecież umożliwia ściąganie i przesyłanie muzyki oraz innych plików, jak nie mają praw autorskich??
... Zobacz wątek
2010.10.5 9:59:11
Kto odpowiada za remont rur wodnych w bloku ??
Czy może mi ktoś powiedzieć kto odpowiada za remont rur od wody w bloku ?... Zobacz wątek
2010.10.5 9:52:44
Jak pomóc tacie jest alkoholikiem !!!
Pomóżcie mój tata jest alkoholikiem jak mogę mu pomóc... Zobacz wątek
2010.10.5 9:47:6
jak kara mi grozi za 0,25gr marihuany ??
Za taka niewielką ilość prawdopodobnie nic nie będziesz miał. ... Zobacz wątek2010.10.5 9:18:13
papierosy w biurze
Witamw mojej pracy szef nie chce wyznaczyć miejsca dla osób palących przez co pracownicy zmuszeni są do wdychania dymu nikotynowego. co w takim przypadku muszę zrobić ??
... Zobacz wątek
2010.10.5 8:57:34
Czy można podnajmować część lokalu mieszkalnego?
Czy można podnajmować część lokalu mieszkalnego? Wynajmuję mieszkanie 4 pokojowe. W umowie najmu zawartej z właścicielem mieszkania nie ma zapisu, że nie mogę podnajmować. Za słowną zgodą ... Zobacz wątek2010.10.4 23:19:2
Jak poinformować zbywcę mieszkania że nabywca nie akceptuje zawartej wcześniej umowy najmu
cd. Jak poinformować poprzedniego właściciela, a raczej faceta z którym podpisałem umowę, o zaistniałej sytuacji? ... Zobacz wątek2010.10.4 23:10:6
Była dziewczyna utrudnia mi kontakt z dzieckiem-co robić??
przede wszystkim powinieneś spróbować się z nią porozumieć, w przeciwnym razie pozostaje droga sądowa, czyli wystąpienie z wnioskiem do Sądu Rodzinnego o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Procedura ... Zobacz wątek2010.10.4 21:54:57
wypowiedzneie art 52 par 1 pkt 1 kodeksu pracy
wypowiedzneie art 52 par 1 pkt 1 kodeksu pracy Witam,Pracodawca złożył mi rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia uzasadniając je, że ponoszę winę za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków ... Zobacz wątek
2010.10.4 21:9:13
Wyrzucenie dziecja z domu-pomoc!!
Przde wszystkim o tym powinna dowiedzieć sie dyrekcja szkoły i pedagog szkolny!Także oni w pierwszej kolejności powinni szybko działać!Jak najszybciej jutro zawiadom dyrektora!Jak beda problemy jakiekolwiek ... Zobacz wątek2010.10.4 20:50:41
chcem sprawdzic czy moje nazwisko jest na liscie w biku jak mam to zrobic
Należy się zgłosić do BIK-u i złożyć wniosek, raz na pół roku można to zrobić za darmo ... Zobacz wątek2010.10.4 18:17:3
gdzie jest publikowana lista ogłoszonych upadłości firm
Najlepiej poszukaj w KRS albo Sądzie Rejonowym ... Zobacz wątek2010.10.4 18:5:38
renta rodzinna / nie zdanie z 2 przedmiotów
Witam serdecznie. Zapisalam sie do 2 letniej policealnej szkoly, chodzilam do niej jeden rok bardzo sumiennie, po czym w sierpniu zrezygnowalam z tej szkoly bo stwierdzilam, ze to nie dla mnie i musze ... Zobacz wątek2010.10.4 17:5:28
jak wyjsc ze wspolwlasnosci
jak wyjsc ze wspolwlasnosci wczasie rozwodu zona zobowiazala siedo przekazania swojej czesci dzialki synowi w chwili uzyskania przez niego pelnoletnosci.synma juz 26 lat ,a ona tego nie zrobila ja i byla ... Zobacz wątek2010.10.4 14:32:54
Ktoś znęca się nad moją córką gimnazjalistką - co robić???
Trzba także porozmawiać z córką-zaaranżować tą rozmowę jak "najcieplej", aby zrozumiała ,że Pani chce jej pomóć!Rozmowa z psychologem szkolnym powinna byc także przeprowadzona w Pani obecności!To ... Zobacz wątek2010.10.4 14:21:34
od kiedy działania prokurenta mają moc prawną
od kiedy działania prokurenta mają moc prawną Prokurent został powołany 30 lipca, czy jego reprezentacja ma moc prawną od dnia powołania przez Zarząd, czy od chwili wpisu do KRS ... Zobacz wątek2010.10.4 13:42:31
otrzymana odprawa a złożony pozew o odszkodowanie
Kiedyś kodeks pracy ograniczał odszkodowania do trzykrotnego wynagrodzenia. Obecnie to ograniczenie zostało zniesione i obowiązują przepisy kodeksu cywilnego. Jeśli ma Pan uzasadnione roszczenie ... Zobacz wątek2010.10.4 13:39:28
Otwarce testamentu
Witam. Moja prababcia zmarła 5lat temu. W testamencie jestem jedyną osobą, której zapisała mieszkanie. Z tego, co się dowiedziałem, to moja babcia, a jej córka powinna mieć do tego mieszkanie ... Zobacz wątek2010.10.4 13:32:0
Czy przyszły pracodawca sprawdza informacje w CV???
WitamMam takie pytanie czy pracodawca sprawdza wszystkie podane informacje na Cv?Czy dotyczy taka styacja tylko tych co starają się o bardzo wysokie stanowiska czy i tych, którzy są dużo szczebli ... Zobacz wątek
2010.10.4 12:53:10
Czy komornik ma do tego prawo!!?? Proszę o pomoc!
Witam,ostatnio odbył się proces w którym byłem uczestnikiem. Bez wdawania się w szczegóły, skończyło się to tak, że muszę zapłacić pewnemu człowiekowi pieniądze. Przez jakiś czas po ... Zobacz wątek
2010.10.4 12:48:34
Chcę się zwolnić z pracy!
WitamMam pewnien problem chcę zwolnić się z pracy moja sytuacja jest taka mam umowę na czas nieokreslony w tej firmie pracuje już ponad 4 lata od paru miesięcy mój pracodawca spóźnia się z ... Zobacz wątek
2010.10.4 12:45:44
Jestem na L4 chcę złożyć wypowiedzenie- jak??
WitamMam pewne pytanie w chwili obecnej jestem na zwolnieniu L4 i chciałbym złożyć wypowiedzenie jestem na umowie na czas nieokreślony na umowie mam miesieczny okres wypowiedzenioey i jak to zrobic ... Zobacz wątek
2010.10.4 12:41:37
czy tesciowa moze mnie wymeldowac z domu ktory prawnie nie nalezy do niej tylko do spolki?ona nie ma
czy tesciowa moze mnie wymeldowac z domu ktory prawnie nie nalezy do niej tylko do spolki?ona nie ma na niego zadnych dokumentow bo plac rowniez nalezy do spolki. ... Zobacz wątek2010.10.4 11:31:18
ograniczenie praw rodzicielskich-jak napisać uzasadnienie?
a ojciec dziecka interesuje sie nim? placi alimenty? jest uzależniony od czegoś? to jest ważne ja wlasnie czekam na wezwanie w takiej sprawie wiec moge lekko pomóc ... Zobacz wątek2010.10.4 11:17:30
Ślub niepełnoletniej!
WitamMam 18 lat moja dziewczyna zaszła w ciążę ale jeszcze nie jest pełnoletnia a chcemy wziąć ślub od czego zacząć?Czy potrzebana nam jest zgodna rodziców dziewczyny?A jeśli oni nie wyraża ... Zobacz wątek
2010.10.4 11:5:1
17 letni chłopak złapany na okradaniu kiosku!!!
A czy to, że był nietrzeźwy, ma jakieś znaczenie? Czy może być to okoliczność łagodząca? ... Zobacz wątek2010.10.4 10:58:57
Masz inne pytanie do prawnika?