Forum prawne (strona 777)

czy możliew jest pobieranie opłaty za nie odebranie urządzenia?

Jak najbardziej jest taka możliwość. trzeba wezwać właściciela do odbioru sprzętu (najlepiej pisemnie)z wyznaczeniem terminu oraz informacją o naliczeniu kosztów jego przechowywania oraz oznaczeniem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.25 15:39:5

nie wiem od czego zacząć

[cytat]

Zdrada nie jest podstawa do rozwodu. Podstawą jest zupełny i trwały rozkłąd ! Po co Ci orzeczenie winy? Gdy masz podstawę do rozwodu napisz w pozwie o tym wszyskim, co wiesz, ale powiedz, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.25 12:52:31

Pozbawienie praw a adres ojca

Chce pozbawic praw rodzicielskich mojego eks - nie ineresuje sie dzieckiem, nie lozy na utrzymanie, mieszka na stale za granica plus kilka bonusow w formie picia, narkotykow, przemocy...Najbardziej interesuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.25 11:27:17

Rozdzielczość majątkowa a nabyte mienie.

Wydaje mi się, że jeśli dokonałeś zakupu po dacie uprawomocnienia się wyroku - 21 dni od rozprawy - nie ma to żadnego wpływu. Po to macie rozdzielność żeby każdy miał swoje. Tak samo nie obejmie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.25 10:11:51

Potrzebna pomoc Umowa Agencyjna

Witam serdecznie mam takie pytanie w jaki sposób rozumieć zapis w umowie agencyjnej: "Agent oświadcza iż on ani osoby pozostające z nim w bliskim stosunku nie podejmie działań na rzecz lub w imieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.25 1:8:57

Pomoc umowa Agencyjna

Witam serdecznie mam takie pytanie w jaki sposób rozumieć zapis w umowie agencyjnej:
"Agent oświadcza iż on ani osoby pozostające z nim w bliskim stosunku nie podejmie działań na rzecz lub w imieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.25 0:57:45

Chcę kupic mieszkanie z lokatorem nie mogę i nie chcę ich wymeldowac,ale...

"Domeldować" to się może ktoś, kto ma tytuł prawny do lokalu.
Czyli np. umowę najmu Z WŁAŚCICIELEM nieruchomosci, a nie
z uzytkownikiem. Więc nikt się nie domelduje. :)

A tak poza tym... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.24 23:12:23

Ma 14 lat i zakaz kontaktu z ojcem !!

Mój temat jest bardzo skomplikowany.
Mam 36 lat, a córka Laura 14. Urodziła się, gdy jej matka miała 17 a ja 23 lata. Zaraz po urodzeniu jeszcze w szpitalu, bez naszej zgody i wiedzy została zabrana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.24 19:15:43

Powinowactwo w linii prostej

Czy mogę wziąć ślub z siostrą żony mojego brata? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.24 19:9:57

rozkiurka budynku

budynek jest do rozbiurki mam w nim mieszkanie trzypokojowe 72m mieszkam w 6 osob moj maz corka lat14 i syn z zona w maju im sie urodzi dziecko czy maja szanse na osobny lokal Urzedniczka z wydzialu lokalowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.24 16:56:22

Wezwanie do zapłaty po 8 latach

Proszę się nie dać wkręcić i nie przejmować się potwierdzeniami od kuriera. Ciężar dowodu jest po stronie tego, kto wywodzi skutki prawne. Natomiast roszczenie już dawno temu się przedawniło, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.24 16:42:26

Pracownicy zza granicy

Szanowni Państwo,
Jesteśmy agencją pośrednictwa pracy specjalizującą się w rekrutowaniu pracowników z Europy Wschodniej i Azji. Poszukujemy ciekawych wyzwań - z przyjemnością zaoferujemy Państwu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.24 16:8:49

postanowienie sadu

Czy postanowienie sadu jest rownoznaczne z wyrokiem np,wyrok zapada pol roku pozniej i jest w nim calkiem cis innego niz w postanowieniach sadu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.24 15:9:40

student własna działalność gospodarcza a umowa zlecenie

Witam mam jesdno pytanie, mam 20 lat jestem studentką zatrudnioną na umowę zlecenie od ponad roku ( pracodawca nie odprowadza za mnie składek ze względu na to iż studiuję) chcę założyć własną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.24 2:12:22

niepokojenie

Witam. Mam nastepujacy problem. zostalam oskarzona przez mezczyznę, z ktorym bylam zwiazana, o zlosliwe niepokojenie. Zupelnie sie z tym zarzutem nie zgadzam. Owszem, zabiegalam o kontakt, ale bylo to ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.23 21:27:33

skarga paulianska-nabywca

Dziekuje za pomoc,tylko gdzie mieszka ten adwokat.Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.23 15:24:18

rozwód- nie odbieranie wezwania

Witam.
Wniosłam wniosek o rozwód. Niestety mój mąż, który obecnie wyjechał za granicę nie odbiera zawiadomień na rozprawę. Odbyły się już dwie rozprawy bez jego obecności. Jest już wyznaczony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.23 15:4:58

Pomocy dieta i zus

Witam wszystkich,mam pewien problem odnośnie diety pracowniczej.Sprawa wygląda następująco pracuje w pewnej firmie która wysłała mnie w delegację do Angli jednak tam jestem pod pracodawcą angielskim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.23 12:42:45

rozdzieloność majątkowa,a sprzedaz majątku wspolnego

Ja mogę polecic adw. Piotr Meller, który prowadził moją sprawę rozwodową z całym podziałem majątku. Teraz z każdą poradą prawną idę do niego jak w dym. Tel do niego to 502-199-050. Naprawdę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.23 12:16:23

Rozwód a ustalenie winy - jak to wygląda?

Jak to przeczytałem to myślałem że ktoś napisał scenariusz mojego życia, dokładnie taki sam, identyczne sytuacje, jestem właśnie na etapie dowiadywania się w sprawach odnośnie rozwodu, w sumie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.23 11:41:28

Mała wspólnota mieszkaniowa - rozkucie okien i zmiana sposobu użytkownia lokalu.

Witam serdecznie,

mam następujący dylemat. Posiadam lokal mieszkalny na parterze kamienicy (rynek miasta powiatowego) - mała wspólnota mieszkaniowa. Chciałbym go przerobić na lokal użytkowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.23 0:58:25

Pobyt corki w BRD

Córce obywatela Niemiec automatycznie przysługuje obywatelstwo niemieckie. W tym celu należy wybrać odpis z aktu urodzenia dziewczyny i oddać do tłumacza przysięgłego w Niemczech. Z tym dokumentem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.22 22:19:50

mieszkanie komunalne bez gazu

witam!
umowa najmu mieszkania komunalnego gwarantuje mi instalacje gazowa-gaz odlaczylam kilka lat temu ze wzl.na chorego czlonka rodziny(alzheimer)
teraz nie moge ponownie podlaczyc gazu gdyz brak jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 21:46:52

rozwiazanie porozumienia do umowy

Mam działalność gosp. i zawarta umowe z firma x. Wspolpracuje jako Przedstawieceil tej firmy). W umowie przewidziane jest mozliwosc ze na moja pisemna prosbe otrzymam narzedzia niezbedne do pracy - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 17:42:32

Unieważnienie umowy kupna sprzedarzy.

18.02.2010 sprzedałam trzy działki budowlane narzeczonemu, ale on w tym samym dniu wyprowadził się i zostawił samą w ósmym miesiącu ciąży. Dodam tylko, że w akcie zostało napisane, że przekazanie ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.2.22 17:41:44

1400zl za jedno dziecko a ja jestem bez pracy---POMOCY !!!!

Skoro dajesz radę w Goebbelsowie, to dasz radę gdzie indziej... Zawijaj rodzinę i umykaj do Meksyku, Brazylii lub Argentyny
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.22 10:39:17

17 lat a wystapienie o podwyzke alimetow

Najlepiej , aby pozew podpisała mama jako Twój pełnomocnik ustawowy , a w sadzie będziesz po prostu sama.Dołaczyć także oświadczenie o stanie majatkowy-druk w sądzie i ubiegać się o adwokata ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.22 10:32:11

renta po zmarłym tacie

Fantastyczny kraj!!! Renty i emerytury są ze składek ciężko pracujących ludzi.
Potem ci ciężko pracujący ludzie dostają jakieś nędzne grosze, bo w siedzibie ZUS konieczne były marmurowe posadzki, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.22 10:26:59

Czy zapłace podatek za sprzedaż mieszkania ze spadku

Witam . Chciałbym sprzedać mieszkanie ktore kiedyś było mojej ciotki ( a własciwie to ciotki mojej mamy , ale w dalszej czesci tego opisu bede pisał 'ciotka' ) , i zostało zapisane w testamencie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 9:52:43

Pomocy

Mieszkam w bloku,który podlega pod ZKZL. Trzy lata temu podpisalismy umowę z przedsiębiorstwem "X" na dostarczenie nam energii cieplnej do domu oraz na podgrzewanie wody-co miesiąc firma była zobowiązana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 9:15:4

komornik niedługo zawita a ja nie wiem co mam zrobić

Witam,mam pytanie,jeżeli jest likfidowany zakład pracy czy pracodawca może zwolnic pracownika jeżeli miałem wypadk w pracy ubiegłego roku w grudniu a umowe mam na czas nieokreslony i cały czas jestem ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.2.21 22:50:34

Jaka część spadku po smierci rodziców nalezy sie dla 4 rodzeństwa ?

Kochani, pierwsza sprawa to musicie wystapić do sądu o wydanie postanowienia nabycia spadku po rodzicach.Jeśli tata przepisał swoją połowę na wnuka to powinien wnuk wystapić do sądu o wydanie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.21 13:2:59

Zakup mieszkania na dwóch działkach , czym to grozi ?

Witam . Mam pytanie . Mam zamiar kupić mieszkanie ( spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu) Sprzedający nie ma na to mieszkanie księgi wieczystej . mało tego mieszkanie jest w bloku który został ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.21 10:49:40

mieszkania w gestii KGP

dawid2 czy masz na to jakiś dokument o zrzeczeniu przez KGP ? jest gdzieś w necie .proszę o pilną odpowiedz ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.21 2:31:29

Pomocy rodzice chca mi bezpodstawnie odebrac darowizne

rodzice chca mi odebrac darowizne [0]
Witam mam problem ktory wydaje sie przerasta moje sily wiec prosze o pomoc po dlugich
namowach ze strony rodzicow abym przyjela majatek 28 pazdziernika 2009r rodzice ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.21 1:32:52

mieszkanie odziedziczone w spadku

Po smierci rodzicow wraz z siostra nabylysmy prawo do mieszkania wlasnosciowego na podstawie dzialu spadku.Od 20-tu lat mieszkam za granica,natomiast siostra zyla w tym mieszkaniu wraz z rodzicami ,ktorzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.20 20:10:30

Uznanie za niegodnego spadku.

Tak istnieje , ale tylko przed sądem ,gdy nie ma testamentu i wydziedziczenia!Pozdrawiam prawnik ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.20 20:3:15

Zwrot opłat za wydanie karty pojazdu

Nawet zwykły Kowalski musi spróbować pierwszy raz , aby się przekonać ,że pieniądze są do odbioru w kasie starostwa!Nikt za Pana tego nie zrobi , no może prawnik w Pana imieniu!Powodzenia bo warto! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.2.20 20:1:8

Rozwód i władza rodzicielska

Z żona nie mieszkam ponad 3 lata a od 1,5 roku córka 11-sto letnia mieszka ze mną,nie mam rozwodu z żona gdyż nie było na to czasu.W obecnej chwili składam papiery do sadu o rozwód i przyznanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.2.20 19:13:52

otrzymuje alimenty, czy ubezpieczenoe zdrowotne nalezy sie

Witam

Mam 57 lat. Mąż mnie opuścił. Zamierzam złożyć pozew o rozwod z winy męża. Czy jeśli sąd przyna mi alimenty to będę miała prawo do ubezpiecznia zdrowotnego w zusie (ile by wynosiła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.20 18:13:56

prawo pracy a emerytura

Mam 57 lat staż pracy (okresy składkowe i nieskładkowe) na dzień 1.01.2010 wynosi 30 lat.
Czy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę- powołuje się na Ustawę z dn.17 grudnia 1998 o emeryturach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.20 18:7:40

Windykacja terenowa.

poczekac 3 m-c, zminie number telefon i czekac az wypowidz ci umowa, masz 30 dnie aby pisze pismo o zawaty umowa i oni bede zgodzie. bank samy ciebie sa winny wiec nic poprawie situacja. do 3 m-c zwarujesz ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.2.19 22:2:51

co robic

dziekuje za odpowiedz, własciwie mam podpisany weksel i deklaracje wekslową podpisaną przez osobe która dostała pieniądze na rękę, ale mimo wszystko nie spłaca długu a odsetki rosną . DZIEKUJE ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.19 21:27:23

Cypr-raj podatkowy??

Witam,
jeśli sprawa rejestracji jest wciąż aktualna chętnie pomogę.
Pozdrawiam,
Maciek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.19 19:34:28

Problem z nieudolnym adwokatem

po pierwszej sprawie w sądzie okazało się, że mój adwokat jest po prostu fatalny. Nie zna się na niczym, ciągle coś źle interpretuje, w sądzie odwołuje się do złych przepisów i nigdy nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.19 17:59:2

2010.2.19 14:42:49

ZADŁUZENIE W BANKACH + PROVIDENT - PROSZE O POMOC

Prostuję błąd w adresie: roxanaltd@wp.pl ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.2.19 14:15:47

zasiłek dla samotnych matek

jestem matką samotnie wychowująca dwoje dzieci otrzymuję rodzinne mam pytanie czy należy mi się zasiłek dla samotnej matki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.19 14:11:5

Organizacja konkursu na forum z nagrodami rzeczowymi a podatek

Witam wszystkich

Chciałbym poradzić się Was w jednej sprawie i mam nadzieję że znajdą się tutaj osoby znające tą tematykę i będą mogły mi doradzić co w tej sprawie zrobić.

Przechodzę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.19 13:51:25

Jaka cześc spadku dla 4 rodzeństwa po smierci rodziców, jesli wczesniej 1 z rodziców zrzekł sie swojej części na rzecz wnuka jeszcze przed smiercią żony

Z informacji nie wynika czy była sprawa spadkowa po mamie. Wnioskuję, że nie. Sugeruję wystąpić do Sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po mamie, oraz z oddzielnym wnioskiem o stwierdzenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.19 12:10:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika