Forum prawne (strona 778)
zadłużony dom
witam, kto powinien udzieli mi informacji na temat wszelkich zadłużeń nieruchomości? chodzi o mój dom rodzinny, i długi zaciągnięte przez rodziców, nieruchomośc(stary dom+działka) stoi opouszczona ... Zobacz wątek2010.2.13 13:55:6
Czy nadal muszę płącić
Bo to jest tak, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na rodzicach bez znaczenia, czy są w separacji, w trakcie rozwodu czy po lub mieszkają ze sobą i stanowią normalną rodzinę. Jeśli jesteście ... Zobacz wątek2010.2.13 13:8:49
zerwanie w trybie natychmiastowym umowy zlecenie i o dzielo
Witam,od 7 miesiecy pracuje w biurze tłumaczeń. Miesiac temu podpisalam umowe, ktora jst jednoczesnie umowa zlecenie i o dzielo- pewien zakres moich obowiazkow podlega pod umowe zlecenie- np. obsluga ... Zobacz wątek
2010.2.13 10:53:50
Mieszkanie po babci - jak tego dokonać ?
Jestem zameldowana w mieszkaniu mojej babci od około 8-9 miesięcy.Decyzję o meldunku powzięłam, gdy zobaczyłam że moja babcia wymaga opieki.Dotąd miałam stały meldunek w swoim rodzinnym domu.Chcąc ... Zobacz wątek2010.2.13 10:10:36
emigrant wezwanie do kwalifikacji wojskowej
Proponuję udać się do WKU i przedstawić tam całą sprawę. Coś Wam doradzą. ... Zobacz wątek2010.2.12 21:40:56
Przejęcie banku, a Klient?
Pan ani Pana umowa nie zostały sprzedane innemu bankowi, tylko bank, w którym zaciągnął Pan kredyt został sprzedany innemu bankowi. To całkiem legalna transakcja. Oczywiście szanujący się bank ... Zobacz wątek2010.2.12 21:30:54
Kłamstwo przełożonego dotyczące stanowiska i znaczące błedy w umowie!!
Moim zdaniem nie wiele może Pani zrobić. Z tego co Pani napisała przekształcenie umowy na czas próbny w umowę na czas nieokreślony miało nastąpić na mocy pisemnego oświadczenia obu stron. Takie ... Zobacz wątek2010.2.12 21:13:52
market LIDL ewidentnie łamie prawo
Proponuję poinformować urzędników, że przekaże Pan informacje o naruszaniu prawa budowlanego przez Lidla do CBA i taką też informację dostarczyłby Prezydentowi Miasta. Jeśli były przekręty, ... Zobacz wątek2010.2.12 20:48:12
Wyłudzenie - proszę o porade.
O wyłudzeniu można mówić, jeśli robi się coś świadomie, czyli gdyby Pan wiedział, że złoto nie jest złotem, a mimo to, jako złoto sprzedał. Jeśli Pan sprzedał to w "dobrej wierze", to nie ... Zobacz wątek2010.2.12 20:29:6
nieuregulowane kwestie spadkowe
Czy ktoś w tej sprawie jest w stanie pomóc??Proszę o radę ... Zobacz wątek2010.2.12 19:40:37
powód cywilny w postępowaniu karnym o zabójstwo
Proszę o poradę i odpowiedź na kilka pytań. Aby zadać te pytania muszę opisać całą sprawę. Kilka lat temu w 2000 r. moja matka zagineła we Francji. Śledztwo wszczęte w tej sprawie nie przyniosło ... Zobacz wątek2010.2.12 16:40:44
2010.2.12 16:31:30
Jak to zrobić...?
Ojciec mojego dziecka nigdy nie był moim mężem. Dwa tygodnie mieszkaliśmy razem,on nie potrafił stworzyć nam odpowiednich warunków bytowych,także znęcal się nede mną psychicznie,wyzwiska,poniżal,awanturował ... Zobacz wątek2010.2.12 10:53:47
zamieszkanie nie zameldowanej osoby
[cytat]mieszkam w lokalu niezameldowany wraz z dwojką dzieci u tesciowej czy ma prawo zrobic mi eksmisję
[/cytat]
... Zobacz wątek
2010.2.12 10:25:51
Zwolnienie lekarskie a staż
Witam,W środę byłem z wizytą u lekarza - pani doktor uznała, że mój przedłużający się kaszel jest podejrzaną sprawą i doradziła mi, żebym został w domu do końca tygodnia i przez 4 dni ... Zobacz wątek
2010.2.11 23:51:35
Oświadczenie - konkubina do śmierci mieszka w mieszkaniu spadkobiercy
Dzięki za odpowiedź.... Zobacz wątek
2010.2.11 22:20:39
płyty CD
Witam! Mam podobny problem. Jednak mi wpadli 2 tygodnie temu, bo namierzyli mnie rok temu jak sciagalem z sieci za pomocą peer to peer. Pecha miałem po prostu. Czy mógłbys mi podać jakieś gg ? Włosy ... Zobacz wątek2010.2.11 21:27:50
co zrobic
dzienkuje i mama jeszcze dwa pytania czy mama niestracci prawa do renty po tacie jesli sie zrzeknie spadku i drugie moj maz jest osoba niepelnosprawna ze znacznym stopniem niepelnosptrawnosci i pobiera ... Zobacz wątek2010.2.11 20:48:14
Przepisanie czesci mieszkania obciazonego hipotecznie na malzonka
Od 2007 roku jestesmy z mezem włascicielami mieszkania obciazonego hipotecznie, kredyt jest na nas obydwoje, mieszkanie równiez. Czy mozliwe jest przepisanie mojej polowy udzialów w mieszkaniu w calosci ... Zobacz wątek2010.2.11 19:25:16
Renta po zmarłym tacie a nauka
Ale miałem taką podobną sytuację z moją córką ktora przez pół roku się nie uczyła i myślała że jest ok,a wiec Zus któregoś dnia przysłał jej 2500zl -razem z odsetkami do zwrotu-takie ... Zobacz wątek2010.2.11 18:19:38
Renta rodzinna/ podział renty/ odwolania
Witam !!! Zus musi mieć kasę żeby wybudować nowe wille dla swoich dyrektorów-pozdrawiam ... Zobacz wątek2010.2.11 18:14:22
Ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich
Mam prośbę, czy ktoś mogłby mi pomoc w sprawie ograniczenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Jestem w separacji z mezem. Sadownie domagal sie widzen z dziecmi. Zgodzilam sie ale on nie wywiazuje ... Zobacz wątek2010.2.11 14:8:1
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia a zwolnienie lekarskie
Polecamy zapoznać się z naszą opinią prawną na temat rozwiązania umoy o pracę, pracownika który jest na zwolnieniu lekarskim.Rozwiązanie umoy o pracę a zwolnienie lekarskie. ... Zobacz wątek
2010.2.11 12:51:35
prawo do korzystania z piwnicy
Czy to prawda, że lokatorowi, który ma umowę najmu mieszkania o pow. użytkowej 16,28 m2 na czas nieokreślony, zapłacił wymaganą kaucje i uiszcza czynsz w wys. 5,10 zł za m2 + dodatkowe opłaty ... Zobacz wątek2010.2.11 12:32:58
PL,prawojazdy
Witam ja mam takie pytanie prawojazdy zatrzymane na ,rok wyrok prawomocny czy jest szansa ze moge je wczesniej odzyskac,10 miesiecy juz mineło,kary prosze o konkretyną odpowiedz dziekuje ... Zobacz wątek2010.2.11 11:31:30
Co grozi za niestawienie się na przesłuchanie ?
Można zostać ukaranym grzywną, doprowadzonym przez policję bądź osadzonym w areszcie celem doprowadzenia na przesłuchanie. ... Zobacz wątek2010.2.11 7:35:24
Wymeldowanie osoby z własnościowego mieszkania
Właściciel może wymeldować osobę ze swojego lokalu. Może to zrobić sam lub można zażądać wymeldowania z urzędu jeśli osoba zameldowana nie przebuwa w lokalu ponad pół roku. Sam meldunek ... Zobacz wątek2010.2.11 7:31:49
Co zrobic kiedy ojciec wykazuje najnizsze dochody
WitamOczywiście że warto wnieść o podwyższenie alimentów. To że jest Pani osobą mało konfliktową ceni się ale nie w sądzie:). Tam trzeba powalczyć o swoje prawa:) Zastanawiam się dlaczego ... Zobacz wątek
2010.2.10 23:33:25
posiedzenie w sądzie
Jeśli chodzi o doręczenia pism, to obowiązuje zasada dwukrotnego doręczania. Jeśli świadek w tym czasie np. odmawia przyjęcia pisma dwa razy, to przyjmując tzw. fikcję doręczenia - uważa się ... Zobacz wątek2010.2.10 23:0:39
Pomocy!!! Praca 1/2 etatu a zasiłek?
Pracowałam na 1/2 etatu, aktualnie jestem 3-ci rok na urlopie wychowawczym. (Dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności-żywienie pozajelitowe)Czy przysługuje w takim przypadku zasiłek dla bezrobodnych?
Bardzo ... Zobacz wątek
2010.2.10 18:8:0
Niezgodność w dzile spadku
Witam, mam problem a raczej mój tato..sprawa wyglada tak:Moi dziadkowie juz nie zyją, a w skład spadku wchodzi dom i dwie działki rolne, dziadkowie mieli czworo dzieci, nie zostawili testamentu ... Zobacz wątek
2010.2.10 17:54:0
Mam mieszkanie własnościowe
Mam mieszkanie własnościowe.Kupiłam je w tamtym roku. Ale moje pytanie brzmi.Co z wkładami które kiedyś wpłaciłam i był to rok 1976.Czy spułdzielnia powinna mi oddać wkłady,jeżeli kupiłam ... Zobacz wątek2010.2.10 16:54:44
Konkurs Moneta Aurea i Moneta Platina
Gorąco zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Moneta Aurea i Moneta Platina:jeśli jesteś studentem i chciałbyś wygrać jeden z 10 płatnych staży w firmie Deloitte, wziąć udział w interesującym ... Zobacz wątek
2010.2.10 13:58:48
błąd pracownika banku
Oczywiście, że może Pani żądać odszkodowania. Proponuję opisać całą sytuację bankowi i poinformować o Pani zamiarach kupna mieszkania. Takie pismo skierowałbym do dyrektora placówki wraz ... Zobacz wątek2010.2.10 10:2:6
wynagrodzenie,pilne
Proponuję udać się z umową o pracę do Państwowej Inspekcji Pracy i porozmawiać z ich radcą prawnym. To wyjaśni Panu wszelkie wątpliwości. Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć bez ... Zobacz wątek2010.2.10 9:43:15
zgłoszenie interwencji policji
1. Nigdzie nie jest napisane, że zgłaszając interwencję trzeba podać swoje dane - mozna to zrobić anonimowo2. Nawet podając dane można zastrzec sobie prawo do ich nieujawniania właśnie ze względu ... Zobacz wątek
2010.2.10 7:17:46
Nękanie telefonami City Handlowy
Może Pan zacząć do skargi na bank do rzecznika praw konsumentów. ... Zobacz wątek2010.2.9 23:24:25
uszkodzenie anteny satelitarnej przez lód zalegający w rynnie
Jeśli spółdzielnia nie chce się dobrowolnie dogadać, to pozostaje jedynie droga sądowa, ale może Pani jeszcze wysłać pismo do prezesa spółdzielni z roszczeniem odszkodowawczym. Jeśli spółdzielnia ... Zobacz wątek2010.2.9 23:20:56
Czy istnieje możliwość przejęcia długu osoby fizycznej ????
Jestem wdzięczny za odpowiedź.Doszukałem już się szystkiego co potrzeba o tym wiedzieć.
Art. 519. § 1. Osoba trzecia może wstąpić na miejsce dłużnika, który zostaje
z długu zwolniony ... Zobacz wątek
2010.2.9 23:20:47
2010.2.9 21:30:30
prosze o pomoc
jestem w trakcie rozwodu i zona mowi ze niechce odemnie alimentow,oboje przebywamy w anglii!!!zona mi powiedziala ze zalezy jej zeby byla sama z dzieckiem bo wtedy dostanie wiecej banefitow od panstwa ... Zobacz wątek2010.2.9 19:28:31
dowiedziałem się że mam ojca
wątpie aby coś takiego miało miejsce,czyli nic z tego?????? ... Zobacz wątek2010.2.9 18:12:28
Od kiedy przysluguje mi urlop??
Witam mam pytanie w lipcu 2009 podpisalem nowa umowe na czas nieokreslony i moje pytanie jest takie czy "nowy" urlop przysluguje mi od stycznia tego roku czy dopiero od lipca czyli od zawarcia umowy??... Zobacz wątek
2010.2.9 17:50:39
problem z najemcami
Jakiś czas temu wynajmowałem mieszkanie w Krakowie. Właściciel mieszkania pracował w Wiedniu i od czasu do czasu przyjeżdżał do Polski. Przede mną mieszkanie zajmowała rodzina "pasożytów", ... Zobacz wątek2010.2.9 17:49:36
formularz SD-Z2 droga internetowa
Czy moge zlozyc formularz SD-Z2 droga internetowa lub poczta? przebywam tymczasowo za oceanem, prosze o porade ... Zobacz wątek2010.2.8 23:53:38
formularz SD-Z3
Przepraszam jest to formularz SD-Z2Czy nalezy to zlozyc osobiscie czy mozna tez przez internet ijak
Dziekuje ... Zobacz wątek
2010.2.8 23:41:41
wkład budowlany
Myślę, że powinien Pan udać się do jakiegoś prawnika, który specjalizuje się w prawie spółdzielczym. ... Zobacz wątek2010.2.8 23:24:22
Co zrobic, zeby zarejestrowac dziecko za granica, ojciec widnieje w akcie urodzenia jako nie zanany z kad wziasc papiery
Proszę dopilnować, żeby w tym wyjaśnieniu ogólnej praktyki wystawiania aktów urodzenia było też jasno napisane, że w Pani przypadku właśnie tak jest, że ojciec jest nieznany. ... Zobacz wątek2010.2.8 23:21:44
uniqa nie chce wypłacic mi odszkodowania
Dlaczego ludzie nie rozumieją za co płacą?Uniqa i każda inna firma ubezpieczeniowa w Oc odpowiada za czyny tego kto za to płaci.Za resztę świata nie odpowiada że wjechał w Pana przestępca(brak ... Zobacz wątek2010.2.8 22:41:32
Przetarg na ocieplenie budynku ?
Witam.Bardzo proszę o poradę w sprawie przetargu na ocieplenia budynku.
Jest to blok wielorodzinny, spółdzielczy. Byłem dzisiaj w mojej Spółdzielni Mieszkaniowej w w/w sprawie. Dowiedziałem ... Zobacz wątek
2010.2.8 17:39:39
Masz inne pytanie do prawnika?