Forum prawne (strona 775)

SZUKAM AWOKATA, KRÓRY ZAJMIE SIĘ ODSZKODOWANIEM!!! PILNE

polecam adw. Tomasza Lustyka z Warszawy. pomógł mi w sprawie karnej, jest młody, bitny i konkretny
tomasz.lustyk@gmail.com ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.15 22:41:49

Otwarcie i ogłoszenie testamentu

Sprawa dotyczy mieszkania zapisanego 2 osobom, które wyczerpuje prawie cały spadek. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.15 21:8:24

Podział majątku - mieszkanie spłacane jest na raty

[cytat]

Podział majątku - mieszkanie spłacane jest na raty Jestem matką 5 letniego dziecka rozwiedzioną od 2 lat. Wspólnie z byłym męzem posiadamy własnościowe M3. Jest to byłe mieszkanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.15 21:4:17

Nadgodziny w Anglii

[cytat]

Witam.
Pracuje w fabryce przez agencje pracy. Jest to praca po 12h. Pracodawca nie placi nadgodzin. Jezeli w umowie podpisalismy ze mozemy pracowac wiecej niz 40h na tydzien to czy przysluguja ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.15 17:40:57

USTALENIE OJCOSTWA A ŚMIERĆ DZIECKA

Witam,
Mam wielki problem.
Z byłym mężem nie jestem już od stycznia 2007 roku.W maju 2008 roku poznałam innego mężczyznę.Zamieszkaliśmy razem.w grudniu 2008 roku złożyłam pozew rozwód, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.3.15 16:34:30

ROZLICZENIE FV RR

jak prawidłowo rozliczyć fakturę VAT RR ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.15 14:29:56

podział majątku i odwołanie darowizny

Strasznie skomplikowaną masz tą sprawę. Przydałby Ci się jednak chyba dobry prawnik. Wiem jak to jest z nimi i, że każdy mówi co innego. Dlatego ja po licznych próbach i błędach z polecenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.15 12:56:14

przekraczanie kompetencji inspekcji sanitarnej - prosze o pomoc

Mam za zadanie napisać pracę o Inspekcji saitarnej , a dokładniej o zakresie jej kompetencji oraz ich granicach w kontekście chorób zakaźnych.
Czy ktoś mógł by mi pomóc, podpowiedzieć jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.15 12:17:45

Różne godziny i miejsca pracy

Witam,
czy jeśli w umowie o pracę na czas nieokreślony w rubryce czas pracy, mam podane tylko: pełen etat i żadnych dodatkowych warunków, pracodawca może mnie przerzucać z miejsca na miejsce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.15 11:23:1

SMSy - NOCNE DRĘCZENIE ! WAŻNE !

[cytat]

Witam!
Mam problem dotyczący nocnego nekania smsami!

STAN RZECZY:
Z nieznanego numeru ktos pisze do mnie smsy o treści zboczonej - seksualnej. One mnie urażaja. Nie znam tej osoby, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.14 23:1:56

przepisanie

jakie są możliwości przepisania jeśli osoba, na którą przepisane jest mieszkanie za kilka tygodni kończy 18, a rodzice chcą dopisać jeszcze jedną osobę do tego mieszkania lub przepisać na osobę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 22:48:34

przejęcie firmy wraz z pracownikami przez spadkobiercę

Prosze o pomoc. W jaki sposób napisac pismo dla [pracowników o przejęciu ich prez spadkobiercę. Spadkobierca jest w trakcie zakładania firmy do której włączy firmę po spadkodawcy. Czeka juz tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 14:57:11

Proszę o pomoc

Dnia 30 grudnia 2007 r polski minister właściwy do spraw wewnętrznych i administracji zawarł z białoruskim ministrem do spraw administracji umowę międzynarodową o ułatwieniach w ruchu granicznym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 14:40:36

Opinia prawna

Onufry przez 20 lat pracował w Urzędzie Skarbowym w Pcimiu. 30 października 2006 r otrzymał decyzję dyrektora Izby Skarbowej o przeniesieniu z dniem 1 listopada 2006 na okres 6 m-cy z Urzędu Skarbowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 14:25:46

jak rozliczyc rodzinne

witam wszystkich czy można rozliczyć rodzinne za rok 2009 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 14:20:57

stawienie się na rozprawe

Mąż ma wezwanie na rozprawę o przewłaszczenie mienia,pracuje na wyjeżdzie.Wezwanie do sądu podpisał listonosz i zostawił w skrzynce.Czy jak mąż się nie stawi na rozprawę to zostanie ona przelożona? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.3.13 22:12:16

Przekształcenie działki budowlanej w rolną

Witam.Gmina dopatrzyła się, że nasze domy i obory stoją na dawnych działkach leśnych i teraz zakwalifikowała je jako BUDOWLANE. Wzrosły bardzo podatki/za działkę ok.600mkw., 90metrowy dom, oborę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.13 20:31:42

zadłużone mieszkanie-jak sprawdzic

Witam
Mam pytanie. Chce wykupić mieszkanie które sąsiaduje za moim mieszkaniem.Jast to kawalerka. Właścicielem tego mieszkania jest szkoła sggw.Która umiesciła tam lokatora, który nie płaci ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.13 17:5:47

zasilek przedemerytalny

w tym roku kącze 60 lat mam przepracowane 19lat i 6 miesiecy oprocz tego 12 lat jako rolnik na gospodarstwie czy mi sie nalezy zasilek przed emerytalny prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.13 16:1:46

PILNE - zabezpieczenie przyszłych alimentów

cyt."osoba zainteresowana musi sama wystapić do sądu , uzyskać drugi tytuł weykonawczy i na tej podstawie sam wystapić do sądu wieczystoksięgowego o wpis zabezpieczenia na przyszłe zobowiązania ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.3.13 15:9:32

prosze o pomoc

mam rente rodzinna bo teraz mam 18 lat matka powiedziala ze nie bedzie mnie utrzymywac i mam se placic za wszystko ale ja sie ucze i nie dam rady isc do pracy aby zarobic. a z renty rodzinnej to tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.13 12:23:49

Zrzeczenie się zaległych alimentów wraz z odsetkami

Jestesmy z meżem po rozwodzie. Postanowilismy do siebie wrocic, mieszkamy razem. Mąż ma zasądzone alimenty teraz bym chciala zrzec sie tego. Nie wiem w jaki sposob moglabym to zrobic. Prosze o rade. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.13 12:14:12

Kompetencje dyrektora szkoły podstawowej

Dyrektor Szkoły Podstawowej fotografuje wszystkie dokumenty, które zdają mu nauczyciele w ramach wykonywania swoich obowiązków ( wykresy, tabele, raporty itd. ). Zaznacza błędyosoby, która wykonała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.13 12:9:57

jakie mam prawa-widzenie sie z dzieckiem

witam mam 31 lat . mam problem z byłą narzyczoną a ona ma 24 lata nie jesteśmy małrzeństwem nie mieszkamy juz razem od 5miesiecy. mamy mała córke1,4miesiecy.obie teraz zamieszkuja w domu jej rodzicow ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.3.13 9:47:20

prosze o pomoc

witam,mieszkam z mezem i 3 letnia coreczka u dalszych wojkow jestesmy zameldowani na stale ja z corka od roku a maz od 3 lat,jest to mieszkanie adm,ma 3 pokoje z czego jeden maja oni a my 2,oni sa glownumi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.12 23:38:21

SD-3 problem zwiazany z denominacja w 1995 PROSZE O POMOC

Jestem po sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Gospodarstwo rolne plus dom w udzialach nastepujacych:

- mama 1/8 calosci
- siostra 1/8 calosci
- brat 1/8 calosci
- ja 1/8 calosci

Teraz pora aby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.12 22:15:21

prosze o porade

kiedy bank moze oskarzyc kogos o wyludzenie pozyczki, dokumenty tzn zaswiadczenie o zarobkach oraz inne jak dowod osobisty bylo prawdziwe jednak pojawil sie problem ze splata gdyz pozyczkobiorca trafil ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.12 14:47:54

PRAWO WŁASNOŚCI, PROSZE O POMOC!!!

[cytat]

WIDZE ŻE NIKT SIE NIEPALI DO TEGO ŻEBNY POMÓC LUB UDZIELIC JAKICH KOLWIEK INFORMACJI NA DANY TEMAT, MARNA TA POMOC NA TYM FORUM!!!TYLKO POCO ZAŁOZYLI TO FORUM??? ŻEBY SOBIE ŻARTY Z LUDZI ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.12 7:46:21

Renta po mamie. Pytanie

Pewnie można. Musi Pani udać się do ZUS i ustalić, jak to zrobić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.11 18:51:45

za jaka kwote mozna trafic do BIK oraz do bankowego rejestru

W przypadku konsumentów do BIK można trafić, jeśli kwota przekracza 200 zł. Za 32 zł nie można tam trafić, a po spłaceniu tego zadłużenia tym mniej. Po zapłaceniu zadłużenia już nie Panu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.3.11 18:12:52

jednorazowe odszkodowanie z ZUS po śmierci

[cytat]

Zmarł mąż mojej siostry i osierocił troje dzieci. Nagła śmierć zawał serca, prowadził działalność gospodarczą. Czy należy się jej odszkodowanie wyplacane jednorazowo przez ZUS ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.11 17:3:7

Prawo budowlane przy zakładzie przemysłowym

Witam. Piszę pracę inż i potrzebuję małej pomocy od Was. Jestem geodetą i pisze pracę na temat inwentaryzacji po wykonawczej zakładu przemysłowego. Czy ktoś może zna się na tym, mógłby podpowiedzieć, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.11 16:39:4

Utrata prawa do zniżek za bezszkodowa jazde ??

jasiu chyba nie zrozumiał pytania
"stukłem lekko samochód znajomego" to chyba znaczy że Jack nim jechał i w kogoś stuknął. Musiał ponieść koszty naprawy (auto nie musiało mieć AC) a poszkodowany ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.3.11 14:19:22

BIk a wniosek o kredyt

Witam,lepiej się przyznać dlatego że w BIK są wszystkie kredyty które są zaciągnięte.Konsekwencji nie ma żadnych pod warunkiem że nie ma przeterminowań,ale szanse że ten kredyt nie widnieje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.11 10:12:51

NAKAZ ZAPŁATY DLA PZU

Można złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu argumentując tym, że poczta nie doręczyła postanowienia sądu i nie było żadnego awizo w skrzynce. To jest jedyna szansa. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.10 23:37:37

Prawa właściciela

Wspólne zobowiązania to jakieś umowy, ustalenia, czy regulamin, który obowiązuje w kamienicy. Jeśli nie ma nic takiego, to myślę, że spokojnie może Pan się odciąć od reszty i zrobić własne ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.3.10 22:45:59

Darowizna mieszkania pomocy

Proszę o poradę :
Moi dziadkowie posiadali mieszkanie własnościowe w blogu mając 2 synów z czego pierwszy ma 3 dzieci a drugi ma 2 dzieci. W 2001 dziadek zmarł nie zostawiając testamentu teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.10 21:20:30

socjal za zagranica

Czy dostajac alimenty w Polsce mozna legalnie pobierac dodatek socjalny na dziecko w GB.CZy na drugie dziecko ktore mieszka w Polsce,mozna legalnie pobierac tez ten sam socjal w GB. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.10 20:29:9

ZNOWU NAJEM LOKALu-zmiana własciciela i nie udostepnienie lokalu na który podpisana jest umowa.

Wynajęłyśmy wspólnie ze znajomą lokal.Umowa najmu była podpisana przez znajomą.Po pewnym czasie umowę rozwiązano. Podpisałyśmy kolejną - oddzielnie znajoma i oddzielnie ja. W mysl nowej umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.10 12:51:4

Zajęcia konta bankowego

Witam!mój przyjaciel ma zasądzone alimenty na trójkę dzieci,które to alimenty wpłaca regularnie.Ma dług wobec MOPR-u i ZUS-u.Z ZUS-em dogadał się na spłatę ratalną.Natomiast MOPR powiedział,że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.10 11:34:0

znieslawienie?

a placilabym za ta porade? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.10 9:10:8

Rozliczenie podatku za rok 2009 - praca za granicą, praca w Polsce

Witam,
mam problem z rozliczeniem/wypełnieniem rozliczenia podatkowego.
Otrzymałam PIT-11 za 1miesiąc pracy za granicą, gdzie znajduje się: dochód zwolniony od podatku, zaliczka pobrana przez płatnika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.9 20:16:7

Roszczenia byłych spadkobierców

Witaj, nie powim jak się moze zakonczyc, lae mogę polecic osobę, która się specjalizuje w takich sprawach, mail: kancelaria.kowalska@gmail.com, na pewno udzieli fachowej porady. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.9 18:27:3

Co mi grozi?? czy pojde siedziec??;/

Zgłoś się do adwokata, on przynajmiej ustali czy ktoś składał juz na policje lub do prokuratury skarge, W sprawach karnych moge polecić adw. Kowalskiego tel 602894885 z Warszawy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.9 18:22:58

Anons towarzyski

A niech sobie dodaje...;/ wole to niz jakas kare...ale pyatam powaznie i chce konkretna powazna odpowiedz...ogloszenie usunelam bylo na internecie 2 dni, nie bylo w nim zawartego jej adresu zamieszkania, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.9 17:18:48

Czy mogę sam sobie napisać o alimenty??

Polecam to zrobić jak naszybciej. Ja uregulowalem sprawę alimentów od razu w sprawie rozwodowej. Poza tym płacisz dużo. Myslę, że możesz sądownie mieć ustalone dużo niższe alimenty, kwestia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.9 16:59:1

podatek od wynajmu a dochody zagranica

Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :-) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.9 16:18:53

Renta rodzinna a szkoła

Witam, mam pytanie odnośnie reny rodzinnej. W tym roku dokładnie pod koniec kwietnia kończę naukę w liceum ogólnokształcącym w trybie zaocznym - ostatni 6 semestr. Czy w tym przypadku renta należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.9 15:27:18

obawa przed ojcem syna

Ja jestem w takiej sytuacji, że tata mojego nienarodzonego dzisiusia został zatrzymany 3 tygodnie przed rozwiązaniem ciąży na 3 miesiące w areszcie śledczym po czym będzie miał sprawę która ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.9 15:21:34

Ile czasu ma administrator budynku na odpowiedź odnośnie wniosku o odszkodowanie?

Spadający z budynku lód uszkodził mi samochód, napisałem wniosek o odszkodowanie do administratora budynku. Czy ma on określony czas na odpowiedź, czy może w ogółe nie dać żadnej odpowiedzi?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.9 15:8:40

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika