Forum prawne (strona 825)

Czy pracownik może żądać zwolnienia z obowiązku pracy w okresie wypowiedzenia?

Czy pracownik który dostał 3 - miesięczne wypowiedzenie z pracy może ubiegać się u swojego pracodawcy o zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy na okres 1 miesiąca???Czy w związku z nieświadczeniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.4 13:34:54

Czy można odebrać dni wolne przed przepracowanym weekendem?

Czy w przypadku gdy pracujaca jest sobota i niedziela można odebrac dni wolne (przyslugujace za prace w sobote i niedziele) w dni poprzedzajace prace??? Czy te dni powinny byc odebrane po przpracowanym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.4 10:42:49

Gdzie uzyskać pozwolenie na uprawę konopi włóknistych?

Mam pytanie ! Gdzie mam sie zglosic ,co mam zrobic aby dostac pozwolenie na uprawe konopii wloknistych ! Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.4 9:3:10

Odszkodowanie za spóźnienie pociągu podczas strajku kolejarzy - dochodzenie roszczeń

No cóż - może być z tym problem :-( Jeśli chodzi o umowę przewozu, to przewoźnik będący profesjonalistą generalnie odpowiada na zasadzie ryzyka za niewykonanie lub niewłaściwe wykonanie umowy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.3 23:57:30

Komentarz do art. 747 Kodeksu Postępowania Cywilnego - gdzie znaleźć?

Witam, Pomóżcie Forumowicze!!! Jeśli ktoś posiada albo może podesłać link komentarza do art. 747 Kodeksu Postępowania Cywilnego to proszę o pomoc. Pytam o to, gdyż oprócz samych "suchych" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.3 23:24:15

Czy może nastąpić przedawnienie nadpłaty za mieszkanie spółdzielcze?

Zakup był w 1998r na przetargu w spółdzielni mieszkaniowej. Moje podejrzenie o mniejszy metraż spółdzielnia potwierdziła przemierzeniem mieszkania. Lecz co do zwrotu nadpłaty poinformowano mnie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.3 23:16:33

Brak nominacji na mieszkanie po śmierci głównego najemcy

jesli jestes tam zameldowana przynajmniej 6 lat to musza ci dac to mieszkanie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.3 17:33:52

Jak założyć działalność gospodarczą przy obrocie ziemniakami sadzeniakami?

Witam serdecznie i pozdrawiam :) Z góry przepraszam jeśli zwracam się o pomoc do niewłaściwych osób ale spróbowac zawsze warto. Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem związanym z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.2 12:47:27

Pomówienie o narkotyki przez współlokatora - czy grozi usunięcie z uczelni

Jestem studentem jednej z wyższych polskich uczelni. Mieszkałem w mieszkaniu znajdującym się w akademiku z trzema współ lokatorami. Jeden z nich po ostrej sprzeczce i wymianie zdań z nami udał ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.2.2 10:44:12

Negatywna opinia kuratora o matce dziecka - jak odwrócić sytuację

Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.2.1 22:45:1

Zajęcie mienia z mieszkania prywatnego przez komornika

z mieszkania prywatnego? Dodam, że wszystkie sprzęty są stare, "najnowszy" to mały telewizorek, kupiony 3 lata temu... Czy może zająć auto, które jest kupione w kredycie bankowym, jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.1 16:52:34

Ochrona przed podważeniem testamentu przez zawziętych krewnych spadkodawcy

Testament sporządzony u Notariusza jest raczej nie podważalny , ponieważ notariusz sprawdza czy ludzie są poczytalni i w pełni świadomi tego co robią ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.31 18:1:38

Staż absolwencki po 25 roku życia - oszustwo pracodawcy

Twarde prawo ale prawo, ponieważ urząd ma je najbliżej więc je zna. Jedna rada, musimy sami uczyć się przepisów i wiedzieć jakie są tego konsekwescje. Faktycznie urząd zrobił to z premedytacją, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.31 12:13:36

2005.1.31 11:0:34

Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia

jeżeli domniemanie ojcostwa zostało obalone, wówczas stwierdzenie ojcostwa może nastąpić poprzez orzeczenie sądu, ale również przez uznanie dziecka.Przy czym, uznanie moze nastapić przed sądem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.31 10:38:49

Jakie obowiązki ma ZUS wobec płatników składek?

Jakie ZUS ma obowiązki wobec płatników składek? Czy np: - ma obowiązek informowania płatnika o jego np. zaległościach w składkach ? / tak jak to jest w US / - w przypadku kontroli - kiedy musi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.31 2:22:57

Czy pracodawca może żądać zwrotu kosztów za umowy zlecenie z datą wsteczną?

Witam, moja koleżanka pracowała na zlecenie, jako sprzątaczka/ około 200 zł miesięcznie/ przez niecały rok u prywatnej osoby. Jakie byłyby konsekwencje dla takiego "zatrudniającego", ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.31 1:49:58

Mieszkanie z gminy z pozwoleniem na łazienkę - wykup przez właściciela

Mam wielki problem. Otrzymalam mieszkanie z gminy, ktora wyrazila zgode na zalozenie lazienki i przyznala mi lokal przylegly do remontu( w ciagu 2 miesiecy ). W tym samym roku budynek przejal wlasciciel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.30 20:32:18

Darowizna komputera dla małoletniego syna przy zobowiązaniach w US

Chcę zrobić darowiznę komputera i monitora / starszy model, całość zestawu to około 700 zł /dla małoletniego syna. Czy mogę to zrobić jako matka? Nawet jeśli mam zobowiązania wobec US ? Będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.30 20:9:45

Skopiowanie tekstu reklamowego z innej strony - prawa autorskie

Zamiesciem na swojej stronie teks ktory skopiowalem z innej strony . Tekst typu : Tylko u nas najtansze loga . Chcesz miec najlepsze loga w sieci??? Wpadnij do nas itd... No bylo z tego jakas strona A4 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.30 15:16:20

Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia

Po rozwodzie zaszłam w ciąże z ukochaną mi osobą. Niestety nie wiedzieliśmy o ustawie mówiącej, iż jeżeli dziecko narodzi się przed 300 dniem po otrzymaniu rozwodu to domniema się, iż ojcem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.29 0:0:0

Sprzedaż mieszkania własnościowego - zgoda spółdzielni

"Jak wygrać ze spółdzielnią mieszkaniową" wyd. grudzień 2004r. – poradnik dla każdego spółdzielcy Jest dostępny w kioskach oraz ofercie wydawniczej INFOR. Cena 6,90zł. + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.28 13:3:51

Brak ogrzewania w mieszkaniu własnościowym - skarga na spółdzielnię

"Jak wygrać ze spółdzielnią mieszkaniową" wyd. grudzień 2004r. – poradnik dla każdego spółdzielcy Jest dostępny w kioskach oraz ofercie wydawniczej INFOR. Cena 6,90zł. + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.28 13:2:3

Wymeldowanie byłego męża bez jego zgody po rozwodzie

też bardzo mnie interesuje ten temat-będę wdzięczna za odpowiedź ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.28 10:11:54

Egzekucja podwyżek dla pielęgniarek od SPZOZ - brak środków

niestety nie możesz liczyc na pracodawce my udalismy sie do sadu pracy aktualnie czekamy na wypłate należnych pieniedzy ostatecznie pozostaje komornik I juz nie te czasy gdzie straszy sie pielegniarki ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.27 22:19:51

2005.1.27 14:54:8

Waloryzacja wkładu mieszkaniowego przez spółdzielnię do aktu notarialnego

"Jak wygrać ze spółdzielnią mieszkaniową" wyd. grudzień 2004r. Jest dostępna w ofercie wydawniczej INFOR. Cena 6,90zł. + 7zł koszty przesyłki. Zamówienia należy kierować na adres ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.27 11:40:54

Brak ogrzewania w mieszkaniu własnościowym - skarga na spółdzielnię

W kioskach powinna być jeszcze w sprzedaży błyskawica "Jak wygrać ze spółdzielnią mieszkaniową" wyd. grudzień 2004r. Jest dostępna w ofercie wydawniczej INFOR. Cena 6,90zł. + 7zł ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.27 11:36:14

Składki ZUS przy dwóch niezależnych umowach zlecenia jednocześnie

Niestety, od każdej umowy zlecenia trzeba zapłacić składkę zdrowotną do ZUS, w tej chwili jest to około 150 zł miesięcznie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.27 8:28:51

Umowa o dzieło podczas urlopu macierzyńskiego - czy wolno i jakie konsekwencje?

W chwili obecnej przebywam na urlopie macierzyński do 5 marca 2005r.. Pobieram z tego tytułu zasiłek macierzyński (jestem zatrudniona w jednym zakładzie pracy). Pewna firma zwróciła się do mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.27 0:0:0

Założenie spółki przez studentów - problem z ZUS i pomysł na ojca emeryta

Witam wszystkich. Chcę założyć spółkę ze znajomym. Jesteśmy studentami. Nie mamy ukończonych 26 lat. Tylko jest pewien problem - ZUS. Także wpadłem na pomysł. Mój ojciec jest taksówkarzem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.26 22:35:3

Zaginiony telefon na imprezie - kradzież czy znalezienie? Jak udowodnić?

jest taka sytuacja. była impreza, osoby niepełnoletnie piją alkohol, podczas tej imprezki ginie drogi telefon komórkowy. wiem kto go miał ( już go zdąrzył sprzedać) . tylko nie wiem czy go ukradł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.26 17:1:5

Sąsiad prowadzi handel częściami samochodowymi na posesji

Dymaj się fagasie jeżeli nie grozi to pacanie twojemu bezpieczeństwu to stul pysk!!!!!!!!!! i jak nie wystaje na twoją posesje i debilunie jak już nabazgrałeś to z prawem prowadzenia .......... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.1.26 15:23:14

Zajęcie przez komornika urządzeń niezbędnych do prowadzenia firmy

Czy komornik może zająć urządzenia w firmie, które są niezbędne do prowadzenia działalności Zabranie powyższego sprzętu równałoby się z koniecznością zamknięcia firmy i ogłoszenia niewypłacalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.25 22:57:14

Refakturowanie kosztów remontu dachu przez najemcę na właściciela

Za remont dachu zapłaciła firma podnajmująca wymagający remontu budynek i otrzymała za ten remont fakturę od wykonawcy. Właściciel budynku miał dokonać rozliczenia remontu z płatnikiem (najemcą) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.25 22:46:11

Ochrona świadka przed oskarżonym - przesłuchanie bez obecności podejrzanego

Na mocy art 184 k.p.k sąd a w postępowaniu przygotowawczym prokurator, może wydać postanowienie o zachowaniu w tajemnicy danych osobowych świadka. W związku z powyższym wystarczy zwrócić się ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.25 17:17:21

Legalność produkcji alkoholu na własne potrzeby w domu

Niestety nie wolno sobie pędzić , nawet w domu i na własne potrzeby. To wyrok sądu najwyższego. Sąd orzekł, iz: "Znamiona przestępstwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.25 15:46:30

Termin płatności podatku od sprzedaży akcji

W biurze maklerskim po sprzedaży akcji powiedziano mi, że przyjdzie informacja do domu potrzebna do rozliczenia podatku (roczne) i mam na to czas do końca kwietnia - rozliczenie roczne. Traktowane jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.25 12:3:2

Podanie numeru IP na forum - czy narusza ochronę danych

sytuacja wygląda tak: jeżeli za pomącą numeru ip można pobrać jakiekolwiek informacje o osobie fizycznej lub prawnej będącej właścicielem tego numeru jest to naruszenie ustawy o danych osobowych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.25 2:38:44

Zameldowanie konkubina bezdomnego w mieszkaniu komunalnym

Czy mogę zameldować konkubina w mieszkaniu komunalnym? Bezdomnego... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.24 23:16:14

Domek w spadku jako współwłasność - płatność za korzystanie z części

W spadku mam domek jako współwłasność z rodzeństwem, które tam mieszka / ja nie/ jak to zrobić aby płacili mi za korzystanie z mojej części. Bardzo dziękuję za pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.24 23:8:3

Brak zawiadomienia o rozprawie w sądzie pracy - co można zrobić

Twoja Małżonka moze złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia apelacji od wyroku (ew. sprzeciwu jeśli zapadł wyrok zaoczny). Wniosek ten trzeba złożyć w terminie do złożenia danego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.24 13:2:34

Stawka VAT przy sprzedaży dostępu do internetu firmom i osobom prywatnym

Witam! Oczywiście nie stosuję stawki 0% tylko "zwolnioną". Co do firm to żeczywiście nie odsprzedają internetu. Juz im wystawiłem korekty z 22% na zwolnioną (chyba słusznie ?). MAm jeszcze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.24 0:53:19

Pozew przeciwko spółce za nieopłacone faktury - procedura własna

W jaki sposób sam mogę sporządzić pozew przeciwko Spółce, która zalega mi z należnościami za pobrany towar na podstawie faktur? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.23 22:5:24

Samodzielne sporządzenie pozwu przeciwko spółce cywilnej

Chcę sporządzić pozew przeciwko Spółce Cywilnej wobec nieuregulowania należności. Oczywiście nie chcę korzystać z usług firm prawniczych wobec wysokich prowizji pobieranych przez nich na wstępie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.23 22:3:49

Podwyższenie czynszu po latach - czy możliwe przedawnienie?

Znalazłem Pana pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.23 14:5:10

Umowa najmu mieszkania - błędy w umowie i odstąpienie

Znalazłem Pani pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.1.23 13:47:3

Wymiar godzin pracy lekarza stomatologa na pełnym etacie

Ile godzin pracy obowiązuje lekarza stomatologa na pełnym etacie (miesięcznie lub tygodniowo?) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.22 0:0:0

Komornik odmawia poszukiwań ojca dzieci - fundusz alimentacyjny

Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.21 14:36:46

Skrócenie trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia z umowy o pracę

możesz rozwiązać umowe za porozuminiem stron - umowa ulegnie wówczas rozwiązaniu w ustalonym w poozumieniu terminie. Albo wypowiedzieć umowę a okres wypowiedzenia skrócić w porozumieniu z pracodawcą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.21 10:2:29

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika