Forum prawne (strona 779)
wypowiedzenie a wniosek o obniżenie czasu pracy
Pytanie brzmi następująco: co w sytuacji, gdy w czasie jednej rozmowy dwie osoby przedkładają dwa dokumenty (w odstępie kilku sekund, z uwagi na to, że wniosek pracownika był w koszulce): Pracownik-wniosek ... Zobacz wątek2010.2.8 15:14:19
konsekwencje zmiany właścicela domu
dziękuję. Mieszkam w Krakowie, więc musze kogoś tam poszukać. ... Zobacz wątek2010.2.8 14:37:0
Zawiła DAROWIZNA proszę o pomoc- U.S. nie wie jak się za to zabrać...
Polecam adwokata Piotra Meller. Prowadził moją sprawe majątkową może i w tej sprawie będzie mógł pomóc. Jeżeli nic się nie zmieniło to jego numer to 502-199-050 ... Zobacz wątek2010.2.8 14:0:57
rozdzielnosc majątkowa
POlecam dobrego adwokata Piotr Meller. Jeżeli nic się nie zmieniło to nr 502-199-050. Prowadził moją sprawę i jestem bardzo zadowolony. ... Zobacz wątek2010.2.8 13:54:37
problem za swolnieniem z podatku vat samochodu sprowadzonego z Włoch
Dzień dobrySprowadziłem samochód z Włoch. W urzędzie skarbowym problem jest taki że na umowie kupna-sprzedaż widnieje nazwisko osoby fizycznej a na dowodzie rejestracyjnym spółka z.o.o urząd ... Zobacz wątek
2010.2.8 13:22:19
Rozdzielczość majątkowa a zwrot podatku.
Od początku roku 2010 z żoną mamy ustanowioną przez sąd rozdzilczość majątkową. Ja płacę alimenty na 2 dzieci i z żoną nie mieszkam już około 6 miesięcy. Żona jednak upomina się o pieniądze ... Zobacz wątek2010.2.8 13:1:40
kominek
czy obowiązuje jakis przepis budowlany,mieszkanie zrobione jest z adaptacij strychu i zajmuje najwyższe piętro na 3 i chciał bym zamontowac kominek do ogrzewania z nadmuchem ciepłego powietrzajak ... Zobacz wątek
2010.2.8 10:47:51
Plan zagospodarowania i kubatura!!!
Witam proszę o poradę!W planie zagospodarowania przestrzennego naszego osiedla mamy taki zapis: "dopuszcza się małe obiekty mieszkalne o małej kubaturze 500-600m^3". Moje pytanie brzmi, taki zapis ... Zobacz wątek
2010.2.7 16:55:9
rozdzielność majatkowa !
Witam jak napisać pozew do sądu o podział majątku??Jestem już po rozwodzie. Jeśli ktoś mógłby mi pomuc prosze na moja poczte pisać dziekuje. alutka3376@interia.pl pozdrawiam ... Zobacz wątek2010.2.7 14:51:7
Małżeństwo z pakistańczykiem...
Witam mam pytanie. Jestem w podobnej sytuacji w 2008 roku wzięłam ślub cywilny z Polakiem w Australii. Byliśmy małżeństwem 7 miesięcy. Jestem w Polsce chcę się rozwieść ale nie zgłaszałam ... Zobacz wątek2010.2.7 13:30:11
prawkoo na A kupie
Konkretnie potrzebuje na A propozycje na gg.10387691 ... Zobacz wątek2010.2.7 12:4:27
Dostalem pełnomocnictwo
Jak widać jednak "tak było". Sprzedający wpisał stan faktyczny. ... Zobacz wątek2010.2.7 8:21:57
Majetek odrębny?
Proszę mi napisać czy alimenty płacone przez mojego ojca na mnie po zawarciu przeze mnie małżeństwa są liczone do majątku wspólnego czy do majątku odrębnego? Pytam ponieważ gdy wyszłam za ... Zobacz wątek2010.2.6 23:42:56
Podstawy odebrania dziecka z rodziny adopcyjnej
Mam pytanie o odebranie dziecka w trybie nagłym z rodziny adopcyjnej. Czy są jakieś ogólne przepisy regulujące taki nakaz? Chodzi mi o to, kiedy może zaistnieć takie postępowanie? Na jakiej podstawie ... Zobacz wątek2010.2.6 21:49:10
2010.2.6 20:30:41
Nieuregulowany stan prawny gruntów a przekształcenie prawa do lokalu
Czy jeżeli spółdzielnia (której jestem członkiem) ma nieuregulowany stan prawny gruntów, to czy może to być jakakolwiek przeszkoda, aby móc przekształcić spółdzielcze lokatorskie prawo do ... Zobacz wątek2010.2.6 19:23:20
DWIE WERSJE W JEDNEJ SPRAWIE
Miałam nieprzyjemną sytuację z Panią Policjantką, która obecnie pracuje w policji, i jest moją sąsiadką. Założyła mi sprawę w Sądzie w Wydziale Karnym. Pisałam skargę dnia 03.08.2009 r. ... Zobacz wątek2010.2.6 19:2:58
Wukup gruntów pod drogę gminną
Wykup gruntów pod drogę gminnąWitam
Mam taki problem.
W mojej rodzinie były sprzedawane działki z których została wcześniej wydzielona droga na warunkach drogi służebnej. Po czym taki grunt ... Zobacz wątek
2010.2.6 17:11:34
Druga brama wjazdowa na własną ręke oraz wykupienie wyjscia awaryjnego z ulicy zamkniętej
Witam. Mieszkam na ulicy zamkniętej z której od zawsze było wyjście awaryjne na samym końcu ulicy(takie dla pieszego)które zostało zaprojektowane do ewakuacji w razie jakich kolwiek pozarów lub ... Zobacz wątek2010.2.6 16:33:54
Ślub w Niemczech
Polka-Niemiec, mieszkamy w Berlinie. Nie mam żadnych stałych pobytów, obywatelstwa ani nic z tych rzeczy. Jestem tymczasowo zameldowana w Berlinie (w Polsce nie ma tymczasowego zameldowania, w dokumentach ... Zobacz wątek2010.2.6 16:25:58
Sprzedaż telewizora
Chcę sprzedać telewizor i potwierdzić to umową sprzedaży. Telewizor posiadam już 5 lat, jednak nie mam już od niego paragonu ani innego dowodu zakupu. Czy w przypadku umowy sprzedaży taki dowód ... Zobacz wątek2010.2.6 10:3:1
USTALANIE OJCOSTWA
on sam musi tego chcieć jesli tego nie jest pewny czy to jego pani w tej sprawie nie moze nic wiedzieć bo pod łózkiem pani nie była a on jak bedzie chciał zrobic te badania to bedzie musiał zapłacic ... Zobacz wątek2010.2.6 2:42:40
ALIMENTY
z zeczenie sie praw rodzicielskich nic mu nie da musipłacic na nie bo to jego a pani nie powinna do tego dopuscić ma dziecko powinien je kochać i sam chcieć na niego łozyć jako kobieta i kiedyśmatka ... Zobacz wątek2010.2.6 1:59:23
Kilkukrotne reklamowanie komputera, wymiana na nowy?
Witam,Mam następujący problem. Jestem reprezentantem firmy informatycznej i sprzedałem klientowi sprzęt kupiony od producenta ABC Data. W przeciągu 16 miesięcy od daty zakupu sprzęt 4 razy się ... Zobacz wątek
2010.2.6 0:25:0
zwrot ulgi na dziecko gdy matka dziecka jest niepełnoletnia
dzień dobry. w marcu 2009 r urodziłam dziecko. miałam wtedy 17 lat. w grudniu skończyłam 18 lat i cały czas się uczę, nie pracuję. chciałam wiedzieć czy mam prawo do ulgi na swoje dziecko- ja ... Zobacz wątek2010.2.5 20:48:54
Zamiana mieszkania i niechciany lokator
WitamMam takie pytanie, czy przy zamianie mieszkania, wszyscy lokatorzy "starego" mieszkania mają prawo do meldunku w "nowym", czy może zależy to od głównego najemcy? ... Zobacz wątek
2010.2.5 20:22:58
umowa o odpowiedzialnosci
taka odpowiedzialnosc dostałam do podpisu w sklepis spozywczym.pracownik oswiadcza,ze przyjmuje na siebie odpowiedzialnosc materialna na siebieza powierzone mienie .zgodnie z protokolem remamentu z ... Zobacz wątek
2010.2.5 16:39:26
Daniyal
Witam czy moglbym prosic o przeslanie takie wzoru odwolania? devil_dk@tlen.pl pozdrawiam i z gory dziekuje ... Zobacz wątek2010.2.5 14:52:5
POTRZEBUJE SUPER ADWOKATA WARSZAWA SPR. CYWILNA
Mogę polecić bardzo solidnego adwokata mec Piotra Meller. Jest naprawdę bardzo profesjonalny i nawet niedrogi. Ja jestem bardzo zadowolony ze spraw, które prowadzi. Od poczku jasno tłumaczy wszystko ... Zobacz wątek2010.2.5 11:55:25
egzamin po alkocholu
mam za sobą okres oczekiwania na mozliwość zdawania prawa jazdy .Zaczynaja sie wieksze kłopoty niz myslałem ,podeszłem do zdania egzaminu testowego kat B C zaliczyłem .Na placu poszło troszke ... Zobacz wątek2010.2.5 9:41:28
2010.2.4 18:43:35
przedmiot: prawo cywilne - kazus
Szanowni Państwo,pierwszy raz korzystam z uprzejmości tego forum. Z prawem dzięki Bogu żyję w zgodzie, natomiast na uczelni, zdawałoby się technicznej mam przedmiot: prawo cywilne. Jednym z ... Zobacz wątek
2010.2.4 16:8:17
pełnomocnictwo dla męża
WitamZachęcam do skorzystania z nowej sekcji e-prawnika - "Oceń Prawnika", która powstała, by umożliwić użytkownikom poznanie opinii innych osób o adwokatach, radcach prawnych, notariuszach oraz ... Zobacz wątek
2010.2.4 15:45:19
papiery rozwodowe!!!
wez odpis aktu malzenstwa tam jest adnotacja o ustaniu malzenstwa ... Zobacz wątek2010.2.4 12:22:57
2010.2.4 11:54:5
pozbawienie praw rodzicielkich
moj byly mie placi od 2 lat na dziecko czasami sie z nim spotka i juz dwa razy sad oddalil moj pozew tetaz skladam odwolanie ... Zobacz wątek2010.2.4 11:41:5
OJCIEC SZPECI DZIECKO !! POMOCY - CO ZROBIĆ?
Przygotuj dowody. porób dokładne zdjęcia dziecka. Załoz sprawe w Sadzie rodzinnym o całkowite pozbawienie władzy rodzicielskiej, albo jesli uwazasz ze chcesz by ojciec widział dziecko to założ ... Zobacz wątek2010.2.3 21:34:56
Wystająca rura w nowym mieszkaniu
Rura jest i pewnie już zostanie. Jeśli Pani przeszkadza, to najlepszym rozwiązaniem będzie nie kupować tego mieszkania. Trudno tu mówić o defekcie, bo jest to raczej problem estetyczny, a na dodatek ... Zobacz wątek2010.2.3 15:45:41
2010.2.3 15:36:28
zmiana rozkładu pomieszczeń a zgoda wspólnoty
Jeśli nie są naruszane elementy nośne budynku, to jest jedna prosta zasada dotycząca zmian w obrębie samodzielnej części lokalu: "Wolnoć Tomku w swoim domku." Jeśli urzędnicy asekuracyjnie żądają ... Zobacz wątek2010.2.3 14:38:39
Tata jakis czas w umowie napisal ze oddaje mi lokal berzterminowo na zaklad
Co znaczy oddał? Przekazał prawo własności do lokalu, czy tylko udostępnił go do użytkowania? ... Zobacz wątek2010.2.3 14:30:1
uniewaznie w trakcie
to znaczy że proces jest na ukończeniu. po zapoznaniu sie z aktami będziesz mogła sie odnieść do zebranego materiału dowodowego i przedstawić swoje zdanie przedwyrokowe.możesz do mnie pisać ... Zobacz wątek
2010.2.3 14:15:36
jak pozbawić praw rodzicielskich kryminaliście...?
powodzenia ja juz 2 razy probowalam i nic .wszystko zalezy od sedziny,ja nie mam szczescia zawsze trafie na taka co mysli ze ojciec jest wazny a czy dobry czy zly juz ja to nie interesuje ... Zobacz wątek2010.2.3 13:8:22
odebranie praw ojcu dziecka
wlasnie wrocilam z sadu poleglam nie odebrano praw ojcu dziecka co robic odwolac sie.ojciec nie placi na dziecko od 2 lat pije zatrzymano go nawet 2 razy po pijanemu mial sprawe jednak praw mu nie odebrano ... Zobacz wątek2010.2.3 13:3:12
filmy wgrane przez uzytnikow strony internetowej
Aha, juz znalazlem odpowiedz na innym forum. Jakby ktos szukal jescze, no to wygloda to tak:Właściciel strony świadczącej usługi drogą elektroniczną jest zwolniony od odpowiedzialności za działania ... Zobacz wątek
2010.2.3 0:52:6
Zeznanie podatkowe
witam!Nie złożyłam zeznania podatkowego za rok 2006 co powinnam zrobić w tej sytuacji? ... Zobacz wątek
2010.2.2 23:48:11
ak pozbawić praw rodzicielskich kryminaliście...?
Ojciec mojego dziecka nigdy nie był moim mężem. Dwa tygodnie mieszkaliśmy razem,on nie potrafił stworzyć nam odpowiednich warunków bytowych,także znęcal się nede mną psychicznie,wyzwiska,poniżal,awanturował ... Zobacz wątek2010.2.2 20:38:6
Podzial majątku - jak napisac pozew?
Witam prosze o pomoc jak napisać pozew o podział majatku.Nie mam pieniędzy na koszty rozprawy ani na prawników bardzo prosze o odpowiedz na mojego meila alutka31@amorki.pl dziękuje ... Zobacz wątek2010.2.2 19:7:59
długi darczyńcy a darowizna mieszkania
Witam serdecznie! Mam następującą kwestię, od jakiegoś czasu mocno mnie frapującą: Moja babcia narobiła długów i w 2009 r. doszła do momentu, kiedy zaczęły się problemy z płynnością finansową. ... Zobacz wątek2010.2.2 15:38:17
Były student a status studenta
WitamMam parę pewnie podstawowych ale ważnych dla mnie pytań.
Co zmienia status studenta posiadany przez pracownika dla pracodawcy?
Zrezygnowałem właśnie ze studiów dziennych, czy w takim razie ... Zobacz wątek
2010.2.2 11:57:51
Masz inne pytanie do prawnika?